-
Καλησπερα!
Καταρχας να σας συγχαρω για το φορουμ και να σας ευχαριστησω προκαταβολικα για τις απαντησεις σας.Πηρα το διπλωμα μου πριν σχεδον ενα μηνα. Απο τοτε κυκλοφωρω αρκετα συχνα αλλα ακομα ποτε μονος οχι γιατι φοβαμαι η δεν ξερω αλλα γιατι δε το θελω. Να σημειωσω οτι ακομα δεν εχω ασφαλεια στο ονομα μου και δεν γνωριζω τι επιπτωσεις εχει αυτο. Δευτερον δεν εχω βαλει ακομα το 'Ν' και σκεφτομαι να μην το βαλω καθολου γιατι κατα την ταπεινη μου αποψη 'προκαλει' τον αλλο, ειναι σαν να του λες δεν ξερω να οδηγω. Θα μου πειτε πολυ σωστα οτι προειδοποιει για πιθανο λαθος μου ωστε ο αλλος να δειξει την απαιτουμενη προσοχη και υπομονη. Ναι υπο αυτες τις συνθηκες θα το εβαζα αλλα στην Ελλαδα που ο καθενας κανει οτι θελει στο δρομο νομιζω οτι το μονο που θα κερδισω ειναι να με αντιμετωπιζουν επιθετικα για να ξεφυγουν.
Δειλα δειλα αλλα χωρις καθολου φοβο χτες και σημερα το βραδυ αποφασισα να βγω μια βολτα αρκετα μεγαλη σε δρομους που πανω κατω ξερω και τα εβγαλα περα εξαιρετικα. Αυτο που σκεφτομαι ειναι αν ειμαι ετοιμος να βγω μονος μου η αν πρεπει να περιμενω. Μπορει να μην εχω πολλες ωρες στο τιμονι αλλα πιστευω οτι μονο ετσι μονος μου δηλαδη θα 'μαθω'/Ειμαι σιγουρος οτι πολλοι απο σας θα βαλθειτε να με 'δικασετε' και θα με θεωρησετε ανωριμο...
-
Καλησπερα!
Καταρχας να σας συγχαρω για το φορουμ και να σας ευχαριστησω προκαταβολικα για τις απαντησεις σας.Πηρα το διπλωμα μου πριν σχεδον ενα μηνα. Απο τοτε κυκλοφωρω αρκετα συχνα αλλα ακομα ποτε μονος οχι γιατι φοβαμαι η δεν ξερω αλλα γιατι δε το θελω. Να σημειωσω οτι ακομα δεν εχω ασφαλεια στο ονομα μου και δεν γνωριζω τι επιπτωσεις εχει αυτο. Δευτερον δεν εχω βαλει ακομα το 'Ν' και σκεφτομαι να μην το βαλω καθολου γιατι κατα την ταπεινη μου αποψη 'προκαλει' τον αλλο, ειναι σαν να του λες δεν ξερω να οδηγω. Θα μου πειτε πολυ σωστα οτι προειδοποιει για πιθανο λαθος μου ωστε ο αλλος να δειξει την απαιτουμενη προσοχη και υπομονη. Ναι υπο αυτες τις συνθηκες θα το εβαζα αλλα στην Ελλαδα που ο καθενας κανει οτι θελει στο δρομο νομιζω οτι το μονο που θα κερδισω ειναι να με αντιμετωπιζουν επιθετικα για να ξεφυγουν.
Δειλα δειλα αλλα χωρις καθολου φοβο χτες και σημερα το βραδυ αποφασισα να βγω μια βολτα αρκετα μεγαλη σε δρομους που πανω κατω ξερω και τα εβγαλα περα εξαιρετικα. Αυτο που σκεφτομαι ειναι αν ειμαι ετοιμος να βγω μονος μου η αν πρεπει να περιμενω. Μπορει να μην εχω πολλες ωρες στο τιμονι αλλα πιστευω οτι μονο ετσι μονος μου δηλαδη θα 'μαθω'/Ειμαι σιγουρος οτι πολλοι απο σας θα βαλθειτε να με 'δικασετε' και θα με θεωρησετε ανωριμο...
-
Καλησπερα!
