-
Ο χρήστης ioannitis έγραψε:
Έψαχνα κάποια χαρακτηριστικά για τους κινητήρες της F1 και αν και δεν ανακοινώνονται επίσημα στοιχεία βρήκα ότι οι αποδόσεις παίζουν στα 900+- άλογα στις 19000+- στροφές σε συνάρτηση με την εκάστοτε εταιρία. Ολα αυτά από 3 λίτρα νομίζω. Στη δε ροπή όμως και επειδή ο 'κανόνας' λίτρο κυβισμού=10 κιλά ροπής φαίνεται ότι παίρνει μόνο μικρές αποκλίσεις, το νούμερο που εκτιμάται ότι βγάζουν είναι γύρω στα 35 με 40 κιλά. Ναι μεν είναι πανάλαφρες κατασκευές αλλά και πάλι με τα νούμερα που έχουμε συνηθίσει τελευταία λόγω των τούρμπο φάινονται 'λίγα' αυτά τα κιλά.
οι κινητηρες τωρα ειναι V8 στα 2.4 με υποχρεωτικο το οριο περιστροφης τις 19.000 rpm(ευτυχως για τη mclaren,γιατι αλλιως θα χε σπασει πολλους ακομα για να κατορθωσει να φτασει τις 19,5 ) και υποχρεωτικη γωνια 90μοιρες..η ιπποδυναμη τους εκτιμαται στα 750+ αλογα αν δε κανω λαθος...απο κει και περα δε μπορουμε να ξερουμε περισσοτερα..
οσο για το θεμα ροπης δε μπορουμε να κρινουμε(εκτος να καποιος εχει ειδικες γνωσεις)...δε νομιζω παντως να ειναι μονο 24-30 κιλα ή 35-40 για τους 3λιτρους v10 που καταργηθηκαν...θα σου δωσω ομως ενα αλλο παραδειγμα.οι κινητηρες των wrc εχουν υποχρεωτικο οριο τα 300 αλογα,στον τομεα ροπης ομως δεν εχουν καποιο περιορισμο,ετσι ενω βγαζουν 'μολις' 300 αλογα που μπορει να βγαλει και ενα εργοστασιακο evo η ροπη τους ειναι γιγαντια και δεν εχει σχεση με τα 35 κιλακια που θα σου βγαλει συνηθως ενας κινητητηρας του εμποριου..
Τι θελω να πω..οι αγωνες ειναι ειδικες περιπτωσεις και υποκεινται σε διαρκως μεταβαλλομενους κανονισμους..απο τη στιγμη που κατασκευαζονται για να βγαλουν μολις μερικες 100δες χλμ φτανουν σε ορια που ξεπερνουν τους καθημερινους κινητηρες ,ετσι δε μπορουμε να κανουμε αμεση συγκριση παρα μονο παραλληλισμους...
-
Έχεις δίκιο. Για τους τρίλιτρους αναφερόμουν (την προηγούμενη γενιά) αλλά δεν το διευκρίνισα.
Πάντως για τη ροπή τα νούμερα κάπου εκεί παίζουν. Δηλαδή οι τωρινοί οι 2.4 αφου μιλάμε για ατμόσφαιρα λογικά θα είναι στα 30 παρά κιλα. Βάζω εδώ ένα απόσπασμα (ΔΕΝ είναι ευαγγέλιο η βικιπιντια αλλά είναι μια καλή αρχή!) για το θέμα της ροπής :
The power a Formula One engine produces is generated by operating at a very high rotational speed, up to 20,000 revolutions per minute (RPM). This contrasts with road car engines of a similar size which operate safely at typically less than 7,000 rpm. However, the torque (turning force at a given speed) of a Formula One engine is not much higher than a conventional petrol engine. For example, the 2006 2.4 litre Toyota RVX-06 V8 engine produces 552 kW (740 bhp, 751 PS) at 19,000 rpm and outputs 274 N·m (202 lb·ft) of torque giving the engine a 14.3 bar (1.43 MPa) mean effective pressure. This is comparable with the 14.3 bar maximum MEP of the 2003 BMW E46 M3 CSL, the best production car in this respect.
