-
Ο χρήστης Vasgti έγραψε:
Νομική προστασία έχεις στο ασφαλιστήριο σου;ναι
-
Για αρχή επικοινώνησε με τον κλάδο ζημιών της ασφαλιστικής σου, βρες τον αριθμό φακέλου για το ατύχημα, και δες αν έχει ενημερωθεί ο φάκελος για να προχωρήσει η αποζημίωση.
Εφόσον έκαναν θετική δήλωση πως έφταιγαν, λογικά θα προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση.
Επισκεύασε το αυτοκίνητο (αφού το δει πραγματογνώμονας προηγουμένως και εκτιμήσει σωστά το κόστος επισκευής) τους προσκομίζεις τα τιμολόγια και θα πληρωθείς.
Στη συνέχεια (αφού έχεις πάρει τα χρήματα της επισκευής) κάνε χρήση της νομικής προστασίας και ζήτα να πληρωθείς και τα περαιτέρω έξοδα για όσο διάστημα έμεινες χωρίς αυτοκίνητο (τα οποία να φροντίσεις να είναι όλα με αποδείξεις αναλυτικά). Απλά να ξέρεις πως αν πάει μέσω νομικής προστασίας και δεν συμφωνήσουν οι 2 ασφαλιστικές να τα βρούνε εξωδικαστικά, τα χρήματα αυτά θα καθυστερήσεις αρκετά να πάρεις (μέχρι να γίνει το δικαστήριο μετά από 1 χρόνο+).
-
Ο χρήστης sstella έγραψε:
Από ασφαλιστικές έχω ιντεραμέρικαν,Αν το αφήσω για φτιάξιμο στο σέρβις, δεν θα μπορώ να μετακινούμαι.
Τι με συμβουλεύετε;Eαν εχεις το Interamerican 'Auto extra', καλυπτει η ασφαλιστικη τα εξοδα ενοικιασης αυτοκινητου υπο προυποθεσεις.
'Ενοικίαση οχήματος: Ενοικιάζεται αυτοκίνητο από την 5η ημέρα εισόδου του αυτοκινήτου στο συνεργείο και για ζημιά η οποία προήλθε από πυρκαγιά, ολική κλοπή, μερική κλοπή και το ύψος της ξεπερνά το 35% της αξίας του αυτοκινήτου.'
Για κανε μια ερωτηση...
-
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
Από ασφαλιστικές έχω ιντεραμέρικαν,
Αν το αφήσω για φτιάξιμο στο σέρβις, δεν θα μπορώ να μετακινούμαι.
Τι με συμβουλεύετε;Eαν εχεις το Interamerican 'Auto extra', καλυπτει η ασφαλιστικη τα εξοδα ενοικιασης αυτοκινητου υπο προυποθεσεις.
'Ενοικίαση οχήματος: Ενοικιάζεται αυτοκίνητο από την 5η ημέρα εισόδου του αυτοκινήτου στο συνεργείο και για ζημιά η οποία προήλθε από πυρκαγιά, ολική κλοπή, μερική κλοπή και το ύψος της ξεπερνά το 35% της αξίας του αυτοκινήτου.'
Για κανε μια ερωτηση...
Η ζημια ειναι απο ατυχημα οποτε δεν τη καλυπτει.
-
Ο χρήστης nrg_polini έγραψε:
Για κανε μια ερωτηση...
Η ζημια ειναι απο ατυχημα οποτε δεν τη καλυπτει.
H αληθεια ειναι πως το κειμενο δεν ειναι ξεκαθαρο:
Ενοικίαση οχήματος: Ενοικιάζεται αυτοκίνητο από την 5η ημέρα εισόδου του αυτοκινήτου στο συνεργείο
ΚΑΙ
για ζημιά η οποία προήλθε από πυρκαγιά, ολική κλοπή, μερική κλοπή και το ύψος της ξεπερνά το 35% της αξίας του αυτοκινήτουΠχ εαν προκειται για ολικη κλοπη, πως ειναι δυνατον να βρισκεται 5 μερες στο συνεργειο?
Ισως η κοπελα πρεπει να ανατρεξει στο συμβολαιο...
