-
όπως απαντανε και τώρα. ο κόσμος δεν σταμάτησε επειδή εμείς μουλαρώσαμε. και όσο εμείς μένουμε στο ίδιο σημείο η απόσταση ανοίγει. θυμίσου ποια ήταν η διαπραγματευτική σου θέση το 92, ποια πριν την ενδιάμεση συμφωνία και ποια είναι τώρα και πες μας αν θες να επιμείνεις. τα εμπόδια είναι εμπόδια όσο δεν υπάρχει παράκμψη.
on a side note προτείνω στους μισούς Έλληνες εκεί έξω να ξεθάψουν την αρχαιοελληνική περικεφαλαία τους γιατί σύντομα θα συναντηθούν με την πραγματικότητα και it's gonna hit them hard!
-
H ερωτήσεις μου δεν είχαν στόχο να ειρωνευτούν , όπως αντιλαμβάνομαι ότι τις αποδέχθηκες λόγω του τελευταίου σχολίου.
Η ερωτήσεις μου αποσκοπούν στο να δούμε εάν τελικά χάνουμε περισσότερα απ' όσα και τώρα μπορούμε να κερδίσουμε. Και δεν είναι απαραιτήτως κακό που μουλαρώσαμε. Οι Τούρκοι εδώ και σχεδόν 30 αγνοούν κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και συμφωνιών στο θέμα της υφαλοκρηπίδας και εμείς έχουμε ένα ζήτημα που εάν το αφήσουμε να εξελιχθεί όπως δείχνει ότι πάει να εξελιχθεί θα προκαλέσει τρομερά εσωτερικά και διεθνή θέματα. Έχουμε την Θράκη , θα έχουμε και τις περιοχές γύρω από τα σύνορα με τα Σκόπια.
Ο κόσμος προχώρησε....Και λοιπόν. Ο κόσμος αποδέχεται ότι του επιβληθεί και υπάρχουν πάμπολλά παραδείγματα γι' αυτό. Δεν είναι μόνο το τι πιστεύει ο υπόλοιπος κόσμος που καθορίζει τις θέσεις ενός κράτους.
Η τελευταία μου ερώτηση είναι ... Γιατί δεν προτείνουμε-επιβάλλουμε την χρήση της ονομασίας Βαρδαρική Μακεδονία , όνομα που κόβει τον βήχα και δεν αφήνει υπόνοιες ενώ είμαστε να αποδεχθούμε , χάριν τίνος κέρδους/οφέλους άραγε , ένα τόσο εξευτελιστικό για τις θέσεις που πρεσβεύει η Ελλάδα τόσα χρόνια αλλά και για την ιστορία του τόπου μας , όνομα ;
-
Γιώργο, με δεδομένο ότι δεν θεωρώ κανέναν πολιτικό μας προδότη, θεωρω ότι, αυτή την στιγμή, διεκδικούμε αυτά που μπορούμε. Το ίδιο και οι Τούρκοι, που δεν έχουν πάρει το παραμικρό από αυτά που θα ήθελαν (ή από αυτα που νομίζουμε ότι θέλουν)
Αν το επέτρεπαν οι ισορροπίες ίσως να ήταν διαφορετικά.
Όμως το παιχνίδι που παίζεται εδώ και 15 χρόνια στα Βαλκάνια, δεν έχει τελειώσει!
Και μέχρι να βρεθεί μια νέα ισορροπία, δυστυχώς, δεν νομίζω ότι μπορούμε να παίζουμε με την φωτιά.Στο μέλλον πιστεύω ότι Σκόπια και Αλβανία δεν θα υπάρχουν αν χώρες. Θα έχουν μοιραστεί στις υπόλοιπες.
Το ίδιο και το Μαυροβούνιο.
Προσωρινές καταστάσεις είναι. Με πιόνια τους ανθρώπους που ζουν εκεί. -
Μαζί σου. Γιατί όμως δεν σπρώχνουμε τα πράγματα προς το λιγότερο κακό ; Γιατί να μην επιβάλλουμε το όνομα Βαρδαρική Μακεδονία που ξεχωρίζει από την Ελληνική και εύκολα βρίσκονται τα ίχνη της στην ιστορία ;
-
Το ίδιο θα μπορούσε να πει κανείς και για το 'Σλαβική' Μακεδονία(το επιχείρημα ότι υπάρχει μειονότητα Αλβανών και θα τους πρόσβαλλε το θεωρώ αστείο: δεν καθορίζει η μειονότητα το όνομα της χώρας και χεστήκαμε και για τους Αλβανούς εκεί). Γιατί να μην το κυνηγήσουμε; ΔΕΝ υπάρχει ξεκάθαρο τοπίο το τι έγινε παλιά με την ονομασία αυτή και ΕΜΕΙΣ έχουμε το βέτο και το πάνω χέρι όχι ο κάθε τυχαίος -έφσκι και όφσκι.
