-
Εγω ξερω μπασκετ,το εχω δει στην τηλεοραση,το εχω παιξει,και εχω και μια μπαλα σπιτι μου.
Εσεις τωρα θα το βουλωσετε και σας διδαξω.
Καπως ετσι παει το θεμα! -
Ο χρήστης stefan147 έγραψε:
Εγω πάντως το δέχομαι ότι συνειδητά δεν έπαιζε (και τόσο καλή) άμυνα. Για ανθρώπους εργασιομανείς και ασυμβίβαστους σαν το Γκάλη δεν είναι πρόβλημα ο έξτρα κόπος της άμυνας. Απλά θα έκανε λίγο παραπάνω προπόνηση.Δε τον εχω δει ζωντανα να κρινω αν ειχε στοιχεια καλου αμυντικου (το υψος και η ευλυγισια του μου λεει πως ειχε) ή οχι.Η δηλωση αυτη καθ αυτη μου εκανε αρνητικη εντυπωση.Το ''μπορω αλλα δε το κανω'' μου καθεται λιγο στο λαιμο.Ψιλα γραμματα βεβαια μη γκρινιαζω και συνεχεια
@tiger,μου τη λες?
-
Το μπασκετ ηταν απλα διαφορετικο. Δεν υπηρχε παικτης που σκοραρε, μαρκαρε, εβαζε τριποντα, εκοβε και επαιρνε ριμπαουντ, τουλαχιστον όχι στην ευρώπη. Ειναι χαζο να συζηταμε για το μπασκετ του 80 με δεδομενα του 2010. Σαν να λεμε οτι ο Ζινταν είχε καλυτερο κοντρολ απο τον πελε, ο μεσι ειναι πιο γρηγορος απο τον μαραντονα και ο μπεκαμ ειχε καλυτερο ποδι απο τον τσαρλτον. Αλλες εποχες, αλλοι παικτες. Οι παικτες μετριουνται απο τον αντικτυπο στο αθλημα και στα επιτευγματα στην εποχη τους, και σ αυτο ο γκαλης ειναι μοναδικος.
-
Και να μην ξεχναμε οτι ο Γκαλης ηρθε σε μια εποχη οπου το μπασκετ ηταν ημι-επαγγελματικο αν οχι πληρως ερασιτεχνικο.
Δεν ηταν ολοι με διπλες προπονησεις και τριπλη ντόπα. -
Ο χρήστης pro έγραψε:
Το μπασκετ ηταν απλα διαφορετικο. Δεν υπηρχε παικτης που σκοραρε, μαρκαρε, εβαζε τριποντα, εκοβε και επαιρνε ριμπαουντ, τουλαχιστον όχι στην ευρώπη. Ειναι χαζο να συζηταμε για το μπασκετ του 80 με δεδομενα του 2010. Σαν να λεμε οτι ο Ζινταν είχε καλυτερο κοντρολ απο τον πελε, ο μεσι ειναι πιο γρηγορος απο τον μαραντονα και ο μπεκαμ ειχε καλυτερο ποδι απο τον τσαρλτον. Αλλες εποχες, αλλοι παικτες. Οι παικτες μετριουνται απο τον αντικτυπο στο αθλημα και στα επιτευγματα στην εποχη τους, και σ αυτο ο γκαλης ειναι μοναδικος.Eιπα καπου το αντιθετο?Μια δηλωση που μετεφερε ο Realzeus σχολιασα,ως εκει.Σε καθε ποστ σημειωνα πως κ εγω (οπως ολοι) τον θεωρω κορυφαιο.
-
Ο χρήστης socratesn έγραψε:
Το μπασκετ ηταν απλα διαφορετικο. Δεν υπηρχε παικτης που σκοραρε, μαρκαρε, εβαζε τριποντα, εκοβε και επαιρνε ριμπαουντ, τουλαχιστον όχι στην ευρώπη. Ειναι χαζο να συζηταμε για το μπασκετ του 80 με δεδομενα του 2010. Σαν να λεμε οτι ο Ζινταν είχε καλυτερο κοντρολ απο τον πελε, ο μεσι ειναι πιο γρηγορος απο τον μαραντονα και ο μπεκαμ ειχε καλυτερο ποδι απο τον τσαρλτον. Αλλες εποχες, αλλοι παικτες. Οι παικτες μετριουνται απο τον αντικτυπο στο αθλημα και στα επιτευγματα στην εποχη τους, και σ αυτο ο γκαλης ειναι μοναδικος.
Eιπα καπου το αντιθετο?Μια δηλωση που μετεφερε ο Realzeus σχολιασα,ως εκει.Σε καθε ποστ σημειωνα πως κ εγω (οπως ολοι) τον θεωρω κορυφαιο.
E, κι εγω σχολιασα το γεγονος ότι δειχνεις να μην αντιλαμβάνεσαι ότι τοτε δεν υπηρχε καλος επιθετικος που επαιζε σκυλισια αμυνα και οτι υπηρχαν σχεδον διακριτοι ρολοι, σκορερ, σουτερ, ριμπαουντερ, αμυντικος, κλπ. Δεν ηταν χαζο οπως λες, απλα ετσι ηταν τα πραγματα.
