-
Ο χρήστης funkyreverend έγραψε:
...από ό,τι κατάλαβα υπήρχε ΚΑΙ ευημερία ΚΑΙ ανάπτυξη έφευγε για να αναζητήσει αλλού την τύχη του; Αν ναι, ήταν για καθαρά ιδεολογικούς λόγους ή υπήρχε λύσσα για τον δυτικό τρόπο ζωής;Και τα δυο!
Π.χ. είσαι πολύ καλός καρδιολόγος και θέλεις κότερα να έχεις!
Εκεί δε θα μπορούσες! Δε θα ήθελες να πας έξω;
Αν όμως τα κότερα δεν αποτελούν για σένα το νόημα της ζωής σου αλλά πράγματα προτιμάς - θα μείνεις .. -
Ο χρήστης iant έγραψε:
roman_k, διαβάζεις ρώσικα; Κάτω από κάθε φωτογραφία εκτός από το έτος έχει και τόπο!
copy-paste στο translate και διαβάζουμε :
Ποδολσκ, Βολγδα, Μουρμασκ και πολλά άλλα μέρη...Όλα είναι στη Ρωσία.
Και στη τελική, αυτη η φωτό τι μας δείχνει?
Ένα βάλτο(το φθηνόπορο παντού ητανε βάλτος) με μερικά φαντάσματα και ένα μπακάλικο?
Για εμάς που δεν έχουμε ζήσει στην ΕΣΣΔ (προσωπικά έχω τεράστια κενά για το θέμα), η άποψη που προκύπτει ότι υπήρχαν περιοχές ευνοημένες και μη στέκει ή απλώς διαφωνείτε μεταξύ σας;
Κόσμος από την ΕΣΣΔ μέχρι το '85 όπου από ό,τι κατάλαβα υπήρχε ΚΑΙ ευημερία ΚΑΙ ανάπτυξη έφευγε για να αναζητήσει αλλού την τύχη του; Αν ναι, ήταν για καθαρά ιδεολογικούς λόγους ή υπήρχε λύσσα για τον δυτικό τρόπο ζωής;
Και βέβαια υπήρχαν περιοχές με τρέλες ανισότητες. Τι σχέση θα μπορουσε να έχει το Αρμπατ στη Μόσχα, με τη πλατεία σε κάποια κωμόπολη στα ουράλια? Αυτές οι ανισότητες έχουνε παραμείνει, μερικά χιλιόμετρα έξω από το κέντρο μεγάλων πόλεων, είναι σαν να βρίσκεσαι σε διαφορετική χώρα.
Ο κόσμος δεν μπορούσε να φύγει, αν δεν είχες κάποιο βύσμα, δεν σε άφηναν. Αυτοί που τα κατάφερναν, το έκαναν και από ιδεολογία και λόγω δυτικής ζωής. -
Εγώ έχω μια απλή ερώτηση: οι ΟΥΡΕΣ (αναμφισβήτητες ) και τα ΚΟΥΠΟΝΙΑ (αναμφισβήτητα ) σε τι οφείλονταν ?
Δηλαδή για ποιό λόγο έπρεπε ο Σοβιετικός πολίτης να καθίσει στην ουρά 2 ώρες για να πάρει με κουπόνι 6 αυγά ?Στον καπιταλισμό ουρές και κουπόνια σημαίνουν ελλείψεις. Και καλά αν μιλάμε για είδη ας πούμε 'πολυτελείας' (όπως πχ. ένα αυτοκίνητο) αλλά για ποιό λόγο υπήρχαν ελλείψεις σε βασικά είδη πχ. διατροφής, ένδυσης ? Εκτός και αν δεν υπήρχαν ελλείψεις οπότε θα ήθελα μια εξήγηση σε τι οφείλονταν οι ουρές και τα κουπόνια.
