-
Ομως και οσοι εχουν ακομα λεφτα τα εχουν 'σεντουκιάσει',τα εχουν τραβηξει απο ομολογα,μετοχες,ακινητα και απλως καθονται καθοτι η αξια του ρευστου ειναι ισχυρη στις μερες μας με σχεδον μηδενικο πληθωρισμου και υψηλα επιτοκια στις καταθεσεις.
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Ξέρει να κανείς να πεί πού έχουν πάει τα λεφτά και όλος ο πλανήτης έχει τόσο σοβαρό πρόβλημα? Ποιός ή ποιοί τα έχουν ρε παιδιά???
Μάλλον δέν υπήρχαν ποτέ. Αυτό που υπήρχε ήταν φουσκωμένη αξία, αλλά η αξία είναι υποκειμενική.
Αυτό. Είχαν βάλει ένα εκπληκτικό βιντεάκι (Money is Debt) το οποίο κατέβηκε, που εξηγούσε πως με τα δάνεια οι Τράπεζες δημιουργούν χρήμα!!!
Έχω δεί ένα παρόμοιο βίντεο ή άρθρο κάπου δεν θυμάμαι, για το πώς οι τράπεζες δημιουργούν χρήμα. Άρα συμπεραίνουμε ότι οι τράπεζες έχουν το ρευστό? Ούτε αυτό μου στέκει καλά.
-
http://video.google.com/videoplay?docid ... 2583451279
-
To βιντεάκι αυτό είναι ελαφρώς π@π@ρολογία (με το συμπάθειο).
Ουσιαστικά αυτό που λέει είναι πως για τη δημιουργία μιας τράπεζας με τους σύγχρονους κανόνες απαιτείται μικρή κεφαλαιακή δαπάνη. Αυτό δεν ακούγεται τόσο δραματικό έτσι?
Βασικά είναι κατι καλό γιατί όσο μικρότερο κεφάλαιο απαιτείται τόσο λιγότερα θα δώσεις και σε αυτόν που βάζει το κεφάλαιο.Το πού πήγαν τα χρήματα είναι επίσης απλό. Πήγαν σε όλους αυτούς που δανείστηκαν χωρίς να μπορούν να αποπληρώσουν. Εκεί 'σκάλωσαν' μιας και αυτοί που τα πήραν δεν μπορούν να τα επιστρέψουν με αποτέλεσμα η οικονομική δραστηριότητα να παγώσει.
Δυστυχώς 'ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος' και εκεί είναι το πρόβλημα τώρα!
Τί να τους κάνεις όλους αυτούς που χρωστάνε? Να τους τα χαρίσεις? Αυτό γίνεται εύκολα κόβοντας χρήμα και αποπληρώνοντας με αυτό το χρέος τους. Έτσι όμως στερείς από τον συνετό πολίτη που δε δανείστηκε αλόγιστα πρόσβαση σε φτηνή κατοικία/αυτοκίνητο κλπ.
Πάντως το αυτονόητο, δηλαδή να αφεθούν να χρεοκοπήσουν οι τράπεζες που έδιναν αλόγιστα δάνεια ακόμη δεν έχει γίνει. -
Πιστευω οτι ειναι σωστο να λεμε οτι μερικα χρηματα δεν υπηρχαν ποτε (υπηρχε το 7% και τα υπολοιπα τα δημιουργησε η τραπεζα). Αυτα εγιναν δανεια για σπιτια. Αρχικα τα σπιτια πουλιωνταν για 100κ και μετα απο 3 χρονια ειναι στα 300κ. Αρα αν ενα σπιτι πουληθηκε στα 300 ολα τα αλλα κανουν πια 300 και αρα μπορουμε να δανειστουμε περισσοτερα και η τραπεζα να δωσει περισσοτερα αφου η αξια των σπιτιων που εχει απαιτησεις ειναι 300κ επι τον αριθμο των δανειων κοκ.
Μολις αρχισαν να πεφτουν οι τιμες των σπιτιων αρχισε το κεφαλαιο να μην ειναι αρκετο για να καλυψει την πτωση στην αξια του χαρτοφυλακιου οποτε οι τραπεζες χρεωκοπησαν.
Οποιος πουλησε σπιτι στα 300 και εχει μετρητα ειναι μια χαρα αρκει να μην πληθωριστει το μετρητο (η λυση που επιδιωκετε). Οποιος αγορασε αλλο σπιτι αντιμετωπιζει προβλημα αφου αγορασε κατι στα 300 που αξιζει 150 στην καλυτερη περιπτωση. Αυτος θελει να πληθωριστει το μετρητο ωστε να πεσει η αξια του δανειου του.
Επισης πολλα λεφτα εγιναν λαπτοπς και διαφορα αλλα καταναλωτικα προιοντα και πηγαν στην Κινα.
-
Ο χρήστης wantone έγραψε:
αρκει να μην πληθωριστει το μετρητο (η λυση που επιδιωκετε).κανείς δεν το λέει αυτό όταν ζητάει ~10^12 $ και δίνει 27 δις ευρώ για στήριξη των τραπεζών.
δεν επιβραβεύεται μόνο το αλόγιστο ρίσκο των τραπεζών αλλά και ο καταναλωτής που δανείζεται για αύριο για να τα φάει σήμερα. -
Τα 27 δις δεν ειναι αναγκαιο οτι θα πληθωρισουν το ευρω, εξαρτατε πως θα βρεθουν...αμφιβαλλω ομως αν η Ελλαδα μπορει να πληθωρισει το ευρώ...αν ηταν ακομα η δραχμη θα ητα 30% κατω το 2008.
Παντως αυτην ειναι η ιδεα με τα δανεια που ευνοουν τον καταναλωτισμό: οσο υπαρχει πληθωρισμος ειναι καλο να εχεις δανειο αφου καθε μερα που περναει αξιζοει και λιγοτερο...το προβλημα ειναι οταν το παρακανουν με αυτα και τα προβληματα που δημιουργουντε οπως βλεπουμε.