-
Ο χρήστης ginogsm έγραψε:
Μαζί σου. Γιατί όμως δεν σπρώχνουμε τα πράγματα προς το λιγότερο κακό ; Γιατί να μην επιβάλλουμε το όνομα Βαρδαρική Μακεδονία που ξεχωρίζει από την Ελληνική και εύκολα βρίσκονται τα ίχνη της στην ιστορία ;Αυτό λέω. Προφανώς, δεν μπορούμε σε αυτή την χρονική στιγμή. Δεν εξηγείται αλλιώς ο τσαμπουκάς μιας μικρής χώρας που εξαρτάται, οικονομικά, από εμάς σε πολύ μεγάλο βαθμό!
Το ζητούμενο είναι, για μένα, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε αυτό που μας συμφέρει στο μέλλον. -
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Άπαξ και τελειώσει αυτή η ιστορία, είναι στο χέρι μας, να κάνουμε τα Σκόπια μια Βόρεια Επαρχία μας...Ννταξ', δε γίνονται έτσι εύκολα αυτά τα πράγματα... Ούτε καν σε επίπεδο 'προτεκτοράτου' (ότι κι αν σημαίνει αυτό στην πράξη)
Ασε που υπάρχει και ή άλλη ερώτηση... στο χέρι ποιών δλδ; -
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
Άπαξ και τελειώσει αυτή η ιστορία, είναι στο χέρι μας, να κάνουμε τα Σκόπια μια Βόρεια Επαρχία μας...
Ννταξ', δε γίνονται έτσι εύκολα αυτά τα πράγματα... Ούτε καν σε επίπεδο 'προτεκτοράτου' (ότι κι αν σημαίνει αυτό στην πράξη)
Ασε που υπάρχει και ή άλλη ερώτηση... στο χέρι ποιών δλδ;Σίγουρα δεν είναι απλό, Χρήστο. Αλλά είναι στο χέρι μας, των Ελλήνων συνολικά, να τους κάνουμε προτεκτοράτο. Ότι είναι π.χ. η Τσεχία για την Γερμανία, η Σλοβακία για την Τσεχία, η Αμπχαζία για την Ρωσία και πάει λέγοντας.
-
Δημοκρατια της Βορειας Μακεδονιας εε ?
Δεν ακουγεται κακο.
Αρκει να ξεκαθαριστει το ζητημα του εθνους(δεν υπαρχει Μακεδονικο εθνος) και της γλωσσας-->δεν υπαρχει «Μακεδονικη γλωσσα»,μιλανε ενα κραμα Σλαβικων και Βουλγαρικων.
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Μαζί σου. Γιατί όμως δεν σπρώχνουμε τα πράγματα προς το λιγότερο κακό ; Γιατί να μην επιβάλλουμε το όνομα Βαρδαρική Μακεδονία που ξεχωρίζει από την Ελληνική και εύκολα βρίσκονται τα ίχνη της στην ιστορία ;
Αυτό λέω. Προφανώς, δεν μπορούμε σε αυτή την χρονική στιγμή. Δεν εξηγείται αλλιώς ο τσαμπουκάς μιας μικρής χώρας που εξαρτάται, οικονομικά, από εμάς σε πολύ μεγάλο βαθμό!
Το ζητούμενο είναι, για μένα, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε αυτό που μας συμφέρει στο μέλλον.Προφανώς και μπορούμε , λέω εγώ. Εδώ μπορέσαμε να πάμε κόντρα στην Αμερική και δεν μπορούμε αυτό ; Χώρια που δείχνει και ότι έχουμε καλή θέληση. Το θέμα είναι εδώ πόσο πολλά θέλουμε να απεμπολήσουμε/ξεπουλήσουμε και εννοώ τους κρατούντες την τύχη της χώρας μας.