-
Διαφορές υπήρχαν, που στον κόσμο δεν υπήρχε διαφορά ανάμεσα κέντρο και την επαρχεία;
Στο λινκ (τυχαία το βρήκα) που είχα βάλει πριν έχει το
'Пермь. 1955 г.' - Ουράλια δεν είναι;
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Εγώ έχω μια απλή ερώτηση: οι ΟΥΡΕΣ (αναμφισβήτητες ) και τα ΚΟΥΠΟΝΙΑ (αναμφισβήτητα ) σε τι οφείλονταν ?
Δηλαδή για ποιό λόγο έπρεπε ο Σοβιετικός πολίτης να καθίσει στην ουρά 2 ώρες για να πάρει με κουπόνι 6 αυγά ?Μετά το 1988 (δυαλιση ουσιαστικα) άρχισαν όλα αυτά! Ελλείψεις, ελλείψεις ...
Στον καπιταλισμό ουρές και κουπόνια σημαίνουν ελλείψεις. Και καλά αν μιλάμε για είδη ας πούμε 'πολυτελείας' (όπως πχ. ένα αυτοκίνητο) αλλά για ποιό λόγο υπήρχαν ελλείψεις σε βασικά είδη πχ. διατροφής, ένδυσης ? Εκτός και αν δεν υπήρχαν ελλείψεις οπότε θα ήθελα μια εξήγηση σε τι οφείλονταν οι ουρές και τα κουπόνια.
Πριν υπήρχαν ουρές για συγκεκριμένα προϊόντα που η ζήτηση ήταν μεγαλύτερη από την ποσότητά τους ή την χαμηλή τιμή τους.
Από τα τέλη 70 άρχισε αυτό ...
Και ξανά - η ΕΣΣΔ δεν ήταν η καλύτερη υλοποίηση του σοσιαλισμού θα έλεγα!
-
Ηχητικό ντοκουμέντο που εξηγεί την πτώση του τείχους.
Άρχισαν κάποια στιγμή να το ακούνε από παράνομα κασετόφωνα οι Ρώσοι, αντί για west end girls κατάλαβαν western girls, σου λέει αυτές πρέπει να είναι πολύ γαμάτες γκόμενες και άρχισαν να φεύγουν μπουλούκια (τα μπολσόι τα πήδαγαν οι κομισάριοι και αυτοί είχαν μείνει με τις μπάμπουσκες).
Άλλη μια δυτική πλεκτάνη που αποδεικνύει το ύπουλο πρόσωπο του καπιταλισμού.
Οι ουρές nass γίνονταν επίτηδες για να γνωρίζεται ο κόσμος μεταξύ τους και να μην υπάρχει το απρόσωπο στοιχείο της δυτικής κοινωνίας.
Τα πάντα εν cοφία...
-
Από Wiki ...
Συμφωνά με το Human Development Index η ΕΣΣΔ στην
αναφορά του 1990 (που αφορά το 1988) ήταν στην 26η θέση. USA - 19η, UK - 10η ...Τώρα η Ρωσία είναι 66 (μετά την Κούβα), Εσθονία - 34, Ουκρανία - 76 ..
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Άλλη μια δυτική πλεκτάνη που αποδεικνύει το ύπουλο πρόσωπο του καπιταλισμού.
Οι ουρές nass γίνονταν επίτηδες για να γνωρίζεται ο κόσμος μεταξύ τους και να μην υπάρχει το απρόσωπο στοιχείο της δυτικής κοινωνίας.
Τα πάντα εν cοφία...
Να συμφωνήσω για το ύπουλο πρόσωπο του καπιταλισμού, αλλά ότι οι ουρές γίνονταν για να to know us betta'
-
Ο χρήστης iant έγραψε:
Δηλαδή για ποιό λόγο έπρεπε ο Σοβιετικός πολίτης να καθίσει στην ουρά 2 ώρες για να πάρει με κουπόνι 6 αυγά ?Μετά το 1988 (δυαλιση ουσιαστικα) άρχισαν όλα αυτά! Ελλείψεις, ελλείψεις ...
