-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Ποσους μηνες εργαζονται οι εκπαιδευτικοι ενω πληρωνονται 12? Τουλαχιστον να μην δουλευομαστε...η καλύτερα, ας ανάγουμε την αμοιβη τους σε ωρομισθιο.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
...Την αναγωγή σε ωρομίσθιο δεν την ξεκίνησα και δεν την θεωρώ λογική βάση συζήτησης.
Πέρα από αυτό, το ότι δούλευες κάπου για ψίχουλα δεν συνεπάγεται πως ο (πρώτος) μισθός των 600κάτι ευρώ είναι σοβαρός αλλά ότι πουλούσες τον εαυτό σου φτηνά... Εφόσον τον αξιολογούσες τόσο, εμένα μου περισσεύει... -
Ο χρήστης soch έγραψε:
ο (πρώτος) μισθός των 600κάτι ευρώ είναι σοβαρόςΦυσικα και δεν ειναι σοβαρος. Θα ηταν πιο λογικος εαν παρεχοταν τουλαχιστον στεγη σε δασκαλους/καθηγητες που υποχρεωτικα υπηρετουν εκτος.
-
σε λιγο καιρο τα 700€ θα θεωρουνται πολυ ικανοποιητικος μισθος
-
Ο χρήστης soch έγραψε:
Την αναγωγή σε ωρομίσθιο δεν την ξεκίνησα και δεν την θεωρώ λογική βάση συζήτησης.
Πέρα από αυτό, το ότι δούλευες κάπου για ψίχουλα δεν συνεπάγεται πως ο (πρώτος) μισθός των 600κάτι ευρώ είναι σοβαρός αλλά ότι πουλούσες τον εαυτό σου φτηνά... Εφόσον τον αξιολογούσες τόσο, εμένα μου περισσεύει...Κοιτα, επειδη λες χαζομαρες, ας σε διορθωσω λιγο.
1ον δεν πουλαγα τον εαυτο μου για ψιχουλα, τοσα εδινε η αγορα για την συγκεκριμενη θεση+προυπηρεσια+ειδικοτητα+σπουδες.
Πραγμα που εχει σημασια για να δουμε αν αυτα που ζητανε οι ΤΑΔΕ (=εκπαιδευτικοι, φοροτεχνικοι, ειδκοτητα 1, ειδικοτητα 2 κλπ κλπ), 1ον εχουν επαφη με την πραγματικοτητα κ κατα δευτερον ειναι λεφτα που δικαιολογει ή αξιζει η θεση/ειδικοτητα/σπουδες/προυπηρεσια τους. Να κοιτατε δηλαδη τι δινει η αγορα σε αλλες, σοβαροτερες θεσεις που απαιτουν σοβαροτερες σπουδες, πριν ζητησετε οτι ζητησετε.
Κ να στο πω ακομα πιο απλα, ποιος εισαι εσυ να ζητας 10ε ωρομισθιο (ή Χ ευρω μισθο, δεν εχει σημασια) οταν ο επιστημονας ταδε ειδικοτητας στον ιδιωτικο τομεα, παιρνει 5ε ωρομισθιο?
2ον το ωρομισθιο ειναι η μοναδα μετρησης της εργασιας, του ποση εργασια προσφερεις ανα ευρω που παιρνεις (ή αναποδα).
Ειναι η μοναδικη λογικη βαση που μπορεις να εχεις για να συγκρινεις το τι λεφτα παιρνουν ή ζητανε δυο επαγγελματικες ομαδες. Οτιδηποτε αλλο ειναι σαν να μου λες 'πουλας ακριβα τα καρπουζια', εγω να σου απανταω ' μα τα πουλαω 2ε/κιλο' κ εσυ να μου ξαναλες 'εγω ειμαι φτηνοτερος γιατι πουλαω 5 ευρω ολοκληρο το καρπουζι', χωρις να κοιταμε ποσο ζυγιζει το καρπουζι...
Κ ξανα, οποια βαση συζητησης κ να βαλεις, παραμενει το γεγονος οτι πληρωνονται για 12 μηνες κ εργαζονται για 9, πραγμα που πολυ βολικα ξεχνανε ΚΑΘΕ φορα που γκρινιαζουν για το τι παιρνουν κ απαιτουν περισσοτερα...
ο (πρώτος) μισθός των 600κάτι ευρώ είναι σοβαρός
Φυσικα και δεν ειναι σοβαρος. Θα ηταν πιο λογικος εαν παρεχοταν τουλαχιστον στεγη σε δασκαλους/καθηγητες που υποχρεωτικα υπηρετουν εκτος.
