-
Ο χρήστης ast έγραψε:
Επειδή πάντως το σκηνικό με τον επιστάτη έγινε στο σχολείο μου, όσο ήμουν μαθητής, να πω πως πρώτον δεν κουκουλώθηκε αλλά όλα τα κανάλια έκαναν εισβολή και ακούστηκαν ΟΙ ανακρίβειες (κλασσικά).Επίσης, τα υπόλοιπα, περί μεταγραφών στην 3η Λυκείου κλπ τα ακούω πρώτη φορά, κι ενώ έχω διατηρήσει επαφές με τους καθηγητές μου και το σχολείο ακόμα και τώρα, αρκετά χρόνια αφότου αποφοίτησα.
Γιορτές, ναι γίνονται 2 το χρόνο με φιλανθρωπικό χαρακτήρα και βασίζονται καθαρά σε εθελοντική εργασία καθηγητών, μαθητών και γονέων, με πολύ ωραίο κλίμα και σημαντικά έσοδα.
Γενικά, επειδή είμαι 100% ευχαριστημένος από τον τρόπο που μορφώθηκα και κοινωνικοποιήθηκα σε αυτόν τον χώρο, πάντα μου κάνουν εντύπωση διάφορες κακίες που μπορεί να διαδίδονται (δεν πάει σε κανέναν προσωπικά αυτό), επειδή μεταφέρονται από στόμα σε στόμα. Σαφώς κακομαθημένα πλουσιόπαιδα κλπ υπήρχαν και υπάρχουν, αλλά ίσως λόγω οικογένειας δεν ένοιωσα ποτέ μειονεκτικά, κι ας μην είχα την ίδια οικονομική άνεση.
Αυτά τα λίγα.
Τελετή αποφοίτησης του 98' (αν θυμάμαι καλά τη χρονιά) τον λόγο τον έβγαλε 'μεταγραφή'. Την οποία γνώριζα καθώς πηγαίναμε στο ίδιο φροντηστήριο. Απόφοιτος εγώ δίνοντας για πολλοστή φορά και τελειόφοιτη αυτή.
Άλλο σχολείο βέβαια είχε τον πρώτο λόγο σε 'μεταγραφές'. Δε συζητάω για τον Μαντουλίδη στο μπάσκετ γιατί εκεί έχει να κάνει με άλλες καταστάσεις.
Όσο για τον επιστάτη, ξαφνικά βρέθηκε κατηγορούμενος μόνος του, ενώ όλα τα άλλα μπουμπούκια ήταν αθώα...
Το τελευταίο που λες για την κοινωνικοποίηση πάντως λόγο οικογένειας με βρίσκει σύμφωνο. Θα πρέπει να δεχτείς όμως αυτό που ανέφερα για αποστειρωμένο περιβάλλον.
Ειναι καλό τα παιδειά πιο ευκατάστατων οικογενειών, να συναναστρέφονται και με τα παιδειά του μανάβη, του μπακάλη, του υπαλλήλου κλπ. Έτσι θα εκτιμήσουν περισσότερο και τα υπάρχοντά τους. -
Μα μια χαρά μπορεί να τα συναναστρέφονται στη γειτονιά τους, στις διακοπές, στο φροντιστήριο. Δε σημαίνει ότι ντε και καλά αποξενώνεσαι από τα πάντα πηγαίνοντας στο ιδιωτικό. (Φυσικά διατηρείς το δικαίωμα να κράζεις ανελέητα τις αμερικανιές και τα καραγκιοζιλίκια )
-
Τι έγινε ρε παιδιά με τον επιστάτη; (όχι δεν είμαι κουτσομπόλης )
Μακάριοι οι πτωχοί της επαρχίας που δεν μπαίνουν σε τέτοια διλήμματα.
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Τι έγινε ρε παιδιά με τον επιστάτη; (όχι δεν είμαι κουτσομπόλης )Μακάριοι οι πτωχοί της επαρχίας που δεν μπαίνουν σε τέτοια διλήμματα.
Αμ δε...γλιτώνουν ούτε εκεί!
