-
Για να σκεφτόμαστε πιο απλοϊκά.
Πόσοι κυκλοφορούν με ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ αμάξια που έχουν καρμπιρατέρ;
-
καλησπερα σε ολους, λογο δουλειας δε μπορουσα να μπω στο φορουμ.
λοιπον σημερα εβγαλα τον λαμδα , και ηταν καταμαυρος απο τη καπνα, οπως και τα μπουζι.
απο που δημιουργιτε αυτη η καπνα; -
Είναι από το πολύ πλούσιο μίγμα που έχεις.
Να πω εγώ μια πιο απλή και φτηνή διάγνωση; Αισθητήρας θερμοκρασίας! Νομίζει ο εγκέφαλος ότι ο κινητήρας είναι κρύος και ψεκάζει πολλή βενζίνη, ενώ ο κινητήρας έχει ήδη ζεσταθεί. -
Ο χρήστης alexeft έγραψε:
Είναι από το πολύ πλούσιο μίγμα που έχεις.
Να πω εγώ μια πιο απλή και φτηνή διάγνωση; Αισθητήρας θερμοκρασίας! Νομίζει ο εγκέφαλος ότι ο κινητήρας είναι κρύος και ψεκάζει πολλή βενζίνη, ενώ ο κινητήρας έχει ήδη ζεσταθεί.++++++1
-
Δες και τον θερμοστάτη. Αν έχει κολλήσει μισάνοιχτος τότε ο κινητήρας δεν ζεσταίνεται καλά και ο εγκέφαλος λειτουργεί με πλούσιο μίγμα περιμένοντας να ζεσταθεί. Ταιριάζει και με το γεγονός ότι το αυτοκίνητο καθόταν.
-
Ο χρήστης klid έγραψε:
Το θέμα είναι ότι το βρώμικο και βουλωμένο φίλτρο αέρα δεν έχει σχέση με πλούσιο μείγμα και μαυρισμένα μπουζί.
Εδώ οι λεπτομέρειες (Carbon Fouling):
http://www.globaldenso.com/en/products/aftermarket/plug/catalog/asia/pdf/P039.pdfΠλούσιο μείγμα = περισσότερη περιεκτικότητα σε βενζίνη σε σχέση με την εισερχόμενη ποσότητα αέρα από το βουλωμένο φίλτρο συγκριτικά με το μείγμα για στοιχειομετρική καύση.
και κάτι ακόμα,... δεν προσπαθώ να στη μπω παρερμηνεύοντας τα συμφραζόμενά σου, αλλά να σκέφτεσαι πιο απλοΪκά...
Φιλικά!
Και όμως, σε αυτό που λέει ο leonp έχει δίκιο φίλε klid. Δεν επιρεάζει το βουλωμένο φίλτρο την περιεκτικότητα του μίγματος σε αυτοκίνητα με injection, και θα σου εξηγήσω αμέσως το γιατί:
Στους κινητήρες με ηλεκτρονικό ψεκασμό τα injections ψεκάζουν βενζίνη ανάλογα με το τι εντολή θα δώσει ο εγκέφαλος να ψεκάσουν, ο οποίος βασίζεται στις πληροφορίες που έχει πάρει απο τον MAF sensor ο οποίος βρίσκεται στην εισαγωγή μετά την πεταλούδα γκαζιού. Αν το φίλτρο είναι βουλωμένο τότε θα περάσει λιγότερη ποσότητα αέρα, ο MAF θα διαβάσει λιγότερη ποσότητα αέρα και έτσι τα injections θα ψεκάσουν και την ανάλογη ποσότητα καυσίμου, οπότε όλα έρχονται σε ισορροπία. Στους κινητήρες όμως με καρμπιρατέρ, αν βουλώσει το φίλτρο θα γίνει το μείγμα πιο πλούσιο γιατί το βουλωμένο φίλτρο θα λειτουργήσει όπως ακριβώς λειτουργεί η πεταλούδα του choke. Ένας κινητήρας είναι μια μεγάλη τρόμπα η οποία ρουφάει αέρα απο την πλευρά της εισαγωγής. Δημιουργεί δηλαδή υποπίεση στο άλλο άκρο της εισαγωγής, σε αυτό που βρίσκεται το καρμπιρατέρ. Αυτή η υποπίεση εξαναγκάζει τον αέρα να εισέλθει στο καρμπιρατέρ να περάσει απο την πεταλούδα του choke (η οποία όταν ο κινητήρας έχει ζεσταθεί θα πρέπει να είναι ανοιχτή), απο το σημείο όπου χύνεται η βενζίνη μέσα στο καρμπιρατέρ και τέλος απο την πεταλούδα του γκαζιού. Αν κάτι φράξει μερικώς την είσοδο του αέρα στο καρμπιρατέρ απο σημείο ψηλότερα απο το σημείο όπου χύνεται η βενζίνη (όπως choke ή βουλωμένο φίλτρο) τότε αυτή η υποπίεση που δημιουργείται απο τον κινητήρα εφόσον δεν μπορεί να ρουφήξει αέρα θα ρουφήξει οτι άλλο μπορεί, δηλαδή