Ο χρήστης Ευφραίμογλου Μιχάλης έγραψε:
Προς τους Οδηγούς
Οδηγέ όταν δηλώνεις συμμετοχή και πληρώνεις το παράβολο που σου ζητείται :
- Υποθέτεις ότι ο χώρος του αγώνα, θα μπορεί έστω και ευκαιριακά να χρησιμοποιηθεί σαν (και όχι ¨ως¨ ) πίστα.
- Υποθέτεις ότι οι θεατές είτε από μόνοι τους (συνειδητοποιημένοι), είτε κατόπιν οδηγιών της οργάνωσης, θα στέκονται σε σωστά και ασφαλή σημεία.
- Υποθέτεις ότι οι διοργανωτές θα έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διεξαχθεί ένας ασφαλής αγώνας.
Και εάν, όταν ξεκινά ο αγώνας διαπιστώνεις, ότι τίποτα εκ των παραπάνω δεν πληρείται, για τον οποιονδήποτε λόγο…, τότε τι κάνεις ;
Συνεχίζεις να κάνεις σλάλομ ανάμεσα από θεατές ;
Συνεχίζεις να φρενάρεις εκεί όπου στην προέκταση στέκονται παιδιά ;
Συνεχίζεις να συμμετέχεις σ΄ αυτήν την ρώσικη ρουλέτα ;
Συνεχίζεις να προκαλείς την θεά τύχη, το τυχαίο, το απρόοπτο ;
Συνεχίζεις να πιστεύεις ότι επειδή δεν ευθύνεσαι για τα ελλειπή μέτρα ασφαλείας της οργάνωσης, αυτό σε καθιστά λιγότερο συνένοχο από αυτήν ;
Γιατί δεν τραβάς χειρόφρενο, γιατί δεν βάζεις κάθετα το αυτοκίνητό σου και να απαιτήσεις να μην βλέπεις στο τέλος της ευθείας… υποψήφιους νεκρούς …; Ώστε να αναγκαστούν οι θεατές να μετακινηθούν, είτε από μόνοι τους είτε κατόπιν εντολών της οργάνωσης ;
Σας παρακαλώ πολύ την ανωτέρω τοποθέτηση να μου τη δώσετε ενυπόγραφα ως εξουσιοδοτημένο μέλος της λέσχης στην επόμενη αφετηρία του όποιου Κένταυρος ή του όποιου σπριντ Όθρυ θα συμμετάσχω. Θα έρθω να σας τη ζητήσω ενυπόγραφα, και θα σας ζητήσω επίσης να προσθέσετε μια παράγραφο όπου θα με απαλλάσσει από κάθε ευθύνη για όποια οικονομική ή άλλη ζημία πάθει η λέσχη ή ο αγώνας σε περίπτωση που βάλω κάθετα το αυτοκίνητο, όπως απαιτείτε από εμένα, στην κεραία της Αλυκόπετρας ή στην κλειστή δεξιά στην είσοδο του χωριού στη Δράκεια ή στις τελευταίες φουρκέτες του Όθρυ. Θα υποβάλω εγγράφως το αίτημά μου να μου δώσετε την ανωτέρω βεβαίωση και εφόσον μου τη δώσετε σας υπόσχομαι να κάνω πλήρη χρήση της σε περίπτωση που χρειαστεί.
Αν πάλι αρνηθείτε να τη δώσετε, απλώς θα συνεχίσω να πατάω πολύ νωρίτερα φρένο σε όλα τα σημεία που προλαβαίνω έγκαιρα να δω παριστάμενους ανθρώπους με τάσεις αυτοκτονίας (εσκεμμένα δε χρησιμοποιώ τον όρο 'θεατές'), όπως επίσης και θα συνεχίσω να αρνούμαι κάθε συμμετοχή σε ανάβαση για τον ίδιο ακριβώς λόγο.
Επίσης, θα παρακαλούσα πολύ όλοι μας να είμαστε πιο προσεκτικοί όσον αφορά τις αφορμές που μπορεί να δώσουμε για να γίνει ζημία στον ίδιο το μηχανοκίνητο αθλητισμό. Με αφορμή το θάνατο του παιδιού, ξαφνικά στο forum 'ελληνικοί αγώνες' βρέθηκαν ένα σωρό άνθρωποι που δεν είχαν εμφανιστεί ποτέ πριν, και φυσικά δεν εννοώ εσάς.
Υ.Γ. Σε καμία περίπτωση μη θεωρήσετε τα ανωτέρω ως μομφή για τη λέσχη. Γνωρίζω πολύ καλά ότι είναι αδύνατο η όποια λέσχη να ελέγξει κάθε θεατή πάνω σε ένα βουνό. ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΙΣ ΑΝΑΒΑΣΕΙΣ.
