-
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
...Ο κινητήρας όταν μάλιστα είναι σε υψηλές στροφές λόγο τον αυξημένων τριβών γίνεται ένα θαυμάσιο φρένο όταν δεν τον απομονώσεις με τον συμπλέκτη.
Σκέψου ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εφοδιάζονται με ισχυρότερα φρένα σε σχέση με τα αντίστοιχα με θερμικούς κινητήρες (αν μιλάμε για οχήματα που παράγονται και με τα δυο είδη παροχής ισχύος) γι αυτό ακριβώς το λόγο, γιατί δεν έχουν τη βοήθεια του κινητήρα στο φρενάρισμα και πρέπει όλη την κινητική ενέργεια να την διαχειριστούν τα φρένα.
Δεν αναφέρομαι σε κατεβάσματα αλλά στην απλή επιβράδυνση που παρέχει ο κινητήρας από μόνος του.Στο νέο Prius 'During deceleration and braking, the high-output motor acts as a high-output generator, driven by the vehicle's wheels. This regenerative braking system recovers kinetic energy as electrical energy, which is stored in the high-performance battery' (http://speed.ideasync.com/tenji/04-e.html). Αυτό νομίζω (δε γνωρίζω) ισχύει στα περισσότερα ηλεκτρικά, χρησιμοποιούν δηλαδή κατά την επιβράδυνση τον ηλεκτροκινητήρα σαν ηλεκτρογεννήτρια για να μετατρέψουν την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική.
Επίσης στο εγχειρίδιο του Focus (έτυχε να το ξεφυλλίσω πρόσφατα, δεν το θυμάμαι ακριβώς, οι κάτοχοι να μας το επιβεβαιώσουν) νομίζω πως προτείνεται η αποσύμπλεξη κατά το φρενάρισμα πανικού.
-
Δεν μπορείς αν συγκρίνεις την επιβράδυνση που σου δίνουν 4,6,8,10,12 ....... κύλινδροι που παρασέρνονται από τους τροχούς με την αντίσταση από μια γεννήτρια του μεγέθους που τοποθετούνται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το τι προτείνει η Ford πότε και για ποιους λόγους δεν ξέρω οι κάτοχοι του συγκεκριμένου αυτοκινήτου ας μας διαφωτίσουν. Αυτό που ξέρω και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης είναι ότι όποτε αφήνω το γκάζι το αμάξι κόβει ταχύτητα (εκτός αν είναι μεγάλη η κατηφόρα) χωρίς να χρειάζεται να πατώ το φρένο και αυτό είναι σαφώς βοήθεια σε κάθε σχεδόν περίπτωση.
-
Και τα αυτόματα αυτοκίνητα (κλασικά αυτόματα) συνήθως διαθέτουν καλύτερα φρένα ακριβώς γιατί δεν βοηθιούνται από το φρενάρισμα του κινητήρα (αν και μπορείς να κατεβάζεις ταχύτητες με το μοχλό αυτό περιέχει σημαντική καθυστέρηση).
Τα νέου τύπου ημιαυτόματα (Audi, Porsche, Renault, Citroen κλπ) διατηρούν μηχανική σύνδεση κινητήρα με ρόδες οπότε δεν έχουν την ευαισθησία στο φρενάρισμα των κλασικών αυτομάτων με μετατροπέα ροπής.
Το φρενάρισμα από τον κινητήρα είναι τόσο καλύτερο όσο μεγαλύτερη είναι η στατική συμπίεση στους κυλίνδρους άρα είναι μέτριο σε turbo και πολύ στα diesel. -
**Φρενάρισμα πανικού:**Εξ'ορισμού δεν μπορεί εκείνη την ώρα να σκέφτεσαι κατεβάσματα κλπ κλπ.Αντίθετα πρέπει να έχει κανείς το νού του στο τιμόνι ή και στο χειρόφρενο αν δει οτι δεν τον παίρνει και κινδυνεύει να τρακάρει...
