-
Καλησπέρα σας,
ΑΜΑΞΙ:MERCEDES A180(BENZINH)
Είμαι νέο μέλος εδώ.Πρόσφατα έβαλα εξάτμιση απο downpipe μεχρι τελίκο χωρις μεσαιο καζανακι(76 mm downpipe και 63,5 μεχρι πισω).Το αμάξι πριν την εξάτμιση φόραγε πρόγραμμα και είχε βγαλει δυναμομετρο 186 αλογα.Που λετε την προηγουμενη βδομαδα που εβαλα την εξατμιση κατι δεν μου πηγαινε καλα,το βλεπα το αμαξι ειχε πεσει στον δρομο,δεν τραβαγε και ειδικα στα ψηλα.Πηγα χθες να ξαναρυθμισω(γτ θελει μαι ρυθμιση ετσι και αλλιως μετα την εξατμιση) και οι φοβοι επιβεβαιωθηκαν,αντι το αμαξι να χει παρει αλογα εχασα οχι 1 ουτε 2 αλλα 13 ολοκληρα αλογα(ουτε ατμοσφαιρα να ηταν).Μην τα πολυλογω ομως,μιλησα κατευθειαν με τον εξατμισα και μου ειπε οτι να βαλουμε ενα ελευθερο μεσαιο καζανακι γιατι το αμαξι ειναι κουφιο,ξεφουσκωνει,το ακουσε και απο κοντα(μαλλον εννοει οτι δεν εχει backpressure).Η ερωτησεις που ειναι οι εξης:1.Ισχυει κατι τετοιο,δλδη αν μπει το μεσαιο καζανακι θα παρει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ αυτα τα αλογα που εχασε πισω(κανονικα πρεπει να παρει κι αλλα) ή υπαρχει αλλο προβλημα αλλου;
2.Μεχρι να βαλω θα δημιουργηθει κανα προβλημα στην τουρμπινα;
3.Μηπως φταιει οτι ειναι και το downpipe αρκετα μεγαλο;
4.Εστω οτι ολα φτιαχνουν και ειναι αυτο το θεμα,μετα με τον προγραμματισμο θα πρεπει να πεταξουμε καυσιμο και τοτε θα κανει την διαφορα η εξατμιση,φυσικα και με λιγο πιεση παραπανω; -
Καλησπέρα σας,
Είμαι νέο μέλος εδώ.Πρόσφατα έβαλα εξάτμιση απο downpipe μεχρι τελίκο χωρις μεσαιο καζανακι(76 mm downpipe και 63,5 μεχρι πισω).Το αμάξι πριν την εξάτμιση φόραγε πρόγραμμα και είχε βγαλει δυναμομετρο 186 αλογα.Που λετε την προηγουμενη βδομαδα που εβαλα την εξατμιση κατι δεν μου πηγαινε καλα,το βλεπα το αμαξι ειχε πεσει στον δρομο,δεν τραβαγε και ειδικα στα ψηλα.Πηγα χθες να ξαναρυθμισω(γτ θελει μαι ρυθμιση ετσι και αλλιως μετα την εξατμιση) και οι φοβοι επιβεβαιωθηκαν,αντι το αμαξι να χει παρει αλογα εχασα οχι 1 ουτε 2 αλλα 13 ολοκληρα αλογα(ουτε ατμοσφαιρα να ηταν).Μην τα πολυλογω ομως,μιλησα κατευθειαν με τον εξατμισα και μου ειπε οτι να βαλουμε ενα ελευθερο μεσαιο καζανακι γιατι το αμαξι ειναι κουφιο,ξεφουσκωνει,το ακουσε και απο κοντα(μαλλον εννοει οτι δεν εχει backpressure).Η ερωτησεις που ειναι οι εξης:1.Ισχυει κατι τετοιο,δλδη αν μπει το μεσαιο καζανακι θα παρει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ αυτα τα αλογα που εχασε πισω(κανονικα πρεπει να παρει κι αλλα) ή υπαρχει αλλο προβλημα αλλου;
4.Εστω οτι ολα φτιαχνουν και ειναι αυτο το θεμα,μετα με τον προγραμματισμο θα πρεπει να πεταξουμε καυσιμο και τοτε θα κανει την διαφορα η εξατμιση,φυσικα και με λιγο πιεση παραπανω; -
Καλησπέρα σας,
Ας τα παρουμε ενα ενα...
1.Βαζοντας ενα μεσαιο δεν θα παρεις τιποτα που να σχετιζεται με την αποδοση,απλα θα γινει η εξατμιση πιο ησυχη...
