-
Στο αρχείο μου έχω το παρακάτω κείμενο (όχι τρομερά πρόσφατο, αλλά αμφιβάλλω αν έχει αλλάξει σημαντικά):
Απόφαση Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών 1099369/6600-5/0016/20-10-2005.
Με την απόφαση αυτή ανατίθεται η διάθεση των ειδικών σημάτων τελών κυκλοφορίας Ι.Χ. αυτοκινήτων οχημάτων και μοτοσικλετών, έτους 2006, στις Τράπεζες: ΑΓΡΟΤΙΚΗ, ALPHA BANK, ASPIS BANK, ΑΤΤΙΚΗΣ, CITIBANK, ΓΕΝΙΚΗ, ΕΓΝΑΤΙΑ, ΕΘΝΙΚΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ, Εμπορική, Κύπρου, Λαΐκη, Nova BANK, Πανελλήνια, Πειραιώς, PROBANK και Ωμέγα, στο ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ καθώς και στα ΕΛ.ΤΑ.
Με την ίδια απόφαση παρέχεται στους ανωτέρω φορείς η δυνατότητα να διαθέτουν τα ειδικά σήματα και μέσω διαδικτύου (internet) ή call center.ΙΙ. ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΩΝ ΕΤΟΥΣ 2006
- ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Υποχρεούνται στην προμήθεια ειδικού σήματος όλα τα αυτοκίνητα οχήματα και οι μοτοσικλέτες, συμπεριλαμβανομένων και των επιβατικών Ι.Χ. αυτοκινήτων που εισάγονται από το αλλοδαπό προσωπικό των εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων των εγκατεστημένων στην Ελλάδα, βάσει του α.ν. 89/1967, όπως ισχύει (χαρακτηριστικές πινακίδες ΕΥ & ΕΥΥ).
Εξαιρετικά, δεν υποχρεούνται να προμηθευτούν ειδικό σήμα τελών κυκλοφορίας τα αλλοδαπά φορτηγά αυτοκίνητα, τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα με το καθεστώς της προσωρινής χρησιμοποίησης ή της προσωρινής εισαγωγής και τα δίτροχα και τρίτροχα μοτοποδήλατα.
Τα οχήματα δεν υποχρεούνται να εφοδιασθούν με ειδικό σήμα, μόνο στις κατωτέρω περιπτώσεις:
Όταν από τις πινακίδες κυκλοφορίας τους προκύπτει ότι πρόκειται για οχήματα που ανήκουν σε πρόσωπα απαλλασσόμενα από τα τέλη κυκλοφορίας.
Από το συνδυασμό των διατάξεων του άρθρου 17 του ν. 2367/1953, όπως ισχύει και του π.δ. 351/6.10.90 «Προσδιορισμός των διαφόρων κατηγοριών αυτοκινήτων οχημάτων, των υπ’ αυτών ρυμουλκούμενων και των μοτοσικλετών, με βάση τον αριθμό κυκλοφορίας τους», προκύπτει ότι ειδικά για τις κατωτέρω κατηγορίες των οχημάτων, που φέρουν χαρακτηριστικές πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, προβλέπεται απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας:
α) αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες Κρατικών Υπηρεσιών με την ένδειξη Κ.Υ. και Μ.Κ.Υ.
β) » » Διπλωματικού Σώματος » » Δ.Σ.
γ) » » Προξενικού Σώματος » » Π.Σ.
δ) » » Ξένων Αποστολών » » Ξ.Α.
ε) » » Aναπήρων πολέμου » » ΑΝ.Π.
Επομένως, στα αυτοκίνητα και στις μοτοσικλέτες, που κυκλοφορούν με τις ως άνω χαρακτηριστικές πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, δεν θα χορηγείται ειδικό σήμα τελών κυκλοφορίας.
Επισημαίνεται ότι τα αυτοκίνητα που δεν ανήκουν σε Κρατική Υπηρεσία και παρόλα αυτά έχουν πινακίδες με την ένδειξη Κ.Υ., διότι δεν έχουν ακόμα αντικαταστήσει αυτές, οφείλουν να καταβάλλουν τέλη κυκλοφορίας και να προμηθευτούν ειδικό σήμα.
Όταν τεθούν σε ακινησία (εκούσια ή αναγκαστική) κατά τις διατάξεις των παρ.1 έως και 6 του άρθρου 22 του ν. 2367/1953 για ολόκληρο το έτος 2006.
