Έχω ένα mazda3 του 2005 που από την μάνα του έχει σχετικά σκληρή ανάρτηση (στρίβει πολύ καλά) αλλά στις λακκούβες και στις εγκάρσιες ανωμαλίες χτυπάει από την αρχή σαν τρελό.
Το αμάξι έχει αισίως 109.000 χλμ και τα αμορτισέρ μετρώνται τακτικά και είναι ακόμα στο πράσινο.
Έχω πρόβλημα με τη μέση και οι κραδασμοί είναι ανυπόφοροι! Έτσι διαβάζοντας διάφορα άρθρα για πολλά αμορτισέρ Ελλάδα και Αμερική για το συγκεκριμένο αμάξι και ρωτώντας αρκετούς μηχανικούς, έμαθα για τον Κο Κυρλαγκίτση. Είπα λοιπόν να δω το ενδεχόμενο να φτιάξω μια τελείως custom ανάρτηση...
Οι τιμές αρκετά ανταγωνιστικές σε σχέση με τα μαμά ανταλλακτικά.
Αφού μιλήσαμε για τις ανάγκες και τις ειδικές απαιτήσεις μου από μια ανάρτηση, κάναμε μια βόλτα στην καταστροφική από πλευράς δρόμων Βιομηχανική περιοχή Σίνδου και περνώντας από κάθε είδους οδόστρωμα ο Κος Μιχάλης μου είπε ότι παρά τα σχεδόν 100.000 χλμ τα αμορτισέρ του αυτοκινήτου μου ήταν μια χαρά.
Μιλώντας για λύσεις, ο κος Κυρλαγκίτσης, απέκλεισε τις ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, γιατί ακόμα και στη μαλακή τους ρύθμιση είναι αρκετά σκληρές και θα τρώγαμε τουλάχιστον 6 μήνες στις ρυθμίσεις...
Προσπαθώντας να βγάλουμε άκρη με φτιαχτή ανάρτηση μου είπε ότι αν δεν την πετύχουμε με την 1η προσπάθεια, θα πρέπει να περνάει ένας μήνας για να κάθονται τα αμορτισέρ και να έρχονται στην σωστή κατάσταση λειτουργίας. Αν λοιπόν δεν μου άρεσε κάτι θα έπρεπε να λυθούν, να μετρηθούν και να δοκιμάσουμε άλλες πιέσεις σε λάδι/αέριο. Το κακό είναι ότι κάθε φορά που ανοίγουμε αμορτισέρ είναι ένα αρκετά μεγάλο κόστος... Και θα χρειαζόταν ίσως 2-3 φορές για να πετύχουμε το τέλειο. Αυτό όμως σημαίνει κόστος πάνω από 1000 ευρώ.
Θα ήταν πιο εύκολο μου είπε να περιμένω να μαλακώσουν τα μαμά αμορτισέρ και αφού φτάσουν σε ένα ικανοποιητικό για μένα σημείο άνεσης, τότε να τα μετρήσουμε και να τα αντιγράψουμε σε καινούρια αμορτισέρ τις εν λόγω εταιρίας.
Ως σωστός επαγγελματίας απέφυγε να μου πουλήσει φούμαρα και να μου πάρει τα λεφτά ενώ μου είπε ότι πέρα από τα ανταλλακτικά αμορτισέρ της mazda θα δυσκολευτώ να βρω πιο άνετα επειδή τα περισσότερα aftermarket είναι συνήθως 10% σκληρότερα από τα μαμά... Μου πρότεινε βέβαια ως ασφαλή λύση για σωστό κράτημα τα απλά KYB made in Japan όμως. (Μην ξεγελιέστε υπάρχουν μέχρι και τούρκικα original !!! )
Όμως όσοι δοκίμασαν τα KYB Excel - G σε mazda3 λένε ότι το αμάξι κοπανάει περισσότερο.
Ακόμη η απότομη αντίδραση της ανάρτησης μάλλον έχει να κάνει με τον τρόπο που υποστηρίζονται οι τροχοί. Το αμάξι δεν έχει αντιστρεπτικές ράβδους και νομίζω ότι και αυτό παίζει τον ρόλο του στις ανωμαλίες...
Από Αμερική κάποιοι που δοκίμασαν τα Sachs sport touring σε 3άρι, λένε ότι είναι το ίδιο σκληρά με τα μαμά. Εμένα όμως δεν μου αρκεί...
Τα Koni fsd έχουν δοκιμαστεί μεν αλλά λένε ότι είναι μαλακά μόνο στις χαμηλές ταχύτητες. Βέβαια το κράτημα του αυτοκινήτου βελτιώνεται δραματικά χωρίς να κουτσουρεύει, αλλά εγώ το θέλω περισσότερο να απορροφάει σωστά τις ανωμαλίες. Καλύτερα από τα χάλια μαμά...
Έχω εγκλωβιστεί από τις λύσεις του εμπορίου όσον αφορά το αυτοκίνητό μου. Όλοι οι κατασκευαστές την έχουν δεί racing gurus και λένε ότι καλή ανάρτηση είναι η σκληρή τέζα ανάρτηση. Οι Ελληνικοί δρόμοι όμως δεν έχουν την ίδια άποψη
Αν βρώ ελαφρώς μαλακότερα ελατήρια σε μαμά ύψος λέτε να κάνω κάτι? Υπάρχει καμιά εταιρία που να κατασκευάζει κάτι τέτοιο ή και προοδευτικά ελατήρια έστω κατά παραγγελία? Για τα fsd είναι αρκετά τα λεφτά αν δεν μου αρέσουν...
Παρεμπιπτόντως φοράω στο αμάξι 205/55/R16 H - Continental Premium Contact2 γεμάτα με 32 psi άζωτο.
Υπάρχει άραγε πιο άνετο ελαστικό???
(Θα μου πείτε κάποιοι γαλλοφυλλόφιλοι 'τράβα πάρε καμιά C5 με hydractif' αλλά τα 25.000 ευρώ και η japan αξιοπιστία πραγματικά με αποτρέπουν)
Ευχαριστώ για την υπομονή σας και θα ήθελα την άποψή σας επί του θέματος.