Ο χρήστης gavriil1 έγραψε:
- Να σε σπονσοραρει εταιρια (πολυ σπανιο μεν, δυνατο δε).
Τι εννοείς να σε σπονσοράρει; Να σου δώσει χρήματα;
Οχι. Και αυτην την ενναλακτικη λυση την ξερω καλα διοτι την προσπαθησα ανεπιτυχως ενω ο καλυτερος μου φιλος ηταν τυχερος με την δικη του προσπαθεια, αλλα βασικα δουλυει ως εξης:
Ειρθες (οπως και εγω και οπως λεει να ερθει ο Γιωργος Ταμπ.) στις ΗΠΑ για πτυχιο σε σχολειο. Σου δινουνε βιζα ετσι, αρα μπαινεις στο κρατος νομιμα. Κανενα προβλημα. Στην δικη μου περιπτωση το ΜΒΑ μου κρατησε σχεδον 2 χρονια. Αυτοι που εδωσαν βιζα για 3. Ο 3ος χρονος τον ονομαζουν κατι σαν 'πρακτικη' που λετε εικει. Εαν θες να βρεις δουλεια δηλαδη. ΑΠο εκει και περα, εαν σου τελειωσει η βιζα, εισαι παρανομος στην χωρα.
Εαν ομως βρεις μια δουλεια σε μια εταιρια και το αφεντικο σου, οπως και αλλοι, θελουν να μπουν στον κοπο να σε 'σπονσοραρουν' για Πρασινη Καρτα, τοτε μπαινεις σε μια τουλαχιστον 3ετη εαν οχι 5εατη γραφιοκρατικη διαδικασια, η οποια στο τελος εχει ως αποτελεσμα την πρασινη καρτα για σενα.
Δεν χρειαζετε να γινεις ΗΠΑμερικανος πολιτης για την πρασινη καρτα. Εισαι (οπως ειμουν και εγω καποια στιγμη) Legal Allien στην αρχη και μετα γινεσε Permanent Resident, δηλαδη ΜΟΝΙΜΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ. Η εννοια του μονιμου πολιτη ειναι η ιδια ακριβως με αυτη του ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ που λενε στην Ελλαδα, και κατι τετοιο ειναι ΚΑΙ επισημο. Οταν γινεσε ΜΟΝΙΜΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ και σου δωσουνε μια καρτα η οποια λεει οτι εισαι Permanen Resident, αυτη ειναι η λεγομενη πρασινη καρτα (η οποια δεν ειναι πρασινη ποια - ηταν πρασινη πολυ παλια). Σε αυτο το σημειο μπορεις να μεινεις και να δουλεψεις στις ΗΠΑ χωρις οριο χρονου (δεν υπαρχει ημερομηνια ληξης). Εαν θελεις ομως, μπορεις να γινεις και ΗΠΑμερικανος πολιτης, το οποιο σου δινει την δυνατοτητα να ψηφιζεις και να εχεις ΗΠΑμερικανικο διαβατηριο.
Βασικα υπαρχουν διαφορετικοι τροποι να αρχισεις να δουλεβεις στις ΗΠΑ.
Μετα το σχολειο βρισκεις δουλεια και εχεις αυτο που λενε Η1 βιζα. Αυτο ειναι εγκυρο μονο οσο δουλεβεις για την εταρια που σου εδωσε δουλεια. Νομιζω οτι αμα εχεις ορισμενα χρονια με Η1 βιζα μπορεις να κανεις αιτηση για μονιμη κατοικια (πρασινη καρτα- που δεν ειναι πρασινη αλλα ροζ )
Αν παρεις την μονιμη κατοικια με αυτο τον τροπο τοτε σε 5 χρονια μπορεις να κανεις αιτηση για Αμερικανικη Υπηκοοτηκα.
Αν τα μπλεχεις με Αμερικανα τα πραγματα ειναι πολυ πιο γρηγορα. Αφου εχεις την αδεια γαμου αμεσως κανεις αιτηση για μονιμη κατοικια (πρασινη καρτα). Και δικαιουσαι αδεια εργασιας αμεσως. Απο την ημερα που παιρνεις πρασινη καρτα (μονιμος κατοικος) σε 3 χρονια εχεις δικαιωμα να κανεις αιτηση για υπηκοοτητα.
Βεβαια αυτα αλλαζουν τωρα μετα το 11/9 γιατι το ΙΝS (τμημα αλλοδαπων) τωρα κοιταει τα πραγματα πολυ με το μικροσκοπιο. Οποτε οτι λεω μπορει να μην ειναι απολυτα σωστο.
Νικος
ΥΓ καλα απο το ποστ του Γαβριηλ για το καινουργιο Ιμπρεζα που φτασαμε σε Αμερικανικη νομοθεσια μεταναστευσης