Ο χρήστης kamil έγραψε:
Για να πας Heathrow απο το Paddington (Λονδίνο), θέλεις για 15λεπτά - 13 Λίρες Αγγλίας με το Heathrow Express ....
Το δικό μας πάντως το θεωρώ ψιλοακριβό, αλλά όχι υπερβολικό...υπο τις κατάλληλες προυποθέσεις πάντα...να μένεις κοντά σε σταθμό μετρό, να μην κουβαλάς πολλές αποσκευές κλπ
Την ταχεία από το Paddington που κάνει 15 λεπτά και δεν σταματάει πουθενά δεν μπορώ να την συγκρίνω με τον προαστιακό που κάνει πολλές στάσεις και τη διπλή νομίζω ώρα. Οι προϋποθέσεις κουβαλήματος κλπ ισχύουν είτε είσαι στην Ελλάδα είτε όχι. Από τη στιγμή λοιπόν που δεν διαθέτεις ΙΧ να σε πάει ή απορρίψεις το ταξί σαν ακριβό οι υπόλοιπες λύσεις περιέχουν κουβάλημα αποσκευών....
Για να πας από οπουδήποτε στο κεντρικό Λονδίνο στο Heathrow με το μετρό θες 3,80 λίρες. Με το ειδικό λεωφορείο θέλεις 8 λίρες και με την ταχεία των 15 λεπτών χωρίς στάσεις 13 λίρες. Τώρα σκεφτείτε ότι εκεί το φτηνότερο απλό εισιτήριο λεωφορείου είναι 1 λίρα και του μετρό είναι 2 λίρες (απλό σημαίνει ότι δεν εκμεταλλεύεσαι προσφορές ή αγοράζεις πολλαπλά εισιτήρια κλπ, τόσο κάνει αν πας ως τουρίστας και πεις θέλω ένα εισιτήριο).
Αν λοιπόν το δούμε σαν πολλαπλάσια της τιμής του απλού εισιτηρίου του λεωφορείου τότε οι 3,8 για το μετρό είναι μόνο 3,8 φορές όσο ένα απλό λεωφορείο και μόνο 1,9 φορές όσο μια απλή διαδρομή μετρό. Στην Ελλάδα είναι 8 ευρώ προς 0,45 είναι 17,77 φορές ακριβότερο (ή σε σχέση με το απλό εισιτήριο μετρό πάλι πολύ ακριβότερο) Αντίθετα το πιο εξυπηρετικό (δεν ανεβοκατεβάζεις αποσκευές σε σκάλες) ειδικό λεωφορείο κάνει 8 φορές ακριβότερα στην Αγγλία και 2,9/0.45=6,44 φορές στην Ελλάδα και περιλαμβάνει και μετακίνηση για 24 ώρες με οτιδήποτε άλλο, λειτουργεί και μετά τις 9 το βράδυ και συνεπώς συμφέρει πολύ, πάρα πολύ!
Δηλαδή ενώ είναι αναλογικά φτηνότερη η απλή χρήση λεωφορείου και μετρό και το ειδικό λεωφορείο είναι επίσης πιο οικονομικό η χρήση μέσου μόνιμης τροχιάς (sic) είναι ακριβότερη αναλογικά στην Ελλάδα από την Αγγλία που είναι από τις χώρες με τις ακριβότερες τραινο-μετακινήσεις στον κόσμο!
Από τα παραπάνω είναι για μένα σαφές ότι αν ισχύουν τα 8 ευρώ για τη διαδρομή με μετρό/προαστιακό στο αεροδρόμιο μας εκμεταλλεύονται. Δεν νομίζω να υπάρχει καμία αμφιβολία για την ανάρμοστη και υπερβολική χρέωση σε σχέση με τα άλλα ΜΜΜ. Τα οποία πάντως θεωρώ απελπιστικά και αδικαιολόγητα φτηνά...(άκου μόνο 0,45 ευρώ για να πας οπουδήποτε.... όταν ένας καφές χρεώνεται....!!!) Η εκμετάλλευση όμως ισχύει όχι μόνο με την αναλογία αλλά ακόμα και με απόλυτα κριτήρια: 8 ευρώ εδώ, λιγότερο από 6 ευρώ στην ακριβότερη Αγγλία!
Εγώ επιμένω, για ελάχιστο κουβάλημα, ταξάκι με 2-3 ευρώ μέχρι το ειδικό λεωφορείο και άλλα 2,90 μέχρι το αεροδρόμιο. Συνολικός χρόνος με καλό συντονισμό (γνώση του ωραρίου των λεωφορείων) γύρω στην μια ώρα.