-
Ο χρήστης pro έγραψε:
E, κι εγω σχολιασα το γεγονος ότι δειχνεις να μην αντιλαμβάνεσαι ότι τοτε δεν υπηρχε καλος επιθετικος που επαιζε σκυλισια αμυνα και οτι υπηρχαν σχεδον διακριτοι ρολοι, σκορερ, σουτερ, ριμπαουντερ, αμυντικος, κλπ. Δεν ηταν χαζο οπως λες, απλα ετσι ηταν τα πραγματα.
Ισως
-
Έτσι. Οι εξαιρέσεις ήταν λίγες. All around παίχτες ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα με πρώτο και καλύτερο τον αγαπημένο μου (λόγω σωματοδομής) Φάνη!
-
Η μόνη διευκρίνιση που πρέπει να γίνει πάνω στο θέμα διαφοράς του αθλήματος ανά δεκαετία είναι ότι δεν πρέπει να υπολογίζονται οι σημερινοί αθλητές υποδεέστεροι του Γκάλη επειδή δεν βάζουν 50άρες.
Σήμερα όπως έχει διαμορφωθεί το άθλημα (με Ομπραντοσυστήματα, στρατιωτική πειθαρχία και Άγιος ο Θεός) είναι αδύνατο να πάρει ένας παίχτης τόσες τελικές προσπάθειες.Καλώς ή κακώς όμως ο Γκάλης είναι μια περίπτωση τύπου Βουγιουκλάκη.
Κανένας δεν πρόκειται να συγκριθεί άμεσα μαζί του επειδή ήταν ο πρώτος προφήτης του αθλήματος.Τα άλλα (κακός αμυντικός, κακός σουτέρ, πολύ τρίχα στο στήθος) είναι θεωρητικά γιατί όπως είπε ο greo θα δούλευε αντίστοιχα σε ότι χρειαζόταν για να είναι κορυφαίος.
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Η μόνη διευκρίνιση που πρέπει να γίνει πάνω στο θέμα διαφοράς του αθλήματος ανά δεκαετία είναι ότι δεν πρέπει να υπολογίζονται οι σημερινοί αθλητές υποδεέστεροι του Γκάλη επειδή δεν βάζουν 50άρες.Καλώς ή κακώς όμως ο Γκάλης είναι μια περίπτωση τύπου Βουγιουκλάκη.
Κανένας δεν πρόκειται να συγκριθεί άμεσα μαζί του επειδή ήταν ο πρώτος προφήτης του αθλήματος.Αυτα ηθελα να πω κ εγω,αλλα δε το χω με το γραψιμο τελικα.Τελος παντων.
In other news,ειναι επισημα Ελληνες πολιτες οι Aντετοκουνμποι
http://www.gazzetta.gr/basketball/artic ... etokoynmpo -
Και πολλά παιχνίδια τότε τη δεκαετία του 80 στην Ελλάδα γίνονταν ακόμα σε ανοιχτά γήπεδα.
-
Ο χρήστης stefan147 έγραψε:
Έτσι. Οι εξαιρέσεις ήταν λίγες. All around παίχτες ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα με πρώτο και καλύτερο τον αγαπημένο μου (λόγω σωματοδομής) Φάνη!Ο οποιος ηταν 8 χρονια νεωτερος και αρχισε να μαθαινει σε διαφορετικες συνθηκες το μπασκετ. Παιχταρας παντως.
Μ αρεσει ποσο ισοπεδωτικη ειστε παντως μερικοι. Εχει βγει σχεδον ολη η ευρωπη και λεει ποσο φοβερος ηταν ο Γκαλης και εσεις μας λετε δεν επαιζε αμυνα, δεν ειχε σουτ.
Σωκρατη ο Γκαλης εχει πει επισης 'δεν καρφωνα επειδη δεν ειχα σκοπο να χαλασω τζαμπα δυναμεις, 2 ποντοι το μπασιμο, 2 και το καρφωμα', πες οτι δεν μπορουσε να καρφωσει κιολας
-
Κάρφωνε άνετα και με τα δύο χέρια. Υπάρχουν πολλοί μάρτυρες ενώ το χω δει και σε βιντεάκι από ζέσταμα. 1.83 άνθρωπος και έχεις κάτι Περπέρογλου και Αλβέρτη-Οικονόμου πιο παλιά, που μετά βίας ακουμπάνε στεφάνι!
-
Ο χρήστης bibendum έγραψε:
Έτσι. Οι εξαιρέσεις ήταν λίγες. All around παίχτες ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα με πρώτο και καλύτερο τον αγαπημένο μου (λόγω σωματοδομής) Φάνη!