Δημοκρατια της Βορειας Μακεδονιας εε ?
Δεν ακουγεται κακο.
**
Αρκει να ξεκαθαριστει το ζητημα του εθνους(δεν υπαρχει Μακεδονικο εθνος) και της γλωσσας-->δεν υπαρχει «Μακεδονικη γλωσσα»,μιλανε ενα κραμα Σλαβικων και Βουλγαρικων.**Και πως θα γίνει το τονισμένο εφόσον δεν ξεκαθαρίζει με σαφή τρόπο η μή ύπαρξη έθνους ; Εδώ , μετά από τις σφαλιάρες του βέτο και λένε όσα λένε. Δεν θα τα λένε μετά ; Το όνομα ούτως ή άλλως , προϊδεάζει.
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Στο μέλλον πιστεύω ότι Σκόπια και Αλβανία δεν θα υπάρχουν αν χώρες. Θα έχουν μοιραστεί στις υπόλοιπες.
Το ίδιο και το Μαυροβούνιο.
Προσωρινές καταστάσεις είναι. Με πιόνια τους ανθρώπους που ζουν εκεί.Τα Σκόπια ίσως, η Αλβανία όμως γιατί να μην υπάρχει? (δεδομένου ότι είναι έθνος-κράτος)
Ούτως ή άλλως όλο το πρόβλημα στα Βαλκάνια είναι οι Αλβανοί VS υπόλοιποι (Έλληνες, Σκοπιανοί, Σέρβοι), με 2 μικρότερα προβλήματα το δικό μας με τα Σκόπια και των Σέρβων με τους Βοσνίους.
...και πάντα υπάρχουν οι Τουρκικές μειονότητες σε Ελλάδα και Βουλγαρία από την Ανατολική πλευρά, αλλά άλλο θέμα αυτό.Σχετικά με τα Σκόπια, όταν ελέγχεις τη διάθεση πετρελαιοειδών (ΕΛΠΕ), την πλειοψηφία των τραπεζών, την πλειοψηφία των τηλεπικοινωνιών (αν δεν κάνω λάθος) κλπ. στην ουσία είναι προτεκτοράτο.
Χωρίς αρνητική έννοια προς το παρόν μιας και όλες αυτές οι Ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα να φτάσει το Ελληνικό επίπεδο ζωής πολύ γρήγορα. -
Η Αλβανία ιδρύθηκε σαν κράτος μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πριν δεν υπήρχε.
Έτσι θα εξαφανιστεί και πάλι ή θα μικρύνει πάρα πολύ.Αυτή την στιγμή εξυπηρετεί σαν μοχλός πίεσης. Αλλά δεν πρόκειται να αντέξει πολύ ακόμα. Άλλωστε οι περισσότεροι Αλβανοί είναι εργάτες σε γειτονικές χώρες.
-
Ο χρήστης ginogsm έγραψε:
H ερωτήσεις μου δεν είχαν στόχο να ειρωνευτούν , όπως αντιλαμβάνομαι ότι τις αποδέχθηκες λόγω του τελευταίου σχολίου.Η ερωτήσεις μου αποσκοπούν στο να δούμε εάν τελικά χάνουμε περισσότερα απ' όσα και τώρα μπορούμε να κερδίσουμε. Και δεν είναι απαραιτήτως κακό που μουλαρώσαμε. Οι Τούρκοι εδώ και σχεδόν 30 αγνοούν κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και συμφωνιών στο θέμα της υφαλοκρηπίδας και εμείς έχουμε ένα ζήτημα που εάν το αφήσουμε να εξελιχθεί όπως δείχνει ότι πάει να εξελιχθεί θα προκαλέσει τρομερά εσωτερικά και διεθνή θέματα. Έχουμε την Θράκη , θα έχουμε και τις περιοχές γύρω από τα σύνορα με τα Σκόπια.
Ο κόσμος προχώρησε....Και λοιπόν. Ο κόσμος αποδέχεται ότι του επιβληθεί και υπάρχουν πάμπολλά παραδείγματα γι' αυτό. Δεν είναι μόνο το τι πιστεύει ο υπόλοιπος κόσμος που καθορίζει τις θέσεις ενός κράτους.
