-
Τελικά όμως ;
Εγώ ξέρω ότι γράφεται 'εννέα'. Ο Τριανταφυλλίδης το γράφει με δύο 'ν' ενώ λέξη 'ενέα' δεν υπάρχει στο λεξικό του.
Ο δάσκαλος χθες προσπάθησε να μάθει στα παιδιά ότι η λέξη γράφεται με ένα 'ν' όπως στο 'ενενήντα'. Πρέπει να πάω να μιλήσω μαζί του. Ακόμη και εάν είναι οδηγία που έλαβαν από το Υπουργείο , δεν κοιτούν και δεν αντιδρούν στην ισοπέδωση ;
Έλεγε λοιπόν , μαζί με άλλες λέξεις που στο λεξικό τις βλέπω αλλιώς και εκείνος τις διορθώνει και εμείς του πάμε τα λεξικά , ότι μόνο το 'εννιά' γράφεται με δύο 'ν' επειδή ακολουθεί το 'ι' , χωρίς άλλη επεξήγηση.
Δεν μου αρέσει αυτό που μαθαίνει το παιδί μου. Υπάρχει μέθοδος αντίδρασης ;
-
Σιγά τους Δελμούζους.
-
Ο χρήστης ginogsm έγραψε:
Τελικά όμως ;Εγώ ξέρω ότι γράφεται 'εννέα'. Ο Τριανταφυλλίδης το γράφει με δύο 'ν' ενώ λέξη 'ενέα' δεν υπάρχει στο λεξικό του.
Ο δάσκαλος χθες προσπάθησε να μάθει στα παιδιά ότι η λέξη γράφεται με ένα 'ν' όπως στο 'ενενήντα'. Πρέπει να πάω να μιλήσω μαζί του. Ακόμη και εάν είναι οδηγία που έλαβαν από το Υπουργείο , δεν κοιτούν και δεν αντιδρούν στην ισοπέδωση ;
Έλεγε λοιπόν , μαζί με άλλες λέξεις που στο λεξικό τις βλέπω αλλιώς και εκείνος τις διορθώνει και εμείς του πάμε τα λεξικά , ότι μόνο το 'εννιά' γράφεται με δύο 'ν' επειδή ακολουθεί το 'ι' , χωρίς άλλη επεξήγηση.
Στα Μπαμπινίωτικα ισοπεδώνονται πολλοί τρόποι γραφής λέξεων. Γενικά υπάρχει η τάση κατάργησης όλων των διπλών συμφώνων (εκλησία κλπ), των δίψηφων φωνηέντων (τρένο κλπ), και των διφθόγγων (αβγό, αφτί κλπ).
Αντίδραση? Τι να σου πω! Είναι μεγάλο θέμα. Υπάρχουν οι υπερμαχοι και οι λάτρες αυτής της νεο-νεο-νεοελληνικής γραφής. Αν υπάρχει γραμμή να λατινοποιησούμε το αλβάβητο, τότε δεν σώζεται με τίποτα.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Σιγά τους Δελμούζους.Τι είναι οι Δελμούζοι ;
-
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
Τελικά όμως ;
Εγώ ξέρω ότι γράφεται 'εννέα'. Ο Τριανταφυλλίδης το γράφει με δύο 'ν' ενώ λέξη 'ενέα' δεν υπάρχει στο λεξικό του.
Στα Μπαμπινίωτικα ισοπεδώνονται πολλοί τρόποι γραφής λέξεων. Γενικά υπάρχει η τάση κατάργησης όλων των διπλών συμφώνων (εκλησία κλπ), των δίψηφων φωνηέντων (τρένο κλπ), και των διφθόγγων (αβγό, αφτί κλπ).
Αντίδραση? Τι να σου πω! Είναι μεγάλο θέμα. Υπάρχουν οι υπερμαχοι και οι λάτρες αυτής της νεο-νεο-νεοελληνικής γραφής. Αν υπάρχει γραμμή να λατινοποιησούμε το αλβάβητο, τότε δεν σώζεται με τίποτα.
Δεν μπορεί , κάτι θα μπορεί να γίνει. Το ότι το λέει ο Μπαμπινιώτης , δεν το κάνει και σωστό. Η γλώσσα μας έχει ζυμωθεί αλλά πάντα υπακούει σε κανόνες.
-
Τον έχουν οι εκπαιδευτικοί ως ήρωα (ήταν), όπως φαίνεται από τους τόσους συλλόγους που έχουν το όνομά του. Όμως ο άνθρωπος πολέμησε για να καταργηθεί η χρήση μιας ΑΝΥΠΑΡΚΤΗΣ γλώσσας ('καθαρεύουσα'), όχι για να γίνουν οι Έλληνες ανορθόγραφοι και αποκομμένοι από τις ρίζες της γλώσσας τους.
-
Ο χρήστης ginogsm έγραψε:
Σιγά τους Δελμούζους.
Τι είναι οι Δελμούζοι ;
Δεν έχεις ακούσει για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση? Διάβασε αυτό
Για να βγούμε να καίμε βιβλία πάντως, είναι λίγο δύσκολο....
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Αλέξανδρος ΔελμούζοςΤον έχουν οι εκπαιδευτικοί ως ήρωα (ήταν), όπως φαίνεται από τους τόσους συλλόγους που έχουν το όνομά του. Όμως ο άνθρωπος πολέμησε για να καταργηθεί η χρήση μιας ΑΝΥΠΑΡΚΤΗΣ γλώσσας ('καθαρεύουσα'), όχι για να γίνουν οι Έλληνες ανορθόγραφοι και αποκομμένοι από τις ρίζες της γλώσσας τους.
Ναι διάβασα τώρα. Επρόκειτο να σου γράψω και εγώ.
