-
Ο χρήστης delsol.vti έγραψε:
Σε αυτό το 'πνεύμα' λοιπόν ας ρίξω και γω μια πρόταση για τον πύργο του Πειραιά που είδα σε άλλο φορουμ
Το βλέπεις και αγαλιάζει η ψυχή σου ένα πράγμα ...Μόνο ο Batman να παλεύει με τον Τζόκερ στην ταράτσα λείπουν από την εικόνα...
-
Ειλικρινά, τόσο έχω βαρεθεί αυτό το ημιτελές κατασκεύασμα, που θα το προτιμούσα ακόμα κι έτσι.
http://www.greekarchitects.gr/gr/τ ... %82-id2696
-
Ας μην ξεχνάμε, γενικώς, ότι πολλές απ' τις προτάσεις για το διαγωνισμό αυτόν δεν είχαν σκοπό την παρουσίαση μιας ρεαλιστικής προοπτικής για τον πύργο, αλλά περισσότερο ένα εικαστικό 'σχόλιο' στην εικόνα του, την εικόνα της πόλης κ.τ.λ. Δεν το λέω για να δικαιολογήσω αλλόκοτες, στα μάτια των πολλών εικόνες, απλά για να το έχουμε υπόψιν μας. (Οι περισσότερες προτάσεις, βασικά, δε μου άρεσαν ούτε εμένα). Επίσης εξωτερικά ο πύργος δεν είναι ημιτελής, απλά έχει φθορές που δεν έχουν επισκευασθεί. Εννοώ αν λειτουργούσε την ίδια εικόνα που έχει και τώρα θα είχε, έτσι είχε σχεδιαστεί. Εσωτερικά, βέβαια, έχει μείνει γιαπί. Πολύ ενδιαφέρον και καίριο θέμα, πάντως, αυτό της 'επαναφοράς στη ζωή' τέτοιων σημαντικών - ακόμα και μόνο λόγω του όγκου τους στην αστική κλίμακα - κτηρίων.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Ειλικρινά, τόσο έχω βαρεθεί αυτό το ημιτελές κατασκεύασμα, που θα το προτιμούσα ακόμα κι έτσι.Μου άρεσει πολύ αυτή η εκδοχή του και είναι σε σχετική αρμονία με το κτήριο του ΝΑΤ δίπλα του.
και σαν δεύτερη επιλογή περίπου κάτι τέτοιο αλλα όχι με το καφέ χρώμα στην βάση
-
Ο χρήστης Sinanai έγραψε:
Πολύ ενδιαφέρον και καίριο θέμα, πάντως, αυτό της 'επαναφοράς στη ζωή' τέτοιων σημαντικών - ακόμα και μόνο λόγω του όγκου τους στην αστική κλίμακα - κτηρίων.Όντως, είδα το απο 30 χρόνια εγκατελειμένο κτήριο δίπλα στο δημοτικό θέατρο (που μετά την ανακαίνιση έχει γίνει στολίδι)
το εγκατελειμένο
και πως θα μπορουσε να γίνει και έπαθα ζημιά
Αντι να το δωσουν σε εναν ιδιωτη να το κατασκευασει και να το εκμεταλευτει το έχουν αφήσει στην τύχη του και σκέφτονται να το γκρεμίσουν -
Ο χρήστης delsol.vti έγραψε:
Σε αυτό το 'πνεύμα' λοιπόν ας ρίξω και γω μια πρόταση για τον πύργο του Πειραιά που είδα σε άλλο φορουμ
Το βλέπεις και αγαλιάζει η ψυχή σου ένα πράγμα ...Θα μπορούσε ο συνάδελφος να επεξεργαστεί λιγο περισσότερο τη τελική εικόνα.
Να, κάπως έτσι π.χ.
[spoiler:3f9mczrx]
Γουστάρουμε postapocalyptic δυστοπία [/spoiler:3f9mczrx] -
-
-
Ο λαός θέλει να δει και Κινγκ Κονγκ να κρέμεται από το ρετιρέ.
