-
Συγγενικό μου πρόσωπο μέχρι τον Απρίλιο του 2011 δούλευε με μισθό 1400€. Μηχανικός σε ιδιωτική εταιρεία με 14 χρόνια προυπηρεσία στην ίδια.
Τον περσινό λοιπόν Απρίλιο ένα εκ των αφεντικών την κάλεσε και της ζήτησε να δουλέψει ημιαπασχόληση με τις μισές αποδοχές. Αυτό θα γινόταν προσωρινά, μέχρι να ανοίξει πάλι η δουλειά. Όπως παραδέχεται και η ίδια, δουλειά πολύ δεν υπήρχε. Ρώτησε όμως μέχρι πότε θα γινόταν αυτό, γιατί τη συνέφερε να απολυθεί + ταμείο ανεργείας. Τη διαβεβαίωσε ότι θα συνέβαινε το πολύ για 1 χρόνο.
Δέχτηκε λοιπόν. Τον προηγούμενο μήνα σαν εταιρεία, ανέλαβαν ένα μεγάλο έργο και μάλιστα προσελήφθηκε επιπλέον προσωπικό(μισθοί της πλάκας). Ρώτησε λοιπόν αν θα γυρνούσε σε πλήρη απασχόληση. Της απάντησαν φυσικά, αλλά με μειωμένες αποδοχές λόγο κρίσης. Και της είπαν για 1000€. Αν και δεν της άρεσε, δέχτηκε γιατί η ανεργία θερίζει.
Την προηγούμενη όμως εβδομάδα, την κάλεσαν να υπογράψει τη σύμβαση, και προέβλεπε 700€ και κάτι με ημιαπασχόληση. Ρώτησε λοιπόν δεν θα την έχουν με πλήρη όπως είχαν συμφωνήσει.
Η απάντηση ήταν σοκαριστική. 'Θα δουλεύεις 8ωρο, αλλά θα αμοίβεσαι με 700 και κάτι και στο ΙΚΑ θα δηλωθείς ημιαπαχόληση'.
Δεν την υπέγραψε, και είναι σε δείλημα για το τι να κάνει. Δεν θα είχε κανένα πρόβλημα, αν της είχαν εξηγήσει όλα αυτά, και δεν την κορόιδευαν τόσο καιρό. Ειδικά όταν δουλεύει εκεί για σχεδόν 15 χρόνια.Εγώ της είπα ότι θα δεχόμουνα αλλά:
- θα τα έκανα πουτ@να(μειωμένη απόδωση, λάθη στη δουλειά κλπ)
- θα μάζευα στοιχεία, και θα πήγαινα στην επθεώρηση εργασίας
- θα πήγαινα για δουλειά στον άμεσο ανταγωνιστή(πιθανολογώ ότι είναι καλή στη δουλειά της, γιατί ήταν από τους λίγους που δεν απολύθηκαν όταν η εταιρεία είχε έλλειψη αντικειμένου)
-
Ο χρήστης kyr80 έγραψε:
Δεν θα είχε κανένα πρόβλημα, αν της είχαν εξηγήσει όλα αυτά, και δεν την κορόιδευαν τόσο καιρό. Ειδικά όταν δουλεύει εκεί για σχεδόν 15 χρόνια.Πολλοί εργοδότες λειτουργούν πολύ ύπουλα έναντι των εργαζομένων τους για το δικό τους συμφέρον. Μάλλον η γνωστή σου ήταν αρκετά καλή και κατάφεραν να την κρατήσουν με παραμύθια άλλον ένα χρόνο με μειωμένες αποδοχές και βγήκαν κερδισμένοι. Τώρα που τα πράγματα είναι ακόμα πιο ζόρικα την εκμεταλλεύονται κι άλλο.
