-
Το ερώτημα δεν είναι αν καλώς ή κακώς υπάρχουν αλλά αν έτσι όπως λειτουργει ο θεσμός στη χώρα μας κοροϊδευόμαστε ή όχι και πώς θα έπρεπε να διαμορφώσουμε το υπάρχον σύστημα [ή κάποιο που θα το αντικαταστήσει/συμπληρώσει - αν ποτέ γίνει κάτι τέτοιο] για να έχουμε τα αποτελέσματα που θα θέλαμε να έχουμε.
Για να απαντηθεί κάτι τέτοιο θα έπρεπε να εξετάσουμε αν η συχνότητα [και η προβλεψιμότητα] των ελέγχων επαρκεί ή απλά 'βολεύει', αν πρέπει να είναι η ίδια για όλα τα αυτοκινητα, ανεξαρτήτως π.χ. ιστορικού (ηλικίας, κατάστασης, παράνομων μετατροπών, κλπ), αν η εξειδίκευση του προσωπικού και ο εξοπλισμός αρκούν ώστε να μη γίνονται λάθη, αν τα ΚΤΕΟ μπορούν να κάνουν ελέγχους που δε μπορούν να κάνουν με υπευθυνότητα τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία [και άρα είναι ο μόνος λογικός τρόπος να βρεθεί αν ένα αμάξι είναι 'σωστό'], αν το κόστος των ελέγχων (π.χ. της μέτρησης των καυσαερίων) είναι λογικό ή κάποιος θησαυρίζει από κάτι που δε θα έπρεπε ν' αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης, αν υπάρχει ανταποδοτικότητα και γι αυτόν που το έχει εντελώς παρατημένο και δεν ξέρει σε τι κατάσταση είναι το αμάξι που οδηγεί αλλά και γι αυτόν που ξοδεύεται και το διατηρεί σε άριστη κατάσταση, κατά πόσον περνούν αυτοί που πρέπει να περνούν και κόβονται αυτοί που πρέπει να κόβονται, αν προσέρχονται όλοι όσοι θα έπρεπε να προσέρχονται για έλεγχο, και, τελικά, γιατί κυκλοφορούν τόσα χρέπια και τόσοι κάγκουρες στους δρόμους μας.
Κατά τ' άλλα συμφωνώ με τα περισσότερα από τα παραπάνω.
-
[quote='nidosan']
Το ερώτημα δεν είναι αν καλώς ή κακώς υπάρχουν αλλά αν έτσι όπως λειτουργει ο θεσμός στη χώρα μας κοροϊδευόμαστε ή όχι και πώς θα έπρεπε να διαμορφώσουμε το υπάρχον σύστημα [ή κάποιο που θα το αντικαταστήσει/συμπληρώσει - αν ποτέ γίνει κάτι τέτοιο] για να έχουμε τα αποτελέσματα που θα θέλαμε να έχουμε.Το είπαμε σε προηγούμενη συζήτηση,
ο θεσμός ΚΤΕΟ χρήζει άμεσης βελτίωσης, εξέλιξης και προπάντων ουσιαστικού ελέγχου.
Από εκεί και πέρα όμως λειτουργεί και ως μπούσουλας για αρκετούς σήμερα διότι δεν εξηγείται αλλιώς η επισκεψιμότητα στα συνεργεία για προετοιμασία πριν το ΚΤΕΟ.Η Λύση είναι μία ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ των πάντων και σε όλα που σχετίζονται με την τεχνική κατάσταση της αυτοκίνησης, προτείνω ορισμένες ιδέες παρακάτω,
-
Δημοσίευση, αντιπαραβολή και σύγκριση ΟΛΩΝ των στατιστικών κάθε ΚΤΕΟ σε τακτική βάση, θα προκύπτει έτσι ποιο ΚΤΕΟ απορρίπτει τεχνικούς ελέγχους και σε τι ποσοστό και ποιο όχι, ποιο συνεργάζεται με 'μόνιμους πελάτες' (διεκπαιρεωτές, εμπόρους, εταιρίες ενοικιάσεως, κλπ) και ποιο όχι, ποιο τηρεί διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου και στην τελική ποιο έχει τεχνική επάρκεια ώστε να μετρά ΣΩΣΤΑ.
