21 Quadra wrote:
Εδώ μέσα μπαίνω πλέον γιατί υπάρχει άφθονο γέλιο δωρεάν, που να τρέχεις τώρα στον Σεφερλή !
Τα εχει βγάλει στο youtube.... Στολίζει το YouTube με το γελιο που προσφέρει.
Εδώ περνάω καλύτερα με τους ειδήμονες της πολιτικής.
21 Quadra wrote:
Εδώ μέσα μπαίνω πλέον γιατί υπάρχει άφθονο γέλιο δωρεάν, που να τρέχεις τώρα στον Σεφερλή !
Τα εχει βγάλει στο youtube.... Στολίζει το YouTube με το γελιο που προσφέρει.
Εδώ περνάω καλύτερα με τους ειδήμονες της πολιτικής.
Εδώ μέσα μπαίνω πλέον γιατί υπάρχει άφθονο γέλιο δωρεάν, που να τρέχεις τώρα στον Σεφερλή !
Δες τον αισθητήρα ψυχρής εκκίνησης, έχει να κάνει με τη θερμοκρασία των νερών.
Όλοι κοιτάνε τα συμφέροντα της χώρας τους εκτός από την Ελλάδα που στηρίζει τα ξένα συμφέροντα σε βάρος των δικών της ή ζούμε σε Large χώρα, ή μας κυβερνάνε ηλίθιοι, ή οι κυβερνήσεις μας αποτελούνται από λαμόγια, προδότες, κλέφτες και υποτελείς μισέλληνες, εγώ νομίζω ότι ισχύουν όλα τα παραπάνω, το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα από τα πεπραγμένα τους και από την πορεία της χώρας επί δεκαετίες. Ζούμε στη χώρα που έχει εκείνους και εμάς, κυβερνούν οι συμμορίες και οι μαλάκες τους πληρώνουν για να καλοπερνάνε και τους χειροκροτάνε, εννίοτε πλακώνονται και μεταξύ τους ποιός στηρίζει τον μεγαλύτερο κόπανο από δαύτους.
Αν είναι τόσο σκουριασμένες μάλλον δεν θα πετύχεις τίποτα. Μια καλή συνταγή αλλά δουλεύει πολύ αργά είναι το ξύδι, εγώ καθαρίζω σκουριασμένες βίδες σε μπάνι με ξύδι 6%, τις αφήνω μια εβδομάδα και μετά τις ξεπλένω με νερό και μαγειρική σόδα για παθητικοποίηση, τώρα έτσι που είναι χωμένες όμως και πιθανόν να έχουν πάθει και ηλεκτρόλυση ( σε τί υλικό είναι βιδωμένες ? ) θα δυσκολευτείς.
Ο χρήστης Παναγιώτης Καμπούρογλου δασονόμος δημοσίευσε · 22 ώρ. ·
To δόγμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Π.Υ.) και η καταστροφή των δασών.
Παρακολουθώντας τις καταστροφικές πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι ειλικρινά δεν ήξερα τι με πονούσε και τι με θύμωνε περισσότερο: τα δάση που καίγονταν, οι περιουσίες που χάνονταν ή τα ψέματα και η παραπληροφόρηση των δημοσιογράφων που άλλοτε απέκρυπταν έντεχνα την απουσία μιας ουσιαστικής πυροσβεστικής παρέμβασης , ακόμη κι όταν για ώρες κάλυπταν φλόγες και ενεργά μέτωπα χωρίς κανείς να επεμβαίνει ή άλλοτε καλούσαν καθηγητές «μαϊντανούς» άσχετων ειδικοτήτων, για να επιβεβαιώσουν τους πάντες για το ακραίο των καιρικών συνθηκών και την άψογη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. ..Κι αυτό το αλλόκοτο παιχνίδι με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να εξαντλούνται σε ένα χορό αεροπυρόσβεσης με τα ελικόπτερα και το ρώσικο αεροσκάφος Beriev σε πρωταγωνιστικό ρόλο και τους δημοσιογράφους να ασκούν κριτική μόνον κατά του δασαρχείου που δεν διαχειριζότανε , όπως έλεγαν, τα δάση, πραγματικά με ξεπερνούσε.
Τα ερωτήματα πολλά, αλλά εμένα με τρώει το γιατί αυτή η καταστροφή και γιατί αυτή η ταυτόχρονη παραπληροφόρηση και η σιωπή για τα πραγματικά αίτια του κακού , αυτός ο ιδιότυπος Ομερτά… Γιατί δεν μπαίνουν μέσα στο δάσος οι πυροσβέστες; Φταίει το δόγμα που δυστυχώς φαίνεται να επικρατεί ακόμη σε πολλούς εντός της Π.Υ., το οποίο θέλει την δασοπυρόσβεση ως πάρεργο ή μήπως κάτι άλλο; Και οι δημοσιογράφοι γιατί δεν μιλούν , είναι ο μύθος του ήρωα πυροσβέστη που δεν θέλουν να πληγώσουν και φοβούνται μήπως κριθούν γι αυτό ως πολιτικά μη ορθοί ;, Ή μήπως είναι επειδή η άγνοιά τους και η έλλειψη ειδικότερων γνώσεων τους έχει οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα ως προς την (εναέρια;;) κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών; Μήπως τελικά τίποτα από όλα αυτά δεν πλησιάζει την πραγματικότητα αλλά η εικόνα που προβάλλεται στα κανάλια έχει να κάνει με πολιτικές επιλογές, χρήμα και ζόφο;
Επειδή έτυχε να γνωρίσω από μέσα , ως μόνιμος υπάλληλος, τόσο την Δασική όσο και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, θα ήθελα να καταθέσω για όλα αυτά τις δικές μου απόψεις ,έτσι ώστε να συμβάλλω σε ένα ουσιαστικό διάλογο για τις αδυναμίες του συστήματος και τη βελτίωσή τους.
Η Πυροσβεστική των Γενικών Καθηκόντων
Στην πυροσβεστική υπηρεσία (Π.Υ.) προσλήφθηκα το 2000 ως μόνιμος πυροσβέστης με την ειδικότητα και το πτυχίο του Δασοπόνου. Πίστεψα τότε πως μια λαμπρή καριέρα ξεδιπλωνόταν μπροστά μου, μια καριέρα που νόμιζα πως θα είχε να κάνει με τη δασοπυρόσβεση που μου άρεσε . Άλλωστε είχα αποκτήσει κάποια εμπειρία από τα χρόνια που δούλευα ως εποχιακός δασοπυροσβέστης -επικεφαλής πεζοπόρου τμήματος- δασοκομάντος , όταν ακόμη αυτά τα τμήματα τα χρησιμοποιούσε η δασική υπηρεσία . Έτσι δεν άργησα να βρεθώ στην σχολή των αξιωματικών της Π.Υ. φέρελπις νέος ,αλλά δακτυλοδεικτούμενος ως ολίγον « μαύρο πρόβατο», αφού από νωρίς μου κολλήσανε τη «ρετσινιά» του δασικού- το χρησιμοποιούσαν απαξιωτικά κάποιοι γιατί δεν τους άρεσαν οι απόψεις μου.
Από τότε διέκρινα ότι κανείς, ή μάλλον ελάχιστοι για να είμαι ακριβοδίκαιος, από τους παλιούς υπαλλήλους της πυροσβεστικής, ήθελαν τη δασοπυρόσβεση, την οποία πρόσφατα είχαν αναλάβει (1998) , αφού ήταν μια ακόμη αρμοδιότητα σε τόσες άλλες , η οποία προσέθετε αρκετή δουλειά, χωρίς κανένα για αυτούς προσωπικό όφελος. Από την πρώτη στιγμή που παρουσιασθήκαμε στο σώμα μας ορκίσανε ως πυροσβέστες γενικών καθηκόντων, ο μοναδικός θεσμοθετημένος χαρακτηρισμός για όλους τους πυροσβέστες, τον οποίο κανείς δεν μπορεί να αποφύγει . Όσοι υπηρετούν στο σώμα ασκούν γενικά καθήκοντα υποχρεωτικά και επιλαμβάνονται συμβάντων από πλημμύρες και τροχαία μέχρι απεγκλωβισμούς σε ασανσέρ και φυσικά κατάσβεση αστικών και δασικών πυρκαγιών –δασοπυρόσβεση κτλ. Αυτή η γενίκευση, ίσως έχει κάποια θετικά στοιχεία, έχει όμως και πολλά αρνητικά .