-
Φιλτατε σε καμια 20αρια μερες παει κανας χρονος που εχω διπλωμα....
Δεν θα διαφωνησω σε τιποτα με τα παραπανω, ξεκινα απο δρομους που ξερεις και μετα αρχισε να επεκτεινεσαι, αλλα καλο θα ηταν να το βαλεις το Ν.. Περαν του οτι οι απο πισω σου οδηγοι μπορει τελικα να δειξουν προσοχη και κατανοηση (εγω τουλαχιστον για οσο το εχω δεν μου εχουν κορναρει αν καθυστερω) ειναι και υποχρεωτικο να το εχεις 1 χρονο στο αυτοκινητο... -
Και το Ν είναι υποχρεωτικό (και κάνεις λάθος, να δεις οτι η πλειοψηφία θα σε προσέχει πιο πολύ, όλοι κρατάνε μια πισινή μη τους τη κάνει ο νέος) και το να ασφαλιστείς είναι υποχρεωτικό και μάλιστα με επέκταση της ασφάλειας για νέο οδηγό για κάποιο χρονικό διάστημα (δεν ξέρω ακριβώς, παλιά νομίζω ήταν για ένα χρόνο ή μέχρι τα 23, αν είσαι μικρός). Οι συνέπειες που δεν είσαι ασφαλισμένος μπορεί υπο συνθήκες (ακόμα και σε περίπτωση που ουσιαστικά δε θα φταις, τυπικά όμως θα έχεις ευθύνη) να είναι και ολέθριες, χωρίς καμιά υπερβολή.
Συμβουλή μου είναι να περιμένεις λίγο ακόμα πριν βγεις μόνος στο δρόμο και να έχεις πάντα κάποιον έμπειρο δίπλα σου να σε καθοδηγεί. Καλά, για ζώνες, φλας, καθρέπτες, προτεραιότητες, κινητό κτλ δε χρειάζεται καν να μιλήσω, αυτά είναι αυτονόητα πιστεύω.
-
Κατ'αρχας καλωσηρθες στο φορουμ
Για τους προβληματισμους σου, ολοι νιωθαμε καπως αβολα στην αρχη. Εγω εχω 2 χρονια τωρα το διπλωμα και τον 1ο χρονο ειχα παντα το 'Ν' και κανεις δε μου φερθηκε ασχημα, αντιθετως θα δειξουν κατανοηση οι υγιως σκεπτομενοι ανθρωποι αν αργεις πχ σε ενα παρκαρισμα η σου σβησει στο φαναρι. Αν ειναι μ@@κας ο απο πισω την ιδια συμπεριφορα θα εχει, ειτε το εχεις το 'Ν' ειτε οχι Α! εχει κ προστιμο 35€ αν δεν το εχεις, αλλα αυτο ειναι το λιγοτερο.
Το σημαντικοτερο ομως ειναι να οδηγεις μονος σου. Μονο ετσι θα ψηθεις, παιρνοντας αποφασεις μονος χωρις το 'σκονακι' απο το γονιο. Υπαρχουν κ γονεις που ειναι πολυ πιεστικοι κ αγχωνουν το παιδι, οποτε ενας λογος παραπανω να οδηγει ενας νεος μονος του. Δε γινεται εξαλλου να τα κανουμε ολα σωστα απο την αρχη, μεσα απο τα λαθη μας μαθαινουμε οσο μεγαλοι ή εμπειροι κ να ειμαστε
EDIT
Για την ασφαλεια, εφοσον δεν ειναι το οχημα στο ονομα σου πρεπει να πανε οι γονεις σου στην ασφαλιστικη και να πληρωσουν ενα 'επασφαλιστρο' που ειναι η καλυψη για οδηγους κατω των 23 ή που εχουν διπλωμα για λιγοτερο απο 3 χρονια.
-
Μεχρι να παρεις την ασφαλεια καλυτερα να προτιμησεις την συγκοινωνια ή κανενα ταξι γιατι και να μην φταις θα πληρωσεις, βαλε και το 'Ν'ικολακη πισω για να σε προσεχουν οι αλλοι και να κρατανε μια αποσταση και οπως πολυ σωστα αναφερθηκε πανω να υπαρξει μια κατανοηση σε κανα σβησιμο ή στο παρκαρισμα.
