-
Ζητάω τα φώτα σας γιατί μετά απο πάρα πολύ ψάξιμο δεν μπόρεσα να βάλω άκρη.
Έχω ένα Fiat Sedici και ήρθε ο καιρός να αλλάξω λάστιχα. Η μαμίσια διάσταση είναι 205/60/16.
Επειδή πηγαίνω σε χιονοδρομικά το χειμώνα και σε ήπιες εκτός δρόμου διαδρομές τον υπόλοιπο χρόνο, σκεφτόμουν να βάλω ελαστικά All Terrain με ασφάλτινο προσανατολισμό φυσικά για να μπορέσω να τα συνδυάσω όλα. Προς μεγάλη μου έκπληξη ανακάλυψα οτι δεν κυκλοφορεί All Terrain ελαστικό σε αυτή τη διάσταση, παρα μόνο το Yokohama Geolandar G012 A/T αλλά σε διάσταση 215/60/16.
Το ερώτημά μου είναι: Να δοκιμάσω να αλλάξω διάσταση και να πάρω τα Geolandar? Θα υπάρξει πρόβλημα στο αυτοκίνητο με την τοποθέτηση μεγαλύτερης διαστασης ελαστικών?
Ή να κινηθώ προς την κατεύθυνση των All Weather που βρίσκω την διάσταση μου. Θα είναι τα All Weather μια αξιοπρεπή λύση? -
Έχω ένα Fiat Sedici και ήρθε ο καιρός να αλλάξω λάστιχα. Η μαμίσια διάσταση είναι 205/60/16.
Επειδή πηγαίνω σε χιονοδρομικά το χειμώνα και σε ήπιες εκτός δρόμου διαδρομές τον υπόλοιπο χρόνο, σκεφτόμουν να βάλω ελαστικά All Terrain με ασφάλτινο προσανατολισμό φυσικά για να μπορέσω να τα συνδυάσω όλα. Προς μεγάλη μου έκπληξη ανακάλυψα οτι δεν κυκλοφορεί All Terrain ελαστικό σε αυτή τη διάσταση, παρα μόνο το Yokohama Geolandar G012 A/T αλλά σε διάσταση 215/60/16.
Το ερώτημά μου είναι: Να δοκιμάσω να αλλάξω διάσταση και να πάρω τα Geolandar? Θα υπάρξει πρόβλημα στο αυτοκίνητο με την τοποθέτηση μεγαλύτερης διαστασης ελαστικών?
Ή να κινηθώ προς την κατεύθυνση των All Weather που βρίσκω την διάσταση μου. Θα είναι τα All Weather μια αξιοπρεπή λύση? -
Κατ' αρχήν, δες εδω:
viewtopic.php?f=10&t=16504
Επίσης, πέρνα μια βόλτα και από www.fiat4x4.grΑναλυτικούς καταλόγους έχουν όλες οι εταιρείες, αλλά δύσκολα θα τους βρεις.
Ενας είναι εδώ.ΔΕΝ προτείνεται η αλλαγή διάστασης στο ελαστικό. Η διαφορά διαμέτρου στις δύο διαστάσεις που αναφέρεις είναι 1.4 cm, κάτι που δεν είναι αμελητέο. Κοίταξε στο manual του αυτοκινήτου ποιες εναλλακτικές διαστάσεις προτείνει (αν προτείνει).
Τι εννοείς 'All terrain με ασφάλτινο προσανατολισμό'?? Αυτα τα δύο δεν παντρεύονται, νομίζω.
Λιγο πιο γενικά: ενα λάστικο ΔΕΝ είναι δυνατό να τα συνδυάζει όλα, ή μάλλον, αν τα συνδυάζει όλα, τότε η απόδοσή του θα είναι μέτρια παντού.
