-
Ο χρήστης Kωνσταντίνος έγραψε:
Αγαπητέ Χρήστο , για να το λύσουμε :
α. θα μπορώ να καπνίζω στο σπίτι μου , στους δρόμους , στο πάρκο , στο αυτοκίνητό μου? (χωρίς να πετώ το σακουλάκι του καπνού στο δρόμο) αν ναι , είμαι **μαζί σου να απαγορευθεί οπουδήποτε αλλού **(εξ αλλου ποτέ δεν κάπνισα σε κλειστούς δημόσιους χώρους -όχι δεν περιλαμβάνω σ αυτούς τα καφε και ταβερνες-).
β. ποιος λέει οτι μπορείς να πιεις 4 ποτά και μετά απαγορεύεται να οδηγήσεις? ο νόμος? ναι , η πρακτική όμως άλλα δείχνει και
γ.υπάρχει νόμος που λέει οτι απαγορεύεται να συνευρεθείς με μια 17χρονη?α) Πολύ όμορφα, συμφωνούμε. Μόνο που δημόσιοι χώροι δεν είναι μόνο όποιοι μας βολεύουν.
β) Ναι, ο νόμος. Και πίστεψε με, αν δεν υπήρχε ο νόμος, τα πράγματα θα ήταν απείρως χειρότερα με το πρόβλημα της οδήγησης υπό την επήρεια.
γ) Δεν ασχολούμαι με το σπορ.
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Οι δημόσιοι χώροι είναι για ΟΛΟΥΣ. Ανόητοι διαχωρισμοί (εδώ οι καπνιστές, εκεί οι μη, κείθε άνδρες δώθε γυναίκες) είναι όχι μόνο ανεφάρμοστοι, αλλά εντελώς εκ του πονηρού. Τους ζητάς μόνο και μόνο γιατί ξέρεις ότι αναγκαστικά θα σε ακολουθήσουν και οι μη καπνιστές της παρέας και θα κάνουν γαργάρα τον καπνό σου. Αν ήξερες ότι θα είναι αποκλειστικά και μόνο ενήλικες καπνιστές μέσα, κατά πάσα πιθανότητα ούτε εσύ θα το έβρισκες τόσο καλή ιδέα.
Eιναι για ολους αλλα οι καπνιστες εξω και οι μη καπνιστες μεσα...
-
Μέσα ΟΛΟΙ αγαπητέ. Έξω ο καρκίνος.
-
Μέσα ΟΛΟΙ αγαπητέ. Έξω ο καρκίνος.Ο καρκινος ειναι μια πιθανοτητα σε ολους. Δε μπορω να ξερω εαν θα μου τυχει, εαν θα φταει το τσιγαρο ή κατι αλλο.
Μπορω να εχω την ψευδαισθηση βεβαια οτι κοβοντας το τσιγαρο θα ειναι ολα οκ, αλλα δε θα ειναι παρα μια ψευδαισθηση.
Δε μπορω να ζω με πιθανοτητες ουτε να οργανωσω τη ζωη μου αποκλειστικα εμπιστευομενος τα ποσοστα, οχι μονο οσον αφορα το καπνισμα αλλα και γενικοτερα. Δε θα ημουν ανθρωπος αλλα υπολογιστικη μηχανη.Απο εκει και περα, τις αποψεις μου για το θεμα τις εχω αναλυσει αρκετες φορες. (λαθος ή σωστες, αυτες ειναι.)
Ειναι μια επιβλαβης συνηθεια, για τους περισσοτερους (ακομα και για καπνιστες) ενοχλητικη, αλλα ο καθενας ζυγιζει τα υπερ (τροπος του λεγειν) και τα κατα και πραττει αναλογως.
Απο την αλλη, μου φαινεται εντελως να μη μπορει να διαχειριστει καποιος το καταστημα του οπως θελει, με τη λογικη οτι απαγορευεται η χρηση ενος νομιμου προιοντος.
Επσιης παραλογο ειναι οτι δινεται ιδιαιτερη βαση στην απαγορευση (πραμα που προκαλει αντιδρασεις) ενω δε δινεται η αναλογη σημασια στην προληψη και ενημερωση. (ωστε σταδιακα και ομαλα να σταματησει η κακη συνηθεια)
Στο κατω-κατω, ακομα και αυτοι που φτυνανε (συνηθες παραδειγμα στο τοπικ) δε σταματησανε σε μια μερα...
