-
Αυτό που λές ειναι το χειρότερο της υπόθεσης και το ευρέως γνωστό.Η εντύπωση έχει σβηστεί απο την καθημερινοτητα.Το θεμα ειναι να δουμε τωρα τι χαλαει ο καλοπληρωμενος γιατι εκεί η εντυπωση των 6 ευρώ θα γινει απόγνωση εκδίκησης και αιτία ε...... .....άλλων κακων πραγματων τελος πάντων!..
-
Ο χρήστης coupeas έγραψε:
Αυτό **που λές ειναι το χειρότερο της υπόθεσης και το ευρέως γνωστό.Η εντύπωση έχει σβηστεί απο την καθημερινοτητα.**Το θεμα ειναι να δουμε τωρα τι χαλαει ο καλοπληρωμενος γιατι εκεί η εντυπωση των 6 ευρώ θα γινει απόγνωση εκδίκησης και αιτία ε...... .....άλλων κακων πραγματων τελος πάντων!..o coupeas εγραψε
Τέλος πάντων για να μην παρεξηγηθώ απλά σας λέω ότι σήμερα είδα την υποκρισία του Έλληνα στην επαρχία ,όπου φυσικά δεν υπάρχει καμία μα καμία οικονομική κρίση στίς τσέπεςΟντως υπαρχει μεγαλη υποκρισια κ δεν καταλαβαινω τι σκοπους εξυπηρετει
-
ρε συ coupea, μιλαω με πολυ κοσμο απο την πολη σου. ΟΛΟΙ μου μιλαγε για μαγαζια που κλεισουν με ρυθμο πολυβολου, κοσμο που μενει ανεργος, νεκρωση της αγορας, και ερχεσαι και λες οτι δεν εχει φθασει η κριση εκει?
-
Ο χρήστης ΓΙΩΡΓΟΣ123 έγραψε:
....... απλά σας λέω ότι σήμερα είδα την υποκρισία του Έλληνα στην επαρχία ,όπου φυσικά δεν υπάρχει καμία μα καμία οικονομική κρίση στίς τσέπες
Οντως υπαρχει μεγαλη υποκρισια κ δεν καταλαβαινω τι σκοπους εξυπηρετει
για πες....
γιατί και εδώ σε εμάς ο (πρώην) αντιπρόσωπος της BMW και Renault , μια χαρά είναι στην Ν.Αφρική σήμερα , άφησε πίσω του όμως μερικά εκατομμύρια χρέη και καμιά 15αριά οικογένειες με τουλάχιστον έναν άνεργο. -
Ο χρήστης 224.v έγραψε:
Σοβαρα τωρα πιστευω οτι πρεπει ο καθενας αναλογα με τις γνωσεις του να προσπαθησει να βρει οπου δηποτε επι της γης!!! κατι ακομα να κανει περαν της μισθωτης εργασιας... οσο σιγουρη ειναι και αυτη... Η Ελλαδα και αυριο να μας ελεγαν ενταξει αρχιστε να ξοφλατε μετα απο 5 χρονια (περιοδο χαρητος) παλι δεν θα επερνε μπροστα, γρηγορα, γιατι παραγουμε μηδενικη προστιθεμενη αξια... (ενταξει υπερβολη ) αλλα ετσι ειναι.... σε συγκριση με αλλα κρατη...
Ζηταμε να ερθει ο ξενος να επενδυσει εδω ... Ο.Κ. πες οτι θελει - εχει 1-2-3 δισ, οτι θελετε τελος παντων, για να ακουσω προτασεις... συγκεκριμενες που θα δωσουν γρηγορα θεσεις εργασιας και θα ειναι βιωσιμη επενδυσις.Εδω δεν επενδυουν σε παραγωγικές δομές οι υπερκεφαλαιουχοι τις ελλαδας και κοιτάνε να αρπάξουν οτιδήποτε κρατικό
με χαμηλό ρίσκο , περιμένεις από εμάς που ζούμε με τα ψέμματα να κατεβάσουμε ιδέες?
Εγώ π.χ θελω με άλλους 100 να φτιάξουμε μια μικρή παραγωγική μονάδα κινητών τηλεφώνων(δεν είναι τόσο ουτοπικό οσο ακούγεται).Απο που θα αντλησουμε κεφάλαια?
