-
Ο χρήστης glf έγραψε:
να ρωτήσω τώρα εγώ... τα... πολύ παλιά χρόνια που όλοι είχανε τζάκια ανοιχτά και ήταν ο ΜΟΝΟΣ τρόπος θέρμανσης τι ακριβώς γινότανε στα δάση; με αυτό το σκεπτικό δε θα έπρεπε να υπάρχει... δεντράκι! γιατί τα παλιά χρόνια κάθε χρονιά έπρεπε να ζεσταίνεται ο κόσμος. φέτος με την πρώτη χρονιά που καίνε όλοι τα τζάκια τους και έγινε τέτοιος χαμός;
δηλαδή στο.. Λονδίνο το 1900 τι ακριβώς γινότανε; πόσα δάση καίγονταν κάθε χρόνο για να ζεσταθούν εκεί; που έχει και πολύ πολύ κρύο από εμάς.....Παλια δεν ειμασταν 10.000.000 κοσμος,και για να κοψεις ενα δεντρο επρεπε να παρεις το τσεκουρι και να βγεις εξω να ματωσουν τα χερια σου για 1 μόλις δεντρο.Αυτα τα ξυλα δεν τα εκαιγες μετα για πλακα,τα διαχειριζοσουσα προσεκτικα.
Τωρα που τα ξυλα ειναι με ενα τηλεφωνο εξω απο τον πορτα σου ειναι αλλη ιστορια. -
Αν υπάρχουν άνθρωποι που χρησιμοποιούν μόνο ανοιχτό τζάκι για να ζεσταθούν, είναι για σφαλιάρες. Υπάρχει ενεργειακό τζάκι στο Leroy με 900€ τοποθετημένο, που καεί 3 κιλά την ώρα και θα κάψει 3-4 τόνους την σεζόν για να ζεστάνει 70-80 τμ. Με το ανοιχτό θα κάψεις πάνω από 10-12 τόνους (και δεν θα έχεις και την ζέστη του ενεργειακού), οπότε η μετατροπή βγάζει τα λεφτά της από τον πρώτο χρόνο...
-
Ο χρήστης glf έγραψε:
να ρωτήσω τώρα εγώ... τα... πολύ παλιά χρόνια που όλοι είχανε τζάκια ανοιχτά και ήταν ο ΜΟΝΟΣ τρόπος θέρμανσης τι ακριβώς γινότανε στα δάση; με αυτό το σκεπτικό δε θα έπρεπε να υπάρχει... δεντράκι! γιατί τα παλιά χρόνια κάθε χρονιά έπρεπε να ζεσταίνεται ο κόσμος. φέτος με την πρώτη χρονιά που καίνε όλοι τα τζάκια τους και έγινε τέτοιος χαμός;
δηλαδή στο.. Λονδίνο το 1900 τι ακριβώς γινότανε; πόσα δάση καίγονταν κάθε χρόνο για να ζεσταθούν εκεί; που έχει και πολύ πολύ κρύο από εμάς..άσχετο αλλά τα ρωτάω ενώ έχω επιλέξει αντλία θερμότητας με ηλιακά πανελ για τη θέρμανση...
- Γιατι υπηρχαν δαση αν σημερα υπολογιζεται οτι μολις το 20% των εδαφων της χωρας μας καλυπτεται απο δαση ,πολυ παλια (ποσο) ισως κ να ξεπερνουσε το 70%
- Εξαρταται απο το ποσο παλια ,η Ελλαδα δεν ξεπερνουσε σε πληθυσμο ......
- Ποιος σου ειπε οτι ζεσταινονταν ,με 1,2 τονους εβγαζαν χειμωνα με τις γνωστες συνεπειες .Θεριζαν κυριολεκτικα τα κρυολογηματα ,πουντες ...
4)Τα αρρωστα δεντρα υπερκαλυπταν τις αναγκες της ζητησης
-
Ο χρήστης glf έγραψε:
δηλαδή στο.. Λονδίνο το 1900 τι ακριβώς γινότανε; πόσα δάση καίγονταν κάθε χρόνο για να ζεσταθούν εκεί; που έχει και πολύ πολύ κρύο από εμάς..άσχετο αλλά τα ρωτάω ενώ έχω επιλέξει αντλία θερμότητας με ηλιακά πανελ για τη θέρμανση...
Πολύ ενδιαφέρουσα η επιλογή σου, για πες λεπτομέρειες.