Γιατι? Του Χ μεσου ιδιωτικου υπαλληλου του παρεχουν στεγη για να μην μενει στο ενοικιο?
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
σε λιγο καιρο τα 700€ θα θεωρουνται πολυ ικανοποιητικος μισθοςΚανεις δεν ειπε αυτο, αλλα οταν ολοι οι ιδιωτικοι υπαλληλοι παιρνουν @@, γιατι να πρεπει οι δημοσιοι (οποιαδηποτε κατηγοριας+ειδικοτητας) να παρουν κατι παραπανω απο @@? Κ μαλιστα ΚΑΙ να το θεωρουν φυσιολογικο, ΚΑΙ να εχουν κ οτι προνομια εχουν ως δημοισοι υπαλληλοι, ΚΑΙ (οσον αφορα τους εκπαιδευτικους) να δουλευουν τα 3/4 του χρονο που δουλευουν οι υπολοιποι...Ασε τους να γκρινιαζουν.
Ιστορια:
η αδερφη της πρωην μου κ καλη μου φιλη, ειναι δασκαλα σε δημοσιο δημοτικο σχολειο. Πριν 3-4 χρονια, τοτε που απεργουσαν εβδομαδες ολοκληρες κ ηταν κλειστα τα σχολεια, απεργουσαν με βασικο αιτημα 'να παιρνουμε τους ιδιους μισθους με την αντιστοιχης κλιμακας δημοσιο υπαλληλο, γιατι ειναι αδικο εμεις να παιρνουμε λιγοτερα για το ιδιο επιπεδο/προυπηρεσια'. Κ ζηταγαν να πανε στα 1130κατι ευρω πρωτο μισθο ( ).
Οταν της απαντουσα 'εχμ, εσεις δουλευετε 9 μηνες το χρονο αντι για 11 που αντιστοιχει ο μισθος που ζητας (κ το καλοκαιρι πιανεις δουλεια για 2 μηνες μαυρα κ πας κ ενα μηνα διακοπες, αλλα αυτο ειναι αλλη ιστορια...)', μου ελεγε 'ε κ τι φταιω εγω που κλεινουν τα σχολεια το καλοκαιρι?' ...
Για αυτο, πρωτα να εχετε επαφη με την πραγματικοτητα κ μετα να ζητατε.
Στο αλλο θεμα που συζηταγαμε πιο πισω, καλωδιο ηχειων επωνυμο αλλα απλο, 4ε/μετρο σε καταστημα εδω, 2.5ε/μετρο απο Αγγλια μαζι με τα αεροπορικα μεταφορικα...
-
Δεν ξέρω αν έχει αναφερθεί αλλά μήν ξεχνάμε πώς όσον αφορά καθηγητές περνάνε και αρκετά χρόνια μακρυά απο τα σπίτια τους σε άλλες πόλεις και είναι αναγκασμένοι να έχουν εκεί 2ο σπίτι......
ΥΓ:ο μισθός της μάνας μου με 10+ χρόνια προυπηρεσία (πόσα ακριβώς δεν θυμάμαι) και 2 παιδιά είναι πλέον 410κάτι το 15νθήμερο.
-
Ο χρήστης fastmanakos έγραψε:
Δεν ξέρω αν έχει αναφερθεί αλλά μήν ξεχνάμε πώς όσον αφορά καθηγητές περνάνε και αρκετά χρόνια μακρυά απο τα σπίτια τους σε άλλες πόλεις και είναι αναγκασμένοι να έχουν εκεί 2ο σπίτι......ΥΓ:ο μισθός της μάνας μου με 10+ χρόνια προυπηρεσία (πόσα ακριβώς δεν θυμάμαι) και 2 παιδιά είναι πλέον 410κάτι το 15νθήμερο.
Οταν λες 'αναγκασμενοι για δευτερο σπιτι' τι εννοεις?
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
.....
Κοιτα, επειδη λες χαζομαρες, ας σε διορθωσω λιγο.
.....Αγαπητέ kacey τις χαζομάρες δεν τις λέω εγώ αλλά εσύ (και επιμένεις κιόλας).
Όπως σε όλο τον κόσμο, έτσι και στην Ελλάδα το λειτούργημα του εκπαιδευτικού έχει συγκεκριμένο job description. Είναι που λέμε πακέτο. Στο πακέτο είναι:- θα δουλέψεις εκεί που θα σου πούμε (οπουδήποτε στην Ελλάδα). Όχι οι μισοί αλλά ΟΛΟΙ.