α) Από το κράτος... β) από τις τράπεζες...(ουδεν σχολιο)γ) από τους Εβραίους(δεν είναι κακή ιδέα)Προσωπικά είμαι υπερ των εργατικών κολεκτιβων δηλαδή κομμουνισμός στα μέσα παραγωγής. Άλλα χωρις κρατική αρωγή δεν γίνεται τίποτα. Φυσικά για να μην παρεξηγηθώ δεν κάνω λογο για αρπαγή των διυλιστηρίων του βαρδινογγιανη(ετσι και αλλιως θα αναγκαστεί να τα κλείσει μόνος του αφού δεν θα του μείνει εργάτης για εργάτης ) αλλα την οικονομική στήριξη κοινωνικών ομάδων ή και χωριών ολοκληρων που θελουν να αυτοοργανωθουν για την παραγωγη καποιου προϊόντος μακριά από καπιταλιστικές αρχές(πυραμιδωτή διοίκηση , χρηματιστήριο κτλ). Ικανότητα και μόρφωση υπάρχει, αυτά που απουσιάζουν είναι η κρατική θέληση και η νομισματική ανεξαρτησία.
-
Ο χρήστης Kωνσταντίνος έγραψε:
....... απλά σας λέω ότι σήμερα είδα την υποκρισία του Έλληνα στην επαρχία ,όπου φυσικά δεν υπάρχει καμία μα καμία οικονομική κρίση στίς τσέπες
Οντως υπαρχει μεγαλη υποκρισια κ δεν καταλαβαινω τι σκοπους εξυπηρετει
για πες....
γιατί και εδώ σε εμάς ο (πρώην) αντιπρόσωπος της BMW και Renault , μια χαρά είναι στην Ν.Αφρική σήμερα , άφησε πίσω του όμως μερικά εκατομμύρια χρέη και καμιά 15αριά οικογένειες με τουλάχιστον έναν άνεργο.Μονο αυτα που ειναι με πρασινα γραμματα εγραψε ο ΓΙΩΡΓΟΣ 123 τα αλλα τα εγραψε ο coupeas κ διακρινω μια αντιφαση ,σε αυτα που ελεγε χθες με αυτα που εγραψε σημερα κ απο εκει πηγαζει το σχολιο μου περι υποκρισιας .
-
Οι πέντε όψεις της κρίσης στην καθημερινότητά μας
Περικοπές σε μετακινήσεις, σούπερ μάρκετ, διασκέδαση, κοινόχρηστα και εκπαίδευση
Της Μαριλης ΜαργωμενουΘα το έχετε παρατηρήσει στην εθνική οδό: αυτοκίνητα με σταθερή ταχύτητα, που κρατούν αποστάσεις από τα υπόλοιπα για να μην πατήσουν φρένο ή γκάζι. Οι επιβάτες τους θα φτάσουν αργότερα στον προορισμό τους, αλλά από την Αθήνα ώς τη Θεσσαλονίκη, θα ξοδέψουν 30 ευρώ λιγότερα. Στην εποχή της κρίσης, ακόμη κι ο τρόπος που οδηγούν οι Ελληνες αλλάζει.
Στην Αττική Οδό καταγράφονταν 8% λιγότερα αυτοκίνητα, ενώ στο Ρίο - Αντίρριο η μείωση πέρυσι άγγιξε το 10%. Και σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis ένα μήνα πριν σε 1.503 οδηγούς, εφέτος, ένας στους δύο χρησιμοποιεί ακόμη λιγότερο το αυτοκίνητό του. Σε ποσοστό 59,2 η μείωση αποδίδεται στην αύξηση της βενζίνης. Κάπου στη μέση της Μιχαλακοπούλου, ο Αχμέτ μου λέει πως ακούει όλο και πιο σπάνια τη φράση «γέμισέ το». Συνήθως τα μικρά αμάξια ζητούν 20 ευρώ βενζίνη και τα μεγαλύτερα 40 ή 50. Τον ρωτάω ποια άλλη διαφορά παρατηρεί. «Ολοι κοιτούν την αντλία όταν γεμίζεις το ρεζερβουάρ», λέει. «Φοβούνται μην τους κλέψεις».
Η κρίση κορυφώνεται και οι συμπεριφορές αλλάζουν. Στο σούπερ μάρκετ, τα ψώνια με λίστα είναι κανόνας. «Στο ταμείο σου λένε “αν περάσω τα 40 ευρώ, μη χτυπήσεις τα υπόλοιπα”!», λέει η Ελευθερία, που δουλεύει σε κατάστημα στον Νέο Κόσμο. Οι έρευνες την επιβεβαιώνουν. Tο 75% όσων απάντησαν στους ερευνητές της Focus Bari είπε πως προσέχει τις τιμές περισσότερο απ’ ό, τι παλιότερα. Και ένας στους δύο δήλωσε αδιάφορος για τα νέα προϊόντα. Αγοράζει μόνο ό, τι έχει στη λίστα.