-
Τήρηση και εποπτεία Μητρώου οχημάτων από το ΥΜΕ, θα προκύπτει πόσα οχήματα ελέγχθησαν και πότε. Σήμερα στην ελλάδα υπολογίζεται αποχή άνω του 50% των κυκλοφορούντων οχημάτων από τον τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ.
-
Υποχρεωτικός εξοπλισμός όλων των συνεργείων επισκευής με μετρητικό εξοπλισμό αντίστοιχο των ΚΤΕΟ ώστε να μιλάνε επιτέλους στον ίδιο κώδικα επικοινωνίας. Ποιο συνεργείο μπορεί σήμερα να επισκευάζει φρένα αν δεν μπορεί να τα μετρήσει ?, αντίστοιχα στα τζογόμετρα, αμορτισερόμετρα, φωτόμετρα, κλπ
-
Σύσταση μητρώου & αυστηρού ποινολογίου για συνεργεία παντός τύπου & ΚΤΕΟ, όταν προκύπτει ότι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά να μην την κάνουν καθόλου, να κλείνουν δια παντώς και να αλλάζουν επάγγελμα.
-
ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος σε ηλεκτρονική μορφή, όπου σε κάθε επισκευή, συντήρηση, ΚΤΕΟ, έλεγχος τροχαίας, ή οποιαδήποτε άλλη μορφή επέμβασης κρίνεται σκόπιμο θα φορτώνεται με τα αντίστοιχα στοιχεία και θα συνοδεύουν το όχημα μέχρι το τέλος κυκλοφορίας του.
-
Συμφωνώ μαζί σου, για πρόγραμμα επιβράβευσης των συνετών ιδιοκτητών και αντίστοιχα ποινών για τους ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ, ίσως να εξυπηρετεί και στον εξορθολογισμό χρεώσεων τελών κυκλοφορίας & ασφαλίστρων. Ένα καλοσυντηρημένο όχημα κοστίζει πολύ λιγότερα στο περιβάλλον και στη ζωή όλων μας.
-
Έλεγχος των πάσης φύσεως εισαγωγών εξαρτημάτων, ανταλλακτικών, αξεσουάρ κλπ που πωλούνται ελεύθερα στο εμπόριο. Π.χ. Τι να το κάνουμε αν πλημμυρίζει για χρόνια η αγορά από (α)διάφορους 'ειδικούς' επισκευαστές σε μεμβράνες, xenon, αμορτισέρ, μπούκες, σκάστρες, κλπ και έπειτα βγαίνει οδηγία για έλεγχο στα ΚΤΕΟ, τότε είνα αργά, πέταξε το πουλί....
-
Κλείσιμο όλων των δημοσίων ΚΤΕΟ άμεσα (τα ιδιωτικά σήμερα είναι περισσότερα και πιο εξελιγμένα) διότι επηρεάζουν δυσμενώς τον θεσμό και δεν επιτρέπουν την εξέλιξή του. Τα δημόσια ΚΤΕΟ λειτουργούν ακόμη με μολύβι και χαρτί. Δεν μπορούν να παράγουν στατιστικά και γι' αυτό το λόγο επηρεάζεται η λειτουργία τους διαρκώς από στοιχεία λαμογιάς, επίκινδυνης για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία. Από την άλλη υπάρχει και η νοοτροπία του ΕΛΛΗΝΑΡΑ που λέει, αν δεν μου το περάσεις την άλλη φορά θα πάω σε άλλο ΚΤΕΟ και δεν θα ξανάρθω και ενθαρύνει έτσι την διαιώνιση του κακού ΚΤΕΟ και τη σύσταση 'κακής πελατείας'.
