Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΣΕ ΦΙΛΕ BTS.
ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΝΔΙΑΦΕΡΩΜΑΙ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΡΟΧΩΡΙΣΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΕΡΟΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΒΟΗΘΗΜΑΤΩΝ ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΩΝ ΠΕΡΙΤΤΑ(ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΒΟΗΘΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΟ LOOK)
ΓΙΑ ΤΑ ΣΠΟΙΛΕΡ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΙ?
Τα σπόιλερ κάνουν την ίδια δουλειά με τις αεροτομές, αλλά στο μπροστινό μέρος. Βέβαια η κύρια διαφορά είναι ότι οι αεροτομές δεν βρίσκουν στα πεζοδρόμια (εκτός από την περίπτωση τούμπας, μακριά από μας)!
Tα σπόιλερ προέρχονται από τους αγώνες πίστας, όπου χρησιμοποιούνται για να 'σφραγίσουν' το αυτοκίνητο στο έδαφος. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζουν την ροή αέρα κάτω από το αυτοκίνητο. Έτσι στις υψηλές ταχύτητες, η ροή του αέρα πάνω από το αυτοκίνητο είναι μεγαλύτερη από την ροή αέρα κάτω από αυτό, το ίδιο και η πίεση. Σαν συνέπεια το αυτοκίνητο 'πιέζεται' από πάνω προς τα κάτω, δεχόμενο αρνητική άντωση.
Τα αυτοκίνητα μας όμως απέχουν πιο πολύ από το έδαφος από ένα πρωτότυπο του Λε Μαν ή ένα BTCC και ο αέρας που περνάει από κάτω τους έχει περίπου την ίδια πίεση με αυτόν που περνάει από πάνω τους. Το αποτέλεσμα είναι σπόιλερ σαν του προηγούμενου παραδείγματος να μην κάνουν πολλά. Αυτό που μπορεί να κάνει ο κατασκευαστής είναι να διαμορφώσει με τέτοιο τρόπο το σπόιλερ ώστε ο αέρας που προσκρούει πάνω του να δημιουργεί μία κάθετη δύναμη σε αυτό. Δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο στην πρώτη περίπτωση, αλλά θα είναι υπολογίσιμη.
Αν προσέξετε τα αυτοκίνητα των ασφάλτινων ράλλυ, δεν έχουν τα τρελά σπόιλερ που βλέπουμε σε κάποια 'βελτιωμένα' αυτοκίνητα. Και αυτό γιατί πολύ μεγάλα σπόιλερ και αεροτομές φέρνουν και μεγάλες αεροδυναμικές αντιστάσεις, εκτός του ότι εισάγουν μάζες μακριά από το κέντρο βάρους. Ωχ, πορώθηκα πάλι.
Αυτό που μετράει για την επίτευξη ικανοποιητικής αρν. άντωσης είναι η συνολική σχεδίαση του αμαξώματος. Δείτε την νέα Ferrari Enzo. Είναι τόσο καλή αεροδυναμικά που στις εξωφρενικές ταχύτητες που κινείται δεν χρειάζεται αεροτομή! Ακόμη τα προβλήματα ευστάθειας στις υψηλές ταχύτητες που είχαν το 206 WRC και η Corolla WRC λύθηκαν με μικρές επεμβάσεις στην αεροδυναμική και όχι φτερούγες αεροπλάνου.
Όσον αφορά στα δικά μας αυτοκίνητα για να έρθουμε στο θέμα, ένα καλό bodykit πρέπει να είναι μελετημένο ειδικά για το αυτοκίνητο μας. Μια καλή λύση προσφέρουν οι επίσημες αντιπροσωπείες ή γνωστοί οίκοι. Αλλιώς αν είναι έμπνευση του εκάστοτε καλουπατζή, μάλλον θα χάσουμε και την άντωση που έχουμε. Τέλος όταν βάζουμε σπόιλερ και μεγάλες αεροτομές αυξάνουμε την αεροδυναμική αντίσταση λόγω αύξησης της μετωπικής επιφάνειας και extra στροβιλισμών. Σαν συνέπεια αυξάνουμε και την κατανάλωση, ειδικά στις υψηλές ταχύτητες.
Η τοποθέτηση αεροδυναμικών βοηθημάτων είναι καθαρά θέμα γούστου. Αυτός που θα το κάνει, θα το κάνει γιατί του αρέσει και θα παραβλέψει την αυξημένη κατανάλωση και βέβαια είναι δικαίωμα του. Θα παραβλέψει και το γεγονός ότι δεν θα δει διαφορά στο κράτημα γιατί δεν οδηγεί ολημερίς με 200+ στο όριο. Θα παραβλέψει και τα ειρωνικά σχόλια κάποιων.
Αν δεν οδηγούμε σωστά, ή το αυτοκίνητο θέλει λάστιχα και αμορτισέρ, δεν θα μας σώσει καμία αεροτομή. Αν μας αρέσει και δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτήν , τη βάζουμε. Αλλιώς κρατάμε το μελετημένο, αεροδυναμικά αποδοτικό και αισθητικά αποδεκτό σχήμα του αυτοκινήτου μας, την χαμηλή κατανάλωση και θόρυβο στο ταξίδι, και δίνουμε τα πολύτιμα ευρώ μας για πιο ουσιώδεις βελτιώσεις όπως πχ ανάρτηση, λάστιχα ή φρένα.
Συμπερασματικά, όπως είπε και ο HUNTER τα αεροδυναμικά βοηθήματα σε ένα αυτοκίνητο βόλτας, αλλάζουν μόνο το look, ενώ θα προσθέσω ότι επιβαρύνουν αρκετά την τσέπη μας. Είναι θέμα γούστου και προτεραιοτήτων....