- θα κάτσεις εκεί για όσο σου πούμε. Από 1 μέχρι 10 χρόνια
- έχεις διδακτικές (όσο είναι ανοικτά τα σχολεία) και εξωδιδακτικές υποχρεώσεις
- μέσα στο σχολείο, έχεις υπό την ευθύνη σου και τα παιδιά που βρίσκονται εκεί
κ.λπ.
Όπως κάθε άλλη δουλειά οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα είναι ΠΑΚΕΤΟ. Αν εσύ έχεις αρχίσει να σκέφτεσαι σαν εργοδότης της εποχής και επιθυμείς να αφαιρείς τις ημέρες αδείας ή αυτές που είναι κλειστά τα σχολεία ή αυτές που κάνει κάποιος εκτός έδρας κ.λπ. μαγκιά σου αλλά είναι δικιά σου λογική και κανενός άλλου εργαζόμενου. Άραγε τους δικούς σου υπαλλήλους τους πληρώνεις το καλοκαίρι που λείπουν?
Όσο για μισθοδοσία ανάλογα με τυπικά προσόντα και προϋπηρεσία, μην έχεις αμφιβολία ότι πολλοί ξεπερνούν κατά πολύ τα χρήματα που λαμβάνουν...
Δεν ξέρω αν έχει αναφερθεί αλλά μήν ξεχνάμε πώς όσον αφορά καθηγητές περνάνε και αρκετά χρόνια μακρυά απο τα σπίτια τους σε άλλες πόλεις και είναι αναγκασμένοι να έχουν εκεί 2ο σπίτι......
ΥΓ:ο μισθός της μάνας μου με 10+ χρόνια προυπηρεσία (πόσα ακριβώς δεν θυμάμαι) και 2 παιδιά είναι πλέον 410κάτι το 15νθήμερο.Οταν λες 'αναγκασμενοι για ΔΕΥΤΕΡΟ σπιτι' τι εννοεις?
Το 2006 εγώ στο Ληξούρι, η κοπέλα στην Ιεράπετρα και στην Αθήνα το σπιτικό μας. Καμιά φορά τυχαίνει και 3ο σπίτι
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
2ον το ωρομισθιο ειναι η μοναδα μετρησης της εργασιας, του ποση εργασια προσφερεις ανα ευρω που παιρνεις (ή αναποδα).Αυτό πως ακριβώς προκύπτει;
Εγώ σου λέω ότι είναι η ανθρωπομέρα. Εμείς [μηχ. Η/Υ] σε ένα project έτσι το μετράμε, και δεν έχει κανένα απολύτως (θεωρητικό ή πρακτικό) νόημα η εργατοώρα. Κάπου αλλού μπορεί να το μετράμε με την ώρα βέβαια [σε κανά περίεργο support ]Σε άλλες δουλειές έχει νόημα το /ώρα, σε άλλες όχι. Όταν ασ πούμε μπορείς να πας να δουλέψεις κάπου 3 ώρες, μετά κάπου αλλού 2, μετά κάπου αλλού άλλες 3 κ.ο.κ., έχει νόημα η /ώρα αναγωγή.
Όταν δεν μπορείς να έχεις τέτοια πράγματα, αλλά έχεις μια minimum δέσμευση μέρας (ανεξαρτήτως ωρών) χρεώνεις με μέρες.
Στο δάσκαλο, καλή ώρα, όταν του δεσμεύεις ολόκληρο το 8ωρο, θα του πληρώσεις ολόκληρο το 8ωρο. Αν δεν έχεις τι να τον κάνεις τις υπόλοιπες, είναι δικό σου πρόβλημα. Αν εσύ τον θες 3ώρες-1ώρα κενό-4ώρες, το να πεις ότι τη μία ώρα κενό δεν τη λογίζω, είναι τουλάχιστον υποκριτικό. Γιατί είναι περισσότερο από προφανές ότι στη μία αυτή ώρα δεν μπορεί να κάνει τπτ.
ΤΟ νόημα είναι, όχι το ωρομίσθιο δεν είανι η de facto μονάδα μέτρησης παντού και πάντα.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Γιατι? Του Χ μεσου ιδιωτικου υπαλληλου του παρεχουν στεγη για να μην μενει στο ενοικιο?
Δεν εχεις εντελως αδικο, αλλα δεν τον υποχρεωνει κανεις (ο εργοδοτης βασικα) να εργαστει μακρυα απο τη μονιμη κατοικια του.
Στον ΙΤ, εαν γινει προταση για εργασια εκτος, σου δινουν και αναλογα € ή σου πληρωνουν το ενοικιο. (τουλαχιστον σε μερικες περιπτωσεις που γνωριζω) -
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
Δεν εχεις εντελως αδικο, αλλα δεν τον υποχρεωνει κανεις (ο εργοδοτης βασικα) να εργαστει μακρυα απο τη μονιμη κατοικια του.