-
Μητρώο και έλεγχος ΟΛΩΝ των προμηθευτών εξοπλισμού συνεργείων & ΚΤΕΟ σχετικά με την αξιοπιστία των μηχανημάτων που πωλούν και των service που κάνουν σε αυτά, οι περισσότεροι σήμερα δεν γνωρίζουν καν την μετρητική ικανότητα του εξοπλισμού που αγοράζουν και έπειτα πωλούν σε πελάτες τους. Τα δε εργοστάσια παραγωγής στην Ευρώπη έχουν αντιλειφθεί πλήρως το χάος της ελληνικής πραγματικότητας και πωλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες στους τελικά ανίδεους μηχανικούς που αναζητούν μόνο χαμηλό κόστος αγοράς τους και τίποτα παραπάνω.
-
Διεργαστηριακούς έκτακτους - αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε συνεργεία και ΚΤΕΟ για να διαπιστώνεται το καθολικό επίπεδο των μετρήσεων και των υπηρεσιών που παράγουν στους ανυποψίαστους και ανήξερους οδηγούς.
Τα παραπάνω είναι κάποια μέτρα που σκέφτηκα σε πολύ λίγο χρόνο αλλά θεωρώ ότι θα συμβάλλουν αρκετά στον εξορθολογισμό εφαρμογής του θεσμού. Σε άλλα κράτη της ΕΕ τηρούνται εδώ αρκετά από τα παραπάνω και για αρκετά χρόνια, στην Ελλάδα όμως έχουμε μια πάρα πολύ σημαντική δυσκολία ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ, που δυστυχώς συντηρούμε και διαχειριζόμαστε προς ιδίον όφελος όλοι μας.
Καταλήγω στο ότι η πρώτη σημαντική αλλαγή πρέπει να είναι στη νοοτροπία μας. Ίσως μέσω του παρόντος forum να πρέπει να ενθαρυνθούν και οργανωθούν ενέργειες προς αυτήν τη κατεύθυνση, συλλογή απόψεων, ταξινόμηση, ψηφοφορία, δημόσια κατάθεση στους αρμόδιους κρατικούς φορείς και φυσικά παρακολούθηση των όποιων εξελίξεων. Και όλοι εμείς από την άλλη θεματοφύλακες της ζωής μας......
-
-
Καλημέρα και καλή χρονιά!
Θα συμφωνήσω με τις προτάσεις του ellinas.odigos. Δυστυχώς όμως θα πρέπει να αλλάξει πρώτα όπως είπες η νοοτρόπία μας και αυτό είναι δύσκολο γιατί εξυπηρετούνται πολλά συμφέροντα. Οι υπάλληλοι των δημοσίων κτέο για παράδειγμα από την στιγμή που άνοιξαν τα ιδιωτικά έχουν αφήσει τις δεύτερες πολυκατοικίες τους στα μπετά και προσπαθούν από τα φορτηγά να τις τελειώσουν...Επίσης δεν υπάρχει ομοιογένεια στον έλεγχο ανά κτέο.Η νομοθεσία είναι η ίδια αλλά κάποια κτέο είναι πιο ελαστικά από κάποια άλλα με αποτέλεσμα να δημιουργείται θέμα. Αν ένα κτέο σε κόψει για ένα λαμπάκι δεν θα ξαναπάς γιατί είναι αυστηροί. Αν ένα άλλο σε περάσει θα μείνεις ευχαριστημένος και θα δυσφημίσεις το πρώτο που πήγες. Έτσι και το πρώτο κτέο δεν πρόκειται να ξανακόψει για ένα λαμπάκι γιατί βλέπει πως χάνει πελατεία...Και τα ιδιωτικά κτέο επιχειρήσεις είναι και θέλουν να έχουν κερδοφορία.Όταν όμως έχεις κτέο που περνάει κάθε τί χωρίς έλεγχο, είτε είναι δημόσιο είτε ιδιωτικό, τότε κάνεις ζημιά σε αυτόν που θέλει να κάνει σωστά τη δουλειά του.Αν όμως εσύ επειδή είσαι σωστός κόβεις τα 10 από τα 15 αυτοκίνητα που έρχονται για έλεγχο και οι άλλοι τα περνάνε τότε σύντομα θα μείνεις χωρίς δουλειά.Αν όμως ελέγχονταν και τα δύο κτέο σωστά και τα πρόστιμα για 'ελλειπής' ελέγχους ήταν τσουχτερά τότε κάτι θα μπορούσε να γίνει αφού το ρίσκο να σε κλείσουν και να χάσεις την άδεια λειτουργίας σου σε σχέση με την επένδυση που θα έχει κάνει το κτέο θα είναι πολύ μεγάλο.Πάντως με την έναρξη λειτουργίας των ιδιωτικών κτέο πιστεύω πως είμαστε σε καλό δρόμο...Μακάρι τα πράγματα να γίνουν στο μέλλον καλύτερα
-
Ακούγεται ότι σήμερα τα ποσοστά απόρριψης από ΚΤΕΟ σε ΚΤΕΟ (δημόσιο ή ιδιωτικό) διαφέρουν πάρα πολύ.