Το διπλωμα το εχω 3 χρονακια και το πρωτο χρονο ημουν με το 'Ν' πισω, δεν αντιμετωπισα κανενα προβλημα απο καποιον οδηγο και σε καποοιο δυσκολο σχετικα παρκαρισμα ειχα την κατανοηση του πισω που περιμενε
Εχε και καποιον εμπειρο για συνοδηγο στην αρχη και τσουκου τσουκου θα αποκτησεις σιγα σιγα μια σχετικη εμπειρια. Και στην οδηγηση δεν λες ποτε οτι ξερεις, ΠΑΝΤΑ θα Μαθαινεις -
Οταν εχεις N ακομα και με 150 σε στενο να πηγαινεις (που λεει ο λογος) θα βρεθει παντα ενας μ@λακας που θα θελει να σε περασει, δε ξερω τι τους πιανει με το Ν , εγω προσωπικα το ειχα βγαλει σχετικα νωρις γιατι ειχα φριξει
-
Άστον να σε περάσει, πού είναι το πρόβλημα σ' αυτό?
-
τωρα κανενα αλλα τοτε με αγχωνε πολυ μαλιστα , δεν ειχα εξοικειωθει και με την αλλαγη λωριδων (μονο τερμα δεξια τους θελουν τους νικολακηδες )
δε ξερω.. συνεχιζω να ειμαι πολυ κατα του Ν, εκτος αν καποιος θεωρει οτι εχει σοβαρο προβλημα
καποιες στιγμης υπηρχε κατανοηση απο τους αλλους οδηγους λογω Ν, αλλα συνηθως ηθελαν να φυγεις αμεσως απο μπροστα τους, ακομα και σε στενους δρομους μαλλον απαιτουσαν να τσακιστεις να βρεις το χωρο να κανεις στην ακρη
οταν το εβγαλα ειδα μεγαλη διαφορα στην αντιμετωπιση.. δεν ηθελα να το βγαλω , αλλα αναγκαστηκα
μαλιστα θυμαμαι και το πατερα μου να μου λεει οτι ολοι κατι παθαινουν με το Ν (μιας και μοιραζομασταν το ιδιο αυτοκινητο και το αφηνε κι αυτος πανω)
-
Τι να σου πω, μπορεί να έχει να κάνει με το οτι εγώ έβαλα το Ν κατά τι παλαιότερα από εσένα.
Πάντως το κράτησα επίτηδες κανα 3άρι χρόνια. Εκεί να δεις 'κηδείες' που έκανε ο Ν-ικολάκης. Από κει που δεν το περίμεναν τους ερχοταν.
-
Ο χρήστης DUKE69 έγραψε:
Πηρα το διπλωμα μου πριν σχεδον ενα μηνα. Απο τοτε κυκλοφωρω αρκετα συχνα αλλα ακομα ποτε μονος οχι γιατι φοβαμαι η δεν ξερω αλλα γιατι δε το θελω.Απέφυγε τους γονείς. Ειδικά οι πατεράδες μπορεί να γίνουν έως και επικίνδυνοι. Μόνο φίλους που εμπιστεύεσαι.
Να σημειωσω οτι ακομα δεν εχω ασφαλεια στο ονομα μου και δεν γνωριζω τι επιπτωσεις εχει αυτο.
Ούτε εγώ είχα. Και ένας καλός κυριούλης έκρινε σκόπιμο να πέσει πίσω μου ενώ ήμουν σταματημένος σε φανάρι. O ασφαλιστής μου είπε ότι μπορούσαμε επιτόπου να συμπληρώσουμε στην υπάρχουσα ασφάλεια (στο όνομα του πατέρα μου) το επασφάλιστρο για νέο οδηγό αλλά δεν ξέρω αν θα έδειχνε την ίδια προθυμία αν έφταιγα εγώ για το ατύχημα. Καλύτερα ξεκαθάρισέ το να είσαι ήσυχος.
Δευτερον δεν εχω βαλει ακομα το 'Ν' και σκεφτομαι να μην το βαλω καθολου γιατι κατα την ταπεινη μου αποψη 'προκαλει' τον αλλο, ειναι σαν να του λες δεν ξερω να οδηγω.