-
Δεν απαγορεύεται η χρήση ενός νόμιμου προϊόντος. Απαγορεύεται η χρήση του σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
Ασφαλώς η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα, χτίστηκε όμως. Η μαζική αντίληψη του πόσο παρανοϊκό είναι το κάπνισμα σε σε κλειστούς δημόσιους χώρους θα πάρει αρκετό χρόνο για να επιτευχθεί, αλλά θα γίνει γιατί είναι τόσο μεγάλος ο παραλογισμός που ακόμα και κοινωνίες σαν την δική μας αρχίζουν να τον αναγνωρίζουν πλέον.
Η αυτοδιάθεση στα καταστήματα δεν μπορεί να εφαρμοστεί όταν παραβιάζονται βασικοί κανόνες δημόσιας υγείας. Με τον ίδιο τρόπο που δεν είναι αποδεκτό να επιτραπεί η λειτουργία καταστήματος που είναι φτιαγμένο από αμίαντο, με τον ίδιο τρόπο που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την πώληση καινούργιων αυτοκινήτων που δεν φέρουν καταλύτη, με τον ίδιο τρόπο που δεν επιτρέπουμε την λειτουργία δημόσιων σφαγείων, ακόμα και αν βολεύουν όσους εξυπηρετούν.
Αλήθεια, τι άλλο θα έπρεπε να γίνει για ενημέρωση και πρόληψη; Το ότι το κάπνισμα βλάπτει διδάσκεται στα σχολεία, υπάρχουν διαφημίσεις, ενημερωτικές καμπάνιες, προειδοποιητικά πάνω στα πακέτα (τα οποία μάλιστα οι καπνιστές καυτηρίασαν σε αυτό ακριβώς το νήμα ως ανόητα -νομίζω και εσύ το έκανες). Πως ακριβώς οραματίζεσαι την εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης λοιπόν;
-
Ναι οι δημόσιοι χώροι είναι για όλους αλλά γιατί να μην υπάρχουν ιδιωτικοί χώροι για καπνιστές ; Ή για αυτούς που αδιαφορούν τελικά για την υγεία τους και ανέχονται τον καπνό ; Αν είναι η διαφορά νομική ανάμεσα σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους ας το λύσουν,όπως θα είχαν κάνει αν ήθελαν.Αλλά το κράτος αυτό που κάνει είναι να καρπώνετε τους φόρους από το τσιγάρο αλλά και τα πρόστιμα. Μ ένα σμπάρο 2 τρυγόνια δηλαδή.Λέω για τρίτη φορά.Αν ισχύουν όλα αυτά που λένε οι έρευνες που παραθέτει ο Λάππας,(εγώ προσωπικά είμαι λίγο καχύποπτος απέναντι σε όλες τις έρευνες με παρόμοιο θέμα) τότε τα ναρκωτικα είναι προτιμότερα.Γιατί βλάπτουν μόνο το χρήστη και όχι τον συνάνθρωπο. Και μην μου πει κανείς πως κάποιος που οδηγάει μαστουρωμένος θα σκοτώσει ένα αθώο γιατί είναι το ίδιο με τον μεθυσμένο.Άρα ας γίνουν νόμιμα να πάρει κι από εκεί φόρους το κράτος κι ας μην πωλούνται πουθενά τσιγάρα.Τώρα αν κάποιος μένει σε μια παρέα ενώ αισθάνεται καταπιεσμένος, καλά να πάθει για μένα.Προσωπικά θέλω να αισθάνομαι ελεύθερος με τους φίλους μου και να περνάω καλά.Αν κάτι με χαλάει δεν θα περιμένω το κράτος να ψηφίσει νόμο για να παραπονεθώ.
-
Αν δοθεί το δικαίωμα σε κάθε καταστηματάρχη να επιλέξει, προφανώς αυτός θα κάνει το χώρο του 'καπνιζόντων', πράγμα που σημαίνει οτι θα πάψει πάλι να είναι για όλους.
