-
Καλησπέρα,
Επειδή έιτε δεν υπάρχει το ρευστό, είτε υπάρχει μεράκι κλπ. πολύς κόσμος κανει διαφορες εργασίες μόνος του.
ΘΑ ήταν καλό νομίζω να παρατεθεί εδω μια λιστα με:
[list:1q3mff3a] - Τα απαραίτητα εργαλεία ή υλικά για επίδοξους μαστροχαλαστές.
- Διάφορα κόλπα που ξέρετε ή μαθατε για να κανει κανεις δουλειες που συνήθως απαιτούν μηχανήματα (πχ σηκωμα αυτοκινητου για αλλαγή τακακια ή κολπο για να εχεις προσβαση απο κάτω για αλλαγη λαδιών χωρις να εχεις Lift κλπ)
- Ότι άλλο θεωρείτε χρήσιμο για μια τέτοια ενότητα[/list:u:1q3mff3a]
-
Καλησπέρα,
Επειδή έιτε δεν υπάρχει το ρευστό, είτε υπάρχει μεράκι κλπ. πολύς κόσμος κανει διαφορες εργασίες μόνος του.
- Διάφορα κόλπα που ξέρετε ή μαθατε για να κανει κανεις δουλειες που συνήθως απαιτούν μηχανήματα (πχ σηκωμα αυτοκινητου για αλλαγή τακακια ή κολπο για να εχεις προσβαση απο κάτω για αλλαγη λαδιών χωρις να εχεις Lift κλπ)
-
Καλησπέρα,
-
Κάποια πραγματα μπορείς όντως να τα κάνεις μόνος σου(π.χ αλλαγή λαδιών, φίλτρων, μπουζί) αρκεί να πιάνει
και λίγο το χέρι σου και να ξέρεις μερικά βασικά πράγματα.
Εγώ προσωπικά για ανεβατώριο χρησιμοποιώ δύο τρίποδες(axle stands) για να κάνω με ασφάλεια δουλειές που χρειάζονται απο κάτω.
Επίσης νομίζω ένα βιβλιαράκι HAYNES θα σε βοηθήσει απίστευτα στις διάφορες εργασίες μιας και περιγράφει βήμα βήμα πως κάνεις κάτι.
Π.χ έχω αλλάξει με τα παραπάνω μπιλιοφόρο σε παλιό κορσάκι. -
Εργαλεία εγώ αγόραζα και αγοράζω (ελάχιστα πλέον) κατά περίπτωση. Δεν πήγα ποτέ να πάρω ένα βουνό εξοπλισμό.
Από τα πιο χρήσιμα βρίσκω τα εξής (όχι με κάποια σειρά):
- Γρύλος
- Τρίποδες
- Γερμανοπολύγωνα
- Λάμπα
- Καστάνιες τετάρτου της ίντσας και κάτω
- Καρυδάκια για τις ανωτέρω
- Εργαλείο για φίλτρο λαδιού
- Μπουζόκλειδο
- Πολύμετρο
- Κατσαβίδια ίσια και σταυρούς, μικρά και μεγάλα
- Σετ αλενάκια
- Σετ torx
- Καλώδια για τη μπαταρία
- Φορτιστής ιδιοκατασκευή για τη μπαταρία
- Internet!!!
-
Για οποιον ασχολειται με το service μονος του τα απαραιτητα εργαλεια και υλικα ερχονται σιγα-σιγα.Αναλογα με το τι ξερει να κανει και μεχρι που θελει να φτασει θα παρει και τα αναλογα εργαλεια.
Για τις πολυ απλες εργασιες θα χρειαστει τα βασικα.Σειρα με γερμανικα η γερμανοπολυγωνα(ειναι καλο να εχουμε δυο κλειδια στην ιδια διαμετρο-τουλαχιστον στα μικρα νουμερα)
Σειρα με κατσαβιδια ισια και σταυρωτα
Σειρα με κλειδια TORX (ειτε σε στυλ κατσαβιδιου ειτε σε καρυδακια)
Σετ καρυδακια 1/2
Ενα δυναμοκλειδο (τουλαχιστον για τις ροδες-αν και αρκετοι το θεωρουν πολυτελεια)
Μπουζοκλειδα για την διαμετρο που εχουν τα μπουζι στο δικο μας αμαξι(καθως και ανταπτορες για το αν ειναι πολυ βαθια-εδω θα μπορουσε να βαλει καποιος και μικρο δυναμοκλειδο γιατι συνηθως αυτο για τις ροδες δεν κανει)
Πενσες,κοφτακια,πλαγιοκοφτες,τσιμπιδες για ασφαλειες(εσωτερικες και εξωτερικες) σε διαφορα μεγεθη
Ενα παχυμετρο
Σφυρια,ματσολες
Ζουμπαδες,ποντες
Σιδηροπριονο
Φιλρτοκλειδο
Απογυμνωτης καλωδιων.ακροδεκτες
Μονωτικες ταινιες
Κοπιδι χειρος
Τουλαχιστον ενα δραπανο με τις αντιστοιχες μυτες
Λιμες σε διαφορα μεγεθη
Συρματοβουρτσες
Φιλερ για τα μπουζι
Φιλιερες και κολαουζα για πιο προχωρημενους
Ξυστρες και σπατουλες
Επισης για πιο προχωρημενους εξωλκεις,εξωλκεις μπουζονιων,κοφτες παξιμαδιων
Μεγγενη
Πολυμετρο
Κολλητηρι
Γρυλους ανυψωσης,τριποδα
Πυκνομετρο για μπαταρια(για ανοικτου τυπου)
Πυκνομετρο αντιψυκτικου
Στουπια,πανια ,καθαριστικα για τα χερια,προστατευτικα γυαλια,γαντια
Εναν μικρο τροχο,διδυμο τροχο παγκου,παλαντεζες,προβολακια κλπ.