Στον ΙΤ, εαν γινει προταση για εργασια εκτος, σου δινουν και αναλογα € ή σου πληρωνουν το ενοικιο. (τουλαχιστον σε μερικες περιπτωσεις που γνωριζω)Αν γινει προταση εκτος, για καποιες μερες? Τοτε ναι. Αν σου πουνε 'σε μεταφερω στο ταδε παραρτημα της εταιριας στην Χαλκιδα', τοτε νοικιαζει ενα σπιτι στην Χαλκιδα, οπως κ ο δασκαλος. Κοινως αν τον μεταφερουν μακροχρονια μακρυα απο την εδρα του, αλλαζει την εδρα του.
2ον το ωρομισθιο ειναι η μοναδα μετρησης της εργασιας, του ποση εργασια προσφερεις ανα ευρω που παιρνεις (ή αναποδα).
α) Αυτό πως ακριβώς προκύπτει;
Εγώ σου λέω ότι είναι η ανθρωπομέρα. Εμείς [μηχ. Η/Υ] σε ένα project έτσι το μετράμε, και δεν έχει κανένα απολύτως (θεωρητικό ή πρακτικό) νόημα η εργατοώρα. Κάπου αλλού μπορεί να το μετράμε με την ώρα βέβαια [σε κανά περίεργο support ]
Σε άλλες δουλειές έχει νόημα το /ώρα, σε άλλες όχι. Όταν ασ πούμε μπορείς να πας να δουλέψεις κάπου 3 ώρες, μετά κάπου αλλού 2, μετά κάπου αλλού άλλες 3 κ.ο.κ., έχει νόημα η /ώρα αναγωγή.
Όταν δεν μπορείς να έχεις τέτοια πράγματα, αλλά έχεις μια minimum δέσμευση μέρας (ανεξαρτήτως ωρών) χρεώνεις με μέρες.
β) Στο δάσκαλο, καλή ώρα, όταν του δεσμεύεις ολόκληρο το 8ωρο, θα του πληρώσεις ολόκληρο το 8ωρο. Αν δεν έχεις τι να τον κάνεις τις υπόλοιπες, είναι δικό σου πρόβλημα. Αν εσύ τον θες 3ώρες-1ώρα κενό-4ώρες, το να πεις ότι τη μία ώρα κενό δεν τη λογίζω, είναι τουλάχιστον υποκριτικό. Γιατί είναι περισσότερο από προφανές ότι στη μία αυτή ώρα δεν μπορεί να κάνει τπτ.
ΤΟ νόημα είναι, όχι το ωρομίσθιο δεν είανι η de facto μονάδα μέτρησης παντού και πάντα.
α) Απο που προκυπτει, οτι η ελαχιστη (= κοινος παρονομαστης) μοναδα μετρησης της εργασιας ειναι η εργατοωρα?
Βρε αγορι μου, αυτο που λεω ειναι οτι για να συγκρινεις το μισθο σου με το μισθο καποιου αλλου (ειτε του διπλανου ιδιας ειδικοτητας, ειτε του ομοιου αλλα αλλης ειδικοτητας - πχ γενικα 'δημοσιος υπαλληλος' οπως στο σεναριο που εγραψα πιο πανω με τη φιλη μου) ωστε να ζητας τα ιδια με εκεινον ή να κλαιγεσαι οτι 'παιρνω αστειο μισθο', πρεπει ο μισθος που συγκρινεις να αντιστοιχει στα ιδια πραγματα. Για αυτο πρεπει να αναγεις τον μισθο στο ωρομισθιο, γιατι ειναι μια μοναδα μετρησης κοινη για ολους
ΠΧ μου λες 'Όταν δεν μπορείς να έχεις τέτοια πράγματα, αλλά έχεις μια minimum δέσμευση μέρας (ανεξαρτήτως ωρών) χρεώνεις με μέρες'. Ναι, μαζι σου. Αλλα οταν ο ενας την μερα εργαζεται 8 ωρες κ ο αλλος 6, δεν μπορεις να υπολογιζεις βασει μερας. Κ αυτο ΔΕΝ σημαινει αυτο που γραφεις στο β) οτι 'αφου τον δεσμευεις για 8ωρο πρεπει να τον πληρωνεις για 8ωρο' κ διαφωνεις μαζι μου, γιατι εγω δεν εννοουσα αυτο.
β) Εδω λοιπον, συμφωνουμε. Γιατι ουδεποτε ειπα οτι 'τις κενες ωρες μην τις υπολογιζεις' οπως περιγραφεις εσυ, κ εγω υπολογιζω ΟΛΕΣ τις ωρες για τις οποιες τον δεσμευεις, ακριβως οπως μου λες κ εσυ να κανω.