Στην πραγματικότητα, τα μόνα νέα προϊόντα που έχουν ζήτηση είναι τα φθηνά – όπως τα φθηνά τσιγάρα. Μπορεί οι καπνοπώλες να κατέγραψαν πέρυσι μειώσεις μέχρι 30%, αλλά τα φθηνά τσιγάρα (μέχρι 2,7 ευρώ το πακέτο) αύξησαν το μερίδιο αγοράς τους 12%! Στην πλατεία Συντάγματος, ο περιπτεράς δεν έχει φθηνά πακέτα. «Δεν τα φέρνω», λέει. «Δύο λεπτά κέρδος στο πακέτο, τι να τα κάνω;». Τον ρωτάω για την κρίση. «Παλιά πουλούσα 200 πακέτα τη μέρα. Τώρα, 50 το πολύ», λέει. Τον ρωτάω τι καπνίζουν οι άλλοι 150 πελάτες. «Από τη λαϊκή, από τους Ρωσοπόντιους, από τα λαθραία στην Ομόνοια... Μισό ευρώ το πακέτο». «Αυτά είναι θάνατος!», του λέω. Ο περιπτεράς γελάει: «Γιατί, τα 50 ευρώ κάθε εβδομάδα για τσιγάρα τι είναι;».
Πλέον, ό, τι μπορεί να κοπεί κόβεται. Η έρευνα της ομάδας «Διατροφή», που έγινε σε δείγμα 687 ατόμων, λέει πως το 62% των Ελλήνων δεν βγαίνει έξω για φαγητό, το 67% σταμάτησε να παραγγέλνει από delivery, ενώ ένας στους τρεις πίνει καφέ μόνο στο σπίτι του. Κι έτσι εξηγείται και η αύξηση στις πωλήσεις καφετιέρας από το 2009 και μετά: ειδικά οι εσπρεσιέρες είναι εξαιρετικά δημοφιλείς – για τον εσπρέσο της παρηγοριάς στο σπίτι. Στο οποίο σπίτι, τα έξοδα συχνά υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό.
Kι έτσι οι ιδιοκτήτες εταιρειών κοινοχρήστων λένε πως μόνο ένα 40% των ενοικιαστών πληρώνει στην ώρα του. Με τις περισσότερες πολυκατοικίες να έχουν μειώσει το πετρέλαιο κατά 30% και τους μισθούς για κηπουρούς και καθαρίστριες να αποτελούν μόνιμη αιτία καβγά, αυτό που ζει η κ. Α. Πατρόκλου στο Χαλάνδρι είναι μάλλον λογικό. «Τέσσερα διαμερίσματα δεν ανοίγουν την πόρτα για να μην πληρώσουν», λέει. «Διαχειριστής δεν θέλει να γίνει κανείς, λεφτά για πετρέλαιο δεν υπάρχουν και όλοι μαζί προσευχόμαστε μην πιάσει κρύο».
Κρίση στο... Κολωνάκι
Στον αντίποδα, ο κόσμος των οικονομικά ευκατάστατων που βιώνει την κρίση αλλιώς. Στο Κολωνάκι, ο Χρήστος μού σερβίρει καφέ και μαζί εξηγεί την τρέχουσα ισοτιμία του πουρμπουάρ: «Οι παλιοί θαμώνες σε ντρέπονται», λέει. «Στα 10 ευρώ αφήνουν ένα. Οι άγνωστοι συνήθως αφήνουν ό, τι μένει ώς το επόμενο ευρώ. Αν είναι 7 και κάτι ο λογαριασμός, αφήνουν 8». «Και οι πιτσιρικάδες;», ρωτάω. «Συνήθως έχουν οι άτιμοι πάντα το ακριβές αντίτιμο!». Αλλά βέβαια, εν μέσω κρίσης ποιος ενδιαφέρεται για το σαβουάρ βιβρ;Οι εναπομείναντες μπον βιβέρ βλέπουν το «17» της Λυκαβηττού να έχει 40% πτώση πελατείας και τον ιδιοκτήτη του να σκέφτεται μήπως μετακομίσει εκτός Κολωνακίου! Ακόμη χειρότερα, δύο δρόμους πιο πάνω, στη Σουηδίας, το «18» έχει καθιερώσει «Happy hour» από τις 13.00 ώς τις 17.00 με 20% έκπτωση σε φαγητό και ποτό! Τα 10 ευρώ πουρμπουάρ αποτελούν μακρινή ανάμνηση, όπως και το face control στα μπαρ στα οποία η κατανάλωση σε ουίσκι και βότκα έχει πέσει πάνω από 38%. Οσο για το ποτό που ανεβαίνει... Η Eνωση Αλκοολούχων Ποτών λέει πως είναι το τσίπουρο. Καθ’ ότι φθηνό, έχει 15% αύξηση στην κατανάλωση...
