Οδηγώ αρκετά χρόνια παπί, ένα GLX 50cc, και εσχάτως ένα scooter 125cc (τετράχρονο, εαν αυτό έχει σημασία, & με μεγάλους τροχούς).
Θα ήθελα να καταθέσω την εμπειρία που έχω για τη 'φάρα' μου εδώ:
Για τα κράνη: Προσωπικά φοράω σχεδόν πάντα κράνος. Όταν το πρωτοφόρεσα, πριν καμιά πενταετία, συνάντησα στο δρόμο κάτι γνωστούς μου (ανάλογης ηλικίας - 15/16 ετών τότε) που με το που με είδαν έσκασαν στα γέλια (τί το φοράς ρε μ******, ρόμπα είσαι και άλλα τέτοια χαριτωμένα)
Όταν ρώτησα πρόσφατα τον αδερφό μου(17,5 ετών τώρα) γιατί δεν το φοράει το ριμάδι (σημείωση: αυτός έχει σπάσει και το χέρι του - και κατέστρεψε στην πορεία το εμπρός μέρος του παπιού - σε πτώση του ενώ εγώ μόνο γρατζουνιές έπαθα σε πτώσεις μου), η απάντηση που εισέπραξα ήταν... 'γιατί θα χαλάσει το μαλλί μου...' ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΡΓΚ!!!!!!
Στη Ρόδο αυτά...
Στο Ρέθυμνο που σπουδάζω (δεν έχω το παπί εδώ... ΤΑΧΙ και ΜΜΜ), κάποια στιγμή άρχισε ένα ανελέητο κυνηγητό προς τους δικυκλιστές που δεν φορούσαν κράνος(καλώς λέω εγώ) είδα ΤΑ απίστευτα: από κράνη οικοδομών μέχρι... κουβάδες (αυτό το τελευταίο σε ηλικιωμένο κύριο με χρέπι...). Φυσικά τώρα τελευταία που χαλάρωσαν κάποιοι άρχισαν να πυκνώνουν οι εμφανίσεις χωρίς κράνη, ενώ πάντα έβλεπες είτε μισοφορεμένα, είτε στο χέρι έτοιμοι να τα φορέσουν με το που εντόπιζαν τροχονόμο είτε με τα λουριά λυτά...
(σχετικο-άσχετο): Θυμάστε την διαφήμηση που έπαιζε κάποτε 'κάποιοι από εμάς έχουν το μυαλό στο χέρι' συνοδευόμενη από εικόνες δικυκλιστών με το κράνος όχι στο κεφάλι, αλλά στο χέρι... [κάποια στιγμή που το έκανα για να αλλάξω θέση παρκαρίσματος είδα πως είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ άβολο - οι άλλοι πως μπορούν;]
Σλάλομ, σφήνες και λοιπά: Έκανα, κάνω, και θα κάνω! Μέσα σε λογικά πλαίσια βέβαια, και με σεβασμό προς τους υπόλοιπους χρήστες της οδού. Προσπαθώ να προσπερνάω από αριστερά (παραδόξως, στη Ρόδο ο πολύς κόσμος πηγαίνει δεξιά...). Στα φανάρια επίσης, το CVT κιβώτιο του scooter εγγυάται ότι θα είμαι ο πρώτος που θα ξεκινήσει . Σφήνες και τέτοια προτιμώ να αποφεύγω, εκτός και αν δεν υπάρχει άλλος δρόμος...
Επικύνδυνες συμπεριφορές - ταρζανιές και καγκουριές: 1 φορά πήγα ανάποδα σε μονόδρομο, και αυτό χωρίς να το θέλω (ας όψεται το ότι δεν ήξερα το δρόμο και ακολουθούσα άλλον...) και γενικά κατακρίνω τέτοιου τύπου συμπεριφορές...
Και ένα τελευταίο: Το επιχείρημα που ακούω συχνότερα όταν συζητώ με άλλους δικυκλιστές όταν τους επισημαίνω ότι μερικές φορές πηγαίνουν γρηγορότερα από ότι επιβάλλουν οι συνθήκες είναι: 'Ξέρω τα όρια του μηχανακιού και τα δικά μου, και δεν τα υπερβαίνω'. Τα όρια του δρόμου και των άλλων που βρίσκονται εκείνη τη στιγμή εκεί, τα ξέρεις;;;;;;;;;;;
Αυτά, και συγνώμη αν κούρασα.
Σταύρος