Στον καπιταλισμό ουρές και κουπόνια σημαίνουν ελλείψεις. Και καλά αν μιλάμε για είδη ας πούμε 'πολυτελείας' (όπως πχ. ένα αυτοκίνητο) αλλά για ποιό λόγο υπήρχαν ελλείψεις σε βασικά είδη πχ. διατροφής, ένδυσης ? Εκτός και αν δεν υπήρχαν ελλείψεις οπότε θα ήθελα μια εξήγηση σε τι οφείλονταν οι ουρές και τα κουπόνια.
Πριν υπήρχαν ουρές για συγκεκριμένα προϊόντα που η ζήτηση ήταν μεγαλύτερη από την ποσότητά τους ή την χαμηλή τιμή τους.
Από τα τέλη 70 άρχισε αυτό ...
Και ξανά - η ΕΣΣΔ δεν ήταν η καλύτερη υλοποίηση του σοσιαλισμού θα έλεγα!
Δεν καταλαβαίνω, από το 88 ή από τα τέλη του 70 ?
'Συγκεκριμένα προϊόντα που η ζήτηση ήταν μεγαλύτερη από την ποσότητά τους' δηλαδή ελλείψεις (όχι Γιάννης-Γιαννάκης, φοβάσαι να πεις τη λέξη ? ) δηλαδή η παραγωγική ικανότητα της χώρας δεν έφτανε για την ικανοποίηση των αναγκών για τα παραπάνω προϊόντα.
Η 'χαμηλή τιμή' δε βλέπω που κολλάει, ήταν πάμφθηνα τα πλυντήρια και έκαναν ουρά (αυτό σημαίνει 'αναμονή 6 μηνών' ) για να αγοράσουν 2-3 ο καθένας ? (αν είναι να χάλαγαν στο 3ο πλύσιμο που έλεγε κάποιος παραπάνω, μπορεί )
Αμφισβητείς ότι υπήρχαν ουρές ? Είτε πραγματικές (για καθημερινά πράγματα) είτε λίστες αναμονής πολλών μηνών για πχ. αυτοκίνητα, πλυντήρια και άλλα τέτοια.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Δεν καταλαβαίνω, από το 88 ή από τα τέλη του 70 ?
'Συγκεκριμένα προϊόντα που η ζήτηση ήταν μεγαλύτερη από την ποσότητά τους' δηλαδή ελλείψεις (όχι Γιάννης-Γιαννάκης, φοβάσαι να πεις τη λέξη ? ) δηλαδή η παραγωγική ικανότητα της χώρας δεν έφτανε για την ικανοποίηση των αναγκών για τα παραπάνω προϊόντα.
Η 'χαμηλή τιμή' δε βλέπω που κολλάει, ήταν πάμφθηνα τα πλυντήρια και έκαναν ουρά (αυτό σημαίνει 'αναμονή 6 μηνών' ) για να αγοράσουν 2-3 ο καθένας ? (αν είναι να χάλαγαν στο 3ο πλύσιμο που έλεγε κάποιος παραπάνω, μπορεί )
Αμφισβητείς ότι υπήρχαν ουρές ? Είτε πραγματικές (για καθημερινά πράγματα) είτε λίστες αναμονής πολλών μηνών για πχ. αυτοκίνητα, πλυντήρια και άλλα τέτοια.
Δες και 2 ποστ παραπάνω για γενική εικόνα ...
Τι δεν κατάλαβες;
ΟΥΡΕΣ + ΚΟΥΠΟΝΙΑ μετά το 88!Για ελλείψεις που λες πως το φαντάζεσαι;
Για πλυντήρια δεν ξέρω (πραγματικά!) , αλλά το ψυγείο που είχαμε (όσο θυμάμαι τον εαυτό μου είχαμε το ίδιο) δεν χάλασε ποτέ! Ίσως να δουλεύει ακόμα ...