Πέρα από το γεγονός ότι είναι αδύνατο ένας άνθρωπος να γνωρίζει καλά τόσο διαφορετικά αντικείμενα που έχουν να κάνουν με φυσικές ή τεχνικές καταστροφές , δεν επιτρέπει την χρήση εξειδικευμένων ανθρώπων στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών , τόσο σε επίπεδο αξιωματικών όσο και σε επίπεδο δασοπυροσβέστη. Για κάποιον που γνωρίζει ελάχιστα γύρω από το εύρος των καθηκόντων της Π.Υ, το οποίο εκτείνεται από βιομηχανικά ατυχήματα, απεγκλωβισμούς ατόμων (από συντρίμμια κτιρίων, τροχαίων κτλ) μέχρι άντληση υδάτων από πλημμύρες και διάσωση ζώων από πηγάδια, γίνεται εύκολα αντιληπτή η αυξημένη δυσκολία στο να ανταπεξέλθει το ίδιο άτομο ικανοποιητικά σε όλα αυτά.
Αυτή η αδυναμία χρήσης εξειδικευμένων ανθρώπων σε διαφορετικά καθήκοντα, αναλόγως την εκπαίδευση που έχει λάβει ο καθένας, ώστε να αρχίσει να χτίζει και εμπειρία, αποτελεί κατά την γνώμη μου μια μόνιμη τροχοπέδη στην αποτελεσματική δασοπυρόσβεση. Έγινε δε η αιτία ή ίσως η αφορμή για να μην αξιοποιηθούν όπως έπρεπε πολλοί εξαιρετικοί συνάδελφοι (δασολόγοι και δασοπόνοι) που προσλήφθηκαν από την Π.Υ. Υπενθυμίζω ότι το Πυροσβεστικό Σώμα από το 2000 και μετά σταδιακά προσέλαβε, παραπάνω από 90 δασολόγους και δασοπόνους από τους οποίους ελάχιστοι, τουλάχιστον από όσο μπορώ να γνωρίζω, τοποθετηθήκανε στο συντονιστικό ή ως σύμβουλοι του αρχηγού – υπαρχηγού. Οι περισσότεροι συνάδελφοι χαθήκανε ασκώντας άλλα καθήκοντα στο πυροσβεστικό σώμα, σε αυτό το μεγάλο χωνευτήρι ανθρώπων, ως πυροσβέστες γενικών καθηκόντων… Κι αυτό νομίζω πως δεν έγινε τυχαία.
Το πρόβλημα : αεροπυρόσβεση χωρίς επέμβαση στο δάσος
Όταν μου δόθηκε η ευκαιρία, με τον διαγωνισμό για την πρόσληψη προσωπικού από τις δασικές υπηρεσίες του 2002, παραιτήθηκα από την Π.Υ. και σε λίγους μήνες βρέθηκα να υπηρετώ στο Δασονομείο Άνδρου για ορισμένα χρόνια και κατόπιν στο Δασαρχείο Λαυρίου, όπου υπηρετούσα μέχρι πρόσφατα εκτελώντας πολλαπλά και διάφορα καθήκοντα λόγω των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό που όλοι γνωρίζουμε. Όλα αυτά τα χρόνια, ως μόνιμος δασικός υπάλληλος, βίωνα και παρακολουθούσα από κοντά τις δασικές πυρκαγιές, οι οποίες εξελίσσονταν στο δάσος χωρίς εγώ ουσιαστικά να μπορώ να κάνω κάτι . Το δάσος που υποτίθεται ότι προστάτευα, με ένα σωρό νόμους και φιρμάνια, το δάσος για το οποίο είχα τρυπήσει το στομάχι μου υπερασπιζόμενος στις αίθουσες των δικαστηρίων, εν τέλει, κατέληγε, εν μία νυκτί ,να γίνει στάχτη… Όχι , γιατί κάποιοι προσπάθησαν, αγωνίστηκαν να σβήσουν τη φωτιά και δεν τα κατάφεραν. Όχι … για αυτό, αλλά γιατί κάποιοι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον, έστεκαν και κοιτούσαν τη φωτιά από μακριά και για μια ακόμη φορά, περίμεναν τα εναέρια μέσα, τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα να τη σβήσουν…
Μα καλά δεν ήξεραν ότι τα εναέρια χρησιμοποιούνται κυρίως για να ρίξουν την ένταση του μετώπου, ώστε να μπορέσουν τα επίγεια μέσα να επιχειρήσουν, χωρίσουν καμένο άκαυτο και να τελειώσουν οριστικά τη δασική πυρκαγιά; Τους έλλειπε η γνώση; Αυτό που με τόσους δασάρχες επικεφαλής κάναμε παλαιότερα αυτοί δεν το γνώριζαν; Ή μήπως απλώς τους έλλειπε η όρεξη να λερώσουν τις καλογυαλισμένες αρβύλες τους και να μπουν μέσα στο δάσος , να κάνουν μια πυροσβεστική εγκατάσταση της προκοπής και να σβήσουν τη φωτιά;
Η αποφυγή ευθύνης και η χρήση πυροσβεστικών δυνάμεων από όλη την Ελλάδα
Σίγουρα τους έλειπε η σαφής εντολή ενός αξιωματικού , ο οποίος να γνωρίζει γιατί και που να επιχειρήσει κάτι τέτοιο. Σίγουρα τους έλειπε η όρεξη να δεσμευθούν αυτοί και το όχημά τους σε μια μεγάλου μήκους εγκατάσταση, δηλαδή για πάνω από μια ημέρα, αφού θα έπρεπε να γυρίσουν κάποια στιγμή στο μακρινό τους τόπο , στον μακρινό τους πυροσβεστικό σταθμό, από όπου το συντονιστικό τους κάλεσε. Αυτό είναι κάτι σύνηθες πλέον , κάτι που βλέπουμε να γίνεται ως τακτική από την Π.Υ., η οποία καλεί πυροσβεστικό προσωπικό ακόμη και από το Διδυμότειχο και από την Χρυσούπολη Καβάλας για να εργασθεί, για παράδειγμα στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης….(πραγματικό περιστατικό).
Μα τι μπορεί να κάνει, όσο κι αν θέλει ένας πυροσβέστης άυπνος που για μιάμιση ημέρα ταξίδευε με ένα αυτοκίνητο UNIMOC χίλια χιλιόμετρα για να έρθει στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης; Κι αν υποθέσουμε πως τα ξεπερνάει κάποιος όλα αυτά, πως είναι δυνατόν να επιχειρήσει με μεγάλου μήκους πυροσβεστική εγκατάσταση μέσα σε δάσος πεύκης, σε μια περιοχή που δεν ξέρει; Σε μια περιοχή που δεν γνωρίζει ούτε τους δασικούς δρόμους και τη βατότητα τους σε σχέση με το όχημά του για την διαφυγή του ;
Η άριστη γνώση του τόπου και η συνεχής αλλαγή των διοικητών των Πυροσβεστικών Κλιμακίων .
Όλοι ξέρουμε ότι η άριστη γνώση του δάσους, του τόπου και των υπαλλήλων που θα χρησιμοποιηθούν σε μια δασική πυρκαγιά είναι θεμελιώδους σημασίας για να μπορέσει κάποιος να τη σταματήσει . Και οι διοικητές των πυροσβεστικών κλιμακίων όχι μόνον δεν έχουν αλλά , το χειρότερο, ούτε μπορούν να αποκτήσουν ποτέ αυτήν την γνώση. Εναλλάσσονται τόσο συχνά στις διοικήσεις των πυροσβεστικών μονάδων, που μόλις μάθουν τους δρόμους σε μια περιοχή ή τους ανθρώπους που διοικούν , θα πρέπει να φύγουν διότι προήχθησαν εις ανώτερο βαθμό και δεν δικαιολογεί ο σταθμός πλέον τέτοιο. Ακόμη κι αν υπηρετεί όμως τοπικά κάποιος που γνωρίζει πέντε πράγματα, με το ξέσπασμα μιας πυρκαγιάς θα αρχίσει να έρχεται ο αμέσως ανώτερος αξιωματικός που υπηρετεί σε περιφερειακό επίπεδο, ο οποίος μπορεί να έχει μεγαλύτερη εμπειρία αλλά δεν γνωρίζει τίποτε από όσα προανέφερα.
Τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα που έχουν οι πυροσβέστες στη διάθεσή τους, οι χάρτες οι ψηφιακοί ,, τα GPS , τα υπολογιστικά συστήματα (το σύστημα Engage) που δείχνουν τους δρόμους τη βλάστηση σε ορθοφωτοχάρτη και ένα σωρό άλλες πληροφορίες μπορεί να βοηθούν, ωστόσο, δεν αποτελούν πανάκεια και σε τίποτε δεν συγκρίνονται με την ουσιαστική γνώση ενός τόπου. Άλλωστε σε πολλές περιπτώσεις είναι στην ουσία άχρηστα αν ο επικεφαλής δεν μπορεί να ερμηνεύσει όλες αυτές τις πληροφορίες σωστά. Αν δεν μπορεί κάποιος, για παράδειγμα, να καταλάβει αν ο δρόμος που βλέπει στην οθόνη του είναι σε ράχη ή σε ρεματιά πως μπορεί να πολεμήσει την δασική πυρκαγιά ; Δεν τους ειρωνεύομαι . Εχω γνωρίσει εξαιρετικούς αξιωματικούς στην Π.Υ.,Ο καλύτερος όμως αξιωματικός από αυτούς που γνώρισα και από όσους είδα πάνω στην δασική πυρκαγιά ήταν ίσος σε ικανότητες και αποτελεσματικότητα με τον χειρότερο δασάρχη…
Γιατί κι ο χειρότερος Δασάρχης ήξερε το δάσος σαν το σπίτι του, γνώριζε τις ράχες και τις ρεματιές και την βλάστηση και την πυκνότητά της, ήξερε όχι μόνο που υπάρχουν δρόμοι αλλά και που οδηγούν και ποιοι είναι βατοί και ποιοι όχι για κάθε τύπο οχήματος που έστελνε, γνώριζε το προσωπικό του (συνήθως ντόπιοι δασεργάτες και άνθρωποι της υπαίθρου) με το οποίο είχε συνεργαστεί για χρόνια και ήξερε τις ικανότητες του καθένα και κυρίως ήταν ένας άνθρωπος , ο οποίος θα έκανε ότι καλύτερο μπορούσε για να σβήσει τη φωτιά. Δεν θα απέφευγε την ευθύνη ,ούτε θα άφηνε το δάσος του να καίγεται χωρίς να κάνει κάτι…
Η κακή νοοτροπία του παρελθόντος: η δασοπυρόσβεση πάρεργο…
Δυστυχώς, αυτό που είδαμε να εξελίσσεται σε όλο του το μεγαλείο στην Εύβοια και στον Πύργο και στην Βαρυμπόμπη και αλλού δεν μπορεί να αποτελέσει έκπληξη για κανέναν δασικό υπάλληλο που έβλεπε όλα αυτά τα χρόνια, το πως η δασοπυρόσβεση μετατράπηκε, αργά αλλά σταθερά, σε αεροπυρόσβεση και σε οφθαλμόλουτρο της πυρκαγιάς από το δρόμο… Κι γι’αυτό οι ευθύνες ορισμένων συναδέλφων που συνηγόρησαν στη μεταφορά της δασοπυρόσβεσης στην Π.Υ. είναι όχι απλά μεγάλες αλλά τεράστιες…
Γιατί αυτό που σήμερα βλέπουμε δεν είναι κάτι καινούργιο. Γιατί αυτά τα ξέραμε όλοι όσοι είχαμε ζήσει την πυροσβεστική υπηρεσία, στον παραδοσιακό της ρόλο, προ της μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων της δασοπυρόσβεσης το 1998, να συνδράμει, δηλαδή, τις δυνάμεις των δασαρχείων. Τα αυτοκίνητα της Π.Υ. εμφανιζόντουσαν στο τόπο της δασικής πυρκαγιάς ξαφνικά, ρίχναν λίγο νερό με την υψηλής πίεσης, σχεδόν οπουδήποτε, χωρίς κανένα σχεδιασμό και εξαφανιζόντουσαν πάλι , ακόμη πιο επιδέξια όταν τα πράγματα στρίμωχναν και έπρεπε να προστατέψουν κάποιο σπίτι , όπως έλεγαν , ή όταν ερχόταν η ώρα της μουτζούρας, η ώρα που έπρεπε να γίνει η πραγματική δουλειά για να εξασφαλιστεί η φωτιά, όταν έπεφτε το μένος της και έπρεπε να χωριστεί καμένο άκαυτο στην περίμετρο, με τσάπες ή με δίκτυο νερού και να τελειώσει οριστικά… Εκείνες τις ώρες τα πυροσβεστικά αυτοκίνητα δεν τα έβλεπες πουθενά… Είχε έρθει η ώρα της χαμαλοδουλειάς , η ώρα που θα έπρεπε να φύγουν με κάθε τρόπο οι υπάλληλοι με πρόσχημα είτε την αλλαγή της βάρδιας είτε την δήθεν πυρκαγιά σε σπίτι οπότε προέτασσαν την αξία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και απλά …έφευγαν….
Από την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών σε πεζοπόρα χωρίς εργαλεία….
Αυτό ήταν το δόγμα της πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και με αυτό το δόγμα φαίνεται ότι συνεχίζει ακόμη και σήμερα να προστατεύει την εικόνα της και να συντηρεί μύθους γύρω από τη δασοπυρόσβεση. Ένα δόγμα από το οποίο απουσιάζουν με θόρυβο τα δάση και η σοβαρή αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, τα αξιόμαχα πεζοπόρα τμήματα και πολλά άλλα. Ωστόσο, εγώ προσωπικά ήμουν από τους αιθεροβάμονες που νόμιζαν πως κάτι πήγε να αλλάξει προς το καλύτερο, και ίσως στην αρχή να πήγε πραγματικά κάτι να αλλάξει. Όμως, σταδιακά, η κατάσταση χειροτέρεψε μέχρι που αυτό το καλοκαίρι επιβεβαιώθηκαν και οι χειρότεροι φόβοι μου. Σε πρόσφατη συζήτηση με τη συνάδελφος και φίλη δασοπόνο Μ που μαζί ξεκινήσαμε από τους δασοκομάντος και η οποία υπηρετεί στο σώμα (δεν αναφέρω το όνομά της για ευνόητους λόγους) μου ανέφερε αρκετά περιστατικά χαρακτηριστικά της νοοτροπίας που ήθελε ακόμη και σήμερα τη δασοπυρόσβεση ως πάρεργο.
