Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
Αν δοθεί το δικαίωμα σε κάθε καταστηματάρχη να επιλέξει, προφανώς αυτός θα κάνει το χώρο του 'καπνιζόντων', πράγμα που σημαίνει οτι θα πάψει πάλι να είναι για όλους.
1. Γιατι το προδικαζεις? Ειναι θεμα προσφορας και ζητησης....
Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι πώς διάολο έχουν εφαρμοστεί ανάλογες ρυθμίσεις σε άλλες χώρες της Ευρώπης;
2. Διαφορετικη κουλτουρα. Το καπνισμα ειναι η μοη διαφορα που βλεπεις συγκρινοντας την Ελλαδα με αλλες χωρες?
Αν κάποιοι καπνιστές δεν καταλαβαίνουν οτι το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους δεν είναι δικαίωμά τους αλλά κατάχρησή του και ασυδωσία, τι να λέμε...
3. Τι καταχραζομαστε?
Ασε που το προβλημα στην ουσια ειναι με την απαγορευση στους χωρους διασκεδασης οπου εξισου καταχρηστικος ειναι και ο νομος που απαγορευει την αυτοδιαχειρηση του καταστηματος.
-
Το προδικάζω βρε saxon γιατί εκεί πάει το θέμα από μόνο του, πλάκα μου κάνεις; Απ τη στιγμή που στην υποκουλτούρα αυτού του λαού έχει εντυπωθεί οτι το τσιγάρο είναι...'must' στη διασκέδαση, ποιός θα πάει κόντρα σε αυτή τη λογική; Θα δει ο καταστηματάρχης τη διπλανή ταβέρνα τίγκα στον κόσμο (κι ας θα χζει γίνει τεκές) και θα πει 'όχι, εγώ επιλέγω να την έχω άκαπνη' ;;
-
Υπάρχουν πάρα πολλές διαφορές, αλλά αυτή η τακτική του τύπου 'υπάρχουν κι άλλα στραβά' κτλ έχει καταντήσει την κουβέντα σα συζήτηση γύρω απ το τραπέζι...γύρω-γύρω δλδ...Φυσικά και υπάρχουν πολλές διαφορές με άλλες χώρες και οι συγκρίσεις είναι ως επί το πλείστον εις βάρος μας. Ας αλλάξουμε λοιπόν διάφορα: την οδηγική παιδεία, το σεβασμό σε πεζούς και ποδηλάτες, το σύστημα υγείας, χίλια δυο. Μέσα σε αυτά όμως ΚΑΙ το κάπνισμα. Κι αν σε άλλα πράγματα χρειάζεται πολιτική βούληση και οικονομική συνεισφορά, στο θέμα του καπνίσματος αρμόδιοι είμαστε εμείς οι ίδιοι και μόνο. Κανείς άλλος. Θέμα παιδείας είναι. Αν κάποιος αδιαφορεί για το συμπολίτη του, πολύ απλά καμία στυνόμευση και κανένας νόμος δεν είναι πανάκεια.
-
Καταχράζεστε την ανοχή των υπολοίπων και ενεργείτε εις βάρος τους. Έτσι απλά. Δεν είμαιυποχρεωμένος να ανεχτώ τον καπνό σου. Πόσο πιο απλό απ αυτό δλδ;; Γιατί πρέπει εγώ να αναπνεύσω το τσιγάρο, το πούρο, τον μπάφο που αγόρασες;
Όσον αφορά τους χώρους: Οι χώροι αυτοί λέγονται χώροι συνάθροισης κοινού. Όταν μπαίνω σε έναν τέτοιο χώρο, ο καταστηματάρχης είναι υποχρεωμένος να μου παρέχει τις υπηρεσίες που προσφέρει, ανεξάρτητα του ποιός είμαι, τι χρώμα δέρματος έχω και τι ομάδα υποστηρίζω. Συνεπώς δεν νοείται κανένας διαχωρισμός.
Διαβαζοντας παρομοια ποστ:
Καιρός λοιπόν να αρχίσετε να βγαίνετε έξω απ τις καφετέριες και τις ταβέρνες για να καπνίσετε, μπας και απολάυσουμε όλοι την έξοδό μας. Όσοι κρυώνουν, ας κάνουν 5-6 τσιγάρα μαζεμένα στο αυτοκίνητο και μετά ας βγουν...Το οτι τόσα χρόνια το ανέχονταν όλοι δε σημαίνει οτι πρέπει να συνεχιστεί
....που κατα καιρους εχουν γραφτει, μου γεννηθηκε μια απορια:
Αφου οι περισσοτεροι πιστευετε οτι 'θα χαλασει η παρεα' εαν γινουν καταστηματα καπνιστων, και αν υποθεσουμε οτι ο καπνιστης δεν εχει προβλημα να βγει εξω για 5' λεπτα (σιγα τη διαδικασια οπως λενε μερικοι) , εσειςθα τον συνοδευατε εξω απο το μαγαζι? (για να μη χαλασει η παρεα)
Προσωπικά δεν είπα οτι θα χαλάσει η παρέα. Καμία σχέση. Ήδη πολλοί φίλοι σέβονται το νόμο. Προσωπική μου άποψη είναι ότι όλες οι καφετέριες, μπαρ, ταβέρνες, κλαμπ θα μετατραπούν σε χώρους καπνιζόντων.
Παρόλα αυτά δεν έχω κανένα πρόβλημα να κάτσω έξω να κάνω παρέα σε έναν φίλο να καπνίσει...Και όντως, σιγά τη διαδικασία πια! Στο κάτω κάτω, ανα πούμε οτι ένας απογευματινός καφές κρατάει μια ώρα, πόσα τσιγάρα κάνετε μέσα στην ώρα ρε παιδιά; Τόσο χαρμάνιασμα πια;
Δεν περιμένω να εφαρμοστεί ο νόμος στο βαθμό που του πρέπει. Αλίμονο...Στην επαρχία δυστυχώς είναι σαν να μην άκουσαν ποτέ για το νόμο. Φυσικά ευθυνη έχουμε όλοι οι υπόλοιποι που δεν παρεμβαίνουμε...όσο αφήνουμε αυτή την κατάσταση, καμία αστυνόμευση δε θα αλλάξει την κατάσταση. Το να καπνίζει κάποιος δίπλα μου λοιπόν είναι αναμενόμενο. Αν του ζητήσω ευγενικά όμως να το σβήσει επειδή με ενοχλεί, πρέπει να το κάνει. Αν δεν το κάνει και αδιαφορήσει, ίσως φτάσω στο σημείο να κάνω καταγγελία.