-
Ο χρήστης nosferatu_gr έγραψε:
Γιατί σε ένα άλλο ατύχημα που είχα με το προηγούμενο αμάξι μου (χώθηκε ξαφνικά μπροστά μου από δεξιά ο τύπος και κοκκάλωσε το αμάξι του μπροστά μου), ενώ παραδέχτηκε ότι είχε κάνει χοντρή μ...κία γιατί δεν υπολόγισε λέει καλά, υπέγραψε μεν το χαρτί ότι έφταιγε, ωστόσο η ασφαλιστική του (υδρόγειος) μου είπε ότι επειδή ήμουν από πίσω του έφταιγα εγώ και με πολλά παρακάλια μου έδωσε ούτε τα μισά λεφτά. Επίσης μου είπαν απ'την ασφαλιστική του (off the record) ότι αν είχα κάνει αγωγή μπορεί να μου τα έδιναν όλα, αλλά είχα πάθει τέτοιο σοκ - στεναχώρια που δεν ήθελα να ασχοληθώ άλλο, ήθελα απλά να το ξεχάσω. Γι'αυτό τώρα αναρωτιέμαι μήπως παιχτεί πάλι κάτι αντίστοιχο...Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι!!!
Eγω απορω πως σου εδωσαν εστω και 1 ευρω,βαση κοκ εφταιγες καθαρα,επεσες πανω στον αλλο,ειδε ο αλλος ενα παιδακι,εναν εξωγηινο,του ξηθηκε το αριστερο αρχιδι κλπ και θελησε να σταματησει,επεσες πανω του γιατι δεν κρατουσες την αποσταση ασφαλειας,τα μου κανε σφηνα κλπ τα γραφουν εκει που δε πιανει η μελανη.Ετσι ειναι ο κοκ αδερφε,στο λεω γιατι ειμαι ομοιοπαθης,ο κοκ ειναι απο τα ποιο ηλιθια και προβληματικα εγγραφα που εχω αντιμετωπισει,δε μπορεις να βρεις το δικιο σου με τιποτα,στο λεω γιατι την εχω παθει με στοπ.Εβγαινα απο στενο με στοπ,ειχε κοκκινο φαναρι και βγηκα μπροστα απο μια μπετονιερα σχεδον με το μισο αμαξι,αναβει πρασινο χαμπαρι δε πηρα η μπετονιερα και κοντεψε να περασει απο πανω μου,μετα εφταιγα εγω γιατι βγηκα απο στοπ
Εχω σκεφτει καμμια 10αρια σεναρια που μπορεις να κανεις το αυτοκινητο καινουριο αν εχεις γρατσουνιες κλπ με απλα ατυχηματακια,πχ καινουριος μπροστινος προφυλακτηρας,παει ο αλλος να αλλαξει λωριδα και εσυ πατας γκαζι και πεφτεις στα πλαγια του,αυτος φταιει σε πληρωνει,και αλλα ποσα......
Σχετικά με την υπαιτιότητα σε περίπτωση ατυχήματος, ο ΚΟΚ παρέχει ένα γενικό μπούσουλα ώστε να μπορούν να επιλυθούν περιπτώσεις όπου υπάρχει διαφωνία για τις συνθήκες που προηγήθηκαν ενός ατυχήματος. Μια χαρά έγγραφο μού φαίνεται εμένα και δε θα μπορούσε να είναι γραμμένος διαφορετικά. Πρακτικά σου λέει: 'Είσαι ο από πίσω, φταις 100% εκτός κι αν καταφέρεις να αποδείξεις το αντίθετο'. Κι είναι λογικό αφού ο πίσω είναι που σκάει στον μπροστά (στο 95% των περιπτώσεων).
Είμαι περίεργος να ακούσω ποια θα ήταν η δική σου διατύπωση του ΚΟΚ για την περίπτωση σύγκρουση δύο αυτοκινήτων που κινούνται στην ίδια λωρίδα με την ίδια φορά.
Σε ότι έχει να κάνει με το συγκεκριμένο περιστατικό, ρώτησες τι ισχύει με τον φιλικό διακανονισμό; Αφού υπογράψατε το χαρτί θα πρέπει κανονικά να σε καλύψει η Interamerican. Η Interamerican συνεργάζεται με κάποια αντιπροσωπεία Honda (ή ανεξάρτητο συνεργείο/φαναρτζίδικο) στη Θεσσαλονίκη; Ο αδελφός μου τράκαρε προ μηνών με ζημιά αντίστοιχου ύψους και δεν έβγαλε ούτε δραχμή από την τσέπη του πέραν της απαλλαγής. Είχε μεικτή και η ασφαλιστική του τον έστειλε σε συνεργαζόμενη αντιπροσωπεία.