Επομένως, για να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας και ως εκ τούτου για να μην υπάρχει υποχρέωση προμήθειας ειδικού σήματος για κάποιο από τα οχήματα αυτά, πρέπει να έχει τεθεί σε ακινησία, κατά τα ανωτέρω, πριν από την 1.1.2006 και να παραμείνει σε ακινησία για ολόκληρο το 2006.
Ειδικά, για τις περιπτώσεις αναγκαστικής ακινησίας κατά τη διάταξη της παρ.6 του άρθρου 22 του ν. 2367/1953 (κλοπή, υπεξαίρεση, κατάσχεση κ.τ.λ.), δεν οφείλονται τέλη κυκλοφορίας και επομένως δεν υπάρχει υποχρέωση προμήθειας ειδικού σήματος, εφόσον το γεγονός της ακινησίας (π.χ. υποβολή μήνυσης κατ’ αγνώστου, σε περίπτωση κλοπής) έχει λάβει χώρα πριν από την έναρξη του έτους και το όχημα παραμείνει σε ακινησία για όλο το έτος.Η κατά τα ανωτέρω ακινησία δεν αίρεται εάν ο κάτοχος του οχήματος δεν προμηθευτεί προηγουμένως το ειδικό σήμα τελών κυκλοφορίας του έτους κατά το οποίο γίνεται η άρση. Στην περίπτωση αυτή το σήμα του έτους αυτού χορηγείται χωρίς πρόστιμο.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω, εφόσον δεν τηρηθεί η προαναφερόμενη διαδικασία της ακινησίας πριν από την έναρξη του ημερολογιακού έτους, οι κάτοχοι των οχημάτων δεν μπορούν να επικαλεστούν ακινησία για το έτος αυτό, έστω και αν πράγματι για διαφόρους λόγους (απουσία, ασθένεια, βλάβη του οχήματος κ.τ.λ.), δεν εκινήθησαν τα οχήματα.
Ειδικά για τις περιπτώσεις αναγκαστικής ακινησίας, εφόσον τα στοιχεία κυκλοφορίας είναι κατατεθειμένα στη Δ.Ο.Υ. δεν θα επιστρέφονται, εάν δεν γίνει προηγούμενα προμήθεια του σήματος.
Στην περίπτωση, όμως, που τα στοιχεία κυκλοφορίας δεν είναι κατατεθειμένα στη Δ.Ο.Υ., δεν καθίσταται δυνατή η προμήθεια του σήματος πριν από την άρση της ακινησίας. Για το λόγο αυτό οι κάτοχοι των ως άνω οχημάτων μπορούν να προμηθευτούν το σήμα χωρίς πρόστιμο, εντός 10 ημερών από τη λήξη της ακινησίας (π.χ. προκειμένου περί κλοπής, από την απόδοση του οχήματος στον κάτοχο) (παρ.1, άρθρο 40, ν. 2214/1994 – σχετική διαταγή μας 1066578/5748/0014/8.6.1994, ΠΟΛ.1147).
- ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
-
Ο χρήστης Thomas_C200K έγραψε:
Το ειχα αναφερει και στο θεμα της παραδοσης των πινακιδων, οι περισσοτεροι εχουν δηλωσει οτι θα αφησουν τα αυτοκινητα τους σε καποιο υποτιθεμενο συνεργειο. Ετσι και αλλιως σιγα μην μπουν στη διαδικασια να το ψαξουν Θα γεμισουν οι δρομοι με παρκαρισμενα σαπακιαΑπλή είναι η λύση: τηλέφωνο στο δήμο και τα αποσύρουν ως εγκαταλελειμμένα!
Κάποτε που είχα πάρει τηλέφωνο για αυτό το λόγο, με είχαν ρωτήσει αν έχει σηματάκι τελών κυκλοφορίας (αν έχει δεν τον κουνάει κανείς). Μετά μου είπαν ότι αν έχει πινακίδες πρέπει να τις αφαιρέσουν, να βάλουν ένδειξη ως εγκαταλελειμμένο και αν δεν ενδιαφερθεί κανείς θα το αποσύρουν σε 2 μήνες.