ΑΛΛΑ τον δασκαλο δεν τον δεσμευεις 8ωρο αλλα 6ωρο/μερα (οπως δεχτηκε ο soch στο πρωτο παραδειγμα ΤΟΥ, με δικα ΤΟΥ νουμερα). Οποτε δεν κοστολογεις/αμοιβεις την εργατοημερα του το ιδιο με καποιον αλλο που σε μια μερα εργαζεται 8 ωρες. Κοιτας ποσα ε παιρνει ανα ωρα για να μπορεις να συγκρινεις, αλλα εγω δεν ειπα οτι καποιες ωρες δεν τις μετρας. ΟΛΕΣ τις ωρες της βαρδιας του τις μετραω, αλλα ακομα κ αυτες ειναι λιγοτερες απο τις ωρες τις βαρδιας ενος αλλου εργαζομενου.
.....
Κοιτα, επειδη λες χαζομαρες, ας σε διορθωσω λιγο.
.....Αγαπητέ kacey τις χαζομάρες δεν τις λέω εγώ αλλά εσύ (και επιμένεις κιόλας).
Όπως σε όλο τον κόσμο, έτσι και στην Ελλάδα το λειτούργημα του εκπαιδευτικού έχει συγκεκριμένο job description. Είναι που λέμε πακέτο. Στο πακέτο είναι:- θα δουλέψεις εκεί που θα σου πούμε (οπουδήποτε στην Ελλάδα). Όχι οι μισοί αλλά ΟΛΟΙ.
- θα κάτσεις εκεί για όσο σου πούμε. Από 1 μέχρι 10 χρόνια
αρα μπορεις να πιασεις σπιτι εκει περα.
- έχεις διδακτικές (όσο είναι ανοικτά τα σχολεία) και εξωδιδακτικές υποχρεώσεις
Αν στις εξωδιδακτικες υποχρεωσεις βαζεις μεσα το διορθωμα κ την προετοιμασια, που τα κανεις σπιτι, τοτε ειναι αστειο να συζηταμε. ΠΟΛΛΕΣ δουλειες εχουν 'εξωεταιρικες' υποχρεωσεις.** Με την λογικη σου θα επρεπε οταν ετοιμαζα καποια παρουσιαση στο σπιτι για να την παρουσιασω στην δουλεια μου το επομενο πρωινο, να τους ζητησω υπερωριες**?
- μέσα στο σχολείο, έχεις υπό την ευθύνη σου και τα παιδιά που βρίσκονται εκεί
κ.λπ.
Κ οταν εισαι μηχανολογος εχεις ευθυνη το μηχανιμα που θα σχεδιασεις να μην σκοτωσει κοσμο. Αν εισαι πολιτικος μηχανικος, να μην πεσει το σπιτι. Αν εισαι επαγγελματιας οδηγος, τοτε να αποφυγεις να σκοτωσεις καποιον στον δρομο ΕΝΩ εχεις περισσοτερες πιθανοτητες να το κανεις λογω πολλων χλμ. Και παει λεγοντας...
Όπως κάθε άλλη δουλειά οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα είναι ΠΑΚΕΤΟ. Αν εσύ έχεις αρχίσει να σκέφτεσαι σαν εργοδότης της εποχής και επιθυμείς να αφαιρείς τις ημέρες αδείας ή αυτές που είναι κλειστά τα σχολεία ή αυτές που κάνει κάποιος εκτός έδρας κ.λπ. μαγκιά σου αλλά είναι δικιά σου λογική και κανενός άλλου εργαζόμενου.
Δεν μιλησα για αδεια. Μιλησα για το οτι εργαζεστε 2,5* μηνες ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ, ΧΩΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ, απο τους αλλους απο τους οποιους χρησιμοποιειτε ως παραδειγμα για το ποσα θα επρεπε να παιρνετε.
Άραγε τους δικούς σου υπαλλήλους τους πληρώνεις το καλοκαίρι που λείπουν?
Βεβαιως, γιατι η παροχη αδειας κ πληρωμη μισθου κατα την διαρκεια αυτης, προβλεπεται κανονικα απο το νομο. *Οποτε η συγκριση μας γινεται 8,5 μηνες δασκαλοι vs 11 μηνες οι αλλοι? Οκ το δεχομαι. Μη με ξαναβαζεις να κανω τα νουμερα ομως, παλι κερδισμενος εισαι...