Νομίζω ότι ακριβώς το αντίθετο ισχύει. Όταν υπάρχει το 'Ν', η κατανόηση είναι απείρως περισσότερη. Μην το σκέφτεσαι καν. Έτσι και αλλιώς παίζει πρόστιμο. Έναν φίλο μου τονε ίχαν γράψει τρεις μέρες πριν κλείσει χρόνο
Δειλα δειλα αλλα χωρις καθολου φοβο χτες και σημερα το βραδυ αποφασισα να βγω μια βολτα αρκετα μεγαλη σε δρομους που πανω κατω ξερω και τα εβγαλα περα εξαιρετικα. Αυτο που σκεφτομαι ειναι αν ειμαι ετοιμος να βγω μονος μου η αν πρεπει να περιμενω. Μπορει να μην εχω πολλες ωρες στο τιμονι αλλα πιστευω οτι μονο ετσι μονος μου δηλαδη θα 'μαθω'
Αυτό συνέχισε να κάνεις
-
εγω εχω εδω και 13 χρονια διπλωμα.στην αρχη δεν ειχα δικο μου αμαξι αλλα!εμενα σε χωριο κι εκει οταν αγορασαν αυτοκινητο οι γονεις μου το ξεσκιζα στις βολτες και εγινα καλος οπως το θεωρουσα εγω τουλαχιστον.οταν ομως πηγα αθηνα ειδα το χριστο φανταρο να μην πολυλογω σκετο τρελοκομειο,αλλα σε κανει πολυ καλο οδηγο στην πολη.πλεον οδηγω ωριμα μετα απο ολα αυτα.με λιγα λογια η εμπειρια ερχεται με τα χρονια και το Ν καλα θα κανετε να το βαζεται οσοι μενετε σε πολη να ειστε καλυμενοι και νομικα.οσοι μενετε στο χωριο αλλη φαση λιγα χιλιομετρα καθε μερα και θα συνηθησετε αρκει να τηρειτε τον κωδικα οσο γινετε.μυαλο και σωμα προσηλωμενο στην οδηγηση και το πνευμα του σουμαχερ μονο στο playstation!!
-
Ο χρήστης sacracer έγραψε:
.... το ξεσκιζα στις βολτες και εγινα καλος οπως το θεωρουσα εγω τουλαχιστον.οταν ομως πηγα αθηνα ειδα το χριστο φανταρο να μην πολυλογω σκετο τρελοκομειο,αλλα σε κανει πολυ καλο οδηγο στην πολη....Χαχα, κι εγώ έβγαλα δίπλωμα καλοκαίρι σε επαρχία και ενώ είχα οδηγήσει μέχρι και σε γερμανική autobahn, στην Αθήνα φοβόμουνα. Ο πατέρας μου χωρίς να μου το πει με δοκίμασε ένα βράδυ σε στενά να σιγουρευτεί ότι σταματάω και κοιτάω και την άλλη μέρα μου είπε πάρε το αυτοκίνητο και πήγαινε σπίτι εγώ έχω δουλειά και δεν ξέρω πότε θα γυρίσω. Μα, τι, πως, εγώ, μόνος μου;;;; Ναι τώρα αλλιώς αυτοκίνητο δεν σου ξαναδίνω. Αναγκαστικά λοιπόν.... και αφού επιβίωσα του σόκ της πλατείας Ομονοίας άρχισα από την άλλη μέρα να παίρνω το αυτοκίνητο μόνος μου.
Επειδή είχαμε πολλά αυτοκίνητα δεν ξέρω σε ποιο το είχα το Ν. Αλλά το είχα για λίγο καιρό μέχρι που αισθάνθηκα άνετος. Μετά ή το έβγαλα ή αδιαφόρησα, δε θυμάμαι, πάντως κάποτε έπεσε και δεν το ξαναέβαλα. Θεωρώ ότι καλό και για σένα και για τους άλλους είναι να το βάλεις.