Το ότι πηγαίνεις χιόνια, δε σημαίνει και πολλά πράγματα για το λάστιχο, αν φοράς αλυσίδες ή 'πανιά'. Αν θες να πατήσεις χιόνι με ασφάλεια (όχι όμως πάγο) θα πρέπει να πας σε χειμωνιάτικο λάστιχο (και εκεί θα δεις τη διαφορά). Αλλά τα χειμωνιάτικα (μιλάμε για χειμωνιάτικα 4χ4, όχι ασφάλτινα) σημαίνουν και ταχύτερη φθορά, χειρότερη πρόσφυση το με ζεστό καιρό.και αυξημένη κατανάλωση. -
Το G012 ATS είναι πολύ καλό ελαστικό πάντως.
-
Είμαι κάτοχος του suzuki sx4 και έχω αλλάξει διάσταση ελαστικών στην διάσταση που αναφέρεις χωρίς να έχω κανένα πρόβλημα.
Έχω βάλει τα Yokohama geolandar G051 σε διάσταση 215/60/16 και η συμπεριφορά του αυτοκινήτου στο χώμα, στις λακούβες και στα σαμαράκια έχει βελτιωθεί κατά πολύ. Για την συμπεριφορά τους στο χιόνι δεν ξέρω γιατί δεν τα έχω δοκιμάσει ακόμα αλλά από ότι έχω διαβάσει λένε ότι είναι καλή. Αν δεν έχεις αλλάξει ακόμα ελαστικά και για τη χρήση που τα θες προτίμησε να βάλεις αυτά που έβαλα εγώ -
Σαν κατοχος Sedici για 2,5 χρονια και απο το ψαξιμο που εχω κανει .
Το Sedici / SX4 φοραει την μεγαλυτερη διασταση ελαστικου για επιβατικα αλλα μια διασταση κατω απο τα ελαστικα των SUV και 4χ4.
Το χιονι θελει χιονολαστιχα και οχι AT τα οποια θα το φορας απο τελη Νοεμβρη μεχρι τελος Μαρτιου .Ειναι καλα οχι μονο στο χιονι αλλα και στον βρεγμενο αλλα και σε θερμοκρασιες κατω απο 7 βαθμους δουλευουν καλιτερα . Μολις ζεστανει ο καιρος πρεπει να βγαινουν οχι μονο λογω αυξημενης φθορας αλλα και για δικια σου ασφαλεια. Tα φοραω δυο χειμωνες και εχω κινηθει σε διαφορα ειδη χιονιου χωρις κανενα προβλημα. Και εδω παλι θα βρεις μονο ασφαλτινα χιονολαστιχα και οχι 4χ4 τα οποια ομως δεν με προβληματισαν ποτε. -
Είμαι κι εγώ στο ψάξιμο για νέα λάστιχα για το sx4 μου και ενδιαφέρομαι να βρω κάτι σαν αυτό που ψάχνει και ο φίλος (περισσότερο άσφαλτο παρά χώμα). Κοιτούσα κι εγώ τα Geolandar A/T-S (G012) γιατί είναι τα μόνα που είναι σε διάσταση 215/60R16 κοντινή με την υπάρχουσα 205/60R16 (12mm διαφορά στη διάμετρο , 1.8% σφάλμα στο ταχύμετρο). Στο φυλλάδιο του αυτοκινήτου προτείνει μόνο τη διάσταση 205/60R16 (για 16άρα ζάντα που έχω).
Με ενδιαφέρει κατά 80% (ίσως και 90%) άσφαλτος θα ήθελα όμως να βάλω κάτι του στυλ all terrain γιατί καμιά φορά πηγαίνω σε χωματόδρομο με πέτρες και φοβάμαι μην σκιστούν τα υπάρχοντα (bridgestone από τη μάνα του). επίσης καμιά φορά το χειμώνα προκύπτει και κάποια λάσπη αλλά ακόμα και με τα υπάρχοντα λάστιχα δεν είχα πρόβλημα πρόσφυσης. θα ήθελα όμως σίγουρα να μη χάσω σε ασφάλεια στην άσφαλτο (στεγνή και βρεγμένη) σε σχέση με τα υπάρχοντα λάστιχα.
επίσης μπορεί κάποιος να μου πει τα ΑΤ σε σχέση με τα απλά ασφάλτινα λάστιχα είναι καλύτερα στο χιόνι ή όχι? (μη μου πείτε ότι στο χιόνι θέλω χιονολάστιχα - το ξέρω αυτό αλλά άλλο ρωτάω! η ερώτηση είναι σαφής πιστεύω!)