Αλλά πέρα από την πολυτέλεια και τη διασκέδαση, η σκιά της κρίσης πέφτει και στην εκπαίδευση. Πολλοί μαθητές ιδιωτικών σχολείων βρέθηκαν φέτος αναγκαστικά στο Δημόσιο: στην 1η Δημοτικού και στην 1η Γυμνασίου σημειώθηκε 25% μείωση εγγραφών κι έτσι στα ιδιωτικά σχολεία δύσκολα θα βρείτε τις παλιές λίστες αναμονής, αφού πλέον τα τμήματα κλείνουν με δυσκολία. Ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα φροντιστήρια. Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Φροντιστών Ελλάδος παρατηρεί πως το 70% των μαθητών αργεί να πληρώσει το φροντιστήριο ένα ή δύο μήνες, ενώ υπάρχει κι ένα 20% που καθυστερεί τρεις μήνες και πάνω, με αποτέλεσμα ένα στα τρία φροντιστήρια να έχει ήδη κλείσει ή να είναι στα πρόθυρα. Οσο για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών... Εκείνα επιβιώνουν με προσφορές του τύπου «στη μία ξένη γλώσσα, η δεύτερη δώρο»!
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_06/03/2011_435011
-
Αποανάπτυξη λέμε!
-
Με κάποια δόση υπερβολής το άρθρο. Για να κάψω 30 Ε λιγότερα από Αθήνα-Θεσ/νίκη πρέπει να ρίξω την κατανάλωσή μου κατά 4λτ/100 χαω. Δύσκολο, εκτός αν προ κρίσης πήγαινα συνεχώς με 200άρες+
-
Συρραφή αποσπασματικών πληροφοριών που δημοσιεύονται δεξιά και αριστερά είναι βασικά το άρθρο, και με στοιχεία υπερβολής. Σίγουρα τα βασικά ισχύουν, αλλά υπάρχουν και πολλές υπεραπλουστεύσεις ή και κενά.
Π.χ. τα ψώνια με λίστα στο σούπερ δεν γίνονται μόνο για να πάρουμε τα απαραίτητα και να αποφευχθούν οι παρορμητικές αγορές όπως υπονοεί το άρθρο, αλλά είναι κοινή πρακτική πολλών ανέκαθεν για το βασικό λόγο ότι συνήθως είναι τόσα πολλά και διαφορετικά που πρέπει να τα γράψουν για να μη βόσκουν με τις ώρες και στο τέλος ξεχάσουν και μερικά από αυτά. Τόσο απλά.
Επίσης δεν αναφέρει τίποτα για τα οξύτατα προβλήματα σε οριμένους τομείς της αγοράς, λ.χ. ο περιορισμός των πλέον ελαστικών δαπανών σε ένδυση και υπόδηση. Τα πολλά λουκέτα σε αυτά τα καταστήματα μόνο τυχαία δεν είναι. Ούτε για τη στροφή στα φθηνά ή ιδιωτικής ετικέτας, την επανακαθιέρωση του τεφτεριού σε συνοικιακά καταστήματα, τις μύγες που βαράνε σε κομμωτήρια/κουρεία, την κατάρευση της αγοράς των νέων ΙΧ και την εγκατάλειψη αυτών που έχουν πολλά κυβικά, κ.α. -
Ο χρήστης spiros έγραψε:
ρε συ coupea, μιλαω με πολυ κοσμο απο την πολη σου. ΟΛΟΙ μου μιλαγε για μαγαζια που κλεισουν με ρυθμο πολυβολου, κοσμο που μενει ανεργος, νεκρωση της αγορας, και ερχεσαι και λες οτι δεν εχει φθασει η κριση εκει?Σίγουρα έχει φτάσει.Όμως η κρίση δεν εχει φτασει στους εισοδηματίες έμπορους και μη κτηματίες και υψηλόμισθους γενικα ΔΥ καθώς επίσης καθηγητες του δημοσίου φαρμακοποιούς κτηματίες ,ιδιοκτήτες ακινήτων που κρατουν τα ενοίκια σε τιμες Κολωνακίου και κλεινουν τα μαγαζιά και τέλος την πληρώνουν οι φτωχοί πλέον έμποροι που έμαθαν τον τοπικό κόσμο να πηγαινει σε άλλες πόλεις για να κανει τις αγορές του με τις υψηλές τιμες στα προιόντα.Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σοβαρη διαπραγμάτευση στα ενοίκια ο κόσμος ειναι και στριμωγμενος οικονομικά και δύσπιστος ως προς την τοπική αγορά άρα λογικό να κλείνουν.Αυτή τη στιγμή ζουν αυτοί που τοσα χρονια γκαβατζωθηκαν και μιλώ για ελευθερους επιχειρηματιες και εμπόρους και απλά περιόρισαν τις σπατάλες τύπου δεν πετώ λουλούδια απόψε στα μπουζούκια.
