-
Γεια σας, θα ήθελα τη βοήθειά σας σχετικά με μια έρευνα που κάνω ως προς την ελληνική γλώσσα. Το θέμα είναι το γένος των αυτοκινήτων. Θα ήθελα να ξέρω ποιά ουσιαστικά λείπουν στα παρακάτω κενά.
Αγόρασα ένα (_____________) Renault.
π.χ. Πάρε το ( νούμερο ) 88855 για περισσότερες πληροφoρίες.Θα μου άρεσε να είχα μια (_________________) Ferrari.
π.χ. Θέλω μια ( μπύρα ) Μύθος.οι απαντήσεις σας κι εδώ > https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dHhzeDBsTE90MGdmXzVvUEh6RVBETUE6MQ
Θα ήθελα επίσης να το στείλετε στους γνωστούς σας για να συγκεντρώσω όσο το δυνατόν περισσότερα αποτελέσματα.
Ευχαριστώ πολύ. Roberto -
Γεια σας, θα ήθελα τη βοήθειά σας σχετικά με μια έρευνα που κάνω ως προς την ελληνική γλώσσα. Το θέμα είναι το γένος των αυτοκινήτων. Θα ήθελα να ξέρω ποιά ουσιαστικά λείπουν στα παρακάτω κενά.
π.χ. Πάρε το ( νούμερο ) 88855 για περισσότερες πληροφoρίες.Θα μου άρεσε να είχα μια (_________________) Ferrari.
π.χ. Θέλω μια ( μπύρα ) Μύθος.οι απαντήσεις σας κι εδώ > https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dHhzeDBsTE90MGdmXzVvUEh6RVBETUE6MQ
Θα ήθελα επίσης να το στείλετε στους γνωστούς σας για να συγκεντρώσω όσο το δυνατόν περισσότερα αποτελέσματα.
Αγόρασα ένα (μπλε) Renault.
π.χ. Πάρε το ( νούμερο ) 88855 για περισσότερες πληροφoρίες.Θα μου άρεσε να είχα μια (κόκκινη) Ferrari.
π.χ. Θέλω μια ( μπύρα ) Μύθος.Μήπως όμως πρέπει να γίνεις πιο σαφής για την εργασία σου?
Το αυτοκίνητο, το αμάξι, η κούρσα, η ρόδα. Συνήθως το γένος πάει ανάλογα με το νόημα που υποκρύπτει η μάρκα...
Ενα μπλε (φορτηγό) Iveco
Μία μπλε (νταλίκα) InecoΤα Ιταλικά αυτοκίνητα συνηθίζεται να είναι σε θηλυκό γένος ίσως γιατί η Ιταλική γλώσσα δεν έχει ουδέτερο (υπόθεση κάνω)...αντίστοιχα όταν ακούς Mercedes παραπέμπει σε κούρσα (θηλυκό) και μπαίνει το άρθρο 'Η'
Σε γενικές γραμμές δεν καταλαβαίνω το σωστό από το λάθος... -
Αυτο με την Mercedes έχει να κανει και με το ότι είναι όνομα (και Οχι επίθετο).
-
Ναι μπορεί, αλλά βέβαια υπήρχε και η Jaguar, Volvo, Rols, Bentley κλπ που τα παλιά χρόνια τα αντιμετώπιζαν ως θηλυκά...
-
Και αυτο λογικό.
Κάποια αυτοκίνητα που έχουν κάποια φινέτσα, καλύτερα... Κάποιες εταιρίες που έχουν φινέτσα, είναι λογικό η επωνυμία τους να 'παίρνει' θηλυκό γένος.