Κανονικό φρενάρισμα: Εδω ο οδηγός υπολογίζει οτι δεν υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος,οπότε μέλημά του (δευτερεύον) είναι να καταπονήσει όσο το δυνατόν λιγότερο το σύστημα πέδησης για αποφυγή πρόωρης υπερθέρμανσης και μείωση της αποτελεσματικότητας.Ετσι επιβάλλεται να κατεβάσει κανείς σχέση σε περίπτωση που η τρέχουσα επιλογή σχέσης δεν φρενάρει επαρκώς το αυτοκίνητο.Προσωπική εμπειρία απο την Laguna ΙΙ 1.8 16V (που είχα μέχρι τον Αύγουστο) και την 2.0T (που έχω τώρα) είναι οτι επειδή προφανώς η 2.0Τ έχει μοτέρ με πιό ελαφρύ σφόνδυλο φρενάρει λιγότερο το αμάξωμα σε σχέση με τον 1.8 16V στο ίδια αμάξωμα.Αν συνυπολογίσει κανείς οτι χρησιμοποιώ συχνα την 6η (που δεν είχε η 1.8 ),παρατηρώ οτι είμαι διαρκώς στα φρένα και είμαι σίγουρος οτι θα αλλάξω τακάκια πολύ πιο νωρίς (στην 1.8 δεν είχα αλλάξει καν στα 29000 χλμ που είχε όταν την πούλησα).Τωρα πιά είναι πιθανόν σε μια κατωφερική γρήγορη διαδρομή να υπερθερμανθούν τα φρένα μου πιό γρήγορα (και το έχω πάντα υπόψιν μου αυτό) κι ας έχει δίσκους μεγαλύτερης διαμέτρου η 2.0Τ απο την 1.8 16V...μόνο και μόνο επειδή το δίλιτρο μοτέρ δεν φρενάρει όπως το 1.8!
Συμπερασματικά,
είμαι υπέρ του κατεβάσματος σε όλες τις περιπτώσεις πλην πανικού.
Η επιβράδυνση του μοτέρ διευκολύνει τα φρένα και αυξάνει την ασφάλεια -
Ο χρήστης GTZ έγραψε:
δεν μπορεί εκείνη την ώρα να σκέφτεσαι κατεβάσματαΈχοντας ανδρωθεί(!) οδηγικά με σκαθάρι που έχει 4 διακοσμητικά ταμπούρα πάντα σε πανικό κατέβαζα ταχύτητα χωρίς καν να το συνειδητοποιώ! Ήταν τόσο απαραίτητο που μου είχε γίνει μηχανική συνήθεια! Είναι λοιπόν θέμα εξάσκησης ώστε να γίνει αυτόματη αντίδραση παράλληλα με το φρενάρισμα πανικού ή όχι.
2.0Τ έχει μοτέρ με πιό ελαφρύ σφόνδυλο φρενάρει λιγότερο το αμάξωμα σε σχέση με τον 1.8 16V στο ίδια αμάξωμα.
Όπως είπα και πριν τα turbo έχουν χαμηλή συμπίεση (στατική) και για το λόγο αυτό φρενάρουν λιγότερο. Δεν ξέρω αν το συγκεκριμένο μοντέλο έχει και ελαφρύτερο σφόνδυλο αλλά αν έχει και αυτό συν-ευθύνεται για το μειωμένο φρένο από κινητήρα (μικρότερη μάζα=>μικρότερη αδράνεια άρα όχι μεγάλη αντίσταση σε αλλαγή κινητικής κατάστασης και ανεβάζει στροφές εύκολα χωρίς να πάρει πολλή ενέργεια).
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Έχοντας ανδρωθεί(!) οδηγικά με σκαθάρι που έχει 4 διακοσμητικά ταμπούρα πάντα σε πανικό κατέβαζα ταχύτητα χωρίς καν να το συνειδητοποιώ! Ήταν τόσο απαραίτητο που μου είχε γίνει μηχανική συνήθεια! Είναι λοιπόν θέμα εξάσκησης ώστε να γίνει αυτόματη αντίδραση παράλληλα με το φρενάρισμα πανικού ή όχι.Κι εγώ έχω κάνει κατεβάσματα σε φρενάρισμα πανικού εννοώντας σε περιπτώσεις που νομίζω οτι θα τρακάρω,αλλά τελικά δεν είμαι σίγουρος αν οφελεί σε αυτοκίνητα με ABS
Όπως είπα και πριν τα turbo έχουν χαμηλή συμπίεση (στατική) και για το λόγο αυτό φρενάρουν λιγότερο. Δεν ξέρω αν το συγκεκριμένο μοντέλο έχει και ελαφρύτερο σφόνδυλο αλλά αν έχει και αυτό συν-ευθύνεται για το μειωμένο φρένο από κινητήρα (μικρότερη μάζα=>μικρότερη αδράνεια άρα όχι μεγάλη αντίσταση σε αλλαγή κινητικής κατάστασης και ανεβάζει στροφές εύκολα χωρίς να πάρει πολλή ενέργεια).