-
Ο χρήστης kyr80 έγραψε:
Εγώ της είπα ότι θα δεχόμουνα αλλά:- θα τα έκανα πουτ@να(μειωμένη απόδωση, λάθη στη δουλειά κλπ)
- θα πήγαινα για δουλειά στον άμεσο ανταγωνιστή(πιθανολογώ ότι είναι καλή στη δουλειά της, γιατί ήταν από τους λίγους που δεν απολύθηκαν όταν η εταιρεία είχε έλλειψη αντικειμένου)
Σωστά!
Μη κρίνοντας όμως εκ του αποτελεσματος (700€ και 8ωρη 'ημι'απασχόληση!!!) ενα χρόνο πριν κακώς ο εργοδότης έθεσε χρονικό όριο ανακαμψης και η εργαζόμενη ζήτησε χρονικό προσδιορισμό!
-
Ο χρήστης panos2171 έγραψε:
Δεν θα είχε κανένα πρόβλημα, αν της είχαν εξηγήσει όλα αυτά, και δεν την κορόιδευαν τόσο καιρό. Ειδικά όταν δουλεύει εκεί για σχεδόν 15 χρόνια.
Πολλοί εργοδότες λειτουργούν πολύ ύπουλα έναντι των εργαζομένων τους για το δικό τους συμφέρον. Μάλλον η γνωστή σου ήταν αρκετά καλή και κατάφεραν να την κρατήσουν με παραμύθια άλλον ένα χρόνο με μειωμένες αποδοχές και βγήκαν κερδισμένοι. Τώρα που τα πράγματα είναι ακόμα πιο ζόρικα την εκμεταλλεύονται κι άλλο.
Μα η απορία μου είναι, γιατί δεν την έδιωξαν πέρυσι; Από τότε έχει πληρωθεί σχεδόν 7000-8000€ σε μισθούς-δώρα κλπ. Θα της έδιναν την αποζημίωση(σαφώς περισσότερα), αλλά θα καθάριζαν μαζί της.
Την κράτησαν προφανώς(απολύοντας πάρα πολλούς και ΟΛΟΥΣ στο αντικείμενό της) γιατί είναι καλή. Και γνωρίζω πολύ καλά ότι πάντα ήταν καλή με ότι πιάνεται και υπερβολικά φιλότιμη.
Ποιό είναι το κέρδος τους τώρα που θα τη χρειαστούν;Εγώ της είπα ότι θα δεχόμουνα αλλά:
Σωστά!
Μη κρίνοντας όμως εκ του αποτελεσματος (700€ και 8ωρη 'ημι'απασχόληση!!!) ενα χρόνο πριν κακώς ο εργοδότης έθεσε χρονικό όριο ανακαμψης και η εργαζόμενη ζήτησε χρονικό προσδιορισμό!
Ο εργοδότης γνώριζε ότι θα έπαιρνε δουλειά με το νέο έτος(2012). Η συγγενεής μου ζήτησε να γνωρίζει το πότε, ώστε να προγραμματίσει τις υποχρεώσεις της. Δεν θα είχε ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα, να απολυόταν και να δούλευε στην οικογενειακή επιχείρηση της μητέρας της.
-
'Θα δουλεύεις 8ωρο, αλλά θα αμοίβεσαι με 700 και κάτι και στο ΙΚΑ θα δηλωθείς ημιαπαχόληση'.
Αυτή η μοδίτσα παίζει στην Ελλάδα πολύ πριν οι κατοχικές δυνάμεις μολύνουν με την παρουσία τους τα τιμημένα χώματα του ευλογημένου τούτου τόπου.
Φίλος μου έχει αρχίσει να δέχεται μειώσεις ποικίλης φύσεως (τύπου μην έρθεις για δουλειά-σου κόβω από άδεια) από το 2008 όταν ακουγόταν η λέξη κρίση για τις ΗΠΑ.
Μουνιά (sic) εργοδότες υπάρχουν άπλετοι στην Ελλάδα. Τώρα που δεν υπάρχει και επισήμως κράτος είναι απλά η καλύτερη τους.
