-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Σ' αυτά που γράφεις ΣΥΜΦΩΝΩ, αλλά αρνούμαι να δω το λάκισμα σαν λύση. Αν μαζευόμασταν άλλες 50.000 (ή 150.000) άνθρωποι στον Νομό, νομίζεις ότι τπτ από αυτά δεν θα άλλαζε;Σωστό αυτό που γράφεις περί λακίσματος, αλλά σκέψου ότι αν μαζευόταν αρκετός πληθυσμός για να μπορεί να υποστηρίξει βιώσιμα την πληθώρα επιλογών που αναζητάνε οι παραπάνω [και δεν είναι ούτε 50.000 ούτε 150.000 το απαιτούμενο νούμερο], τότε το πρώτο πράγμα που θα άλλαζε είναι ο τρόπος ζωής στην πόλη που θα είχε γίνει 'Αθήνα'.
Καθένας έχει τις προτεραιότητές του και τα κριτήριά του. Δεν είναι σων και ντε κάποιος χαζός και κάποιος έξυπνος. Ούτε γίνονται όλα παντού και όπως θα θέλαμε.
'Όλα τα ζώα της κοιλάδας του σερενγκέτι ζουν αρμονικά, γιατί οι ανάγκες τους είναι διαφορετικές' έλεγε ένα ντοκυμαντεράκι. -
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
...και αυτός που μένει δίπλα στο ΕΛ ΒΕΛ θα λέει 'Σιγά μωρέ, σε 2 ωρίτσες είμαι λονδίνο για κλάμπινγκ, 8 ΝΥ για ψώνια και σε 12 ισλανδία για σκι. Και όλα αυτά με κόστος λιγότερο από 10 πανερια λούλουδα στην Πέγκυ (την ζήνα, ντε).Το Λονδίνο είναι σχεδόν 4 ώρες κ η ΝΥ 12. Κ τα λ7 πολλά. Δεν τα αντέχει η γενιά των 700 Ε.
Σου μιλάω για επιλογές κι εσύ τις θέλεις έξω από την πόρτα σου; Τι μπορείς να κάνεις ζώντας στην μεγάλη πόλη που δεν μπορείς να κάνεις ζώντας 2 - 3 ώρες μακριά της; Είμαστε όλοι κολλημένοι, ας το παραδεχτούμε. 2 ώρες απόσταση σπίτι - δουλειά (κ καθημερινή μετακίνηση 200 χλμ) δεν λένε κ πολλά στον Άγγλο εργαζόμενο, αλλά ο Έλληνας το θεωρεί ανέκδοτο.
Τι συζήτηση θα ήθελες δλδ να κάνουμε, ρε μεγάλε; Για το ότι στη Ζαχάρω δεν έχουν 27 θεατρικές σκηνές; Δεν έχουν. Άρα; Να μετακομίσουν όλοι στην Αθήνα, για να 'χουν; Τι σόι συζήτηση θέλεις να κάνεις δλδ, να συγκρίνουμε τους δρόμους της Αθήνας μ' αυτούς του Κακοσαλεσίου; Για την ποιότητα ζωής συζητάμε, δεν σου αρέσει. Ότι με λίγες ώρες δρόμο κ 50 - 60 Ε έχεις κ τα καλά της μεγαλούπολης λέμε, ούτε αυτό θέλεις. Ότι δεν χρειάζεται να ζεις στην Αθήνα για να γνωρίσεις τον κόσμο λέμε, εσύ ζαλίζεσαι. Τι να κάνουμε δλδ, να φέρουμε τα γίδια για βοσκή στον Βασιλικό Κήπο;
-
...και αυτός που μένει δίπλα στο ΕΛ ΒΕΛ θα λέει 'Σιγά μωρέ, σε 2 ωρίτσες είμαι λονδίνο για κλάμπινγκ, 8 ΝΥ για ψώνια και σε 12 ισλανδία για σκι. Και όλα αυτά με κόστος λιγότερο από 10 πανερια λούλουδα στην Πέγκυ (την ζήνα, ντε).
Το Λονδίνο είναι σχεδόν 4 ώρες κ η ΝΥ 12. Κ τα λ7 πολλά. Δεν τα αντέχει η γενιά των 700 Ε.