To πλήρες άρθρο εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Formula_On ... .80.932008' target='_blank
Όπως μπορείς να δείς του 2006 η Τογιοτα έγαζε περίπου 28 κιλά. Οσο καλύτεροι να είναι οι υπόλοιποι αποκλειέται να έχουν τεράστιες διαφορές υποθέτω.Για να επανέλθω στο αρχικό θέμα, στο καινούριο Drive έχει ένα πολύ ωραίο άρθρο για την 'ευχαρίστηση' που μπορεί να προσφέρουν διάφορα οχήματα. Έχει ένα γκρουπ πισωκίνητα, ένα προσθιοκίνητα, ένα τετρακίνητα και άλλον ένα κοκτειλ. Στα προσθιοκίνητα έχει το Κουπερ ΕΣ, το κούπρα, το ταπερ, το κλιο αρες και το gti(dsg).Παρόλο λοιπόν που εξυμνούνται οι ρεπρίζ και οι γενικότερες επιδόσεις των τουρμπισμένων η τελική επιλογή κυρίως λόγω 'αίσθησης' και όχι λόγω επιδόσεων (χωρίς φυσικά να υστερεί και αισθητά) πηγαίνει στο Κλιό. Χωρίς να είναι ευαγγέλιο κανένα περιοδικό φυσικά και κανένας συντάκτης (στην ουσιά την αποψή τους εκφράζουν ή οποία αποκτά σημασία λόγω της εμπειρίας τους) τελικά κάτι 'γίνεται' με αυτούς τους πολύστροφους !
Παρόλο που υστερούν σε ροπή και κάποια νούμερα επιδόσεων, εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται 'μαγικοί' από πολλούς. Τελικά απ' ότι φαίνεται κρύβουν αρκετή γοητεία και 'έλξη' την οποία για να την εκτιμήσεις μάλλον πρέπει να ξεφύγεις από ξερά νούμερα και να αρχίσεις να 'φιλοσοφείς' κάπως την αυτοκίνηση εν γένει. Δεν 'ξέρω' σίγουρα, το 'ψάχνω' ...
-
Kοίταξε, έχει μια γοητεία να οδηγείς ένα αυτοκίνητο στα κόκκινα σε αντίθεση με τα τούρμπο που γενικά τα κάνουν όλα 'εύκολα'.
Αυτό αφορά όμως το 5% του συνολικού χρόνου οδήγησής σου (και αν...) -
o καθενας κρινει σιγουρα με βαση την εμπειρια του και τα γουστα του,αλλα αν θες τη γνωμη μου ειδικα στο χωρο των δημοσιογραφων αν θες να φαινεσαι ψαγμενος πρεπει να υποστηριξεις τη πολυστροφια...
επισης τα πολυστροφα αυτοκινητα εχουν συνδεθει με πολυ σπορ και πισωκινητα μοντελα(δλδ πιο διασκεδαστικα),ενω το τουρμπο με τα ταξι...πες μου ενα πισωκινητο σπορ τουρμπατο μοντελο...?το μονο που υπαρχει ειναι το opel gt (αμερικανια στην ουσια) και τωρα καπως το αρχισε η bmw με τις -35...τις οποιες ολοι τελικα αποδεχονται ως θεικες...
-
Ο χρήστης ioannitis έγραψε:
Είναι μια ακόμη 'μόδα' που έφερε μαζί της η νέα γένια κινητήρων οι οποίοι είναι κατά βάση υπερτροφοδοτούμενοι? Απλά ο μέσος οδηγός βαριέται να αλλάξει ταχύτητες? Αισθάνεται μεγαλύτερη 'ασφάλεια' στην προσπέραση και επομένως του 'κάθεται' καλά που τις κάνει σχεδόν όλες με 3η χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει στο κιβώτιο? ¨η είναι κάτι άλλο απο αυτά ?Εγώ πιστεύω οτι οι πιό πολλοί φοβούνται να στροφάρουν το μοτέρ γιατι νομίζουν οτι θα χαλάσει, γι αυτό και βλέπεις στις προσπεράσεις να μήν κατεβάζουν ταχύτητα και κατα την επιτάχυνση να το φτάνουν το πολύ μέχρι 4000-5000 στροφές ενώ μπορεί να έχει άλλες 1000 ωφέλιμες και ακόμα 1000 μέχρι τον κόφτη.