Όσο για μισθοδοσία ανάλογα με τυπικά προσόντα και προϋπηρεσία, μην έχεις αμφιβολία ότι πολλοί ξεπερνούν κατά πολύ τα χρήματα που λαμβάνουν...
Οταν λες 'αναγκασμενοι για ΔΕΥΤΕΡΟ σπιτι' τι εννοεις?
Το 2006 εγώ στο Ληξούρι, η κοπέλα στην Ιεράπετρα
αρα μεχρι εδω μου λες οτι δυο υπαλληλοι που δεν ειναι παντρεμενοι, με δυο μισθους, κρατανε δυο σπιτια? Που το διαφορετικο απο ολους τους ιδιωτικους υπαλληλους που εχουν γκομενα ιδιωτικη υπαλληλο?
και στην Αθήνα το σπιτικό μας. Καμιά φορά τυχαίνει και 3ο σπίτι
το τριτο σπιτι γιατι το κρατατε? Δεν πας στην επαρχια για 5 μερες, ουτε για 1 μηνα.
-
Κ για να το ληγουμε:
Η κουβεντα ξεκινησε απο το οτι βγηκε ενα αρθρο που λεει '639 ευρω ο πρωτος μισθος του εκπαιδευτικου, καταστροφη, πωπωπω τι παθαμε'.
Κ ρωταω εγω, τα 639 ευρω με ποια λογικη κ κλιμακα θεωρουνται λιγα? Με το οτι με τοσα δεν ζεις? Ναι, συμφωνω. Χαιρω πολυ, το ξερουμε κ το καταλαβαινουμε.
Αλλα τωρα πια σε αυτη τη χωρα κανεις πρωτοδιοριζομενος Ή ΠΡΩΤΟΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΣ δεν ζει με τα λεφτα που παιρνει. **Οποτε ρωταω, τα 639ε του υπαλληλου που εργαζεται 8,5 μηνες το χρονο επι 6 ωρες την ημερα (μεσα κ οι κενες), με ποιου το μισθο πρεπει να τον συγκρινουμε? Με αυτου που εργαζεται 11 μηνες επι 8 ωρες? Γιατι? Ιδια ποσοτητα εργασιας προσφερουν? ΟΧΙ (κ για αυτο αναγω τους μισθους σε εργατοωρα, για να ειναι συγκρισιμα, ΟΧΙ για να βγαλουμε απ'εξω τις κενες ωρες που ο δασκαλος ειναι υποχρεωμενος να καθεται στο σχολειο χωρις να κανει τιποτα, αυτο δεν το ειπα ποτε).
Γιατι να παιρνουν τον ιδιο μισθο ή να χρησιμοποιουν αυτο το μισθο ως παραδειγμα?**
-
Μην είσαι οπιστοδρομικός, μια κοπέλα με την οποία είσαι μαζί επί μακρόν και συζεί μαζί σου, δεν τη λες γκόμενα. Εξάλλου δεν είμαι εγώ το θέμα μας, συμβαίνει σε πολλά (επίσημα) ζευγάρια. Κατά τα λοιπά δεν έχει νόημα να πιάνω παράγραφο-παράγραφο και να απαντώ, θα γίνει βαρετό. Στο μόνο ζήτημα ουσίας (στο οποίο δεν απαντάς κιόλας) είναι ότι η εργασία είναι πακέτο με τα συν και τα πλην της - τη θες ή δεν τη θες. Και αν θες την προσωπική μου άποψη, εκπαίδευση που γίνεται όπως πρέπει δεν πληρώνεται. Γιαυτό το λένε και λειτούργημα...
-
οι δάσκαλοι λειτούργημα
οι δικαστές λειτούργημα
οι γιατροί λειτούργημα
όλοι οι ΔΥ λειτούργημα
οι παπάδες...λειτούργημα
τελικά ποιος δεν κάνει λειτούργημα.
έχει ξεχειλώσει και ξεφτυλιστεί η έννοια. μην τη χρησιμοποιείται, στη πραγματικότητα αποδυναμώνει το επιχείρημά σας. -
Ενα ζευγος ιδιωτικων υπαλληλων συζει. Μοιραζονται το νοικι ενω ερχονται δυο μισθοι στο σπιτι. Κ ξαφνικα οι εργοδοτες του στελνουν τον εναν σε παραρτημα εταιριας στην Καβαλα. Δυο σπιτια, δυο νοικια, δυο μισθοι. Το ιδιο ειναι (για το 3ο σπιτι δεν θα το σχολιασω γιατι δεν μου απαντησες για την αναγκαιοτητα του). Αρα?
Για να μην πουμε το 'ο ενας στελνεται στην Καβαλα, κ ο αλλος απολυεται'...