Σου μιλάω για επιλογές κι εσύ τις θέλεις έξω από την πόρτα σου; Τι μπορείς να κάνεις ζώντας στην μεγάλη πόλη που δεν μπορείς να κάνεις ζώντας 2 - 3 ώρες μακριά της; Είμαστε όλοι κολλημένοι, ας το παραδεχτούμε. 2 ώρες απόσταση σπίτι - δουλειά (κ καθημερινή μετακίνηση 200 χλμ) δεν λένε κ πολλά στον Άγγλο εργαζόμενο, αλλά ο Έλληνας το θεωρεί ανέκδοτο.
Τι συζήτηση θα ήθελες δλδ να κάνουμε, ρε μεγάλε; Για το ότι στη Ζαχάρω δεν έχουν 27 θεατρικές σκηνές; Δεν έχουν. Άρα; Να μετακομίσουν όλοι στην Αθήνα, για να 'χουν; Τι σόι συζήτηση θέλεις να κάνεις δλδ, να συγκρίνουμε τους δρόμους της Αθήνας μ' αυτούς του Κακοσαλεσίου; Για την ποιότητα ζωής συζητάμε, δεν σου αρέσει. Ότι με λίγες ώρες δρόμο κ 50 - 60 Ε έχεις κ τα καλά της μεγαλούπολης λέμε, ούτε αυτό θέλεις. Ότι δεν χρειάζεται να ζεις στην Αθήνα για να γνωρίσεις τον κόσμο λέμε, εσύ ζαλίζεσαι. Τι να κάνουμε δλδ, να φέρουμε τα γίδια για βοσκή στον Βασιλικό Κήπο;
που να μην έγραφα κι αυτό:
Για μένα ένας καλός συμβιβασμός είναι μια μικρή πόλη κοντά σε μεγαλη. Γλιτώνεις τη φασαρία της καθημερινότητας και όποτε γουστάρεις πετάγεσαι και ξεσκάς. Δεν θα άντεχα την Αθήνα σε καθημερινή βάση, τουλάχιστον όχι αν δεν έμενα κοντά στη δουλειά μου και μάλιστα σε πλεοντεκτική περιοχή.
Αλλά όταν σου αναφέρουν την έλλειψη επιλογών της επαρχίας και απαντάς για το παγωτό στο...Μιλάνο, είναι λίγο άλλα 'ντ' άλλα της παρασκευής το γάλα, δεν είναι;
-
άρα καταλήγουμε οτι το πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας είναι οτι στις επαρχιακές πόλλεις υπάρχουν τα θετικά εκείνα χαρακτηριστικά που θα δικαιολογούσαν την απόφαση κάποιου να μετοικήσει εκεί, αλλά εμείς (το κράτος μας και η κοινωνία μας) με τη ανικανότητα της έχει δώσει στην επαρχία και άλλα πρόσθετα χαρακ/κα τα οποία αμβλύνουν(αν όχι υποσκελίζουν) τα προαναφερθέντα θετικά.
έτσι ξοδεύοντας χρήματα και χρόνο σε έργα υποδομής ελλατωματικά, κατώτερης ποιότητας και με κακό σχεδιασμό προεξοφλούμε την αχρηστία τους. ενδυναμώνουμε έτσι τη μοναδική φαινομενικά λειτουργική λύση (μεγαλούπολη) και στερούμε απο τον εαυτό μας τη δυνατότητα επιλογών.
ο κάθε ελάχιστα σχετικός με τα οικονομικά θα σου πει οτι πρέπει να διασπείρεις τις επενδύσεις σου. εμείς τα βάζουμε όλα (βλέπε τιμές ακινήτων, αέρας, υπηρεσίες) στα 1-2-3 πορτοφόλια που λέγονται Αθήνα-Μπουγάτσα σιτι κλπ κλπ και όταν στραβώσει το θέμα κοιτιόμαστε σα χαζοί μεταξύ μας.
λέτε για διασκέδαση, ψυχαγωγία κλπ. δεν θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει η Κόρινθος ή το Ναύπλιο εικαστικό κέντρο? δεν θα πηγαίνατε σαφώς πιο ευχάριστα εκεί απο το να τρώτε 20 λεπτά στη πηγμένη σταδίου βραδιάτικα. και να παλεύετε για θέση στο γκάζι?