-
-
-edit-
-
Είσοδος για καταφύγιο είναι;
-
είσοδος για τρελοκομείο είναι
-
Τραγικο! Παραθυρα, βεραντες, φως, αέρας ...
Καταθληπτικο άσπρο, τεχνητο φως και τοιχοι ... πολλοι τοιχοι.
Δηλώνω οπαδός της πέτρας, του γυαλιού, του κλασικού σπιτιού! -
Κώστα, όταν λες 'Παραθυρα, βεραντες, φως, αέρας' τι εννοείς;
Το τεχνητό φως, έστω περισσότερο από συμβατικά σπίτια, που το είδες;
Επίσης, τι θα πει - τι εννοείς, δλδ - κλασικό σπίτι;
Συνηθισμένο; Γιατί το συνηθισμένο κι αν έχει πολλούς - εννοώντας άχρηστους - τοίχους...
Παραδοσιακό; Γιατί στο παραδοσιακό, γυαλί δεν...
Δεν τα λέω επιθετικά. Ρωτώ γιατί με ενδιαφέρει να καταλαβαίνω τη γνώμη του κόσμου για αλλόκοτα - ας το πω ευγενικά - για τους πολλούς, κτήρια/σπίτια.
-
Κώστα, όταν λες 'Παραθυρα, βεραντες, φως, αέρας' τι εννοείς; 1.Το τεχνητό φως, έστω περισσότερο από συμβατικά σπίτια, που το είδες; 2.
Επίσης, τι θα πει - τι εννοείς, δλδ - κλασικό σπίτι; 3.
Συνηθισμένο; Γιατί το συνηθισμένο κι αν έχει πολλούς - εννοώντας άχρηστους - τοίχους... 4.
Παραδοσιακό; Γιατί στο παραδοσιακό, γυαλί δεν... 5
Δεν τα λέω επιθετικά. Ρωτώ γιατί με ενδιαφέρει να καταλαβαίνω τη γνώμη του κόσμου για αλλόκοτα - ας το πω ευγενικά - για τους πολλούς, κτήρια/σπίτια.
Κωστή απαντω αριθμητικά με την σειρά των αποριών/παρατηρήσεων.
- Κλασική μορφή κατοικίας με παραθυρα, μπαλκονοπορτες, βεραντες, να μπαινει ανεμπόδιστα το φυσικο φως και ο 'αέρας' (με την έννοια του οξυγόνου).
- Με τόσους τοιχους περιμετρικα η φωτεινότητα στο συγκεκριμενο προέρχεται απο το λευκο χρώμα και σίγουρα τεχνητο φως.
- Η απαντηση 1.
- Υπαρχουν τρόποι να διαμορφωθούν λειτουργικοί εσωτερικοι χώροι ακόμα και σε παλιές κατασκευές. Στα καινούρια θελει έμπνευση απο τον αρχιτεκτωνα! Το βίωσα εις διπλούν πρόσφατα σε καινούρια σπίτια αλλα και σε παλιο με ανακαίνιση.
- Δεν εννοώ χωριάτικο ή νησιώτικο στυλ. Μοντέρνο και σύγχρονο αλλα με πιο 'συμβατική' μορφή. Το συγκεκριμενο παραπανω σπίτι ... ένα λευκο κουτί είναι!
Κατι τετοιο δηλαδή σαν πιο μοντέρνο.
-
Ερώτηση :
Στη μονοκατοικία που μένω, στην πρόσοψη έχουν 'φυτέψει' απο αρχαιοτάτων χρόνων για να 'σπάει' τις κεντρικές παροχές, απο ένα διακλαδωτή παροχών ο ΟΤΕ (ύψ 0,25/πλ 0,20/βάθ 0,10) και η ΔΕΗ (ύψ 0,35/πλ 0,30/βάθ 0,15) , ενώ στις υπόλοιπες κατοικίες (πολυ και μονο-κατοικίες) της ιδίας οδού, δε υπάρχουν τέτοια κατασκευάσματα.
