-
Παλικάρια μου, χριζόμαστε και λίγο πλακίτσα.
Ο θάνατος της διακυβέρνησης, μας έχει θολώσει.
Κουτσομούρα από το ιώνιο μας ζήτησε ο άνθρωπος, και εμείς του ζητάμε να αλλάξει τον ψαρά!……
Α. -
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
Είναι υπόθεση λίγων λεπτών κατά πάσα πιθανότητα. Πες στο μηχανικό σου την ιστορία σου και θα στον μαλακώσει. Αν σου λένε ιστορίες για αλλαγές συμπλέκτη κλπ μην φας το παραμύθι,εκτός κι αν σου αποδείξει ότι υπάρχει πραγματικά κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Σε όποια άλλη περίπτωση πήγαινε σε έναν άλλο μηχανικό. Δε γίνεται να είναι όλοι ατζαμήδες.
Ηρέμισε φίλε μου, και πες και σε εμένα με τα 50+ χρόνια στο επάγγελμα, πως θα το κάνει?.
Γυράσκω αϊ διδασκόμενος.
Α.Κοιτάξτε κι ο δικός μου συμπλέκτης ήταν σκληρός και πήγα στο μηχανικό μου και τον μαλάκωσε στο τσακ μπαμ. Θα έπρεπε να ξέρετε πως και τι μετά από τόσα χρόνια και να μη ρωτάτε εμένα που είμαι φοιτητής ακόμα. Αυτό έγινε πριν ένα χρόνο και συμπλέκτης είναι αστέρι ακόμα φτου φτου. Για να μην πείτε ότι έκανε δουλειά να κρατήσει για κανένα μήνα την ανέφερα αυτή τη λεπτομέρεια.
Μιλάω στον πληθυντικό επειδή είδα +50 χρόνια εμπειρία και σάστισα. -
Για αυτό είμαι εδώ να βοηθάω.
Α. -
Τελικά πως μαλάκωσε ο συμπλέκτης στο τσάκ μπάμ;
-
Δεν ξέρω. Έχω αστέρι μηχανικό φαίνεται.
-
Δεν ξέρω τι μηχανικό έχεις αλλά μια ερωτησούλα για το πώς έγινε νομίζω θα διαφώτιζε τον χρήστη που άνοιξε το θέμα και εμάς
-
Ο χρήστης than00liz. έγραψε:
Θα έπρεπε να ξέρετε πως και τι μετά από τόσα χρόνια και να μη ρωτάτε εμένα που είμαι φοιτητής ακόμα.Ο συμπλέκτης είναι ένα απλό μοχλικό σύστημα. Για να μαλακώσει ή θα βάλεις πλατώ με πιό μαλακά χτένια, με κίνδυνο να σου πατινάρει ο δίσκος όταν ζοριστεί, ή θα κάνεις πατέντα να μακρύνεις το πετάλι (όπως έκανε ο antonis-team στον πελάτη του). Δέν υπάρχει απλή λύση στο θέμα, αυτό το ξέρει πολύ καλα ο antonis-team γι αυτό σε ρωτάει.
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Θα έπρεπε να ξέρετε πως και τι μετά από τόσα χρόνια και να μη ρωτάτε εμένα που είμαι φοιτητής ακόμα.
Ο συμπλέκτης είναι ένα απλό μοχλικό σύστημα. Για να μαλακώσει ή θα βάλεις πλατώ με πιό μαλακά χτένια, με κίνδυνο να σου πατινάρει ο δίσκος όταν ζοριστεί, ή θα κάνεις πατέντα να μακρύνεις το πετάλι (όπως έκανε ο antonis-team στον πελάτη του). Δέν υπάρχει απλή λύση στο θέμα, αυτό το ξέρει πολύ καλα ο antonis-team γι αυτό σε ρωτάει.
Δυστυχώς δεν ξέρω. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μαλακώσει το πεντάλ του συμπλέκτη;
-
Αρα θα πρεπει να παει κανεις ψαχνοντας.....και δοκιμαζοντας ειτε πλατο με μαλακα χτενια ειτε επεκτεινοντας το πενταλ
-
Θα έπρεπε να ξέρετε πως και τι μετά από τόσα χρόνια και να μη ρωτάτε εμένα που είμαι φοιτητής ακόμα.