Ξέρω για ιδιωτικό στα Τρίκαλα που πήγαιναν φίλοι και σκάγαν πολλά παραπάνω απόσο εγώ στη Θεσσαλονίκη!Απλά το ιδιωτικό είναι διασφάλιση για την ησυχία των γονέων και έπειτα ένα περιβάλλον στις περισσότερες περιπτώσεις άνω του μέσου όρου!
Για το ιδιωτικό που συζητάτε με τον επιστάτη, μπορεί να βγήκε στη φόρα αυτό το περιστάτικό αλλά είναι από τα καλύτερα στην περιοχή μας! Και όταν λέω καλύτερα αναφέρομαι σε επίπεδο καθηγητών, δραστηριοτήτων και παιδιών! Τα λεγόμενα 'ψώνια' δεν είναι η πλειοψηφία εκεί!
-
Ο χρήστης Hellenic tifosi έγραψε:
Μα μια χαρά μπορεί να τα συναναστρέφονται στη γειτονιά τους, στις διακοπές, στο φροντιστήριο. Δε σημαίνει ότι ντε και καλά αποξενώνεσαι από τα πάντα πηγαίνοντας στο ιδιωτικό. (Φυσικά διατηρείς το δικαίωμα να κράζεις ανελέητα τις αμερικανιές και τα καραγκιοζιλίκια )Μα εκεί έχει να κάνει και με τον παράγοντα οικογένεια. Και αν θέλουμε το σχολείο να είναι και το σκαλοπάτι για την κοινωνικοποίηση με τον πραγματικό κόσμο ή μόνο πηγή γνώσεως και δραστηριοτήτων. Και έχω δει πως συμπειφέρονται τα περισσότερα στις συναναστροφές τους με τα 'παρακατιανά'. Που και εκεί φταίει πρώτα η οικογένεια.
Σαφώς και μαθαίνεις καλύτερα την εκάστοτε ξένη γλώσσα του σχολείου. Και όπως είπα και πιο πριν 99% σε καλύτερες εγκαταστάσεις και με 'καλύτερους' δασκάλους.
Ο καθένας τα βάζει σε μια ζυγαριά. Δεν συγκρίνω φυσικά την σημερινή κατάσταση, αλλά την προ 10ετίας και βάλε. Σήμερα ίσως να έστελνα και εγώ το παιδί μου σε ιδιωτικό. Σε συζήτηση με φίλο μου(πατέρα) για το ίδιο θέμα, έστειλε από την 1η δημοτικού το παιδάκι του σε ιδιωτικό. Ο λόγος είναι ότι στο νηπειαγωγείο, τα ελληνάκια ήταν 5 σε σχέση με τα 20 'εισαγόμενα' . Το παιδί μου θα μάθαινε λέει, πρώτα Αλβανικά. 'Πήγα στην γιορτή των Χριστουγέννων και αισθάνθηκα μετανάστης'. -
Πειραιας
- Τα παιδια μου θα πηγαιναιν στο ιδιο δημοσιο σχολειο που πηγα και εγω στο ιδιο κτιριο ομως, του 1940... και τα τοπικα ιδιωτικα ειναι ολα μονο για να στα αρπαξουν καμια τεραστια διαφορα, γιατι εχω φιλους που τα ζουνε τωρα και δεν ηθελα τα παιδια μου να ταξιδευουν 1,5 ωρες να πανε σχολειο σε ιδιωτικο εκτος πειραιως
Τα ιδιωτικα το κυριο πραγμα που προσφερουν ειναι με ποιον εισαι μαζι και γινεσαι φιλος, ειδικα αυτα που εχουμε εδω που τα παιδια ειναι εσωκλειστα και ειναι ολοι οι τοπ γονοι, 50,000 ε την χρονια...
- Ανηψια μου 15 χρονων πηγε 3μερη εκπαιδευτικη και οι καθηγητες τα στελνανε στις ντισκο και στα μπαρ, για τις μιζες τους, και αμα ηταν καλα παιδια μπρουσαν να πιουνε και ενα γκορντον... το ενα βραδυ κοιμηθηκανε στισ 0130 και το αλλο 0230..