Επειδή θα κάνω ανακαίνιση σε λίγους μήνες και στην πρόσοψη της κατοικίας, ξέρει κάποιος τις διαδικασίες και κυρίως, αν είναι εύκολο να γίνει η¨'μετεγκατάσταη' των κουτιών με μέριμνα των...ΔΕΚΟ και πόσο χρόνο παίρνει ??? -
Ο χρήστης cosneo έγραψε:
Κώστα, όταν λες 'Παραθυρα, βεραντες, φως, αέρας' τι εννοείς; 1.
Το τεχνητό φως, έστω περισσότερο από συμβατικά σπίτια, που το είδες; 2.
Επίσης, τι θα πει - τι εννοείς, δλδ - κλασικό σπίτι; 3.
Συνηθισμένο; Γιατί το συνηθισμένο κι αν έχει πολλούς - εννοώντας άχρηστους - τοίχους... 4.
Παραδοσιακό; Γιατί στο παραδοσιακό, γυαλί δεν... 5
Κωστή απαντω αριθμητικά με την σειρά των αποριών/παρατηρήσεων.
- Κλασική μορφή κατοικίας με παραθυρα, μπαλκονοπορτες, βεραντες, να μπαινει ανεμπόδιστα το φυσικο φως και ο 'αέρας' (με την έννοια του οξυγόνου).
Η μόνη διαφορά στο παρόν είναι ότι οι 'βεράντες' ή τα 'μπαλκόνια' εντάσσονται στον όγκο του κτηρίου. Φως και αέρας μπαίνουν σ' αυτό όπως σε ένα συμβατικού σχήματος σπίτι.
- Με τόσους τοιχους περιμετρικα η φωτεινότητα στο συγκεκριμενο προέρχεται απο το λευκο χρώμα και σίγουρα τεχνητο φως.
Δεν ισχύει αυτό που λες. Ίσως σε μπερδεύει το πολύ, σε σχέση με συμβατικές κατασκευές, λευκό. Πάντως το κτήριο δεν έχει ανάγκη περισσότερο τεχνητό φωτισμό από μια τέτοια.
-
Η απαντηση 1.
-
Υπαρχουν τρόποι να διαμορφωθούν λειτουργικοί εσωτερικοι χώροι ακόμα και σε παλιές κατασκευές. Στα καινούρια θελει έμπνευση απο τον αρχιτεκτωνα! Το βίωσα εις διπλούν πρόσφατα σε καινούρια σπίτια αλλα και σε παλιο με ανακαίνιση.
Ακόμα και σε παλιές (ιστορικές, παραδοσιακές, αλλά και μη) κατασκευές είναι ευθύνη του αρχιτέκτονα και εναπόκειται στη γνώση και τη διάθεσή του το να διαμορφωθούν λειτουργικοί χώροι, που πολλές φορές δεν έχουν τη χρήση που είχαν όταν σχεδιάστηκε/χτίστηκε το όποιο κτήριο. Παράλληλα, δε, στσν περίπτωση παραδοσιακού/ιστορικού κτηρίου, πρέπει να προστατέψει και την αυθεντικότητά του αυτήν. Εκεί χρειάζονται κάποιες εξειδικευμένες γνώσεις. Σαν επισήμανση αυτό, δηλαδή. Εννοείται πως συμφωνώ με το γενικό σκεπτικό σου.
- Δεν εννοώ χωριάτικο ή νησιώτικο στυλ. Μοντέρνο και σύγχρονο αλλα με πιο 'συμβατική' μορφή. Το συγκεκριμενο παραπανω σπίτι ... ένα λευκο κουτί είναι!
Μεγάλο ρόλο παίζει το περιβάλλον. Έγινε και σε προηγούμενες σελίδες συζήτηση γι' αυτό το θέμα. Εκεί επισήμανα ότι - για 'μένα, τουλάχιστον - έχει μεγάλη σημασία πως θα εντάξεις ένα καινούργιο κτήριο ή ακόμη και μια προσθήκη σε ένα υπάρχον στο (χτισμένο) περιβάλλον. Αυτή η ένταξη, όμως, δεν είναι, όχι μόνο απαραίτητο, αλλά ούτε και σωστό να επιτυγχάνεται δια μέσου του μιμητισμού μορφών. Το 'πες κι εσύ αυτό, και χαίρομαι. Σε ένα αστικό, όμως, περιβάλλον, π.χ. που έτσι κι αλλιώς η ποικιλομορφία είναι έως και κουραστική, πολλές φορές η καλύτερη μορφή είναι η λιγότερο αρχιτεκτονημένη. Η πιο απλή, τελοσπάντων.