Η τελευταία μου ερώτηση είναι ... Γιατί δεν προτείνουμε-επιβάλλουμε την χρήση της ονομασίας Βαρδαρική Μακεδονία , όνομα που κόβει τον βήχα και δεν αφήνει υπόνοιες ενώ είμαστε να αποδεχθούμε , χάριν τίνος κέρδους/οφέλους άραγε , ένα τόσο εξευτελιστικό για τις θέσεις που πρεσβεύει η Ελλάδα τόσα χρόνια αλλά και για την ιστορία του τόπου μας , όνομα ;
πρώτον δεν είχα ούτε έχω πρόθεση να σε ειρωνευτώ
ίσως η δήλωση μου να μπορεί να διαβαστεί διαφορετικά οπότε και επαναδιατυπώνω
η εικόνα που έχουμε για την ιστορικη μας σημασία είναι τελείως διαφορετική απο τη σημερινή μας δύναμη κα επιρροή.και η αναδρομη σε, αρκετά μακρινά, μεγαλεία ακυρώνει και κάνει να μικροδείχνουν ακόμα και οι πρόσφατες επιτυχίες μας.
κάνεις, εσύ και πολλοί άλλοι, αναφορά στο μακρινό παρελθόν της Μακεδονίας και ξεχνάς να αναφέρεις μακεδονικούς αγώνες, Β' Παγκόσμιο. όχι γιατί δεν τα ξέρεις, αλλά γιατί είναι πολύ μικρότερα απο το ένδοξο παρελθόν. με τη διαφορά όμως οτι είναι πρόσφατα. είναι η επίκληση στην ιστορική συνέχεια και συνοχή που δυναμώνει πιο πολύ απο όλα το επιχείρημα οτι η Μακεδονία είναι επι το πλείστον Ελληνική, ακόμα περισσότερο κα απο θαμένο χαραγμένο ανθρακικό ασβέστιο.
ο κόσμος προχώρησε, αλλά δεν προχώρησε τυχαία αλλά προς τα εκεί που ορίζει η συνισταμένη των δυναμεων που ασκούνται πάνω του και με το να μουλαρώνουμε η δικιά μας δύναμη χάνεται.
Βουλγαρία και Αλβανία ήταν πολλά χρόνια σε χειμερία νάρκη και αν θες να έχεις μια πραγματική εικόνα της συγκριτικής επίδρασης σου οφείλεις πλέον να διαιρείς με το νεό(αυξημένο) παρονομαστή που ορίζει αυτή η αλλαγή.ο kouk λέει οτι το παιχνίδι είναι ανοικτό ακόμα στα Βαλκάνια. συμφωνω μαζί του και το έχω διατυπώσει πολλάκις σε αυτό το thread. εκτιμώ ωστόσο οτι Αλβανία και Βουλγαρία θα είναι μαζί μας για πολύ καιρό ακόμα, αν και όχι με την ίδια μορφή. θεωρώ οτι τελικά θα προκύψουν 4 κράτη. Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία, Ελλάδα χωρίς απαραίτητα να έχουν όλα σύνορα μεταξύ τους.
το να προωθήσεις το Βαρδαρική Μακεδονία έιναι για μένα σαν να πυροβολείς το πόδι σου. Παίρνεις μια οντότητα της οποίας έχεις το μεγαλύτερο κομμάτι (και αυτό το αναγνωρίζουν μέχρι και οι εθνικιστές των Σκοπίων) και την μοιράζεις οικειοθελώς χωρίς αντάλλαγμα, χωρίς εγγύηση οτι δεν θα υπάρξουν μελλοντικές διεκδικήσεις, χωρίς εσύ να μπορείς να διεκδικήσεις τίποτα ακόμα και αν κάποιος δεν την θέλει στα πλαίσια ενός ευρύτερου deal(βλέπε Αλβανία+Μαυροβούνιο+%Σκόπια)
-
Πώς να μικρύνει δηλαδή δεδομένου ότι εκτός Β.Ηπείρου και όσους Έλληνες απέμειναν πια εκεί, στο υπόλοιπο κράτος νομίζω υπάρχει ομοιογενής Αλβανικός πληθυσμός.
Μοχλός πίεσης ως προς τι?Προσάρτηση της Β.Ηπείρου, με τον Ελληνικό πληθυσμό να μειώνεται εκεί μου φαίνεται απίθανη. Πέραν του ότι σαν γεγονός ούτε εμείς το θέλουμε μιας και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τις ανάγκες ενός πληθυσμού πολύ χαμηλότερου βιοτικού επιπέδου από εμάς.
