-
Αν δεν βιάζεται μάλλον είναι καλύτερα να περιμένει λίγο ψάχνοντας και 'μετρώντας' την αγορά τους επόμενους μήνες...(δες τη σελ.80, τα ίδια λέω και στον Κωνσταντίνο)...
Προφανώς και δε λέω καμιά σοφία διαπιστώνοντας ότι η αγορά ακινήτων είναι σε δύσκολη θέση και στη διαπραγμάτευση οι αγοραστές με το μετρητό είναι σε πλεονεκτική θέση έναντι των πωλητών... Ιδιαίτερα σε τέτοιους καιρούς ισχύει ότι ο φίλος σου δεν έχει ανάγκη να αγοράσει εξοχική κατοικία, ενώ ο υποψήφιος πωλητής μπορεί να έχει ανάγκη να πουλήσει -
Να καταθέσω μια άποψη/πληροφορία που έμαθα.
Η αγορά ακινήτου είναι πιθανότατα λιγότερο συμφέρουσα να γίνει αυτήν την περίοδο, ΑΛΛΑ αν κάποιος έχει το οικόπεδο και σκέφτεται να χτίσει, τα πράγματα δεν είναι και τόσο σκούρα. Οι τιμές των υλικών έχουν πάρει γερά τον κατήφορο (ειδικά ο σίδηρος, αλλά και το μπετόν δεν πάει πίσω), ενώ παράλληλα είναι πάρα πολλά τα συνεργεία που δεν έχουν δουλειά. Αναφέρομαι βέβαια σε ακίνητο για ιδιοκατοίκηση και όχι για εμπορική εκμεταλλευση. -
Το σίδερο έπεσε μέσα σε δύο μήνες από τα 900 ο τόνος στα μισά και οι μπετατζήδες ζητάνε πολύ λιγότερα για εργασία. Σε όλα τα υλικά βρίσκεις φοβερές ευκαιρίες και σε μερικούς μήνες θα είναι ακόμα φθηνότερα. Όμως θα προτιμούσα να είναι ακριβά και να κινείται η αγορά.
Επίσης, φίλος σκέφτεται να εξασφαλίσει τα μετρητά του και να συμπληρώσει με δάνειο (τώρα που βρίσκεις αρκετά φθηνότερα δάνεια) για να αγοράσει διαμέρισμα για επένδυση/εκμετάλλευση.
Δύσκολες οι αποφάσεις.
-
Τα φώτα σας παρακαλώ.
Θέλω να δω αν ειναι οικοδομησιμο ένα χωράφι που έχω με ελιές αλλά όχι από θέμα νομιμότητας αλλά απο θέμα εδάφους. Μου είπαν ότι χρειάζομαι μια γεωλογικη μελέτη αλλά δεν έχω ιδέα για το κόστος αυτης.
Ξέρει κανείς? -
**ΣΑΤΕ: Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο κατασκευαστικός κόσμος **
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_arti ... 008_253897
Άντε βρε γιαβριά μου ρίχτε τις τιμές να πάρουμε και εμείς τπτ. -
Ο χρήστης dirtoulios έγραψε:
Να καταθέσω μια άποψη/πληροφορία που έμαθα.
Η αγορά ακινήτου είναι πιθανότατα λιγότερο συμφέρουσα να γίνει αυτήν την περίοδο, ΑΛΛΑ αν κάποιος έχει το οικόπεδο και σκέφτεται να χτίσει, τα πράγματα δεν είναι και τόσο σκούρα. Οι τιμές των υλικών έχουν πάρει γερά τον κατήφορο (ειδικά ο σίδηρος, αλλά και το μπετόν δεν πάει πίσω), ενώ παράλληλα είναι πάρα πολλά τα συνεργεία που δεν έχουν δουλειά. Αναφέρομαι βέβαια σε ακίνητο για ιδιοκατοίκηση και όχι για εμπορική εκμεταλλευση.Hδη πολλοι που ειχαν οικοπεδα ξεχασμενα απο το 1821 βγηκαν στην αγορα και ψαχνονται για να χτίσουν...οχι μονο λογω του κοστους αλλα και λογω του οτι το να εχεις το χρημα στις τραπεζες δεν θεωρειται πλεον 100% ασφαλες.
-
Ο χρήστης Megane98hp έγραψε:
Τα φώτα σας παρακαλώ.
Θέλω να δω αν ειναι οικοδομησιμο ένα χωράφι που έχω με ελιές αλλά όχι από θέμα νομιμότητας αλλά απο θέμα εδάφους. Μου είπαν ότι χρειάζομαι μια γεωλογικη μελέτη αλλά δεν έχω ιδέα για το κόστος αυτης.