Ο συμπλέκτης είναι ένα απλό μοχλικό σύστημα. Για να μαλακώσει ή θα βάλεις πλατώ με πιό μαλακά χτένια, με κίνδυνο να σου πατινάρει ο δίσκος όταν ζοριστεί, ή θα κάνεις πατέντα να μακρύνεις το πετάλι (όπως έκανε ο antonis-team στον πελάτη του). Δέν υπάρχει απλή λύση στο θέμα, αυτό το ξέρει πολύ καλα ο antonis-team γι αυτό σε ρωτάει.
Δυστυχώς δεν ξέρω. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μαλακώσει το πεντάλ του συμπλέκτη;
Να λαδώσεις τη ντίζα. Ω ναι...
Α, και να ηρεμήσεις όντως. Στο έχω ήδη πει, δεν θα στο πω άλλη φορά.
-
edit [mod]
-
Ο χρήστης lpat2001 έγραψε:
Αρα θα πρεπει να παει κανεις ψαχνοντας.....και δοκιμαζοντας ειτε πλατο με μαλακα χτενια ειτε επεκτεινοντας το πενταλ
Για την ιστορία, η διαφορά μαλακών και σκληρών χτενιών είναι ελαχίστη. Το υπομόχλιο του μοχλού, διότι αυτό κάνουν τα χτένια, καθορίζει τα kg που πιέζει το πλατό τον δίσκο επάνω στο σφόνδυλο.
Λιγότερα κιλά, πιο μαλακό πεντάλ, μα με φόβο το πατινάρισμα, που ορθώς εγγράφει.
Μεγαλύτερος σφόνδυλος με μεγαλύτερο πλατό και δίσκο, μα συνήθως δεν χωράει.
Ντίζα που ‘κολάει’ όταν έχουν σπάσει σύρματα, μα είναι εμφανέστατο το πρόβλημα στο πόδι.
Το μόνο που μένει είναι η προέκταση που έγραψα.
Μα έχω μια απορία. Όταν αγοράζουμε ένα αυτοκίνητο, δεν το δοκιμάζουμε οδηγώντας ένα test drive της αντιπροσωπίας?. Εγώ και με την πήρα που έχω, πάντα το κάνω. Μάλιστα όταν πάμε για να αγοράσουμε με της κόρες μου, αφού τα δοκιμάσω εγώ, της βάζω στο τιμόνι ροτόντας, διάφορα πράγματα. Όλα τα αυτοκίνητα δεν είναι για όλους.
Το μεγάλο μου πρόβλημα είναι, όταν πρέπει να ‘φτιάξω’ ένα αυτοκίνητο για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, που αγόρασαν το αυτοκίνητο χωρίς να με ρωτήσουν. Άντε να οπλιστείς με όση ψυχραιμία μπορείς, με όση γλύκα διαθέτεις, και να της πεις τράβα μου το χέρι, στην κοπελίτσα…. (για το γκάζι), σπρώξε μου το χέρι (για το φρένο), για να προσδιορίσεις το ποσοστό της ικανότητας τους. Άντε να απαντήσεις όταν σε ερωτάνε «…μα κύριε Αντώνη, γιατρός είστε?...», θα ήθελα να ανοίξει τρύπα στα πόδια μου και να χαθώ….
Συγγνώμη mod για το of topic.
Φιλικά
Α. -
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
Για την ιστορία, η διαφορά μαλακών και σκληρών χτενιών είναι ελαχίστη. Το υπομόχλιο του μοχλού, διότι αυτό κάνουν τα χτένια, καθορίζει τα kg που πιέζει το πλατό τον δίσκο επάνω στο σφόνδυλο.
Λιγότερα κιλά, πιο μαλακό πεντάλ, μα με φόβο το πατινάρισμα, που ορθώς εγγράφει.
Μεγαλύτερος σφόνδυλος με μεγαλύτερο πλατό και δίσκο, μα συνήθως δεν χωράει.
Ντίζα που ‘κολάει’ όταν έχουν σπάσει σύρματα, μα είναι εμφανέστατο το πρόβλημα στο πόδι.
Το μόνο που μένει είναι η προέκταση που έγραψα.
Μα έχω μια απορία. Όταν αγοράζουμε ένα αυτοκίνητο, δεν το δοκιμάζουμε οδηγώντας ένα test drive της αντιπροσωπίας?. Εγώ και με την πήρα που έχω, πάντα το κάνω. Μάλιστα όταν πάμε για να αγοράσουμε με της κόρες μου, αφού τα δοκιμάσω εγώ, της βάζω στο τιμόνι ροτόντας, διάφορα πράγματα. Όλα τα αυτοκίνητα δεν είναι για όλους.