Λοιπον, να υποθεσω οτι θεωρεις οτι ενας δασκαλος, ενω δουλευει 8,5 μηνες επι 6 ωρες, θα επρεπε στα εργασιακα του κ τα της αμοιβης να συγκρινεται με καποιον που δουλευει 11 μηνες επι 8ωρο? Να κοιταγαμε μονο σπουδες, προυπηρεσια, θεση, κ να αφηναμε στην ακρη το ΓΕΓΟΝΟΣ οτι εργαζεται ΛΙΓΟΤΕΡΟ απο τον αλλο?
Η εργασια παει πακετο. Με τα ολα της. Κ η εκπαιδευση ειναι λειτουργημα, κ θα επρεπε να πληρωνεστε καλα για να κανετε καλα τη δουλεια σας (χωρις το πρωτο να εγγυαται το δευτερο...). Οπως τα λες ειναι. Σε ολα τα απο πανω που γραφεις, μαζι σου, εκτος απο ενα:
Αυτο ΔΕΝ σημαινει οτι μπορεις να ζητας ιδιο μισθο με καποιον που εργαζεται 30% περισσοτερο απο σενα, ΟΥΤΕ να συγκρινεσαι με αυτον, επειδη 'τα σχολεια εξ'ορισμου ειναι κλειστα 3,5 μηνες το χρονο κ δεν ωφειλεται σε εσενα οτι δουλευεις λιγοτερο, οποτε δεν σε αφορα, δεν ειναι δικο σου προβλημα κ θες τα ιδια'. Αυτο δεν γινεται.
ή αν θες να δεχτω οτι νιπτεις τας χειρας σου για την διακοπη του σχολειου, τοτε να δεχτεις κ εσυ να παιρνεις τον ιδιο μισθο με καποιον που εργαζεται ολο το χρονο (-1 μηνα αδεια = 11μηνο) σε αντιστοιχη κλιμακα/θεση/προυπηρεσια, αλλα θα τον παιρνεις ΜΟΝΟ για τους 9,5 μηνες (8,5 εργασιας κ 1 μηνα αδειας που δικαιουνται κ οι αλλοι). Και τα δυο μαζι δεν γινεται γιατι δεν ισχυουν. ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΕΣΑΙ για να ζητας μισθο.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
... κ θα επρεπε να πληρωνεστε καλα για να κανετε καλα τη δουλεια σας (χωρις το πρωτο να εγγυαται το δευτερο...)...Αυτό δεν το είπα εγώ αλλά εσύ...
edit: kacey δεν θέλω να συνεχίσω ανούσια συζήτηση για αναγωγή σε ώρες και ωρομίσθιο διότι δεν οδηγεί σε κανένα ασφαλές συμπέρασμα. Εύχομαι αν έχεις ή όταν κάνεις παιδιά να συνεργαστείς με εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων (Α/βαθμια, Ββαθμια Γ/βαθμια) ώστε να νιώσεις ότι για το πολυτιμότερο πράγμα της ζωής σου έχεις δίπλα σου παιδαγωγούς και όχι ωρομίσθιους σε επιχείριση, ωρομίσθιους επαγγελματίες οδηγούς ή ωρομίσθιους μηχανικούς.
edit2: το σπίτι μας, το κρατήσαμε γιατί εδώ θέλουμε να ζήσουμε (με την άδειά σου). Μαζί με τις οικογένειες και τους αγαπημένους μας. Και ας πληρώναμε 2 παραπάνω. Και όταν ξαναφύγουμε (γιατί θα ξαναγυρίσω στο Ληξούρι για Χ χρόνια) εδώ θα θελήσουμε να καταλήξουμε πάλι (με την άδειά σου)... -
soch, να χαρείς, μην μου πατάς τον κάλο. Όλος ο μισθός της γυναίκας μου πηγαίνει σε φροντιστήρια, σε μερικά δε απ' αυτά διδάσκουν καθηγητές ΔΥ, που το πρωί διδάσκουν σε σχολεία.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
α) Απο που προκυπτει, οτι η ελαχιστη (= κοινος παρονομαστης) μοναδα μετρησης της εργασιας ειναι η εργατοωρα?