Γιατί πολυ απλά τα αγοράζουν άντρες (κατα αναλογία δλδ) και ο άντρας θέλει να βάζει την ταμπέλα του θηλυκού σε κάτι όμορφο. Όπως όμορφες έχουμε τις γυναίκες στο μυαλο μας, έτσι και τα αυτοκίνητα αυτα. -
Χαχα συμφωνώ, αλλά υπάρχει και η έκφραση:
'Το γ@μησες το αυτοκινητάκι'
που παραπέμπει σε ομοφυλόφιλο-παιδεραστή -
Φυσικα παιζει και αναφερόμαστε στηνμαρκα ή στο μοντέλο. Πχ λέμε η ΤΟυοτα αλλα οταν αναφερόμαστε στο μοντέλο λεμε το τουοτα . Στην αλφαρομεο πολλες φορές σημαινει και τα 2 πχ εχω μια αλφαρομεο....
-
Δεν παίζει γιατί απλούστατα οι ξένες γλώσσες δεν ταυτίζονται πάντα με τα ελληνικά στα γένη τους. Π.χ. λέμε συχνά η Λότους, ενώ είναι ο λωτός, από τον λεκτικό τύπο του οποίου προήλθε ο ουδέτερος αγλλοσαξωνικός όρος. Τρία γένη ταυτόχρονα χαμένα στη μετάφραση δηλαδής.
Έτερο παράδειγμα, λέμε συχνά η Φολκσβάγκεν, ενώ η ακριβής μετάφραση του γερμανικού όρου είναι το λαικό αυτοκίνητο. Η ίδια η εταιρεία χρησιμοποιεί τον όρο das auto που μεταφράζεται ως το αυτοκίνητο, γιατί να είναι θηλυκό στα ελληνικά? . Επίσης πολλές φορές λέμε η Πεζώ ή το Φορντ, ή και η Φορντ, ενώ όλα αυτά δεν είναι παρά τα ονόματα των ιδρυτών της εκάστοτε φίρμας, φυσικά πρόσωπα αρσενικού φύλλου ως επί το πλείστον.
Υπάρχουν και κατασκευασμένες επωνυμίες, Λέξους,Άκιουρα, Πρότον, οι επωνυμίες που προέρχονται από αρχικά είναι τέτοιες π.χ. Φίατ, Μπεμβέ. Τι γένους είναι αυτές?Ένας είναι ο κανόνας, ότι δεν υπάρχουν κανόνες.
-
Η χρήση του θηλυκού άρθρου έχει να κάνει με τη λέξη 'εταιρεία', η οποία εννοείται.
Δηλαδή η (εταιρεία) φίατ/vw/οπελ κτλ -
Τι να πω...
Είστε φοβεροί! Ευχαριστώ πολύ.
Το θέμα είναι επίσης ότι το άρθρο στα παραδείγματα δεν είναι ΤΟ και Η, αλλά ΕΝΑ και ΜΙΑ... που εγώ πιστεύω ότι παίζει ρόλο γιατί δεν μετράνε
η μάρκα
,η εταιρία
...Εσείς τι νομίζετε?
-
Παντως σε καμια περιπτωση δεν ειναι αρσενικα... Αυτο απο που προκυπτει παλι? Δεν υπαρχει ουτε ενας ρενος ουτε ενας φεραρης ουτε ενας μερσεντες. Μαλλον το διλλημα υπαρχει μονο για τους ελληνες πχ οι τουρκοι δεν εχουν γενη για ο,τιδηποτε αψυχο... Εδω παλι λεμε και μια κουρσα και ενα αυτοκινητο και ενας αραμπας. Ολα τα γενη δηλαδη. Τωρα οσο για τις μαρκες εφοσον αναφερομαστε σε εταιρειες ε, ολες θηλυκες ειναι για ελλαδα. Στις διαφημισεις οταν αναφερονται πχ σε καθεαυτο το αυτοκινητο το λενε και ουδετερο, το νεο φορντ φιεστα ας πουμε αλλα και θυληκο η νεα ΒΜW 310 ξερω γω. Απ την αλλη σκεψου οτι ειναι Η εταιρεια και ΤΟ προιον. Επισης δε νομιζω να τιθεται θεμα και στην αγγλια για το γενος του αυτοκινητου. Για αλλες χωρες θα σε γελασω... Δηλ αναφερομενος ο αγγλος ιδιοκτητης τζαγκουαρ στο αυτοκινητο του δε θα πει ποτε 'she has a double overhead camshaft'. Ουτε ο τουρκος. Για αλλες γλωσσες οπως βοηθησουν οι συνφορουμιτες
-
Πάντως το δικό μου το λέω Ο Σάξουρας, είναι πιο τσαμπουκαλίδικο!
