-
Κοινόχρηστα εννοείς?
Αν ναι, κανονίζεται η συμμετοχή κάθε διαμερίσματος από τον κανονισμό πολυκατοικίας (αν υπάρχει) όπου προσαρτάται πίνακας συμμετοχής κάθε διαμερίσματος στις δαπάνες. Συνήθως όλη την δουλειά (κατανομή κοινοχρήστων δαπανών) κάνουν οι ιδιωτικές εταιρίες κοινοχρήστων και κάθε μήνα αναρτάται ο εκτυπωμένος πίνακας εντός της εισόδου της οικοδομής ώστε ο καθένας να βλέπει-ξέρει τί πληρώνει. Με το που πληρώνεις κοινόχτηστα θα ζητάς απόδειξη.
-
Παραλειψη μου. Κοινοχρηστα, ναι.
Αναλυτικος πινακας γι' αυτα δεν υπαρχει καπου.Επιβαλλεται αποδειξη δηλαδη, σωστα ;
Ο χρήστης Vasgti έγραψε:
Δέχεσαι και δίνεις ότι σου λένε έτσι στον αέρα;
Ναι, στον αερα μεχρι τωρα.
-
Προσωπική διαπίστωση: Η υπόθεση 'εισόδημα απο ενοίκιο' εχει τελειώσει.
Και προσωπικό παράδειγμα: Διαθέτω προς ενοικίαση 2 διαμερίσματα στην Πάτρα, στο κέντρο της πολης, σε πολυκατοικίες 35ετιας, το ενα 3αρι και το αλλο γκαρσονιέρα.
Το μεν πρωτο προσφέρεται με 300 ευρω ενοίκιο και ειναι ξενοίκιαστο εδω και 3 μήνες, με σχεδόν μηδενική ζήτηση (ουτε το τηλέφωνο δεν χτυπάει για πληροφορίες).
Το δεύτερο ειναι μεν ενοικιασμένο με 230 ευρω, αλλα ενοίκιο εχω να δω απο τις Απόκριες. (δεν βρήκα και 'εμοτικον με φέσι' για να το παραθέσω...)
Πόσο πιο φτηνά να τα δώσω? Η ειμαι ο μονος 'ατυχος' ?.....
Κάντε ομως μια βόλτα και στις 'μέσης κατηγορίας' συνοικίες της Αθήνας και θα καταλάβετε τι συμβαίνει, απο τον αριθμό των 'ενοικιάζεται' και 'πωλείται' που ειναι θυρο/τοιχοκολλημένα..... Και αρκετά απο τα 'πωλείται', δίνονται γιατι οι ιδιοκτήτες βαρεθηκαν να 'κυνηγάνε' τους ενοικιαστές.
Το χειρότερο, ΙΜΗΟ: Αλλοίμονο σε οσους ειχαν σπίτι, αλλά αγόρασαν καινούριο και έβαλαν δόσεις, υπολογίζοντας στο ενοίκιο που θα παίρνουν απο το παλιό. (ευτυχώς δεν ανήκω σε αυτούς...)
Σήμερα μπορει να εισπράττουν, αυριο οχι.....
Αφού και οι Πακιστανοί-Αφγανοί κ.α. ειναι πλέον άνεργοι και σε λιγο θα φύγουν....
ΥΓ: Εννοείται οτι δεν μου συμβαίνει η μια ή η άλλη περίπτωση για πρώτη φορά (ξενοίκιαστο διαμέρισμα - απλήρωτο ενοίκιο για 2 μεχρι και για 6 μήνες) !!! -
Ο χρήστης dbekos έγραψε:
Αφού και οι Πακιστανοί-Αφγανοί κ.α. ειναι πλέον άνεργοι και σε λιγο θα φύγουν....
!απο το στομα σου και στου θεου τ αφτι.
-
Σωστή η παρατήρηση και μάλλον ισχύει σε πολλά μέρη αλλά δεν πρέπει να γενικεύουμε.
Ξέρω μέρη όπου ζητιούνται ακίνητα στις παλιές καλές τιμές. Αφορά όμως ακίνητα επαγγελματικά ή για ξένους υπαλλήλους πρεσβειών κλπ. Το δύσκολο είναι να έχεις τέτοια ακίνητα που κρατάνε και σε δύσκολες εποχές. Η σωστή επιλογή όταν αγοράζεις ακίνητο είναι πολύ σημαντική. -
Βρέθηκα τις προηγούμενες ημέρες σε μια συζήτηση σχετικά με το κόστος κατασκευής μιας κατοικίας. Κάποιος γνωστός μου που σύντομα θα βάλει μπροστά να χτίσει ένα εξοχικό, περίπου 90 τ.μ. με ισόγειο γκαράζ (το οποίο μελλοντικά ίσως και να του αλλάξει χρήση ).