Οι καταστηματάρχες που ζητούν το παραπάνω έχουν πολύ απλό σχέδιο: Πώς τόσο καιρό δεν γκρίνιαζαν οι μη-καπνιστές; Ε, θα κάνουμε λοιπόν τα καταστήματα πάλι καπνιζόντων. Και σιγά μη δεν έρθουν και οι υπόλοιποι. Σε λίγους μήνες ο νόμος θα είναι εντελώς άκαιρος. Συνεπώς αν γίνει μια τέτοια ρύθμιση, θα είναι απλά η ταφόλπακα στο νομο και φυσικά πάλι οι μη-καπνίζοντες να υπομένουν την τσιγαρίλα.
Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι πώς διάολο έχουν εφαρμοστεί ανάλογες ρυθμίσεις σε άλλες χώρες της Ευρώπης; Αλλά βέβαια όταν πάμε εκτός Ελλάδας και ανάβουμε τσιγάρο εκεί που δεν επιτρέπεται, τόσο ο αρμόδιος, όσο και ο διπλανός μας θα μας κάνει παρατήρηση. Και πόσοι γύρω μας λένε 'εκεί ρε υπάρχει σύστημα, υπάρχει οργάνωση'...
Αν κάποιοι καπνιστές δεν καταλαβαίνουν οτι το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους δεν είναι δικαίωμά τους αλλά κατάχρησή του και ασυδωσία, τι να λέμε...
-
Ο χρήστης blinkys έγραψε:
Ναι οι δημόσιοι χώροι είναι για όλους αλλά γιατί να μην υπάρχουν ιδιωτικοί χώροι για καπνιστές ; Ή για αυτούς που αδιαφορούν τελικά για την υγεία τους και ανέχονται τον καπνό ; Αν είναι η διαφορά νομική ανάμεσα σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους ας το λύσουν,όπως θα είχαν κάνει αν ήθελαν.Αλλά το κράτος αυτό που κάνει είναι να καρπώνετε τους φόρους από το τσιγάρο αλλά και τα πρόστιμα. Μ ένα σμπάρο 2 τρυγόνια δηλαδή.Λέω για τρίτη φορά.Αν ισχύουν όλα αυτά που λένε οι έρευνες που παραθέτει ο Λάππας,(εγώ προσωπικά είμαι λίγο καχύποπτος απέναντι σε όλες τις έρευνες με παρόμοιο θέμα) τότε τα ναρκωτικα είναι προτιμότερα.Γιατί βλάπτουν μόνο το χρήστη και όχι τον συνάνθρωπο. Και μην μου πει κανείς πως κάποιος που οδηγάει μαστουρωμένος θα σκοτώσει ένα αθώο γιατί είναι το ίδιο με τον μεθυσμένο.Άρα ας γίνουν νόμιμα να πάρει κι από εκεί φόρους το κράτος κι ας μην πωλούνται πουθενά τσιγάρα.Τώρα αν κάποιος μένει σε μια παρέα ενώ αισθάνεται καταπιεσμένος, καλά να πάθει για μένα.Προσωπικά θέλω να αισθάνομαι ελεύθερος με τους φίλους μου και να περνάω καλά.Αν κάτι με χαλάει δεν θα περιμένω το κράτος να ψηφίσει νόμο για να παραπονεθώ.Φυσικά και υπάρχουν ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ χώροι για καπνιστές. Στα αυτοκίνητα τους, στα αυτοκίνητα των φίλων και γνωστών τους, στα σπίτια τους και στα σπίτια των φίλων και γνωστών τους. Και φυσικά μπορούν να καπνίζουν σε όλους τους ανοιχτούς δημόσιους χώρους.
Το κύριο πρόβλημα με τις εξαρτησιογόνες ουσίες όπως τα ναρκωτικά δεν είναι μόνο οι επιπτώσεις στον χρήστη που είναι αρκετά χειρότερες από το τσιγάρο, αλλά ότι δημιουργούν ένα κύκλο εγκληματικότητας. Ένας χρήστης ηρωίνης δεν καταστρέφει μόνο την ζωή του, είναι επικίνδυνος και για τους γύρω του καθώς κατά βάση είναι προετοιμασμένος να εγκληματήσει για να εξασφαλίσει την επόμενη δόση του. Ο καπνιστής δεν φτάνει σε τέτοια άκρα, είναι όμως προετοιμασμένος να αυξήσει τις πιθανότητες των γύρω του να πάθουν κακό (ακόμα και των ίδιων του των μωρών παιδιών), αρκεί να ικανοποιήσει την επιθυμία του. Ναι, υπάρχουν ομοιότητες, αλλά υπάρχουν και βαθμοί στην κλίμακα επικινδυνότητας τους οποίους μηδενίζεις για να προωθήσεις την θέση σου.
