Petermeter το πως εξυπηρετούνται συμφέροντα και σκοπιμότητες είναι νομίζω αναμφίβολο - ειδικά η γερμανική βιομηχανία έχει αποδείξει στον παρελθόν πως δεν έχει κανένα, ηθικό ή άλλου είδους, φραγμό προκειμένου να επιτεύξει τους στόχους της.
Από εκει και πέρα, χωρίς να είμαι ειδικός, πιστεύω πως παίρνεις ως δεδομένο το ζητούμενο σχετικά με την αξιοπιστία: οι μηχανικοι και οι λοιποί υπεύθυνοι του ομίλου vag θα πρέπει να δίνουν πραγματικό αγώνα ώστε να επιτευχθεί η ίδια αξιοπιστία (ή η επιθυμητή διαφοροποίηση - ξέρουμε αλήθεια πως επιδιώκεται όντως η ίδια αξιοπιστία παντού;) στις διάφορες μάρκες του γκρουπ. Αυτός ο στόχος είναι πιστεύω ένα διαρκές ζητούμενο.
Στο βαθμό που αυτός ο στόχος/ζητουμενο δεν μπορεί να επιτευχθεί όμως, προφανώς και θα χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα προκειμένου να πείσουν τους καταναλωτές τους.
Πόσο εφικτός είναι όμως αυτός ο στόχος; Έχουν όλες οι γραμμές παραγωγής ενσωματώσει στον ίδιο βαθμό την τεχνολογία-τεχνογνωσία του ομίλου; έχουν για παράδειγμα όλες την ίδια αυτοματοποίηση και την ίδια ακρίβεια; είναι δυνατόν να μπορεί το γκρουπ να εκσυγχρονίσει όλες τις γραμμές παραγωγής ταυτόχρονα; επιπλέον, το ανθρώπινο δυναμικό είναι παντού το ίδιο; ο παράγοντας διαφορετική κουλτούρα και άλλη δοιηκητική παράδοση δεν μπορεί να διαφοροποιήσει την εργασιακή πρακτική αλλά και κάποιους από τους πιο τεχνικούς συντελεστές; Τέτοιες αναλογίες μπορούν να βρεθούν και σε σχέση με τα εξαρτήματα.
Οι όποιες διαφορές πάντως, αναμενόμενα θα συναντιούνται περισσότερο μεταξύ εργοστασίων διαφορετικών χωρών.
Θα πρέπει να είμαστε συνεπώς αμφιπλευρα προσεχτικοί, αν θέλουμε πραγματικά να εμβαθύνουμε.
Βεβαίως, για να εξηγούμαι, οι παραπάνω ενδεχόμενες διαφορές μπορεί τελικά να είναι μικρές και να μην επιδρούν καθοριστικά στο τελικό αποτέλεσμα, δηλ. στην αξιοπιστία. Μπορεί όμως και όχι - αυτό λέω. Ποιος πράγματι το ξέρει; νομίζω ελάχιστοι βρίσκονται στη θέση να το γνωρίζουν πραγματικά.
Επίσης, είναι νομίζω κατανοητό πως οι διαφορές μεταξύ διαφορετικών ομίλων/βιομηχανιών πχ μεταξύ vag και hyiundai θα πρέπει να είναι σαφώς μεγαλύτερες από αυτές εντός κάθε βιομηχανίας.
Εγώ έχω αυτοκίνητο που παράχθηκε στην ιαπωνία - όταν θυγατρική αυτής της βιομηχανίας έστησε εργοστάσιο στην τουρκία και παρήγαγε το ίδιο μοντέλο, μου έλεγαν πως πλεον η ποιότητα/αξιοπιστία του ίδιου μοντέλου είχε πέσει σε μεγάλο βαθμό. Αλλά και εντός της ίδιας παραγωγικής γραμμής μπορεί να υπάρχουν διαφορές ανάλογα με το χρόνο παραγωγής. Άλλωστε οι ανακλήσεις γίνονται για συγκεκριμένες ημερομηνίες παραγωγής.
Από εκεί και πέρα, ναι στις έρευνες υπαρχει το υποκειμενικό στοιχείο. Από τις δυο παραπάνω, η δεύτερη έχει ρητώς τέτοια διάσταση.
Τέλος, το ατέκα δεν έρχεται στην ελλάδα πλέον - το γλωσσοφάγανε. Παλι στο ψάξιμο.