οπότε με βάση τα παραπάνω θα ήταν καλή επιλογή τα geolandar ats ?
φίλε sambouar εσύ τα έβαλες τελικά? αν ναι ποιες οι εντυπώσεις σου? είδες διαφορά στην κατανάλωση? -
Ο χρήστης atrias έγραψε:
Είμαι κι εγώ στο ψάξιμο για νέα λάστιχα για το sx4 μου και ενδιαφέρομαι να βρω κάτι σαν αυτό που ψάχνει και ο φίλος (περισσότερο άσφαλτο παρά χώμα). Κοιτούσα κι εγώ τα Geolandar A/T-S (G012) γιατί είναι τα μόνα που είναι σε διάσταση 215/60R16 κοντινή με την υπάρχουσα 205/60R16 (12mm διαφορά στη διάμετρο , 1.8% σφάλμα στο ταχύμετρο). Στο φυλλάδιο του αυτοκινήτου προτείνει μόνο τη διάσταση 205/60R16 (για 16άρα ζάντα που έχω).Με ενδιαφέρει κατά 80% (ίσως και 90%) άσφαλτος θα ήθελα όμως να βάλω κάτι του στυλ all terrain γιατί καμιά φορά πηγαίνω σε χωματόδρομο με πέτρες και φοβάμαι μην σκιστούν τα υπάρχοντα (bridgestone από τη μάνα του). επίσης καμιά φορά το χειμώνα προκύπτει και κάποια λάσπη αλλά ακόμα και με τα υπάρχοντα λάστιχα δεν είχα πρόβλημα πρόσφυσης. θα ήθελα όμως σίγουρα να μη χάσω σε ασφάλεια στην άσφαλτο (στεγνή και βρεγμένη) σε σχέση με τα υπάρχοντα λάστιχα.
επίσης μπορεί κάποιος να μου πει τα ΑΤ σε σχέση με τα απλά ασφάλτινα λάστιχα είναι καλύτερα στο χιόνι ή όχι? (μη μου πείτε ότι στο χιόνι θέλω χιονολάστιχα - το ξέρω αυτό αλλά άλλο ρωτάω! η ερώτηση είναι σαφής πιστεύω!)
οπότε με βάση τα παραπάνω θα ήταν καλή επιλογή τα geolandar ats ?
φίλε sambouar εσύ τα έβαλες τελικά? αν ναι ποιες οι εντυπώσεις σου? είδες διαφορά στην κατανάλωση?Nαι είναι πολύ καλή επιλογή τα ATS (G012 πάντα). Στην ουσία είναι 70-30 ελαστικό οπότε αν βγαίνεις εκτός ασφάλτου με το αυτοκίνητό σου είναι ιδανική επιλογή,
Τα ΑΤ ελαστικά είναι καλά και για το χιόνι. Δεν είναι χιονολάστιχα, αλλά καμία σχέση με τα απλά ασφάλτινα ελαστικά.Δες και εδώ να πάρεις μία ιδέα. Μία ιδέα όμως μην το έχεις ευαγγέλιο. Άλλο πράγμα οι απαιτήσεις των Αμερικανών και άλλο οι δικές μας. http://www.tirerack.com/tires/surveyres ... ?type=ORAT
-
ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση
επίσης διαπιστώνω ότι τα Geolandar HTS G051 που προτείνει ένα φίλος πιο πάνω θεωρούνται κι αυτά πολύ καλά (http://www.tirerack.com/tires/surveyresults/surveydisplay.jsp?type=HAS) αλλά πιο ασφάλτινα σε σχέση με τα ATS και κυκλοφορούν κι αυτά σε διάσταση 215/60R16.
μήπως θα ήταν προτιμότερο να μπουν τα HTS δεδομένου ότι το αμάξι πάει κυρίως σε άσφαλτο ή αυτά είναι τόσο ασφάλτινα που είναι σαν απλά ελαστικά στο χώμα ?