Καταλαβαίνω που το πας και εν μέρει συμφωνώ. Είναι σαφώς πολυπλοκότερο, όμως, απ' αυτό που εγώ θα θεωρούσα ανεκτό, ενώ επαναλαμβάνει και ένα τρέχον αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο, κατά κάποιον τρόπο της μόδας. Βλ. υλικά, κυρίως. Δηλαδή τη χρήση τους. Πάντως γενικώς θετική εικόνα μου αφήνει.
Το συγκεκριμένο κτήριο, εν πάσει περιπτώσει, εμένα μου αρέσει, κυρίως γιατί έρχεται σε μια πολύ έντονη σχέση με τη μορφολογία του εδάφους, χωρίς να τη βιάζει, αλλά αναδεικνύοντας την. Δε μπορώ να καταλάβω τη σχέση του με τον οικισμό, ο οποίος όμως σίγουρα δεν είναι αμιγώς παραδοσιακός, καθώς στο βάθος βλέπω (και) συμβατικές/σύγχρονες κατασκευές. Το λευκό του χρώμα, δε, θεωρώ ότι παίζει σωστά το ρόλο του, δηλαδή να τονίζει τον όγκο και τη γεωμετρία του.
Είμαι σίγουρος, πάντως, ότι τα κτήρια πολλές φορές χάνουν, ακόμη κι αν δεν είναι περιοδικόσπιτα, από περιοδικοαισθητική της φωτογράφισης/παρουσίασής τους. Κι αυτό γιατί δίνουν μέσα απ' αυτήν μια πολύ αποστειρωμένη ατμόσφαιρα. Το ίδιο κτήριο γεμισμένο με την οικογένεια, ακατάστατο, σε μια καθημερινή κατάσταση, δηλαδή, θα κέρδιζε περισσότερους απ' τους δύσπιστους έναντι μη συνηθισμένης αισθητικής σπιτιών.
-
Λίγα σχόλια απο μένα....
Καταλαβαίνω που το πας και εν μέρει συμφωνώ. Είναι σαφώς πολυπλοκότερο, όμως, απ' αυτό που εγώ θα θεωρούσα ανεκτό, ενώ επαναλαμβάνει και ένα τρέχον αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο, κατά κάποιον τρόπο της μόδας. Βλ. υλικά, κυρίως. Δηλαδή τη χρήση τους. Πάντως γενικώς θετική εικόνα μου αφήνει.
Δε θα συμφωνήσω οτι το παραπανω κτίριο στη φωτό σου έχει να κάνει με μόδα.... γενικά. Ισως ο συνδυασμός 'παραδοσιακών' υλικών (άρα διαχρονικών) πχ η πέτρα, και ο μοντέρνος σχεδιασμός να αφηνουν μια αίσθηση trend, παρ' όλα αυτά, το ξύλο, η πέτρα, τα γήινα χρώματα είναι στοιχεία εναρμονισμένα με το περιβάλλον, ετσι δε μπορώ να δεχθώ γι΄αυτά τον όρο 'μόδα', με καμμία έννοια. Εκτος αυτού, κτίρια τετοιας σχεδιαστικής φιλοσοφίας (ευθείες-παραλληλες γραμμές, όγκοι προεξέχοντες, μεγάλες επιφάνειες χωρίς ανοίγματα κλπ ) σε τετοιο περιβάλλον, μπορώ να τα δεχθώ μόνο με τα αντίστοιχα υλικά και χρώματα. Αν το ίδιο κτίριο ήταν βαμμένο σε γκριζόμαυρες αποχρώσεις πχ, ή ακόμη είχε κάποιες επιφάνειες απο εμφανές μπετόν (είτε με μπετοφόρμ, είτε με τις τάβλες) πραγμα που έχουμε δει αρκετές φορές, προσωπικά δε θα μου άρεσε καθολου.