η Λιβαδειά και η Θήβα πόσο πιο μακριά είναι απο τα οινόφυτα απο την Αθήνα? δεν θα ήταν καλύτερα να τρως σουβλάκι Λιβαδειάς αντί για το τακτικό βρώμικο και να είσαι 1 ώρα απο το χιονοδρομικό το χειμώνα?
υπάρχουν τεράστια δομικά λάθη στην ελληνική οικονομία. λάθη που προεξοφλούν την κατάρρευση της. και, για να το συνδέσω με την επικαιρότητα, αυτή είναι η αγνάκτηση της γενιάς που μπαίνει ή θα μπει σύντομα στην εργασία.είτε θα πρέπει να δουλεύουν όπως και τώρα περιμένοντας όμως καρτερικα΄την ώρα που όλα θα πανε κατα διαόλου. ή θα πρέπει να λίωσουν στη δουλειά για να βρει νορμάλ έδαφος η επόμενη γενιά. ε αυτό δεν αντέχεται σαν προοπτική.
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Σωστό αυτό που γράφεις περί λακίσματος, αλλά σκέψου ότι αν μαζευόταν αρκετός πληθυσμός για να μπορεί να υποστηρίξει βιώσιμα την πληθώρα επιλογών που αναζητάνε οι παραπάνω [και δεν είναι ούτε 50.000 ούτε 150.000 το απαιτούμενο νούμερο], τότε το πρώτο πράγμα που θα άλλαζε είναι ο τρόπος ζωής στην πόλη που θα είχε γίνει 'Αθήνα'...Αυτό που αδυνατείτε να κατανοήσετε είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να ζήσουμε όλοι σε **μια **πόλη.
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
...Αλλά όταν σου αναφέρουν την έλλειψη επιλογών της επαρχίας και απαντάς για το παγωτό στο...Μιλάνο, είναι λίγο άλλα 'ντ' άλλα της παρασκευής το γάλα, δεν είναι;Το παγωτό ήταν στην Piazza Navona, στη Ρώμη. Και δεν ανέφερες ποιές επιλοχές παρουσιάζουν έλλειψη.
ΥΓ. Εκτός κι αν κι εσύ, σαν τον Asimov, πιστεύεις ότι στην επαρχία γεννιούνται μόνον αγόρια.
-
Όπου βγάζεις τα φράγκα ζεις!
Όσο πιο πολλά βγάζεις εσύ τόσο καλύτερα περνάνε και οι δίπλα σου! -
Σωστό αυτό που γράφεις περί λακίσματος, αλλά σκέψου ότι αν μαζευόταν αρκετός πληθυσμός για να μπορεί να υποστηρίξει βιώσιμα την πληθώρα επιλογών που αναζητάνε οι παραπάνω [και δεν είναι ούτε 50.000 ούτε 150.000 το απαιτούμενο νούμερο], τότε το πρώτο πράγμα που θα άλλαζε είναι ο τρόπος ζωής στην πόλη που θα είχε γίνει 'Αθήνα'...
Αυτό που αδυνατείτε να κατανοήσετε είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να ζήσουμε όλοι σε **μια **πόλη.
Ρε συ Ηλία, φυσικά και το κατανοώ. Κανείς μα κανείς δεν υποστήριξε εδώ ότι πρέπει να ζήσουμε όλοι σε μία πόλη. Ούτε καν ότι η Αθήνα είναι καλύτερη. Καθένας να ζήσει εκεί που προτιμάει για τον εαυτό του. Αυτό δεν κατάλαβες όταν σου έγραφα περί διαφορετικών αναγκών;
Απλώς κι εσύ πρέπει να κατανοήσεις ότι δεν γίνεται να υπάρχουν τα ίδια πράγματα σε μια μεγάλη πόλη και σε μια επαρχειακή πόλη. Αυτό δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό. Είναι καλό για κάποιον, και κακό για κάποιον άλλο.