-
συνεργάζεται με ανεξάρτητο συνεργείο, αλλά όχι χοντα. φοβάμαι να το πάω αλλού γιατί δεν έχει κλείσει ακόμα χρόνο και φοβάμαι μήπως μου το βγάλουν εκτός εγγύησης μετά.
αύριο θα πάω στον ασφαλιστή να του πω τι μου είπαν στις αντιπροσωπείες και να προσπαθήσω να συζητήσω για αμάξι αντικατάστασης είτε από τη χόντα είτε από την ιντεραμέρικαν. ας ελπίσουμε ότι θα γίνει κάτι γιατί είμαι ελεύθερη επαγγελματίας και μου είναι απαραίτητο για τη δουλειά μου -
Kακως που δε φωναξατε τροχαια να γινει καταγραφη,τελος παντων αν θες με πμ, εχω καλες σχεσεις με τον προισταμενο στην Χοντα (στροφη λαχαναγορας),μπορουμε να δουμε τι συμβαινει.
-
Αν εχει γίνει φιλική δήλωση σημαίνει ότι εσύ θα πληρωθείς απο την ασφαλιστική σου και αυτι θα τα πάρουν απο την ασφαλιστική του αλλου. Άρα σε αυτήν την περίπτωση θα έρθει πραγματογνώμονας απο την δική σου ασφάλεια και τα λεφτά θα τα πάρεις σχεδόν άμεσα . Συνήθως όπια καθυστέρηση ειναι στο να συμφωνησει η αλλη ασφαλιστική στο ποσο της αποζημείωσης ( μην τυχόν και την φορτώσουν παραπάνω). Έχεις 2 επιλογές , είτε το πάς σε εξουσιοδοτημένο όντας καινουργιο το αμάξι για να στο κάνουν όπως πριν είτε το πάς σε μη , να σου βγάλουν την ζημιά βάσει καινουργιων ανταλακτικών , να βάλεις ιμιτασιίον ή μεταχειρησμένα και να βάλεις στην τζέπη τα υπόλοιπα. Η ασφαλιστική θα στείλει το πραγματογνώμονα όπου της πεις.
( Η δευτερη επιλογή συμφέρει γιατί μπορει να μην μπεις και μέσα αν τελικά αποφασισουν να κόψουν κάποιο ποσο απο ανταλακτικα πχ λάστιχα ).
-
ευχαριστώ πάρα πολύ παιδια για τη βοήθειά σας!
σήμερα η άλλη οδηγός έκανε θετική δήλωση στην ασφαλιστική της και μου υπέγραψε και φιλική δήλωση (το μπλε έντυπο, που δεν είχε υπογράψει). παρήγγειλα τα ανταλλακτικά από τη χόντα, τα οποία στην καλύτερη περίπτωση θα έρθουν μου είπαν από το εξωτερικό σε τουλάχιστον 20 ημέρες
Ο πραγματογνώμονας της ασφαλιστικής μου, μου'πε να κυκλοφορώ το αμάξι και όταν έρθουν τα ανταλλακτικά, να το πάω στο συνεργείο και να του τηλ για να το φωτογραφήσει. Το ίδιο μου είπε και ο ασφαλιστής της άλλης εταιρίας βέβαια για τον δικό τους. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στο μέλλον.
Το μόνο αρνητικό της όλης υπόθεσης (που μου έγινε μάθημα) είναι να καλώ την τροχαία σε κάθε συμβάν (απλά λυπήθηκα την κοπέλα γιατί δεν είχε το διπλωμα μαζί της και αφού μου είπε κι ο ασφαλιστής ότι δεν χρειάζεται αφού υπογράφει ότι έφταιξε...).
Έτσι εφόσον πάνε όλα καλά, δεν θα χρειαστεί καν να κάνω αγωγή.