Γιεται δηλ ενα ξεκαθάρισμα στην κοινωνιά ποιοι επιβιώνουν και επωφελήθηκαν της αισχροκέρδιας όλα αυτά τα χρόνια και ποιοί δεν έιχαν πλάτες ούτε το μυαλό της λογικής αυτής να τους φτάσουν.
Με αλλα λόγια το χάλι της Αθήνας δεν έχει έρθει ακόμα,Αλλά και να έρθει αυτοί που κανουν κουμαντο στον τόπο μου (τους προανέφερα) κρατούν τα ηνία της τοπικής ανάπτυξης......δυστιχώς! Και είναι πολλοί . -
Ο χρήστης taurus έγραψε:
Με κάποια δόση υπερβολής το άρθρο. Για να κάψω 30 Ε λιγότερα από Αθήνα-Θεσ/νίκη πρέπει να ρίξω την κατανάλωσή μου κατά 4λτ/100 χαω. Δύσκολο, εκτός αν προ κρίσης πήγαινα συνεχώς με 200άρες+αποφευγεις και τα διοδια ρε taurus
στα υπολοιπα ειναι σαν συρραφη το κομματι αλλα τα περισσοτερα νομιζω τα χουμε δει να συμβαινουν μπροστα μας
-
Έχω παραδείγματα προσωπικά και του οικείου περιβάλοντός μου , από όλα τα σημεία του άρθρου που παρέθεσε ο scandinavian (πλην του Κωλονακίου και του Λυκαβηττού , μου πέφτουν λίγο μακρυά ).
Έριξα τη μέση κατανάλωση κατα 2l/100km και εξοικονόμησα 15€ την εβδομάδα.
Στη διαδρομή σπίτι-δουλειά όλοι κινούνται με 80-90 (και μιλάμε για ΕΟ) νοιώθω οτι οδηγώ...πύραυλο.
Μοιραζόμαστε τη διαδρομή και τα αυτοκίνητα με συνάδελφο.
Πολύ λιγότερα οχήματα στο δρόμο.
Η λίστα αγορών στο σούπερ μάρκετ επανήλθε όπως και ο έλεγχος των τιμών (οχι πως πριν γίνονταν καμιά σπατάλη).
Αγόρασα για πρώτη φορά προιόντα μη επώνυμα αλλά με την επωνυμία του σουπερμάρκετ (η αλήθεια είναι οτι δεν παρατήρησα κάποια διαφορά στη ποιότητα και τη γεύση).
Η πεθερά μου ζει στην Αθήνα , έχουν περιορίσει την λειτουργία του καλοριφέρ.
Ο κουνιάδος μου δούλευε ως υπεύθυνος καφέ στου Ζωγράφου , απλήρωτοι αυτός και το προσωπικό για μήνες , συν τις απολύσεις.
Η κοπελιά φίλου που παραδίδει ιδιαίτερα είναι απλήρωτη από τους 'καλούς' πελάτες της , ενω οι 'κακοί' διέκοψαν την συνεργασία.
Ανήμερα Καθαρά Δευτέρα , η παραδοσιακή γειτονιά της πόλης μας που στεγάζει τις ταβέρνες στο κέντρο της πόλης μετρούσε στα 2 δάχτυλα του ενός χεριού αυτές που είχαν κόσμο (από τις 15 που υπάρχουν).
Δέχθηκα μείωση μισθού 30% για να 'επιβιώσει' η επιχείρηση στην οποία εργάζομαι.
'Ευτυχώς' η σύζυγος εργάζεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και έχουμε 'σίγουρα' τα 900,00€ που παίρνει , ασχέτως αν δίνει τα 170 σε βενζίνη για να μετακινείται.Παιδιά , κόψτε τη φιλοσοφία.
Η κρίση είναι εδώ και βαθαίνει. -
coupea είσαι εντελώς εκτος τόπου και χρόνου....!!!