Αλλά ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ φταίνε οι κατοχικές δυνάμεις. -
Ο χρήστης kyr80 έγραψε:
Εγώ της είπα ότι θα δεχόμουνα αλλά:- θα τα έκανα πουτ@να(μειωμένη απόδωση, λάθη στη δουλειά κλπ)
Με το 2ο συμφωνώ. Ως προς το 3ο είμαι ουδέτερος. Με το 1ο διαφωνώ. Μπορεί πολύ απλά να πηγαίνει 4 ώρες στη δουλειά εφόσον θα δηλωθεί ως ημι-απασχολούμενη. Κι όταν το αφεντικό την φωνάξει στο γραφείο (προφανώς για να την κράξει που φεύγει στις 4 ώρες) ανοιχτή η ηχογράφηση στο κινητό, χαμόγελο όσο θα λέει τις π@π@ριές του και παίξιμο την τρελή 'μα συμφωνήσαμε για 4ωρο, υπογράψαμε για 4ωρο, το 8ωρο από πού προέκυψε;'. Ιδίως αν υπάρχει οικογενειακή επιχείρηση κι άρα δεν υπάρχει κίνδυνος να μείνει στο δρόμο χωρίς δουλειά...
-
Κυριάκο απλώς το 'γνώριζε' και πάλι ... είναι λίγο αβέβαιο. Ελευθερος επαγγελματίας είσαι και ξέρεις!
Και προ κρίσης οι δουλειές είχαν κατα καιρούς 'κοιλιά'. Δεν αυξομείωναν όμως τους μισθούς των εργαζόμενων!
Ο χρήστης lokatzis έγραψε:
... ανοιχτή η ηχογράφηση στο κινητό ...Και απο εκει που την χρωστούσαν να την ζητάνε και το γαιδαρο!!! Ποινικο αδίκημα!
-
Με την παρατηρηση οτι δεν ξερω ποσο ευκολο ειναι να μπει στο ταμειο ανεργιας μηχανικος. Σχεδον απιθανο μου φαινεται.
-
Ο χρήστης bibendum έγραψε:
Με την παρατηρηση οτι δεν ξερω ποσο ευκολο ειναι να μπει στο ταμειο ανεργιας μηχανικος. Σχεδον απιθανο μου φαινεται.Σωστα! Μονο το ΙΚΑ έχει κρατήσεις υπέρ ΟΑΕΔ!
-
Μωρέ τέτοια βλέπω και σκέφτομαι ότι καλά έκανα και κρατούσα 2πλα backup από σημαντικά στοιχεία ( μαύρα ποσά και άλλα ωραία), ώστε σε περίπτωση πο@στιας να τους φτιάξω καταλλήλως....
σιχαμένοι δήθεν επιχειρηματίες
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Αυτή η μοδίτσα παίζει στην Ελλάδα πολύ πριν οι κατοχικές δυνάμεις μολύνουν με την παρουσία τους τα τιμημένα χώματα του ευλογημένου τούτου τόπου.
Φίλος μου έχει αρχίσει να δέχεται μειώσεις ποικίλης φύσεως (τύπου μην έρθεις για δουλειά-σου κόβω από άδεια) από το 2008 όταν ακουγόταν η λέξη κρίση για τις ΗΠΑ.
Μουνιά (sic) εργοδότες υπάρχουν άπλετοι στην Ελλάδα. Τώρα που δεν υπάρχει και επισήμως κράτος είναι απλά η καλύτερη τους.
Αλλά ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ φταίνε οι κατοχικές δυνάμεις.περισσότερο απ'ολους φταίνε τα ζώα οι εργαζόμενοι που πάνε και δουλεύουν σε τέτοιους μαλάκες
-
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
Αλλά ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ φταίνε οι κατοχικές δυνάμεις.περισσότερο απ'ολους φταίνε τα ζώα οι εργαζόμενοι που πάνε και δουλεύουν σε τέτοιους μαλάκες
Ειδικά όταν υπάρχει τέτοια υπερπροσφορά εργασίας
-
Δυστυχώς δεν είναι τόσο απλό. Πολλοί φοβούνται ότι δεν θα βρουν ούτε αυτό το ξεροκόμματο που τους πετάει ο εργοδότης-Μουνής.