Ξέρει κανείς?Μαλλον γεωτεχνικη μελετη χρειάζεσαι.Δεν νομιζω οτι εχει να κανει με τις ελιες,αλλωστε αυτες δεν εχουν ριζες οπως πχ οι συκιες.Αλλοι πρεπει να ειναι οι λογοι που την επιβαλλουν και στην πολεοδομια θα ξερουν να σου πουν εαν ειναι απαραιτητη ή όχι.
Θα σου στοιχισει minimum 2.000€ πιστευω (απαιτείται γεωτρύπανο) ,αλλα αν γινει σοβαρη δουλεια και οχι copy-paste για το τυπικο θα ειναι υπερ σου γιατι θα ξερεις ακριβώς σε τι εδαφος χτιζεις.... -
Ο χρήστης konstantinosV έγραψε:
**ΣΑΤΕ: Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο κατασκευαστικός κόσμος **
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_arti ... 008_253897' target='_blank
Άντε βρε γιαβριά μου ρίχτε τις τιμές να πάρουμε και εμείς τπτ.Πρόσεχε πολύ αν βρεις ευκαιρία από κατασκευαστή (καλύτερα από οικοπεδούχο που έχει ανάγκη να πουλήσει).
Ο κατασκευαστής αν δεν έχει λεφτά και σκοτώνει διαμερίσματα μπορεί να μη σου το τελειώσει όπως συμφωνήσατε ή να αφήσει απλήρωτο ΙΚΑ και να μην παίρνεις ρεύμα.
-
Μια ακόμη άποψη για την αντισυνταγματικότητα του ΕΤΑΚ
Του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑ*
Ως γνωστό, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 του Ν. 3634/2006 για την επιβολή του ενιαίου τέλους ακινήτων (ΕΤΑΚ), απαλλάσσεται από το τέλος η κύρια κατοικία των φυσικών προσώπων που κατοικούν στην Ελλάδα, εμβαδού μέχρι 200 τ.μ. ή αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Ως κύρια κατοικία θεωρείται για τον άγαμο η κατοικία που του ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία. Για τους έγγαμους ως κύρια κατοικία θεωρείται η κατοικία όλης της οικογένειας που ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία στον υπόχρεο ή στη σύζυγό του ή στα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας.
Αν και το εν λόγω τέλος επιβάλλεται με την μορφή αναλογικού φόρου (1* επί της αξίας της ακίνητης περιουσίας), ωστόσο είμαστε της άποψης ότι οι διατάξεις αυτές δεν συμβιβάζονται με τις αρχές της ισότητας και της προστασίας της οικογένειας που προβλέπουν αντίστοιχα οι διατάξεις των άρθρων 4 παρ. 5 και 21 του Συντάγματος, για τους εξής λόγους:
-
Στις περιπτώσεις που περισσότερα από ένα μέλη της οικογένειας (οι δύο σύζυγοι και τα προστατευόμενα μέλη), κατέχουν ακίνητα κενά ή εκμισθωμένα, που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, το δικαίωμα της απαλλαγής από το ΕΤΑΚ θα ισχύσει μόνο για μια κατοικία, δηλαδή εκείνη που συγκατοικούν.
-
Την ίδια απαλλαγή από την άποψη του αριθμού των κατοικιών, του εμβαδού και της αξίας (δηλαδή μέχρι 200 τ.μ. ή μέχρι 300.000 ευρώ) θα έχει όμως και ένας άγαμος που διαθέτει μόνο μια κατοικία την οποία ιδιοκατοικεί. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τις παραπάνω ρυθμίσεις, ο άγαμος θεωρείται ότι διαθέτει την ίδια φοροδοτική ικανότητα με τους έγγαμους και όταν ακόμη έχουν προστατευόμενα μέλη.
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι τα μέλη μιας οικογένειας που διαθέτουν το καθένα από μια κατοικία υπόκεινται σε δυσμενέστερη φορολογική μεταχείριση σε σχέση με τους άγαμους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιο ζήτημα είχε προκύψει κατά την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 11/1975 που είχε εισαγάγει για πρώτη φορά τον τακτικό φόρο επί της κατοχής ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας. Ως γνωστό, ο νόμος αυτός κρίθηκε από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (Απόφαση αριθ. 1154/1983) ότι αντιβαίνει στις διατάξεις των άρθρων 4 παρ. 5 και 21 του Συντάγματος του 1975 περί ισότητας και προστασίας της οικογένειας αντίστοιχα. Βέβαια, σύμφωνα με τις διατάξεις του εν λόγω νόμου, η ακίνητη περιουσία της συζύγου προστίθετο στην ακίνητη περιουσία του συζύγου της με αποτέλεσμα η σύζυγος να μην επωφελείται από το αφορολόγητο όριο που προέβλεπε η τότε ρύθμιση και να υπόκειται σε βαρύτερη φορολογική επιβάρυνση λόγω της προοδευτικότητας της κλίμακας.