-
Όμως η κρίση δεν εχει φτασει στους εισοδηματίες έμπορους και μη κτηματίες και υψηλόμισθους γενικα ΔΥ καθώς επίσης καθηγητες του δημοσίου φαρμακοποιούς κτηματίες ,ιδιοκτήτες ακινήτων που κρατουν τα ενοίκια σε τιμες Κολωνακίου και κλεινουν τα μαγαζιά και τέλος την πληρώνουν οι φτωχοί πλέον έμποροι που έμαθαν τον τοπικό κόσμο να πηγαινει σε άλλες πόλεις για να κανει τις αγορές του με τις υψηλές τιμες στα προιόντα.Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σοβαρη διαπραγμάτευση στα ενοίκια ο κόσμος ειναι και στριμωγμενος οικονομικά και δύσπιστος ως προς την τοπική αγορά άρα λογικό να κλείνουν.Αυτή τη στιγμή ζουν αυτοί που τοσα χρονια γκαβατζωθηκαν και μιλώ για ελευθερους επιχειρηματιες και εμπόρους και απλά περιόρισαν τις σπατάλες τύπου δεν πετώ λουλούδια απόψε στα μπουζούκια.
Γιεται δηλ ενα ξεκαθάρισμα στην κοινωνιά ποιοι επιβιώνουν και επωφελήθηκαν της αισχροκέρδιας όλα αυτά τα χρόνια και ποιοί δεν έιχαν πλάτες ούτε το μυαλό της λογικής αυτής να τους φτάσουν.
Με αλλα λόγια το χάλι της Αθήνας δεν έχει έρθει ακόμα,Αλλά και να έρθει αυτοί που κανουν κουμαντο στον τόπο μου (τους προανέφερα) κρατούν τα ηνία της τοπικής ανάπτυξης......δυστιχώς! Και είναι πολλοί .Νομίζω κάνεις μεγάλο λάθος. Όλοι επηρεάζονται. Απλά όσοι παίρνουν λιγότερα επηρεάζονται περισσότερο. Και τα παραδείγματα που αναφέρεις είναι πολύ γενικά και λάθος. Οι ΔΥ οι περισσότεροι δεν είναι υψηλόμισθοι και έχασαν μέρος του μισθού τους. Ναι, δεν έμειναν άνεργοι αλλά όχι ότι δεν τους επηρεάζει η κρίση. Οι εισοδηματίες ή οι ιδιοκτήτες από πού βγάζουν τα λεφτά τους, κάποιος τους τα δίνει που πλέον δεν έχει να τους δώσει και υπάρχει σοβαρό θέμα με ενοίκια και κοινόχρηστα που δεν πληρώνονται. Έμποροι, φαρμακοποιοί κλπ εξαρτώνται από δάνεια γιατί πληρώνονται με μήνες καθυστέρηση και εφόσον τα δάνεια δυσκολέψαν και οι πελάτες δεν έχουν λεφτά... Οι ελεύθεροι επαγγελματίες από πού θα τα πάρουνε; Οι καβατζωμένοι που τρώνε από τα έτοιμα ή που απλά κάνανε σωστές κινήσεις (νόμιμες ή όχι δεν έχει σημασία) υπήρχαν πάντα και θα υπάρχουν. Και πάντα θα υπάρχει μια ομάδα επιχειρήσεων πρώτης διαλογής που θα λειτουργούν επιτυχώς μια και θα καλύπτονται με τους τελευταίους λίγους 100άδες χιλιάδες ανθρώπους της χώρας που επηρεάζονται λιγότερο. Σαν παράδειγμα θα αναφέρω ένα μαγαζί σαν το Caprice στη Μύκονο, υπάρχει περίπτωση να ξεμείνει από πελατεία; Όσο χάλια και να είναι τα πράματα πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν αρκετοί για να το συντηρήσουν. Δεν μπορείς όμως να κρίνεις με βάση μια τέτοια επιχείρηση και να βγάζεις το συμπέρασμα ότι ακόμα κρατάμε....
-
Ίσως το ύφος μου σας έκανε να με παρεξηγήσετε.Φυσικά και δεν ειμαι εκτός τοπου και χρονου αγαπητε Σπάρταν.Όλοι αυτοί που ανέφερα ειναι πραγματικά άτομα με ονοματα τοπικά και ζουν απο αυτά που έχουν μαζέψει εντος και εκτος Ελλάδας απο αυτούς που ΚΑΠΟΤΕ πατούσαν στα μαγαζιά τους ως πελάτες.Σήμερα ταξιδευουν και καλοτρώνε απο αυτά.Δεν μπαινει μυγα στα μαγαζιά τώρα.Οκ χαιρω πολύ!..Οκ υπάρχει κρίση.Ας πάρουν χαπι τα παιδιά να ηρεμήσουν.Δεν θα πάνε 1 μηνα διακοπές θα πάνε 10 μερες.