θα ρουφήξει περισσότερη βενζίνη. Αν κατι φράξει την είσοδο του αέρα σε σημείο χαμηλότερα απο αυτό που χύνεται η βενζίνη, όπως κάνει η πεταλούδα του γκαζιού τότε θα χυθεί η κατάλληλη ποσότητα βενζίνης επειδή το σημείο απο το οποίο χύνεται δεν θα βρίσκεται σε χώρο χαμηλότερης πίεσης, αλλά θα ρουφιέται η βενζίνη φυσιολογικά λόγω του φαινομένου Venturi. Κοιτώντας αυτήν την εικόνα ίσως το αντιληφθείς καλύτερα, γιατί ξέρω οτι η περιγραφή μου δεν είναι και η καλύτερη. http://en.wikipedia.org/w/index.php?tit ... svg&page=1 -
καλησπερα σε ολους τους φιλους μετα απο καιρο, πηγα το αμαξι σε εγκεφαλο, εδειξε να εχει προβλημα σε κατι καλωδιακια απο ενα μπριζακι . ο μαστορας τα αλαξε επιτοπου, και το αμαξι εστρωσε κατευθιαν, μου ειπε ο μαστορας οτι ετσι οπως ηταν οι βενζινες φευγαν ανεξελνκτα, γιαυτο ειχε τοσο μεγαλη καταναλωση. τον ρωτησα για τα μπεκ σε τη κατασταση ειναι και μου οτι ειναι ενταξει, και να το δουλεψω 15 μερες, για να καθαρισει απο τις καπνες και τις μαυριλες, και να το ξαναπαω για να μετρισει τον λαμδα. στο ζουμι τωρα, η καταναλωση ηρθε σχεδον στα φυσιολογικα επιπεδα γυρο στα 9λιτρα, το αμαξι σταματησε να βγαζει ντουμανια, το ρελαντι παιζει πολυ σπανια γυρο στις 100 στρφες, και κανει ενα πολυ μικρο σκορτσαρισμα γυρο στις 2000 στροφες.
μεχρι τωρα εχω κανει 750 χλμ. εδω αλαξει φιλτρα λαδιου-βενζινης και μπουζι , υστερα απο αυτα τα χλμ παρατηρησα οτι τα λαδια εχουν παει στη μεση μεση και εχουν γινει μαυρα, εβγαλα τα μπουζι να τα δω μηπως ειναι λαδωμενα, αλλα ηταν στεγνα και πεντακαθαρα. υστερα κοιταξα μηπως σταζει λαδια απο πουθενα, αλλα και παλι δεν ειδα τιποτα.
που μπορει να οφειλετε αυτη η απολεια λαδιου. φιλους που ρωτησα μου ειπαν οτι το αμαξι επηδει ηταν παρατημενο πολυ καιρο αποσυντονιστικε, και θα στρωσει με τον καιρο. -
Η στάθμη έπεσε αλλά μπορεί να μην ήταν λάδι αυτό που χάθηκε.
Όταν το αμάξι δουλεύει τόσο πλούσιο, λίγη βενζίνη περνάει στο λάδι και σιγά σιγά ανεβαίνει η στάθμη.
Μόλις κάνεις ένα μεγάλο ταξίδι και ζεσταθεί καλά, εξατμίζεται η βενζίνη και νομίζεις ότι έκαψες πολύ λάδι.Θα το προσέχεις τώρα και θα δεις αν καίει λάδι ή αν ήταν βενζίνη μέσα στο λάδι που εξατμίστηκε.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Η στάθμη έπεσε αλλά μπορεί να μην ήταν λάδι αυτό που χάθηκε.Όταν το αμάξι δουλεύει τόσο πλούσιο, λίγη βενζίνη περνάει στο λάδι και σιγά σιγά ανεβαίνει η στάθμη.
Μόλις κάνεις ένα μεγάλο ταξίδι και ζεσταθεί καλά, εξατμίζεται η βενζίνη και νομίζεις ότι έκαψες πολύ λάδι.Θα το προσέχεις τώρα και θα δεις αν καίει λάδι ή αν ήταν βενζίνη μέσα στο λάδι που εξατμίστηκε.
τα λαδια τα ειδα το πρωι που το αμαξι ηταν κρυο, το οτι γιναν μαυρα οφειλετε στο οτι το αμαξι ηταν φουλ στη καπνα;
-
Γενικά τα λάδια αναλαμβάνουν με τα απορρυπαντικά που διαθέτουν να περιλάβουν όλη τη βρώμα. Είναι αναμενόμενο τα λάδια να μαυρίζουν (αν και αυτό δεν πολύ ισχύει αν καις γκάζι). Τώρα το πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό και το πόσο θα μαυρίσουν (ή και το ακριβές χρώμα που θα γίνουν) εξαρτάται από διάφορα.... (ποιότητα, ποσότητα, ηλικία και ιδιότητες βρώμας, ισχύ καθαριστικών του λαδιού, ποσότητα λαδιού, ποιότητα φίλτρου κ.ά.)
κακη καυση και μεγαλη καταναλωση