μια γνώμη από κάποιον έμπειρο θα την εκτιμούσα!
-
Ο χρήστης atrias έγραψε:
ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκρισηεπίσης διαπιστώνω ότι τα Geolandar HTS G051 που προτείνει ένα φίλος πιο πάνω θεωρούνται κι αυτά πολύ καλά (http://www.tirerack.com/tires/surveyresults/surveydisplay.jsp?type=HAS) αλλά πιο ασφάλτινα σε σχέση με τα ATS και κυκλοφορούν κι αυτά σε διάσταση 215/60R16.
μήπως θα ήταν προτιμότερο να μπουν τα HTS δεδομένου ότι το αμάξι πάει κυρίως σε άσφαλτο ή αυτά είναι τόσο ασφάλτινα που είναι σαν απλά ελαστικά στο χώμα ?
μια γνώμη από κάποιον έμπειρο θα την εκτιμούσα!
Αν προτιμάς τα G051 και βγαίνουν στη διάσταση που θέλεις τότε βάλε αυτά. Θα σε καλύψουν μια χαρά και εκτός ασφάλτου. Το προφίλ τους είναι κοντά στα ATS απλά είναι λίγο περισσότερο ασφάλτινα. Tα ATS τα λανσάρουν σαν 50-50 (στην ουσία όμως είναι 60-40 με 70-30) και τα τα G051 σαν 80-20 (στην ουσία όμως πάνε και αυτά προς το 70-30).
-
Εχω SX4 και θελω να βαλω χιονολαστιχα. φοραω 205/60/16.
Μπορω να παω σε 195/65/15?
μπορει να βοηθησει κανεις?
Σκεφτομαι τα BRIGESTONE BLIZZAK WS 60 η τα GOODYEAR ULTRAGRIP 7 -
Το ίδιο αμάξι έχουμε. Αν είναι μέσα στην προδιαγραφή που δίνει ο κατασκευαστής μπορείς, δες το manual.
Φοράω τα michelin alpin primacy PA3 σε 205/65/16. Τα blizzak lm 18 που είχα στο πρηγούμενο αμάξι (polo) ήταν θαρρώ καλλίτερα. Αναφέρομαι σε φρενάρισμα σε ευθεία και σε κατηφόρα.
-
Λοιπον εβαλα πριν τις γιορτες τα Yokohama Geolandar 215/60/ R16 A/T S
πηγα σε εθνικη οδο , χιονια , παγόχιονο,λασπες κλπ
Με εβγαλαν ασπροπροσωπο παντου.
Το αμαξι τα περασε ολα.
Μόνο άμμο δε δοκιμασα (θα δουμε το καλοκαιρι)Το μονο σημεο που πηγε να κολλησει ειναι οταν απο το μεγαλο υψος χιονιου αρχισε να βρισκει απο
κάτω το σασί (οποτε και έκανα μεταβολη να γυρισω πισω).Τα συνιστω ανεπιφύλακτα σε σχεση με τα εργοστασιακα Bridgestone ER300 Που ειχα πριν
Ψηλωσε και κατά τι τ αμαξι.
-
Ο χρήστης nkar έγραψε:
Λοιπον εβαλα πριν τις γιορτες τα ....
Το μονο σημεο που πηγε να κολλησει ειναι οταν απο το μεγαλο υψος χιονιου αρχισε να βρισκει απο
κάτω το σασί (οποτε και έκανα μεταβολη να γυρισω πισω)...Ε λοιπόν όταν το χιόνι άρχισε να βρίσκει στον προφυλαχτήρα και να περνάει πάνω από το καπώ τότε κόλλησα κι εγώ με προσθιοκίνητο σε ανηφόρα με κοινά λάστιχα... (κάποια Marangoni...) Βλαστήμησα για να σκάψω στο χιόνι να βρω τη ρόδα να βάλω αλυσίδες...