Ανεβάζει πολύ εύκολα και τις ρίχνει δύσκολα...
-
Αλήθεια δεν είναι πιθανό σε ένα απότομο κατέβασμα ταχύτητας ιδίως αν ο δρόμος είναι βρεγμένος ή πολύ γλιστερός να έχουμε έστω και στιγμιαίο μπλοκάρισμα των κινητήριων τροχών και το ABS να μην μπορεί να κάνει τίποτα, με κίνδυνο εκτροπής αν γίνει σε στροφή; Ακόμα και αν απελευθερώσει εντελώς τα φρένα ίσως να έχουμε ξεπεράσει τα όρια. Έχει τύχει σε κανένα αυτό;
-
ναι εχει τυχει μπλοκαρισμα σε εμενα απο κατεβασμα με audi a4 1.6 (το παλιο) με ηλεκτρονικο γκαζι... μιλαμε για ΜΟΥΦΑ αμαξι... με το ηλ γκαζι του γινεται ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ το κατεβασμα ακομα και απο 4η και 2500 στροφες, σε 3η...
καλα που δεν σκοτωθηκα...
-
Καλημερα σε ολους!
Ο χρήστης tt έγραψε:
Επίσης στο εγχειρίδιο του Focus (έτυχε να το ξεφυλλίσω πρόσφατα, δεν το θυμάμαι ακριβώς, οι κάτοχοι να μας το επιβεβαιώσουν) νομίζω πως προτείνεται η αποσύμπλεξη κατά το φρενάρισμα πανικού.
Κατα τη γνωμη μου η Ford προτεινει αποσυμπλεξη κατα το φρεναρισμα πανικου ωστε να ειναι νομικα καλυμμενη σε περιπτωση ατυχηματος.
Το ABS 'υποσχεται' οτι οι τροχοι δεν θα μπλοκαρουν σε φρεναρισμα πανικου...
Αν ενας οδηγος 'καταφερει' να μπλοκαρει τους τροχους κατεβαζοντας ατσαλα ταχυτητα σε φρεναρισμα πανικου και προκληθει ατυχημα, η Ford (και καθε αυτοκινητοβιομηχανια) αντιμετωπιζει σοβαρο κινδυνο να δεχτει μηνυση και να πληρωσει τεραστιες αποζημειωσεις....
Ειναι η ιδια λογικη που αναγκασε τις καπνοβιομηχανιες να γραφουν στα πακετα τους οτι 'Το καπνισμα βλαπτει σοβαρα την υγεια'...Ελπιζω το πρωτο μου post να μην ηταν πολυ κουραστικο!!!
-
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
....στιγμιαίο μπλοκάρισμα των κινητήριων τροχών.... Έχει τύχει σε κανένα αυτό;Συνήθιζα να το κάνω στα πισωκίνητα που οδηγούσα με σκοπό την στιγμιαία υπερστροφή (για προπόνηση ευαισθησίας του οργάνου που αντιλαμβάνεται την υπερστροφή κοινώς τα οπίσθια!! ή αποσταθεροποίηση σε προσπάθεια υπερστροφής σε ασθενές πισωκίνητο), το σφύριγμα των ελαστικών (....ανωριμότητες...!) και την τοποθέτηση σε διασταύρωση με φανάρι μετά από στροφή χωρίς να στρίβω περισσότερο τιμόνι (βαρεμένα νιάτα)! Δεν το κάνω στο προσθιοκίνητο γιατί βουτάει εμπρός και είναι άβολο και σίγουρα φορτίζει πολύ όλα τα εμπρός συστήματα.