-
Ο χρήστης wantone έγραψε:
Τα 27 δις δεν ειναι αναγκαιο οτι θα πληθωρισουν το ευρω, εξαρτατε πως θα βρεθουν...αμφιβαλλω ομως αν η Ελλαδα μπορει να πληθωρισει το ευρώ...αν ηταν ακομα η δραχμη θα ητα 30% κατω το 2008.τα 27 δις μόνα τους δεν πληθωρίσουν το ευρώ, τη Ελλάδα όμως άνετα που δεν θέλει και κανέναν ιδιαίτερο λόγο μεταξύ μας για καλπάσει.
υπό το πρίσμα όμως οτι τα 27 είναι η εγχώρια συμβολή σε αυτό που γίνεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο λιγότερο ή περισσότερο σε όλη την ΕΕ πιστεύω οτι το ευρώ θα πληθωριστεί, σύντομα και σταθερά.
-
Απολαυστική απλοποίηση της οικονομικής κρίσης, απο το indymedia.
Σκέψου ότι ζεις σε µια γειτονιά παλαιού τύπου. Από αυτές που βλέπεις στις ασπρόµαυρες ελληνικές ταινίες, ας πούµε -Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιµο. Έχεις τώρα σ/αυτή τη γειτονιά ένα µπακάλικο -το αφεντικό του µαγαζιού, χοντρός αντιπαθέστατος αλλά αναγκαίος επειδή φέρνει τα πάντα, παστέλια, µαντολάτα, απορρυπαντικά, τρόφιµα, τσιγάρα -διαθέτει και τηλέφωνο «δια το κοινόν». Έχει και υπαλλήλους διάφορους ο χοντρός, βάλτους κι αυτούς στην ιστορία. Τι κάνει λοιπόν ο χοντρός; Αγοράζει κοψοχρονιά και πουλάει σε τσιµπηµένες τιµές, κλέβει και στο ζύγι -κονοµάει γενικώς. Και όσο κονοµάει, τόσο αγοράζει κι όσο αγοράζει, τόσο πουλάει όλο κι ακριβότερα -κονοµάει χοντρικώς. Πουλώντας λιανικώς. Έχει φτιάξει τώρα ο χοντρός ένα κοµπόδεµα µεγαλύτερο από τη µπάκα του. Τι να το κάνει; Οι τράπεζες δε δίνουν καλά επιτόκια, µε τοκογλυφίες δε θέλει να µπλέκει καθότι επίφοβα πράγµατα, για την πάρτη του δε γουστάρει να ξοδέψει επειδή τυγχάνει ολιγαρκής καρµίρης ο χοντρός -σκέφτεται λοιπόν, σπάει την κεφάλα του, τι να το κάνει το µπαγιόκο. «Ρε δεν ανοίγω ακόµα ένα µπακάλικο -να κονοµάω από δυο πάντες;» λέει στο τέλος. Τώρα υπάρχουν δυο µπακάλικα στη γειτονιά, µόνο που οι τιµές δεν πέφτουν (χαζός είναι ο χοντρός να τις ρίξει; αφού µόνος του κάνει παιχνίδι), αντιθέτως, λόγω εξόδων της αναπτυσσόµενης επιχείρησης (του χοντρού), οι τιµές ανεβαίνουν. Τι γίνεται µετά;
Τι να γίνει; Μεροκαµατιάρηδες οι άνθρωποι της γειτονιάς, δεν διαθέτουν κανένα µηχάνηµα να κόβει αβέρτα χρήµατα -οπότε δεν µπορούν πλέον να αγοράσουν τα εµπορεύµατα του χοντρού.
Πέφτουν τα έσοδα ανεβαίνουν τα έξοδα -τρελαίνεται ο χοντρός! Τι θ'απογίνει;
Αποφασίζει να ανοίξει µπλοκάκι µε βερεσέδια, καλύτερα να του χρωστάνε παρά να σαπίζει το εµπόρευµα στα ράφια. Αναθαρρεύουν λοιπόν οι µεροκαµατιάρηδες της γειτονιάς κι αρχίζουν να ψωνίζουν όλο και περισσότερα µε βερεσέ -το µπλοκάκι του χοντρού γίνεται κανονικός τηλεφωνικός κατάλογος. Ξυπνάει, που λες, ένα πρωί ο χοντρός µέσα στον ιδρώτα. «Ρε τι γίνεται εδώ; Έχω καταντήσει να µου χρωστάνε µέχρι και τα καναρίνια το καναβούρι τους -που θα πάει αυτή η κατάσταση; Δεν έκανα καλά να ξανοιχτώ τόσο πολύ -άσε που ψυλλιάζοµαι ότι οι µπαταξήδες της γειτονιάς δεν θα έχουν να µε ξεχρεώσουν στον αιώνα τον άπαντα». Τι σκαρφίζεται λοιπόν ο µπακάλης ο χοντρός; Πάει στον γερο- τσιφούτη της γειτονίας, τον σιχαµερό που δανείζει µε τόκους δέκα φορές πάνω από το νόµιµο. «Γερο-Λαδά αδερφέ µου, σώσε µε!» παρακαλάει ο χοντρός.
«Ξανοίχτηκα µε τα βερεσέδια -κάνε κάτι να έρθω στα ίσα µου γιατί οι προµηθευτές πιέζουν κι εγώ µόνο το µπλοκάκι έχω!».
Ο τσιφούτης την έχει από καιρό ανθιστεί τη φτιάξη, καθότι παλιός στο επάγγελµα και στην οικονοµική ανάλυση. Αγοράζει λοιπόν το µπλοκάκι του χοντρού (κοψοχρονιά φυσικά) και όλα µέλι-γάλα. Τώρα, αυτό το µπλοκάκι µε τα βερεσέδια πρέπει κάπως να κλείσει -αλλά ο τσιφούτης είναι λεπτοκαµωµένο άτοµο, καχεκτικό και φιλάσθενο ας πούµε. Φωνάζει λοιπόν κάτι καλόπαιδα της γειτονιάς, µε πτυχία και περγαµηνές από τα καλύτερα Σωφρονιστικά Ιδρύµατα της χώρας και τους ξηγιέται.«Φέρτε µου τα φράγκα κι από ότι µαζεύετε, 2% δικά σας». Ξαµολιούνται τα παιδιά, απειλούν, δέρνουν,σπάνε-κάτι µαζεύουν. Φτιάχνει την πρώτη µπάζα ο τσιφούτης αλλά είναι ακόµα παθητικός. Το µπλοκάκι ούτε που αδυνάτισε καθόλου, τετράπαχο παραµένει.