Μου εξηγούσε, για αρκετή ώρα, τον αγώνα που έκανε να πείσει στους συναδέλφους της , στο πεζοπόρο της Π.Υ., πως δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουν στη φωτιά ….χωρίς εργαλεία! Τότε μου έφυγε κάθε αμφιβολία. Μα πως γίνεται κορίτσι μου, της είπα, εμείς στους δασοκομάντος είχαμε δύο αλυσοπρίονα, ανά ομάδα, είχαμε τσάπες, επινότιους πυροσβεστήρες και κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε, όπου μας διέτασσαν. Αν ο δασάρχης ήξερε να μας χρησιμοποιήσει, κάναμε δουλειά. Τώρα που πάτε χωρίς εργαλεία, να κάνετε τι; Η απάντηση αφοπλιστική: «Δεν ενδιαφέρεται κανείς Παναγιώτη. Κανείς.» Ναι , για πολλούς είχε δίκιο. Άρχισαν εικόνες να έρχονται μία -μία στο μυαλό μου. Δεν ενδιαφέρεται κανείς… Όπως τότε στην Άνδρο που το πεζοπόρο απλώς κοιτούσε τη φωτιά όλη τη νύχτα και όλες τις πρωϊνές ώρες για όσο αυτή σιγόκαιγε κάτω από τα πουρνάρια,
Μέχρι που ξεκίνησε το μελτέμι κατά τις 11:00 και η φωτιά θέριεψε και παραλίγο να καούν σπίτια και άνθρωποι στο όμορο χωριό. Όπως τότε που συνάντησα ένα παλιό συνάδελφο από την Π.Υ. σε μια πυρκαγιά της Λαυρεωτικής, ο οποίος έχει έρθει ως πεζοπόρο, και ο οποίος, αφού μιλήσαμε για τα παλιά, κάνει μια έτσι με το χέρι του και σπάζει ένα πευκάκι που στεκόταν ανάμεσά μας και μας εμπόδιζε και δεν βλεπόμασταν καλά, Δεν γ…, είπε, έτσι και αλλιώς τόσα κάηκαν… Πάγωσα τότε, από αμηχανία, παγώνω και σήμερα από τον πόνο βλέποντας την επικράτηση αυτού του δόγματος που πλέον έχει πάρει άλλη διάσταση… Άσε την πλαγιά να καεί , δεν βαριέσαι, τόσα στρέμματα κάηκαν, άσε να έρθει στο δρόμο μπας και μας βολέψει… Μάλιστα φέτος το καλοκαίρι, το δόγμα σκλήρυνε ακόμη περισσότερο. Μετά το Μάτι, όταν εξελίσσεται μια δασική πυρκαγιά σημασία δεν έχει ούτε καν η περιουσία των πολιτών… μόνον η ζωή έχει σημασία, μόνον η ζωή. Τα σπίτια και τα δάση άστα να καίγονται…
Οι εκκενώσεις οικισμών και τα δάση που καίγονται…
Οι πολίτες εφέτος διώχνονται από τα σπίτια τους κακήν κακώς με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ,χωρίς κανείς να μπορεί να αντισταθεί ,επειδή κάποιος το διέταξε ...προληπτικά, ακόμη και με ελάχιστο ή καθόλου άνεμο. Μετά το τραγικό περιστατικό στο Μάτι διατάσσονται σωρηδόν προληπτικές εκκενώσεις οικισμών, οι οποίες όμως έχουν τεράστιες συνέπειες. Κανείς δεν σκέφτεται ότι το Μάτι ήταν ένα εξαιρετικό φαινόμενο με 8 μποφόρ, δυτικό άνεμο και δεν μπορεί να συγκριθεί σε τίποτα με ότι έχει συμβεί σε αυτό το καλοκαίρι; Ωστόσο, με τις συνεχείς εκκενώσεις και την αεροπυρόσβεση μόνον έχει κατακαεί η μισή Ελλάδα. Με υψηλή θερμοκρασία ναι , με κατάξερη την καύσιμη ύλη ναι ,με παράγοντες άσχημους που δεν ευνοούν την πυρόσβεση ναι . Δεν θα διαφωνήσω με τις αντικειμενικές δυσκολίες που φέτος υπάρχουν. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα συμφωνήσω ότι η δασοπυρόσβεση φέτος ήταν αδύνατη, ή ότι θα πρέπει προληπτικά να εκκενώνονται σωρηδόν οι οικισμοί όταν η φωτιά κινείται αργά χωρίς άνεμο και σιγοκαίει τις αυλές των έρημων σπιτιών και το δάσος. Μα ποιος θα σβήσει το δάσος, ποιος θα σβήσει τη φωτιά που καίει τα σπίτια; Ο ίδιος πυροσβέστης ή κάποιος άλλος και πόσους πυροσβέστες έχουμε ;
Η αποτυχία του συστήματος δασοπυρόσβεσης της χώρας
Ή μήπως νομίζουμε πως τα αλαλούμ των 540 πυροσβεστών και των 140 αυτοκινήτων, που ανακοίνωσε ο Υπουργός, έτσι για εντυπωσιασμό, στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης, γιατί ως νούμερα δυνάμεων πράγματι είναι μεγάλα, θεωρείται δασοπυρόσβεση; Για αυτό έκαψε η φωτιά το πολυτιμότερο δάσος της Αττικής και τα σπίτια της Βαρυμπόμπης: Για αυτό έφυγε η φωτιά την επόμενη ημέρα, όταν ήταν σε ύφεση και δυστυχώς αργά και νωχελικά, πλησίασε και έκαψε τεράστιες δασικές εκτάσεις και σπίτια ; Για αυτό φεύγει συνεχώς η πυρκαγιά τις επόμενες ημέρες από δασικές πυρκαγιές που βρίσκονται σε καταστολή με τις λεγόμενες «αναζωπυρώσεις»; Εάν όλα αυτά που έγιναν αυτό το καλοκαίρι θεωρούνται επιτυχία του δασοπυροσβεστικού συστήματος της χώρας, του πανάκριβου δασοπυροσβεστικού συστήματος της χώρας με το μεγαλύτερο στόλο εναέριων μέσων στην Ευρώπη, τότε η αποτυχία πώς να μοιάζει άραγε;
Χωρίς η αρβύλα του πυροσβέστη να πατήσει το δάσος δασοπυρόσβεση δεν υπάρχει.
Δεν θα αναφερθώ σε οικονομικά μεγέθη του μηχανισμού καταστολής – τραγικά μεγάλα- το έχουν κάνει άλλοι καλύτερα από μένα. Θα σταθώ μόνο σε αυτό : χωρίς να γίνει η απαραίτητη χαμαλοδουλειά στη φωτιά, χωρίς να πατήσει η αρβύλα του πυροσβέστη στο δάσος, ο οποίος θα χωρίσει το καμένο από το άκαυτο, δασοπυρόσβεση δεν υπάρχει. Ελπίζω κάποτε να γίνει αντιληπτό αυτό από όλους και να αλλάξει. Αλλιώς , εμείς θα βλέπουμε τα δάση μας να καίγονται και οι πυροσβέστες θα τρέχουν πάντοτε, μέσα στα καμένα, πίσω από «αναζωπυρώσεις» προσπαθώντας να περισώσουν ότι δεν κάηκε ολοσχερώς…
Τέλος, ζητώ προκαταβολικά συγνώμη από τους πυροσβέστες που με αυταπάρνηση δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για τη σωτηρία των δασών και κινδυνεύουν καθημερινά σε αυτή την άνιση μάχη και αγώνα. Το ξέρω , τους έχω αδικήσει με όσα γράφω και το δημοσιεύω με πόνο ψυχής . Θέλω να ξέρουν ότι το κείμενό μου δεν απευθύνεται σε αυτούς αλλά σε μια κακή νοοτροπία της Π.Υ. του παρελθόντος, και ιδίως των αξιωματικών της, η οποία υπάρχει και θα πρέπει να τελειώσουμε με αυτή κάποτε οριστικά. Ζητώ επίσης συγνώμη για το μακροσκελές της επιστολής μου όμως ήταν τόσα πολλά που έπρεπε να πω.
Ελπίζω και εύχομαι να σταματήσει σύντομα όλο αυτό το σκηνικό της καταστροφής των υπέροχων δασών μας, να πάψουμε κάποτε ως κοινωνία να συντηρούμε μύθους, γιατί οι μύθοι είναι τσίμπλες στο μάτι που δεν μας αφήνουν να δούμε την πραγματικότητα και εν τέλει ,ελπίζω να ξαναδούμε το θέμα της δασοπυρόσβεσης εκ του μηδενός. Δεν πιστεύω πως έχουμε ανάγκη από ήρωες πυροσβέστες. Από καλούς επαγγελματίες έχουμε ανάγκη σε όλα τα επίπεδα.
Ευχαριστώ
Παναγιώτης Καμπούρογλου
Δασοπόνος
22/8/2021
Όταν άλλαξες ιμάντες όπως είπες, εννοείς και τον ιμάντα χρονισμού, είσαι σίγουρος ότι το μοτέρ χρονίστηκε σωστά ?
Καμία χρησιμότητα δεν έχει το τεστ για το μέσο οδηγό. Κατ' αρχάς κάνεις μέσος οδηγός δεν πρόκειται να αντιδράσει όπως οι δοκιμαστές. Και κατά δεύτερον αν δείτε τη σειρά αξιολόγησης βάσει των αποτελεσμάτων, θα καταλάβετε ότι καμία επαφή δεν έχει με την πραγματική οδική συμπεριφορά των αυτοκινήτων.
Κι όμως, πολλοί οδηγοί αντιδρούν έτσι όταν βρεθούν εμπρός σε εμπόδιο που τους πετάχτηκε ξαφνικά, αν δεν το δέχεσαι μάλλον δεν οδηγείς σε επαρχιακούς δρόμους. Άλλωστε αυτές είναι απόψεις, η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί έχουν βρεθεί σε γκρεμούς μικρούς ή μεγάλους γιατί πετάχτηκε ένα ζώο, ένας βράχος που ήταν πεσμένος σε τυφλή στροφή, κλπ πολλά απρόοπτα που συμβαίνουν στους δρόμους, αυτή είναι η πρώτη αντίδραση, η αποφυγή του εμποδίου ειδικά όταν δεν υπάρχει χώρος για φρενάρισμα. Είναι άλλο η χρησιμότητα του τέστ και άλλο τα συμβάντα στους δρόμους, το τέστείναι απλά μια παράσταση ή αναπαράσταση συμβάντος με οτπικό αποτέλεσμα στην ασφάλεια της πίστας.
