-
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
μόνο για γέλια δεν είναι όμωςαυτές ήταν οι πιο συγκλονιστικές φωτογραφίες από την όλη ιστορία...
Ωχ! Κι εγω το είπα για πλάκα γιατί νόμιζα ότι θα ήταν η μάσκα κάποιου αυτοκινήτου!!!!
-
Μιας και ο adis4gr άνοιξε θέμα με τα ρύζια, τι υποννοούσε στους Ελληνες της Μικρασίας το «σικτίρ πιλάφ» ;.
-
Το σιχτίρ πιλάφι είναι τούρκικη έκφραση που αν δεν κάνω λάθος σήμαινε ότι κάποιος πρέπει να σηκωθεί και να φύγει από την παρέα..ήταν σαν να του λένε 'φύγε'...
-
Ο χρήστης mpiskoto έγραψε:
Το σιχτίρ πιλάφι είναι τούρκικη έκφραση που αν δεν κάνω λάθος σήμαινε ότι κάποιος πρέπει να σηκωθεί και να φύγει από την παρέα..ήταν σαν να του λένε 'φύγε'...Σωστός !.
-
Ξέρει κανείς τι είναι του Κουτρούλη ο γάμος?!?
btw σωστή..
-
Koυτρουλης γαμπρος Κουτρουλαινα νυφη κλπ
-
Ο χρήστης mpiskoto έγραψε:
Ξέρει κανείς τι είναι του Κουτρούλη ο γάμος?!?btw σωστή..
http://www.teicrete.gr/users/kutrulis/P ... roulis.htm
-
Εγινε χαμος, πολυ φασαρια, πολυ κοσμος...γενικως του κουτρουλη ο γαμος!
Παρεπιπτόντως, έχω φίλο Κουτρούλη που πρόσφατα παντρεύτηκε κ λεγαμε στην προσκληση του γαμου του να κανει καποιο 'λογοπαιγνιο' με αυτο... αλλα δεν εκατσε....
-
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας..!!
-
Αφιερωμένο εξαιρετικά στον φίλο koutsan!
Ποιός είναι ο αριθμός όλων των δυνάμενων παρτίδων άνω των 40 κινήσεων στο σκάκι; -
Αυτό είναι παρόμοιο με τους κόκκους του ρυζιού;
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Αυτό είναι παρόμοιο με τους κόκκους του ρυζιού;Δεν υπάρχει νομίζω υπολογισμένη με βεβαιότητα η λύση...Οι απαντήσεις που έχουν δοθεί κυμαίνονται από 10^40 μέχρι 10^120
-
Λάθος φίλε μου! Είναι πάρα πολυ μεγαλύτερος ο αριθμός. Διάβασε το βιβλίο του αήμνειστου Τριαντάφυλλου Σιαπέρα.
Να το πάρει το ποτάμι; Υπενθυμίζω όλες οι δυνατές παρτίδες πάνω από 40 κινήσεις... -
10^10^23? χωρίς να είμαι καθόλου σίγουρος
-
Ο χρήστης Patrinos έγραψε:
Λάθος φίλε μου! Είναι πάρα πολυ μεγαλύτερος ο αριθμός. Διάβασε το βιβλίο του αήμνειστου Τριαντάφυλλου Σιαπέρα.
Να το πάρει το ποτάμι; Υπενθυμίζω όλες οι δυνατές παρτίδες πάνω από 40 κινήσεις...Καταλαβαίνεις ότι η ερώτηση όπως τη διατύπωσες δεν έχει απάντηση Ο αριθμός των κινήσεων μιας παρτίδας δεν είναι συγκεκριμένος και μπορεί να είναι τεράστιος : 50, 150, 550, 1050...Συνεπώς δεν υπάρχει το νούμερο που ζητάς γιατί δεν υπάρχει τέλος...Πρέπει να ορίσεις έναν αριθμό κινήσεων...
Με όλο το σεβασμό στη μνήμη του μακαρίτη, του οποίου την τεράστια βιβλιοθήκη έχω 'συλλήσει' (με άδεια φυσικά) μετά το θανάτό του, το βιβλίο του έχει γραφτεί το 1967 και δεν έχει πλέον αξία άλλη πλην της εκμάθησης των κανόνων του παιχνιδιού (ο 2ος τόμος είναι κάπως πιο αξιόλογος αλλά απευθύνεται πάντα σε σχετικά χαμηλής σκακιστικής δυναμικότητας κοινό).
Ο υπολογισμός που γράφει ο Σιαπέρας ότι έκανε ο Nenad Petrovic (10^18900) είναι μια δήλωση χωρίς απόδειξη και κυρίως έχει το εξής πρόβλημα : για πόσες κινήσεις παρτίδες έχει υπολογίσει?Αφού δεν ξέρουμε πόσο μπορεί να διαρκέσει... Αλλού πχ αναφέρεται το νούμερο 10^10^50 (Hardy, G. H. Ramanujan: Twelve Lectures on Subjects Suggested by His Life and Work, 3rd ed. New York: Chelsea, 1999.)
Δεν υπάρχει λοιπόν με βεβαιότητα αυτό που γράφει ο Σιαπέρας, είναι απλώς ένα πυροτέχνημα για να δείξει το χαοτικόν του παιγνίου
Γι αυτό λοιπόν και ενδεικτικά ανέφερα το γνωστό Shannon number (10^120)
http://en.wikipedia.org/wiki/Shannon_number
όπου και μπορείς να δεις τι παραδοχές γίνονται γι αυτό το - ακόμα μια φορά - προσεγγιστικό υπολογισμό και που αναφέρεται.. -
Πάντως ο αριθμός των τριχών όλων των ανθρώπων στον πλανήτη είναι μόλις 10 στη 18η δύναμη...
-
edit
-
Ενδιαφερουσα ερωτηση χωρις γκουγκλινγκ:
Στο Ευρωμπασκετ (αν ειδατε) οι Ισπανοι τραγουδουσαν με παθος τον εθνικο τους υμνο: Τι λενε οι στιχοι του; -
Τίποτα....απολύτως...
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Ενδιαφερουσα ερωτηση χωρις γκουγκλινγκ:
Στο Ευρωμπασκετ (αν ειδατε) οι Ισπανοι τραγουδουσαν με παθος τον εθνικο τους υμνο: Τι λενε οι στιχοι του;Δεν εχει στιχους , .
Quiz γενικών γνώσεων