Σε όλο το κόσμο, από Κίνα στην Ινδία, από την Ελλάδα στη Γερμανία, από τις ΗΠΑ στο Περού, παντού, υπάρχουν μεγάλα αστικά κέντρα και επαρχειακές πόλεις. Και παντού, αναλογικά [δλδ εντός της ίδιας χώρα, μη συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα], οι διαφορές είναι οι ίδιες. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι είναι βλαμμένοι.Φυσικά και δεν υπάρχει λόγος να ζήσουμε όλοι σε μια πόλη. Αλλά πολλοί έχουν λόγους να ζήσουν σε μεγάλες πόλεις, όπως πολλοί έχουν λόγους να ζήσουν σε επαρχειακές πόλεις. Αυτή τη στιγμή εσύ φαίνεσαι να μη το 'σέβεσαι' αυτό και να πιστεύεις ότι όλοι θα μπορούσαμε να ζήσουμε σε πολλές επαρχειακές πόλεις.
-
γενικα το ζητημα ηλια δεν ειναι το ποσα χρηματα θα χαλασεις μονον.
μην ξεχνας οτι ο χρονος ειναι χρημα
η πατρα απ'την αθηνα ειναι... ~2 ωρες. αυτο σημαινει οτι συνολικα το παγωτο στην ιταλια ειναι μονο μια ωριτσα παραπανω απ'οτι απ'το χωριο σου. και λεω μονομ μια ωριτσα γιατι αυτος που θα φαει 22 ωρες για ανκονα με το καραβι + ~2 ή 3 ωρες για να βρεθει στη ρωμη ή στο μιλανο ή στη φλωρεντια + 1 ωρα απ'το χωριο, καταλαβαινεις οτι θα εχει φαει 26 ωρες να παει ΜΟΝΟ, και 1 ωρα παραπανω ειναι αμελητεος χρονος μπροστα σ'αυτες τις ωρες για καποιον που θελει να κανει το ιδιο. νομιζω.κατα τ'αλλα + στα περι αναγκων και προτιμησεων του mjacob. προφανως εξυπακουεται οτι συζηταμε........ για να συζηταμε, δηλωνοντας ο καθενας τις προτιμησεις του και γιατι νιωθει σε ενα περιβαλλον καλυτερα απο αλλου. δεν υπαρχει σταθερα στις προτιμησεις. αλλος θελει εξαρχεια και underground, αλλος θελει τον καθαρο αερα της εξοχης και αλλος δεν μπορει να ζησει χωρις θαλασσα (πχ η αδερφη μου )
περι ορεξεως λοιπον..........
-
Ηλία ως συντοπίτης πονάω την Ηλεία αλλά ρε γαμώτο δεν έχει καταφέρει ο τόπος να έχει μια μεγάλη βιώσιμη βιομηχανία.
Αν δεν υπήρχε η 117ΠΜ και τα κρουαζερόπλοια τα πράγματα θα ήταν σκούρα! -
Φίλoι, η Ελλάδα είναι μια σταλιά τόπος κ όλοι οι Έλληνες οσοι οι κάτοικοι **μιας **τυπικής μεγαλούπολης.
Η διαφορά είναι ότι δεν έχουμε την περιφέρεια αυτής της 'τυπικής' μεγαλούπολης, που να την υποστηρίζει.
Όταν λέμε 'επιλογές', τι ακριβώς εννοούμε; Γιατί αν υπολογίσει κανείς πόσες εξόδους για διασκέδαση κάνει ένας 'τυπικός' κάτοικος (πχ) του Ν. Κορινθίας και πόσες ένας αντίστοιχος της Αθήνας, ίσως εκπλαγεί.
Και ούτε είναι δεδομένο ότι πάσχει πολιτιστικά η περιφέρεια. Όταν ζεις μεταξύ Αρχ. Ολυμπίας κ Αρχ. Ήλιδας, όπως εμείς εδώ κάτω, ποιά πολιτιστική σου ανάγκη δεν μπορείς να καλύψεις; Τα παιδιά μου έχουν πάει μ' εμάς, το σχολείο, το θεατρικό εργαστήρι κ τα γυμναστήριά τους σε περισσότερα μουσεία, χώρους πολιτισμού, επιστημών κ στάδια στην Αθήνα απ' ότι η ανιψιά μου που μένει στον Χολαργό.