Αδεια κουτακια για μικροπραγματα,εργαλειοθηκες,πλαστικα μπτιτονια για διαφορα υγρα.Γενικα τελειωμο δεν εχουν τα εργαλεια.Με αυτο και το αλλο φτανεις να εχεις πιο πολλα απο ενα συνεργειο.
Για καποιον που θα ξεκινησει τωρα σιγουρα δεν χρειαζονται ολα αυτα,ξεκινας απο τα βασικα και μεχρι εκει που φτανουν τα χερια σου και οι γνωσεις σου.
Τα υγρα(λαδια ,αντιψυκτικα κλπ)θελουν ειδικη μεταχειριση,καπου θα πρεπει να τα συγκεντρωσεις και καπου πρεπει να τα δωσεις μετα ,δεν θα τα πεταξεις εξω.
Για να μπεις απο κατω αναγκαστικα θα πρεπει να εχεις ενα καλο γρυλο καθως και τριποδα πανω στα οποια θα στηριξεις το αυτοκινητο,ποτε κατω απο το αμαξι αν αυτο στηριζεται μονο σε γρυλο.
Ξαπλωστρα με ροδακια θα κανει το μπες-βγες παιχνιδακι κατω απο το αμαξι.
Αυτα μου ερχονται στο μυαλο ετσι στα γρηγορα(καθως υπαρχουν πολλα αλλα-ενας αεροσυμπισεστης για καθαρισμα με φυσημα,φουσκωμα ελαστικων κλπ ειναι αρκετα χρησιμος,φορτιστες μπαταριων)Μημως τελικα ειναι πιο οικονομικο να κανεις το service εξω.
-
Ο χρήστης SU-30 έγραψε:
Μημως τελικα ειναι πιο οικονομικο να κανεις το service εξω.
Οοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοχι
Έχω γλυτώσει χιλιάρικα εγώ....
-
Άντε βρε και καλές δουλειές στο καινούργιο σου συνεργείο
Αν κοστολογήσουμε τα παραπάνω και προσθέσουμε τα καινούρια ανταλλακτικά που θα βάλουμε, καθώς και αυτά που θα καταστρέψουμε προσπαθώντας να τα βάλουμε, μάλλον θα μας έρθει πιο φθηνά και ενδεχομένως πιο ακίνδυνα η ετήσια επίσκεψη στο συνεργείο.
Καλά όλα αυτά, αλλά σίγουρα δεν μπορούμε όλοι να τα κάνουμε όλα, και μάλιστα σε θέματα που έχουν άμεση σχέση με την ασφάλεια των μετακινήσεων μας, αλλά και των γύρω μας.
Η άγνοια είναι άσχημο πράγμα. Η άγνοια όμως της άγνοιας σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να γίνει αυτοκαταστροφική έως και εγκληματική.
Άλλο να μπορούμε να αλλάξουμε μια καμένη λάμπα μερικά μπουζί και τα λαδόξυδα του αυτοκινήτου μας και άλλο να νομίζουμε ότι ξαφνικά γίναμε όλοι μηχανικοί επειδή πιάνουν τα χέρια μας και αλλάξαμε τους υαλοκαθαριστήρες.
Ναι με όρεξη και μεράκι κάποιες απλές εργασίες που μπορούν να γίνουν από εμάς. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν καταργούμε τους ειδικούς που όσο να πεις όλο και κάτι (οχι πολλά )παραπάνω θα ξέρουν για την δουλειά τους.
Στο κάτω κάτω κλέφτες θα γίνουν οι άνθρωποι?
Κλείνοντας θα έλεγα ΝΑΙ εκεί που μπορούμε. ΟΧΙ εκεί που νομίζουμε ότι μπορούμε.ΥΓ: Από εργαλεία, θα πρότεινα το σφυρί! Όλοι ξέρουμε να το χρησιμοποιούμε και μας δίνει λύσεις σε βλάβες που η επιστήμη σηκώνει τα χέρια...