Το μεγάλο μου πρόβλημα είναι, όταν πρέπει να ‘φτιάξω’ ένα αυτοκίνητο για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, που αγόρασαν το αυτοκίνητο χωρίς να με ρωτήσουν. Άντε να οπλιστείς με όση ψυχραιμία μπορείς, με όση γλύκα διαθέτεις, και να της πεις τράβα μου το χέρι, στην κοπελίτσα…. (για το γκάζι), σπρώξε μου το χέρι (για το φρένο), για να προσδιορίσεις το ποσοστό της ικανότητας τους. Άντε να απαντήσεις όταν σε ερωτάνε «…μα κύριε Αντώνη, γιατρός είστε?...», θα ήθελα να ανοίξει τρύπα στα πόδια μου και να χαθώ….
Συγγνώμη mod για το of topic.
Φιλικά
Α.Όταν δουλέυεις όμως για έναν τέτοιο άνθρωπο με πρόβλημα και ξέρεις ότι θα σε εκτιμήσει πρώτα σαν άνθρωπο και μετά σαν μηχανικό είναι το σημαντικότερο πιστεύω. Άσχετα με το γεγονός ότι σου πιάνεται η καρδιά.
-
Πάντως το ότι σε αρκετά αυτοκίνητα το πενταλ βαραίνει όσο φθείρεται ο συμπλέκτης είναι γεγονός. Επειδή γίνεται σταδιακά δεν το πολυκαταλαβαίνεις. Στο Punto μου το πεντάλ ελάφρυνε ΠΟΛΥ όταν άλλαξα συμπλέκτη. Αλλά την πιο απίστευτη διαφορά την είδα σε ένα Vento που αρχικά το πεντάλ ήθελε τόση δύναμη για να πατηθεί, που φοβόσουν ότι θα σπάσει η ντίζα. Μετά την αλλαγή, ο ίδιος συμπλέκτης πήγε στο άλλο άκρο κι έγινε από τους ελαφρύτερους που έχω δοκιμάσει. Γιατί γίνεται αυτο, πώς εξηγείται τεχνικά;
-
Ρώτησα το μηχανικό μου μάγκες. Ντίζα μου άλλαξε και μου είπε πως δεν θέλει καθόλου κόπο να την αντικαταστήσεις.
-
Ο χρήστης harlek έγραψε:
Πάντως το ότι σε αρκετά αυτοκίνητα το πενταλ βαραίνει όσο φθείρεται ο συμπλέκτης είναι γεγονός. Επειδή γίνεται σταδιακά δεν το πολυκαταλαβαίνεις. Στο Punto μου το πεντάλ ελάφρυνε ΠΟΛΥ όταν άλλαξα συμπλέκτη. Αλλά την πιο απίστευτη διαφορά την είδα σε ένα Vento που αρχικά το πεντάλ ήθελε τόση δύναμη για να πατηθεί, που φοβόσουν ότι θα σπάσει η ντίζα. Μετά την αλλαγή, ο ίδιος συμπλέκτης πήγε στο άλλο άκρο κι έγινε από τους ελαφρύτερους που έχω δοκιμάσει. Γιατί γίνεται αυτο, πώς εξηγείται τεχνικά;1)το λουκι που δημιουργει το ρουλμαν επανω στα χτενια φρακαρει το ιδιο το ρουλμαν να γλιστρησει αυτο το ελαχιστο που χρειαζεται σε ολ του την διαδρομη
2)η λιπανση που εχουν ολα τα σημεια τριβης, τα ελασματα -ελατηρια(εκει που εδραζονται) που δημιουργουν μοχλο κινησης της πλακας(πλατω)
χανεται με τον καιρο.. -
Ο χρήστης ae70gts έγραψε:
Πάντως το ότι σε αρκετά αυτοκίνητα το πενταλ βαραίνει όσο φθείρεται ο συμπλέκτης είναι γεγονός. Επειδή γίνεται σταδιακά δεν το πολυκαταλαβαίνεις. Στο Punto μου το πεντάλ ελάφρυνε ΠΟΛΥ όταν άλλαξα συμπλέκτη. Αλλά την πιο απίστευτη διαφορά την είδα σε ένα Vento που αρχικά το πεντάλ ήθελε τόση δύναμη για να πατηθεί, που φοβόσουν ότι θα σπάσει η ντίζα. Μετά την αλλαγή, ο ίδιος συμπλέκτης πήγε στο άλλο άκρο κι έγινε από τους ελαφρύτερους που έχω δοκιμάσει. Γιατί γίνεται αυτο, πώς εξηγείται τεχνικά;
1)το λουκι που δημιουργει το ρουλμαν επανω στα χτενια φρακαρει το ιδιο το ρουλμαν να γλιστρησει αυτο το ελαχιστο που χρειαζεται σε ολ του την διαδρομη
2)η λιπανση που εχουν ολα τα σημεια τριβης, τα ελασματα -ελατηρια(εκει που εδραζονται) που δημιουργουν μοχλο κινησης της πλακας(πλατω)
χανεται με τον καιρο..
