-
Αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα με τη σόμπα σου κ ρωτάς αν έχει σχέση με τη σόμπα σου; Βεβαίως έχει σχέση.
Τεσπα, δεν ξέρουμε τι εγκατάσταση έχεις κάνει (όχι, η περιγραφή που έκανες δεν είναι αρκετή), οπότε το μόνο που θα μπορούσε κάποιος να σου πει να κάνεις είναι να 'ψηλώσεις' λίγο την καμινάδα σου, να βγάλεις το Η κ να δεις αν υπάρξει διαφορά.
Και, κυρίως, να βεβαιωθείς ότι καις ξερά ξύλα. -
Τελικά παρατάω τις skladova και τις Βαλκανικές σόμπες γενικότερα και παω σε nordpeis vega απο τον ililias. Ελπίζω μονο να ζεσταινει τα 90τμ του σπιτιου ,γιατι αλλιως ο father θα μου την φέρει στο κεφάλι
-
Πρέπει να είναι αρκετά δυνατός γιατί από ότι βλέπω ζυγίζει 100+ κιλά. Οκ, πέρα από την πλάκα ωραία και ποιοτική φαίνεται. Το αν θα σε ζεσταίνει εξαρτάται απο το σπίτι και την περιοχή που μένεις. Αν έχεις απώλειες κάτω από 7kw θα σε ζεστάνει.
-
Ο χρήστης thednick έγραψε:
Πρέπει να είναι αρκετά δυνατός γιατί από ότι βλέπω ζυγίζει 100+ κιλά. Οκ, πέρα από την πλάκα ωραία και ποιοτική φαίνεται. Το αν θα σε ζεσταίνει εξαρτάται απο το σπίτι και την περιοχή που μένεις. Αν έχεις απώλειες κάτω από 7kw θα σε ζεστάνει.Κορωπί μένω και το σπίτι είναι 5ετιας με σχετικά καλή μόνωση. Στα χαρακτηριστικά της σόμπας λεει 2-8kw και ζεσταίνει απο 30-120τμ
-
Ήπιο χειμώνα έχετε, αφού είναι και καινούριο το σπίτι με καλή μόνωση λογικά θα σε καλύψει.
-
90τμ δύσκολο έως απίθανο το βλέπω
-
Εξαρτάται. Πχ στη Θεσσαλονίκη σε σπίτι του 70, ανοικτό απο παντού τα 7kw δεν φτάνουν ούτε για 30τμ. Σε ένα νέο σπίτι στην Αθήνα (νομίζω είναι περίπου +4 βαθμούς στην ελάχιστη θερμοκρασία από τη θεσσαλονίκη), προστατευμένο και με καλή μόνωση τα 7kw το καλύπτουν. Η αλήθεια είναι ότι αν όντως οι απώλειες είναι τοσο μικρές θα το σκεφτόμουν πολύ σοβαρά για δυο inverter aircon ή για αντλία θερμότητας.
Βέβαια για να είμαστε σωστοί τις απώλειες τις υπολογίζει ένας μηχανικός που έχει δει το σπίτι και την κατασκευή. Από ένα forum μόνο προβλέψεις μπορούν να γίνουν. Ένας μπακάλικος τρόπος να δεις τι απώλειες έχεις είναι να δεις πόσα kw είναι ο λέβητας σου (αν έχει ατομική θέρμανση). Αν είχε γίνει μελετή θα πρέπει να είναι περίπου +20% από τις πραγματικές απώλειες σου. Αν είχες έναν λέβητα 20kw που με το ζόρι σε κάλυπτε προφανώς τα 7kw δεν θα ζεστάνουν ούτε το μισό σπίτι.
-
Μην ξαναρχίσουμε τη συζήτηση περί kw απόδοσης, να χαρείτε.