-
kouk συμφωνώ σε όλα
Αυτή η ιστορία τράβηξε πάρα πολύ και σιγά σιγά θα αρχίσει να γίνεται ορατή η διαθνής δυσαρέσκεια προς εμάς. Απαξ και το όναμα Μακεδονία μπήκε στην προηγούμενη ονομασία (ΦΥΡΟΜ) δεν υπάρχει περίπτωση να βγει... Και να είναι πιο...light η εμφάνισή του δε γίνεται...
Άρα (εφόσον πετάξαμε κατ εμέ την καλύτερη ευκαιρία του Σλαβομακεδονία...) πρέπει επιτέλους κάπου να οδηγηθούμε... Ξέρω οτι είναι σκληρό, ιδιαίτερα για τους βορεοελλαδίτες, αλλά λύση ΄προσωπικά δε βλέπω στον ορίζοντα.
όσον αφορά στις σκέψεις περί εθνοτήτων κτλ, νομίζω οτί ούτε αυτά μπορούμε να γλιτώσουμε...
Η μετατροπή σε επαρχία μας (οικονομικά προφανώς) έχει ήδη ξεκινήσει...Πόσες επιχειρήσεις εκεί ανθίζουν, πόση βιομηχανία έχει μεταφερθεί...
Φυσικά είναι ενοχλητικό για όλους τους Έλληνες αλλά είναι μια διαφαινόμενη εθνική ήττα και (δίχως να μαι ειδικός) δε βλέπω ανατροπή..
-
Δεν μιλάω απαραίτητα για προσάρτηση. Μάλλον σε αναδιανομή περιοχών, ή του ελέγχου περιοχών σε άλλες χώρες.
Μοχλός πίεσης στις υπόλοιπες Βαλκανικές χώρες ('προσέξτε, γιατί οι Αλβανοί θέλουν κι αυτοί επέκταση και πρέπει να φροντίσουμε να μένουν σταθεροί') είναι η Αλβανία, το Κόσοβο και τα Σκόπια αυτή την στιγμή.Η αλλαγή στάσης της Σερβίας, νομίζω, ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.
Όπως και η ισορροπία που θα δημιουργηθεί με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ και τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης.Αν συμβεί και κάποια σημαντική αλλαγή στην Τουρκία, τότε θα είμαστε μάρτυρες ιστορικών αλλαγών στην περιοχή μας και καλά θα κάνουμε να είμαστε προετοιμασμένοι.
Εγώ νομίζω ότι θα δημιουργηθεί μια λίγο μεγαλύτερη Σερβία, μια Βουλγαρία επίσης, και η Ελλάδα θα πάρει Σκόπια και Β. Ήπειρο.
-
Απ'οτι ξερω ενα κομματι Μακεδονιας εχει και η Βουλγαρια.
Δεν εχω ακουσει ομως τιποτα ΤΙ λενε και αυτοι για το Σκοπιανο. -
Η Αλβανία δεν υφίσταται σαν έθνος αλλά ως κράτος έχει αποκτήσει υπόσταση. Κανείς δεν την θέλει ( ως προσάρτηση ) διότι πρέπει να ρίξει πολλά λεφτά αλλά την θέλουν ως αγορά.
-
Ο χρήστης DAP έγραψε:
Απ'οτι ξερω ενα κομματι Μακεδονιας εχει και η Βουλγαρια.
Δεν εχω ακουσει ομως τιποτα ΤΙ λενε και αυτοι για το Σκοπιανο.Λένε οι Βούλγαροι. Για την Μακεδονία του Πιρίν. Οι Βούλγαροι ισχυρίζονται ότι οι κάτοικοι των Σκοπίων, και η γλώσσα τους, είναι Βούλγαροι. Και το αποδεικνύουν. Φυσικά οι Σκοπιανοί ούτε θέλουν να ακούν κάτι τέτοιο.
Οι Σκοπιανοί ισχυρίζονται ότι ναι μεν είναι Σλάβοι, αλλά λόγω της επιμειξίας τους, για πολλά χρόνια, με τους Μακεδόνες, είναι πλέον Μακεδόνες. Και σε αυτό στηριζουν τις διεκδικήσεις τους.