Πάει λοιπόν στα δικαστήρια και τις αστυνοµίες. «Βοηθήστε µε καλοί µου άνθρωποι, φτωχός είµαι, το κοµπόδεµά µου δάνεισα και τώρα δε µε πληρώνουν επειδής είµαι γέρος κι ανήµπορος!» Φιλότιµοι οι σταυρωτήδες κάνουνε µια έτσι και ξεσπιτώνουν ένα κάρο κόσµο, αφού οι έρηµοι οι άνθρωποι δεν έχουν να πληρώσουν. Κάθεται τώρα ο τσιφούτης και ξαναµετράει. Τι πήρε; Λίγα λεφτά και µπόλικα χαµόσπιτα. Ούτε καν τα χρήµατα που έδωσε στον χοντρό µπακάλη δεν έπιασε, τραβάει τις αραιές τρίχες που του έχουν αποµείνει ο τσιφούτης. «Πως την πάτησα µε τον κανάγια! Που, ακόµα και σκλάβους να τους πουλήσω όσους είναι εδώ µέσα στο µπλοκάκι -τα λεφτά µου δεν θα τα βγάλω!»
Από την άλλη πλευρά ο µπακάλης έχει πέσει στα µαύρα πανιά. Γιατί όσα του έδωσε ο τσιφούτης δε φτάνουν ούτε για «ζήτω» -έχει ξανοιχτεί πολύ,έχει τιγκάρει τις αποθήκες σε εµπόρευµα, χρωστάει στους προµηθευτές και ο κόσµος δεν περνάει να ψωνίσει ούτε λουµίνια για το καντήλι. Πώς να περάσουν; Αφού δεν τους έχει µείνει ούτε κεραµίδι να βάλουν πάνω από το χάλι τους, να µην τους βλέπουν τα σύννεφα και τους φτύνουν καταιγιστικά,που λέει ο λόγος.
Αρχίζει λοιπόν τις απολύσεις ο µπακάλης -την πληρώνουν οι µπακαλόγατοι και το παράρτηµα ειδών µπακαλικής, µπας και σωθεί η επιχείρηση. Έχουµε τώρα έναν τσιφούτη στα πρόθυρα αυτοκτονίας, έναν µπακάλη στα πρόθυρα εµφράγµατος και τους µεροκαµατιάρηδες δυο-τρία χιλιόµετρα βαθύτερα από τα πρόθυρα, στα υστερόθυρα, Καθαρτηρίου και Κολάσεως γωνία, για την ακρίβεια. Επειδή όµως τέτοια πράγµατα δεν πρέπει να συµβαίνουν σε µια ευυπόληπτη κοινωνία, παρεµβαίνει το κράτος, να βάλει τάξη. Γιατί άνευ τσιφούτη δεν κινείται το χρήµα, άνευ µπακάλη δεν εισάγονται φουά γκρα και άνευ µεροκαµατιάρηδων δεν εισπράττονται φόροι για να αγοραστεί το φουά γκρα -µε νιώθεις;
Ερώτηση: τι πρέπει να κάνει το κράτοςστη συγκεκριµένη περίπτωση; Τι µέτρα πρέπει να πάρει; Απαντήστε και εισπράττετε την βάσην ας πούµε ! Απαντήσεις που δώθηκαν από τυχάρπαστους φωστήρες της µπακαλικής:
1.Μειώνει τους φόρους το κράτος, οπότε περισσεύουν χρήµατα στους φτωχοµεροκαµατιάρηδες και ξεχρεώνουν το µπακάλη και τον τσιφούτη.
Σχόλιο: Αγαπητό µου παιδί, µάλλον διαβάζεις πολλές ιστορίες του Έκτορος Μαλό και της Μυρτώς Κοντοβά -δεν εξηγείται αλλιώς τόση απλοϊκότης! Και τι είναι βρέ το κράτος που θα µειώσει τους φόρους; Σύλλογος προστασίας αναξιοπαθούντων µισθωτών; Πως θα ζήσει το κράτος; Εδώ αυτά που παίρνει και δεν του φτάνουν -εσύ προτείνεις µείωση; Άσε που, αν περισσέψουν λεφτά οι φτωχοί, σιγά µην πάνε να ξεχρεώσουν! Θα αγοράσουν ένα κάρο ανοησίες και θα βρεθούν ακόµα πιο χρεωµένοι -έτσι όπως ακριβώς κάνουν τα τελευταία χρόνια! Ξαναπέρνα το Σεπτέµβρη µε τον κηδεµόνα σου αγαπητό µου παιδί.
2.Ξεχρεώνει το κράτος τα χρωστούµενα από την τσέπη του και τα κρατάει λίγα-λίγα από τα µισθά των φτωχώνε. Σχόλιο: Από τον προηγούµενο αντέγραψες και άλλαξες λίγο το συµπέρασµα για να µη σε πάρουν είδηση;
Βρέ µπούφε αφού και το κράτος από τον τσιφούτη δανείζεται, πού θα βρει λεφτά να τον ξεχρεώσει;
3.Αφήνει το κράτος τον τσιφούτη και τον χοντρό να ψοφήσουν επειδή κάνανε ανοησίες και ανοίγει ένα δικό του µπακάλικο µαζί µε µια κρατική τσιφουτερί για να βολευτεί ο κοσµάκης.