Το τέστ των Ισπανών δεν μπορεί να δείξει την οδηγική συμπεριφορά ενός αυτοκινήτου, δείχνει όμως την αντίδραση του στο - απότομο στραμπούληγμα - με τη δυναμική μεταφορά των μαζών του και τον έλεγχο τους από το σύστημα της ανάρτησης, ακραίο μεν αλλά εννίοτε συμβαίνει στους δρόμους και δεν οδηγεί σε ευτυχισμένες στιγμές γιατί ο μέσος οδηγός να πάει άπατος αν στρίψει απότομα σε μια κατεύθυνση το τιμόνι αφού η επόμενη κίνηση του να το στρίψει αντίθετα θα γίνει καθυστερημένα περιμένοντας να δει την αντίδραση του αυτοκινήτου στο πρώτο στρίψιμο, ο έμπειρος οδηγός ξέρει ότι μετά το πρώτο στρίψιμο πρέπει αμέσως να επαναφέρει μη περιμένοντας να δει την αντίδραση, όπως κάνει αυτός εδώ, οι χρόνοι αντίδρασης είναι πολύ μικροί και συνήθως οδηγούν στην κόλαση, παράδεισος δεν υπάρχει. Το τέστ θεωρώ ότι είναι χρήσιμο για ένα πρώτο συμπέρασμα.
Αφγανιστάν, ο τάφος των αυτοκρατοριών, θα πάρουν σειρά οι Τούρκοι ? Όχι πως είναι αυτοκρατορία αλλά την ιδέα να ξαναγίνουν την έχουν και κάποιος πρέπει να τους τιμωρήσει, ας είναι οι Αφγανοί οι τιμωροί τους.
Το 19ο αιώνα η Βρετανία και η Ρωσική Αυτοκρατορία αγωνίστηκαν για να καλύψουν τα κενά εξουσίας που άφηναν οι παρακμάζουζες Οθωμανική, Περσική και Κινέζικη Αυτοκρατορίες.[72] Αυτή η αντιπαλότητα στην Ευρασία έγινε γνωστή ως το Μεγάλο Παιχνίδι.[72] Όσον αφορούσε τη Βρετανία, οι νίκες της Ρωσίας επί της Περσίας και της Τουρκίας στο ρωσοπερσικό πόλεμο (1826-1828) και στο ρωσοτουρκικό πόλεμο (1828–1829) φανέρωναν τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες και δυνατότητές της, τροφοδοτώντας φόβους για εισβολή στην Ινδία.[77] Το 1839 η Βρετανία για να την προκαταλάβει εισέβαλε στο Αφγανιστάν, αλλά ο πρώτος αγγλοαφγανικός πόλεμος ήταν καταστροφικός για τη Βρετανία.[78] Όταν η Ρωσία εισέβαλε στα τουρκικά εδάφη των Βαλκανίων το 1853, οι φόβοι ρωσικής κυριαρχίας στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή οδήγησαν τη Βρετανία και τη Γαλλία να εισβάλουν στην Κριμαία για να καταστρέψουν τις ναυτικές της δυνατότητες.[78] Ο επακόλουθος κριμαϊκός πόλεμος, που περιελάμβανε νέες τεχνικές του σύγχρονου πολέμου,[79] και ήταν ο μόνος γενικευμένος πόλεμος της Βρετανίας με κάποια άλλη αυτοκρατορική δύναμη την περίοδο της Pax Britannica, είχε ως αποτέλεσμα ταπεινωτική ήττα για τη Ρωσία.[78] Η κατάσταση παρέμεινε άλυτη στην Κεντρική Ασία για πάνω από δυο δεκαετίες, με τη Βρετανία να προσαρτά το Βαλουχιστάν το 1876 και τη Ρωσία την Κιργιζία, το Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν. Για λίγο φάνηκε ότι ένας ακόμα πόλεμος θα ήταν αναπόφευκτος, αλλά οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για τις σφαίρες επιρροής τους στην περιοχή το 1878 και για όλα τα εκκρεμή θέματα το 1907 με την υπογραφή της αγγλορωσικής Αντάντ.[72] Επιπλέον, η καταστροφή του ρωσικού ναυτικού στη ναυμαχία του Πορτ Άρθουρ στο ρωσοϊαπωνικό πόλεμο περιόρισε την απειλή προς τους Βρετανούς.[80]
Εμένα το πρόβλημα μου είναι ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα στην Ελλάδα ,αλλά δυστυχώς είναι χειρότερα σε πολλούς τομείς σε χώρες λιγότερο προικισμένες από φυσική ομορφιά και πλούτο.Και σε αυτό το αποτέλεσμα φταίμε οι Έλληνες.
Μια σημείωση μόνο επειδή αναφέρθηκε ότι έβγαλα τους συναδέλφους μου της επαρχίας άσχετους,κάτι που φυσικά δεν έγραψα.Ηθελα να πω ότι τα δημόσια νοσοκομεία της επαρχίας είναι φοβερά υποστελεχωμένα και υποεξοπλισμενα και πολλά δεν καλύπτουν ούτε βασικές ανάγκες.Υπαρζουν ας πούμε παθολόγοι που εφημερεύουν 30ερες τοηνα γιατί δεν υπάρχει δεύτερος παθολόγος.Αναγκαστικα η διακομιδή στην Αθήνα πάει σύννεφο ακόμα και για απλά σχετικά περιστατικά.Αυτο.
Ζητάνε πολύ εύκολα αεροπορικές διακομιδές που θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα και με τα πλοία της γραμμής σε πολλές περιπτώσεις γιατί πέρνουν έξτρα χρήματα, έτσι έχουν ξεπατωθεί στις πτήσεις τα σινούκ και για μεταφορές VIP μη χέσω, και ενώ η αεροπορία στρατού ζητάει εδώ και μήνες ανταλλακτικά αυτά δεν έρχονται, τώρα με τις φωτιές δημιουργήθηκε κρίση από τον Α/ΓΕΕΘΑ ενώ δεν έπρεπε αφού γνώριζε την κατάσταση την οποία έσωσε ο ΥΠΑΜ μη κάνοντας αποδεκτές τις παραιτήσεις ευθιξίας τους και του υποβιβασμού τους, γιατί θέλησε ο Α/.ΓΕΕΘΑ να υποβιβάσει τον υποστράτηγο διοικητή της αεροπορίας στρατού και τον υποστράτηγο του τεχνικού τμήματος ? Γιατί δεν παρέχουν τα ανταλλακτικά ? Υπάρχει προσωπική κόντρα μεταξύ τους ? Να θυμίσω ότι ο διοικητής είχε αναλάβει μόλις λίγους μήνες πριν. Η άποψη μου είναι ότι συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις ως μη ώφειλαν σε επικίνδυνους καιρούς για τη χώρα, ο Α/ΓΕΕΘΑ έχει ξαναδημιουργήσει θέματα, κάποιοι πρέπει να το κοιτάξουν. Να προσθέσω ότι τα σινούκ έχουν μόνο 4 κάδους νερού οι οποίοι δεν είναι πάντα λειτουργικοί.
Aηδίες και ψέματα, ο κόσμος αποχώρησε βράδυ την προηγουμένη, αυτά είναι εισητήρια 8/8 στις 09.00 και 13.00, είναι εισητήρια από τα κανονικά δρομολόγια, δεν νομίζω ότι έχει κάποιος απαίτηση να πηγαινοέρχονται τα φερρυμπότ τσάμπα ολημερίς.Άλλο η διάσωση τη νύχτα και άλλο η καθημερινή κυκλοφορία.Δύο από τα εισητήρια αφορούν ΙΧ, ένα είναι ΑΜΕΑ με έκπτωση, και υπάρχει και αρ.κράτησης.
Δημήτρης Τερζής από το Φ.Β
1 ημ. •
Ο συχωρεμένος ο πατέρας μου ήταν δασοφύλακας. 37 χρόνια έκανε αυτή τη δουλειά. Έζησε άπειρες φωτιές από κοντά, θυμάμαι χαρακτηριστικά μια φορά που έλειψε 3-4 μέρες και όταν γύρισε στο σπίτι δεν τον αναγνώρισα απ' τη κάπνα στο πρόσωπο. Όλα του τα χρόνια τα υπηρέτησε στα δασαρχεία Αμαλιάδας και Πύργου, στην πολύπαθη από πυρκαγιές Ηλεία.