-
Ο χρήστης iant έγραψε:
Τι δεν κατάλαβες;
ΟΥΡΕΣ + ΚΟΥΠΟΝΙΑ μετά το 88!Μάλιστα...
Σε άλλη χώρα θα πήγαν οι γονείς μου το 1985. Θα μου πεις 'σε άλλη χώρα ζούσα εγώ'. ΟΚ.
Ας δούμε λοιπόν τι λέει η αναξιόπιστη WikipediaThe nation was among the world's three top manufacturers of a large number of basic and heavy industrial products, but—as a result of historical factors that made emphasis on consumer industries a development only roughly since the 1960s—it tended to lag behind in the output of light industrial production and consumer durables. One result of this was that consumer demand was only partially satisfied.
After the industrial stagnation in the 1970s and early 1980s (see Soviet economic development), planners expected that consumer industries would assume a more prominent role in Soviet production beginning with the Twelfth Five-Year Plan. But despite a greater emphasis on light industry and efforts to restructure the entire planning and production systems, very little upturn was visible in any sector of industry in 1989. High production quotas, particularly for some heavy industries, appeared increasingly unrealistic by the end of that plan. Although most Soviet officials agreed that perestroika was necessary and overdue, reforming the intricate industrial system had proved difficult.
Increased availability of consumer goods was an important goal of perestroika.
Η οποία perstroika υπενθυμίζω άρχισε το 85 άρα το πρόβλημα ήταν εμφανές πριν από τότε, δεν εμφανίστηκε το 88.
In the 1980s shortages continued in basic consumer items, even in major population centers. Such goods occasionally were rationed in major cities well into the 1980s. Besides the built-in shortages caused by planning priorities, shoddy production of consumer goods limited actual supply. Poor work practices such as shturmovshchina were partly to blame for quality problems.
both Moscow and Leningrad, which were heavily visited by foreigners, were supplied much better than the rest of the country and did not have rationing until the late 1980s.
Αχα!
Similarly, presence of goods on the shelves in a state store in a minor city often could simply mean that these goods were rationed and could not be bought at will. But in most cases shortages simply meant either empty shelves or long waiting lines.
During the 1980s, the wide availability of consumer electronics products in the West demonstrated a new phase of the Soviet Union's inability to compete, especially because Soviet consumers were becoming more aware of what they were missing. In the mid-1980s, up to 70% of the televisions manufactured by Ekran, a major household electronics manufacturer, were rejected by quality control inspection. The television industry received special attention, and a strong drive for quality control was a response to published figures of very high rates of breakdown and repair.
Από ψυγεία (βλ. παρακάτω) έσκιζαν αλλά από τηλεοράσεις.
Τελικά η τηλεόραση έριξε την ΕΣΣΔ ?Και μερικές φωτο http://www.realussr.com/ussr/queues/
Για ελλείψεις που λες πως το φαντάζεσαι;
Μαγαζιά με άδεια ράφια
Ουρά για αγορά κάποιων βασικών ειδών (όχι πάντα, όχι όλων)
Λίστα αναμονής για αγορά πιο ακριβών αλλά απαραίτητων προϊόντων (όχι πάντα, όχι όλων), πχ. πλυντήριο ή τηλεόραση.Για πλυντήρια δεν ξέρω (πραγματικά!) , αλλά το ψυγείο που είχαμε (όσο θυμάμαι τον εαυτό μου είχαμε το ίδιο) δεν χάλασε ποτέ! Ίσως να δουλεύει ακόμα ...
Επιβεβαιώνω, είχε ο παππούς μου ένα ρώσικο ψυγείο απίστευτο σκυλί Μόνο που έκανε τρομερή φασαρία!
-
Πάντως υπάρχει κι η περίπτωση τα περί δυστυχίας και μιζέριας στο ανατολικό μπλοκ να 'ναι δυτικά παραμύθια.