Υπάρχει ΚΤΕΟ στην περιοχή της αμαλιάδας που 'κόβει' με ρυθμούς 0,3%. π.χ. στα 1000 οχήματα αποτυγχάνουν στον έλεγχο τα 3. Ελληνικό σπορ με 7 γράμματα από Λ......για. από την άλλη υπάρχουν (ακόμα) ΚΤΕΟ που αντίστοιχα κινούνται με 20%. Στην Αθήνα ο μ.ο. των ΚΤΕΟ είναι +/- 5% , τα δημόσια είναι λίγο πιο 'αυστηρά' εκεί κόβουν με 2,75% (αυτοκίνητα 10-15ετίας)
Καλά οι χαρτογιακάδες του ΥΜΕ δεν προβληματίζονται μήπως ήρθε η ώρα να αφήσουν για λίγο τον χαρταετό και να ασχοληθούν (στοιχειωδώς τουλάχιστον) με την καθημερινότητα μας στο πλαίσιο ελέγχου εφαρμογής των νόμων
-
Πάει κ αυτό! Σε 30' ήμουν έτοιμος και άψογος όπως μου είπαν!
Παρατήρησα ότι είχε πολύ κόσμο. Της άνας γινόνταν!
-
Κανένας με εμπειρία απο φιμέ σε κτέο?
Πέρασα το δικό μου πριν φύγω, με μεμβράνες σε όλα πλην παρπριζ, κανονικά με βεβαίωση εγκαταστάτη (την καινούργια), αυτοκόλλητο στις μεμβράνες και βεβαίωση νοσοκομείου.
Όμως δεν γράψανε τίποτα πάνω στο χαρτί του κτέο πει μεμβρανών...
Είμαι καλυμένος με τους τροχαίους?? -
Όσοι είχαν βάλει πιο παλιά χωρίς το αυτοκόλλητο τι κάνουν?
Αυτή τη καινούργια βεβαίωση πρέπει να πεταχτώ στο κατάστημα του εγκαταστάτη και να τη ζητήσω? -
Πας στο κατάστημα που στα έβαλε, γιατί εκτός της βεβαίωσης, σου κολάει και αυτοκόλλητα πάνω στις μεμβράνες που αναφέρουν τον τύπο τους. Είχα κι εγώ την παλιά, κι έτρεχα να βρώ κάποιον αντιπρόσωπο κοντά να μου δώσει την καινούργια και να μου κολήσει τα αυτοκόλλητα
Το θέμα είναι τί γίνεται με τις μπροστινές. Εκεί, όπως θα δείς στη βεβαίωση που θα σου δώσει, χρειάζεσαι εξτρά χαρτί απο νοσοκομείοΕπίσης το θέμα είναι ότι με τις μεμβράνες το έχουν σκίσει ^3
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Κανένας με εμπειρία απο φιμέ σε κτέο?Πέρασα το δικό μου πριν φύγω, με μεμβράνες σε όλα πλην παρπριζ, κανονικά με βεβαίωση εγκαταστάτη (την καινούργια), αυτοκόλλητο στις μεμβράνες και βεβαίωση νοσοκομείου.