Σχόλιο: Μόνο που πρώτον αν ψοφήσει το κεφάλαιο ποιος θα χρηµατοδοτεί τους βουλευτές να βουλεύονται και τους υπουργούς να υποεργάζονται; Κατά δεύτερον, φαίνεται ότι αριστερίζεις και η ιστορία σε έχει καταδικάσει στο πυρ το εξώτερον! Ξαναπέρνα το Σεπτέµβρη που θα έχει τελειώσει η τουριστική περίοδος και θα ξαναλειτουργήσουµε τη Μακρόνησο, να δούµε τι θα κάνουµε µε σένα.
4.Αγοράζει το κράτος ένα ολοκαίνουργο τεφτέρι, λευκό σαν αθώα περιστερά και το δίνει στον χοντρό. Δίνει κι ένα στον τσιφούτη για να µη γκρινιάζει. Και τους λέει «µην ανησυχείτε, εγώ είµαι εδώ -γράψτε κατά βούληση, εγγυώµαι εγώ τα λεφτά σας».
Σχόλιο: Να συλληφθεί πάραυτα ο γράψας την παραπάνω τούφα και να του απαγγελθούν επιτόπου κατηγορίες περιύβρισης αρχής, παρακώλυσης συγκοινωνιών, σύστασης συµµορίας καθώς και κατανάλωσης ψυχότροπων ουσιών εν ώρα µαθήµατος.
Σύµφωνοι;
Στο ξεκίνηµα της παγκόσµιας κρίσης του χρηµατοπιστωτικού συστήµατος,σύµπασα η ανθρωπότης προσκύνησε τον προφήτη Γκόρντον Μπράουν που είχε την έµπνευση να «δανείσει» χρήµατα στις τράπεζες, βάζοντας πόδι στους διοικητικούς τους µηχανισµούς, προκειµένου να εκτονωθεί η κρίση. Αυτό έγινε στην Αγγλία και οι ηγέτες των υπόλοιπων χωρών έσπευσαν να κάνουν το ίδιο.
Σήµερα όλο και περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες µπερδεύονται στο άκουσµα του παραπάνω ονόµατος. Η συνήθης αντίδραση είναι του στυλ «Μπράουν; Άι θινκ χι ιζ εν οβερεστιµέιτεντ πλέιερ Παντελής Μπράουν ιζ φορ δε µπάζα άι τελ γιου». Κοντολογίς, όλο και περισσότεροι θέλουν να ξεχάσουν τη βλακεία του Γκόρντονα του Καφέ. Γιατί; Διότι το πρόβληµα ήταν το πλεόνασµα παραγωγής που κυκλοφόρησε στην αγορά και η οικονοµική αδυναµία των καταναλωτών να το απορροφήσουν. Πράγµα το οποίο οδήγησε στην κυκλοφορία πλασµατικού χρήµατος µέσω του υπερδανεισµού. Που µε τη σειρά του οδήγησε σε κατάρρευση των αγορών εφόσον το πλασµατικό χρήµα δεν µπορεί µε τίποτα να γίνει πραγµατικό. Όταν έρχεσαι εσύ και λες ότι θα ρίξεις ΚΙ ΑΛΛΟ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ, για να διορθώσεις την κατάσταση -είσαι, το λιγότερο, µαστουρωµένος! Μάλιστα ο δικός µας οικονοµικός κεφάλας δεν άντεξε και το έσκασε το παραµύθι σε συνέντευξη τύπου. «Δεν είναι πραγµατικά τα κεφάλαια που θα δώσουµε για την στήριξη των τραπεζών, απλώς θα εγγυηθούµε την χρηµατοπιστωτική επάρκεια για να αποκαταστήσουµε την εµπιστοσύνη», έτσι ακριβώς όπως στο λέω το είπε ο άνθρωπος! Μα φυσικά και δεν είναι πραγµατικά τα κεφάλαια κύριέ Παραλογοσκούφη µου! Εσείς µέχρι χτες δανειζόσασταν από τις τράπεζες εκδίδοντας οµόλογα για να καλύψετε τους προϋπολογισµούς σας (το επιτρεπτό ετήσιο έλλειµµα στην Ε.Ε. είναι 3%, πράγµα που σηµαίνει ότι κάθε χρόνο τα κράτη-µέλη πρέπει να δανείζονται χρήµατα για να αντιµετωπίσουν τις ανάγκες τους) -τώρα πως βρεθήκατε να δανείζετε τις τράπεζες; Τσου ρε λάκηδες!
Ξεκαθαρίζω -η λύση που προωθείται από τις κυβερνήσεις των ανεπτυγµένων χωρών για την αντιµετώπιση της κρίσης µοιάζει µε συνταγή αλµπάνη γιατρού για την αντιµετώπιση του καρκίνου.
«Από πού να πάρω αυτά τα φάρµακα γιατρέ µου;» «Μα δεν χρειάζεται να πάρετε τα φάρµακα αγαπητέ! Αρκεί να φάτε το χαρτί της συνταγής και θα γίνετε σίγουρα καλά!»
Ξεκαθαρίζω -µέχρι να ρεφάρει η αγορά τη χασούρα της, µέχρι δηλαδή να αντιµετωπίσουν τη ζηµιά από το πλασµατικό χρήµα, θα περάσουν πολλές αναποτελεσµατικές νύχτες του Αγίου Βαρθολοµαίου ακόµα και µέρα-µεσηµέρι. Άρχισαν ήδη να κλείνουν τα παραρτήµατά τους οι αυτοκινητοβιοµηχανίες, θα ακολουθήσουν εταιρείες ειδών εικόνας- ήχου, κινηµατογραφικά στούντιο, εταιρείες παροχής υπηρεσιών και ειδών ψυχαγωγίας και αναψυχής, τουριστικά καταλύµατα. Με λίγα λόγια, η πολυτέλεια θα φάει πρώτη χώµα.
Ξεκαθαρίζω -άνθρωποι θα µείνουν στο δρόµο, προγράµµατα ανεργίας θα αποτύχουν να καλύψουν τις ανάγκες τους και η αγορά θα υπολειτουργεί χειροτερεύοντας συνεχώς την κατάσταση.