2.Οχι
3.Μπορει
4.Δεν ξερω
Πιεσεις μετρησες;Ποση πιεση ανεβαζε πριν την εξατμιση και ποση μετα;Οβερ σου κανει κανονικα μετα την εξατμιση;
Εγω πιστευω οτι επεμβαινει ο κοφτης πιεσης για καποιο λογο και σε ριχνει...
Πρωτα βαζουμε τα περιφερειακα,και μετα παμε για προγραμμα...
H εννοια 'backpresure' στα τουρμπο δεν σχετιζεται με την εξατμιση,το backpresure το δημιουργει η ιδια η τουρμπινα,ιδανικα,αν δεν υπηρχαν περιορισμοι ρυπων και θορυβου,μετα την τουρμπινα,δεν θα επρεπε να υπηρχε καθολου εξατμιση(για μαξιμουμ αποδοση μιλωντας,σε πιστες κλπ)...
Στο δια ταυτα,αν μπορεις να ξαναβαλεις πανω το κομματι μεχρι τον καταλυτη,και να κρατησεις το cat back και να δεις πως συμπεριφερεται...
Μην πεσετε να με φατε οι γκουρου-μηχανολογοι-μηχανικοι-συνεργειατζηδες του φορουμ,προσωπικες αποψεις εκφραζω... -
Καταρχήν, πότε έγιναν οι δύο μετρήσεις, με τι συνθήκες ? Σε ποιες σαλ έχασες ίππους, και πως είναι το διάγραμμα ροπής ?
Δεύτερον, θέμα backpressure και πτώσης απόδοσης σε turbo κινητήρα δεν υφίσταται, η πλήρωση των θαλάμων γίνεται με την υπερπίεση και όχι με την αναρρόφηση, και αν δεν έχεις μεγάλα overlaps, δεν υπάρχει καν τέτοιο θέμα.
Τρίτον, επαναπρογραμματισμό θέλει επειδή έβαλες downpipe, όχι γενικότερα για την υπόλοιπη εξάτμιση. Το downpipe δεν χρειάζεται να είναι 'τέρας', απλά αρκεί να φύγει ο προκαταλύτης.
Τέταρτον, μέτρησες και λες ότι έχασες άλογα, μέτρησες όμως και A/F, fuel-rail pressure, χρονισμό κλπ ? Μπορεί κάλλιστα να έχει ανεβάσει τόση πίεση το αυτοκίνητο που να κόβει το -μαμά υποθέτω- πρόγραμμα.
Πέμπτον, η αλλαγή και μόνο του downpipe φτάνει και περισσεύει στα περισσότερα turbo για να πάρεις 5-10% παραπάνω δύναμη, πάντα όμως με την προϋπόθεση ότι θα στρώσει το πρόγραμμα.Για τις ερωτήσεις σου: δεν νομίζω, όχι, ίσως (αν και μάλλον όχι), σχεδόν σίγουρα.
-
Θα απαντήσω και στους δυο συγχρόνως..
Αρχικα εχω διαβασει σε αρκετα φορούμ οπως και δβ οτι το μεσαίο παιζει και ρολο μετα καυσαέρια,κατι τα συμπιέζει κλπ..
Επισης αυτο με τις πιέσεις και το οβερ δν ειμαι σε θεση να απαντησω δν γνωριζω,πριν ηταν 1.1 μετα α αλλα..
Οι συνθήκες ειναι ιδιες πριν το χειμωνα και τωρα..
Τωρα περι τα αλλα πιέσεων κλπ θα συννενοηθω με τον προγραμματιστή γτ πρεπει να ασχοληθεί και αυτος λιγο -
Τι εννοεις να ανεβαζει παραπανω πιεση που κοβει το προγραμμα;;
Παντως δουλεψε με λιγότερη πιεση απο μονο του και Αρα εβγαλε και λιγοτερο..Αυτο σημαινει κατι; -
Μετά την τουρμπίνα μην βάλειw τίποτα μόνο θα χάσεις
Πριν την τουρμπίνα πάλι δεν έχεις πρόβλημα εκτός αν κάνει καμία παράξενη στροφή
Θα έβλεπα με διαγνωστικό την πίεση της τουρμπίνας ώστε να δώ αν έχει μικρη η μεγάλη πίεση
Αν έχει μεγάλη (δύσκολο) μπορεί να κόβει το πρόγραμμα από ασφάλεια ή απο φτωχό μείγμα
Πρέπει να δεις τα fuel trimsΑν έχει μικρη , μπορεί να έχεις διαρροή καυσαερίων από κάπου και να μην πιάνει στροφές η τουρμπίνα
Βάλε τον εξατμισά να ελέγξει για διαρροές και τίποτα άλλο
-
Προφανώς μέτρησες στο ίδιο dyno, σωστά ? Ξαναλέω, σε turbo κινητήρα το backpressure δεν παίζει κανένα ρόλο στην απόδοση, παρά μόνο όταν δουλεύει με υποπίεση (σαν ατμοσφαιρικό) και κατά τη μετάβαση από υπο- σε υπερπίεση.