Έχει βγάλει ήδη την άδεια και ψάχνει εργολάβο για να αναλάβει το φέροντα οργανισμό (σκελετό), θεωρώντας ότι έτσι θα γλυτώσει κάποια χρήματα συγκριτικά με το αν το αναλάμβανε το συνεργείο του μηχανικού. Κάποιος από αυτούς που ρώτησε, του πρότεινε μια όντως συμφέρουσα τιμή λέγοντας ότι θα πληρωθεί (εκτός των 'εργατικών') ένα μέρος των ενσήμων που αναλογούν στην κατασκευή του σκελετού και τα υπόλοιπα να τα 'πουλήσει' ο γνωστός μου. Αυτό, είπε, μπορεί να το κάνει επειδή ο ίδιος αφεντικό-εργολάβος είναι πια συνταξιούχος και δουλέυει για λογαρισμό του γιού του.
Ερώτηση 1η: Κατά πόσον είναι εφικτό να 'πουληθούν' ένσημα που είναι ήδη γραμμένα στην άδεια του σπιτιού και αν αυτό γίνεται σήμερα, καθώς το ΙΚΑ έχει πλεόν σύστημα μηχανογραφημένων ενσήμων (ΑΠΔ).
Ερώτηση 2η: Αν η εργολαβία γίνει με τον παραπάνω τρόπο, τι γίνεται σε περίπτωση ατυχήματος; Υπεύθυνος θα είναι ο μηχανικός που υπέγραψε την άδεια (αλλά ΔΕΝ ανέλαβε την κατασκευή) ή ο ιδιοκτήτης;
Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη!
Συγγνώμη για το σεντονάκι... -
Σεντονάκι αυτό;; τςτςτς
Λοιπόν στο θέμα που σε απασχολεί.
1)
Τα ένσημα που έχουν κατατεθεί στον ανάλογο πίνακα κατά την έκδοση της οικοδομικής αδείας πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να καταβληθούν κατά την κατασκευή. Η διαφορά είναι η εξής: Πολλοί εργολάβοι δεν έχουν ανάγκη τα ένσημα. Πρακτικά τους δημιουργούν πρόβλημα. Είτε γιατί είναι ήδη στη σύνταξη, είτε γιατί έχουν συνεργεία με εργάτες μη-δηλωμένους στο ΙΚΑ. Επομένως δέχονται να πάρουν ένα μέρος των ενσήμων. Στην πράξη ο ιδιοκτήτης έχει τη διακριτική ευχέρεια να βρει ανθρώπους που καίγονται για ένσημα, αυτοί να τον πληρώσουν με ένα ποσό προκειμένου να ασφαλιστούν και να κολληθούν τα υπόλοιπα ένσημα στο όνομά τους. Κι αυτό επιφέρει κάποιο κέρδος στον ιδιοκτήτη φυσικά. Φυσικά υπάρχουν και οι σπάνιες περιπτώσεις που ο εργολάβος έχει συμπληρώσει τα ένσημα για συνταξιοδότηση αλλά ακόμη εργάζεται κι έχει τη δυνατότητα να κολλήσει ελάχιστα στον εαυτό του και τα υπόλοιπα στο συνεργείο. Προκύπτει έτσι κάποια 'έκπτωση' στα ένσημα. Αλλά αυτό είναι κάτι πολύ εξεχητημένο και σπάνιο. Το πιθανότερο είναι το συνεργείο του εργολάβου να μην εχουν χαρτιά. Και έτσι πάμε στο δεύτερο, γιατί είναι αλληλένδετα
2)
όσον αφορά τον σκελέτό και μέχρι ΚΑΙ την τοιχοποιΐα (αλλά και την στέγη όπου αυτή υπάρχει) την ευθύνη φέρει ο μηχανικός. με την αμοιβή της επίβλεψης, η οποία είναι υποχρεωτική, αναλαμβάνει την ευθύνη της θεμελίωσης, του σκελετού και του κτισίματος, ανεξάρτητα από την συμφωνία ή όχι για επιστασία. Αν λοιπόν δεν έχει πληρωθεί η επίβλεψη πρέπει να βρεθεί μηχανικός που θα επιβλέψει...Αν δεν γίνει αυτό, την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο ιδιοκτήτης και μάλιστα και για ανέγερση δίχως επίβλεψη! Απ την άλλη αν παραμένει ο ίδιος μηχανικός, απορώ αν δέχεται να μπει συνεργείο ανασφάλιστο στο εργοτάξιο. Προσωπικά ζητώ πάντα χαρτιά πριν καν μπουν μέσα, πόσω δε μάλλον στο σκελετό...Αν λοιπόν η επίβλεψη είναι πληρωμένη σε μηχανικό, αυτός φέρει την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος. Αν δεν έχει πληρωθεί, το μπαλάκι πάει στον ιδιοκτήτη και για το ατύχημα και για κατασκευή δίχως επίβλεψη.Το κόλπο αυτό με τα ένσημα είναι τακτική των μηχανικών-κατασκευαστών: συνεργάζονται με συνεργεία εργολάβων συστηματικά, γίνεται μείωση στα ένσημα και αυτό επιφέρει ένα κέρδος στο μηχανικό. Αυτό όμως μπορεί να γίνεται κι ας έχουν όλοι οι εργάτες χαρτιά. Το να το κάνει όμως ένας ιδιώτης και ο μηχανικός να το αποδεχτεί, ειδικά αν μιλάμε για ανασφάλιστα συνεργεία, είναι πολύ πολύ δύσκολο.