Σωκρατη ο Γκαλης εχει πει επισης 'δεν καρφωνα επειδη δεν ειχα σκοπο να χαλασω τζαμπα δυναμεις, 2 ποντοι το μπασιμο, 2 και το καρφωμα', πες οτι δεν μπορουσε να καρφωσει κιολας
Δε με αφορα το καρφωμα μιας κ ειναι ασημαντο,ουτε εκρινα τον Γκαλη (ποσες φορες να το πω? ) αφου προφανως δεν τον εχω δει τον ανθρωπο και ουτε ειμαι προπονητης,μια δηλωση σχολιασα η οποια ερμηνευτηκε με 10 τροπους απο 10 ατομα.Και γενικα δε με ''νοιαζει'' ο Γκαλης σημερα,ο οποιος αφησε στιγμα σε μια Ελλαδα που δεν ειχε Κλειστα γηπεδα εκεινη την εποχη,τι να συζηταμε.
Σε οτιδηποτε κ αν εισαι κορυφαιος,εχεις και αδυναμα στοιχεια οπως καθοριζει γενικοτερα η φυση του ανθρωπου.Το να σχολιασει κανεις ενα αδυναμο στοιχειο δεν ειναι κατι μεμπτο.Μεμπτο ειναι να δινεις ιδιοτητες Θεου στον μονο σοβαρο παιχτη που εχεις δει στη ζωη σου (που τυγχανει να ειναι κ ο κορυφαιος Ελληνας) μη δεχομενος μυγα στο σπαθι σου γ αυτον τον παιχτη
Ελπιζω να καταλαβαινεις τι λεω και πως δεν απευθυνομαι σ εσενα που συμμετεχεις εδω και σε συζητησεις εκτος Γκαλη -
Οχι δεν καταλαβαινω.
Ακομα και τωρα μιλας αρκετα υποτιμητικα.
-
Ντάξει ρε παιδιά είναι λογικό για κάποιον που δεν τον πρόλαβε να μην αντιλαμβάνεται πόσο dominant ήταν ο Γκάλης. Ακόμα κι εγώ που είμαι του 84 τον θυμάμαι κυρίως στο βάζελο παρά στον Άρη. Και εκτός αυτού έψαχνα υλικό για να μορφωθώ λιγάκι και δεν υπάρχει τίποτα. Καμία σχέση με κάτι Jordan ή Magic και Bird που βρίσκεις για πλάκα ολόκληρα παιχνίδια στο ιντερνετ.
-
Ο χρήστης bibendum έγραψε:
Οχι δεν καταλαβαινω.Ακομα και τωρα μιλας αρκετα υποτιμητικα.
Iδεα σου ή λαθος διατυπωση μου.Οπως και να χει δεν ειχα τετοια προθεση.Και σταματω εδω να ποσταρω για κατι που δεν εχω ζησει,εξαρχης λαθος να σχολιασω κατι που απλα μου εκατσε στραβα και ηξερα πως θα παρει προεκτασεις.
@Stef ετσι ειναι,βεβαια αντιλαμβανομαι ποσο dominant ηταν ο Γκαλης και το να πεις κατι κακο για τετοιου επιπεδου παιχτη δεν ισοδυναμει με μειωση του μεγαλειου του.
anyway -
Και γω το 84 ειμαι αλλα θυμαμαι τις Πεμπτες που εβλεπα μπασκετ με τον πατερα μου, θυμαμαι ποσο σημαντικος ηταν, θυμαμαι που ειχα αφισα γκαλη-γιαννακη, θυμαμαι τα παιχνιδια της Εθνικης. Δεν θυμαμαι παικτικες λεπτομερειες αλλα θυμαμαι πως ξεχωριζε και ποσο ανωτερο διδυμο ηταν με τον Γιαννακη. Θυμαμαι εκεινο το απογευμα που γυρισα απο τα Αγγλικα τους ψιθυρους στους δρομους και τον χαμο στην τηλεοραση οτι ο Γκαλης σηκωθηκε και εφυγε. Θυμαμαι επισης πως ηταν το μπασκετ εκεινη την εποχη και θυμαμαι οτι καποιοι παιχτες ηταν πιο καλοι απ τους υπολοιπους.
Ε ο γκαλης ηταν καλυτερος και απ τους καλους.
Να λεμε δεν επαιζε αμυνα, δεν θα κανε καριερα στο NBA επειδη ηταν κοντος και τα σχετικα ειναι σχολια που βγαζουν κομπλεξ, λεω εγω.
ΥΓ. Αν θυμαμαι καλα την αμυνα την εφερε ο Μαλκοβιτς με την Λιμοζ εκεινη την περιοδο, οι οποιοι αρχικα επαιζαν ξυλο και οχι αμυνα.
-
Αυτό που δεν θυμάμαι για το Γκάλη είναι το αν ήταν αρκετά ομαδικός. Καμιά πάσα έβγαζε εκεί που τον κλείνανε 3-4 ή ξεκίναγε τα σπασίματα και τις τρίπλες μέχρι να βρει μισό εκατοστό χώρο να σουτάρει?
-
θυμαμαι κατι πασες πισω απ τη πλατη αλλα δεν ξερω αν ηταν αρκετες...
Oι εραστές της σπυριάρας (ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ 2012-13)