-
Αυτο με τα μωρα ειναι βλακεια και αν καποιος γονιος ειναι τοσο ανευθυνος αυτο θα φανει και καπου αλλου ακομα και αν δεν ειναι καπνιστης ,οποτε σταματηστε να προσπαθειτε να δημιουργησετε εντυπωσεις
Σε ενα χωρο διασκεδασης ομως αργα το βραδυ αλλαζει το θεμα
Ενα πρεζακι μπορει να κανει αυτα που λες αν δεν εχει λεφτα ,το ιδιο και ενας που δεν εχει να φαει
Το πρεζακι ομως ειναι εγκληματιας εξ'ορισμου επειδη μπλεκεται με παρανομες ουσιες
Και τα ναρκωτικα δεν απαγορευονται μονο για να μην εγκληματισει ο κοσμος, αλλα για να μην γεμισουμε πρεζονια..
Δε θυμαμαι τωρα σε ποια χωρα της αφρικης η πλειοψηφια του πληθυσμου ειναι εθισμενη σε ενα τοπικο ναρκωτικο που πωλειται χυμα
(Μια ισλαμικη ειναι , αλλα κολλησε το μυαλο μου)Sent from my LG-P500 using Tapatalk
-
Φυσικά και υπάρχουν ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ χώροι για καπνιστές. Στα αυτοκίνητα τους, στα αυτοκίνητα των φίλων και γνωστών τους, στα σπίτια τους και στα σπίτια των φίλων και γνωστών τους. Και φυσικά μπορούν να καπνίζουν σε όλους τους ανοιχτούς δημόσιους χώρους.
Το κύριο πρόβλημα με τις εξαρτησιογόνες ουσίες όπως τα ναρκωτικά δεν είναι μόνο οι επιπτώσεις στον χρήστη που είναι αρκετά χειρότερες από το τσιγάρο, αλλά ότι δημιουργούν ένα κύκλο εγκληματικότητας. Ένας χρήστης ηρωίνης δεν καταστρέφει μόνο την ζωή του, είναι επικίνδυνος και για τους γύρω του καθώς κατά βάση είναι προετοιμασμένος να εγκληματήσει για να εξασφαλίσει την επόμενη δόση του. Ο καπνιστής δεν φτάνει σε τέτοια άκρα, είναι όμως προετοιμασμένος να αυξήσει τις πιθανότητες των γύρω του να πάθουν κακό (ακόμα και των ίδιων του των μωρών παιδιών), αρκεί να ικανοποιήσει την επιθυμία του. Ναι, υπάρχουν ομοιότητες, αλλά υπάρχουν και βαθμοί στην κλίμακα επικινδυνότητας τους οποίους μηδενίζεις για να προωθήσεις την θέση σου.Ωραία γιατί να μην μπορώ να ανοίξω εγώ ένα μαγαζί που θα μαζεύονται οι καπνιστές ; Από τι στιγμή που ξεκαθαρίζω το σκοπό που έχω που είναι το κακό ; Ας πάει ο μη καπνιστής στο μη καπνιστών ,ο καπνιστής το ίδιο. Ε τώρα αν κάποιος θέλει να καταπιέζετε ας διαλέξει. Η εγκληματικότητα με τα ναρκωτικά σχετίζεται με το ότι είναι παράνομα.Ας είχε ο άλλος τη δυνατότητα να αγοράσει τη δόση του στο περίπτερο, και η τιμή τους θα έπεφτε πολύ(λόγω προσφοράς) άρα ο 'φτωχός' δεν θα έπρεπε να κλέψει, και ο έμπορος δεν θα καθάριζε το πρεζόνι για μια δόση,όπως δεν σε σκοτώνει ο περιπτεράς για ένα πακέτο τσιγάρα.Η θέση μου είναι να είναι παράνομη η εισαγωγή των τσιγάρων,αν ισχύουν οι έρευνες που στηρίζεις εσύ για να προωθήσεις την θέση σου. Να μην πωλούνται πουθενά και να μην μου τα παίρνει το κράτος διπλά.