-
Άσε, άλλοι φοβούνται, άλλοι ενοχλούνται από τον θόρυβο, όπως π.χ. η γυναίκα μου που τρομάζει.
Ευτυχώς τώρα έχω τον γιο μου που είναι μαζί μου , δηλαδή γουστάρει. Έχω όμως και μια κόρη που ... μεγεθύνει τις φοβίες τις γυναίκας μου. Άστα .... -
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
Άσε, άλλοι φοβούνται, άλλοι ενοχλούνται από τον θόρυβο, όπως π.χ. η γυναίκα μου που τρομάζει.
Ευτυχώς τώρα έχω τον γιο μου που είναι μαζί μου , δηλαδή γουστάρει. Έχω όμως και μια κόρη που ... μεγεθύνει τις φοβίες τις γυναίκας μου. Άστα ....Mην το συζητάς καθόλου !
Αυτά τα 'προβλήματα' ακολουθούν όλες τις υλοποιήσεις. Και στο τουρμπο μπορεί να μη χρειάζεται να στροφάρεις ψηλά αλλά το 'κλώτσημα' μόλις μπεί η τουρμπίνα μαζί με το σφύριγμα της δημιουργεί γκρίνιες ακόμη και στις 3-4 χιλιάδες στροφές ! Σπάνια θα βρείς 'συμπαράσταση' σε στίψιμο, είτε τούρμπο, είτε πολύστροφου είτε γενικότερα οποιουδήποτε κινητήρα...
Συμβουλή: να προτιμάς για βόλτες το γιό σου !
-
εχοντας ενα συγκεκριμενο στυλ οδηγησης(υπερστροφικο καθαρα,με ψηλες στροφες σε 2α και 3η),σε στριφτερες διαδρομες,και συγκεκριμενο τροπο που ταξιδευω(η σταθερα 130,η σταθερα 200+) εχω καταληξει πως μου ταιριαζει η πολυστροφια,το νευρο.θελω το μοτερ να δουλευει σαν μελισσα..αφιονισμενο...μου αρεσει το ανεβασμα απο 800-3500,σκαλοπατι και 3500-7800 χωρις καμια καμψη αλλα με κρεσεντο απο τις 5.800 εως και τον κοφτη..εξου και οδηγω alfa romeo,mazda wankel,και μου αρεσει η ιδεα ενος s2000 η μιας celica T sport...
γενικοτερα δν μου αρεσει η αισθηση το μοτερ να κρεμαει πριν απο οταν 'κρεμασω' εγω...
απο turbo εχω οδηγησει volvo,lancia,saab ,alfa,fiat,seat,audi,κτλ...αυτο που μου αρεσε στο δρομο,και νομιζω ηταν μαμα,ηταν το fiat coupe 20v turbo plus limited 6speed.αυτο ανεβαζε μεχρι τον κοφτη σαν ατμοσφαιρα.ηταν το μονο με αισθηση που μου αρεσε.αλλα πολυ δυσκολο να το οδηγησω σε στροφιλικι οπως συνηθιζω..η διαδοχη της υποστροφης μετα την υπερστροφη ηταν εως και επικινδυνη...λογω δυναμης..συνηθως τα tb ειναι με μια πανω και γραμμες...δυσκολα,ειναι για θεαματικοτερες γραμμες...τα κυβικα,ειναι μια καλη λυση,ευκολοτερη σχετικα και αξιοπιστη..και πιο οδηγισιμη συνηθως..
αλλη περιπτωση,ενας Κ,αλλα και αυτος,δεν στροφαρει σαν μελισσα.... -
παντως και στο τουρμπο εαν θες να εισαι αποτελεσματικος πρεπει επισης να βαρας κοφτες...