Ευχαριστώ και πάλι για τη βοήθεια, αν χρειαστώ κάτι στο μέλλον, θα σας ρωτήσω. ΒΥΕ!!! -
Δε μου αρέσει πολύ η προτροπή να κυκλοφορείς με τρακαρισμένο αυτοκίνητο πριν φωτογραφηθεί από τους πραγματογνώμονες. Όταν έγινε το ατύχημα, ήρθε άτομο της ασφαλιστικής σου να βγάλει φωτογραφίες στον χώρο του συμβάντος;;;
Μπορεί να είμαι υπερβολικός, αλλά αν δεν ήρθε, θα μπορούσαν μετά να ισχυριστούν ότι η ζημιά είναι από άλλο τρακάρισμα.
-
φωτογραφίες εξωτερικά έβγαλαν και απ'τη δικιά μου ασφαλιστική και απ'την άλλη ασφαλιστική. Κι εγώ αυτό φοβόμουν. ελπίζω να μην έχω κανένα άλλο πρόβλημα...
-
Πολύ άγχος, ηρέμησε αργία είναι απόλαυσε και μην χωλοσκάς για σίδερα
-
Σχετικά με τις αγωγές, επειδή έχω αυτή την περίοδο δύο που τρέχουν στα δικαστήρια, θα γράψω πέντε κουβέντες για ενημέρωση όλων.
1 ) Αγωγή κάνεις συνήθως είτε αν δε σου κάνει δήλωση ο άλλος, είτε αν αν η ασφαλιστική του δε σου πληρώνει σωστά τη ζημιά. Μία τρίτη περίπτωση είναι να κάνεις αγωγή ακόμη κι αν ο άλλος έκανε δήλωση, αν θες να πάρεις, εκτός από το κόστος της ζημιάς, χρήματα για μετακίνηση (ταξί - νοικιάρικο κλπ) , για απώλεια αξίας (κυμαίνεται είτε στο 50% των υλικών ζημιών είτε στο 10% της αξίας του αμαξιού σου) και ψυχική οδύνη (όπως σωστά γράψανε παραπάνω 3 - 5 κατοστάρικα το πολύ).
2 ) Επειδή οι τόκοι στα δικαστήρια τρέχουν με 10% σήμερα, συμφέρει να κάνεις αγωγή αν έχεις τα λεφτά στην άκρη. Θα τα πάρεις (αν έχεις δίκιο φυσικά) σε 2-3 χρόνια με τις αναβολές. Για τρακάρισμα του 1997 πληρώθηκα το 2003 βέβαια, αλλά έπεσα σε περίπτωση.
3 ) Αν η ασφαλιστική του άλλου δεν είναι καμία καρασίγουρη ότι δε θα κλείσει σε τρία χρόνια , ΟΚ. Αν δεις ότι είναι καμία απίθανη από αυτές που ακούγονται για κανόνι, είναι ρίσκο να πας δικαστικά. Καλύτερα να πάρεις τα λεφτά της ζημιάς και να το αφήσεις το θέμα.
4 ) Όταν κάνεις φιλικό διακανονισμό, δεν μπορείς να ζητάς και απώλειες αξίας κλπ.
5 ) Αν έχεις μικτή, σε πολλές ασφαλιστικές αν φταίει ο άλλος και το δηλώσει, σε πληρώνει η δικιά σου χωρίς το εκπιπτόμενο ποσό.
6 ) Αν ο άλλος είναι μεθυσμένος κλπ, δε συμφέρει να φωνάξεις αστυνομία. Φωνάζεις τη δική σου ασφαλιστική, και τα καταγράφουν αυτοί όπως πρέπει. Το ίδιο ισχύει αν ο άλλος π.χ. δεν έχει δίπλωμα και σου πει να φωνάξει τη μάνα του που έχει δίπλωμα για τη δήλωση.
7 ) Αν υπάρχει έστω και ο μικρότερος τραυματισμός, φωνάζεις οπωσδήποτε αστυνομία. Ειδικά αν ο άλλος είναι μηχανάκι και έπεσε και κάτω, 100% αστυνομία γιατί μπορεί αργότερα να προκύψει οτιδήποτε.
8 ) Αν φωνάξεις την ασφαλιστική σου και τραβήξουν εφωτογραφίες, δεν μπορείς να φουσκώσεις τίποτε.