Η διαφορά με άλλες χώρες με απασχολεί σε άλλα θέματα, και όχι στο πως αντιμετωπίζουν τους καπνιστές.
-
Η αυτοδιάθεση στα καταστήματα δεν μπορεί να εφαρμοστεί όταν παραβιάζονται βασικοί κανόνες δημόσιας υγείας. Με τον ίδιο τρόπο που δεν είναι αποδεκτό να επιτραπεί η λειτουργία καταστήματος που είναι φτιαγμένο από αμίαντο, με τον ίδιο τρόπο που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την πώληση καινούργιων αυτοκινήτων που δεν φέρουν καταλύτη, με τον ίδιο τρόπο που δεν επιτρέπουμε την λειτουργία δημόσιων σφαγείων, ακόμα και αν βολεύουν όσους εξυπηρετούν.
Ενω οταν ειμαι σπιτι μου και καπνιζω, δεν παραβιαζονται οι κανονες...
Δες το αλλιως: μπορω να χτισω το σπιτι μου με αμιαντο, να κυκλοφορω στο χωραφι μου με αμαξι χωρις καταλυτη κτλ?
Τα παραπανω απαγορευτηκαν εντελως, ας γινει και το ιδιο με το τσιγαρο.Αλήθεια, τι άλλο θα έπρεπε να γίνει για ενημέρωση και πρόληψη; Το ότι το κάπνισμα βλάπτει διδάσκεται στα σχολεία, υπάρχουν διαφημίσεις, ενημερωτικές καμπάνιες, προειδοποιητικά πάνω στα πακέτα (τα οποία μάλιστα οι καπνιστές καυτηρίασαν σε αυτό ακριβώς το νήμα ως ανόητα -νομίζω και εσύ το έκανες). Πως ακριβώς οραματίζεσαι την εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης λοιπόν;
Αν νομιζεις οτι οι 'εκστρατειες' και η προληψη γινονται σωστα, παω πασο.
-
Ο χρήστης thymios έγραψε:
Αν δοθεί το δικαίωμα σε κάθε καταστηματάρχη να επιλέξει, προφανώς αυτός θα κάνει το χώρο του 'καπνιζόντων', πράγμα που σημαίνει οτι θα πάψει πάλι να είναι για όλους.Γιατι το προδικαζεις? Ειναι θεμα προσφορας και ζητησης....
Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι πώς διάολο έχουν εφαρμοστεί ανάλογες ρυθμίσεις σε άλλες χώρες της Ευρώπης;
Διαφορετικη κουλτουρα. Το καπνισμα ειναι η μοη διαφορα που βλεπεις συγκρινοντας την Ελλαδα με αλλες χωρες?
Αλλά βέβαια όταν πάμε εκτός Ελλάδας και ανάβουμε τσιγάρο εκεί που δεν επιτρέπεται, τόσο ο αρμόδιος, όσο και ο διπλανός μας θα μας κάνει παρατήρηση. Και πόσοι γύρω μας λένε 'εκεί ρε υπάρχει σύστημα, υπάρχει οργάνωση'...
Γιατι παμε για λιγες μερες αι ξαναγυριζουμε...
Το ιδιο που κανον οι 'πολιτισμενοι' Ευρωπαιοι: ερχονται εδω, ξεδινουν και το παιζουν κυριες οταν πανε σπιτι.Αν κάποιοι καπνιστές δεν καταλαβαίνουν οτι το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους δεν είναι δικαίωμά τους αλλά κατάχρησή του και ασυδωσία, τι να λέμε...
Τι καταχραζομαστε?