-
Το θεμα δεν ειναι τα εργαλεια αλλα οι γνωσεις,αμα εχεις μυαλο θα την βρεις την λυση και χωρις εργαλεια.
Ποιος χρειαζεται γρυλο
http://img21.imageshack.us/img21/4005/c ... safety.jpgΚαι γιατι να δωσεις λεφτα για ηλεκτροκολληση και να μην κανεις μια μονος σου
http://img59.imageshack.us/img59/6567/dsc04136g.jpg
http://img14.imageshack.us/img14/76/dsc04140jm.jpg
http://img196.imageshack.us/img196/8452 ... welder.jpg
http://img846.imageshack.us/img846/1355/93091179.png
http://img15.imageshack.us/img15/7697/welder1.jpg -
Ο σκοπός του DIY δεν είναι μόνο για να γλυτώσεις λεφτά, εμένα πχ μου προσφέρει ευχαρίστηση να ασχολούμαι όσο μπορώ με τα αμάξια μου και ξέρω ότι καποια συγκεκριμένα πράγματα γίνονται όπως πρέπει, ενώ κάποια άλλα δεν υπήρχε περίπτωση να γίνουν σε συνεργείο. Επιπλέον, το αμάξι πηγαίνει έτσι και αλλιώς για κάποιες εργασίες στον μηχανικό μου οπότε λεφτά ξοδεύονται ούτως ή άλλως.
Παράδειγμα, το τελευταίο DIY που έκανα και έβαλα στην σχετική ενότητα και αφορά την επισκευή του εξωτερικού καθρέπτη. Αντιπροσωπεία και συνεργείο έλεγαν για αντικατάσταση όλου του καθρέφτη με κόστος κάτι λιγότερο από 200 ευρώ. Εγώ κάθισα ένα απόγευμα και το έφτιαξα μόνος μου, τα εργατικά μόνο για κάτι τέτοιο δεν θα δικαιολογούσαν επισκευή.
-
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Καλησπέρα,Επειδή έιτε δεν υπάρχει το ρευστό, είτε υπάρχει μεράκι κλπ. πολύς κόσμος κανει διαφορες εργασίες μόνος του.
[list:1sylianc] - Τα απαραίτητα εργαλεία ή υλικά για επίδοξους μαστροχαλαστές.
- Ότι άλλο θεωρείτε χρήσιμο για μια τέτοια ενότητα[/list:u:1sylianc]
Τα εργαλεια ειναι το τελευταιο που θα επρεπε να σε απασχολει.
Μην παιζεις με την ασφαλεια και την τσεπη σου,αν δεν γνωριζεις. -
Μπορεί πάντα κάποιος να μάθει, αν θέλει.
-
Ούτε να το σκεφτώ να κάνω κάτι μόνος μου αν και πιάνουν τα χέρια μου και διαθέτω και αρκετά εργαλεία.....Απλά βαριέμαι.Μάλιστα έρχονται και τα παίρνουν από το σπίτι για να μην τρέχω εγώ.....
-
E ναι, έτσι κάνετε εσείς οι λεφτάδες με τα ακριβά...
-
Ο χρήστης sv2 έγραψε:
Ούτε να το σκεφτώ να κάνω κάτι μόνος μου αν και πιάνουν τα χέρια μου και διαθέτω και αρκετά εργαλεία.....Απλά βαριέμαι.Μάλιστα έρχονται και τα παίρνουν από το σπίτι για να μην τρέχω εγώ.....Κι όμως, είναι απόλαυση
-
Δυστυχώς στα νέα οχήματα λίγα ειναι τα ΔΙΥ και αυτά αναλίσκονται στο να ειναι καθάρισμα κινητήρα , σφίξιμο καμμιά βίδα και έλεγχος συμπλήρωμα υγρών. Αν κάποιος θέλει να κάνει παραππάνω οκ , ειναι τα εργαλεία που είπαμε πιο πάνω συν ODB εργαλείο για έλεγχο λειτουργίας βλάβης και μηδενισμό βλαβών καθώς και κάποιο Autodata ή αντίστοιχο πρόγραμμα για να υπάρχει τυφλοσούρτης στο τι πρέπει να κάνουμε.
-
Τρία είναι τα βασικά εργαλεία: Όρεξη, χώρος, χρόνος.
-
Αν δεν έχεις το μεσαίο, υποβαθμίζονται και τα ακριανά.
-
Για τι πράγμα μιλάτε τώρα;
Sent from my GNex using smoke signals.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Για τι πράγμα μιλάτε τώρα;Sent from my GNex using smoke signals.
Συντήρηση αυτοκινήτου στο σπιτι - DIY - Πληροφορίες