Κατά διαβολική σύμπτωση πήρε τη σύνταξή του τη χρονιά που η κυβέρνηση Σημίτη είχε τη φαεινή ιδέα (την οποία πληρώνουμε ως σήμερα) να αφαιρέσει τη δασοπυρόσβεση από τα Δασαρχεία και να την εντάξει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Με απλά λόγια, οι δασοφύλακες, οι δασολόγοι, οι δασοπυροσβέστες, οι επαγγελματίες δηλαδή που απασχολούνταν για χρόνια με τα δάση θα έπαιρναν εντολές από αξιωματικούς που η εμπειρία τους αφορούσε πυρκαγιές του αστικού ιστού.
Τα γράφω αυτά διαβάζοντας διάφορα τις τελευταίες μέρες για τις φωτιές. Βλέπω π.χ. για την Βαρυμπόμπη ( ακούσαμε ότι δεν ήταν προσβάσιμα τα μέρη) για να επιχειρήσουν τα επίγεια μέσα. Το χθεσινό μου οδοιπορικό στη Βαρυμπόμπη που δημοσιεύεται σήμερα στην ΕΦ.ΣΥΝ. διαψεύδει αυτούς τους ισχυρισμούς. Μια χαρά δρόμοι και τα καμένα ήταν όχι απλώς προσβάσιμα σε πυροσβεστικά οχήματα αλλά υπήρχε επαρκώς η δυνατότητα να προλάβουν τη φωτιά αν υπήρχε σχέδιο.
Και σχέδιο δεν υπήρχε.
Όταν δηλαδή σου λένε οι κάτοικοι ότι επικρατούσε άπνοια και η φωτιά ξεκίνησε ως μια απλή στήλη καπνού (σαν να καίει κάποιος χορτάρια, έτσι μου ειπώθηκε) και ο κ. Χαρδαλιάς την Τρίτη το βράδυ μας έλεγε ότι υπήρχαν δυναμεις της Π.Υ. στο σημείο, το ερώτημα που κυριαρχεί είναι ένα
Πώς φτάσαμε λοιπόν στο παρανάλωμα;
Ο πατέρας μου και οι συνάδελφοί του πέρασαν όλη τους την επαγγελματική ζωή στα δάση. Είχε ο καθένας στην ευθύνη του 7-8 χωριά και σε συνεργασία με τους αγροφύλακες τότε, είχαν σχεδόν καθημερινή εικόνα για όλη τη μορφολογία της περιοχής ευθύνης τους. Γνώριζαν κάθε μονοπάτι και κάθε ιδιομορφία του δάσους. Γνώριζαν τους υλοτόμους, τους ρητινοσυλλέκτες (έχουν χαθεί σχεδόν όλοι), τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, γνώριζαν προσωπικά τους εποχικούς δασοπυροσβέστες που εκπαίδευαν, διαπίστωναν σχεδόν άμεσα την όποια αλλαγή στην περιοχή, είτε γινόταν με φυσικό τρόπο, είτε δόλια. Και επίσης, επειδή ζούσαν εκεί και γνώριζαν το μέρος ήταν και οι πρώτοι στη μάχη αν καθόταν η στραβή.
Και η στραβή καθόταν γιατί οι φωτιές στα δάση υπάρχουν πριν τον άνθρωπο. Και θα υπάρχουν επειδή αποτελούν ένα φυσικό τρόπο ανανέωσης του περιβάλλοντος μέσω του τρίπτυχου γέννηση-θάνατος-αναγέννηση. Άλλο πράγμα όμως η στραβή κι άλλο πράγμα το περιβαλλοντικό έγκλημα με τη συμμετοχή ή την ανικανότητα του ανθρώπινου παράγοντα.
Έχω μπόλικες φωτογραφίες από παλιές φωτιές που συμμετείχε ο πατέρας μου, όπου εκείνα τα παλιά Steyr πυροσβεστικά έμπαιναν ΜΕΣΑ στο δάσος χωρίς να καταλαβαίνουν τίποτα προκειμένου να ανακόψουν ένα πύρινο μέτωπο και δεν το περίμεναν στην εθνική οδό ή στην ασφάλεια του επαρχιακού δρόμου.
«Τη φωτιά πρέπει να την προλάβεις, να μην σου φύγει». Ήταν η πιο χαρακτηριστική ατάκα που θυμάμαι να επαναλαμβάνει για χρόνια. Και θυμάμαι επίσης πως είχε τσακωθεί με έναν αξιωματικό της Π.Υ. Πύργου σε μια φωτιά που έφτανε στις παρυφές της πόλης και είχε επιστρατευτεί και η Πυροσβεστική για βοήθεια. Οι χριστοπαναγίες του είχαν πάει σύννεφο διαπιστώνοντας την ανικανότητα του εντελώς τυπικά ανώτερου να καταλάβει που έπρεπε να βοηθήσει γιατί πολύ απλά δεν είχε εικόνα τι σημαίνει μια ανεξέλεγκτη δασική φωτιά και που την πάει ο άνεμος. Ο αξιωματικός του είχε κάνει αναφορά, είχε πάρει μάλιστα τηλ. και έναν βουλευτή για να... μεταθέσει τον πατέρα μου στον Έβρο, αλλά τον έσωσαν δύο πράγματα. Ότι ο τότε δασάρχης ακολούθησε τη λογική του και η κατάσταση σώθηκε και πως επίσης έβαλε πλάτη και κατάφερε να κόψει τη μετάθεση.
Μετά όμως ήρθαν οι εκσυγχρονιστές και τα πράγματα γίνανε ρόιδο. Και μια απλή ανάγνωση των πυρκαγιών, πριν και μετά το 1998 και τα ποιοτικά στοιχεία των περιστατικών αυτών βεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Προφανώς είναι ηλίθιοι σε άλλες χώρες με δασικό πλούτο που η δασοπυρόσβεση αποτελεί ξεχωριστή υπηρεσία από την Πυροσβεστική.
Με τούτα και με κείνα καταλήξαμε ώστε μια μερίδα έμπειρου στελεχιακού δυναμικού να παροπλιστεί ουσιαστικά και να καταγράφει πλέον τις παρανομίες στα δάση και να συντάσσει μελέτες. Αδελφικός μου φίλος που σπούδασε δασοπόνος και είχε το μεράκι ν ακολουθήσει το επάγγελμα απηύδησε από την ανυπαρξία ουσιαστικής πολιτικής και σήμερα φτιάχνει ωραιότατα παγωτά. Ένας, ένας έφυγαν και οι συνάδελφοι του πατέρα μου, άνθρωποι της πράξης και όχι της θεωρίας. Απέμειναν κάποιοι νεότεροι συνάδελφοί του που τώρα απολαμβάνουν τη σύνταξή τους παρατηρώντας τα δάση να καίγονται όμορφα επειδή κάποιοι (και δεν αναφέρομαι στους πυροσβέστες που είναι ήρωες) νομίζουν ότι η δασοπυρόσβεση είναι άσκηση στο χάρτη και όχι μάχη στο πεδίο για το οποίο πολλοί δεν γνωρίζουν την τύφλα τους.
ΥΓ. Δημοσιεύω κάποιες φωτό από την Βαρυμπόμπη για να διαπιστώσετε και σεις πόσο «δύσβατη» ήταν...
Φίλος είχε ζητήσει άδεια να κόψει τα πεύκα από την αυλή του και επί μήνες το δασαρχείο του το απαγόρευε, το σπίτι κάηκε εντελώς, άλλος φίλος μόλις πλησίαζε η φωτιά βούτηξε το αλυσοπρίονο και έκοψε τα πεύκα γύρω του, πότισε καλά και το γκαζόν και περίμενε, η φωτιά πέρασε και έκαψε το γκαζόν αλλά το σπίτι σώθηκε, αυτός που του κάηκε το σπίτι λόγω της άρνησης του δασαρχείου δεν θα έπρεπε να πάρει τα χαρτιά του πρωτόκολου των αιτήσεων του και να τραβήξει μια μήνυση στο δημόσιο για την αποκατάσταση του σπιτιού του ?
Από την άλλη όποιος χτίζει κάτω από κωνοφόρα σε περιοχές σαν αυτές που κάηκαν χωρίς να έχει προβλέψει μια μεγάλη δεξαμενή, μια αντλία και μία γεννήτρια και δεν έχει κόψει τα κλαδιά που ακουμπάνε στα μπαλκόνια του, και ο περιβάλλον χώρος του είναι γεμάτος πευκοβελόνες τον τρώει ο κώλος του τσουρουφλιστεί. Είναι οι ίδιοι που όταν χιονίζει περιμένουν τον δήμαρχο να τους ξεχιονίσει την αυλή.