100%!
A. -
Όμως όλη αυτή η αντίσταση από τις τριβές που βαραίνει τόσο πολύ το πεντάλ, δεν θα έπρεπε να υπάρχει και κατά την επιστροφή του; Δηλαδή να το αφήνεις και το πεντάλ να μη δείχνει πρόθυμο να επιστρέψει. Το έχω συναντήσει και αυτό σε κάποιο βαθμό, αλλά στο δικό μου η αίσθηση ήταν σαν να σκλήρυνε πολύ το ελατήριο...
-
Ρώτησα το μηχανικό μου μάγκες. Ντίζα μου άλλαξε και μου είπε πως δεν θέλει καθόλου κόπο να την αντικαταστήσεις.AΠΟΡΙA** ενος ασχετου**: Απ ο,σο ξερω η ντιζα ειναι ενα ατσαλοσυρμα κι αρα δεν αλλαζει με τον καιρο ή την φθορα το μηκος της... Ως εκ τουτου αλλαζοντας την πως μαλακωνει ο συμπλεκτης?
-
Ο χρήστης harlek έγραψε:
Όμως όλη αυτή η αντίσταση από τις τριβές που βαραίνει τόσο πολύ το πεντάλ, δεν θα έπρεπε να υπάρχει και κατά την επιστροφή του; Δηλαδή να το αφήνεις και το πεντάλ να μη δείχνει πρόθυμο να επιστρέψει. Το έχω συναντήσει και αυτό σε κάποιο βαθμό, αλλά στο δικό μου η αίσθηση ήταν σαν να σκλήρυνε πολύ το ελατήριο...οταν φθειρεται ο δισκος τα χτενια του πλατω βγαινουν σιγα σιγα προς ταα εξω(απο τελειως επιπεδα που ειναι οταν ειναι καινουργιος ο δισκος) αλαζοντας και την διαδρομη
θα μπορουσαμε λοιπον να πουμε οτι αφου αλαζει η γωνια των χτενιων καισε συνδυασμο με τα παραπανω
αλαζει και ο μοχλοβραχιονας............πχ θα το εξηγησω οσο πιο απλα μπορω
πες οτι εχεις μια τραμπαλα....στην μια ακρη της εχεις ενα παιδι 20 κιλα οκ;
η τραμπαλα ειναι παραλληλη στο εδαφος και εσυ αντισταθμιζεις το βαρος.
πιεζεις την τραμπαλα κατω και για σηκωσεις το παιδι ασκεις μια δυναμη ιση με το βα ρος του παιδιου οκ; 20 κιλα
αν η τραμπαλα ειχε κλιση προς την μερια του παιδιου 45 μοιρες λεμε τωρα...να μην ζαλιστει και το παιδι....
η δυναμη που θα χρειαζοσουν θα ηταν 20 κιλα + την διαφορα των ποντων που θα ειχες χασει απο τον μοχλο σου..
ποιοι ειναι αυτοι οι ποντοι;
αν κρεμασεις ενα σκοινακι στην δικια σου ακρη την ωρα που ειναι παραληλη η τραμπαλα και ακουμπηση το εδαφος.. σημαδεψε το σειμειο
αν κανεις το ιδιο με το σκοινακι με την τραμοαλα σε 45 μοιρες γωνια το σημειο που θα σημαδεψεις θα ειναι πιο κοντα στο κεντρο τησ τραμπαλας.αρα ο μοχλος σου εχει κοντυνει
αν ηταν η τραμπαλα 90 μοιρες οσο κιαν την πατας απο πανω .... δεν κουνιεται
ανακεφαλωση :αυξημενη γωνια χτενιων πλατω λογω φθορας δισκου = μειωση μοχλου πιεσης
και σε συνδυασμο με τα προαναφερθεντα εχουμε τον απατητο.....
ειναι πρωι και εχω ορεξη ελπιζω να μην σας κουρασα...
α..... κατεβαστε το παιδακι απο την τραμπαλα
ευχαριστω
ΠΟΛΥ Σκληρος συμπλεκτης...Διορθωνεται???