Στο δικο μου σχετα αν βγαζω τη μεγιστη ροπη εως τις 5000,τη μεγιστη ιπποδυναμη τη δινω στις 6100 και για να γινει δουλεια πρεπει να φτασω 7000(κοφτης)..Σημερα που εκανα ταξιδακι παντως Αθηνα-Τριπολη και πισω ειχα κ@@λωσει τη ζωη μου...για 350 χλμ τα εδινα ολα!!! η κοπελα μου δε φωναζε καθολου ,διοτι για δικη της δουλεια ειχαμε κατεβει κατω και πραγματικα ευχαριστηθηκα οδηγηση
Οταν προκειται να τρεξεις οπως και να το κανουμε χρειαζεσαι τις πολλες στροφες απο κει και περα για καθημερινες απλες συνθηκες μου αρεσει το αυτοκινητο να εχει ροπη στις χαμηλες στροφες,ωστε να μη χρειαζεται να ξεζουμιζω το μοτερ...επισης καλα και τα κυβικα,αλλα καταναλωση 13 lt/100 km με ταχυτητες 170+ τη περισσοτερη ωρα δεν υπαρχει περιπτωση να κανει κανενας αντιστοιχης ιπποδυναμης V6.....
-
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
Στο δικο μου σχετα αν βγαζω τη μεγιστη ροπη εως τις 5000,τη μεγιστη ιπποδυναμη τη δινω στις 6100 και για να γινει δουλεια πρεπει να φτασω 7000(κοφτης)..+1
Δεν την καταλαβαίνω την άποψη ότι αφού 'δίνει' από τις 1500 δεν χρειάζεται στροφάρισμα!
Μέγιστη ιπποδύναμη (σύμφωνα με το εργοστάσιο) το δικό μου έχει από 5100 μέχρι 6000. Σε δυναμομετρήσεις έχω δει την μέγιστη και στις 6500...
Όταν θέλω να πάω γρήγορα αλλάζω στις 7000 λίγο πριν τον κόφτη...Υγ. Ανάλογα και την συνήθεια, λόγω μεγάλης ροπής χαμηλά είναι πιο ευκολο να οδηγήσεις υπερστροφικά με turbo και βέβαια με μεγαλύτερη διάρκεια.
-
Διαφωνώ ελαφρώς. Μην μπερδεύουμε την αίσθηση που μαςς δίνει ένα πιεσμένο μοτερ στα κόκκινα με την πραγματική ιπποδύναμη που έχουμε στους τροχούς μας. Και εγώ το στροφάρω όταν έχω κέφια και διάθεση για ουρλιαχτά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πηγαίνω πιο γρήγορα από κάποιον με ίδιο αυτοκίνητο που διατηρεί τις στροφές του εκεί που πρέπει.
Π.χ. ο TFSI (ο 200άρης, για τους δυνατότερους δεν ξέρω επακριβώς) έχει κόκκινα στα 6500 και κόφτη στις 7150. Αν δηλαδή τον στροφάρω στις 7000 θα πηγαίνω πιο γρήγορα? Ρίξτε μια ματιά στο διάγραμμα και θα δείτε ότι η επίσημη καμπύλη (η γκρί) έχει μέγιστη ροπή μέχρι 5000 περίπου και μέγιστη ιπποδύναμη από 5 μέχρι 6000 και μετά αρχίζει να πέφτει. Η μετρημένες αποδόσεις (τα κόκκινα) δείχνουν την ιποδύναμη ναπέφτει λίγο πιο μετά από τις 6.
http://www.rri.se/popup/performancegrap ... artsID=605' target='_blank' target='_blank
Φυσικά συνυπολογίζουμε ότι από δυναμόμετρο σε δυναμόμετρο θα πάρουμε μια ελαφρώς διαφορετική εικόνα αλλά η ουσία είναι ίδια μέσες άκρες. Αν λοιπόν εγώ στροφάρω στις 7000+ προφανώς στέλνω λιγότερα άλογα στους τροχούς από το να άλλαζα στις 6000 και κάτι ψιλά αλλά και ακόμη με αλλαγή στις 7+ πέφτω στις 6+ όπου τα άλογα μου αρχίζουν τα πέφτουν. Οπότε με αλλαγή στις 6-6.3 ακόμη και μετα την αλλαγή είναι πάλι μέσα στα φουλ άλογα (στο περίπου όλα έτσι? Η οδήγηση δεν γίνεται με το κομπιουτεράκι! Θεωρητικά μιλάω με αυτά τα νούμερα.). Αυτό παράλληλα είναι και μια άλλη μεγάλη συζήτηση για το ΠΟΥ πρέπει να κάνουμε αλλαγές. Μια σχολή είναι στα κόκκινα, μια άλλη στη μέγιστη ροπή και μια άλλη μεταξύ μέγιστης ροπής και μέγιστης ιπποδύναμης. Προσωπικά ακολουθώ το δρόμο του να είμαι (όταν πιέζω) μέσα στην μέγιστη ιπποδύναμη. Από τη στιγμή που η τουρμπίνα και ο κινητήρας αρχίζει και ξεφουσκώνει μετά τις 6000 δεν μου προσφέρει κάτι να βρίσκομαι ώρα εκεί. Αν οδηγούσα Κλιό RS, Τype-R ή Μ3 ο κόφτης θα μου έδινε σχεδόν ταυτόχρονα και τα μέγιστα άλογα. Στα τούρμπο όμως τα έχεις πάρει αρκετά νωρίτερα τα μέγιστα άλογα. Δείτε για παράδειγμα το διάγραμμα για το 200αρη Κλιό. Η ιπποδύναμη του είναι αύξουσα μεχρι το τέρμα. Οπότε κοκκινίζοντας παίρνεις και τα άλογα του.