Η αντλία θερμότητας μεταφέρει θερμότητα από ένα ζεστό μέρος στο σπίτι; Κάτι τέτοιο νομίζω, όπως τα κλιματιστικά που είναι επίσης αντλίες θερμότητας;
Τι κατανάλωση έχει;
Πόσο σου κόστισε η αγορά κι η εγκατάσταση;Ηλιακά πάνελ; Με μπόιλερ και τα σχετικά;
Πες κι εδώ καμιά λεφτομέρεια.Πάντως, νομίζω, είναι και οι δύο επιλογές, ακριβές. Αλλά, ΙΣΩΣ αποσβαίνουν το κόστος τους μακροπρόθεσμα.
Όσο για την αποψίλωση των δασών, δεν μου φαίνεται καθόλου παράξενο. ΠΡΙΝ την κρίση είχαμε 2,5 εκατομμύρια Έλληνες κάτω από το όριο της φτώχειας. Τώρα, καλύτερα μην το μετρήσουμε.
Όταν πρόκειται για την επιβίωσή σου, δεν έχεις την παραμικρή οικολογική ευαισθησία. -
οκ, είμαστε πιο πολλοί αλλά
τα σπίτια έχουν καλύτερη μόνωση
όσο και να ανέβηκαν τα τζάκια σε χρήση πάλι υπάρχουν λέβητες κλιματιστικά και φυσικό αέριοάντε, λέω ότι τα σπίτι έχουν πια πιο πολλά τετραγωνικά.
και είναι σωστό ότι με σημερινά εργαλεία, κατεβάζεις δέντρο και το καθαρίζεις εύκολα.μάλλον ισχύει ότι ένα σπίτι έκαιγε ένα τζάκι και μόνο τα αρχοντικά είχανε 2-3 τζάκια...
-
Ο χρήστης Panosss έγραψε:
Πολύ ενδιαφέρουσα η επιλογή σου, για πες λεπτομέρειες.
Η αντλία θερμότητας μεταφέρει θερμότητα από ένα ζεστό μέρος στο σπίτι; Κάτι τέτοιο νομίζω, όπως τα κλιματιστικά που είναι επίσης αντλίες θερμότητας;
Τι κατανάλωση έχει;
Πόσο σου κόστισε η αγορά κι η εγκατάσταση;Ηλιακά πάνελ; Με μπόιλερ και τα σχετικά;
Πες κι εδώ καμιά λεφτομέρεια.Πάντως, νομίζω, είναι και οι δύο επιλογές, ακριβές. Αλλά, ΙΣΩΣ αποσβαίνουν το κόστος τους μακροπρόθεσμα.
Όσο για την αποψίλωση των δασών, δεν μου φαίνεται καθόλου παράξενο. ΠΡΙΝ την κρίση είχαμε 2,5 εκατομμύρια Έλληνες κάτω από το όριο της φτώχειας. Τώρα, καλύτερα μην το μετρήσουμε.
Όταν πρόκειται για την επιβίωσή σου, δεν έχεις την παραμικρή οικολογική ευαισθησία.Η αρχή λειτουργίας είναι όπως στο κλιματιστικό. Λόγω του τρόπου που αποδίδει την ενέργεια, συνδυάζεται καλύτερα με ενδοδαπέδια θέρμανση γιατί δεν σηκώνει μεγάλες θερμοκρασίες όπως ένας λέβητας, και ακόμα καλύτερα αν βάλεις ηλιακά πανελ (σαν ηλιακός δηλαδή) ή και γεωθερμία που είναι το απόλυτο σε εξοικονόμηση ενέργειας γιατί κάνει δουλειά και το βράδυ, χειμώνα καλοκαίρι.
http://www.interplast.gr/UnderFloor.aspx?PanelID=8
Το σύστημα που έβαλα είναι
http://www.interplast.gr/Docs/GaiaAirDF6.pdfΕίναι στο νέο σπίτι και δεν έχω μπει ακόμη, οπότε δεν έχω πλήρη εικόνα χρήσης, το καλό είναι ότι έχω και νυχτερινό τιμολόγιο ΔΕΗ για οικονομία τις.. κρύες νυχτες του χειμώνα που δεν θα δουλεύουν τα ηλιακά.
Πάντως σε μια δοκιμαστική που το ανάψαμε είχε μια ήπια θέρμανση σε όλο το σπίτι που ακόμα δεν είχε εσωτερικές πόρτες.
Κακώς βέβαια το ξεκινάμε εδώ, πρέπει να πάει σε άλλο θέμα...
το κακό με αυτή τη λύση είναι ότι το σπίτι αργεί να ζεσταθεί αν μείνει κλειστό για μέρες... αν πχ γυρίσουμε μετά από μια βδομάδα διακοπές Χριστουγέννων στη Βιέννη , θα πρέπει να πω σε κάποιον να πάει να το ανοίξει από την προηγούμενη ή με το που θα μπω να ανάψω το τζάκι (on topic!!!)