Ξεκαθαρίζω -αυτή τη φάση οι γραµµατιζούµενοι τη λένε «ύφεση». Και κουβαλάει στασιµοπληθωρισµό (υψηλό πληθωρισµό που δεν πέφτει µε τίποτα), συνεχώς αυξανόµενη ανεργία, µείωση των παραγωγικών διαδικασιών µέχρι τη στιγµή που . Που;
Δεν θα αναλύσω το µαρξιστικό σενάριο, όπου το σύστηµα καταρρέει µέσα στις αντιφάσεις του. Ξέρεις γιατί; Επειδή αυτό είναι το ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ σενάριο. Θα σου πω όµως για την άλλη προοπτική, αυτή που διδάσκονται οι οικονοµολόγοι στο µάθηµα της οικονοµικής θεωρίας -όταν µελετάνε τα νεώτερα οικονοµικά µοντέλα.
Για να ξεπεραστεί η ύφεση, έχει αποδειχτεί από την ιστορική εµπειρία ότι θα πρέπει να επέλθει ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ. Μόνο έτσι θα µειωθεί το αγοραστικό κοινό παράλληλα µε τη (σε µεγαλύτερο βαθµό) µείωση της προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών και µόνο µε αυτόν τον τρόπο θα οδηγηθούµε σε αύξηση της αγοραστικής ικανότητας και, ακολούθως, αύξηση των τιµών. Μαγικό, έτσι;
Τι σηµαίνει όµως «καταστροφή µέρους των παραγωγικών μηχανισµών»; Παραγωγικοί µηχανισµοί είναι οι εργαζόµενοι και τα µέσα παραγωγής (µηχανήµατα, κτίρια κ.λ.π.) -να το ξεκαθαρίσω αυτό. Και πως καταστρέφονται; Πανεύκολα! Οι άνθρωποι-εργαζόµενοι σκοτώνονται µαζικά σε πεδία µαχών, τα εργοστάσια βοµβαρδίζονται, οι οδικές αρτηρίες µεταφοράς εµπορευµάτων ανατινάζονται, η αεροπορία και το ναυτικό χρησιµοποιούνται για τη διεξαγωγή εχθροπραξιών . Χρειάζεται να σου πω κι άλλα για να καταλάβεις ότι η «καταστροφή µέρους των παραγωγικών µηχανισµών» συνεπάγεται πόλεµο;
Παγκόσµιο κατά προτίµηση, να µην κάνουµε διπλές και τρίδιπλες δουλειές -να ξεµπερδεύουµε µε τη µία. Ο µπακάλης δεν θα πάει στον πόλεµο γιατί έχει πλατυποδία, ο γερο-τσιφούτης επίσης δεν θα πάει, λόγω ηλικίας. Αλλά θα είναι εδώ όταν εσύ δεν θα γυρίσεις για να συνεχίσουν τις δουλειές τους µε καλύτερες συνθήκες και έχοντας σβήσει τις συνέπειες των βλακωδών ενέργειών τους. Ο Καφές Γκόρντον δεν θα πάει στον πόλεµο λόγω στραβισµού, ο Σαρκοζί δεν θα πάει επειδή είναι προστάτης οικογενείας, η Μέρκελ θα το παίξει γυναίκα και δεν θα καταταγεί, ο Αµερικάνος Πρόεδρος δεν θα πάει επίσης -επειδή εκεί η θητεία είναι προαιρετική. Θα µείνουν πίσω να περιµένουν εσένα, να τους διευκολύνεις ψοφώντας σε κάποιον βοµβαρδισµένο παλιότοπο για χάρη της σηµαίας. Της δικής τους σηµαίας - όχι της δικής σου, εσύ άλλωστε δεν έχεις. Επειδή και τη σηµαία σου µε υπερχρεωµένη πιστωτική την αγόρασες. Άραγε πέφτω πολύ έξω; Ας το ελπίσουμε!!
-
Δυστυχώς, όπως τα λέει είναι...
-
Μπα, από την εμφάνιση (και ρίψη) της πρώτης ατομικής βόμβας, παγκόσμιος πόλεμος με την έννοια των δύο προηγούμενων δύσκολα θα υπάρξει...
_
-
respeKt!!!
-
Μήπως να ενωνόταν με το θέμα για την παγκόσμια οικονομικη κρίση...;;
Δεν προλαβαίνω να σχολιάσω τώρα, αλλα έχω κάποιες σοβαρές ενστάσεις...! Καθόλου respect απο μένα...
-
Τα κράτη άρχισαν ήδη να εφαρμόζουν τον προστατευτισμό, οι Αμερικάνοι με τον χάλυβα π.χ.
Ο προστατευτισμός μοιραία οδηγεί σε μίσος και αυθαίρετες κατηγορίες και αποφάσεις που συχνά οδηγούν σε πολέμους. Η κατάσταση σήμερα μοιάζει απίστευτα μα αυτήν του 1929. Αν υπάρξει πόλεμος σίγουρα δεν θα είναι πυρηνικός και σίγουρα δεν θα επέλθει πριν από αρκετά χρόνια ύφεσης. -
επιεικώς ΓΤΠ μου φαίνεται η όλη ανάλυση αλλά τεσπα
-
Δυστηχως παιδια ειναι ετσι ακριβως οπως τα λεει ο φιλος μας παραπανω,το θεμα ειναι ποτε θα γινει και που?
-
Αυτοί οι ιδιοφυείς που μιλάνε για ανάλυση για τα μπάζα κτλ. καλό θα ήταν να μας λένε και το γιατί....
-
Ο χρήστης tryphon έγραψε:
Αυτοί οι ιδιοφυείς που μιλάνε για ανάλυση για τα μπάζα κτλ. καλό θα ήταν να μας λένε και το γιατί....διαλέγεις:
Α) γιατί απλά μπορούν
Β) γιατί ξέρουν
Γ) τίποτα από τα παραπάνω
-
Λοιπόν (χωρίς να είμαι ιδιαιτέρως ευφυής - απλά με σχετικές σπουδές), ιδού μερικές εξηγήσεις:
Ο χρήστης tryphon έγραψε:
Σκέψου ότι ζεις σε µια γειτονιά παλαιού τύπου. ......................................................................................