Ωστόσο, και υπό το ισχύον νομικό καθεστώς του ΕΤΑΚ, τα άλλα μέλη της οικογένειας που κατέχουν ακίνητη περιουσία που δεν την χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία, δεν δικαιούνται της απαλλαγής. Αλλωστε και η απαλλαγή από τον φόρο της κύριας κατοικίας συνιστά μια μορφή προοδευτικότητας.
- Καθηγητής Νομικής ΑΠΘ
-
-
Είπα κι εγώ! Νόμισα πως ξαφνικά έγινε ο koutsan μαστοράτζα και θα πρότεινε καμιά τεχνική για μόνωση ή σοβάτισμα!
-
Έλα, έλα να λείπουν οι εξυπνάδες
Εδώ έχουν μπει τα περισσότερα θέματα που αφορούν τη φορολογία ακινήτων, να τα παρακολουθείς καλύτερα αδαή
(παλιοχαρακτήρα ) -
Αν μού γράψεις κάνα ακίνητο στο όνομά μου, ευχαρίστως να τα παρακολουθώ!
-
Που να μπλέκεις με ακίνητα τώρα, μεγάλη μανούρα, όλο έννοιες και σκοτούρες είναι
Να σε προστατεύσω θέλω βρε κουτό -
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Που να μπλέκεις με ακίνητα τώρα, μεγάλη μανούρα, όλο έννοιες και σκοτούρες είναι
Να σε προστατεύσω θέλω βρε κουτόΔώσε μου εμένα τα ακίνητά σου φίλε koutsan ......εμ, τις σκοτούρες σου εννοούσα
-
Ο χρήστης dirtoulios έγραψε:
Οι τιμές των υλικών έχουν πάρει γερά τον κατήφορο (ειδικά ο σίδηρος).Το σίδερο έπεσε μέσα σε δύο μήνες από τα 900
λέτε για σιδερόβεργες οικοδομής? γιατί αντίθετα τα είχα δει πριν λίγο καιρό τα πράγματα για Η και κιλοδοκούς
(βεβαία μπορεί να μου ξεφούρνιζαν και οτι τους συνέφερε...) -
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
Οι τιμές των υλικών έχουν πάρει γερά τον κατήφορο (ειδικά ο σίδηρος).
Το σίδερο έπεσε μέσα σε δύο μήνες από τα 900
λέτε για σιδερόβεργες οικοδομής? γιατί αντίθετα τα είχα δει πριν λίγο καιρό τα πράγματα για Η και κιλοδοκούς
(βεβαία μπορεί να μου ξεφούρνιζαν και οτι τους συνέφερε...)μπετόβεργες, τσέρκια, κάγκελα, όλα. (όπως λέμε, της π*****ς το κάγκελο, κάπως έτσι). Και πράγματι, πολλοι αφήνουν τους 'πελάτες' να νομίζουν....
-
Για το αλουμίνιο γνωρίζουμε κάτι....;;;; Παρήγγειλα πριν 1 εβδομάδα κουφώματα, να ξέρω τον ήπια κανονικά ;;;
-
Ο χρήστης Spartan έγραψε:
Για το αλουμίνιο γνωρίζουμε κάτι....;;;; Παρήγγειλα πριν 1 εβδομάδα κουφώματα, να ξέρω τον ήπια κανονικά ;;;κοιταξε, γενικα οι αλουμιναδες τα χτυπανε τα ιδιωτικα εργα,οποτε με αυτη τη λογικη τον εχεις ηδη πιει!
Δλδ αν την παραγγελια σου την εκανα εγω σαν εργολαβος για δημοσιο εργο, οι τιμες σιγουρα θα ηταν πολυ πιο κατω, μπορω να σου πω και 50% κατω.
Τεσπα, αν θες πες μου με πμ τι περιπου φτιαχνεις και ποσο θα σου κοστισει για να σου πω που βρισκεσαι απο τιμες... -
Άραγε υπάρχει κάποια ενημέρωση από τον συμβολαιογραφικό σύλλογο σχετικά με το πόσα συμβόλαια αγοραπωλησιών έχουν γίνει. Κάτι ανάλογο δλδ με τις ταξινομήσεις νέων αυτοκινητων έτσι για να βλέπαμε τί γίνεται. Έχω την εντύπωση πως δεν κινείται σχεδόν τπτ.
-
Ο χρήστης konstantinosV έγραψε:
Άραγε υπάρχει κάποια ενημέρωση από τον συμβολαιογραφικό σύλλογο σχετικά με το πόσα συμβόλαια αγοραπωλησιών έχουν γίνει. Κάτι ανάλογο δλδ με τις ταξινομήσεις νέων αυτοκινητων έτσι για να βλέπαμε τί γίνεται. Έχω την εντύπωση πως δεν κινείται σχεδόν τπτ.Κάπου άκουσα για 50.000 πωλήσεις.
Δηλαδή (είπαν) για το 1/3 της περσινής χρονιάς.
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