-
Διάβασα στο λινκ που έβαλες:
“Ο ανεμιστήρας της αντλίας αντλεί αέρα από το περιβάλλον και τον διοχετεύει στον εξατμιστή ο οποίος δεσμεύει τη θερμότητα του.”
Άρα παίρνει τη θερμότητα του αέρα; Κι αν αυτός είναι παγωμένος; π.χ αν η θερμοκρασία έξω είναι μηδέν; -
Τον πάει ακόμη πιό κάτω, στους -10 και την ενέργεια που άντλησε την δίνει στο φρέον. Έτσι δουλεύουν και τα κλιματιστικά το καλοκαίρι, τον ζεστό αέρα τον κάνουν ζεστότερο δίνοντάς του θερμότητα που αφαιρεί από το φρέον, το οποίο ψύχεται...
Αν δεν συνδεθεί με γεωθερμία ή ηλιακά πάνελ, δεν διαφέρει σε τίποτα από ένα κοινό κλιματιστικό inverter (εκτός του ότι την θέρμανση/ψύξη την δίνει στο νερό που πηγαίνει στην ενδοδαπέδια/σώματα, ενώ το κλιματιστικό την δίνει κατευθείαν στον αέρα).
-
Ο χρήστης famas έγραψε:
Σϊγουρο αυτό για το πυρηνόξυλο;
Εδώ υπάρχουν εργοστάσια ολοκληρα που παράγουν πυρηνόξυλο.Είναι δυνατόν να τα άφηναν να λειτουργεί εάν ήταν έτσι;http://www.patris.gr/articles/174042?PHPSESSID=
*Χαρακτηριστικά του πυρηνόξυλου είναι το χαμηλό κόστος - 5 λεπτά του ευρώ ανά κιλό - σε σχέση με τη θερμική του αξία, το ότι είναι ένας εγχώριος ενεργειακός πόρος και τα καυσαέρια από την καύση του δεν περιέχουν ενώσεις του θείου, ενώ η στάχτη του είναι ένα καλό λίπασμα *
Στην Κρήτη λειτουργούν δέκα πυρηνελαιουργεία, τα οποία παράγουν πυρηνόξυλο και ακατέργαστο πυρηνέλαιο. 'Συνολικά, τα πυρηνελαιουργεία της Κρήτης, επεξεργάζονται περίπου 200.000 τόνους ελαιοπυρήνα και παράγουν 100.000 τόνους πυρηνόξυλο, από το οποίο αυτοκαταναλώνουν για τη λειτουργία τους 43.000 τόνους και το υπόλοιπο το διαθέτουν για πώλησηΕπιπλέον ΟΛΑ τα ελαιοτριβεία στην Κρήτη (πιθανόν και σε όλο τον πλανήτη) χρησιμοποιούν πυρηνόξυλο προκειμένου να ζεστάνουν το νερό που χρησιμοποιείται στη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου ενώ πάρα πολλά σπίτια στην ύπαιθρο της Κρήτης χρησιμοποιούν καυστήρα που καίει πυρηνόξυλο. Για να υπάρχουν τέτοιοι καυστήρες και για να παράγεται τόσο πυρηνόξυλο μάλλον πως δεν υπάρχει παρανομία/πρόβλημα. Η μυρωδιά του προσωπικά δε με ενοχλεί καθόλου.
Για όσους δεν ξέρουν το πυρηνόξυλο προέρχεται από την πυρήνα (παράγωγο των ελαιουργείων - στην ουσία είναι θρυμματισμένα κουκούτσια ελαιοκάρπου) αφού (με επεξεργασία στα πυρηνελαιουργεία) αφαιρεθεί το πυρηνέλαιο. Με άλλα λόγια είναι πάρα πολύ κοντά σε αυτό που λέμε ξύλο ελιάς.
-
Ο χρήστης famas έγραψε:
Σϊγουρο αυτό για το πυρηνόξυλο;Ναι, λυπάμαι.
Εδώ υπάρχουν εργοστάσια ολοκληρα που παράγουν πυρηνόξυλο.Είναι δυνατόν να τα άφηναν να λειτουργεί εάν ήταν έτσι;
Πλάκα κάνεις, έτσι?
-
ΗΛΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΣΕ ΠΡΗΖΩ ΚΑΙ ΕΓΩ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΩ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΤΙΣΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΖΑΚΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ ΕΝΑ ΚΑΡΟ ΞΥΛΑ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΜΕ ΒΕΝΤΙΛΑΤΕΡ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΣΤΑΝΩ ΕΝΑ ΧΩΡΟ 35 τ.μ. ΘΕΛΩ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΑΝΤΕΜΕΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΤΖΑΚΟΣΟΜΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩ ΟΡΟΦΟ.ΑΝ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΣΤΕΙΛΕ ΜΟΥ ΠΜ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΟΥ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΩ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ
-
Δεν θες βεντιλατέρ για 35τμ. Τζάμπα λεφτά και φασαρία. Σκέτο ενεργειακό παθητικής ροής θα βάλεις και αν είναι επώνυμο, θα στο κάνει σάουνα με 2.5 κιλά ξύλα την ώρα.