Σχόλιο: Να συλληφθεί πάραυτα ο γράψας την παραπάνω τούφα και να του απαγγελθούν επιτόπου κατηγορίες περιύβρισης αρχής, παρακώλυσης συγκοινωνιών, σύστασης συµµορίας καθώς και κατανάλωσης ψυχότροπων ουσιών εν ώρα µαθήµατος.Μέχρι εδώ δεν έχουμε πολλές διαφωνίες, σε γενικές γραμμές συμφωνούμε ότι είναι μία (όντως απολαυστική σε ύφος Τσιφόρου - respect στον θεό! ) απλούστευση της τωρινής κρίσης.
Στο ξεκίνηµα της παγκόσµιας κρίσης του χρηµατοπιστωτικού συστήµατος,σύµπασα η ανθρωπότης προσκύνησε τον προφήτη Γκόρντον Μπράουν που είχε την έµπνευση να «δανείσει» χρήµατα στις τράπεζες, βάζοντας πόδι στους διοικητικούς τους µηχανισµούς, προκειµένου να εκτονωθεί η κρίση. Αυτό έγινε στην Αγγλία και οι ηγέτες των υπόλοιπων χωρών έσπευσαν να κάνουν το ίδιο.
Ένα βασικό που ξεχνάει η παραπάνω ανάλυση είναι ότι η κρίση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απώλεια εμπιστοσύνης και στην (συνακόλουθη) έλλειψη ρευστότητας. Και τα δύο αντιμετωπίζονται σε κάποιο βαθμό με την πολιτική είτε δανεισμού στις τράπεζες, είτε κρατικών ενισχύσεων σε αυτές. Αυτό που έγινε ήταν ότι οι τράπεζες δεν εμπιστεύονταν ούτε τον εαυτό τους, οπότε έπρεπε (πρέπει) με κάποιο τρόπο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.
Διότι το πρόβληµα ήταν το πλεόνασµα παραγωγής που κυκλοφόρησε στην αγορά και η οικονοµική αδυναµία των καταναλωτών να το απορροφήσουν. Πράγµα το οποίο οδήγησε στην κυκλοφορία πλασµατικού χρήµατος µέσω του υπερδανεισµού. Που µε τη σειρά του οδήγησε σε κατάρρευση των αγορών εφόσον το πλασµατικό χρήµα δεν µπορεί µε τίποτα να γίνει πραγµατικό. Όταν έρχεσαι εσύ και λες ότι θα ρίξεις ΚΙ ΑΛΛΟ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ, για να διορθώσεις την κατάσταση -είσαι, το λιγότερο, µαστουρωµένος!
Όπα... Αυτή η ανάλυση είναι... κάπως... Η υπερπροσφορά αγαθών (αυτό που υποννοείται με τις λέξεις 'πλεόνασμα παραγωγής') δεν οδηγεί στον υπερδανεισμό. Οδηγεί σε πτώση τιμών (ότι συμβαίνει τώρα). Απλή εφαρμογή του βασικότερου οικονομικού νόμου (προσφορά και ζήτηση). Ο υπερδανεισμός έχει άλλες αιτίες (που έχουν να κάνουν με τις προσδοκίες των καταναλωτών για τα μελλοντικά τους εισοδήματα ή τη μελλοντική αξία της περιουσίας τους ή απλά ανάγκες - επίπλαστες ή όχι - που δεν μπορούν να καλυφθούν με το τρέχουν εισόδημα του νοικοκυριού). Ο υπερδανεισμός λοιπόν ΔΕΝ έχει να κάνει με την υπερπροσφορά (που αν υπήρχε θα είχε άλλα αποτελέσματα).
Τώρα τι εννοεί ο ποιητής με τις λέξεις 'πλασματικό χρήμα';;;
Το σύνολο της ποσότητας του χρήματος που υπάρχει σε μία οικονομία είναι το άθροισμα: μετρητά + ισοδύναμα μετρητών.
Τι είναι τα ισοδύναμα μετρητών; Οι καταθέσεις για παράδειγμα. Έστω μία οικονομία με 3 μέλη. Τους καταναλωτές α και β και την τράπεζα γ. Ο α είναι λεφτάς. ο β φτωχός. Στον α περισσεύουν 10 ευρώ, τα οποία καταθέτει στην τράπεζα γ. Η τράπεζα όμως αυτά τα λεφτά τα δανείζει στον β ο οποίος τα χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες του. Άρα τι έχουμε; 10 ευρώ που ανήκουν στον α, αλλά είναι στην τράπεζα (αλλά ο α μπορεί να τα πάρει ή να τα χρησιμοποιήσει όπως θέλει ανά πάσα στιγμή) και άλλα 10 τα οποία είναι στα χέρια του β, αλλά είναι δάνειο από την τράπεζα. Η συνολική ποσότητα του χρήματος λοιπόν έχει αυξηθεί κατά 10 ευρώ!
Δεν είναι οικονομικίστικα είναι η καθημερινή λειτουργία της οικονομίας, η οποία βασίζεται σε κοινή λογική και στην (πολύ λογική) πραγματικότητα του ότι δεν πάνε κάθε μέρα όλοι οι καταθέτες να αποσύρουν όλα τους τα λεφτά από τις τράπεζες!
Εξάλλου, ο πιο εύκολος τρόπος να φαληρίσει μία τράπεζα είναι να πάνε όλοι οι καταθέτες της και να αποσύρουν τα χρήματά τους την ίδια μέρα! Καμία μα καμία τράπεζα στον κόσμο δεν μπορεί να αντέξει σε αυτό (μιας και αυτά τα λεφτά τα έχει δανείσει σε άλλους για να βγάλει κέρδος και να πληρώσει τους τόκους καταθέσεων)!