Το ότι το turbo ανέβασε μικρότερη πίεση μετά από αφαίρεση του προκαταλύτη είναι εξαιρετικά περίεργο, δεν υπάρχει λογική σε αυτό. Αυτό που είπα για κόψιμο έχει να κάνει με αυτά που ρώτησα για A/F, knocks, χρονισμό, πίεση καυσίμου κλπ, το έχω δει να συμβαίνει και σε δικά μου αυτοκίνητα, θέλει πρώτα στρώσιμο το πρόγραμμα και να τσεκάρεις αν κάποιο εξάρτημα (αντλία, μπεκ) έχει φτάσει στο όριό του.
-
Στο οβερ επαιξε με λιγότερη πιεση,στα ψηλα να πω την αληθεια δν ειδα τι εβγαλε απο πιεση και δυστηχως δν το χω και σε χαρτι για να δω..Και μέτρησα στο ιδιο ναι..Τωρα οσο αφορά φθορές δν νμζω το αμαξι ειναι του 17..Τι εννοεις στρώσιμο το προγραμμα,πριν την εξάτμιση το χα κανα 3μηνο..
Αυτο με την διαρροή καυσαερίων σιγουρα θα το κοιτάξω μπορει να ναι και αυτο το θεμα!Απλα δεν μπορω βα καταλαβω πως στο τουρμπο εχεις καποια αλογα,βαζεις εξατμιση και Αντι να κερδίσεις,χανεις
-
Κλασσικα,ο εξατμισας αφου σου πουλησει και το καζανακι(οπου δεν θα αλλαξει απολυτως τιποτα στο προβλημα σου),θα ριξει την ευθυνη στον προγραμματα και τουμπαλιν....
Ξανακαντο μαμα,λεω τωρα εγω,H αν θες να με ακουσεις,ξαναβαλε πανω,το εργοστασιακο κομματι της εξατμισης μεχρι τον καταλυτη,και κρατα την 2.5αρα απο τον καταλυτη και πισω...
Ειμαι 100% σιγουρος οτι θα στρωσει το αμαξι... -
Ενταξει δν μου πηρε λεφτα απο το καζανάκι..σιγα μν ζήταγε κιολας..Μια διευκρινηση τι εννοεις 2.5;;63,5 ηθελες να γραψεις;
Ναι αυτο σκεφτομαι και γω τωρα γτ εβαλα μεσαίο καζανάκι παιζει να εχει μια διαφορα στην τελικη(μπορει να ναι και ιδεα μου)αλλα γνκα αλλου το αμαξι ιδιο το βλεπω,απο δευτερα θα μετρήσω να δω!Αλλα στο ρωτα ρωτα Ψαξε Ψαξε μου ειπαν οτι επειδη εχει μικρη τουρμπίνα ,ο Αερας-Καυσαέρια που βγαζει ειναι δεδομένος,εχει ενα οριο Αρα οσο μεγαλυτερη εξατμιση βαζεις τοσο το χειροτερο γτ χάνεται η υποπιεση και αυτο μεταφέρεται και στον κύλινδρο και χανει το αμαξι! Λγκα αν δν αλλαξει κατι τωρα που δεν νμζω θα βαλω το μαμα κομματι πανω μεχρι τον καταλύτη και μετα την 63.5 για θορυβο βγάζοντας μεσαίο..Ουσιαστικα ενα cat back -
63.5mm ειναι 2.5 ιντσες...
Αυτα που σου μεταφερουν ειναι λιγο απλοικα να το πω και δεν ευσταθουνε,αλλα σε καθε περιπτωση 76mm dp βαζουν τα Evo των 400 ιππων....
Πιστευω με το cat back να ερθεις στα ισια σου...
Η εργοστασιακη εξατμιση τι διατομη εχει απο dp μεχρι πισω; -
Που την έφτιαξες την εξατμιση?