Οπότε δεν μπορώ να δεχτώ τα λεγόμενά σου σαν αξιόπιστο στοιχείο ικανότητας... νομίζω ότι το πρόβλημα δεν είναι σε ωραίο αφράτο ελαφρύ χιόνι αλλά σε πατημένο και μισοπαγωμένο χιόνι, εκεί θα κάνει μεγάλη διαφορά και το λάστιχο. -
Αν προσεξεις εγραψα εκτος απο αφρατο χιονι και παγωμενο χιόνι
Τα δοκιμασα και σε λασποχιονο παγωμενο σε φουρκετες και σε χιόνι μισοπαγωμένο
με προηγουμενες ροδιές κλπΤο μόνο που δε δοκίμασα ειναι παγωμένο δρόμο να είναι γυαλί και σε άμμο.
Δεν ισχυριζομαι οτι ειναι επιστημονικη δοκιμη αλλα για μενα ειναι αρκετη
Υπενθυμιζω οτι δε βγαινει κανενα αλλο λαστιχο All Terain στην ίδια ή παραπλησια διάσταση
με τα μαμίσια 205/60R16 (ή τουλαχιστον δεν βρήκα εγώ) -
Το πρόβλημα με αυτά τα ελαστικά (τα all weather) μάλλον είναι οι πολύ ακραίες από άποψη ζέστης καιρικές συνθήκες της Ελλάδας. Δηλαδή δεν ξέρω κατά πόσο θα αντέχουν σε 30-40 βαθμούς θερμοκρασία περιβάλλοντος (και θερμοκρασία ασφάλτου ίσως και μεγαλύτερη). Τα χειμερινά πάντως οι εταιρίες προτέινουν να βγαίνουν, και αυτό στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, που δεν έχουν 30 και 40 βαθμούς όσο η Αθήνα.
Προσωπικά έχω χειμερινά τώρα στο αυτοκίνητο (punto, όχι sedici/sx4) και στα χιόνια κρατάει απίστευτα, το τρελό είναι ότι ακόμη και στον πάγο έχει πρόσφυση.
Τα AllWeather είναι μια μέση λύση, και ίσως η μοναδική για Αθήνα και πέριξ (όπου με τίποτα δεν αξίζουν τα χειμερινά γιατί σχεδόν στο 99% των περιπτώσεων που έχω οδηγήσει η θερμοκρασία οδοστρώματος είναι >7 βαθμούς, όπου έχουν πλεονέκτημα τα χειμερινά. Μόνο σε νεροποντές ίσως αξίζουν, αλλά και πάλι είναι πέταμα χρημάτων).
Είχα σκεφτεί κι εγώ τα ενδιάμεσα, αλλά είδα αυτό το video και τελικά έβαλα χειμερινά:
Youtube Video -
Ο χρήστης Pantelisamarantos έγραψε:
Εχω SX4 και θελω να βαλω χιονολαστιχα. φοραω 205/60/16.
Μπορω να παω σε 195/65/15?
μπορει να βοηθησει κανεις?
Σκεφτομαι τα BRIGESTONE BLIZZAK WS 60 η τα GOODYEAR ULTRAGRIP 7Παντελή,και όχι μόνο,θα σου δώσω ένα site στο οποίο μπορείς να βρείς τις διαστάσεις του ελαστικού σε εκατοστά οπότε μπορείς να δεις τι μπαίνει και τι όχι,συγκρίνοντάς το με τις διαστάσεις του εργοστασίου αλλά και από αυτές που έχουν βάλει μερικοί από εμάς.
15άρες ζάντες φοράνε σίγουρα τα sedici οπότε και το sx4.
http://www.4x4ekdromes.gr/keimena/tyrecalc.htm
Σύμφωνα με τον πίνακα χάνεις σε ύψος οπότε δεν ξέρω αν σε συμφέρει.
Ελπίζω να βοήθησα. -
τελικά υπάρχουν λάστιχα για χρήση σε δρόμο αλλά και σε χώμα/χιόνι σε διάσταση 205/60/16? Γιατί αυτά που φοράει από τη μαμά είναι βασικά δρόμου.
Έχετε να προτείνετε κάποιο ελαστικό καλό και δοκιμασμένο για suzuki sx4?
ευχαριστώ
-
Μπες στο elastika-online.gr
All Terrain ή All Weather ελαστικά(Sedici/SX4)