Τα 2-8 kw της Nordpeis (ή της Amesti, ξερωγώ) δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τα ... 15 kw που δίνει στις προδιαγραφές της (πχ) μια prity, μην τρελαθούμε κιόλας! -
Λοιπόν αδέρφια να σας πω και εγω τα δικά μου για άπαντες που δεν έχουν πολλά λεφτά. Έψαχνα πέρσι για ξυλόσομπα και μου δίναν τιμές (για ατσάλινες ) για να ζεστάνω χώρο 140 τμ(δύο ορόφων) από 600 ευρώ και πάνω>θεωρούσαν δε θετικό αν η σόμπα είχε σε κάποιο σημείο της μαντέμι.
Σκέφτηκα λοιπόν επειδή θεωρούσαν όλοι θετικό το μαντέμι, γιατί να μην ψάξω μια εξ ολοκλήρου μαντεμένια ξυλόσομπα.Βρήκα λοιπόν μια ελληνική εταιρία στην λητή θεσσαλονίκης ( μένω σε περιοχή της θεσσαλονίκης με θερμοκρασία 3-5 βαθμούς πιο κάτω από αυτην της θεσσαλονίκης). Αγόρασα μια μικρών διαστάσεων ξυλόσομπα σε σχέση με τις ατσάλινες που μου δείχνανε. Τιμή γύρω στα 300 ευρώ !!!!
Λοιπόν καρντάσια ποτέ δεν έχω ζεσταθεί έτσι στην ζωή μου!!! Βασικός κανόνας το στεγνό ξύλο. Και πολύ χαμηλή κατανάλωση ξύλου.Ο πωλήτής μου έλεγε να την καίω με κλειστό τον αέρα παντού όταν ανάψει καλά και ότι θα μου ζεστάνει και τα 140 τμ και εντάξει δεν τον πίστευα και τόσο. Κι όμως.
Και επειδή πέρασα άπειρες ώρες στα φόρουμ και στο νετ για να βρω κάποιους με εμπειρίες, θεώρησα σωστό και εγώ να ενημερώσω για τις δικιές μου.
Καλή τύχη παιδιά!! -
Και κάτι που βοηθάει πολύ.Απλό μπουρί μέσα,μπορείται να βάλετε και ένα πρόσθετο μπουρί που πουλάνε που μοιάζει σαν τρίαινα για μεγαλύτερη απόδοση και ενισχυμένο μπουρί έξω.
-
Ο χρήστης Alexander Anderson έγραψε:
Τελικά παρατάω τις skladova και τις Βαλκανικές σόμπες γενικότερα και παω σε nordpeis vega απο τον ililias. Ελπίζω μονο να ζεσταινει τα 90τμ του σπιτιου ,γιατι αλλιως ο father θα μου την φέρει στο κεφάλιΠοσο βγαινει η σομπα?
Σημερα πρωτη μερα που χρειαστηκε η σομπα πραγματικα. Αναψε μετα τις 16:30 με πρωτερη θερμοκρασια χωρου περιπου 20-21'C.
Η πρωτη ειναι με κλειστο πρωτογενη αερα ( τον απο κατω απο την εστια), αρα καιει με τον αερα που μπαινει πανω απο το τζαμι, δευτερογενη δηλαδη, οπως επισης και απο τις τρυπες απο πισω.
Η δευτερη εχει κλειστη και το δευτερογενη, εμφανη η καυση των καυσαεριων νομιζω απο τον αερα που μπαινει πισω απο τις τρυπουλες στη πλατη.
Θερμοκρασια καυσαεριων στο ενα μετρο απο την εξοδο της σομπας, γυρω στους 300'C.
Θερμοκρασια πλευρικων τοιχωματων απο πετρα, γυρω στους 100'C μεσο ορο. Θερμοκρασια χωρου, 27'C διπλανων χωρων περιπου 23C. Τετραγωνικα κατοικιας-100τμ, μονωμενη 6cm ταβανι, και 3cm τοιχοποιια. Κουφωματα ενεργειακα, 1ος οροφος, το ισογειο κατοικειται στο ημιση. Εξωτερικη θερμοκρασια τωρα, 5'C.Edit: τα πλαινα τοιχωματα εχουνξεπερασει τους 130 βαθμους με αυτη τη καυση και το σπιτι πλησιαζει τους 24.