Η χώρα της υπερβολής...Δεν είμαι σίγουρος ότι προσπάθησε να εδραιώσει τη γλώσσα του δρόμου ως καθομιλουμένη. Βλέπω στα έργα του 50 - 60 πόσο καλά χειρίζονται τη γλώσσα ακόμηκαι σε ελαφρά σενάρια και τους ζηλεύω. Την υπερβολή που έγινε με την καθαρεύουσα δεν την αμβλύνεις με υπερβολές όπως αυτές που γίνονται σήμερα.
Μιλώντας με εκπαιδευτικούς έμαθα πως πλέον ισχύουν και οι δύο τύποι γραφής ( πχ αυγό και αβγό ) και θεωρούνται και οι δύο σωστοί. Αληθεύει αυτό ;
-
Αληθεύει αρκεί να μην πέσεις σε καναν κολλημένο και από τις 2 πλευρές
-
Nαι, ισχύει...
-
Κανονικά ναι. Όπως και πολλές άλλες γλωσσικές εκφορές. Αν όμως βγάλει ένα φιρμάνι το Παιδείας με την παρότρυνση κάποιου πεφωτισμένου υπουργικού συμβούλου να θεωρείται λανθασμένο ο,τιδήποτε δεν περιλαμβάνεται στα ΣΥΓΧΡΟΝΑ λεξικά, πχ του Μπαμπινιώτη, τα παιδιά θα μάθουν μια λανθασμένη, μονοδιάστατη, φωνητική γραφή της ελληνικής. Δηλαδή θα γυρίσουμε 3000 χρόνια πίσω διαγράφοντας ο,τιδήποτε ενδιάμεσο.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Κανονικά ναι. Όπως και πολλές άλλες γλωσσικές εκφορές. Αν όμως βγάλει ένα φιρμάνι το Παιδείας με την παρότρυνση κάποιου πεφωτισμένου υπουργικού συμβούλου να θεωρείται λανθασμένο ο,τιδήποτε δεν περιλαμβάνεται στα ΣΥΓΧΡΟΝΑ λεξικά, πχ του Μπαμπινιώτη, τα παιδιά θα μάθουν μια λανθασμένη, μονοδιάστατη, φωνητική γραφή της ελληνικής. Δηλαδή θα γυρίσουμε 3000 χρόνια πίσω διαγράφοντας ο,τιδήποτε ενδιάμεσο.Το φιρμάνι είχε βγει απ' όσο γνωρίζω αλλά το πήραν πίσω μετά από αντιδράσεις γωνέων ( οι δάσκαλοι το δέχθηκαν γιατί 'Τι να κάνουμε ; ' ).
Πριν 3.000 χρόνια οι γλωσσικοί κανόνες ήταν απαράβατοι και η γλώσσα απείχε πολύ από το να χαρακτηριστεί φωνητική. Βάλε αρκετές χιλιάδες χρόνια ακόμη , στην γέννησή της για να βρεις φωνητικές εκφράσεις που τώρα ενδημούν σε άλλες γλώσσες ( τύπου ' κάλμα' κτλ ). -
Αυτές οι διαφημίσεις του Jumbo πώς τις αντιμετωπίζουν τα παιδιά σας?
Εμένα πάντως μου μεταφέρει αρνητικό μήνυμα. Γιατί το λέω αυτό? : Η προφορά των 'τραγουδιστών' είναι τέτοια που παραπέμπει σε τσιγγάνους, σα να λένε δλδ τα παιχνίδια μας (άρα και τα παιδιά σας) είναι για τσιγγάνους.
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, το παραπάνω δε το γράφω με ρατσιστική ορμή, αλλά με την πραγματικότητα των γεγονότων
-
Nα μην πω για τη διαφήμιση που δείχνει τους διαφορους τρόπους χρήσης της σακούλας του Jumbo και τη δείχνει ακόμα και σαν κάλυμμα σπασμένου παραθυρου σε χαμόσπιτο...
Ο άνθρωπος που θα έχει τη δυστυχία να ζει σε ένα τέτοιο σπίτι, το τελευταίο πράγμα που θα έχει στο μυαλό του είναι το κωλομάγαζο...ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ!
-
Άλλες επιχειρήσεις κοιτάνε πως θα περάσουν και ένα οικολογικό μήνυμα, το Jumbo με λίγα λόγια μας δείχνει πως να ρυπαίνουμε με τις σακούλες του το περιβάλλον.
-
Εγώ την βρίσκω πάρα πολύ πρωτότυπη ως concept.
-
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Εγώ την βρίσκω πάρα πολύ πρωτότυπη ως concept.Και γω.
Μερικές φορές καλό είναι να μην υπεραναλύουμε τα πράγματα... -
Άλλο αν είνα πρωτότυπη (που όντως είναι) και άλλο τελικά τι εντύπωση αφήνει σε όσους την βλέπουν.
Προσωπικά η εικόνα να πετάει ο άλλος σκουπίδια μέσα σε σακούλα Jumbo ή να έχει γεμίσει όλο το μέρος νάυλον σακούλες, με χάλασε απίστευτα.
-
+Ταρκόφσκι στον charmak.
Από την άλλη Βασίλη δεν δείχνει τπτ άλλο παρά την Ελληνική πραγματικότητα είτε μας αρέσει είτε όχι. -
Ο χρήστης mirage έγραψε:
+Ταρκόφσκι στον charmak.
Από την άλλη Βασίλη δεν δείχνει τπτ άλλο παρά την Ελληνική πραγματικότητα είτε μας αρέσει είτε όχι.Την οποία πρέπει εμείς οι ίδιοι να αλλάξουμε κάποια στιγμή, και όχι να την διαφημίζουμε με αυτό τον τρόπο.
FORUM Γονεων και Κηδεμονων...