Όμως δεν γράψανε τίποτα πάνω στο χαρτί του κτέο πει μεμβρανών...
Είμαι καλυμένος με τους τροχαίους??Πιο καλά και πιο πολύ δεν γίνεται. Είσαι 100% νόμιμος, τώρα με τον τροχαίο είναι άλλη υπόθεση (οι μισοί έχουν άγνοια επί του θέματος).
-
Πας στο κατάστημα που στα έβαλε, γιατί εκτός της βεβαίωσης, σου κολάει και αυτοκόλλητα πάνω στις μεμβράνες που αναφέρουν τον τύπο τους. Είχα κι εγώ την παλιά, κι έτρεχα να βρώ κάποιον αντιπρόσωπο κοντά να μου δώσει την καινούργια και να μου κολήσει τα αυτοκόλλητα
Το θέμα είναι τί γίνεται με τις μπροστινές. Εκεί, όπως θα δείς στη βεβαίωση που θα σου δώσει, χρειάζεσαι εξτρά χαρτί απο νοσοκομείοΕπίσης το θέμα είναι ότι με τις μεμβράνες το έχουν σκίσει ^3
Σχετικά με τη βεβαίωση έχω από ιδιώτη και όχι από Νοσοκομείο! Δυστυχώς δε μπορούσα να μπω στη διαδικασία και φοβόμουν το τρέξιμο στη τελευταία περίπτωση! Πρόβλημα που να δικαιολογεί την παρουσία μεμβράνης στα μπροστινά τζάμια πάντως έχω, δεν έστησα κομπίνα γιαυτό
Από τη στιγμή που οι μεμβράνες σου είναι εγκεκριμένες, αυτός που τις τοποθέτησε σου έδωσε βεβαίωση και έχεις τη βεβαίωση από το Νοσοκομείο νομίζω ότι εισαι 100% νόμιμος και δεν μπορούν σε έλεγχο να σου κάνουν κάτι!
-
Ο χρήστης iliasp έγραψε:
Σχετικά με τη βεβαίωση έχω από **ιδιώτη **και όχι από Νοσοκομείο! Δυστυχώς δε μπορούσα να μπω στη διαδικασία και φοβόμουν το τρέξιμο στη τελευταία περίπτωση! Πρόβλημα που να δικαιολογεί την παρουσία μεμβράνης στα μπροστινά τζάμια πάντως έχω, δεν έστησα κομπίνα γιαυτό
Δυστυχώς δε σε καλύπτει, και υπάρχει περίπτωση να σε κόψουν στο ΚΤΕΟ...
-
Ρε παιδιά, αυτή τη μεμβράνη γιατί τη βάζετε? Για τον ήλιο ή για να μη σας βλέπουν και να το παίζετε undercover?
Γνώμη μου είναι πως χάνεις πολλά σε ορατότητα... Χάνεις επίσης τον καταγάλανο ουρανό της Ελλάδας και τα όμορφα τοπία, χιόνια, κτλ... καθώς οι μεμβράνες παραλλάσουν και σκουρύνουν τα χρώματα...
εμένα ποτέ δε μου άρεσαν... Μια φορά όμως κατάλαβα ότι θα ήταν χρήσιμες... Παλιά, όταν ρε γμτ δε μπορούσες να κρυφτείς με το αίσθημά σου ούτε στο ίδιο σου το αμάξι
-
Σχετικά με τη βεβαίωση έχω από **ιδιώτη **και όχι από Νοσοκομείο! Δυστυχώς δε μπορούσα να μπω στη διαδικασία και φοβόμουν το τρέξιμο στη τελευταία περίπτωση! Πρόβλημα που να δικαιολογεί την παρουσία μεμβράνης στα μπροστινά τζάμια πάντως έχω, δεν έστησα κομπίνα γιαυτό
Δυστυχώς δε σε καλύπτει, και υπάρχει περίπτωση να σε κόψουν στο ΚΤΕΟ...