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Όπως επίσης και το θέμα ιδιωτικό σχολείο και φροντιστήριο
αυτο δεν ειναι σαν κακο ανεκδοτο?
-
Στο ας πούμε ιδιωτικό που πήγα εγώ τα κτήρια είναι προπολεμικά. Μάλιστα στο 2ο Παγκόσμιο πόλεμο νομίζω πρέπει να ήταν νοσοκομείο.
Προπολεμικά πρέπει να είναι και τα κουφώματα στα παράθυρα (χωρίς πλάκα!)
Θυμάμαι μια χρονιά που στο τμήμα μας όποτε έβρεχε γινόταν ένα σεβαστό τμήμα της αίθουσας λιμνούλα.Όταν ήμουν 14 χρονών που πήγαμε και εμείς 'εκπαιδευτική' τριήμερη (για την ακρίβεια ο τίτλος ήταν 'περιβαλλοντική') μας έβαλαν να κοιμηθούμε κάποια ώρα αλλά οι περισσότεροι δεν κοιμήθηκαν καθόλου.
Όταν ήμουν 15 χρονών που πήγαμε νορμάλ τριήμερη, μετά την κύρηξη κοινής ησυχίας από τους καθηγητές και κατόπιν του γεγονότος ότι όλο το βράδυ είχαν βάλει καθηγήτη να προσέχει το διάδρομο μεταξύ των δωματίων (και με βάρδιες μάλιστα η σκοπιά!) μερικοί αποφάσισαν να πηδήξουν από μπαλκόνι σε μπαλκόνι.
Η Λυκειάρχισσα (το σκότωσα?) ήταν αυτόπτης μάρτυρας της σκηνής, ευτυχώς χωρίς να το αντιληφθούν οι μαθητές και ευτυχώς είχε την ψυχραιμία να μη μιλήσει εκείνη τη στιγμή. Μας ενημέρωσε μέρες μετά... με σχεδόν τρεμάμενη φωνή.Κατά τα άλλα το ότι ένα ιδιωτικό είναι γυάλα... είναι γυάλα. Παρέες με παιδιά από τη γειτονιά σου στην Αθήνα τουλάχιστον μπορεί να μην κάνει ένα παιδί, ειδικά αν δεν υπάρχει συνομήλικός του στην πολυκατοικία.
-
Για τα ιδωτικα+φροντιστηριο:
Κατ'αρχας εκφραζω αποψη για συστημα προ 10ετιας, με δεσμες κλπ. Τι σχεση εχει το αν το σχολειο ειναι ιδιωτικο, με την αναγκη για φροντιστηριο? Η τελευταια δεν υπηρχε εξ'αιτιας της ανικανοτητας του ιδιωτικου σχολειου για εκπαιδευση, αλλα εξ'άιτιας του εκπαιδευτικου συστηματος. Το να δινεις δεσμες απαιτουσε τροπο (εξειδικευμενης...) εκπαιδευσης κ απαιτουμενες ωρες που κανενα σχολειο δεν μπορουσε να παρεχει.
Ο χρήστης vrax έγραψε:
Πειραιας- Τα παιδια μου θα πηγαιναιν στο ιδιο δημοσιο σχολειο που πηγα και εγω στο ιδιο κτιριο ομως, του 1940... και τα τοπικα ιδιωτικα ειναι ολα μονο για να στα αρπαξουν καμια τεραστια διαφορα, γιατι εχω φιλους που τα ζουνε τωρα και δεν ηθελα τα παιδια μου να ταξιδευουν 1,5 ωρες να πανε σχολειο σε ιδιωτικο εκτος πειραιως
Τα ιδιωτικα το κυριο πραγμα που προσφερουν ειναι με ποιον εισαι μαζι και γινεσαι φιλος, ειδικα αυτα που εχουμε εδω που τα παιδια ειναι εσωκλειστα και ειναι ολοι οι τοπ γονοι, 50,000 ε την χρονια...