Κι από τη στιγμή που όλα τα κυριλέ ημισκυλάδικα των Αθηνών είναι χρόοοοονια τώρα γεμάτα, δεν καταλαβαίνω τον απαξιωτικό τόνο του φίλτατου κ συμπαθέστατου (και δεν κάνω καθόλου πλάκα) Χάρη.Ο χρήστης mjacob έγραψε:
... Αυτή τη στιγμή εσύ φαίνεσαι να μη το 'σέβεσαι' αυτό και να πιστεύεις ότι όλοι θα μπορούσαμε να ζήσουμε σε πολλές επαρχειακές πόλεις...Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να παράγουμε κάτι για να ζήσουμε κι ότι από τη στιγμή που δεν παράγουμε τπτ το να μαζευόμαστε όλοι στην Αθήνα κ να κινδυνεύουμε σύντομα να μην τα φέρνουμε βόλτα οικονομικά, είναι (τουλάχιστον) προβληματικό.
Επίσης πιστεύω ότι θα μπορούσαμε, αν πιέζαμε όλοι να γίνουν έργα υποδομής και κυρίως ΔΡΟΜΟΙ για να μην σκοτωνόμαστε σαν τα μερμήγκια, να έχουμε όμορφα χωριά γεμάτα κόσμο, κωμοπόλεις γεμάτες ζωή, πόλεις σε μικρή απόσταση και δυο - τρεις, φιλικές όμως προς τον άνθρωπο, μεγαλουπόλεις. Και παραγωγές, που είχαμε κάποτε κ δεν έχουμε πλέον... -
skye, αυτό που λέω είναι ακριβώς ότι δεν υπάρχει τπτ που να μην μπορώ να κάνω ζώντας εδώ που ζω, ή ... στην Ορεστιάδα.
Κι επειδή συμφωνώ για τον χρόνο, εκτός Αθηνών κλπ μεγαλουπόλεων χάνεις ΠΟΛΥ λιγότερο, καθημερινά.Ο χρήστης cpp έγραψε:
Ηλία ως συντοπίτης πονάω την Ηλεία αλλά ρε γαμώτο δεν έχει καταφέρει ο τόπος να έχει μια μεγάλη βιώσιμη βιομηχανία. ...Γιατί, έχουμε τέτοιες σε πολλούς άλλους Νομούς κ δεν το ξέρω;
Ποιά μεγάλη βιομηχανία λες, φίλε; Εδώ λέμε δεν υπάρχει ΕΝΑ λογιστικό γραφείο, να αναλάβει μια ΑΕ της πλάκας... -
Γιατί, έχουμε τέτοιες σε πολλούς άλλους Νομούς κ δεν το ξέρω;Εδώ πάνε για κλείσιμο άλλοτε κραταιές βιομηχανίες 4 γενεών εισηγμένες στο ΧΑ
-
Προσυπογράφω απολύτως όσα γράφει ο Ηλίας παραπάνω
-
Για μένα το πρόβλημα της Ελληνικής Οικονομίας, είναι το κάτωθι link
http://www.statistics.gr/gr_tables/S801 ... 7_60_Y.pdf
Στοιχεία 2007.... 1612 νεκροί και 1821 βαριά τραυματίες τους ελαφρά τους αφήνω απ΄έξω
Είναι η μεγαλύτερη πληγή της χώρας!!!!!!
Αν υποθέσουμε ότι η μέση οικογένεια είναι 3μελής και δεν επηρεάζονται γονείς και αδέλφια στους normal ρυθμούς ζωής τους πχ επειδή τράκαρε ο αδελφός τους (πράγμα σπάνιο)
Αυτό σημαίνει ότι συγκλονίζοται 10,000 πολίτες ετησίως.
Φαντάζεστε τι συνεπάγεται αυτό στην οικονομία μας?