Βρε αγορι μου, αυτο που λεω ειναι οτι για να συγκρινεις το μισθο σου με το μισθο καποιου αλλου (ειτε του διπλανου ιδιας ειδικοτητας, ειτε του ομοιου αλλα αλλης ειδικοτητας - πχ γενικα 'δημοσιος υπαλληλος' οπως στο σεναριο που εγραψα πιο πανω με τη φιλη μου) ωστε να ζητας τα ιδια με εκεινον ή να κλαιγεσαι οτι 'παιρνω αστειο μισθο', πρεπει ο μισθος που συγκρινεις να αντιστοιχει στα ιδια πραγματα. Για αυτο πρεπει να αναγεις τον μισθο στο ωρομισθιο, γιατι ειναι μια μοναδα μετρησης κοινη για ολους
ΠΧ μου λες 'Όταν δεν μπορείς να έχεις τέτοια πράγματα, αλλά έχεις μια minimum δέσμευση μέρας (ανεξαρτήτως ωρών) χρεώνεις με μέρες'. Ναι, μαζι σου. Αλλα οταν ο ενας την μερα εργαζεται 8 ωρες κ ο αλλος 6, δεν μπορεις να υπολογιζεις βασει μερας. Κ αυτο ΔΕΝ σημαινει αυτο που γραφεις στο β) οτι 'αφου τον δεσμευεις για 8ωρο πρεπει να τον πληρωνεις για 8ωρο' κ διαφωνεις μαζι μου, γιατι εγω δεν εννοουσα αυτο.
β) Εδω λοιπον, συμφωνουμε. Γιατι ουδεποτε ειπα οτι 'τις κενες ωρες μην τις υπολογιζεις' οπως περιγραφεις εσυ, κ εγω υπολογιζω ΟΛΕΣ τις ωρες για τις οποιες τον δεσμευεις, ακριβως οπως μου λες κ εσυ να κανω.
ΑΛΛΑ τον δασκαλο δεν τον δεσμευεις 8ωρο αλλα 6ωρο/μερα (οπως δεχτηκε ο soch στο πρωτο παραδειγμα ΤΟΥ, με δικα ΤΟΥ νουμερα). Οποτε δεν κοστολογεις/αμοιβεις την εργατοημερα του το ιδιο με καποιον αλλο που σε μια μερα εργαζεται 8 ωρες. Κοιτας ποσα ε παιρνει ανα ωρα για να μπορεις να συγκρινεις, αλλα εγω δεν ειπα οτι καποιες ωρες δεν τις μετρας. ΟΛΕΣ τις ωρες της βαρδιας του τις μετραω, αλλα ακομα κ αυτες ειναι λιγοτερες απο τις ωρες τις βαρδιας ενος αλλου εργαζομενου.
Εγώ σου λέω ότι σε μια σειρά τομέων το κόστος πάει ανά μέρα.
Με τι θα το διαιρέσεις για να βγάλεις κόστος ανά ώρα; 5; 8; 10; 20; Γιατί; Εγώ μπορεί να δούλευα 3ώρες, μπορεί και 23. Nobody gave a shit.
Έχεις καμιά μέθοδο που θα λέει ότι κατά μέσο όρο τόσες ώρες τη μέρα, άρα τόσο; Όχι.Ο δάσκαλος μπορεί να έχει δεύτερη δουλειά πλήρους απασχόλησης; Όχι.
Στα ίδια πράγματα ΔΕΝ αντιστοιχεί ούτως ή άλλως. Εκτός κι αν μιλάμε για ομόλογες θέσεις.
Αλλιώς να βάλουμε μέσα και συντελεστή εργατοώρας, με βάρη ευθύνης, δημιουργικότητας, πρωτοτυπίας, αδιαφορία, και δεν ξέρω τι σκατά. Αλλά δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.Για εργασία πλήρους απασχόλησης μια χαρά συγκρίνεις μισθούς και σε ετήσια βάση -όπως γίνεται σε όλο το κόσμο, και κανείς δεν το ανάγει σε ώρες-. Εκτός κι αν έχεις δει εσύ κάποιον να διαπραγματεύεται μισθό σε αναγωγή σε /ώρα.
Το να πεις μετά ότι γενικά 'ναι μεν αλλά παίζει γαμησέτα ωράριο', ή 'ναι μεν αλλά παίζει καλό ωράριο', μπορεί να πει μόνο ως γενικόλογο κριτήριο. Την /ώρα εγώ δεν την αντιλαμβάνομαι καθόλου σαν μονάδα μέτρησης της δικής μου εργασίας, όπως και του συνόλου του τομέα μου. Ούτε βλέπω πως ακριβώς θα την υπολογίσεις, είτε από το μηνιαίο/ετήσιο μισθό, ούτε από τη μέρα που είναι η χρεώσιμη [εκατέρωθεν]. -
@ililias
Τότε μην παραπονιέσαι (εσύ, εγώ, ο καθένας) για το σύστημα τη στιγμή που το συντηρείς. Ας συνεχίσουμε έτσι και βλέπουμε για πόσο...
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....