Δεν μου συνέβη καταλάθος οπότε δεν έχει τύχει να πατάω φρένο ή αν έτυχε δεν κατάφερε να αποσταθεροποιήσει το αυτοκίνητο περισσότερο από στιγμιαία αφού άλλωστε ο κινητήρας δυσκολεύει το παραπέρα μπλοκάρισμα (δεν ισχύει αν πατήσεις συμπλέκτη). Ο κίνδυνος χωρίς ABS θα είναι να παραμείνουν μπλοκαρισμένες οι ρόδες (είναι εύκολο αν τα φρένα ενεργήσουν σε ήδη ακίνητους τροχούς ιδίως αν πατάμε συμπλέκτη) οπότε πάπαλα! Με ABS όμως δεν υφίσταται τέτοιο πρόβλημα και το όλο συμβάν παραμένει στιγμιαίο. Αν όμως σου τύχει ακόμα και στιγμιαία σε πολύ γλυστερό δρόμο, κακά λάστιχα, φορτωμένο αυτοκίνητο ίσως να αρκεί για το χειρότερο. -
Το σωστό κατέβασμα ταχυτήτων σε ένα φρενάρισμα εμποδίζει το μπλοκάρισμα των τροχων λόγω της δύναμης που ασκεί ο κινητήρας στον τροχό για να συνεχίζει να περιστρέφεται. Λόγω του ότι ο κινητήρας δεν μπορεί να σβύσει σε κατάσταση φρεναρίσματος και εφόσον δίνουμε πάντα την σωστή δύναμη στα φρένα μας, αποροφά ενέργεια συνεχώς και ομαλά από τους τροχούς προσπαθώντας να τους επιβραδύνει χωρίς όμως να τους μπλοκάρει.
Αυτό μας βοηθάει να ασκείσουμε μεγαλύτερη δύναμη στα φρένα, αφού οι τροχοί θα πλοκάρουν δυσκολότερα, με αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερο φρενάρισμα.
Ένα ακόμα πλεονέκτημα των παραπάνω είναι να έχουμε το όχημα σε πολύ καλή ισοροπία, που και αυτό σημαίνει έμμεσα καλύτερο φρενάρισμα.
Τα παραπάνω φυσικά ισχύουν και για ABS, ακόμα και σε φρενάρισμα πανικού, αρκεί να έχει τις ικανότητες ο οδηγός να το κάνει.
Δεν μπόρεσα να το εξηγήσω καλύτερα και ζητώ την κατανόησή σας.
-
Ο χρήστης GTZ έγραψε:
..Ανεβάζει πολύ εύκολα και τις ρίχνει δύσκολα...Βαρύς σφόνδυλος συνεπάγεται αργό ρυθμό μείωσης στροφών λόγω αδράνειας.
Για την εύκολη άνοδο των στροφών η απάντηση είναι απλή. Ροπή στρέψης ελέω Τ.
Φιλικά
Γιάννης -
Μια και το θέμα είναι και για υλικά τριβής. Ποιος ξέρει τι διαφορετικά υλικά τριβής χρησιμοποιούνται στα τακάκια και τι είναι τα sintered? Τι διαφορές έχουν από τα κοινά τακάκια που χρησιμοποιούμε?
-
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
Μια και το θέμα είναι και για υλικά τριβής. Ποιος ξέρει τι διαφορετικά υλικά τριβής χρησιμοποιούνται στα τακάκια και τι είναι τα sintered? Τι διαφορές έχουν από τα κοινά τακάκια που χρησιμοποιούμε?'
Τα σημερινά υλικά τριβής είναι συνήθως οργανικά με προσθήκη συνθετικών ρητινών ή/και κέβλαρ. Τώρα , τα υλικά και τις ακριβείς αναλογίες οι εταιρείες δεν τις ανακοινώνουν εύκολα.
Αυτά με κέβλαρ θεωρούνται πολύ καλά για γρήγορη οδήγηση γιατί αντέχουν υψηλές θερμοκρασίες , έχουν υψηλό συντελεστή τριβής , δεν χαλάνε τους δίσκους και δεν κάνουν θόρυβο.
Sintered ονομάζουμε τα υλικά που έχουν μέσα κόκκους ή ψείγματα μετάλλου. Αυξάνουν τον συντελεστή τριβής αλλά τρώνε περισσότερο τους δίσκους. Ειδικά όταν η πάστα περιέχει και κέβλαρ μιλάμε πλέον για καθαρά αγωνιστικό υλικό τριβής.
Υπάρχουν βέβαια στην αγορά πολλοί τύποι και συνδοιασμοί για κάθε χρήση και με διάφορες τιμές. -
Το ξερα ότι θα μου έλυνες την απορία! . thx
Τρόπος φρεναρίσματος και φθορά υλικών τριβής