Ηλία επειδή στην τοπική κοινωνία ακούγονται για πες πόσα ενεργά παραγωγικά σπίτια έχουν κλείσει στην Αμαλιάδα από τα Τροχαία.Θα το πω ωμά
Μεταφορά πλούτου σε 'κοράκια', γιατρούς, ιδρύματα αποκατάστασης κλπ και τα λεφτά δεν τα ξαναβλέπετε στην αγορά! Όταν αντι ο πολίτης να ξοδεύει στην τοπική κοινωνία ο κόρακας αγοράζει Cadilac SRX η οικονομία θα έχει πρόβλημα
-
Ο χρήστης cpp έγραψε:
...Ηλία επειδή στην τοπική κοινωνία ακούγονται για πες πόσα ενεργά παραγωγικά σπίτια έχουν κλείσει στην Αμαλιάδα από τα Τροχαία.Περίπου ένα την εβδομάδα, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.
-
Εγώ πάλι νομίζω ότι, ακριβώς επειδή είμαστε μικρή χώρα, θα πρέπει όλοι να ζήσουμε σε μια πόλη.
Ίσως να συμβεί αυτό σε λίγα χρόνια όταν θα έχουν φτιάξει επιτέλους το αυτοκίνητο-αεροπλάνο/ελικόπτερο που το προσπαθούν από το 60' και θα μπορεί κανείς σε 1 ώρα ή λιγότερο από το παραθαλλάσιο σπίτι του στο νησάκι να βρίσκεται στην πόρτα του γραφείου του στο κέντρο της Αθήνας.
Για τους περισσότερους Αθηναίους (αλλά και την πλειοψηφία των Ελλήνων) αυτό εστί αποκέντρωση. Ζωή στην εξοχή και δουλειά/διασκέδαση/ψώνια στην πόλη. -
Όταν λέμε 'επιλογές', τι ακριβώς εννοούμε; Γιατί αν υπολογίσει κανείς πόσες εξόδους για διασκέδαση κάνει ένας 'τυπικός' κάτοικος (πχ) του Ν. Κορινθίας και πόσες ένας αντίστοιχος της Αθήνας, ίσως εκπλαγεί.
Και ούτε είναι δεδομένο ότι πάσχει πολιτιστικά η περιφέρεια. Όταν ζεις μεταξύ Αρχ. Ολυμπίας κ Αρχ. Ήλιδας, όπως εμείς εδώ κάτω, ποιά πολιτιστική σου ανάγκη δεν μπορείς να καλύψεις; Τα παιδιά μου έχουν πάει μ' εμάς, το σχολείο, το θεατρικό εργαστήρι κ τα γυμναστήριά τους σε περισσότερα μουσεία, χώρους πολιτισμού, επιστημών κ στάδια στην Αθήνα απ' ότι η ανιψιά μου που μένει στον Χολαργό.
Κι από τη στιγμή που όλα τα κυριλέ ημισκυλάδικα των Αθηνών είναι χρόοοοονια τώρα γεμάτα, δεν καταλαβαίνω τον απαξιωτικό τόνο του φίλτατου κ συμπαθέστατου (και δεν κάνω καθόλου πλάκα) Χάρη.Είναι θέμα στατιστικής. Αυτό που μπορεί να ενδιαφέρει ένα χ ποσοστό ανθρώπων, σε μια πόλη των 50.000 θα μεταφράζεται σε 10 ανθρώπους, που τελικά μπορεί να μην συναντηθούν ποτέ λόγω ηλικίας ή να μην συμπαθιούνται, ενώ σε μια πόλη των 5.000.000 σημαίνει 1.000 ανθρώπους που μπορούν να στηρίξουν την ύπαρξη ενός 'φαινομένου'. Οι ποσοτικές διαφορές γίνονται και ποιοτικές διαφορές. Όχι με την έννοια του καλύτερου-χειρότερου, αλλά με αυτή του 'είδους'.
Φυσικά πάντα μπορείς να απαντάς ότι παίρνεις το τραίνο/αμάξι/λεωφορείο και πας. Νομίζω όμως πως καταλαβαίνεις τη διαφορά του να ζεις μέσα σε κάτι από το να πηγαίνεις να το δεις, κάπου κάπου. Την καταλαβαίνεις και γι' αυτό επιλέγεις να ζεις εκεί που ζεις. Και χίλια μπράβο που είναι μια συνειδητή επιλογή την οποία χαίρεσαι κάθε μέρα. Γιατί όντως για πολλούς δεν είναι.