http://www.rri.se/popup/performancegrap ... artsID=653' target='_blank' target='_blank
Στο 200αρη τον τουρμπισμένο όμως η ιπποδύναμη πάνω από τις 6000 αρχίζει και πέφτει. Ελαφρά μεν αλλά πέφτει. Οπότε αλλάζοντας στις 6 και κάτι όπως έγραψα και πιο πάνω ακόμα και μετά την αλλαγή είσαι μέσα στα φουλ άλογα. Αν εξαιρέσεις την ηδονή που προσφέρει το να πηγαίνεις τον κινητήρα σου στα κόκκινα (και να ΜΗΝ σπάει! ) και η οποία είναι σαφώς πολύ ισχυρή πιστεύω ότι τα τούρμπο θέλουν διαφορετική συμπεριφορά στο κιβώτιο από ότι τα πολύστροφα και για τη γρήγορη οδήγηση και για το κάθε μέρα.
-
φιλε ioanitti δεν ειναι ετσι τα πραγματα...Πρωτα απ'ολα να ξεκαθαρισουμε οτι ο κινητηρας του clio εχει καμια 30αρια αλογα λιγοτερα απο σενα και σου κλανει...
το θεμα με τις αλλαγες και πού πρεπει να γινονται ειναι μια πονεμενη συζητηση που χω κανει πολλες φορες και σε πολλες περιπτωσεις δεν εχουμε καταληξει...το θεμα δεν ειναι να πεφτεις στο φουλ,αλλα να βγαλεις τα χιλιομετρα τις καθε ταχυτητας...πχ1η 54,2α 92 ,3η 130 κτλ...
αν πας να αλλαξεις πιο νωρις θα εισαι εκ των πραγματων με λιγοτερα και θα κανεις μια τρυπα στο νερο...
ο 2.0Τ συγκεκριμενα σε αντιθεση με τον 1.8Τ 20V εχει το χαρακτηριστικο οτι δε ψοφαει στις πολλες στροφες,οποτε προσφερεται για τετοιες αλλαγες,αλλα ακομα και στο 1.8Τ επρεπε να πας κοφτη...Εχω κανει πολλες φορες φορες δοκιμες για το συγκεκριμενο θεμα και παντα ηταν πιο αποτελεσματικη η αλλαγη στο κοφτη.. δοκιμασε το και θα το δεις...για αυτο σε ειχε ζορισει το ταπερ που χες συναντησει στην εθνικη...αν αλλαζες εκει που επρεπε θα ταν αλλιως τα πραγματα....
