Ολίγες ποσοτικές απορίες:
Πόσοι από αυτούς που -θεωρητικά και ουσιαστικά πρέπει να- παράγουν πλούτο -και αναφέρομαι κατά βάση σε αυτούς των οποίων το εισόδημα είναι εξαψήφιο και πάνω- έχουν (επαν)επενδύσει εντός Ελλάδος? Και φυσικά, από τη άλλη, τι έχει κάνει το ελληνικό κράτος προκειμένου να κρατήσει αυτόν τον πλούτο εντός των συνόρων?
Ποιο είναι άραγε το διαχρονικό μέγεθος αυτού του διαφυγόντος πλούτου? Και ποια η ποσοτική του σχέση με τα όποια ελείμματα έχουν πλέον διαπιστωθεί? Επιπλέον, τα όποια μέτρα έχουν ανακοινωθεί (ή θα ανακοινωθούν) και εφαρμόζονται (ή θα εφαρμοστούν), τι ποσό αναμένεται να καλύψουν? Και ποια η ποσοτική του σχέση ως προς τον προαναφερθέντα διαφυγόντα πλούτο?
Και μερικές σκόρπιες σκέψεις.
Πράγματι. Το Δημόσιο φαίνεται να έχει φρακάρει. Και δεν το θέτω στη βάση του υπερπληθυσμού, όπως οι περισσότεροι το αντιμετωπίζουν, όσο το βλέπω από την ποιοτική πλευρά. Από την άλλη πάλι, ο ιδιωτικός τομέας εδώ και πολύ καιρό έχει διολισθήσει σε επικίνδυνα 'δημοσιοϋπαλληλικά' μονοπάτια, χρησιμοποιώντας άριστα την πρακτική του βύσματος και της αναξιοκρατίας. Απλά, στον τομέα αυτό δεν υπάρχει η πολυθρύλητη 'ομερτά' αλληλοκάλυψης των ΔΥ και το κάρφωμα, το θάψιμο και το καπέλωμα πάει σύννεφο.
Όλους όσους ΙΥ γνωρίζω, πο αποδοχές τους είναι ψηλότερες από ΔΥ σε αντίστοιχες θέσεις και με αντίστοιχα προσόντα, με τη διαφορά ότι είθισται τους πρώτους να τους σκίζουν το γκροβερ στη δουλειά. Για τους δε ΕΕ -και ανάλογα την κατηγορία του επαγγέλματος- το 'μαύρο' ποσοστό στο εισόδημά τους είναι, στη συντριπτική τους πλειονότητα, σημαντικό, ειδικότερα στα 'μη στεγασμένα' επαγγέλματα.
Φτάνουμε -φτάσαμε- πλέον στο σημείο που η μια επαγγελματική κατηγορία, η μια μερίδα πληθυσμού να αρχίσει, όχι απλά να υπομένει, αλλά να επιτίθεται στην άλλη. Ωραία μας καταφέρανε, να δείχνουμε ο ένας τον άλλον με το δάχτυλο 'εσύ φταις ρε πουστη για την κατάντια μας', αλλά τελικά να μην είμαστε τίποτα παραπάνω από τον ηλίθιο που του δείχνανε το φεγγάρι και αυτός κοιτούσε το δάχτυλο.
Και όλα τουτα γιατί, αγαπητοί? Όπως το καταλαβαίνω εγω, ο αδαής, μήπως απλά επειδή τόοοοσα χρονάκια απλά τρώγαμε τις σάρκες μας, μέχρι που πλέον φτάσαμε να γλύφουμε το κόκκαλο? Το χρήμα, ο πλούτος πρέπει να κυκλοφορεί , να ανακυκλώνεται και παράλληλα να επαυξάνεται, ή τουλάχιστον να συντηρείται. Αλλά χρόνο με το χρόνο, όλο και κάτι ξέφευγε από τον κύκλο αυτό, ο οποίος όλο και στένευε, μέχρι που μας έγινε στενός κορσές.
Και μια τελευταία ερώτηση αδαούς: μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει πως γίνεται, το τελευταίο διάστημα, μεσα στην διαβόητη 'κρίση' (τα εισαγωγικά είναι προαιρετικά), οι μεγάλες τράπεζες (δύο τουλάχιστον από αυτές) να επεκτείνουν συνεχώς το δίκτυο των καταστημάτων τους? Και με τους υπαλλήλους τους να είναι από τις λιγότερο θιγόμενες οικονομικά επαγγελματικές ομάδες? (Κανένας από τους γνωστούς μου τραπεζικούς -και τυχαίνει να ξέρω μπόλικους) δεν παραπονέθηκε για μειώσεις, περικοπές, κλπ.) Προσωπικά, έχω εντοπίσει τουλάχιστον 4-5 νέα υποκαταστήματα αυτών των δύο τραπεζών στην περιοχή που μένω και κυκλοφορώ.