Ουφ εσκασα!
-
Εγώ λέω ότι με μια σόμπα 90 τμ σπίτιου δεν ζεσταίνονται. Η δικιά μου είναι 9KW και ζεσταίνει επαρκώς 50τ.μ. Θα ζέσταινε και λίγο περισσότερο. Τα 260m3 που δίνει ο κατασκευαστής χλωμό. Αν δεν έχει γίνει μόνωση από ειδικό συνεργείο ή από κατασκευής συννενόηση με τον εργολάβο, το σπίτι έχει απώλειες που δεν φανταζόμαστε...
Και για να πω και τη μλκια μου, νομίζω ότι βρήκα ακόμα πιο φτηνό τρόπο θέρμανσης.... 5 μονάδες των 15 λαμπών= 75 λάμπες κενού. Όσο έχει ήλιο δεν καίμε τίποτα άλλο, και έχουμε και ανοιχτά παράθυρα. Ανάβουμε 2-3 ώρες τη σόμπα και τέλος
-
Ζεσταίνονται τα 90τμ με μια σόμπα αν έχεις αρκετά μεγάλη σόμπα/τζάκι ώστε να καλύψεις τις απώλειες. Το θέμα είναι πως ζεσταίνονται. Αν το σπίτι δεν έχει καλή διαρύθμιση και η σόμπα δεν έχει κανάλια, μάλλον θα έχεις 26 βαθμούς στον χώρο που θα είναι η σόμπα και 19-20 στους πιο απομακρυσμένους χώρους. Αυτό δεν θα το ονόμαζα ακριβώς θερμική άνεση.
Πάντως και εγώ με 7kw ζεσταίνω ένα σαλόνι-κουζίνα 40τμ και τις πολύ κρύες μέρες (όταν είναι κοντά στο 0 η θερμοκρασία) αναγκάζομαι να ανοίξω και το aircondition για να διατηρήσω στους 20 βαθμούς τον χώρο. Και εννοείται δεν σβηνει ποτέ (μόνο για να καθαριστεί). Το υπόλοιπο σπίτι ζεσταίνεται με aircondition με τα οποία πραγματικά έχω βρει την υγεία μου. Τα δωμάτια πάνε από 15 σε 23 βαθμούς σε 30-40 λεπτά. Αν σήκωνε η ηλεκτρική εγκατάσταση ένα aircondition να δουλεύει μόνιμα στο σαλόνι δεν θα σκεφτόμουν καν για σόμπα. Αν σε 5 χρόνια το ρεύμα δεν έχει πάει στο θεό, μπορεί να πάρω την απόφαση να ανεβάσω καινούρια καλώδια και να ζητήσω αύξηση παροχής από τη ΔΕΗ.
Τη σόμπα πάντως την έκανα απόσβεση σε 2 χρόνια.
-
Και πριν από 200 και πλέον σελίδες τα ίδια λέγαμε. To air-condition για εμένα δεν είναι λύση γιατί έχω αλεργικό άσθμα. Η ζέστη δεν είναι ποιοτική και μόλις το σβήσεις πάγωσες. Το ρεύμα ανεβαίνει διαρκώς, όπως και το πετρέλαιο, αέριο κλπ κλπ.
Τα επόμενα χρόνια θα εξελίξω όσο μπορώ το θέμα ηλιακή ενέργεια. Σκέφτομαι το μισό σύστημα να το δώσω σε μπόιλερ και όχι απευθείας σε κυκλοφορία στα καλοριφερ, μήπως και κρατήσει το ζεστό νερό λίγο περισσότερο.
Ο λόγος που έγραψα, είναι επειδή ο φίλος είπε ότι αν δεν ζεσταθεί θα του την περάσει κολάρο ο πατέρας του. Οπότε ας κρατήσει μια καβάντζα σε περίπτωση που το σπίτι έχει απώλειες.
