Χαιρετώ τα παιδιά του φόρουμ. Σας διαβάζω καιρό τώρα, και κυρίως τους τελευταίους μήνες όπου έψαχνα να βρω το επόμενο αυτοκίνητο, όπου θα μεγαλώσει μία τετραμελή οικογένεια (δύο κορίτσια 4 ετών). Ξεκίνησα κοιτώντας τα απλά hatchbacks, με απαραίτητη προϋπόθεση την άνετη μεταφορά των παιδιών πάνω σε παιδικά καθίσματα. Παράλληλα έβλεπα και τις κατηγορίες Crossover/SUV, αλλά με λιγότερη θέρμη καθώς δεν είμαι fan του υπερυψωμένου ογκώδους 3rd pillar στα αυτοκίνητα (Tiguan ή 3008 οι βασικοί υποψήφιοι).
Πρώτη μου επιλογή λοιπόν ήταν το honda civic και δεύτερη τα focus/leon, με τους πολύ καλούς χώρους για τους πίσω. Τα Golf/A3/1 series/A class ήταν μία σκάλα κάτω σε χώρους.
Όπως καταλαβαίνετε υπήρχε ένα σχετικά μεγάλο εύρος τιμών και κατηγορίας αυτοκινήτων που εξέταζα. Το μόνο που μου έκανε κλικ ήταν το Civic. Το μεγάλο του μειονέκτημα όμως ήταν η ισχαιμική παρουσία της αντιπροσωπίας στην ελληνική αγορά, και η πολύ κακή φήμη που τη συνοδεύει. Επίσης, έχει ήδη βγει αντικαταστάτης ο οποίος όμως θα αργήσει να έρθει Ελλάδα και με πολλές άγνωστες παραμέτρους.
Όλα τα διλήμματα όμως λύθηκαν με τη μία όταν είδα live to νέο Formentor. Το υποσυνείδητο είχε πάρει την απόφαση του σε κλάσματα δευτερολέπτου, οπότε το συνειδητό ξεκίνησε τη διαδικασία της εκλογίκευσης:
- σχετικά ακριβό, αλλά φουλ εξοπλισμένο και με μεγάλη προκαταβολή καταλήγω να πληρώνω συνολικούς τόκους 3200 σε 5 χρόνια - όχι καταστροφικό
- dsg, αλλά ρώτησα τον αρχιμηχανικό της αντιπροσωπίας καθώς και τους ειδικούς του internet και επιβεβαίωσα ότι είναι υγρού τύπου με πολύ μεγάλα περιθώρια ροπής σε σχέση με τη ροπή του 1.5.
- VAG group, αλλά χρησιμοποιεί μηχανικά μέρη που έχουν δοκιμαστεί εκτεταμένα.
- σχετικά υψηλή κατανάλωση σε σχέση με τα υβριδικά, αλλά χωρίς το επιπλέον κόστος αγοράς, πολυπλοκότητα των (mild) hybrids και το ερωτηματικό της μακροβιότητας της μπαταρίας. Τα υβριδικά κατά τη γνώμη μου είναι προσωρινή τεχνολογία, όπως ακριβώς και τα αμιγώς εσωτερικής καύσης.
-SUV-like, αλλά με δυναμικά χαρακτηριστικά ενός καλού hatchback
- Crossover/Coupe σχεδίαση, αλλά με πολύ καλούς χώρους
- Εσωτερικό από leon, αλλά με αναβαθμίσεις σε σημαντικά σημεία όπως επενδύσεις πόρτας, καθίσματα, πορτπαγκαζ.
Τέλος πάντων, όλα έχουν τα + και τα - τους, αλλά είμαι αρκετά μεγάλος για να το παραδεχτώ: δεν ήταν απόφαση μόνο (κυρίως; ) με βάση τη λογική. Η λογική δε σου δίνει χαρά, σου δίνει ασφάλεια. Ειδική παραγγελία γιατί πρόσθεσα αισθητήρες μπροστά (μέσα σε πακέτο park assist) και το led φωτισμό εσωτερικά (για να μαλώνουν τα κορίτσια τι χρώμα να βάζω χεχε...)
Παραλαμβάνω σε 3,5/4 μήνες με βάση τα λεγόμενα της αντιπροσωπείας. Ό,τι θέλετε να ρωτήσετε με χαρά να σας απαντήσω!