Η σειρά είναι η εξης:
Φίλτρο
Εξατμιση
ΠρόγραμμαΗ εξάτμιση χρειάζεται οπωσδήποτε για να ρυθμίσει, οπότε ο προγραμματιστης πρέπει να ρυθμίσει ξανά από την αρχή.
Επίσης ρώτησες τον προγραμματιστη τι εξατμιση να βάλεις με ή χωρίς μεσαίο? Διατομή? Τον εξατμισα? Γνωρίζει το αυτοκίνητο?
Όλα αυτά πρέπει να τα γνωρίζεις πριν πας να φτιάξεις εξατμιση και πρέπει να έχεις συνεννοηθεί με όλους.
Στο εβο έφτιαξα στον Ποπαυ και ρύθμισα στον κούτρα και πετάει.
Πολύ ευχαριστημένος με ποπαυ.
Sent from my G8141 using Tapatalk
-
Αρχικα να απαντησω στον φιλο accentwizard οτι το αμαξι η διατομη ηταν 54mm,η εργοστασιακη εννοω!Αρα θεωρεις οτι ενας σωληνας διαμετρου εργοστασιακου πριν τον καταλυτη και μετα πισω σωληνας 63,5 με καζανακι ελευθερο θα φτιαξει..??
Σκριβανο την εβαλα..Θα ψαχτω και σε αλλον εξατμισα γνωστο μου,να δω τι φταει τωρα αν το αμαξι βγαλει παλι λιγοτερα(που νμζω οτι ειανι σγρο αυτο,αλλα η ελπιδα πεθαινει τελευταια).
Αυτος ο Κουτρας μονο με honda δεν ασχολειται απο οτι ξερω.. -
Επισης να συμπληρωσω,οτι ο προγραμματιστης επι του θεματος δεν εχει αποψη και το μονο που λεει ειναι οτι δεν ειναι σωστο να βαζεις εξατμιση και να χανεις ,στην χειροτερη επρεπε να σαι στα ιδια,απο κει και περα μου λεει οτι ο εξατμισας ξερει καλυτερα(με χει εκνευρισει λιγο και σκεφτομαι να ψαχτω αλλου,οποτε πειτε καμια προταση).
Οκ συμφωνουμε στο κομματι οτι πρεπει να ρυθμισει απο την αρχη αλλα να ρωτησω κατι απλο..πριν το προγραμμα ηταν 143 αρα βαζοντας την εξατμιση πριν το προγραμα υποθετικα παλι δεν θα πεφταμε στα αλογα?( δεν γνωριζω γι αυτο ρωταω) -
54mm εργοστασιακα ειναι καλα,δεν το λες και σουπερ φιμωμενο το αμαξι...
Οπως το λεμε τωρα ειμαι 100% σιγουρος οτι θα φτιαξει,θεμα σπουλαρισματος εσυ δεν εχεις για να καταφευγεις σε τοσο μεγαλο dp,και χωρις να ξερω τι τουρμπο φορας,δεν πρεπει να ειναι και κανα Τ51SPL(!!!)...
Ο Σκριβανος εχει καλο ονομα,δεν ξερω γιατι επελεξε αυτο το dp... -
Ο χρήστης Gkal96 έγραψε:
Επισης να συμπληρωσω,οτι ο προγραμματιστης επι του θεματος δεν εχει αποψη και το μονο που λεει ειναι οτι δεν ειναι σωστο να βαζεις εξατμιση και να χανεις ,στην χειροτερη επρεπε να σαι στα ιδια,απο κει και περα μου λεει οτι ο εξατμισας ξερει καλυτερα(με χει εκνευρισει λιγο και σκεφτομαι να ψαχτω αλλου,οποτε πειτε καμια προταση).
Οκ συμφωνουμε στο κομματι οτι πρεπει να ρυθμισει απο την αρχη αλλα να ρωτησω κατι απλο..πριν το προγραμμα ηταν 143 αρα βαζοντας την εξατμιση πριν το προγραμα υποθετικα παλι δεν θα πεφταμε στα αλογα?( δεν γνωριζω γι αυτο ρωταω)Εξαρτάται την εξατμιση, εξαρτάται τι δουλειά έχει κάνει.
Η εξάτμιση θα πρέπει να σου δώσει, το κάνει πιο ελεύθερο.
Μου ακούγεται πάντως ότι κανείς δε ξέρει το γίνεται και κατηγορεί ο ένας τον άλλον.
Τι προγραμματιστης είναι αυτός που να λέει ότι με εξατμιση δε κερδίζεις? Πρώτη φορά το ακούω.