Ασε που το προβλημα στην ουσια ειναι με την απαγορευση στους χωρους διασκεδασης οπου εξισου καταχρηστικος ειναι και ο νομος που απαγορευει την αυτοδιαχειρηση του καταστηματος. -
Διαβαζοντας παρομοια ποστ:
Καιρός λοιπόν να αρχίσετε να βγαίνετε έξω απ τις καφετέριες και τις ταβέρνες για να καπνίσετε, μπας και απολάυσουμε όλοι την έξοδό μας. Όσοι κρυώνουν, ας κάνουν 5-6 τσιγάρα μαζεμένα στο αυτοκίνητο και μετά ας βγουν...Το οτι τόσα χρόνια το ανέχονταν όλοι δε σημαίνει οτι πρέπει να συνεχιστεί
....που κατα καιρους εχουν γραφτει, μου γεννηθηκε μια απορια:
Αφου οι περισσοτεροι πιστευετε οτι 'θα χαλασει η παρεα' εαν γινουν καταστηματα καπνιστων, και αν υποθεσουμε οτι ο καπνιστης δεν εχει προβλημα να βγει εξω για 5' λεπτα (σιγα τη διαδικασια οπως λενε μερικοι) , εσειςθα τον συνοδευατε εξω απο το μαγαζι? (για να μη χαλασει η παρεα)
-
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
Αν δοθεί το δικαίωμα σε κάθε καταστηματάρχη να επιλέξει, προφανώς αυτός θα κάνει το χώρο του 'καπνιζόντων', πράγμα που σημαίνει οτι θα πάψει πάλι να είναι για όλους.
1. Γιατι το προδικαζεις? Ειναι θεμα προσφορας και ζητησης....
Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι πώς διάολο έχουν εφαρμοστεί ανάλογες ρυθμίσεις σε άλλες χώρες της Ευρώπης;
2. Διαφορετικη κουλτουρα. Το καπνισμα ειναι η μοη διαφορα που βλεπεις συγκρινοντας την Ελλαδα με αλλες χωρες?
Αν κάποιοι καπνιστές δεν καταλαβαίνουν οτι το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους δεν είναι δικαίωμά τους αλλά κατάχρησή του και ασυδωσία, τι να λέμε...
3. Τι καταχραζομαστε?
Ασε που το προβλημα στην ουσια ειναι με την απαγορευση στους χωρους διασκεδασης οπου εξισου καταχρηστικος ειναι και ο νομος που απαγορευει την αυτοδιαχειρηση του καταστηματος.-
Το προδικάζω βρε saxon γιατί εκεί πάει το θέμα από μόνο του, πλάκα μου κάνεις; Απ τη στιγμή που στην υποκουλτούρα αυτού του λαού έχει εντυπωθεί οτι το τσιγάρο είναι...'must' στη διασκέδαση, ποιός θα πάει κόντρα σε αυτή τη λογική; Θα δει ο καταστηματάρχης τη διπλανή ταβέρνα τίγκα στον κόσμο (κι ας θα χζει γίνει τεκές) και θα πει 'όχι, εγώ επιλέγω να την έχω άκαπνη' ;;
-
Υπάρχουν πάρα πολλές διαφορές, αλλά αυτή η τακτική του τύπου 'υπάρχουν κι άλλα στραβά' κτλ έχει καταντήσει την κουβέντα σα συζήτηση γύρω απ το τραπέζι...γύρω-γύρω δλδ...Φυσικά και υπάρχουν πολλές διαφορές με άλλες χώρες και οι συγκρίσεις είναι ως επί το πλείστον εις βάρος μας. Ας αλλάξουμε λοιπόν διάφορα: την οδηγική παιδεία, το σεβασμό σε πεζούς και ποδηλάτες, το σύστημα υγείας, χίλια δυο. Μέσα σε αυτά όμως ΚΑΙ το κάπνισμα. Κι αν σε άλλα πράγματα χρειάζεται πολιτική βούληση και οικονομική συνεισφορά, στο θέμα του καπνίσματος αρμόδιοι είμαστε εμείς οι ίδιοι και μόνο. Κανείς άλλος. Θέμα παιδείας είναι. Αν κάποιος αδιαφορεί για το συμπολίτη του, πολύ απλά καμία στυνόμευση και κανένας νόμος δεν είναι πανάκεια.
-
Καταχράζεστε την ανοχή των υπολοίπων και ενεργείτε εις βάρος τους. Έτσι απλά. Δεν είμαιυποχρεωμένος να ανεχτώ τον καπνό σου. Πόσο πιο απλό απ αυτό δλδ;; Γιατί πρέπει εγώ να αναπνεύσω το τσιγάρο, το πούρο, τον μπάφο που αγόρασες;
Όσον αφορά τους χώρους: Οι χώροι αυτοί λέγονται χώροι συνάθροισης κοινού. Όταν μπαίνω σε έναν τέτοιο χώρο, ο καταστηματάρχης είναι υποχρεωμένος να μου παρέχει τις υπηρεσίες που προσφέρει, ανεξάρτητα του ποιός είμαι, τι χρώμα δέρματος έχω και τι ομάδα υποστηρίζω. Συνεπώς δεν νοείται κανένας διαχωρισμός.