Για τους τροχαίους το γνωρίζω! Κανα 2 φορές που έτυχε πρόσφατα και με σταμάτησαν μόνο που τους είπα ότι έχω χαρτί αλλά από ιδιώτη, μου είπαν οκ και έφυγα! Στο πολύ χαλαρό όμως η συζήτηση, δεν είναι και πολύ σκούρες οι μεμβράνες!
Για το Κτεο νομίζω ότι ποτέ δε χρειαζόταν! Μόνο η βεβαίωση από τον εγκαταστάτη!
-
Ο χρήστης PeterPan έγραψε:
Ρε παιδιά, αυτή τη μεμβράνη γιατί τη βάζετε? Για τον ήλιο ή για να μη σας βλέπουν και να το παίζετε undercover?Γνώμη μου είναι πως χάνεις πολλά σε ορατότητα... Χάνεις επίσης τον καταγάλανο ουρανό της Ελλάδας και τα όμορφα τοπία, χιόνια, κτλ... καθώς οι μεμβράνες παραλλάσουν και σκουρύνουν τα χρώματα...
εμένα ποτέ δε μου άρεσαν... Μια φορά όμως κατάλαβα ότι θα ήταν χρήσιμες... Παλιά, όταν ρε γμτ δε μπορούσες να κρυφτείς με το αίσθημά σου ούτε στο ίδιο σου το αμάξι
Πέτρο, η διαφορά το καλοκαίρι με ήλιο είναι τεράστια. Όταν καμιά φορά δεν παίρνω το δικό μου αμάξι, συχτιρίζω. Ειδικά για τους πίσω πού ψήνονται δεν το κουβεντιάζω.
Αν δεν απατώμαι, στην αυστραλία είναι υποχρεωτικές -
Αν δεν απατώμαι, στην αυστραλία είναι υποχρεωτικέςΔεν μετράει, εκεί είναι κάγκουρες!
-
Να ρωτήσω κάτι: με τον έλεγχο εκτός του αυτοκόλλητου που μου κόλλησαν στην πινακίδα μου κόλλησαν κι ένα που γράφει πότε είναι ο επόμενος έλεγχος και το τηλ τους (σαν διαφήμιση το βλέπω) στο μέσα παμπρίζ. Αυτό είναι υποχρεωτικό να υπάρχει εκεί;
(μισώ τα αυτοκόλλητα ειδικά μέσα στο παμπρίζ μόνο των τελών έχω)
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
+1
Mονο το σημα των τελων ειναι υποχρεωτικο.
Ουτε η ασφαλεια χρειαζεται, ουτε το διαφημιστικο αυτοκολλητο απο το ΚΤΕΟ. -
Ο χρήστης zorz έγραψε:
Αν δεν απατώμαι, στην αυστραλία είναι υποχρεωτικές
Δεν μετράει, εκεί είναι κάγκουρες!
Να ρωτήσω κάτι: με τον έλεγχο εκτός του αυτοκόλλητου που μου κόλλησαν στην πινακίδα μου κόλλησαν κι ένα που γράφει πότε είναι ο επόμενος έλεγχος και το τηλ τους (σαν διαφήμιση το βλέπω) στο μέσα παμπρίζ. Αυτό είναι υποχρεωτικό να υπάρχει εκεί;
Δεν είναι υποχρεωτικό Σάββα. Όταν πέρασα το δικό μου και είδα τον μηχανικό να το κολλά των ρώτησα αν είναι υποχρεωτικό και μου απάντησε αρνητικά. Μάλιστα μου είπε, 'ξεκόλλα το μόλις μπεις μέσα, εγώ δε μπορώ να το κάνω θα με κράξουν'.
-
Ωραία! Πηρε πόδι...
-
Σε ποιο ΚΤΕΟ στο έβαλαν?
Περί ΚΤΕΟ