Θα σου έλεγα να μιλήσεις με κάποιον που ξέρει το αυτοκίνητο σου. Δε τα ξέρουν όλοι, όλα.
Αν έβαζες εξατμιση πριν το πρόγραμμα θα έπρεπε να ανέβεις σε άλογα λογικά και σε ροπή αλλά δε ξέρω το αυτοκίνητο σου τι συμπεριφορά έχει όταν το πειράζεις.
Προτείνω να μιλήσεις με κάποιον που να φτιάχνει Mercedes και να ψαχτείς με καλό εξατμισα που να ξέρει τι κάνει και αυτός ίσως σε καθοδηγήσει.
Πχ τα εβο είναι φιμωμενα και με το που έβαλα εξατμιση ήθελε ρύθμιση γιατί ανεβάζει τρελή πίεση.
Προτείνω να ψαχτείς, μακάρι να μπορούσα να βοηθήσω.
Sent from my G8141 using Tapatalk
-
Ο χρήστης Gkal96 έγραψε:
Αρχικα να απαντησω στον φιλο accentwizard οτι το αμαξι η διατομη ηταν 54mm,η εργοστασιακη εννοω!Αρα θεωρεις οτι ενας σωληνας διαμετρου εργοστασιακου πριν τον καταλυτη και μετα πισω σωληνας 63,5 με καζανακι ελευθερο θα φτιαξει..??
Σκριβανο την εβαλα..Θα ψαχτω και σε αλλον εξατμισα γνωστο μου,να δω τι φταει τωρα αν το αμαξι βγαλει παλι λιγοτερα(που νμζω οτι ειανι σγρο αυτο,αλλα η ελπιδα πεθαινει τελευταια).
Αυτος ο Κουτρας μονο με honda δεν ασχολειται απο οτι ξερω..Παλικάρι μου όταν από τα 54mm πας στα 63 me 76 DP αυτό που κάνεις είναι μια τρύπα στις μεσαίες στροφές τουλάχιστον, με την αύξηση της ροής στην εξαγωγή έχεις μειώσει το backpressure που είχε υπολογίσει ο κατασκευαστής και άδειασες τους θαλάμους καύσης που τώρα χρειάζονται επιπλέον καύσιμο, έχει φτωχύνει πολύ το μίγμα και αν επιμένεις να το πατάς κινδυνεύεις να βρεθείς με τρύπιο έμβολο, πάρε μια μέτρηση με wideband στα καυσαέρια σου να δείς που βρίσκεσαι, αυτό έπρεπε να το είχες κάνει και με την μαμά εξάτμιση όταν αποφάσισες να βάλεις μεγαλύτερη για να δείς πρίν και μετά που βρίσκεσαι, τώρα η λύση είναι πρόγραμμα στο δυναμόμετρο και αν τα μπέκ σου δεν έχουν περιθώριο ίσως χρειαστείς και μεγαλύτερα μπέκ, και μην αφήσεις να ανεβάσουν το duty cycle πάνω από 90-92% το πολύ.
Αυτές οι δουλειές χρειάζονται γνώσεις και όχι αποφάσεις χωρίς πρίν να αποτανθείς σε προγραμματιστή να σου πεί κάποια βασικά πράγματα, το απλούστερο θα ήταν να δείς στο διαδίκτυο τι κάνουν στην Γερμανία σε αμάξια σαν το δικό σου, κινήσεις του είδους χωρίς προετοιμασία κοστίζουν περισσότερο από την αρχική πρόβλεψη με την ζημιά να καραδοκεί.
Καλό ξεμπέρδεμα.
-
Ναι καλο ονομα εχει αλλα..προεκυψε προβλημα..αυτο λγκα θα κανω.ΜΙα μικρη φοραει IHI RHF4..Προσδοκω να μην ζητησει χρηματα και για αυτη την αλλαγη,γτ η αληθεια ειναι οτι ειναι ξυγιμενος..Ο προβληματισμος μου ειναι ο εξης οτι το θεμα downpipe οτι ειναι μεγαλο του το ειπα και μου λεει 'δεν εχεις προβλημα εκει αγορι μου..ειναι ετσι καλυτερα για να φεθγουν τα καυσαερια δεν εχεις προβλημα..και μετα στενευει και παει πισω '..Αυτη η φραση με ανυσηχει η αληθεια ειναι!
ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΗ ΕΞΑΤΜΙΣΗ ΚΑΙ ΕΧΑΣΑ ΑΛΟΓΑ