Μάλιστα ο δικός µας οικονοµικός κεφάλας δεν άντεξε και το έσκασε το παραµύθι σε συνέντευξη τύπου. «Δεν είναι πραγµατικά τα κεφάλαια που θα δώσουµε για την στήριξη των τραπεζών, απλώς θα εγγυηθούµε την χρηµατοπιστωτική επάρκεια για να αποκαταστήσουµε την εµπιστοσύνη», έτσι ακριβώς όπως στο λέω το είπε ο άνθρωπος!
Μα, ποιος (εκτός από ανεγκέφαλους δημοσιογραφίσκους - δηλαδή το 95%) είπε ότι θα δώσει το δημόσιο 28δις; Εγγύηση θα δώσει (και μάλιστα με πολύ σκληρούς όρους) για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη! Ίσως το μόνο σωστό μέτρο που άκουσα από την Ελληνική κυβέρνηση εδώ και χρόνια...
Μα φυσικά και δεν είναι πραγµατικά τα κεφάλαια κύριέ Παραλογοσκούφη µου! Εσείς µέχρι χτες δανειζόσασταν από τις τράπεζες εκδίδοντας οµόλογα για να καλύψετε τους προϋπολογισµούς σας (το επιτρεπτό ετήσιο έλλειµµα στην Ε.Ε. είναι 3%, πράγµα που σηµαίνει ότι κάθε χρόνο τα κράτη-µέλη πρέπει να δανείζονται χρήµατα για να αντιµετωπίσουν τις ανάγκες τους) -τώρα πως βρεθήκατε να δανείζετε τις τράπεζες; Τσου ρε λάκηδες!
Tο έλλειμα στα δημόσια οικονομικά δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό, αρκεί να γίνεται συνετή διαχείρισή του. Με πολύ απλά λόγια, σε περιόδους κρίσης τα κράτη δεν είναι κακό να έχουν έλλειμα, προκειμένου να 'ρίξουν χρήμα' στην οικονομία για να ξεπεραστεί η κρίση. Βέβαια, όταν ξεπεραστεί η κρίση, θα πρέπει να εμφανίζουν πλεονάσματα για να δημιουργηθεί ένα 'μπαγιόκο' (αθάνατε Τσιφόρε! ) για να μπορέσουν αφενός να πληρώσουν τα ελλείματα της κρίσης και αφετέρου να πληρώσουν τυχόν μελλοντικές κρίσεις.
Ξεκαθαρίζω -η λύση που προωθείται από τις κυβερνήσεις των ανεπτυγµένων χωρών για την αντιµετώπιση της κρίσης µοιάζει µε συνταγή αλµπάνη γιατρού για την αντιµετώπιση του καρκίνου.
«Από πού να πάρω αυτά τα φάρµακα γιατρέ µου;» «Μα δεν χρειάζεται να πάρετε τα φάρµακα αγαπητέ! Αρκεί να φάτε το χαρτί της συνταγής και θα γίνετε σίγουρα καλά!»
Η μόνη λύση είναι η εισροή χρήματος στην οικονομία, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που οδήγησαν στην κρίση ή την επιτείνουν (έλλειψη ρευστότητας, μείωση της κατανάλωσης, μείωση εισοδημάτων, έλλειψη εμπιστοσύνης, κτλ). Υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν ότι αυτό είναι λάθος, προσωπικά (με την όποια - ανύπαρκτη - βαρύτητα μπορεί να έχει η άποψή μου) διαφωνώ με αυτούς που διαφωνούν
Βέβαια, οι δικοί μας μαθητευόμενοι, σαν πρώτη αντίδραση έκοψαν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ενώ χρωστάνε σε διάφορες εταιρείες δισσεκατομμύρια εδώ και χρόνια. Αν αυτά δεν αλλάξουν, ετοιμαστείτε για πολύ μεγάλη κρίση σε διάρκεια και ένταση.
Η λύση που προωθείται στις πραγματικά αναπτυγμένες χώρες, είναι η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων (πρόογραμμα Obama για δημόσιες επενδύσεις 1,9 τρισ $!!! ), που είναι και ο μόνος τρόπος να βγούμε από την τρύπα...
Ξεκαθαρίζω -µέχρι να ρεφάρει η αγορά τη χασούρα της, µέχρι δηλαδή να αντιµετωπίσουν τη ζηµιά από το πλασµατικό χρήµα, θα περάσουν πολλές αναποτελεσµατικές νύχτες του Αγίου Βαρθολοµαίου ακόµα και µέρα-µεσηµέρι.
Η ζημιά δεν προκλήθηκε από το λεγόμενο πλασματικό χρήμα.
Άρχισαν ήδη να κλείνουν τα παραρτήµατά τους οι αυτοκινητοβιοµηχανίες, θα ακολουθήσουν εταιρείες ειδών εικόνας- ήχου, κινηµατογραφικά στούντιο, εταιρείες παροχής υπηρεσιών και ειδών ψυχαγωγίας και αναψυχής, τουριστικά καταλύµατα. Με λίγα λόγια, η πολυτέλεια θα φάει πρώτη χώµα.
Λογικό, γιατί οι καταναλωτές από εκεί θα κόψουν πρώτα... Αν χάσεις τη δουλειά σου, δεν θα πάρεις home cinema!
Σε ότι αφορά τις απολύσεις, είναι ότι χειρότερο μπορείνα συμβεί σε μία τέτοια περίοδο, γιατί μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα, άρα μειώνεται η κατανάλωση, άρα χειροτερεύει η ύφεση! Αλλά εάν οι εταιρείες δεν πουλάνε, δεν έχουν λόγο να παράγουν και να πληρώνουν προσωπικό που κάθεται (ενώ από την άλλη δεν πουλάνε και ότι έχουν ήδη παράγει...