Καλέ μου yugo, η δηκτικότητα της απάντησής σου, υπογραμμίζει την αγωνία και την ανασφάλεια που αισθάνεσαι (όπως και πολλοί από εμάς), για την εξέλιξη του μότορσπόρ στην χώρα μας.
Ζητάς ενυπόγραφα την τοποθέτησή μου, εσύ …ο yugo, από εμένα τον… Μιχάλη Ευφραίμογλου, ειλικρινά δεν έχω τίποτα με εκείνους που χρησιμοποιούν ψευδώνυμα, αλλά σε προσωπικό επίπεδο τίθεται ζήτημα … αισθητικής !
Αν (με το καλό) έρθεις στο Ράλλυ Κένταυρος και βάλεις το αυτοκίνητό σου κάθετα στην αφετηρία π.χ. του Καραβώματος, έστω και αν έχεις τις αγνότερες προθέσεις, τότε σε διαβεβαιώ ότι αυτομάτως θα παρακολουθήσεις τον υπόλοιπο αγώνα… ως θεατής !!! (χώρια που θα καταθέσεις την άδειά σου στην ΕΘΕΑ για 1~2 χρόνια).
Στο κείμενο μου, δεν εννοούσα ότι ο κάθε Αγωνιζόμενος κρίνοντας αυθαίρετα, κατά το δοκούν, να επιβάλλει την άποψή του στην ομαλή διεξαγωγή του αγώνα, αναλόγως της εμπειρίας του, των γνώσεών του, της ιδιοσυγκρασίας του, των πιθανών σκοπιμοτήτων του…
Αν παρατηρήσεις , χρησιμοποιώ συνειδητά, (συνεκδοχικά), το δεύτερο ενικό πρόσωπο και όχι πληθυντικό, (…δηλώνεις, υποθέτεις, συνεχίζεις , τραβάς, βάζεις…). Αυτό σημαίνει ότι ΔΕΝ αναφέρομαι στον κάθε Αγωνιζόμενο ξεχωριστά ως φυσικό πρόσωπο και οντότητα, αλλά τον προσδιορίζω συλλογικά και ως ιδιότητα και μόνον…
Επίσης κατά την γνώμη μου, η διέξοδος από το πρόβλημα έγκειται στην πρώτη μου παράγραφο και συγκεκριμένα στην επανάληψη των ρημάτων «Υποθέτεις ».
Αν λοιπόν κάποια στιγμή μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε αυτό το ρήμα με άλλα, όπως π.χ. γνωρίζεις, επιβάλλεις, ελέγχεις, διαπιστώνεις, προνοείς, κλπ., τότε δημιουργείται άλλη προοπτική στην συνεργασία Οργανωτή και Αγωνιζομένων…
Δηλαδή θα μπορούσε π.χ. ένα αυτοκίνητο χαρακτηριζόμενο ως Ασφάλεια. με οδηγό εκπρόσωπο του ΣΟΑΑ, με ωράριο εκκίνησης 10’ πριν το 1ο , με καθήκοντα τον έλεγχο των μέτρων ασφάλειας της ειδικής διαδρομής και με δικαιοδοσία την ενδεχόμενη ακύρωσή της σε περίπτωση ελλειπών μέτρων από την Οργάνωση, ή δημιουργηθέντων απρόβλεπτων δυσμενών συνθηκών της τελευταίας στιγμής…
Όταν ο ΣΟΑΑ « κηρύξει » μία ειδική ως μη ασφαλή και επομένως μη πραγματοποιήσιμη, δεν είναι σαν να βάζει ο κάθε αγωνιζόμενος (με νόμιμο τρόπο) το αυτοκίνητό του κάθετα στον δρόμο ;
Θεσμοθετημένο δικαίωμα που μπορεί να εκχωρηθεί με την έκδοση μίας απλής εγκυκλίου της ΕΘΕΑ. Το θέμα της ασφάλειας των αγώνων είναι πολύ σοβαρό για να μην το αντιμετωπίσουμε από κοινού Οργανωτές και Αγωνιζόμενοι. Εσκεμμένα δεν αναφέρω τους Θεατές, διότι αυτοί δεν είναι θεσμοθετημένοι και δεν εκπροσωπούνται συλλογικά (προς το παρόν τουλάχιστον).
ΥΓ. πάντως φίλε yugo χαίρομαι να συζητώ μαζί σου, διότι σε διακρίνει μετριοπάθεια , γνώση και σοβαρός λόγος…
Σε περιμένω στο Κένταυρος !!!