-
Συμφωνώ απόλυτα φίλε nass. Εγώ θα φωνάζω συνέχεια πως ο παράγοντας άνθρωπος είναι η σημαντικότερη αιτία των ατυχημάτων.(Το έχω επαναλάβει τόσες φορές, που ίσως καταντήσω κουραστικός...)
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Α, και ένα τελευταίο για την 'άσφαλτο-γυαλί' και ειδικότερα το πόσο γρήγορα γίνεται 'γυαλί': προφανώς δεν θέλω να δικαιολογήσω τους εργολάβους αλλά όντως υπάρχει μια θαυμάσια δικαιολογία: στην Ελλάδα δεν έχουμε γρανίτες (όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη) αλλά μόνο ασβεστόλιθους για δημιουργία του χαλικιού που ανακατεμένο με πίσσα δίνει την επιφάνεια του δρόμου. Ε, οι ασβεστόλιθοι είναι πολύ μαλακοί και τρίβονται εύκολα, με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο δρόμος να γίνεται πάλι 'γυαλί'. Σε ειδικές περιπτώσεις (πχ. πίστες αεροδρομίων ή ...πιστών ) μπορεί να συμφέρει να φέρει κανείς γρανίτη από το εξωτερικό αλλά γενικά είναι τρομερά ακριβό.Συγνωμη δηλαδη ειναι πιο φθηνο να εχουμε 1000 νεκρους και 30000 τραυματιες καθε χρονο παραπανω λογω της αθλιας ασφαλτου ή να φερουμε γρανιτη απο το εξωτερικο????
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Α, και ένα τελευταίο για την 'άσφαλτο-γυαλί' και ειδικότερα το πόσο γρήγορα γίνεται 'γυαλί': προφανώς δεν θέλω να δικαιολογήσω τους εργολάβους αλλά όντως υπάρχει μια θαυμάσια δικαιολογία: στην Ελλάδα δεν έχουμε γρανίτες (όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη) αλλά μόνο ασβεστόλιθους για δημιουργία του χαλικιού που ανακατεμένο με πίσσα δίνει την επιφάνεια του δρόμου. Ε, οι ασβεστόλιθοι είναι πολύ μαλακοί και τρίβονται εύκολα, με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο δρόμος να γίνεται πάλι 'γυαλί'. Σε ειδικές περιπτώσεις (πχ. πίστες αεροδρομίων ή ...πιστών ) μπορεί να συμφέρει να φέρει κανείς γρανίτη από το εξωτερικό αλλά γενικά είναι τρομερά ακριβό.Nass αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές. Υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές για την παραγωγή αδρανών για αντιολισθηρούς τάπητες. Μπορεί οι περισσότεροι ασβεστόλιθοι της Ελλάδας να μην πληρούν τις προδιαγραφές αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι ασβεστόλιθοι γενικά δεν κάνουν για αντιολισθηρά οδοστρώματα. Παράλληλα, δεν είναι απαραίτητο να κατασκευάζεις αντιολισθηρά αδρανή από γρανίτη (με την ευκαιρία, η Ελλάδα έχει γρανίτες), ούτε να τα εισάγεις από το εξωτερικό. Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα με πετρώματα (περιδοτίτες, γάββροι κ.ά.) που πληρούν τις προδιαγραφές για την παραγωγή τέτοιων αδρανών. Μπορεί τα τελευταία να έχουν υψηλότερο κόστος παραγωγής αλλά τα οφέλη από την καλύτερη ποιότητα οδοστρώματος νομίζω είναι προφανή. Όποιος περάσει από κομμάτια της Εγνατίας όπου έχει τοποθετηθεί τέτοιος αντιολισθηρός τάπητας θα καταλάβει αμέσως τη διαφορά. Βέβαια από αυτό το σημείο μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση των δρόμων στην Ελλάδα απέχουμε πολύ.
-
Ευχαριστώ για την ενημέρωση maf! Για τους γρανίτες, μπορεί να έχουμε στην Ελλάδα, φτάνουν όμως για όλες τις χρήσεις ?
Πάντως ουσιαστικά η ευθύνη πέφτει στο Δημόσιο, που οφείλει (α) να προκηρύσσει διαγωνισμούς για αντιολισθητικούς τάπητες (έστω και με μεγαλύτερο κόστος) (β) να ελέγχει κατά την κατασκευή του οδοστρώματος πως τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι όντως σωστά (γρανίτες ή αυτά που αναφέρεις) και όχι μαλακοί ασβεστόλιθοι (γ) να ελέγχει μετά από 6 μήνες αν η άσφαλτος έγινε γυαλί και αν ναι να καταπίπτει η εγγυητική του εργολάβου. Απ΄ ό,τι φαίνεται, μόνο το (α) γίνεται ενώ το (β) και το (γ) πάνε ...υπερ πίστεως (= $$$$) των επιβλεπόντων του Δημοσίου
-
Ακριβώς!