9 ) Αν ο άλλος πάει να λακήσει, καλείς το 100 , τραβάς φωτογραφία το αμάξι του και τον ίδιο και του κάνεις μήνυση για εγκατέλειψη τόπου ατυχήματος. Αυτό σου δίνει μεγάλη αβάντα και στο αστικό δικαστήριο.Μακριά από εμάς, αλλά χρειάζεται ψυχραιμία. Μέσα στο 2009 με τράκαραν από πίσω 3 φορές, και σε όλες υπήρχε μπέρδεμα με τους άλλους οδηγούς (ο ένας ήταν μεθυσμένος, ο άλλος γέρος 80 χρονών και δεν συννενοούταν και ο τρίτος την κοπάνησε και έφυγε!)
Σε όλες τις περιπτώσεις , ο σωστός χειρισμός και η ψυχραιμία με έβγαλαν από πάνω , τουλάχιστον στο οικονομικό θέμα, γιατί την ταλαιπωρία δεν στην πληρώνει κανένας..,Στέλλα καλά ξεμπερδέματα. Α, και κάτι άλλο. Μπορείς να κάνεις ένα παζαράκι με τον αντιπρόσωπο της Honda, να μην τον πληρώσεις μέχρι να εισπράξεις από την ασφαλιστική, απειλώνας τον ότι αν δε συμφωνεί αναγκαστικά θα πας στο συνεργείο της Interamerican. Στην Αθήνα πολλές φορές πιάνει....
-
Νομίζω ότι στο θέμα μεθυσμένος κάνεις λάθος. Ακόμα και αν ειναι τύφλα ο άλλος , ή ασφαλιστηκή του είναι υποχρεώμενη να σε αποζημειώσει και απλά ζητάει τα λεφτά απο το πελάτη της. Και καλό ειναι να ειναι καταγεγραμένο γιατί μπορεί την επόμενη να μην δεχτεί τίποτα. Στο κάτω κάτω , όλοι έχουμε Νομική υποστήριξη στο συμβόλαιο και μπορουν να μας βοηθησουν σε κάθε περίπτωση.
-
Ο χρήστης blugosi έγραψε:
3 ) Αν η ασφαλιστική του άλλου δεν είναι καμία καρασίγουρη ότι δε θα κλείσει σε τρία χρόνια , ΟΚ. Αν δεις ότι είναι καμία απίθανη από αυτές που ακούγονται για κανόνι, είναι ρίσκο να πας δικαστικά. Καλύτερα να πάρεις τα λεφτά της ζημιάς και να το αφήσεις το θέμα.
6 ) Αν ο άλλος είναι μεθυσμένος κλπ, δε συμφέρει να φωνάξεις αστυνομία. Φωνάζεις τη δική σου ασφαλιστική, και τα καταγράφουν αυτοί όπως πρέπει. Το ίδιο ισχύει αν ο άλλος π.χ. δεν έχει δίπλωμα και σου πει να φωνάξει τη μάνα του που έχει δίπλωμα για τη δήλωση.Επειδή αν δεν γνωρίζουμε καλά κάποια πράγματα καλό είναι να μην τα καταθέτουμε (φιλικά μιλάω φίλε).
-
Καθόλου ρίσκο δεν είναι να πας δικαστικά ακόμα και να κλείσει η ασφαλιστική του άλλου θα τα πάρεις 100% από το Επικουρικό Κεφάλαιο.
-
Καταρχήν πάντα καλούμε αστυνομία μιας που ό,τι καταγραφεί στο δελτίο δεν αμφισβητείται. Η ασφαλιστική δεν έχει καμία αρμοδιότητα ούτε δυνατότητα να καταγράψει τη μέθη.
Συμφέρει και καρασυμφέρει να φωνάξεις αστυνομία αν ο άλλος έχει πιεί ή δεν έχει δίπλωμα. Η ασφαλιστική του θα σε πληρώσει κανονικά εσένα και μετά θα τα ζητάει από το ασφαλισμένο της. Χώρια που αν πας δικαστικά το γεγονός ότι οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ ή χωρίς δίπλωμα είναι ένα ακόμα όπλο στην φαρέτρα σου σχετικά με την απόδειξη της υπαιτιότητας.
.
-
-
Ο χρήστης Greek έγραψε:
Νομίζω ότι στο θέμα μεθυσμένος κάνεις λάθος. Ακόμα και αν ειναι τύφλα ο άλλος , ή ασφαλιστηκή του είναι υποχρεώμενη να σε αποζημειώσει και απλά ζητάει τα λεφτά απο το πελάτη της. Και καλό ειναι να ειναι καταγεγραμένο γιατί μπορεί την επόμενη να μην δεχτεί τίποτα. Στο κάτω κάτω , όλοι έχουμε Νομική υποστήριξη στο συμβόλαιο και μπορουν να μας βοηθησουν σε κάθε περίπτωση.Σωστά είσαι πληροφορημένος σχετικά με τη νομοθεσία.