Εφόσον τώρα όλα αυτά τα σαπάκια δε θα έχουν ούτε πινακίδες, ούτε σηματάκι τελών, δεν θα είναι απλούστερη η διαδικασία για να αδειάσουμε λίγες θέσεις στάθμευσης; -
Ειναι καιρος να σοβαρευτουμε. Οποιος δεν πληρωνει τελη, πρεπει να βαζει το ΙΧ σε δικο του χωρο (Parking - χωραφι, δεν με ενδιαφερει). Γιατι οι υπολοιποι πληρωνουν και για να 'δυνανται' να σταθμευουν (εστω οσοι προλαβαινουν). Αλλα σε αυτα τα θεματα πρεπει να επεμβαινει δραστικα το κρατος: Ειδε οτι πολλοι καταθετουν πινακιδες; Μετα τις 15 Ιαν 2010, βγαζει συνεργεια και οσα δεν εχουν σηματα τα μαζευει σωρηδον. Να δεις οτι καποιοι θα τρεξουν να πληρωσουν εστω και αναδρομικα. Και επειδη στην Ελλαδα πολλοι αυθαιρετουν, γιατι δεν βγαζει μεγαλο αριθμο συνεργειων ελεγχου για θεματα Ασφαλισης-ΚΤΕΟ και να αλλαξει τις 'ποινες' με ετήσιες αφαιρεσεις Αδειας Κυκλοφοριας και προστιμα ανω των 1000 ευρω. Αν σε μια βδομαδα ελεγχε 20.000 ΙΧ και μεσω ΜΜΕ ενημερωνε οτι 'τσιμπησε' 7.000 παραβατες, (αφου τα ΜΜΕ λενε οτι 40% δεν εχει περασει ΚΤΕΟ), να δεις που ραντεβου στα Ιδιωτικα ΚΤΕΟ δεν θα μπορουσες να κλεισεις τουλαχιστον για ενα μηνα (ενω σημερα κλεινεις ραντεβου για μεθαυριο!!!). Δυστυχως ομως το κρατος εφαρμοζεται την τακτικη 'οποιος ψαρώσει', οπότε 'ψαρώμενοι' ειναι οι λιγοτεροι!!!
-
Ο χρήστης dbekos έγραψε:
να δεις που ραντεβου στα Ιδιωτικα ΚΤΕΟ δεν θα μπορουσες να κλεισεις τουλαχιστον για ενα μηνα (ενω σημερα κλεινεις ραντεβου για μεθαυριο!!!).Μεθαυριο...? Εγω πηγα χωρις καν ραντεβου και τους λεω ποτε να ερθω και μου λενε καθηστε σε μια ωριτσα θα εχουμε τελειωσει, οπως κι εγινε σε 45' τελικα!
-
Ο χρήστης zx lover έγραψε:
Μεθαυριο...? Εγω πηγα χωρις καν ραντεβου και τους λεω ποτε να ερθω και μου λενε καθηστε σε μια ωριτσα θα εχουμε τελειωσει, οπως κι εγινε σε 45' τελικα!
Σωστο. Εχω περασει 4 φορες ΚΤΕΟ (3 οχηματα ΙΧ) και ηταν το max που μου ετυχε.
-
Ο χρήστης kotetsi έγραψε:
Ήρθαν προχθές...
202 + 150 για το μεγάλο
112 + 75 για το μικρόΤο μεγάλο είναι το tempra ή έχεις και πιο μεγάλο;
-
Ο χρήστης kotetsi έγραψε:
Ήρθαν προχθές...
202 + 150 για το μεγάλο
112 + 75 για το μικρόΤο μεγάλο είναι το tempra ή έχεις και πιο μεγάλο;
-
Το Τέμπρα βρε, αν και με τη συνεχή αύξηση του όγκου των μεσαίων το «μεγάλο» πλέον συγκαταλέγεται στα μικρομεσαία.
-
Τελευταια μερα σημερα!!!
Σημερα πληρωσα και εγω για δυο αμαξια.
-
Μαλακία... έπρεπε να πας σε κανένα 10ημερο και αν σου ελεγαν μα και μου να ελεγες: Ρε παιδιά sorry κιολας, αλλα ειμαι παλαιοημερολογιτης!
-
Ο χρήστης htanso21 έγραψε:
:lol:Μαλακία... έπρεπε να πας σε κανένα 10ημερο και αν σου ελεγαν μα και μου να ελεγες: Ρε παιδιά sorry κιολας, αλλα ειμαι παλαιοημερολογιτης!
πολλα τα ζορια τον τελευταιο καιρο.Παρα πολλα .
-
Εμένα το λες;
Σας έχουν έλθει τα ειδοποιητήρια τελών κυκλοφορίας;