EDIT. Σόρρυ, τώρα το είδα, είπες κτιστό, οπότε δεν μπαίνει εύκολα κανονικό ενεργειακό, θα βάλεις κασέτα βεντιλατεράτη...
-
προτεινε μου σε παρακαλω τηλ. εταιρειων -τεχνικων και τι τιμη να υπολογίζω για κασετα βεντιλατατερατη και καλη μαντεμενια τζακοσομπα
-
Οι κασέτες ξεκινάν από χιλιάρικο και θέλουν κάνα 300άρι τοποθέτηση. Χώρια η ανοξείδωτη καμινάδα, αν δεν έχεις.
Εγώ σκεφτόμουνα αυτές, αλλά τελικά πήρα κανονική εστία, πιό δυνατή (αποδείχτηκε ότι για 50τμ δεν χρειαζότανε):
http://www.tzaki.com.gr/detail.php?Product_ID=239
http://www.edilkamin.com/el/inserti_a_l ... ga-54.aspx
-
Με λίγα λόγια (τα έχουμε αναλύσει παλιότερα) αν δεν στείλεις φωτό κ διαστάσεις δεν μπορούμε να πούμε πολλά για το τζάκι. 99%, πάντως, μικρό κ οικονομικό τζάκι δίχως βεντιλατέρ μπορεί άνετα να μπει.
Ομοίως για την σόμπα, καλές μαντεμένιες σόμπες ξεκινάνε από 450 - 500 Ε κ φτάνουν στο 10πλάσιο. Βάλε μας περιορισμούς. -
η σομπα κομπλε 600 ευρω max και να ειναι παραδοσιακου τυπου και να μπορει να ζεστανει χωρο 25 τ.μ.,φωτο για το τζακι θα εχω εντος τριημερου εξηγησε μου σε παρακαλω τι σημαινει σε λεφτα μικρο-οικονομικο τζακι και κασσετα ενεργειακη με ή χωρις βεντιλατερ
-
επιχειρησεις που πουλανε τετοιες σομπες και μπορουν να κανουν τη μετατροπη στη περιοχη ΛΕΙΒΑΔΙΑ-ΛΑΜΙΑ μηπως γνωριζουμε?
-
Ο χρήστης ΜΙΛΤΟΣ έγραψε:
η σομπα κομπλε 600 ευρω max και να ειναι παραδοσιακου τυπου και να μπορει να ζεστανει χωρο 25 τ.μ.,φωτο για το τζακι θα εχω εντος τριημερου εξηγησε μου σε παρακαλω τι σημαινει σε λεφτα μικρο-οικονομικο τζακι και κασσετα ενεργειακη με ή χωρις βεντιλατερ25 m2 είναι παιχνίδι για την μικρότερη σόμπα που υπάρχει.
Μικρό σημαίνει 60 - 70 cm, οικονομικό σημαίνει 500 - 1.000 Ε. Με βεντιλατέρ, 800 - 1.300. Αλλά για χώρους όπως ο δικός σου είναι καλύτερα να τα δώσεις για ένα καλύτερο τζάκι, παρά για ένα αχρείαστο βεντιλατέρ. -
Ο χρήστης ΜΙΛΤΟΣ έγραψε:
η σομπα κομπλε 600 ευρω max και να ειναι παραδοσιακου τυπου και να μπορει να ζεστανει χωρο 25 τ.μ.,φωτο για το τζακι θα εχω εντος τριημερου εξηγησε μου σε παρακαλω τι σημαινει σε λεφτα μικρο-οικονομικο τζακι και κασσετα ενεργειακη με ή χωρις βεντιλατερΑν τοποθετησεις κατω ενα ενεργειακο τζακι μπορεις ανετοτατα να καλυψεις κ τον πανω οροφο το κοστος αγορας ειναι στα 1500ευρω ολο το πακετο παραδοτεο σπιτι σου
http://www.dovre.gr/dovre_2510s.php -
Γιωργο τι διαφορα εχει η κασετα(πχ 2510ς) σε σχεση με ενα ''κανονικο'' ενεργειακο τζακι? Απο αποδοση τι διαφορα εχουν? Ποτε βαζουμε κασετα? Για πες.
Ξυλόσομπα