-
Εντάξει , σε κάποια αυτοκίνητα απλά δεν πάει και έυηχα το θυληκό γένος αλλα μόνο το ουδέτερο. πχ έχω μια Τουότα Σταρλετ? Μια Ford Fiesta ? Μια Ford Focus? Μια Audi A4?
Ακόμα και οταν πρόκειται για απλά αριθμούς σε μοντέλα , πάλι δεν ακουγεται σωστα σε κάποιες μάρκες.... πχ
Μια Audi 80? ενώ αντίθετα , Μια Alfa 156.Κάποιες φορές έχει να κάνει και με το μέγεθος... Οσο πιο μικρό τόσο πιο 'ουδέτερο'...
Έχω μια Φιατ 500? Αντίθετα έχω ένα Φιατ 500 ? Ακόμα καλύτερα : Έχω ένα ΦΙατ 500αράκι...
Επίσης , όσο ποιο συναισθηματικά εισαι δεμένος με το όχημα τόσο πιο θυληκό γίνεται το γένος.. Κλασικό παράδειγμα φορτηγατζήδες ή ταξιτζήδες.
Ο πορωμένος φορτηγατζης με τα 1500 λαμπιονα και νικελ στο τράκτορα θα σου πει: Εχω μια φοβερή Scania..
O απλά πηγμένος οδηγός που κάνει υπερωρίες και βασικό μισθό θα πεί : Να , έχω ένα Scania .....
-
Επι τη ευκαιρεια γιατι υπαρχουν νησια αρσενικα (ο Πορος),θηλυκα ( η Κρητη),στον πληθυντικο (οι Παξοι ), οπως και πολεις η χωρια....Ο Βολος,Η Αθηνα ,ΤΟ Ηρακλειο,ΤΑ Ιωαννινα.....
Ισως ειναι θεμα ΠΩΣ το ειπαν οι πρωτοι κατοικοι και ΙΣΩΣ συμβαινει το ιδιο και με τα αυτοκινητα και τους κατοχους τους...Ισως....
Και παλι συγμωμην για το -
Έχει ένα λάθος ο συλλογισμός σου. Ο Πόρος είναι ελληνικός λεκτικός τύπος, και τον αποδέχονται όλοι έτσι. Την Άλφα Ρομέο, ή το Άλφα Ρομέο είναι αφενός ξένος, αφεδύο ο καθένας το λέει όπως του έρθει χωρίς να μπορεί να τον κατηγορήσει κάποιος άλλος ότι κάνει λάθος. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν εμπίμπτουν σε κανόνες σωστό/λάθος, ούτε κλίνονται σε γένη και κλίσεις.
-
Ο χρήστης taurus έγραψε:
Πάντως το δικό μου το λέω Ο Σάξουρας, είναι πιο τσαμπουκαλίδικο!Oπως λεμε καγκουρας?
-
Ίσως βαφτίζουμε θηλυκές τις μάρκες εκείνες των οποίων η κατάληξη αντιστοιχεί περισσότερο σε καταλήξεις ουσιαστικών και επιθέτων θηλυκού γένους της ελληνικής γλώσσας.
-
Ο χρήστης mehari έγραψε:
Πάντως το δικό μου το λέω Ο Σάξουρας, είναι πιο τσαμπουκαλίδικο!
Oπως λεμε καγκουρας?
Όχι, όπως λέμε κάτι άλλο που τελειώνει σε *ρας.
το γένος των αυτοκινήτων (έρευνα)