Ο χρήστης thymios έγραψε:
Να διαλυθει η ΕΕ και καθε χώρα να μείνει μόνη της υπάρχει περίπτωση?
Να μεινει μεν το ευρό αλλά καθε χώρα να εχει το δικο της με τη δικης ισοτιμια.
Νομιζω αν αρχισουν να καταρρεουν μια-μια οι χωρες της ΕΕ μετα την Ελλάδα, τι μενει μετα?
Παπαπα η οικονομικη ένωση.
Νικητες μόνο αυτοί που θα έχουν παραγωγη και εξαγωγες σε 3τες χώρες.
Πως θα γίνει να χω κι εγώ Ευρώ κι ο γερμανός και στις δοσοληψίες να έχουν άλλη ισοτιμία, αλλά να είναι το ίδιο νόμισμα;;!! Δεν νομίζω οτι μπορεί να γίνει αυτό, εκτός αν δεν κατάλαβα καλά τι θέλεις να πεις.
Κατά τη γνώμη μου το ενιαίο νόμισμα ωθεί εκ των πραγμάτων κάποιες χώρες σαν κι εμάς σε οικονομικό μαρασμό. Δίχως να έχω γνώσεις οικονομικών, το ενιαίο νόμισμα δεν επιτρέπει την κρυμμένη υποτίμηση και προκαλεί μόνον αύξηση τιμών (έμμεση δλδ υποτίμηση). Συνεπώς χώρες που δεν μπορούν να ακολουθήσουν σε ρυθμό τις πρώτες, μοιραία θα πέφτουν σε μαρασμό.
Το ίδιο νόμισμα με διαφορετικές ισοτιμίες, προφανώς δεν έχει καμία διαφορά από τα διαφορετικά νομίσματα οπότε κατ' ουσίαν ταυτίζεται με τη διάλυση του ευρώ σε εθνικά νομίσματα.
Με καπιταλιστικά κριτήρια, ίσως, το πρόβλημα της ευρώπης να είναι το εκ διαμέτρου αντίθετο. Οτι δλδ είναι ντεμέκ οικονομική ένωση.
Μπορεί νομισματικά να είναι ενιαία, αλλά στο βαθμό που τα κρατικά ομόλογα έχουν κάποια αξία στην παγκόσμια αγορά, και το σύνολο των κρατικών ομολόγων όλων των ευρωπαϊκών κρατών δεν είναι και κανά ευκαταφρόνητο νούμερο, τότε καμία ένωση δεν έχει υπάρξει.
Η κάθε χώρα παράγει νόμισμα με διαφορετική 'ισοτιμία' (βλ. επιτόκιο) από τις υπόλοιπες. Σε κρατικό επίπεδο, άλλο νόμισμα έχει στα χέρια της η Γερμανία και άλλο η Ελλάδα. Με διαφορετικό κόστος θα πάρουν την ίδια ποσότητα του ίδιου ευρώ.
Το ευρώ λοιπόν, σε επίπεδο και όσο υπάρχουν τέτοιου είδους εθνικές οικονομίες, δεν είναι καθόλου ενιαίο.