Μια πολιτεία μακριά από αγκυλώσεις καπιταλιστικές, αριστερές, αντιμαχόμενες απόψεις για ψηφοθηρικούς λόγους μιας ολόκληρης 50ετίας, αντί να σε πετσοκόβει αν έχεις μια πισίνα, θα έπρεπε σε περιοχές σαν αυτές που είναι μικτές δασικές - αστικές να υποχρέωνε κάθε σπίτι που έχει πεύκα γύρω του να έχει πισίνα την οποία θα επιδοτούσε με την υποχρέωση αυτή να να λειτουργεί και σαν σύστημα πυρόσβεσης και ο ιδιοκτήτης του σπιτιού να έχει την ευθύνη της περιοχής γύρω από το σπίτι του, να έχει την υποχρέωση να έχει κομμένα τα κλαδιά των δένδρων που ακουμπάνε στα μπαλκόνια τους, μαζεμένες τις πευκοβελόνες και γενικά να μην είναι εστία πυρκαγιάς και διάδοσης της. Υπάρχουν πράγματα απλά που μπορούν να γίνουν γελάω όμως μέσα μου σκεπτόμενος μια Ελληνική κυβέρνηση να κάνει αυτή την τόσο λογική για τη βόρεια Ευρώπη εξαγγελία τι έχει να ακούσει από όλους, τι θα της σούρουν επειδή λοιπόν στην Ελλάδα δεν ευδοκιμούν τα αυτονόητα ξύπνησα ιδρωμένος από τη μαλακία που σκέφτηκα καθώς κοιμόμουνα, μάλλον είχε χαλάει το aircon και ζεστάθηκα.
Βάλε ένα φίλο σου πίσω από το δικό σου, να είναι με το αμάξι του για να παρακολουθεί την εξάτμιση σου, πηγαίνεται βόλτα κανονικά με το αυτοκίνητο σου να είναι στη θερμοκρασία λειτουργίας, κατέβασε μια 3η κάπου στα 120 χλμ και πάτα τέρμα απότομα το γκάζι, αν η μηχανή σου καιεί λάδια θα βγάλει γαλάζιο καπνό, κάνε το ίδιο με 4η ή 5η πάλια γύρω στα 120 χλμ ταχύτητα και κατάβασε μια τρίτη και άσε το γκάζι, αν βγάλει καπνό λευκό καπνό από την εξάτμιση είνατ τα τσιμουχάκια.
Γιατί γίνεται τώρα αυτό. όταν πατάς απότομα το γκάζι αν υπάρχει φθορά στα ελατήρια, / έμβολα / χιτώνια, περνάει λάδι στο χώρο καύσης και καίγεται και βγάζει γαλάζιο καπνό η εξάτμιση, στην περίπτωση που κατεβάζεις ταχύτητα για να περιστραφεί γρήγορα ο κινητήρας αφήνοωντας απότομα το γκάζι, κλείνει η πεταλούδα του γκαζιού και η υποπίεση που δημιουργείται στον χώρο καύσης αναρροφά λάδι από τον χώρο επάνω από τις βαλβίδες εκεί που είναι οι εκκεντροφόροι, το περνά στον χώρο καύσης μέσα από τα φθαρμένα τσιμουχάκια και βγαίνει λευκός στην ατμόσφαιρα από την εξάτμιση, λευκός γιατί στον χώρο καύσης δεν υπάρχει ανάφλεξη να το κάψει αφού δεν πατάμε γκάζι να υπάρχει εκεί καύσιμο να καούν όλα μαζί. Μπορείς να το κάνεις μόνος σου το τέστ γιατί στα συνεργρεία πολύ εύκολα μπορούν να σε τρομοκρατήσουν και να σε κάνουν μεροκάματο υπάρχει δεν υπάρχει πρόβλημα,
Μήπως αλλάξεις το ιξώδες του λαδιοί, αντί πχ για 5-30 βάλε 10 / 40 και παρατήρησε το, το χοντρό λάδι δεν περνάει τόσο εύκολα από για να καεί, ανεβάζει βέβαια 5-8c τη θερμοκρασία στο λάδι και παυξάνει περίπου 0.5 λίτρο στα 100 την κατανάλωση βενζίνης, έχοντας όλα αυτά υπόψιν αποφασίζεις ευκολότερα τι θα κάνεις. Η γενική επισκευή έχει πάντα το ρίσκο της γιατί θέλει σωστά μετρήματα το μοτέρ πρίν πάει στο ρεκτιφιέ και μετά το ρεκτιφιέ πρίν μονταριστεί, θα γίνουν όλα σωστά ? Αν έχει ξεφύγει κάτι στο ρεκτιφιά θα το στείλει το μοτέρ πίσω ο μηχανικός ή θα το κάνει γαργάρα γιατί είναι συνεργάτες και θα λέει ότι φταίς εσύ που πχ δεν το έστρωσες ? Αν δεν ξέρεις όλη τη διαδικασία και τα κατατόπια είναι πολύ εύκολο να μπλέξεις, από την άλλη μπορούν να γίνουν όλα σωστά, ραντεβού στα τυφλά και όπου κάτσει η μπίλια, στην περιοχή σου υπάρχουν 1-2 καλά μηχανουργεία που ασχολούνται με ρεκτιφιέ κινητήρων.
Να μην έχεις τσίπα σημαίνει να “κλαις” και να “οδύρεσαι” όταν καίγεται κανένας σκουπιτοτενεκές σε καμιά διαδήλωση, αλλά όταν καίγεται η Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη να αλληλοσυγχαίρει η “επιτελικότητα” την “αριστεία” σου – και τις δυο μαζί η μιντιακή αλητεία.
Να μην έχεις τσίπα σημαίνει να ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος με 4.000 κενά πυροσβεστών, αλλά εσύ να προσλαμβάνεις… αστυφύλακες για τα Πανεπιστήμια.
Να μην έχεις τσίπα σημαίνει από τα συνολικά 17,7 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν τα Δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, εσύ να διαθέτεις μόλις 1,7 εκατ. ευρώ για όλη την Ελλάδα, την ώρα που σε ένα βράδυ μπούκωσες την Fraport και την εταιρεία διαχείρισης του Ελ.Βενιζέλος με 308 εκ. ευρώ!
Να μην έχεις τσίπα σημαίνει κι αυτά τα 1,7 εκ. ευρώ να είναι περικομμένα κατά 62% (!) αφού πέρυσι το αντίστοιχο ποσό ήταν σχεδόν 4,5 εκατομμύρια, και την ίδια ώρα να μπουκώνεις με δεκάδες εκατομμύρια τους εργολάβους, την Aegean και τα “πετσωμένα” ΜΜΕ για να σου κάνουν ρεκλάμες.
Να μην έχεις τσίπα σημαίνει να παίρνεις την πρώτη θέση (την 1η!) στο ΝΑΤΟ σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, να έχεις πενταπλασιάσει (!) σε ένα χρόνο τις σχετικές δαπάνες, να κάνεις συμφωνίες μαμούθ για Ραφαλ ένεκα των Τούρκων (με τους οποίους, όμως, είσαι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ), να αγοράζεις χιλιάδες περιπολικά, να αγοράζεις Αίαντα για να ρίχνεις νερό στους… διαδηλωτές, αλλά από τα οχήματα που διαθέτει η Πυροσβεστική (αυτά που επίσης ρίχνουν νερό, αλλά για να σβήνουν φωτιές) μόλις το 10%-15% να είναι καινούργιο και μέχρι 10 έτη.** **
Να μην έχεις τσίπα σημαίνει να κάνεις με τους πυροσβέστες ό,τι και με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, ή ό,τι κάνεις με τους αθλητές που τους θυμήθηκες τώρα στην Ολυμπιάδα, να λες «ήρωες» τους ανθρώπους – αυτούς που έχεις χρόνια και χρόνια αδιόριστους συμβασιούχους – όταν πέφτουν στις φλόγες, μπας και κερδίσεις κάτι από την λάμψη τους, αλλά να βάζεις τα τσιράκια σου στα μιντιακά σου καταγώγια να τους αποκαλούν «τεμπελχανάδες» τους υπόλοιπους 11 μήνες το χρόνο.
Να μην έχεις τσίπα σημαίνει να μην σε ενοχλεί η βρωμιά που αναδύουν τα twitterοειδή και τα facebookοειδή που βρήκαν “ευκαιρία” να κρυφτούν πίσω από το Μάτι για να “σβήσουν” την Βαρυμπόμπη, ή βρήκαν “ευκαιρία” να κρυφτούν πίσω από την Βαρυμπόμπη για να “σβήσουν” το Μάτι, και να ενθαρρύνεις την υπαγωγή της κομματικής «αντιπαράθεσης» σε επίπεδο ανθρωπιδίων.