Εγώ παραμερίζω όλα αυτα τα σωστα και πραγματικά που λέτε ως άμεσος αποδέκτης τους και σας λέω ότι αντι να βοηθησουν τα κατωτερα στρώματα να επιβιώσουν δεν σηκώνουν διαπραγματευση στα ενοίκια έστω και χωρις εισόδημα .Είναι αμετανόητοι.Θελουν να ρεφαρουν απο τα ακίνητα.Ο θάνατός σου η ζωή μου στην κυριολεξία.Είναι λιγοι δε λέω αλλά αρκετοί για να αναγκάσουν να αδειάσει το κεντρο της πόλης απο τους ανήμπορους επιχειρηματίες που βλέπουν τον πελάτη με διόπτρα.Και ισχύει και το άλλο.Έξω κλαίγονται ότι δεν πατάει πελάτης ή έχουν ξενοίκιαστα μαγαζιά.Όμως τα v12 μερσεντές που κυκλοφορούν και πηγαίνουν Χριστούγεννα σε τροπικά νησιά δε λένε κατι τέτοιο.(Προσωπικούς διαλόγους).Και ζητούν χιλιάδες ευρώ το μηνα για ενοίκιο.Ξερετε ποσοι μου λένε ότι ''φευγω φιλε γιατι δεν δεχεται μειωση στο ενοίκιο.Εστω όχι αυξηση.Ουτε αυτό! Φευγουν και αυτος που έρχεται ίσως λέω ισως έχει μια μικρή μειωση.Παντος η κεντρική πλάτεία ειναι ξενοίκιαστη παντού.Να διευκρινήσω πως όταν καποιος εχει αναγκη απο χρηματα ΑΜΕΣΑ και εχει ακινητα ειναι αναγκαίο να προσαρμοστεί στις ανάγκες της αγοράς.Όποιος δεν έχει ....πέρα βρεχει και ας κάθονται άδεια.
Οσο υπάρχει αυτό το καθεστώς σε λιγο καιρό θα μιλάμε και για κοινωνική κρίση.Είναι μια άποψή μου που δεν αναιρεί αυτά που λέτε! -
Ίσως το ύφος μου σας έκανε να με παρεξηγήσετε.Φυσικά και δεν ειμαι εκτός τοπου και χρονου αγαπητε Σπάρταν.Όλοι αυτοί που ανέφερα ειναι πραγματικά άτομα με ονοματα τοπικά και ζουν απο αυτά που έχουν μαζέψει εντος και εκτος Ελλάδας απο αυτούς που ΚΑΠΟΤΕ πατούσαν στα μαγαζιά τους ως πελάτες.Σήμερα ταξιδευουν και καλοτρώνε απο αυτά.Δεν μπαινει μυγα στα μαγαζιά τώρα.Οκ χαιρω πολύ!..Οκ υπάρχει κρίση.Ας πάρουν χαπι τα παιδιά να ηρεμήσουν.Δεν θα πάνε 1 μηνα διακοπές θα πάνε 10 μερες.
Εγώ παραμερίζω όλα αυτα τα σωστα και πραγματικά που λέτε ως άμεσος αποδέκτης τους και σας λέω ότι αντι να βοηθησουν τα κατωτερα στρώματα να επιβιώσουν δεν σηκώνουν διαπραγματευση στα ενοίκια έστω και χωρις εισόδημα .Είναι αμετανόητοι.Θελουν να ρεφαρουν απο τα ακίνητα.Ο θάνατός σου η ζωή μου στην κυριολεξία.Είναι λιγοι δε λέω αλλά αρκετοί για να αναγκάσουν να αδειάσει το κεντρο της πόλης απο τους ανήμπορους επιχειρηματίες που βλέπουν τον πελάτη με διόπτρα.Και ισχύει και το άλλο.Έξω κλαίγονται ότι δεν πατάει πελάτης ή έχουν ξενοίκιαστα μαγαζιά.Όμως τα v12 μερσεντές που κυκλοφορούν και πηγαίνουν Χριστούγεννα σε τροπικά νησιά δε λένε κατι τέτοιο.(Προσωπικούς διαλόγους).Και ζητούν χιλιάδες ευρώ το μηνα για ενοίκιο.Ξερετε ποσοι μου λένε ότι ''φευγω φιλε γιατι δεν δεχεται μειωση στο ενοίκιο.Εστω όχι αυξηση.Ουτε αυτό! Φευγουν και αυτος που έρχεται ίσως λέω ισως έχει μια μικρή μειωση.Παντος η κεντρική πλάτεία ειναι ξενοίκιαστη παντού.Να διευκρινήσω πως όταν καποιος εχει αναγκη απο χρηματα ΑΜΕΣΑ και εχει ακινητα ειναι αναγκαίο να προσαρμοστεί στις ανάγκες της αγοράς.Όποιος δεν έχει ....πέρα βρεχει και ας κάθονται άδεια.