Τελευταίο:
Το να πουλήσεις ένσημα δε λέει πάντα και πολλά. Συνήθως διατεθειμένοι να αγοράσουν είναι μερικοί μεταξύ 55-65 ετών, με τριετίες, παιδιά κτλ. Άρα έχουν υψηλό ημερομίσθιο, το οποίο πρέπει να καταβάλει ο ιδιώτης και να πάρει πίσω χρήματα με την πώληση των ενσήμων. Αυτή η χρηματική διαφορά δεν είναι παντα συμφερότερη από το ημερομίσθιο ενός ανειδίκευτου εργάτη πχ...ΑΥΤΟ ειναι σεντόνι!
-
Ο ιδιοκτήτης είναι ΠΑΝΤΑ υπεύθυνος , ανεξάρτητα από την τυχόν ευθύνη του Μηχανικού .
Οσο γιά τον τύπο είναι ο κλασσικός έλληνας μάγκας που επειδή έχτισε ο μπατζανάκης του νομίζει ότι ξέρει τα πάντα .
Τέτοιοι τύποι είναι τα κλασσικά θύματα των εργολάβων που αφού τους παίρνουν τα ένσημα σε χρημα η σε άλλους , μετα τους κάνουν και μιά ωραία καταγγελία στο ΙΚΑ και τους τα παίρνουν διπλά αυτοί και άλλα τόσα το ΙΚΑ σε πρόστιμα . -
Ο χρήστης thymios έγραψε:
όσον αφορά τον σκελέτό και μέχρι ΚΑΙ την τοιχοποιΐα (αλλά και την στέγη όπου αυτή υπάρχει) την ευθύνη φέρει ο μηχανικός. με την αμοιβή της επίβλεψης, η οποία είναι υποχρεωτική, αναλαμβάνει την ευθύνη της θεμελίωσης, του σκελετού και του κτισίματος, ανεξάρτητα από την συμφωνία ή όχι για επιστασία. Αν λοιπόν δεν έχει πληρωθεί η επίβλεψη πρέπει να βρεθεί μηχανικός που θα επιβλέψει...Αν δεν γίνει αυτό, την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο ιδιοκτήτης και μάλιστα και για ανέγερση δίχως επίβλεψη! Απ την άλλη αν παραμένει ο ίδιος μηχανικός, απορώ αν δέχεται να μπει συνεργείο ανασφάλιστο στο εργοτάξιο. Προσωπικά ζητώ πάντα χαρτιά πριν καν μπουν μέσα, πόσω δε μάλλον στο σκελετό...Αν λοιπόν η επίβλεψη είναι πληρωμένη σε μηχανικό, αυτός φέρει την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος. Αν δεν έχει πληρωθεί, το μπαλάκι πάει στον ιδιοκτήτη και για το ατύχημα και για κατασκευή δίχως επίβλεψη.
Ο μηχανικός (ή οι μηχανικοί) έχουν την ευθύνη για το σύνολο της κατασκευής μέχρι και την ολοκλήρωσή της (και για τις διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου).
Κατά τα άλλα συμφωνώ με τις εύστοχες παρατηρήσεις σου. -
ο μηχανικος εχει την ευθυνη μεχρι τα μπετα ,απο κει και περα πληρωνεται επιπλεον .