-
Δεν εξαρτάται μόνο από την απόδοση του μοτέρ το εύρος των στροφών στο οποίο πρέπει να αλλάζουμε ταχύτητες για μέγιστη επιτάχυνση αλλά και από την κλιμάκωση του κιβωτίου. Με 2α και 7000 στροφές υπάρχει περίπτωση να περνάει περισσότερη ροπή στους τροχούς από ότι αν είχες αλλάξει στις 6-6.500 και είσαι τώρα με 3η και 5.500 στροφές Το θέμα για την επιτάχυνση είναι η ροπή στη ρόδα και όχι τι βγάζει το μοτέρ εκείνη τη στιγμή! Οπότε αν με πολλές στροφές και μια ταχύτητα κάτω περνάει περισσότερη ροπή στους τροχούς, τότε συμφέρει αυτό. Αν από την άλλη πέφτει τόσο η απόδοση του μοτέρ στις ψηλές στροφές που με τρίτη μέσα στο εύρος μέγιστης απόδοσης του μοτέρ βγάζεις περισσότερη ροπή στον τροχό από ότι με κοφτιασμένη δευτέρα, συμφέρει το ανέβασμα. Στον 2.0TFSI με τις καμπύλες ροπής που έχω δει δεν νομίζω ότι πέφτει τόσο η απόδοση ώστε να συμφέρει να ανεβάσεις ταχύτητα αντί να φτάσεις τις 7000
Από την άλλη το δικό μου αμάξι έχει δει το πολύ 5 φορές τις 6800 - 7000 στροφές μέχρι τώρα και δεν νομίζω να τις ξαναδεί
-
ο 2.0Τ συγκεκριμενα σε αντιθεση με τον 1.8Τ 20V εχει το χαρακτηριστικο οτι δε ψοφαει στις πολλες στροφες,οποτε προσφερεται για τετοιες αλλαγες,αλλα ακομα και στο 1.8Τ επρεπε να πας κοφτη...
για τον 1.8Τ κανεις γκραντε λαθος...μετα το peak του στροφαρει χωρις λογο...μη μπερδευεις το θορυβο με τη ταχυτητα και το τραβηγμα...
-
δεν επιμενω δεν εχω πολλη εμπειρια απο 1.8Τ αλλα στον tfsi ειναι βεβαιο..
-
τελικα ρωτησα φιλο μου και μου ειπε οτι ψηλα στην ουσια στροφαρει 'τσαμπα' αλλα αυτο εχει νοημα για 3η(ισως)-4η-5η...πρωτη δευτερα που χουν πολλη δυναμη καλυτερα να τις αλλαζεις καμια 300αρια στροφες πριν το κοφτη για να πεσεις μεσα σε καλο ευρος μετα την αλλαγη...
-
...για αυτο σε ειχε ζορισει το ταπερ που χες συναντησει στην εθνικη...αν αλλαζες εκει που επρεπε θα ταν αλλιως τα πραγματα....Με ζόρισε το Ταπερ ? Θα αστειεύεσαι βεβαίως-βεβαίως !!
(Που είστε ρ* ταπεράκηδες ?!? Σε ποιά πολύστροφα λαγούμια είστε κρυμμένοι?!? Βγείτε να ρίξουμε ένα ξεγυρισμένο 'τσακωμό' !!! )Για την ιστορία είχε ο φίλος ταπεράκιας ξανθομαλλούσα ύπαρξη στο δεξί κάθισμα και σε αυτές τις περιπτώσεις (όταν ο άλλος φαίνεται 'σωστός' και ¨ωραίος' οδηγός) δεν εμπλέκομαι σε κόντρες. Και αν εμπλακώ παίζω λίγο όταν είμαι μόνος (με παρέα σπάνια εμπλέκομαι. Να αποδείξω τι, στον επιβάτη μου?) αλλά τελικά 'χάνω' εξεπίτηδες για να τονώσω την 'εικόνα' του συνοδοιπόρου στην κυρία δίπλα του ! Αντρική αλληλεγγύη ένα πράμα ! Τον 'παρακολουθούσα' διακριτικά και όπως έγραψα και πριν το 'πήγαινε' πολύ ωραία και μου άρεσε ο τρόπος λειτουργίας του κινητήρα. Δηλαδή εκεί που άκουγότανε ότι 'πρέπει' να αλλάξει ταχύτητα ο κινητήρας είχε 1500+ στροφές ακόμη τις οποίες και εξαντλούσε. Για αυτό λέω 'ωραίος'. Δεν τον έχασα βέβαια ούτε τον άφησα πίσω, συνοψίζοντας.
Άλλωστε αν δεν είμαι γρηγορότερος, σίγουρα ΔΕΝ είμαι αργότερος (σαν όχημα μιλάω και ειδικά σε δρόμο σαν την Α.Ο.) οπότε δεν θα 'έχανα' ! Δεν τον ξεφτιλίζω τον κινητήρα μου μεν αλλά αν είναι να πάω γρήγορα σίγουρα ψηλά δουλεύει (τώρα για +- 500 στροφές δεν θα τα χαλάσουμε! ). Άλλωστε κάνει και ωραίο ήχο !