Από το καλοκαίρ του 2008 άλλαξε ο σχετικός νόμος, και η ασφαλιστική εταιρεια υποχρεούται να αποζημιώσει τον αναίτιο, και μετά αν θέλει διεκδικεί τα χρήματα από τον πελάτη της.
Στην πράξη όμως, αυτός είναι ακόμη ένας νόμος. Οι περισσότερες μεγάλες ασφαλιστικές δεν εφαρμόζουν το νόμο ευθέως, αλλά σε υποχρεώνουν να καταθέσεις αγωγή στον πελάτη τους ταυτόχρονα και σε αυτές, και μετά εκτελούν ότι βγάλει το δικαστήριο.
Αυτό από ότι έχω καταλάβει, χωρίς να είμαι 100% σίγουρος για το λόγο, το κάνουνε για να μη χάνουν χρόνο αυτοί να περιμένουν να εκδικαστεί η δική τους αγωγή κατά του πελάτη τους.
Με απόφαση δικαστηρίου αποζημιώνουν τον αναίτιο, και με την ίδια απόφαση εκδίδουν διαταγή πληρωμής στον πελάτη τους.
Είναι καρατσεκαρισμένο, έτσι έγινε με εμένα σε δικαστήριο που περιμένω να εκδικαστεεί τέλος του 2010 και στον Φοίνικα.
-
Ο χρήστης kon5 έγραψε:
Επειδή αν δεν γνωρίζουμε καλά κάποια πράγματα καλό είναι να μην τα καταθέτουμε (φιλικά μιλάω φίλε).
-
Καθόλου ρίσκο δεν είναι να πας δικαστικά ακόμα και να κλείσει η ασφαλιστική του άλλου θα τα πάρεις 100% από το Επικουρικό Κεφάλαιο.
-
Καταρχήν πάντα καλούμε αστυνομία μιας που ό,τι καταγραφεί στο δελτίο δεν αμφισβητείται. Η ασφαλιστική δεν έχει καμία αρμοδιότητα ούτε δυνατότητα να καταγράψει τη μέθη.
Συμφέρει και καρασυμφέρει να φωνάξεις αστυνομία αν ο άλλος έχει πιεί ή δεν έχει δίπλωμα. Η ασφαλιστική του θα σε πληρώσει κανονικά εσένα και μετά θα τα ζητάει από το ασφαλισμένο της. Χώρια που αν πας δικαστικά το γεγονός ότι οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ ή χωρίς δίπλωμα είναι ένα ακόμα όπλο στην φαρέτρα σου σχετικά με την απόδειξη της υπαιτιότητας.
.
Kon, αυτή είναι η μαγεία του Internet! Μπαίνει ο καθένας και γράφει ότι θέλει!! Αν ήταν όπως τα λές, έπρεπε να μην υπάρχουν forum... Να γράφουν μόνο καθηγητές Πανεπιστημίου.
Γράφω την άποψή μου και ας την αξιολογήσει ο καθένας για πάρτη του.
Θα σου απαντήσω και στα δύο καλοπροαίρετα σχόλιά σου γιατί οι περισσότεροι πλανώνται σαν και σένα, και σαν και μένα πριν την πατήσω!!
Το επικουρικό κεφάλαιο είναι σχεδόν φαληρισμένο. Κατ΄ αρχήν για να αποζημιωθείς από το επικουρικό πρέπει να καταθέσεις αγωγή. Χωρίς αγωγή ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΟΜΙΚΑ να πληρώσει, ακόμη κι αν είναι όλα προφανέστατα υπέρ σου.
Μέχρι πρόσφατα, δεν ξέρω αν άλλαξε κάτι τελευταία , το επικουρικό καλύπτει μόνο περιπτώσεις στις οποίες σε χτυπήσει ανασφάλιστο όχημα, άγνωστο όχημα, αν φαληρίσει η ασφαλιστική κ.λ.π.