- Ανηψια μου 15 χρονων πηγε 3μερη εκπαιδευτικη και οι καθηγητες τα στελνανε στις ντισκο και στα μπαρ, για τις μιζες τους, και αμα ηταν καλα παιδια μπρουσαν να πιουνε και ενα γκορντον... το ενα βραδυ κοιμηθηκανε στισ 0130 και το αλλο 0230..
Για το 1)
Το κυριοτερο που σου προσφερουν τα ιδιωτικα ειναι εγκαταστασεις κ οργανωση. Καποια απο αυτα σου προσφερουν και ποιοτητα εκπαιδευσης. Καλυτερη απο τα δημοσια, το αν αυτο ειναι 'αρκετα καλη' ειναι αλλο θεμα . Τα καλα του ανταγωνισμου αυτα ειναι, το δημοσιο δεν εχει να ανησυχει πως να μαζεψει πελατες.
Αυτο εχω δει εγω τουλαχιστον. Εμενα δεν με χαλασε που εκανα μαθημα μεσα σε δασος με οτι αθλητικη, εργαστηριακη κ οπτικοακουστικη εγκατασταση μπορουσες να φανταστεις, στην διαθεση μου (Η αιθουσα ειναι αιθουσα κ τα θρανια θρανια). Το με ποιους ημουν μαζι ειχα το μυαλο να το διαλεξω μονος μου κ να αποφυγω τα ψωνια κ τους αλητες, κ με αυτους ειμαι φιλος 10+ χρονια μετα. Το αν τα ιδιωτικα ΓΕΝΙΚΑ χαιδευουν τους μαθητες-πελατες τους, δεν μπορω να το ξερω, ξερω απο πρωτο χερι οτι στο δικο μου ειχαν διωχθει ΑΡΚΕΤΟΙ μαθητες για πολυ μικροτερα πραγματα απο κατι καφριλες που μαθαινα απο φιλο κ απο ξαδερφο οτι γινονταν στο τοπικο δημοσιο που περναγα καθε μερα απ'εξω κ που μεχρι κ εγω ο ασχετος με το σχολειο ειχα παιξει ξυλο...
Για το 2)
Ε και? Σε τι ακριβως ενιστασαι, στο οτι κοιμηθηκαν 'αργα' ή στο οτι βγηκαν εξω? Ετσι κι αλλιως ολα τα παραλιακα κλαμπ ειναι γεματα με ανηλικα που πινουν κ πηδιουνται, στην εκδρομη δεν θα εβγαιναν? Για ψαξε κ κανα βιντεακι απο 5ημερες, ειδικα απο σχολεια που δεν βγαινουν το βραδυ κ την βγαζουν μεσα στο ξενοδοχειο...Κ δεν ειναι και τωρινο αυτο. Εμας πριν 13 χρονια (1996) στην εκπαιδευτικη δεν μας αφηναν να βγουμε το βραδυ, κ κοντεψαμε να γκρεμισουμε το ξενοδοχειο για να μας αφησουν.
-
My 2c:
Ιδιωτικά vs δημόσια. Πάντα η ίδια ιστορία. Καλοι-κακοι, φλωροι-μάγκες, κτηριακές υποδομές, 'δραστηριότητες', κ.ο.κ.