Για τα υπόλοιπα που συζητάμε δεν είμαι ο ειδικός και επομένως συμφωνώ με το προλαλήσαντα φίλο (neos) που είπε ότι είναι πιο σύνθετα τα πράγματα και παίζουν πολλά ρόλο (μετάδοση κλπ) και δεν φαίνονται όλα σε ένα διάγραμμα. Η αίσθηση είναι το πρωταρχικό. Απλά με το διάγραμμα παίρνεις μια 'εικόνα' του πως συμπεριφέρεται ο κινητήρας. Τα υπόλοιπα και την πραγματικότητα την παίρνεις σίγουρα πίσω από το τιμόνι και από την εμπειρία ...
-
τελικα ρωτησα φιλο μου και μου ειπε οτι ψηλα στην ουσια στροφαρει 'τσαμπα' αλλα αυτο εχει νοημα για 3η(ισως)-4η-5η...πρωτη δευτερα που χουν πολλη δυναμη καλυτερα να τις αλλαζεις καμια 300αρια στροφες πριν το κοφτη για να πεσεις μεσα σε καλο ευρος μετα την αλλαγη...εμ για να σε λεω...
ο 1.8Τ παει απο τις 2.100, 2.200 μεχρι τις 5.500 πανω κατω που σε εγκαταλειπει...εγω για χαβαλε το παω για ψηλοτερα αλλα τζαμπα το βασανιζω...
τα τουρμπα ειναι για ευθειες, ανοιχτες καμπες και ρεπριζ...εκει εχουν αντιπαλο μονο τα πολλα κυβικα...απο κει και περα αν βρεθεις σε κανα βουνο με κανεναν χερα με κινητηρα πολυστροφο θα φτυσεις αιμα μονο να μεινεις κοντα του...μονο στη περιπτωση εξελιγμενης 4κινησης νομιζω θα μπορεις να τον περασεις...
δε τον εχω παει βολτα τον νεο διλιτρο αλλα φαινεται πιο πολυστροφος απο τον παλιο (λογικο)..γενικα παντως με τα τουρμπο δεν χρειαζεται στροφαρισμα ψηλα...το θεμα ειναι πως συνεργαζονται με τα λαστιχα και το πλαισιο του αμαξιου και φυσικα να μην εχουν κανα γερο κλωτσιδι οταν 'φουσκωνουν'...
-
Ο χρήστης adis4gr έγραψε:
... ... ...
δε τον εχω παει βολτα τον νεο διλιτρο αλλα φαινεται πιο πολυστροφος απο τον παλιο (λογικο)..γενικα παντως με τα τουρμπο δεν χρειαζεται στροφαρισμα ψηλα...το θεμα ειναι πως συνεργαζονται με τα λαστιχα και το πλαισιο του αμαξιου και φυσικα να μην εχουν κανα γερο κλωτσιδι οταν 'φουσκωνουν'...+1 στα περισσότερα όλου του ποστ.