Τα φιλολαϊκά-εργατικά κόμματα αυτή τη στιγμή είναι απασχολημένα στον αγώνα κατά της σπέκουλας του καπιταλισμού. Δεν μπορούν να ασχοληθούν με κάτι τέτοιο.
Άσε που μπορεί να βγει κανάς δηλωμένος σύντροφος σε καμμιά τέτοια λίστα και να ανοίγουμε ιστορίες από το τίποτα... -
όποιου η αυτοεκτίμηση είναι τόση ας φάει σκατά και μη μιλάει
-
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
όποιου η αυτοεκτίμηση είναι τόση ας φάει σκατά και μη μιλάειΌταν το ψυγείο είναι άδειο και ο σπιτονοικοκύρης χτυπάει την πόρτα για το ενοίκιο ότι θες τρως
-
Ο χρήστης kyr80 έγραψε:
Συγγενικό μου πρόσωπο μέχρι τον Απρίλιο του 2011 δούλευε με μισθό 1400€. Μηχανικός σε ιδιωτική εταιρεία με 14 χρόνια προυπηρεσία στην ίδια.
Τον περσινό λοιπόν Απρίλιο ένα εκ των αφεντικών την κάλεσε και της ζήτησε να δουλέψει ημιαπασχόληση με τις μισές αποδοχές. Αυτό θα γινόταν προσωρινά, μέχρι να ανοίξει πάλι η δουλειά. Όπως παραδέχεται και η ίδια, δουλειά πολύ δεν υπήρχε. Ρώτησε όμως μέχρι πότε θα γινόταν αυτό, γιατί τη συνέφερε να απολυθεί + ταμείο ανεργείας. Τη διαβεβαίωσε ότι θα συνέβαινε το πολύ για 1 χρόνο.
Δέχτηκε λοιπόν. Τον προηγούμενο μήνα σαν εταιρεία, ανέλαβαν ένα μεγάλο έργο και μάλιστα προσελήφθηκε επιπλέον προσωπικό(μισθοί της πλάκας). Ρώτησε λοιπόν αν θα γυρνούσε σε πλήρη απασχόληση. Της απάντησαν φυσικά, αλλά με μειωμένες αποδοχές λόγο κρίσης. Και της είπαν για 1000€. Αν και δεν της άρεσε, δέχτηκε γιατί η ανεργία θερίζει.
Την προηγούμενη όμως εβδομάδα, την κάλεσαν να υπογράψει τη σύμβαση, και προέβλεπε 700€ και κάτι με ημιαπασχόληση. Ρώτησε λοιπόν δεν θα την έχουν με πλήρη όπως είχαν συμφωνήσει.
Η απάντηση ήταν σοκαριστική. 'Θα δουλεύεις 8ωρο, αλλά θα αμοίβεσαι με 700 και κάτι και στο ΙΚΑ θα δηλωθείς ημιαπαχόληση'.
Δεν την υπέγραψε, και είναι σε δείλημα για το τι να κάνει. Δεν θα είχε κανένα πρόβλημα, αν της είχαν εξηγήσει όλα αυτά, και δεν την κορόιδευαν τόσο καιρό. Ειδικά όταν δουλεύει εκεί για σχεδόν 15 χρόνια.Εγώ της είπα ότι θα δεχόμουνα αλλά:
Λαμόγια επιχειρηματίες που μετέτρεψαν την κρίση λόγω ΔΝΤ σε ευκαιρία.
Επειδή είναι δύσκολα τα πράγματα εκεί έξω, ας δεχτεί προς το παρόν την προσφορά κι ας αρχίσει να ψάχνει παράλληλα για άλλη εταιρία.
Αν είναι στο ΤΣΜΕΔΕ (επειδή είπες ότι είναι μηχανικός), δεν ισχύει το ταμείο ανεργίας. Από την πρώτη μέρα που παύεις να είσαι μισθωτός, θεωρείσαι ελεύθερος επαγγελματίας και οφείλεις να πληρώνεις μόνος σου τις εισφορές.