-
Είπαμε κολάρο δεν παίζει εκτός αν είναι body-builder 100 κιλά είναι αυτά
Για τα ηλιακά συμφωνώ, πιστέυω θα παίξουν πολύ στο μέλλον, ειδικά σε συνδιασμό με αντλίες θερμότητας και η χώρα μας προσφέρεται. Αλλά θα πρέπει να έχεις επιφάνεια διαθέσιμη. Όσοι μένουν σε οικοδομές με το ζόρι βρίσκουν χώρο για ηλιακούς θερμοσίφωνες (αν δεν υπήρχε πρόβλεψη). Πόσο μάλλον για κάτι παραπάνω. Εγώ θέλω να φτιάξω μια κατασκευή σε στυλ πανελ-ηλιακού που να χρησιμοποιηεί κυκλοφορητή για να διατηρώ ζεστό μόνο το μποιλερ (το θέμα είναι ότι δεν έχω χώρο για ηλιακό). Για χόμπυ καλό είναι, και αν πετύχει ζεσταίνεσαι κι όλας
-
Ο χρήστης nEK έγραψε:
Θερμοκρασια καυσαεριων στο ενα μετρο απο την εξοδο της σομπας, γυρω στους 300'C.
Θερμοκρασια πλευρικων τοιχωματων απο πετρα, γυρω στους 100'C μεσο ορο. Θερμοκρασια χωρου, 27'C διπλανων χωρων περιπου 23C. Τετραγωνικα κατοικιας-100τμ, μονωμενη 6cm ταβανι, και 3cm τοιχοποιια. Κουφωματα ενεργειακα, 1ος οροφος, το ισογειο κατοικειται στο ημιση. Εξωτερικη θερμοκρασια τωρα, 5'C.Edit: τα πλαινα τοιχωματα εχουνξεπερασει τους 130 βαθμους με αυτη τη καυση και το σπιτι πλησιαζει τους 24.
Αν η θερμοκρασία του θαλάμου καύσης είναι 100-130'C, δευτερογενή καύση δεν μπορεί να έχεις. Κάτι δεν μετράς σωστά.
-
Ο χρήστης politis25 έγραψε:
Λοιπόν αδέρφια να σας πω και εγω τα δικά μου για άπαντες που δεν έχουν πολλά λεφτά. Έψαχνα πέρσι για ξυλόσομπα και μου δίναν τιμές (για ατσάλινες ) για να ζεστάνω χώρο 140 τμ(δύο ορόφων) από 600 ευρώ και πάνω>θεωρούσαν δε θετικό αν η σόμπα είχε σε κάποιο σημείο της μαντέμι.
Σκέφτηκα λοιπόν επειδή θεωρούσαν όλοι θετικό το μαντέμι, γιατί να μην ψάξω μια εξ ολοκλήρου μαντεμένια ξυλόσομπα.Βρήκα λοιπόν μια ελληνική εταιρία στην λητή θεσσαλονίκης ( μένω σε περιοχή της θεσσαλονίκης με θερμοκρασία 3-5 βαθμούς πιο κάτω από αυτην της θεσσαλονίκης). Αγόρασα μια μικρών διαστάσεων ξυλόσομπα σε σχέση με τις ατσάλινες που μου δείχνανε. Τιμή γύρω στα 300 ευρώ !!!!
Λοιπόν καρντάσια ποτέ δεν έχω ζεσταθεί έτσι στην ζωή μου!!! Βασικός κανόνας το στεγνό ξύλο. Και πολύ χαμηλή κατανάλωση ξύλου.Ο πωλήτής μου έλεγε να την καίω με κλειστό τον αέρα παντού όταν ανάψει καλά και ότι θα μου ζεστάνει και τα 140 τμ και εντάξει δεν τον πίστευα και τόσο. Κι όμως.
Και επειδή πέρασα άπειρες ώρες στα φόρουμ και στο νετ για να βρω κάποιους με εμπειρίες, θεώρησα σωστό και εγώ να ενημερώσω για τις δικιές μου.