Επίσης πιστεύω ότι θα μπορούσαμε, αν πιέζαμε όλοι να γίνουν έργα υποδομής και κυρίως ΔΡΟΜΟΙ για να μην σκοτωνόμαστε σαν τα μερμήγκια, να έχουμε όμορφα χωριά γεμάτα κόσμο, κωμοπόλεις γεμάτες ζωή, πόλεις σε μικρή απόσταση και δυο - τρεις, φιλικές όμως προς τον άνθρωπο, μεγαλουπόλεις. Και παραγωγές, που είχαμε κάποτε κ δεν έχουμε πλέον...
Με μεγάλα και bold γράμματα.
Έχω την αίσθηση ότι σιγά σιγά αυτό το αντι-επαρχειώτικο κόμπλεξ που υπήρχε σιγά σιγά αλλάζει. Νομίζω ότι ψιλο-φαίνεται κι εδώ μέσα από το πόσοι έχουν γράψει ότι βλέπουν τον εαυτό τους σε λίγα χρόνια να κάνουν το βήμα. Στατιστικά κάποιοι θα το κάνουν. Και μάλιστα αυτοί θα είναι άνθρωποι που θα θέλουν μια επαρχεία γι' αυτό που είναι, επαρχεία. Και όχι για την κάνουν 'σαν την αθήνα'. Και αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό. -
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Εγώ πάλι νομίζω ότι, ακριβώς επειδή είμαστε μικρή χώρα, θα πρέπει όλοι να ζήσουμε σε μια πόλη.συνταγή για καταστροφή!
όμοια με τη έννοια περί παγκοσμιοποίησης που πολλοί έχουν/προωθούν. -
Κι από τη στιγμή που όλα τα κυριλέ ημισκυλάδικα των Αθηνών είναι χρόοοοονια τώρα γεμάτα, δεν καταλαβαίνω τον απαξιωτικό τόνο του φίλτατου κ συμπαθέστατου (και δεν κάνω καθόλου πλάκα) Χάρη.Ρε συ Ηλία μου φαίνεται ότι κοροϊδευόμαστε. Λες και γω δεν ζω μια ζωή σε μικρές πόλεις και κατέβηκα απ' τον Άρη. Όχι, δεν έχεις επιλογές. Δεν μπορείς να πας θέατρο, σινεμά, σε λίγο εναλλακτικό μαγαζί, σε συναυλία (εκτός αν δεήσει κάνας δήμαρχος να οργανώσει καμία το καλοκαίρι) κλπ. ΊΣΩΣ, αν είσαι τυχερός να έχεις κάτι απ' αυτά, αλλά όχι πλειάδα επιλογών. Πολλές φορές δεν μπορείς καν να ΜΗ δεις τα ίδια άτομα όταν βγεις έξω. Η ανιψιά σου προφανώς δεν θα χε δει τίποτα ακόμα και αν ζούσε στην 5η λεωφόρο στο Μανχάταν.
Το αν αυτό είναι σημαντικό εξαρτάται από τις προτεραιότητες του καθενός. Όταν πριν από κάτι σελίδες έγραψα πως το γρήγορο internet έχει αλλάξει κατά πολύ τη ζωή μας στην επαρχία, σοβαρολογούσα. Τώρα πια μπορώ να ενημερώνομαι, βλέπω ταινίες, να ακούω μουσική, να κάνω αγορές προϊόντων που ούτε καν υπάρχουν στην πόλη μου με την ίδια ευκολία που το κάνει και ο κάτοικος της Αθήνας, του Μιλάνου ή του Γκέτεμποργκ.
Οπότε είναι σημαντικό να είμαι χαλαρός στην καθημερινότητά μου (είναι δύσκολο να περιμένεις να πεθάνεις όταν είσαι μποτιλιαρισμένος ) και να μπορώ να ξεφύγω όποτε γουστάρω. Οπότε καταληγουμε εδώ:
Επίσης πιστεύω ότι θα μπορούσαμε, αν πιέζαμε όλοι να γίνουν έργα υποδομής και κυρίως ΔΡΟΜΟΙ
Φυσικά, τα 5 μύρια που έχουν μαζευτεί εκεί κάτου, τρώνε και τα περισσότερα χρήματα, οπότε...
Tελικα που βρισκεται το προβλημα της ελληνικης οικονομιας;