Όσον αφορά τις ποσότητες των αντιολισθηρών αδρανών το ερώτημα κατά πόσο η παραγωγή μπορεί να καλύψει τις ανάγκες δεν είμαι σε θέση να στο απαντήσω. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να εφαρμόζονται οι προδιαγραφές παντού και να μη γίνονται συμβιβασμοί. Ένα άλλο σημείο που πρέπει να επισημανθεί είναι το κόστος. Τα αδρανή αυτά μπορεί να είναι πιο ακριβά από τα ασβεστολιθικά αλλά η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη, το βασικό πρόβλημα είναι η απόσταση. Τα αδρανή γενικότερα είναι φτηνά και αυτό περιορίζει την ακτίνα εμπορίας τους, από ένα σημείο και μετά το κόστος μεταφοράς διπλασιάζει ή και τριπλασιάζει την τιμή πώλησης. Έτσι αντί να πληρώσει κάποιος πολύ ακριβά τα 'ειδικά' αυτά αδρανή που θα πρέπει να έρθουν π.χ. από το Βόλο, προτιμά να χρησιμοποιήσει ασβεστολιθικά αδρανή που θα τα βρει πιο κοντά στη θέση κατασκευής του δρόμου και άρα πιο φτηνά. -
Οπως έχω αναφέρει και σε άλλη ευκαιρία έχω δουλέψει στην επίβλεψη των εργασιών της Εγνατείας οδού και μάλιστα στην φάση των οδοστρωμάτων. Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες για τις προδιαγραφές και τις τιμές για τέτοιους τάπητες. Στην Εγνατία χρησιμοποιήσαμε στην περιοχή αλεξανδρούπολης υλικό που βρέθηκε στην χάραξη του δρόμου!!! κάτι πολύ συμπτωματικό!! και συμφέρον για τον ανάδοχο του έργου. στην Καβάλα πάλι βρέθηκε υλικό σε λατομειο της περιοχής (η περιοχή Καβάλας έχει γρανιτικά πετρώματα, ουράνιο κ.λ.π.) Θα ήθελα να τονίσω και πάλι οτι αν η υπηρεσία του δημοσίου **θέλει και την πληρώνει **την εργασία της αντιολισθηράς στρώσης τότε ο αναδοχος την κατασκευάζει. Με λίγα λόγια στην Εγνατία οδό ο κύριος του έργου δηλαδή η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. στην σύμβαση του έργου έχει και τις εργασίες για τον τάπητα τον αντιολισθηρό και γιαυτό τον λόγο κατασκευάζεται και δεν φθείρεται (συντηρηση θέλει μετά απο 8 - 10 χρόνια). Στο άξωνα του ΠΑΘΕ η υπηρεσία (ΕΥΔΕ ΠΑΘΕ) δεν το προβλέπει!!!! προς το παρών τουλάχιστον. Γιαυτό το λόγο και δεν έχει τέτοιο τάπητα ο δρόμος Αθήνα Ευζωνοι, και όχι γιατί δεν τον κάνουν οι ανάδοχοι. Εχω ακούσει ότι θα βγάλει μία εργολαβία μόνο για αυτήν την εργασία αφού τελειώσει όλο τον δρόμο, αυτό βέβαια θα καθυστερήσει την κατασκευή του. Τα λέω αυτά για να γίνει αντιληπτό οτι το δημόσιο φταίει αν κατι δεν γίνεται η γίνεται στραβά η γίνεται και σωστά(συμβαίνει και αυτό κάποιες φορές). Στην Αττική οδό π.χ. έχει αντιολησθηρό τάπητα, θα φανεί η αντοχή του με την χρήση, διότι τον παρακολουθούν με ειδικές δοκιμές τραχύτητος του οδοστρώματος.
-
Έχω μια απορία... Αν κάποιο αυτοκίνητο πάθει ζημιά λόγω κακοτεχνίας του δρόμου (π.χ. πέσεις σε λακούβα και στραβώσεις τη ζάντα σου) ή υποστείς ζημιά από κάποια άλλη δημόσια ιδιοκτησία (π.χ. πέσει ένα δέντρο, σε ένα πάρκο, πάνω στο αυτοκίνητο), μπορείς να διεκδικήσεις αποζημίωση από το κράτος? Θεωρητικά θα πρέπει να μπορείς (όπως συμβαίνει εδώ όπου οι δρόμοι και όλες οι δημόσιες ιδιοκτησίες είναι ασφαλισμένοι).
-
Ο χρήστης gfotopou έγραψε:
Έχω μια απορία... Αν κάποιο αυτοκίνητο πάθει ζημιά λόγω κακοτεχνίας του δρόμου (π.χ. πέσεις σε λακούβα και στραβώσεις τη ζάντα σου) ή υποστείς ζημιά από κάποια άλλη δημόσια ιδιοκτησία (π.χ. πέσει ένα δέντρο, σε ένα πάρκο, πάνω στο αυτοκίνητο), μπορείς να διεκδικήσεις αποζημίωση από το κράτος? Θεωρητικά θα πρέπει να μπορείς (όπως συμβαίνει εδώ όπου οι δρόμοι και όλες οι δημόσιες ιδιοκτησίες είναι ασφαλισμένοι).Δεν νομιζω οτι Ελληνας οδηγος μπορει να σε διαφωτισει σε κατι τετοιο γιατι εδω οι δρομοι ειναι μια χαρα ουτε λακουβες ουτε σαπια δεντρα ουτε τιποτα.Την τελευταια λακουβα την εχουν βαλει σε μουσειο για να μαθενουν οι νεες γενειες τι σημαινει η λεξη Λακουβα.
Σοβαρα τωρα η ταλαιπωρια ειναι τοση,τα εξοδα ειναι τοσα πολλα οπως και η γραφειοκρατια που προτιμας να πληρωσεις απο την τσεπη σου την οποια ζημια παρα να μπλεξεις στα γραναζια του κρατους.Εδω σε ενα γαμο οταν επερναν φωτο τους νεονυμφους ενα κλαρι επεσε πανω στην νυφη και την εστειλε στο νοσοκομειο σε βαρια κατασταση(ευτυχως ξεφυγε τον κινδυνο 10 μερες μετα)αλλα κανενας δημαρχος ή υπευθυνος δεν παραιτηθηκε, εστω απο ευθηξια ρε γαμοτο, τι να λεμε τωρα για λαμαρινες και ζαντες
ΔΡΟΜΟΙ ΓΕΜΑΤΟΙ ΚΥΜΑΤΑ, ΔΡΟΜΟΙ ΓΕΜΑΤΟΙ ΡΑΓΕΣ...