Εκεί είναι που θα έχει αποτέλεσμα η κρατική παρέμβαση (τα ελλείμματα που λέγαμε...) για να γίνουν έργα (και το σωστό είναι να γίνουν έργα υποδομών, έτσι ώστε να μπουν βάσεις και για ανάπτυξη, όχι μόνο απλά πυροσβεστικά λεφτά) που θα δώσει δουλειά στις εταιρείες και στους εργαζόμενους!
Ξεκαθαρίζω -άνθρωποι θα µείνουν στο δρόµο, προγράµµατα ανεργίας θα αποτύχουν να καλύψουν τις ανάγκες τους και η αγορά θα υπολειτουργεί χειροτερεύοντας συνεχώς την κατάσταση.
Ξεκαθαρίζω -αυτή τη φάση οι γραµµατιζούµενοι τη λένε «ύφεση». Και κουβαλάει στασιµοπληθωρισµό (υψηλό πληθωρισµό που δεν πέφτει µε τίποτα), συνεχώς αυξανόµενη ανεργία, µείωση των παραγωγικών διαδικασιών µέχρι τη στιγµή που . Που;
Άλλο ύφεση άλλο στασιμοπληθωρισμός. Στασιμοπληθωρισμό έχουμε όταν παρουσιάζονται παρατεταμένες περίοδοι ΚΑΙ μεγάλης ανεργίας ΚΑΙ υψηλού πληθωρισμού. Αυτό είναι που όλοι απεύχονται (αλλά έχω την εντύπωση ότι συμβαίνει στην Ελλάδα εδώ και χρόνια).
Μπορούμε να έχουμε ύφεση (μείωση του ΑΕΠ) χωρίς πληθωρισμό ή ακόμα και με αρνητικό πληθωρισμό!
Δεν θα αναλύσω το µαρξιστικό σενάριο, όπου το σύστηµα καταρρέει µέσα στις αντιφάσεις του. Ξέρεις γιατί; Επειδή αυτό είναι το ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ σενάριο.
Αυτό είναι πάντα ένα ενδεχόμενο, αλλά δεν πιστεύω να συμβεί... Μάλλον πάμε για μία μεγάλη ύφεση... Ελπίζω μόνο να έχουμε μάθει από το παρελθόν και να την αντιμετωπίσουμε. Αλλά σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι θα αντιμετωπιστεί χωρίς το παρακάτω:
Θα σου πω όµως για την άλλη προοπτική, αυτή που διδάσκονται οι οικονοµολόγοι στο µάθηµα της οικονοµικής θεωρίας -όταν µελετάνε τα νεώτερα οικονοµικά µοντέλα.
Για να ξεπεραστεί η ύφεση, έχει αποδειχτεί από την ιστορική εµπειρία ότι θα πρέπει να επέλθει ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ. Μόνο έτσι θα µειωθεί το αγοραστικό κοινό παράλληλα µε τη (σε µεγαλύτερο βαθµό) µείωση της προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών και µόνο µε αυτόν τον τρόπο θα οδηγηθούµε σε αύξηση της αγοραστικής ικανότητας και, ακολούθως, αύξηση των τιµών. Μαγικό, έτσι;
Τι σηµαίνει όµως «καταστροφή µέρους των παραγωγικών μηχανισµών»; Παραγωγικοί µηχανισµοί είναι οι εργαζόµενοι και τα µέσα παραγωγής (µηχανήµατα, κτίρια κ.λ.π.) -να το ξεκαθαρίσω αυτό. Και πως καταστρέφονται; Πανεύκολα! Οι άνθρωποι-εργαζόµενοι σκοτώνονται µαζικά σε πεδία µαχών, τα εργοστάσια βοµβαρδίζονται, οι οδικές αρτηρίες µεταφοράς εµπορευµάτων ανατινάζονται, η αεροπορία και το ναυτικό χρησιµοποιούνται για τη διεξαγωγή εχθροπραξιών . Χρειάζεται να σου πω κι άλλα για να καταλάβεις ότι η «καταστροφή µέρους των παραγωγικών µηχανισµών» συνεπάγεται πόλεµο;
Παγκόσµιο κατά προτίµηση, να µην κάνουµε διπλές και τρίδιπλες δουλειές -να ξεµπερδεύουµε µε τη µία. Ο µπακάλης δεν θα πάει στον πόλεµο γιατί έχει πλατυποδία, ο γερο-τσιφούτης επίσης δεν θα πάει, λόγω ηλικίας. Αλλά θα είναι εδώ όταν εσύ δεν θα γυρίσεις για να συνεχίσουν τις δουλειές τους µε καλύτερες συνθήκες και έχοντας σβήσει τις συνέπειες των βλακωδών ενέργειών τους. Ο Καφές Γκόρντον δεν θα πάει στον πόλεµο λόγω στραβισµού, ο Σαρκοζί δεν θα πάει επειδή είναι προστάτης οικογενείας, η Μέρκελ θα το παίξει γυναίκα και δεν θα καταταγεί, ο Αµερικάνος Πρόεδρος δεν θα πάει επίσης -επειδή εκεί η θητεία είναι προαιρετική. Θα µείνουν πίσω να περιµένουν εσένα, να τους διευκολύνεις ψοφώντας σε κάποιον βοµβαρδισµένο παλιότοπο για χάρη της σηµαίας. Της δικής τους σηµαίας - όχι της δικής σου, εσύ άλλωστε δεν έχεις. Επειδή και τη σηµαία σου µε υπερχρεωµένη πιστωτική την αγόρασες. Άραγε πέφτω πολύ έξω; Ας το ελπίσουμε!!
Πιστεύω ότι ο πόλεμος (μιλάω για Ευρώπη και Β. Αμερική) είναι πλέον εκτός πραγματικότητας. Πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο, αλλά (πιστεύω ότι) είναι επιστημονική φαντασία...
Αυτά και συγνώμη για το σεντόνι...
-
Αν σκεφτεις οτι ο Τσαμπερλαιν θεωρουσε τον πολεμο εκτός πραγματικοτητας τον Αυγουστο του 39, δικαιολογεισαι.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΜΑΣ ΑΓΓΙΖΕΙ;;