Καλή τύχη παιδιά!!Τελικά παρατάω τις skladova και τις Βαλκανικές σόμπες γενικότερα και παω σε nordpeis vega απο τον ililias. Ελπίζω μονο να ζεσταινει τα 90τμ του σπιτιου ,γιατι αλλιως ο father θα μου την φέρει στο κεφάλι
Ποσο βγαινει η σομπα?
Σημερα πρωτη μερα που χρειαστηκε η σομπα πραγματικα. Αναψε μετα τις 16:30 με πρωτερη θερμοκρασια χωρου περιπου 20-21'C.
Η πρωτη ειναι με κλειστο πρωτογενη αερα ( τον απο κατω απο την εστια), αρα καιει με τον αερα που μπαινει πανω απο το τζαμι, δευτερογενη δηλαδη, οπως επισης και απο τις τρυπες απο πισω.
Η δευτερη εχει κλειστη και το δευτερογενη, εμφανη η καυση των καυσαεριων νομιζω απο τον αερα που μπαινει πισω απο τις τρυπουλες στη πλατη.
Ουφ εσκασα!
Πες μας και ποια σόμπα είναι.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Αν η θερμοκρασία του θαλάμου καύσης είναι 100-130'C, δευτερογενή καύση δεν μπορεί να έχεις. Κάτι δεν μετράς σωστά.
Δεν ειπα χωρος καυσης πλαινα τοιχωματα ειπα. Τα οποια δεν ειναι τα τοιχωματα του χωρου καυσης.
-
Ανέφερες πλαϊνά τοιχώματα από πέτρα, σε μια σόμπα που βλέπουμε ότι είναι μεταλλική. Επίτηδες το έκανες, για να με μπερδέψεις, πες αλήθεια.
-
Μάλλον είναι αυτή;
http://www.lanordica-extraflame.com/en/ ... egia_p8990Ο χρήστης thednick έγραψε:
Είπαμε κολάρο δεν παίζει εκτός αν είναι body-builder 100 κιλά είναι αυτάΓια τα ηλιακά συμφωνώ, πιστέυω θα παίξουν πολύ στο μέλλον, ειδικά σε συνδιασμό με αντλίες θερμότητας και η χώρα μας προσφέρεται. Αλλά θα πρέπει να έχεις επιφάνεια διαθέσιμη. Όσοι μένουν σε οικοδομές με το ζόρι βρίσκουν χώρο για ηλιακούς θερμοσίφωνες (αν δεν υπήρχε πρόβλεψη). Πόσο μάλλον για κάτι παραπάνω. Εγώ θέλω να φτιάξω μια κατασκευή σε στυλ πανελ-ηλιακού που να χρησιμοποιηεί κυκλοφορητή για να διατηρώ ζεστό μόνο το μποιλερ (το θέμα είναι ότι δεν έχω χώρο για ηλιακό). Για χόμπυ καλό είναι, και αν πετύχει ζεσταίνεσαι κι όλας
Μα και οι σόμπες-τζάκια πρακτικά δεν εφαρμόζονται σε οικοδομές. Φαντάζομαι μιλάμε για μονοκατοικίες ή μεζονέτες στην χειρότερη. Οπότε, ίσως και λάθος μου, θεωρώ δεδομένο την ύπαρξη χώρου.
Λέγαμε παλαιώτερα το μειονέκτημα που έχουν οι σόμπες-τζάκια, για όσους εργάζονται και γυρνάνε σπίτι το μεσημέρι απόγευμα. Έψαξα τον πιο οικονομικό τρόπο να είναι το σπίτι σε μια καλή θερμοκρασία με μηδενικό κόστος λειτουργία(εντάξει καίει λίγο ρεύμα ο κυκλοφορητής). Φέτος θα κάψω λιγότερο από τόνο για να έχω ζεστό το σπίτι όλη μέρα
Ξυλόσομπα