Ο χρήστης greo έγραψε:
Χωρις να εχω την παραμικρη διαθεση να υπερασπιστω τον Αντρεα, η λαθος νοοτροπια που φαινεται απο τα γραφομενα σου, ειναι σε γενικες γραμμες η αιτια της κρισης.
Αυτό δεν το έπιασα (το πως η λανθασμένη νοοτροπία μου δημιούργησε την κρίση), αλλά τέσπα...
Και η πραγματικη αιτια της κρισης ειναι οτι αυτο που υπονομευει το μελλον μιας χωρας ειναι η κοινωνικη ασταθεια και αδικια.
Συμφωνώ. Επίσης είναι και η αλόγιστη χρήση δανεισμού (υποθηκεύει τα μελλοντικά έσοδα) και η πολιτικές που προκαλούν πληθωρισμό (που με τη σειρά του μειώνει τα εισοδήματα των χαμηλότερων εισοδηματικά ομάδων του πληθυσμού). Μία χώρα με χαμηλό πληθωρισμό και χρέος έχει πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια να επιτύχει κοινωνική σταθερότητα και δικαιοσύνη. Μία χώρα με αυτά τα προβλήματα, πολύ πιο δύσκολα...
Και ο Παπανδρεου εκανε αρκετά για να αποτραπει αυτη η αδικια. Οσο για τον πληθωρισμο αρκει να ριξεις μια ματια εδω για να δεις οτι επαναλαμβανεις αστηρικτα και εσφαλμενα στοιχεια. Στο 25% τον ειχαν παει οι κυβερνησεις του εθναρχη (τρομαρα μας) στο 13% τον κατεβασε ο τρισκαταρατος για να τον στειλει παλι στα ουρανια ο 'διατι να το κρυψομεν αλλωστε'.
Ναι, ο 'εθνάρχης' τον πήγε στο 25%. Το ίδιο έκανε βέβαια και ο Αντρέας, όπως φαίνεται ξεκάθαρα και από την πηγή που παραθέτεις... Μία διαφορά είναι ότι ο 'εθνάρχης' έπεσε στις πετρελαϊκές κρίσεις (και δεν είχε την ικανότητα να τις διαχειριστεί), ενώ ο Αντρέας όχι. Μία άλλη διαφορά είναι ότι ο Αντρέας πέρα από τον πληθωρισμό εκτόξευσε και το δημόσιο χρέος. Δυστυχώς ψάχνω ώρα το internet για κάποια χρονοσειρά του Ελληνικού δημοσίου χρέους, αλλά δεν μπορώ να βρω κάτι. Το μόνο που μπόρεσα να βρω είναι αυτό, αλλά ούτε εμένα καλύπτει... Προφανώς δεν μπορώ να βάλω τα βιβλίο μου που έκανα στο πανεπιστήμιο (αυτή τη στιγμή ούτε καν να το βρω), οπότε αν κάποιος μπορεί να μας βρει ένα διάγραμμα με την εξέλιξη του χρέους μας τα τελευταία 50 χρόνια πχ είναι ευπρόσδεκτος... Και φυσικά το ίδιο ευπρόσδεκτος είναι όποιος με αυτά τα στοιχεία με διαψεύσει!
Δεν κρίνω τις υπόλοιπες πολιτικές επιλογές των δύο πρωθυπουργών (για εμένα είναι απλά αυτό - πρωθυπουργοί - και τίποτε άλλο), μιας και είναι εκτός θέματος και δεν έχω τις γνώσεις και την εμπειρία για να το κάνω. Αναφέρομαι αποκλειστικά σε επιλογές σχετικές με την οικονομική πολιτική και τα αποτελέσματά τους. Αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί μία χώρα να ζει με τόσο υψηλά επίπεδα δημοσίου χρέους για πάντα στο παρόν σύστημα πλανάται. Και το να βάζεις (συνειδητά, γιατί ο Αντρέας ήταν πολύ καλός οικονομολόγος) τις μελλοντικές γενιές να πληρώνουν την όποια πολιτική σου είναι εγκληματικό.- Ο 'εθνάρχης' έκανε άλλα λάθη (εγκλήματα) σε άλλα επίπεδα, άσχετα με το παρόν θέμα (ένα πχ είναι η αντιπαροχή, που έχει καταστρέψει την Ελλάδα).