Για το τελευταίο κομμάτι (για το κλωτσίδι), τα ηλεκτρονικά αλλά και η γενικότερη εξέλιξη έχουν εξομαλύνει πολύ αυτό το θέμα. Έχοντας στο νου μου την κλωτσιά της Delta HF (για όποιον τη θυμάται) που μέχρι τις 3000 περίπου κοιμότανε και μετά ξύπναγε πολύ 'τσαντισμένη' και ήθελε προσοχή (ειδικά με τους τροχούς στραμένους. Τα τούρμπο των 10-15 ετών πίσω έχουν μαζέψει πολλά πεζοδρόμια και χαντάκια σίγουρα!) θυμάμαι ότι η πρώτη μου εντύπωση από τον TFSI ήτανε ότι παραείχει 'ατμοσφαιρική' λειτουργία (και πιστεύω ότι αυτό επιδιώξανε συνειδητά. Μέχρι και η τουρμπίνα είναι ελαφρώς 'ήσυχη' να καταλάβεις!) ! Εχει μεν το ξέσπασμα αλλά δεν σε βγάζει από το δρόμο αν είσαι σε στροφιλίκι όπως συνέβαινε παλιότερα και έρχεται πολύ ομαλά. Φυσικά παραμένει στη συμπεριφορά 'τούρμπο' αλλά με 'λειασμένο' κάπως χαρακτήρα. Άλλωστε όσο περισσότερα τα κυβικά τόσο και πιο 'αρμονικά' συνεργάζονται με το τούρμπο. Και φυσικά στα 'ψηλά' που το τούρμπο 'ψοφάει' τα κυβικά συνεχίζουν να δίνουν (όχι μόνο στον TFSI φυσικά αλλά γενικότερα σε όλα τα μοτέρ με κάπως μεγάλη χωρητικότητα+τούρμπο). Άλλη συμπεριφορά δηλαδή έχει ένα 1.4+τούρμπο και άλλη ένας 1.8+τούρμπο. Οχι φυσικά στα νούμερα (εννοείται ότι όλα θα είναι υψηλότερα στο 1.8 ) αλλά στην εν γένει συμπεριφορά του κινητήρα ...
Εχει τα θετικά αυτό έχει και τα αρνητικά. Οπως έχουμε γράψει και αρκετές φορές πιο πριν παίζει μεγάλο ρόλο τι 'θέλει' ο καθένας αλλά ακόμη πιο πολύ πως 'διαχειρίζεται' οδηγικά αυτό που έν τέλει οδηγεί.
-
Ο χρήστης adis4gr έγραψε:
τελικα ρωτησα φιλο μου και μου ειπε οτι ψηλα στην ουσια στροφαρει 'τσαμπα' αλλα αυτο εχει νοημα για 3η(ισως)-4η-5η...πρωτη δευτερα που χουν πολλη δυναμη καλυτερα να τις αλλαζεις καμια 300αρια στροφες πριν το κοφτη για να πεσεις μεσα σε καλο ευρος μετα την αλλαγη...
εμ για να σε λεω...
ο 1.8Τ παει απο τις 2.100, 2.200 μεχρι τις 5.500 πανω κατω που σε εγκαταλειπει...εγω για χαβαλε το παω για ψηλοτερα αλλα τζαμπα το βασανιζω...
τα τουρμπα ειναι για ευθειες, ανοιχτες καμπες και ρεπριζ...εκει εχουν αντιπαλο μονο τα πολλα κυβικα...απο κει και περα αν βρεθεις σε κανα βουνο με κανεναν χερα με κινητηρα πολυστροφο θα φτυσεις αιμα μονο να μεινεις κοντα του...μονο στη περιπτωση εξελιγμενης 4κινησης νομιζω θα μπορεις να τον περασεις...
δε τον εχω παει βολτα τον νεο διλιτρο αλλα φαινεται πιο πολυστροφος απο τον παλιο (λογικο)..γενικα παντως με τα τουρμπο δεν χρειαζεται στροφαρισμα ψηλα...το θεμα ειναι πως συνεργαζονται με τα λαστιχα και το πλαισιο του αμαξιου και φυσικα να μην εχουν κανα γερο κλωτσιδι οταν 'φουσκωνουν'...
Για εμενα η συγκριση πρεπει να ειναι μεταξυ ιδιων αμαξιων με διαφορετικους κινητηρες. Για παραδειγμα Golf GTi & R32. Δεν μπορεις να συγκρινεις Ταπερ με Golf GTi και να λες ποιο ειδος κινητηρα ειναι καλητερο. Ολοι καλοι ειναι....ο καθενας εχει τα υπερ και τα κατα του. Αν παλι γουσταρεις πολυ σφιχτο στροφιλικι ουτε το πολυστροφο σου κανει, θες ενα ατμοσφαιρικο μοτερ εκκεντροφορατο με εμφαση στην ροπη. Στα πολυ σφιχτα κοματια πολλες φορες πανω που παει να δωσει αφηνεις για την στροφη κλπ κλπ, απλα πρεπει να ειναι ετσι ρυθμισμενο ωστε να μην ψοφαει στην 6500....να μπορεις να κρατησεις μεχρι τις 7-7500 ανετα.
Κινητήρες υψηλόστροφοι VS Turbo VS Κυβικά ?