Να μην έχεις τσίπα σημαίνει να φταίνε τα πάντα, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τον μεγάλο όγκο καύσιμης ύλης, από την βλάστηση που ευνοεί την ταχύτητα εξάπλωσης της φωτιάς και τον «στρατηγό άνεμο» μέχρι την κλιματική αλλαγή και την τρύπα του όζοντος, αλλά ποτέ εσύ.
Να μην έχεις τσίπα σημαίνει να σιγοντάρεις τα γελοία τυπάκια, αυτά που πάνω στα αποκαίδια, για να βγάλουν “λάδι” την κρατική ανυπαρξία, κατσαδιάζουν κιόλας τους καμένους επειδή – όπως λένε – «τα περιμένουν όλα από το κράτος» και δεν είχαν την προνοητικότητα να έχουν «ασφαλίσει» το σπίτι τους, κατά την προνοητικότητα που προφανώς έχουν όσοι διαθέτουν το πορτοφόλι τέτοιων χατζατζάρηδων που πληρώνονται παντεσπανάτα για λένε στους υπόλοιπους να «ζούνε» με 500 ευρώ.
Να μην έχεις τσίπα σημαίνει να βρέχει κι ο κόσμος να πνίγεται, να πέφτει χιόνι και η Αττική (η Αττική!) να μένει 4 μέρες χωρίς ρεύμα, να κάνει ζέστη κι η χώρα να φλέγεται, να κάνει σεισμό στην χώρα που εκλύει το 50% της σεισμικής ενέργειας στην Ευρώπη και λόγω ανύπαρκτης αντισεισμικής θωράκισης να θρηνούμε θύματα, αλλά να παραμένουν όλες οι ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό, υποδομές με το αιτιολογικό «δεν υπάρχουν λεφτά» από εκείνους που…φορολογούν τους εφοπλιστές «οικειοθελώς»!
**Να μην έχεις τσίπα **σημαίνει να συντελείται μπροστά στα μάτια όλης της κοινωνίας το έγκλημα της εμπορευματοποίησης της δασικής γης, να είσαι ο υπηρέτης και ταυτόχρονα ο διαιτητής των σφοδρών αντιθέσεων μεταξύ μεγάλων συμφερόντων και ιδιωτών που «επενδύουν» με βάση το χάρισμα δασικών εκτάσεων και δημόσιας γης και ταυτόχρονα να πουλάς στο πόπολο φύκια και κορδέλες για «πράσινη ανάπτυξη».
Να μην έχεις τσίπα σημαίνει να έχουν κατακαεί δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, να έχουν γίνει στάχτη σπίτια, μαγαζιά, κόποι μιας ζωής και εσύ να προπαγανδίζεις – σε μια άθλια σύγκριση με τους άλλους που επίσης τα έκαναν «όλα καλά» – ότι δεν χάθηκαν ζωές, λες και η ζωή όσων έγινε στάχτη το βιός τους δεν έχει «μαυρίσει» ή λες και πρέπει να σε ευγνωμονούν κιόλας που – αυτή τη φορά – δεν κάηκαν ζωντανοί μαζί με τα σπίτια τους.
Να μην εχεις τσίπα, τελικά, σημαίνει:
Να εφαρμόζεται η ίδια δασοκτόνα εγκληματική πολιτική με συνέπεια εκατομμύρια στρέμματα καμένες δασικές εκτάσεις, εκατοντάδες νεκρούς πολίτες, δεκάδες νεκρούς πυροσβέστες, χιλιάδες κατεστραμμένες λαϊκές περιουσίες, αλλά απ’ όσους κυβερνούν και κυβέρνησαν δεκαετίες τώρα να μην έχει βρεθεί ένας κερατάς να πει το απλό: “Απαγορεύεται η αγοραπωλησία γης στα καμένα”. Εξι λέξεις είναι. Μόνο 6 λεξούλες. Αφού είναι κατά των εμπρηστών, κατά των καταπατητών, κατά των οικοπεδοφάγων, υπέρ των δασών, υπέρ του περιβάλλοντος και υπέρ της χρηστής διαχείρισης, πως και κανείς τους δεν το σκέφτηκε – δεκαετίες τώρα, με νεκρούς, καταστροφές, καταπατήσεις, λεηλασίες – να κάνει αυτές τις 6 λεξούλες νόμο. Με ένα άρθρο. Κι αν θέλουν και δεύτερο άρθρο ας βάλουν κι άλλες 7 λεξούλες: “Απαγορεύεται η αλλαγή χρήσης γης στα καμένα”. Και πότε θα τον κάνουν τον νόμο; Ε;
Πηγή (πολύ πιο ...δροσερή απ την Ομάδα Αλήθειας) : https://ellinofreneianet.gr/uncategorised/27521-ti-simainei-na-min-echeis-tsipa.html
Δεν είναι λάθος η αναφορά σου ολόκληρη, είναι σωστή μέχρι κεραίας, αυτό όμως που πρέπει όλοι να αντιληφθούμε είναι ότι πίσω από κάθε πρωθυπουργό υπάρχουν σύμβουλοι που εισηγούνται και όπως φαίνεται στην πράξη καθοδηγούμενοι από τα ίδια συμφέροντα γιαυτό και τα ίδια λάθη τα κάνουν όλοι εδώ και δεκαετίες, λες και υπάρχει ένας μυστικός οργανισμός καθοδήγησης να μη μπορέσει η χώρα να κάνει ότι πρέπει για να προχωρήσει μπροστά, αυτό γιατί ακολουθούν τις συμβουλές των συμβούλων τους που στην πράξη έχουν αποτύχει όλοι, δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς, γιατί αν δεν συμβαίνει αυτό τότε μιλάμε για μια συνολική βλακεία όλου του πολιτικού συστήματος εξουσίας. Είμαι 100% σίγουρος ότι πίσω από τις κυβερνήσεις μας είναι άλλα τα αφεντικά του ελλ.κράτος και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα διάγει σχέση υπαλληλική, θλιβερό αλλά έτσι είναι, οι πορεία των τελευταίων τουλάχιστον 50 χρόνων το έχει αποδείξει περίτρανα, οπότε σε συνδυασμό με τη νοοτροπία μας και τις αγκυλωσεις της κοινωνίας δεν υπάρχει σωτηρία, είμαστε σε ολισθηρό κατήφορο.
Να δούμε τώρα ποιος υπερηλικας ή άλλος ανώνυμος θα είναι ο υπεύθυνος, καθώς περίμεναν να αντιμετωπίσουν τη φωτιά μέσα σε αστικό ιστο με εναέρια μέσα, τα Canadair που δεν απογειώνονται με+38 ⁰C και κάνανε το δρομολόγιο Σκύρος Βαρυμπόμπη για κάθε ρίψη και ένα γιγαντιαίο (όπως το περιγράφουν) ρωσικό αεροπλάνο πιο κοντά.
Λείπει κι ο Στρατηγός Άνεμος κι οι Ζαίοι περιφερειάρχες αυτή τη φορά.
Συνεχίζεις να εκτίθεσαι, δες, διαβασε, μάθε τι συνθήκες επικρατούν σε μεγάλες φωτιές σε καιρό άπνοιας, παρατεταμένου καύσωνα με μηδενική υγρασία αέρα / εδάφους και μετά πες την κοτσάνα σου, ρίξε μια ματιά στα στοιχεία του meteo.gr από τους σταθμούς του στην περιοχή, τα δείχνει με γραφήματα, αρκετά πια με τις ανόητες ατάκες σου.
Δεν πιστεύω εγώ σε αυτά περί DNA και τσιπ του Γκέιτς, κάποιοι τα πιστεύουν πραγματικά και αυτό εκμεταλλεύονται κάποιοι για να μας ισοπεδώσουν όλους με εκείνους. Ο λόγος που δεν κάνω το εμβόλιο είναι δεν έχω κινδυνεύσει μέχρι τώρα από τον COVID και ούτε προβλέπεται (πιθανότατα χάρη στις συνθήκες διαβίωσης μου και όχι στις ιδεολογικές μου προτιμήσεις) και δεν θέλω να ρισκάρω να μου προκύψει κάτι από το πουθενά αφού υπάρχουν αναγνωρισμένα πάρα πολλά παραδείγματα.
Από ιό που μεταδίδεται με τον αέρα ακόμα και από το aircon κινδυνεύεις. Ελπίζω να είσαι εδώ και τον χειμώνα να τα λέμε.