Εμείς δεν ξέρω αν έχουμε συνενοηθεί με τους Βούλγαρους στο θέμα. Είναι και πολύ κολλημένοι στην Wolrd Bank και, ίσως, προ ΕΕ, να είχε και κίνδυνο κάτι τέτοιο.
-
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
H ερωτήσεις μου δεν είχαν στόχο να ειρωνευτούν , όπως αντιλαμβάνομαι ότι τις αποδέχθηκες λόγω του τελευταίου σχολίου.
Η ερωτήσεις μου αποσκοπούν στο να δούμε εάν τελικά χάνουμε περισσότερα απ' όσα και τώρα μπορούμε να κερδίσουμε. Και δεν είναι απαραιτήτως κακό που μουλαρώσαμε. Οι Τούρκοι εδώ και σχεδόν 30 αγνοούν κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και συμφωνιών στο θέμα της υφαλοκρηπίδας και εμείς έχουμε ένα ζήτημα που εάν το αφήσουμε να εξελιχθεί όπως δείχνει ότι πάει να εξελιχθεί θα προκαλέσει τρομερά εσωτερικά και διεθνή θέματα. Έχουμε την Θράκη , θα έχουμε και τις περιοχές γύρω από τα σύνορα με τα Σκόπια.
Ο κόσμος προχώρησε....Και λοιπόν. Ο κόσμος αποδέχεται ότι του επιβληθεί και υπάρχουν πάμπολλά παραδείγματα γι' αυτό. Δεν είναι μόνο το τι πιστεύει ο υπόλοιπος κόσμος που καθορίζει τις θέσεις ενός κράτους.
Η τελευταία μου ερώτηση είναι ... Γιατί δεν προτείνουμε-επιβάλλουμε την χρήση της ονομασίας Βαρδαρική Μακεδονία , όνομα που κόβει τον βήχα και δεν αφήνει υπόνοιες ενώ είμαστε να αποδεχθούμε , χάριν τίνος κέρδους/οφέλους άραγε , ένα τόσο εξευτελιστικό για τις θέσεις που πρεσβεύει η Ελλάδα τόσα χρόνια αλλά και για την ιστορία του τόπου μας , όνομα ;
πρώτον δεν είχα ούτε έχω πρόθεση να σε ειρωνευτώ
ίσως η δήλωση μου να μπορεί να διαβαστεί διαφορετικά οπότε και επαναδιατυπώνω
η εικόνα που έχουμε για την ιστορικη μας σημασία είναι τελείως διαφορετική απο τη σημερινή μας δύναμη κα επιρροή.και η αναδρομη σε, αρκετά μακρινά, μεγαλεία ακυρώνει και κάνει να μικροδείχνουν ακόμα και οι πρόσφατες επιτυχίες μας.
κάνεις, εσύ και πολλοί άλλοι, αναφορά στο μακρινό παρελθόν της Μακεδονίας και ξεχνάς να αναφέρεις μακεδονικούς αγώνες, Β' Παγκόσμιο. όχι γιατί δεν τα ξέρεις, αλλά γιατί είναι πολύ μικρότερα απο το ένδοξο παρελθόν. με τη διαφορά όμως οτι είναι πρόσφατα. είναι η επίκληση στην ιστορική συνέχεια και συνοχή που δυναμώνει πιο πολύ απο όλα το επιχείρημα οτι η Μακεδονία είναι επι το πλείστον Ελληνική, ακόμα περισσότερο κα απο θαμένο χαραγμένο ανθρακικό ασβέστιο.
ο κόσμος προχώρησε, αλλά δεν προχώρησε τυχαία αλλά προς τα εκεί που ορίζει η συνισταμένη των δυναμεων που ασκούνται πάνω του και με το να μουλαρώνουμε η δικιά μας δύναμη χάνεται.
Βουλγαρία και Αλβανία ήταν πολλά χρόνια σε χειμερία νάρκη και αν θες να έχεις μια πραγματική εικόνα της συγκριτικής επίδρασης σου οφείλεις πλέον να διαιρείς με το νεό(αυξημένο) παρονομαστή που ορίζει αυτή η αλλαγή.ο kouk λέει οτι το παιχνίδι είναι ανοικτό ακόμα στα Βαλκάνια. συμφωνω μαζί του και το έχω διατυπώσει πολλάκις σε αυτό το thread. εκτιμώ ωστόσο οτι Αλβανία και Βουλγαρία θα είναι μαζί μας για πολύ καιρό ακόμα, αν και όχι με την ίδια μορφή. θεωρώ οτι τελικά θα προκύψουν 4 κράτη. Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία, Ελλάδα χωρίς απαραίτητα να έχουν όλα σύνορα μεταξύ τους.