Το έτος 2008 που έχω εμπειρία, το επικουρικό πλήρωνε μόνο βαριά ατυχήματα με σωματικές βλάβες, νοσοκομεία/χειρουργία κλπ. και καμία υλική ζημία, γιατί δεν είχε λεφτά. Ακόμη κι αν πληρώνει υλικές ζημίες, (μόνο σε ανασφάλιστο , όχι για hit and run) δεν πληρώνει ψυχικές οδύνες και άλλα τέτοια. Γι αυτό λέω ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν κερδίζεις κάτι περισσότερο πηγαίνοντας στο δικαστήριο, απλά αργείς να πληρωθείς...
Αν ο άλλος είναι πιωμένος και είναι έξυπνος (και όχι τύφλα φυσικά) και συμφωνεί να υπογράψει ανάληψη ευθύνης μέσω φιλικού διακανονισμού, συμφέρει να μη φωνάξεις αστυνομία. Μας το είπανε στο δικό μου τρακάρισμα το καλοκαίρι και οι δύο οδικές βοήθειες που ήρθανε, και η δική μου και η δική του (του Φοίνικα)!!!
Μου το επανέλαβε η ασφαλίστριά μου (αφού είχα κάνει τη η μαμακία) και μου το επιβεβαίωσε και άλλος ασφαλιστής , φίλος. Το ίδιο και η ARAG. Υποθέτω ότι αυτοί που είναι δουλειά τους ξέρουν καλύτερα τι ισχύει , γι αυτό ακριβώς και τα καταθέτω.
Από ότι κατάλαβες υποθέτω, εγώ κάλεσα την αστυνομία. Μας έκανε και στους δύο αλκοτέστ, βρήκε τον άλλον μεθυσμένο, του πήρε το δίπλωμα, του έριξε και μία κλήση 750 Ευρώ αν θυμάμαι, και το έγραψε στο δελτίο. Ο Φοίνικας δεν με πληρώνει. Ούτε καν πραγματογνώμονα έστειλε όταν έμαθε ότι υπήρχε μέθη. Το πρώτο δικαστήριο θα γίνει τέλος του 2010. Το δεύτερο μέσα στο 2011, και αν είμαι τυχερός το τρίτο το 2012.
Το θέμα είναι ότι αν γίνει μία φιλική δήλωση, στην οποία εγώ πάρω το έγγραφο στο οποίο ο οδηγός του ΧΧΧΧ αυτοκινήτου υπογράφει πως έσκασε επάνω μου με αποκλειστικά δική του ευθύνη και μου προξένησε ζημιές στις δύο δεξιές πόρτες, και έχω τα πλήρη στοιχεία του (αρ. συμβολαίου, αρ. διπλώματος κλπ) κανείς δεν μπορεί να πάρει πίσω την υπογραφή του, άμα επιπλέον έχω δυο τρεις φωτογραφίες με το αυτοκίνητό του σκασμένο πάνω στο δικό μου.
Ακόμη και αν στη συνέχεια αυτός αλλάξει γνώμη και δεν καταθέσει το αντίγραφό του στην ασφαλιστική (που δεν έχει και λόγο συνήθως), η δική μου ασφαλιστική τους πιέζει και τους τραβάει στα δικαστήρια.
Αν έρθει η αστυνομία, η ασφαλιστική πριν πληρώσει πιθανόν να ζητήσει αντίγραφο δελτίου συμβάντος, να δει ότι υπήρχε μέθη και να αρχίσει αμφισβητήσεις...
Δε σε συμφέρει να μπλέξεις.
ΠΡΟΣΟΧΗ. Αν δεν είναι και οι δύο ασφαλιστικές στο φιλικό, δεν ισχύει φυσικά τίποτε από τα παραπάνω, καλείς την αστυνομία. Ακόμη κι αν υπογράψει ο άλλος υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599, δε δεσμεύεται απόλυτα η ασφαλιστική του, υπάρχει σχετικό άρθρο σε όλα τα ασφαλιστήρια που γράφει ότι αν ο ασφαλισμένος αναλάβει ευθύνη χωρίς το ΟΚ της ασφαλιστικής, δύναται να μην πληρώσει γιατί ο πελάτης φέρνει σε δύσκολη θέση την ασφαλίστρια και την περιορίζει στις κινήσεις της.