Μην οδηγάς ανασφάλιστος.... γιατί αυτό είσαι αν δεν έχεις κάλυψη λόγω ηλικίας. -
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
Οταν εχεις N ακομα και με 150 σε στενο να πηγαινεις (που λεει ο λογος) θα βρεθει παντα ενας μ@λακας που θα θελει να σε περασει, δε ξερω τι τους πιανει με το Ν , εγω προσωπικα το ειχα βγαλει σχετικα νωρις γιατι ειχα φριξειΑυτό το παθαίνω όποτε βγαίνω έξω με το βάτραχο. Μάλλον θα νομίζουν οτι είναι σαράβαλο που δέν μπορεί να κουνηθεί ή οτι το οδηγεί κανας μπάρμπας. Όσο είχα το Ν δέν θυμάμαι κάτι τέτοιο. Βέβαια τότε είχαν τη μισή κίνηση οι δρόμοι απ ότι τώρα.
-
Ωραίο θέμα, αφού θυμίζει περίεργες καταστάσεις σε όλους μας.
Αφού είχα πάρει δίπλωμα έκανα κάτι χρονάκια να οδηγήσω σε τακτική βάση. Κάποια στιγμή και αφού είχα δώσει δείγματα, ενημερώθηκα ότι το αυτοκίνητο με περίμενε 'εκεί'. Ε, το 'εκεί' ήταν μια μαμημένη ανηφόρα διπλής κατεύθυνσης στην Καστέλα (όχι επίτηδες, εκεί βρέθηκε θέση στάθμευσης) κλίσης 30-40 μοιρών, απ' όπου έπρεπε να το πάρω, να στρίψω και να κατέβω αντίστοιχη κατηφόρα, βγαίνοντας σε κεντρικό δρόμο χωρίς φανάρι, να κάνω έναν τεράστιο κύκλο και μετά να το παρκάρω σε έναν από τους στενότερους δρόμους (το πολύ 20 εκ. από κάθε πλευρά) με παρκαρισμένα και στις δύο μεριές. Λες και μου έκανε φάρσα ο Clarkson.
-
Καταρχας να σας ευχιαριστησω ολους για τις πολλες και ενδιαφερουσες απαντησεις. Το γνωριζω οτι και το Ν και η ασφαλεια ειναι υποχρεωτικα. Για ασφαλεια δεν το συζητω καν ειναι θεμα ημερων. Σχετικα με αυτο που εειμε ενας φιλος να μην βγαινω με γονεις και να εμπιστευομαι μονο φιλους τεινω να συμφωνησω. Παρ΄ολο που ο πατερας μου ειναι προτυπο οδηγου, ειναι ολη μερα στο δρομο λογο δουλειας πολλες φορες διαφωνω μαζι του. Πολλες φορες γινεται πολυ κουραστικος μου αναφερει καθε στοπ, φαναρι, μεγαλο δρομο που απαιτει προσοχη και λοιπα. Για να ειμια ειλικρινης προτιμω να βγαινω μονος μου τωρα στην αρχη και στην τελικη και μπινελικι θα φαω και κορναρισμα οπως ολοι δεν αγχωνωμαι καθολου για αυτο.
-
Ο χρήστης DUKE69 έγραψε:
Καταρχας να σας ευχιαριστησω ολους για τις πολλες και ενδιαφερουσες απαντησεις. Το γνωριζω οτι και το Ν και η ασφαλεια ειναι υποχρεωτικα. Για ασφαλεια δεν το συζητω καν ειναι θεμα ημερων. Σχετικα με αυτο που εειμε ενας φιλος να μην βγαινω με γονεις και να εμπιστευομαι μονο φιλους τεινω να συμφωνησω. Παρ΄ολο που ο πατερας μου ειναι προτυπο οδηγου, ειναι ολη μερα στο δρομο λογο δουλειας πολλες φορες διαφωνω μαζι του. Πολλες φορες γινεται πολυ κουραστικος μου αναφερει καθε στοπ, φαναρι, μεγαλο δρομο που απαιτει προσοχη και λοιπα. Για να ειμια ειλικρινης προτιμω να βγαινω μονος μου τωρα στην αρχη και στην τελικη και μπινελικι θα φαω και κορναρισμα οπως ολοι δεν αγχωνωμαι καθολου για αυτο.Αν ειχα να διαλεξω απο τους δυο ,φιλους και πατερας,θα ακουγα τον πατερα.Μην παρασυρεσαι απο τους φιλους που εχουν μονο τον ενθουσιασμο,ετσι εχουν γινει οι μεγαλυτερες ζημιες.Ο πατερας σου ,ειδικα αν ηταν ο μονος οδηγος στην οικογενεια,προσπαθει να σου μεταδωσει την εμπειρια του.Δεν ειναι ευκολο και θα σου φαινεται κουραστικος αλλα η οδηγηση ειναι πολυ επικινδυνο πραγμα αν δεν προσεχεις.