Η άποψή μου είναι ότι (και εδώ) το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι (και τ' ανάποδο: το καλό κεφάλι κάνει το φρέσκο ψάρι, ή κάτι τέτοιο τελος πάντων). Υπάρχουν καλά/κακά δημοσια όπως και καλά/κακά ιδιωτικά. Σε όλες τις περιπτώσεις υπεύθυνος -σε μεγάλο ποσοστό- για την ποιότητα της παρεχόμενςη εκπαίδευσης είναι ο επικεφαλής. Είτε αυτός λέγεται ιδιοκτήτης του ιδιωτικού ή διευθυντής του δημόσιου. Το ιδιωτικό, ως επιχείρηση, οφείλει να αποφέρει κέρδη. Για να το κάνει αυτό υπάρχουν δυο τρόποι: ή το χάιδεμα των παιδιών και των γονιών τους ή καλύτερη δυνατή ποιότητα υπηρεσιών. Πολλά ιδιωτικά ακολουθούν τον πρώτο δρόμο: αυτά τα θεωρώ 'κακά'. Στο 'καλό' ιδιωτικό, η διεύθυνση/ιδιοκτησία θα επιλέξει καλά καταρτισμένους εκπαιδευτικούς, θα τους πληρώσει σωστά και στην ώρα τους, δε θα τους πατήσει στο σβέρκο να βγάζουν τις χιλιες-μύριες extra curriculum δραστηριότητες, δε θα παραμυθιάζει τους γονιούς με την αξία της παρακολούθησης μαθημάτων pilates και bungee jumping και οι μαθητές θα ελέγχονται και θα βαθμολογούνται όπως τους αξίζει. Στο 'κακό', μετά το Μάρτη τα μαθήματα πάνε περίπατο, οι εκπαιδευτικοί είναι μόνιμα με το φόβο της λύσης της σύμβασης και τα παιδιά διαγωνίζονται αποκλειστικά σε πίστες του Chamonix ή του Aspen και όχι στα μαθηματικά.
Στο δημόσιο ισχύει, ΙΜΗΟ, κάτι αντίστοιχο. Εχω δει δημόσια σχολεία των οποίων ο διευθυντής είναι συγκροτημένος, έχει προοπτική, είναι συννενοήσιμος, έχει διοικητικές ικανότητες, κ.ο.κ.: αυτά τα σχολεία 'πετάνε'. Υλοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα πρώτης ποιότητας, ξεφεύγουν από το ξερό curriculum, προάγουν τη δημιουργικότητα των παιδιών και δε συμμαζεύτεται. Από την άλλη υπάρχουν πλειστα όσα δημόσια που τόσο η διεύθυνση, όσο και οι σύλλογοι (καθηγητών και γονιών) είναι γτπκ, ακόμα και στις λεγόμενες 'καλές' περιοχές (ειδικά στη Γλυφάδα είναι αστα να πάνε). -
Φιλος μου το 1997, απο ιδιωτικο πέρασε πρωτος των πρώτων Χημικος μηχανικος. Το παιδι ηταν μυαλο βέβαια, όχι γιατι πέρασε πρωτος, ασχετως αυτου. αλλοι 2 φιλοι απο το ιδιο σχολειο περασαν με πολυ καλους βαθμους στην πρωτη τους επιλογη. Και αρκετοι φιλοι αυτων περασανε σε καποια σχολη. Το ποσοστο εισαχθεντων ιδιωτικων και δημοπσιων το βλεπουμε σαν απολυτο νουμερο ή σε σχησε με το πληθος των μαθητων που εχουν τα μεν και τα δε?
Επισης να σκεφτουμε οτι παααααααρα πολλα παιδια απο ιδιωτικα δεν δινουν καθολου η δινουν για πλακα πανελληνιες γιατι απο την αρχη ειναι για να φευγουν Αγγλιες Αμερικες κλπ.
Τωρα για τσαμπουκαδες κλπ, νταξ τα θεωρω αστεια αυτα τα πραγματα, Γυμνασειο και λυκειο πηγα σε δημοσιο (δεν την παλευα να τρωω τοσες ωρες καθε μερα στα πηγαινε ελα στο ιδιωτικο) ειχα πολλους φιλους απο ιδιωτικα, δεν ηταν ουτε πιο φλωροι ούτε πιο μογκολα απο τους φιλους μου απο το δημοσιο. Αυτα ειναι @@ριες και κομπλεξισμοι.