Διαβαζοντας παρομοια ποστ:
Καιρός λοιπόν να αρχίσετε να βγαίνετε έξω απ τις καφετέριες και τις ταβέρνες για να καπνίσετε, μπας και απολάυσουμε όλοι την έξοδό μας. Όσοι κρυώνουν, ας κάνουν 5-6 τσιγάρα μαζεμένα στο αυτοκίνητο και μετά ας βγουν...Το οτι τόσα χρόνια το ανέχονταν όλοι δε σημαίνει οτι πρέπει να συνεχιστεί
....που κατα καιρους εχουν γραφτει, μου γεννηθηκε μια απορια:
Αφου οι περισσοτεροι πιστευετε οτι 'θα χαλασει η παρεα' εαν γινουν καταστηματα καπνιστων, και αν υποθεσουμε οτι ο καπνιστης δεν εχει προβλημα να βγει εξω για 5' λεπτα (σιγα τη διαδικασια οπως λενε μερικοι) , εσειςθα τον συνοδευατε εξω απο το μαγαζι? (για να μη χαλασει η παρεα)
Προσωπικά δεν είπα οτι θα χαλάσει η παρέα. Καμία σχέση. Ήδη πολλοί φίλοι σέβονται το νόμο. Προσωπική μου άποψη είναι ότι όλες οι καφετέριες, μπαρ, ταβέρνες, κλαμπ θα μετατραπούν σε χώρους καπνιζόντων.
Παρόλα αυτά δεν έχω κανένα πρόβλημα να κάτσω έξω να κάνω παρέα σε έναν φίλο να καπνίσει...Και όντως, σιγά τη διαδικασία πια! Στο κάτω κάτω, ανα πούμε οτι ένας απογευματινός καφές κρατάει μια ώρα, πόσα τσιγάρα κάνετε μέσα στην ώρα ρε παιδιά; Τόσο χαρμάνιασμα πια;
Δεν περιμένω να εφαρμοστεί ο νόμος στο βαθμό που του πρέπει. Αλίμονο...Στην επαρχία δυστυχώς είναι σαν να μην άκουσαν ποτέ για το νόμο. Φυσικά ευθυνη έχουμε όλοι οι υπόλοιποι που δεν παρεμβαίνουμε...όσο αφήνουμε αυτή την κατάσταση, καμία αστυνόμευση δε θα αλλάξει την κατάσταση. Το να καπνίζει κάποιος δίπλα μου λοιπόν είναι αναμενόμενο. Αν του ζητήσω ευγενικά όμως να το σβήσει επειδή με ενοχλεί, πρέπει να το κάνει. Αν δεν το κάνει και αδιαφορήσει, ίσως φτάσω στο σημείο να κάνω καταγγελία.
-
-
Εχω την εντυπωση οτι το θεμα εχει μπει σε ενα ατελειωτο loop.
-
Ναι, γιατί είμαστε μια χώρα όπου το αυτονόητο (thou shalt not harm thy neighbour) θεωρείται θέμα προς αμφισβήτηση.
@ Saxon: Στο σπίτι σου οι πιθανότητες να εκθέτεις πολύ κόσμο σε κίνδυνο είναι συγκριτικά πολύ μικρότερες από ένα δημόσιο χώρο που εξ ορισμού στοχεύει να προσελκύει πελάτες. Όσο απίστευτο και αν σου φαίνεται, στο εξωτερικό έχω βγει έξω πολλές φορές για να κάνουμε κουβέντα με φίλο μέχρι να κάνει το τσιγάρο του. Δεν βλέπω γιατί να μην το κάνω και εδώ.
Επίσης, η προσφορά και ζήτηση δεν μπορεί να καθορίζει τους κανόνες δημόσιας υγείας των καταστημάτων, αλίμονο αν συνέβαινε αυτό. Αν ήταν έτσι, τότε το υγειονομικό δεν θα έπρεπε να ασχολείται ποτέ με καντίνες, αφού οι πελάτες τους είναι ευχαριστημένοι με τα 'βρόμικα'.