Το συγκεκριμένο κτήριο, εν πάσει περιπτώσει, εμένα μου αρέσει, κυρίως γιατί έρχεται σε μια πολύ έντονη σχέση με τη μορφολογία του εδάφους, χωρίς να τη βιάζει, αλλά αναδεικνύοντας την. Δε μπορώ να καταλάβω τη σχέση του με τον οικισμό, ο οποίος όμως σίγουρα δεν είναι αμιγώς παραδοσιακός, καθώς στο βάθος βλέπω (και) συμβατικές/σύγχρονες κατασκευές. Το λευκό του χρώμα, δε, θεωρώ ότι παίζει σωστά το ρόλο του, δηλαδή να τονίζει τον όγκο και τη γεωμετρία του.
[color=#800000]Είμαι σίγουρος, πάντως, ότι τα κτήρια πολλές φορές χάνουν, ακόμη κι αν δεν είναι περιοδικόσπιτα, από περιοδικοαισθητική της φωτογράφισης/παρουσίασής τους. Κι αυτό γιατί δίνουν μέσα απ' αυτήν μια πολύ αποστειρωμένη ατμόσφαιρα. Το ίδιο κτήριο γεμισμένο με την οικογένεια, ακατάστατο, σε μια καθημερινή κατάσταση, δηλαδή, θα κέρδιζε περισσότερους απ' τους δύσπιστους έναντι μη συνηθισμένης αισθητικής σπιτιών.
Οσον αφορά το λευκό κτίριο, μου αρέσει μόνο ως καλλιτεχνική εμπνευση και ως τετοια τη βρίσκω κορυφαία. Θεωρώ οτι ακόμη και αυτή η απόλυτη λευκότητα που περιγράφεις φίλε sinanai, κινείται στα πλαίσια αυτού που έχω υπογραμμίσει και δεν είναι τυχαία. Πρωτίστως λοιπόν εκει, το παράκανε ο... καλλιτέχνης (πολύ περισσότερο αναλογικά απ΄οτι αρχιτέκτων, τουλάχιστον σ΄αυτό το έργο...). Προσωπικά, ως εργασία στη σχολή μετα χαράς θα το υλοποιούσα και θα το παρέδιδα, να ζήσω μέσα σ΄αυτό, ούτε μία στο εκατομμύριο (εκτος κι αν έβαζα ζουρλομανδύα κι επένδυση καπιτονέ στους τοίχους... ), σε πελάτη θα το παρέδιδα μόνο αν μου το ζητουσε ρητά κι ενυπόγραφα, ενώπιον μαρτυρων, οτι όντως ετσι το επιθυμεί...!
Μου άρεσει πολύ αυτή η εκδοχή του και είναι σε σχετική αρμονία με το κτήριο του ΝΑΤ δίπλα του.
To ιδανικό για μένα....!! (απο αυτά που είδαμε εδω τουλάχιστον..)
-
Ο χρήστης Nozomi έγραψε:
Άλλη δουλειά της στην Κηφισιά:
Πηγή: http://www.architravel.com/architravel/building/1487Τα περί χρηστικότητας ελπίζω να μην προέρχονται από πολιτικούς μηχανικούς.
Η 'χρηστικότητα' μας έφαγε στην Αθήνα και την έχουμε καταντήσει τριτοκοσμική, γεμάτη μπετονόκουτα χωρίς σχέδιο.
Ακόμα και στα χρόνια των παχιών αγελάδων λίγοι πλήρωναν αρχιτέκτονες, τώρα αμφιβάλλω ποιός θα πληρώσει 30-40 χιλιάρικα για μια πλήρη αρχιτεκτονική μελέτη...
@criuser
Το σπίτι που παρέθεσες. είναι καταπληκτικό !Αυτο είναι το διπλανό ακριβώς σπίτι απο τον πεθερο μου! Ωραίο δεν λέω, αλλα αναπόφευκτα τους παίρνουμε μάτι όλη μέρα με τόσα ανοίγματα.
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