Για ατύχημα με οδηγό που δεν έχει δίπλωμα, δεν ξέρω τι γίνεται αλλά όταν πιτσιρικάς τρακάρισα έναν με το παπί και δεν είχα δίπλωμα ακόμη, ευτυχώς που συμφώνησε να του κάνει δήλωση ο κολλητός μου που είχε δίπλωμα, γιατί ο αναίτιος ακόμη θα τα γύρευε
Επαναλαμβάνω, αυτά όλα αν δεν υπάρχει η παραμικρή υπόνοια τραυματισμού.
Και δέχομαι ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις. Δυστυχώς έχω εμπλακεί σε ατυχήματα που την πάτησα όντας άσχετος, αλλά σιγά σιγά έμαθα
Ας έχουν οι φίλοι/ες του forum στο μυαλό τους και τις δύο απόψεις, και αν κούφια η ώρα τις χρειαστούν, ας τις αξιολογήσει ο καθένας.
-
-
Στην περίπτωση ατυχήματος με μεθυσμένο μπορεί όντως κάποιες φορές να απλοποιεί τα πράγματα η μη-κλήση της αστυνομίας. ΌΜΩΣ, με τον τρόπο αυτό ο μεθυσμένος τη γλυτώνει και σύντομα και πάλι θα κυκλοφορεί μεθυσμένος και εν δυνάμει δολοφόνος. Καταλαβαίνω ότι για κάποιους είναι πολύ κρίσιμο το να πάρουν άμεσα τα χρήματά πίσω, αλλά (εφόσον υπάρχει η οικονομική δυνατότητα) καλό θα ήταν να κοιτάμε και λίγο πιο 'μακριά' και όχι το βραχυπρόθεσμο συμφέρον μας Τα λεφτά ΔΕΝ πρόκειται να τα χάσουμε στο τέλος.
-
ο νομος εχει αλλαξει και η ασφαλιστικες ειναι υποχρεωμενες να σε καλυψουν και μετα να κυνηγησουν το μεθυσμενο πελατη τους, ωστε να διεκδικησουν τα λεφτα που σου εδωσαν για αυτον
δεν ειναι οπως παλιοτερα που τον αφηναν ξεκρεμαστο και μετα ετρεχες εσυ στα δικαστηρια να διεκδικησεις απο τον αλλο οδηγο το δικιο σου
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΦΩΝΑΖΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ KAI ENNOEITAI OTI AN O ΑΛΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΣ ΣΩΘΗΚΕΣ
εγω προσωπικα σωθηκα οταν φωναξα την αστυνομια και βρηκαν τον αλλον μεθυσμενο , γιατι σε διαφορετικη περιπτωση θα μου εκανε το μαλακα
Ο χρήστης blugosi έγραψε:
Και δέχομαι ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις. Δυστυχώς έχω εμπλακεί σε ατυχήματα που την πάτησα όντας άσχετος, αλλά σιγά σιγά έμαθα
Ας έχουν οι φίλοι/ες του forum στο μυαλό τους και τις δύο απόψεις, και αν κούφια η ώρα τις χρειαστούν, ας τις αξιολογήσει ο καθένας.
δεν ειναι θεμα αποψης ειναι θεμα εμπειριας φιλε μου
και εγω εχω εμπλακει σε παρα πολλα ατυχηματα για τον καιρο που οδηγω, συμπληρωνω φιλικη δηλωση με κλειστα ματια , εχω πεταξει 2 αυτοκινητα και την εχω πατησει επισης
το να φωναζεις την αστυνομια, ειδικα σε ακυρες βραδινες ωρες και σε μεγαλα τρακαρισματα (εφοσον εχεις απολυτο δικιο και εισαι καθαρος) ειναι η πιο ενδεδειγμενη κινηση
δε ξερω με τι αλητες εμπλεξες και ποτε, αλλα με τα τωρινα δεδομενα σουν δινουν τα λεφτα και κυνηγανε τον πελατη τους
επισης επειδη πολλες ασφαλιστικες εχουν καλυψη για ανασφαλιστο οχημα, καλο ειναι να διευκρινιζουμε οτι ο αλλος ειναι ανασφαλιστος και οχι να περιμενουμε 'να τα βρουμε'..
επειδη φιλε μου ειμαστε γειτονες, αν ποτε τρακαρουμε να ξερεις οτι θα περιμενεις την αστυνομια
honda Θεσ/νίκη τρακάρισμα