Θεωρώ επίσης κατάντια να χαιρόμαστε όταν καταλήγουμε ο υπόνομος της Ευρώπης και να το φέρνουμε ως παράδειγμα που αποδεικνύει την ορθότητα των επιχειρημάτων μας. Οι τουρίστες έρχονται εδώ για να μπεκροκοπάνε, να καπνίζουν όπου θέλουν, να οδηγούν σαν τα ζώα και να πετάνε τα σκουπίδια τους κάτω σαν τα εγχώρια βόδια. Τι χαρά!
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Εχω την εντυπωση οτι το θεμα εχει μπει σε ενα ατελειωτο loop.+1
-
Μην αγχώνεστε , όπως πάνε τα πράγματα δεν θα υπάρχουν λεφτά ούτε για καφέδες ούτε για τσιγάρα
-
Θα δει ο καταστηματάρχης τη διπλανή ταβέρνα τίγκα στον κόσμο (κι ας θα χζει γίνει τεκές) και θα πει 'όχι, εγώ επιλέγω να την έχω άκαπνη' ;;Aπο τη στιγμη που υπαρχουν τοσες αντιδρασεις, υποθετω πως ενα μεγαλο κοινο θα θελει να παει και στην 'ακαπνη' ταβερνα οποτε δε θα ειναι και αδεια...
Υπάρχουν πάρα πολλές διαφορές, αλλά αυτή η τακτική του τύπου 'υπάρχουν κι άλλα στραβά' κτλ έχει καταντήσει την κουβέντα σα συζήτηση γύρω απ το τραπέζι...γύρω-γύρω δλδ...Φυσικά και υπάρχουν πολλές διαφορές με άλλες χώρες και οι συγκρίσεις είναι ως επί το πλείστον εις βάρος μας.
Δεν ακολουθω αυτη τη λογικη, απλα απανταω στο ερωτημα 'πως διαολο εχουν εφαρμοστει αντιστοιχες ρυθμισεις σε αλλες χωρες'
Όσον αφορά τους χώρους: Οι χώροι αυτοί λέγονται χώροι συνάθροισης κοινού.
Οπου η συναθροιση ειναι υποχρεωτικη λοιπον απαγορευεται το καπνισμα. Οπου ειναι προαιρετικη, επιλεγει ο ιδιοκτητης.
αν πούμε οτι ένας απογευματινός καφές κρατάει μια ώρα, πόσα τσιγάρα κάνετε μέσα στην ώρα ρε παιδιά;
Δεν ειναι στανταρ ο αριθμος. Μπορει 10, μπορει 5, μπορει 1.
Με το ποτο ομως 'φευγει' κανα πακετο... -
Ναι, γιατί είμαστε μια χώρα όπου το αυτονόητο (thou shalt not harm thy neighbour) θεωρείται θέμα προς αμφισβήτηση.Αυτονοητο ειναι επισης να επιλεγει ο ιδιοκτητης για το μαγαζι του.
Επίσης, η προσφορά και ζήτηση δεν μπορεί να καθορίζει τους κανόνες δημόσιας υγείας των καταστημάτων
Οχι, αλλα η ζητηση για 'ακαπνα' καταστηματα διασκεδασης μπορει να δημιουργησει τετοια μαγαζια.
Εαν το τσιγαρο παραβιαζει κανονες δημοσιας υγειας θα επρεπε να απαγορευτει εντελως, οπως απαγορευτηκε εντελως η χρηση και η πωληση αμιαντου (συμφωνα με το παραδειγμα σου)Θεωρώ επίσης κατάντια να χαιρόμαστε όταν καταλήγουμε ο υπόνομος της Ευρώπης και να το φέρνουμε ως παράδειγμα που αποδεικνύει την ορθότητα των επιχειρημάτων μας. Οι τουρίστες έρχονται εδώ για να μπεκροκοπάνε, να καπνίζουν όπου θέλουν, να οδηγούν σαν τα ζώα και να πετάνε τα σκουπίδια τους κάτω σαν τα εγχώρια βόδια. Τι χαρά!
Εγω δε σου ειπα οτι χαιρομαι. Σου απαντησα στο θεμα γιατι οταν ο Ελληνας παει 'εξω' συμμορφωνεται.
Το οτι ειμαστε ο υπονομος της Ευρωπης, μονο με το καπνισμα δεν εχει να κανει.
ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ [#4]