-
Άλλωστε το φρένο του συνοδηγού είναι ό,τι πρέπει για ιστορίες μετά.
-
O καθένας έχει ωραίες και διαφορετικές εμπειρίες βλέπω
Εγώ ξεκίνησα να οδηγώ το καλοκαίρι του 2003. Το δίπλωμα δεν το είχα ακόμα στα χέρια μου, υπήρχε στην οικογένεια ένα αυτοκίνητο που δεν το χρησιμοποιούσε κανείς και οι γονείς λείπανε σε ταξίδι...
Φεύγοντας μου είπαν 'Μην πάρεις το αυτοκίνητο μόνος σου'! Εγώ ειλικρινά ούτε καν που το είχα σκεφτεί αλλά όπως καταλαβαίνετε μου έβαλαν φυτιλιές. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο αυτοκίνητο δεν το είχα οδηγήσει ποτέ, ήταν όμως αυτόματο, όποτε τα πράγματα γίνονταν αρκετά πιο απλά. Έτσι, ενώ κάποια στιγμή κανονίζαμε για καφέ με έναν φίλο μου, που οδηγούσε κανα δυο χρόνια και ήταν καλός οδηγός (συμπτωματικά είναι αυτός που τον έγραψαν για το Ν τρεις μέρες πριν κλείσει χρόνο), του ανέφερα την ιστορία και με παρακίνησε να το πάρουμε μαζί. Πήρα τηλέφωνο τους γονείς και τους είπα ψέματα ότι ήδη είχα πάρει το αυτοκίνητο, είδα ότι το πήραν ψύχραιμα (απλά με ρώτησαν αν τράκαρα ) οπότε πλέον είχα και την άδειά τους.
Η Πάτρα, προφανώς, έχει πολύ καλύτερες συνθήκες για έναν νέο οδηγό από την Αθήνα. Ήρθε ο φίλος μου (κράτησε και τη θέση parking με το δικό του), μπήκαμε μέσα και ξεκινήσαμε σιγά σιγά για Ρίο (είναι γύρω στα 10-15 χλμ). Έβαλα πρώτη φορά βενζίνη - τρομερή εμπειρία - και έκανα και τα πρώτα μου παρκαρίσματα (τα σημάδια για το παρκάρισμα του εκπαιδευτικού δούλεψαν άψογα). Μαζέψαμε και μια φίλη από το δρόμο και απολαύσαμε πολύ ωραίες βολτούλες, ήρεμα, χαλαρά και πολύ προσεκτικά. Πολύ σύντομα του πήρα τον αέρα και τους επόμενους μήνες έγραψα αρκετά χιλιόμετρα στα όρια του νομού.
Ο καλός μου πατερούλης ήταν ο πιο εκνευριστικός συνοδηγός που θα μπορούσα να έχω. Σκέτη απογοήτευση. Το θεωρούσα πάντα και τον θεωρώ εξαιρετικό οδηγό, αλλά στο δεξί κάθισμα αποδείχτηκε επικίνδυνος. Αποκορύφωμα το ότι μου τράβηξε χειρόφρενο ΔΥΟ φορές (τη μία σε πάρκινγκ super market επειδή νόμιζε ότι θα πέσω σε ένα παρκαρισμένο από το οποίο είχα απόσταση πάνω από ένα μέτρο) και την άλλη σε μια αρκετά πιο επικίνδυνη περίσταση. Όπως είναι λογικό έφαγε ban διαρκείας. Περιττό να σας πω ότι τα επόμενα χρόνια έγινα ο πιο πρόθυμος της παρέας στο να συνοδεύω νέους και νέες οδηγούς στις πρώτες τους βόλτες και κατά γενική ομολογία είμαι ιδανικός για τη δουλειά, με εμπιστεύονται πλέον και στα αδέλφια τους.
Προβληματισμοι νεου οδηγου.