-
Ο χρήστης italakias έγραψε:
ο μηχανικος εχει την ευθυνη μεχρι τα μπετα ,απο κει και περα πληρωνεται επιπλεον .Κάνεις λάθος .
Ο μηχανικός έχει ευθύνη για το σύνολο της οικοδομής (και μάλιστα για όλη του την ζωή). Πληρώνεται τουλάχιστον την ελάχιστη αμοιβή, για την επίβλεψη εφαρμογής καθεμίας από τις μελέτες που έχει κάνει (δηλαδή όσες απαιτούνται ανάλογα με το έργο) και η πληρωμή αυτή πρέπει να αποδειχθεί με τα αντίστοιχα παραστατικά, προκειμένου να ηλεκτροδοτηθεί το κτήριο. Με την αποπεράτωση της κατασκευής ο μηχανικός (ή οι μηχανικοί) καταθέτουν υπεύθυνες δηλώσεις για την ορθή ολοκλήρωση του έργου σύμφωνα με τις μελέτες και τις σχετικές διατάξεις.
Οπως καταλαβαίνεις, εαν η ευθύνη περιοριζόταν μέχρι την ολοκλήρωση του σκελετού, κανείς μηχανικός δεν θα ευθυνόταν για διάφορες παραβάσεις, όπως για παράδειγμα το κλείσιμο των ημιυπαιθρίων, πράγμα που δεν ισχύει.
Επιπλέον αμοιβή προκύπτει μόνο μετά από ιδιαίτερη συμφωνία για πιο συχνές επισκέψεις, επιπλέον σχέδια λεπτομερειών ή αυτεπιστασία. -
Ο χρήστης stubos έγραψε:
ο μηχανικος εχει την ευθυνη μεχρι τα μπετα ,απο κει και περα πληρωνεται επιπλεον .
Επιπλέον αμοιβή προκύπτει μόνο μετά από ιδιαίτερη συμφωνία για πιο συχνές επισκέψεις, επιπλέον σχέδια λεπτομερειών ή αυτεπιστασία.
σωστος
δεν το εγραψα σωστα.
-
Το έγραψα λάθος: Ο μηχανικός δεν είναι υποχρεωμένος να επιβλέψει όλες τις εργασίες. Ούτε καν την ύδρευση/αποχέτευση αν μιλάμε για ισόγειο κατοικία. Την ευθύνη του έργου την έχει (εδώ έκανα λάθος), ωστόσο το θέμα των ημιυπαίθριων που αναφέρεις είν αι λίγο περίπλοκο. Εφόσον ο μηχανικός είναι υπεύθυνος για τις τοιχοποιΐες, αν οι ημιυπαίθριοι κλειστούν κατά τη διάρκεια της κατασκευής, φέρει αυτός την ευθύνη. Αν θέλει να έχει το κεφάλι του ήσυχο, ας κρατήσει φωτογραφικό υλικό (λέμε τώρα...). Ο περιβάλλον χώρος είναι πληρωμένος μέσα στο κόστος αδείας, γι αυτό και είναι υπόχρεος σχετικά με αυτόν. Το αν όμως γίνουν σωστά οι εργασίες σοβατίσματος, βαφής κτλ δεν είναι ευθύνη του μηχανικού που έχει πληρωθεί μόνο την υποχρεωτική επίβλεψη.
-
Φίλε thymios, ο μηχανικός οφείλει να επιβλέπει την κατασκευή σε όλες τις φάσεις της μέχρι την ολοκλήρωσή της. Οπως, προφανώς, γνωρίζεις δεν είναι δυνατόν να υπογράφεις υπεύθυνη δήλωση για σωστή εφαρμογή μελετών ενώ δεν τις έχεις επιβλέψει. Πολλοί εμπιστεύονται τους εργολάβους ή υπεργολάβους (αν έχουν δουλέψει και παλαιότερα μαζί τους) και αποφεύγουν τις πολλές επισκέψεις στο έργο, για λόγους κόστους. Τα σοβατίσματα και οι χρωματισμοί που αναφέρεις, αποτελούν αντικείμενο της αρχιτεκτονικής μελέτης και άρα αποτελούν αντικείμενο επίβλεψης. Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις (παραδοσιακοί οικισμοί, ειδικά κτήρια κ.α.) οι χρωματικές μελέτες υπάγονται σε ιδιαίτερους ελέγχους (ΣΧΟΠ, τοπικά συμβούλια, εφορίες νεωτέρων μνημείων κλπ) και η ευθύνη του μηχανικού για σωστή υλοποίηση είναι μεγάλη.