το να προωθήσεις το Βαρδαρική Μακεδονία έιναι για μένα σαν να πυροβολείς το πόδι σου. Παίρνεις μια οντότητα της οποίας έχεις το μεγαλύτερο κομμάτι (και αυτό το αναγνωρίζουν μέχρι και οι εθνικιστές των Σκοπίων) και την μοιράζεις οικειοθελώς χωρίς αντάλλαγμα, χωρίς εγγύηση οτι δεν θα υπάρξουν μελλοντικές διεκδικήσεις, χωρίς εσύ να μπορείς να διεκδικήσεις τίποτα ακόμα και αν κάποιος δεν την θέλει στα πλαίσια ενός ευρύτερου deal(βλέπε Αλβανία+Μαυροβούνιο+%Σκόπια)
Πιο ξεκάθαρα μου φαίνονται τώρα αυτά που γράφεις. Και εν μέρει συμφωνώ για την Βαρδαρική Μακεδονία αλλά δεν μου φαίνεται τόσο ξεκάθαρο το τι διεκδικούμε εμείς από το Βόρεια Μακεδονία καθώς και με ποιόν τρόπο.
Για τους νεώτερους αγώνες , τι να πω....Εδώ υπήρξε κόμμα που υποστήριξε τις αρχικές τοποθετήσεις των τότε ακόμα Γιουγκοσλάβων στην περιοχή στα πλαίσια της κοντόφθαλμης στήριξης των πολιτικών τοποθετήσεων. Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε ακυρώσει τους αγώνες αυτούς. Πριν από 10 χρόνια άκουγα συνέχεια για τους Μακεδονομάχους και τις σχετικές εκδηλώσεις , τώρα ακούς κάτι μια φορά στο τόσο.
Δεν μιλάω απαραίτητα για προσάρτηση. Μάλλον σε αναδιανομή περιοχών, ή του ελέγχου περιοχών σε άλλες χώρες.
Μοχλός πίεσης στις υπόλοιπες Βαλκανικές χώρες ('προσέξτε, γιατί οι Αλβανοί θέλουν κι αυτοί επέκταση και πρέπει να φροντίσουμε να μένουν σταθεροί') είναι η Αλβανία, το Κόσοβο και τα Σκόπια αυτή την στιγμή.Η αλλαγή στάσης της Σερβίας, νομίζω, ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.
Όπως και η ισορροπία που θα δημιουργηθεί με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ και τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης.Αν συμβεί και κάποια σημαντική αλλαγή στην Τουρκία, τότε θα είμαστε μάρτυρες ιστορικών αλλαγών στην περιοχή μας και καλά θα κάνουμε να είμαστε προετοιμασμένοι.
Εγώ νομίζω ότι θα δημιουργηθεί μια λίγο μεγαλύτερη Σερβία, μια Βουλγαρία επίσης, και η Ελλάδα θα πάρει Σκόπια και Β. Ήπειρο.
Καλό θα ήταν να πάρει και Ανατολική Θράκη και νομίζω πως και η Βουλγαρία θα το ήθελε αυτό εάν είχε να επιλέξει ανάμεσα σε εμάς και τους Τούρκους.
Αλλά πες μου πως θα γίνουν αυτά ; Αναίμακτα αποκλείεται. Να μπλεχτούμε σε πόλεμο παίζει αλλά τότε θα είναι παγκόσμιος ο πόλεμος γιατί υπάρχει και η ισχυρή Ρωσσία πλέον.Υπερδύναμη δεν είμαστε για να απλώνουμε το χέρι και να παίρνουμε αλλά δεν υπήρξε και ποτέ η παρουσία της Ελλάδας τόσο έντονη στα Βαλκάνια. Ο μόνος λόγος για να πάρουμε επιπλέον περιοχές θα είναι για να οδηγηθούμε στην οριστική διάλυση και ειλικρινά θα ήθελα να δω πως θα το αντέξουμε αυτό.
Αιφνίδια αναγνώριση των Σκοπίων ως Δημοκρατία της Μακεδονίας