-
εγώ πάλι από ότι θυμάμαι από τα φοιτητικά μου η τριβή αναπτύσσεται ως αντίδραση σε δρώσα δύναμη. Γίνεται καλύτερα κατανοητό αν φανταστούμε κίνηση μορίων και η αντίσταση σε αυτή την κίνηση ονομάζεται τριβή (η διατμητική δύναμη που αναπτύσσεται σε ρευστό όταν ρέει σε αγωγό λόγω της διαφοράς ταχύτητας από 0 στο σημείο επαφής με τον αγωγό ως u στο σημείο μέγιστης ταχύτητας....ο συντελεστής μ αν θυμάστε είναι το ιξώδες).
Πρακτικά λόγω τριβών έχουμε απώλεια ενέργειας και μάλιστα ως μη αντιστρεπτό φαινόμενο, δηλαδή δεν μπορούμε αντιστρέφοντας τη διαδικασία να πάρουμε πίσω την ενέργεια που χάθηκε....ότι ακριβώς λέει το δεύτερο θερμοδυναμικό αξίωμα.Αρα για ποια αρνητική τριβή μιλάμε; Αυτό στην καλύτερη περίπτωση με το φτωχό μου το μυαλό θα σήμαινε να προσδώσεις στο σύστημα την ενέργεια που χάνει λόγω τριβών, όπως γίνεται σε κάτι εκκρεμή που βλέπετε στα μαγαζιά που ταλαντώνονται συνεχώς. Συνήθως έχουν κάποιους μαγνήτες που αναπληρώνουν την ενέργεια που χάνεται λόγω τριβής στην άρθρωση...και λόγω αεροδυναικών τριβών, χμ, χμ είμαστε και μηχανικοί, το τελευταίο είναι για την ολότητα μην μας την πέσουν οι φυσικοί, αλλά όλο και κάτι θα βρουν αυτοί, το οποίο στο τέλος δεν θα καταλαβαίνουμε κιόλας
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Η τριβή είναι ένα είδος δύναμης. Υπάρχει αρνητική δύναμη αλλά για αρνητική τριβή γενικά δεν είναι δυνατόν να υπάρξει.
Δές λίγο κάποια άρθρα για τριβή http://www.giatimpampa.gr/tribh/
-
Εκτός και σαν αρνητική τριβή θεωρήσουμε το ανάποδο της απώλειας κίνησης λόγω τριβων.... Πχ έχουν καταφέρει να κάνουν σταγόνες νερού να ανεβαίνου κεκλιμένο επίπεδο αντί να κατεβαίνουν λόγω βαρύτητας και αυτο οφείλεται στο υλικό της επιφάνειας....
-
Ο χρήστης Greek έγραψε:
Εκτός και σαν αρνητική τριβή θεωρήσουμε το ανάποδο της απώλειας κίνησης λόγω τριβων.... Πχ έχουν καταφέρει να κάνουν σταγόνες νερού να ανεβαίνου κεκλιμένο επίπεδο αντί να κατεβαίνουν λόγω βαρύτητας και αυτο οφείλεται στο υλικό της επιφάνειας....
Σίγουρα χωρίς να υπολογίσουμε το κόστος μιας τέτοιας επιφάνειας, και την παραγωγικότητα που μπορεί αυτή να προσδώσει για την κοστική της απόσβεση…..
Α. -
Δηλαδή αν ανέβω μια σκάλα (ανάστροφα στο άνυσμα της βαρύτητας που μου ασκείται) θα έχω αρνητική τριβή?
-
Υπάρχει αρνητική τριβή;