Οσο υπάρχει αυτό το καθεστώς σε λιγο καιρό θα μιλάμε και για κοινωνική κρίση.Είναι μια άποψή μου που δεν αναιρεί αυτά που λέτε!ρε συ, μιλας για 5-10 ατομα σε μια πολη 100.000? Φυσικα και υπαρχουν καποιοι που δεν θα δουν τη ζωη τους να αλλαζει.
εκει, ξερω επιχειρησεις, που ενω μεχρι 1 χρονο πριν ηταν πολυ κερδοφορες και απασχολουσαν πολυ κοσμο, σημερα ειναι στα προθυρα της χρεωκοπιας! Κανεις απο αυτους δε μπορει να αντεξει μια μειωση 50-80% στο τζιρο του.
το θεμα λοιπον ειναι τι γινεται με τους υπολοιπους 99.995 και οχι αν 5 ατομα πανε διακοπες στις Μαλβιδες
για το θεμα των ενοικιων δεν εχω εικονα του τι γινεται εκει, αλλα ποσο καιρο μπορει καποιος να αντεξει ενα ξενοικιαστο σπιτι/καταστημα που δε του αποφερει πλεον εσοδα? Ειναι θεμα χρονου να καταλαβουν οτι καλυτερα ειναι να παιρνει 300€/μηνα, παρα 3 χρονια ξενοικιαστο επειδη ηθελε 400€.
η τοπικη κοινωνια στηριχθηκε οικονομικα επι 10ετιες απο τους αγροτες. Αυτοι κινουσαν το χρημα στην αγορα. Εδω και καποια χρονια που οι περισσοτεροι απο αυτους εχουν γινει υπαλληλοι security στην Αθηνα για 600€, τελειωσε το παραμυθι.
-
Σπύρο 400 ευρώ...
Ρωτα φιλε μου να μάθεις.Να φρικάρεις.Δε τα ξερεις καλά.Αυτοί οι δέκα τυχαινει να ειναι περισσότεροι και να αντεχουν.Πόσο? Θα δείξει.
Σπύρο εδω κάτω ειμαστε άλλη χωρα.Εχω αναθεωρήσει πάρα πολλά απο τοτε που ήρθα.΄Στα υπόλοιπα συμφωνω μαζί σου.Σε λίγο δεν θα υπάρχει νεος ουτε για δείγμα.
Ενα θα πω και θα τελειώσω.Στην κεντρική πλάτε'ια ενοικιο καφετέριας πρίν δυό χρόνια.Απο 8χιλιάρικα ζητούσε 13 ωσπου φυσικά έφυγε ο ανθρωπος για αλλού.Είπες τίποτα?...... -
Σπύρο 400 ευρώ...
Ρωτα φιλε μου να μάθεις.Να φρικάρεις.Δε τα ξερεις καλά.Αυτοί οι δέκα τυχαινει να ειναι περισσότεροι και να αντεχουν.Πόσο? Θα δείξει.
Σπύρο εδω κάτω ειμαστε άλλη χωρα.Εχω αναθεωρήσει πάρα πολλά απο τοτε που ήρθα.΄Στα υπόλοιπα συμφωνω μαζί σου.Σε λίγο δεν θα υπάρχει νεος ουτε για δείγμα.
Ενα θα πω και θα τελειώσω.Στην κεντρική πλάτε'ια ενοικιο καφετέριας πρίν δυό χρόνια.Απο 8χιλιάρικα ζητούσε 13 ωσπου φυσικά έφυγε ο ανθρωπος για αλλού.Είπες τίποτα?......τυχαια ειναι τα νουμερα που εδωσα.
αυτοι αντεχουν γιατι βγαζουν χρημα, ξερεις πως...
οι τιμες θα εκλογικευτουν καποια στιγμη. Η αγορα ειναι μικρη, η καταναλωτικη δυναμη πολυ δεδομενη. Αργα ή γρηγορα θα το καταλαβουν ολοι. Απλα λογω νοοτροπιας ή επειδη ετσι εχουν μαθει, νομιζουν οτι επειδη εισπρατουν ενα ενοικιο, μπορουν να ειναι ολη μερα/καθε μερα στις καφετεριες.
παντως οποτε περναω, οχι συχνα, οι καφετεριες γεματες ειναι.
-
η δεν θα υπαρχει νεος ουτε για δειγμα στην επαρχια
η θα εγκαταλειψουν το κλεινων αστυ και θα γυρισουν ολοι στης ιδιαιτερες πατριδες τους
Πόσο έχει αλλάξει η κρίση την καταναλωτική σας συμπεριφορά;