-
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
όποιου η αυτοεκτίμηση είναι τόση ας φάει σκατά και μη μιλάειπαπαρολογεις εκ του ασφαλους
-
το 'παπαρολογείς' εστω οτι είναι αποψη
το 'εκ του ασφαλούς' απο που προκύπτει
-
Από τη μια βλέπεις βέβαια αυτήν την κατάσταση, και από την άλλη πραγματικά οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι για φούντο.
Είμαι έντονα προβληματισμένος, για το τι μισθούς-μεροκάματα να συμφωνήσω φέτος με τους υπαλλήλους. Το επόμενο 3ήμερο θα έχω συνατήσεις με κάποιους που τους έχω χρόνια.
Τα δεδομένα είναι άσχημα.. Το ΦΠΑ από 13 πήγε στο 23 στην εστίαση(ο τζίρος μας γίνεται κυρίως Ιούνιο-Αύγουστο) οπότε δεν αυξήσαμε τιμές και αποροφήσαμε την όποια αύξηση. Κάτι που δεν αντέχουμε να κάνουμε φέτος. Τα έξοδα έχουν ανέβει(ΔΕΗ 12%, χαράτσια κλπ). Και οι προβλέψεις για την φετινή τουριστική σαιζόν, δεν είναι οι καλύτερες. Κάτι ακούγεται και για το 6,5% των ξενοδοχείων στο 23%, για να κλείσουμε την ίδια μέρα...Δεν έχω την απαίτηση να βγάλουμε τα κέρδη τέτοιες εποχές. Αρκεί η επιβίωση και η συντήρηση. Τιμές δύσκολο να ανεβάσεις, οπότε προσπαθούμε να περικόψουμε από όπου μπορέσουμε.
Σκέφτομαι να προτείνω μειώσεις 10-15%. Και αν η σαιζόν πάει καλά, να τους δώσω ένα μέρος αυτών στο τέλος. Προφανώς ασφαλισμένοι, και κάποιες άλλες παροχές(θεωρώ αυτονόητη τη στέγαση σε μη ντόπιους π.χ.). -
Από τη μια βλέπεις βέβαια αυτήν την κατάσταση, και από την άλλη πραγματικά οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι για φούντο.
Είμαι έντονα προβληματισμένος, για το τι μισθούς-μεροκάματα να συμφωνήσω φέτος με τους υπαλλήλους. Το επόμενο 3ήμερο θα έχω συνατήσεις με κάποιους που τους έχω χρόνια.
Τα δεδομένα είναι άσχημα.. Το ΦΠΑ από 13 πήγε στο 23 στην εστίαση(ο τζίρος μας γίνεται κυρίως Ιούνιο-Αύγουστο) οπότε δεν αυξήσαμε τιμές και αποροφήσαμε την όποια αύξηση. Κάτι που δεν αντέχουμε να κάνουμε φέτος. Τα έξοδα έχουν ανέβει(ΔΕΗ 12%, χαράτσια κλπ). Και οι προβλέψεις για την φετινή τουριστική σαιζόν, δεν είναι οι καλύτερες. Κάτι ακούγεται και για το 6,5% των ξενοδοχείων στο 23%, για να κλείσουμε την ίδια μέρα...Δεν έχω την απαίτηση να βγάλουμε τα κέρδη τέτοιες εποχές. Αρκεί η επιβίωση και η συντήρηση. Τιμές δύσκολο να ανεβάσεις, οπότε προσπαθούμε να περικόψουμε από όπου μπορέσουμε.
Σκέφτομαι να προτείνω μειώσεις 10-15%. Και αν η σαιζόν πάει καλά, να τους δώσω ένα μέρος αυτών στο τέλος. Προφανώς ασφαλισμένοι, και κάποιες άλλες παροχές(θεωρώ αυτονόητη τη στέγαση σε μη ντόπιους π.χ.).
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....