Οπότε, όσοι το 'σκασαν για τη δύση πριν το '90, επέστρεψαν ολοταχώς στη μαμά Ρωσία.
Έτσι έγινε; -
Ο χρήστης Panosss έγραψε:
Πάντως υπάρχει κι η περίπτωση τα περί δυστυχίας και μιζέριας στο ανατολικό μπλοκ να 'ναι δυτικά παραμύθια.
Οπότε, όσοι το 'σκασαν για τη δύση πριν το '90, επέστρεψαν ολοταχώς στη μαμά Ρωσία.
Έτσι έγινε;Τους έκαναν μάγια - δεν πιάνεται η γνώμη τους.
-
Να το πούμε πιο απλά; Εκεί, το κράτος σου εξασφάλιζε σπίτι, δουλειά, παιδεία και υγεία.
Θέλετε να δούμε την καπιταλιστική Ελλάδα, όπου όσοι αγόρασαν σπίτια την τελευταία δεκαετία κοντεύουν να τα χάσουν; Είναι ειδική περίπτωση η Ελλάδα; Οκ, ας δούμε πχ Αγγλία. Οι φοιτητές βουλιάζουν στα χρέη και υπάρχουν στεγαστικά δάνεια διάρκειας 99 ετών. Έχουν όμως αη-φον εΟ πεθερός μου έχει ακόμα έναν ρώσικο ανεμιστήρα σχεδόν 40ετίας.
-
Ο χρήστης alexeft έγραψε:
Να το πούμε πιο απλά; Εκεί, το κράτος σου εξασφάλιζε σπίτι, δουλειά, παιδεία και υγεία.Δε μπήκα σε σύγκριση, ρώτησα κάτι απλό, για ποιό λόγο υπήρχε ουρές και ελλείψεις.
Εκτός και αν λες ότι οι παραγωγικές δυνατότητες του κράτους έφταναν για 'σπίτι, δουλειά, παιδεία και υγεία' (και για εξοπλισμούς, θα πρόσθετα εγώ...) και για παραπάνω δεν άντεχε. -
και εμεις αμερικανικο ψυγειο...ε και?
υγεια στην ρωσσια για ολους???????????
by the way αναλογικα στην αγγλια τα αη-φον ειναι λιγοτερα ανα κατοικο απο οτι στην ελλαδα...
δεν φταινε τα συστηματα αλλα οι ανθρωποι που πανε να εκμεταλευτουν τα καλα του καθε συστηματος προς οφελος τους και εισβαρος των αλλων ζωντας ζωη που δεν μπορουν να υποστηριξουν νομιμα η 'με υγεια'.... -
Ο χρήστης alexeft έγραψε:
Ο πεθερός μου έχει ακόμα έναν ρώσικο ανεμιστήρα σχεδόν 40ετίας.
Εγώ έχω σερβίτσια από την ανατολική Γερμανία , αθάνατα..
-
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
Ο πεθερός μου έχει ακόμα έναν ρώσικο ανεμιστήρα σχεδόν 40ετίας.
Εγώ έχω σερβίτσια από την ανατολική Γερμανία , αθάνατα..
Λέω για τον ανεμιστήρα γιατί δούλεψε πολύ κάθε καλοκαίρι στο μαγαζί του πεθερού. Δεν ήταν διακοσμητικός.
Όσο για τα ψυγεία, δεν έχω δει ποτέ μου ψυγείο να χαλάει, εκτός από τα λάστιχα στις πόρτες. -
Μια χαρά χαλάνε τα ψυγεία (όσο για πιατικά , τρώμε σε αυτά καθημερινά πάνω από 30 χρόνια , πρέπει να ειναι 40 ετών τώρα που το σκέφτομαι ..
http://i1098.photobucket.com/albums/g37 ... 183347.jpg ) -
Capitalism vs Communism Mother of all topics