Απο την αναλυση σου περι κινεζικων προϊοντων, συμπεραινω οτι μαλλον δεν εχεις καταλαβει περι τινος προκειται η κριση αυτη...
Η κρίση αυτή φαίνεται να προήλθε από την υπερβολική επέκταση της οικονομίας και την υπερβολική της έκθεση σε ρίσκο. Και αυτό με τη σειρά του φαίνεται να προήλθε από μία πυραμιδική λογική, η οποία κάποια στιγμή ήταν λογικό να καταρρεύσει (λέμε τώρα όλοι εμείς εκ των υστέρων... ). Οι ακριβείς όμως λόγοι της κρίσης θα γίνουν γνωστοί πολύ αργότερα και μετά από πολύ μελέτη από πολύ κόσμο. Αν κάποιος βγαίνει με ύφος χιλίων καρδιναλίων και λέει ότι η κρίση προήλθε από αυτό, τότε προσωπικά θεωρώ ότι δεν γνωρίζει το αντικείμενο στο οποίο αναφέρεται... Η οικονομία είναι ένα τόσο πολύπλοκο αντικείμενο, που δεν μπορεί κανείς να βγάζει συμπεράσματα εν θερμώ.
Η ανάλυση περί κινέζικων προϊόντων πήγαινε σε κάποιους συνφορουμίτες που κατηγορούν την παγκοσμιοποίηση για τα τωρινά οικονομικά δεινά. Αλλά όλοι θέλουμε πιο φθηνά προϊόντα και καλύτερο κέρδος για το μαγαζί μας...
Το 'υγειές' πολιτικοοικονομικό σύστημα
Είναι αυτό που τηρούνται οι κανόνες...
Αλλά αυτό δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει...
Δεν θέλω να απαντήσω σε αυτά που λες (δεν έχουν σχέση με αυτά που λέω πιο πάνω), απλά παίρνω αφορμή...
Κάπου αλλού κάποιος είπε ότι οι αξιοπρεπείς αμοιβές ρίχνουν τα κέρδη... Λάθος. Ο Ford πλήρωνε καλά τους εργαζόμενούς του, έτσι ώστε αυτοί να μπορούν να αγοράσουν τα προϊόντα του! Έτσι είχε έτοιμη αγορά! Σε αυτή τη λογική στηρίχθηκε η Αμερική (ιδιωτική κατανάλωση) και έφτασε εκεί που έφτασε οικονομικά. Η ιδιωτική κατανάλωση (που προέρχεται από τους πολλούς) είναι που στηρίζει την οικονομία (ναι υπάρχουν και πολλά άλλα επίσης πάρα πολύ σημαντικά, εμπόριο, χρηματοπιστωτικό σύστημα, κτλ), αλλά αν η ιδιωτική κατανάλωση είναι πεσμένη... Εξάλλου το new deal του '30 εκεί στόχευε... Αύξηση των δημόσιων επενδύσεων με στόχο τη δημιουργία εισοδημάτων για τους πολλούς, με τελικό στόχο την ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης!
Και για να πούμε και κάτι για το θέμα
ΝΑΙ, η κρίση μας αγγίζει ήδη όλους (ακριβή βενζίνη, ακριβά δάνεια = ακριβά προϊόντα) και η προσωπική μου άποψη είναι ότι έχουμε ένα πολύ δύσκολο 2009 μπροστά μας...
Και ναι, αν κλείσουν κάποιες τράπεζες θα έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα, αλλά το να χρησιμοποιείς τα λεφτά των φορολογούμενων για να πάρει μπόνους ο κάθε απατεώνας που έφερε το μαγαζί του στα σημερινά χάλια, είναι ένα άλλου επιπέδου έγκλημα...