Γεγονος παντως οτι τοτε (15-16) οποτε πηγαινα σε παρτι με φιλους απο καποιο ιδιωτικο, όλο και καποιο φασωμα επαιζε ή και κατι παραπανω με κανα γκομενακι, οι αλλες του δημοσιου το παιζανε υπεργκομενες, και παλι βεβαια αυτο ειναι τραγικη γενικευση, αλλα οσο και μικρο να ειναι το δειγμα....για εμενα ειχε αυτο σαν αποτελεσμα
-
Εσύ Ρατανπλανούκο σε δημόσιο πήγες ή σε ιδιωτικό;
-
Και στα 2...ξαναδιαβασε το ποστ και θα καταλαβεις
-
Ρε παίδες διαβάζω κάθε χρόνο τέτοια εποχή για την κλασική αύξηση 10% στα δίδακτρα.
Απο μια έρευνα που έκανα στα ιδιωτικά παίζει από 7,000 - 10,000+ το χρόνο για κάθε παιδι.Αν υποθέσουμε ότι μια οικογένεια έχει 2 παιδιά και θέλει 20,000 το χρόνο για ιδιωτικά σχολεία πόσο ΚΑΘΑΡΟ εισόδημα πρέπει να έχουν λογικά? Πάντως από τις φορολογικές δηλώσεις δεν προκύπτει ο αριθμός των οικογενειών που τα πάνε σε ιδιωτικά.
Τα ιδιωτικά είναι γεμάτα! Που τα βρίσκουν τόσα λεφτα? Κάνουν το σ@@@ο παξιμάδι?
Πουλάνε σπίτι για να πάνε τα παιδια σχολείο?
Πληρώνουν οι παππούδες? -
Ο χρήστης cpp έγραψε:
Τα ιδιωτικά είναι γεμάτα! Που τα βρίσκουν τόσα λεφτα? Κάνουν το σ@@@ο παξιμάδι?
Μήπως εκεί που τα βρήκαν πολλοί από αυτούς που πλημμύρισαν τις εμπορίες αυτοκινήτων τον τελευταίο μήνα?
black is black
-
Επιγραμματικά, επειδή οι γονείς μου ήταν εκπαιδευτικοί και σε ιδιωτικό κάποια περίοδο, η σύζυγός μου το ίδιο και το μισό μου σόι, αν και όχι εγώ ο ίδιος.
α. Δεν κάνουν όλα τα ιδιωτικά 7-10.000 ευρώ. Έχει και πολύ φθηνότερα. Επίσης τα δίδακτρα δεν είναι στάνταρντ. Υπάρχουν τα δίδακτρα που ανταποκρίνονται στο καθιερωμένο δια νόμου πρόγραμμα, και υπάρχουν και οι έξτρα παροχές και διδασκαλίες σε πολλά επίπεδα με έξτρα χρεώσεις βεβαίως βεβαίως. Διαλέγεις και παίρνεις. Ξέρω ιδιωτικό που προσφέρει και μάθημα κινέζικων και μάλιστα κάποια παιδιά το παρακολουθούν!
β. Αν έχεις 2 παιδιά δεν πληρώνεις επί δύο. Σε πλείστες των περιπτώσεων γίνονται εκπτώσεις για κάθε επιπλέον παιδί έως και 50%.
γ. Στην εκπαίδευση των παιδιών τσοντάρουν μερικές φορές και οι παππούδες/γιαγιάδες/νονοί.
δ. Είναι ίδιον των γονέων στην χώρα μας να κάνουν το @@ παξιμάδι προς χάριν των τέκνων τους. 'Σκοτώνουν' και κανένα οικοπεδάκι (στο χωριό) ή κανένα προικώο ακίνητο προκειμένου να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και των ιδιωτικών, αλλά και των σπουδών τους αργότερα.
ε. Υπάρχει πολλή παραοικονομία.
στ. Όπως στρώσεις θα κοιμηθείς. Κανένας δεν πάει με τη βία στο ιδιωτικό αντίθετα όλοι οικοιοθελώς προσέρχονται. Ας κάνει ο καθένας και τα κουμάντα του.
ζ. Δεν πάνε όλοι 12 χρόνια στα ιδιωτικά (δημοτικό - γυμνάσιο - λύκειο = 12). Ορισμένοι αποχωρούν μετά από λίγα χρόνια.
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