Στο θέμα των ημιυπαιθρίων τώρα. Ο μόνος τρόπος να αποδείξει ο μηχανικός οτι δεν είχε γνώση για το επικείμενο κλείσιμό τους, είναι να προκαλέσει αυτοψία από την πολεοδομία. Προφανώς, αν έχει επιτρέψει να γίνουν εγκαταστάσεις κύριου χώρου στον ημιυπαίθριο (καλοριφέρ, προετοιμασία για εγκατάσταση κουζίνας, ξύλινα δάπεδα κλπ), δεν την γλιτώνει με τίποτα.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει διάταξη που να περιορίζει τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες του μηχανικού, όταν αμοίβεται με την 'υποχρεωτική επίβλεψη'. Οι ευθύνες παραμένουν οι ίδιες σε κάθε επίβλεψη και ο μηχανικός τις αποδέχεται όταν βάζει την υπογραφή του. Εχει, φυσικά την δυνατότητα να ζητήσει μεγαλύτερη αμοιβή (από την υπολογιζόμενη ως ελάχιστη από το ΤΕΕ), αν αυτή δεν του αρκεί. Αν δεν έρθει σε συμφωνία με τον ιδιοκτήτη μπορεί να παραιτηθεί από την επίβλεψη πρίν την έναρξη της κατασκευής.
Φυσικά, είναι παράλογο, πληρώνοντας έναν μηχανικό με την ελάχιστη προβλεπόμενη αμοιβή, να έχεις την απαίτηση να τον έχεις ανά πάσα στιγμή στην οικοδομή σαν να είναι εργοδηγός. Ομως αυτές είναι οι αμοιβές που όρισε το ίδιο το ΤΕΕ ως ελάχιστες για την σωστή παραγωγή των τεχνικών έργων και οι οποίες ήταν πολύ μικρότερες πρίν από μερικά χρόνια.
Συνοψίζοντας, η συχνότητα των επισκέψεων του επιβλέποντος μηχανικού στην οικοδομή έχει να κάνει με την ευσυνειδησία του, την συμφωνία του με τον ιδιοκτήτη και με το ρίσκο που θεωρεί οτι μπορεί να λάβει μή επιβλέποντας δευτερεύουσες, κατά την κρίση του, εργασίες. Νομικά όμως, παραμένει υπεύθυνος.Κι αυτό είναι σεντόνι ...
-
Επιτρεπεται να ζητηθει οποιοδηποτε ποσο για μη εκτατη υποχρεωση (ΔΕΚΟ)
περαν αυτου των κοινοχρηστων ; -
Ο χρήστης egobrain έγραψε:
Επιτρεπεται να ζητηθει οποιοδηποτε ποσο για μη εκτατη υποχρεωση (ΔΕΚΟ)
περαν αυτου των κοινοχρηστων ;Τι εννοείς ακριβώς;
-
Μου πληρωσες τα κοινοχρηστα και σου λεω θελω αλλα x €.
Επιτρεπεται παγιες υποχρεωσεις να ζητηθουν περαν των κοινοχρηστων (που στην ουσια ειναι οι παγιες χρεωσεις) ; -
Υπάρχει απόδειξη; Τι εργασία αφορά ή τι υποχρεώση αφορά; Είσαι ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής;
Βασικά αν δεν υπάρχει απόδειξη δεν είσαι υποχρεωμένος να πληρώσεις τπτ -
Ενοικιαστης ειμαι.
Αφορα, οπως εγραψα, λογαριασμο ΔΕΚΟ.Τα κοινοχρηστα συμπεριλαμβανουν, εδω και αρκετο καιρο που νοικιαζω, τις υποχρεωσεις μου αυτες.
Μου ζητηθηκε ποσο περα αυτων. Αποδειξη υπαρχει αλλα ο μπακαλιστικος και θρασυς τροπος που ζητουνται με κανει τυπικο στις υποχρεωσεις μου.Το λοιπον, βγαινει ακρη ;
-
Ιταλάκια εσύ;
Υποθέτω ΔΕΗ ή νερό κοινοχρήστων. Εφόσον υπάρχει απόδειξη που αποδεικνύει την αυξημένη κατανάλωση και εφόσον η δαπάνη έχει καταμεριστεί σε όλα τα διαμερισματα δεν βλέπω που είναι το πρόβλημα.
Με τον ιδιοκτήτη σου έχεις συζητήσει το θέμα της διαχείρισης και της έκδοσης των κοινοχρήστων;
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