Ο χρήστης nidosan έγραψε:
- να έχεις αρκετή δύναμη ακριβώς τη στιγμή που τη χρειάζεσαι για να τραβήξουν οι εμπρός τροχοί την καρότσα εκεί που πας να φέρεις σβούρα και μαζί με λίγο ανάποδο να ισιώσεις.
Κατοχοι 5 GT Turbo , μπορουν νομιζω να απαντησουν ανετα σε αυτο το ερωτημα του Nidosan.
(Oσο για Rallye τουρμπατο, νομιζω εχω ενα τευχος του drive, με ενα μπλε 8βαλβιδο, με +160 τουρμπατους ιππους περιπου. Θα ψαξω, και αν το βρω, θα ποσταρω το συμπερασμα...)
Απο αυτα παντως που εχω διαβασει-ακουσει-δει, το τελευταιο ειδικα με τα 120αλογα, δεν ειχε εντονο lag και πολυ αποτομη
εκρηξη δυναμης -ροπης, παρα τους στανταρ τοτε 13αρηδες τροχους.
Κατι παρομοιο εχω ζησει σε προσωπικο επιπεδο με Uno Turbo i.e MKI 105ps, δηλαδη 'απλωνε' την δυναμη καλα κατω με μικρο lag και χωρις ιδιαιτερα ξεσπασματα, απλα εχω την αισθηση, και αυτο θα ηθελα να μου το επιβεβαιωσει κατοχος νυν/πρωην απο 5αρι, οτι στο Γαλλικο η τουρμπινα εμπαινε ετσι κι αλλιως στις 2,500σαλ περιπου, ανεξαρτητως φορτιου γκαζιου, ενω στο Uno, μετα απο καποιες στροφες, αναλογως το φορτιο/πατημα γκαζιου, πχ μπορουσες να ταξιδευεις με 140-150km/h και το turbo να μην μπαινει, αν δεν παταγες τερμα ή/και αποτομα το γκαζι, ή/και αν δεν ησουν σε ανηφορικη ευθεια.
Σε Punto GT πχ με σημαντικη αυξηση ιπποδυναμης/ροπης σε σχεση με το απερχομενο Uno, αλλα και μεγεθος τουρμπινας ουσιαστικα, για να στριψεις με φουσκωμενη τουρμπινα, επρεπε να εχεις καταστρωσει...στρατηγικο σχεδιο , για την ευρεση της ιδανικης χρονικης στιγμη -λιγο πριν- της στροφης οπου θα επρεπε να πατησεις βαθια το γκαζι, ξεροντας ταυτοχρονα τον χρονο που lagαρει σε συγκεκριμενες στροφες κινητηρα, ωστε να 'φουσκωσει' ακριβως πανω ή λιγο μετα την κορυφη της στροφης, και να στριψεις με την μεγιστη δυνατη ταχυτητα.
Μηπως αυτο εννοει ο Nidosan? οτι δηλαδη με το 5αρι, αν μπορουσες να υπολογισεις/αν η λειτουργια του Turbo ηταν σχετικα ομαλη, αμεση μεν αλλα και ευκολα ρυθμισιμη? Εγω νομιζω πως ναι...
Παντως για την ιστορια, αυτο στο Punto GT μπορουσε να γινει και με left foot braking, (ωστε να διατηρηθουν σχετικα ψηλα οι στροφες και φουσκωμενη η τουρμπινα) κατι το οποιο προσωπικα δεν πετυχαινα στον βαθμο που ηθελα και σε σωστο Timing με το Punto, και παραλληλα κουραζα πιο ευκολα τα φρενα.