-
Ο χρήστης harlek έγραψε:
Χεχε, οχι. Punto με 8βάλβδιο F.I.R.E. κι έχουν πάθει ακριβώς το ίδιο φίλοι με Astra 1.4 16v, Citroen AX 950cc, Cinquecento 900cc και Seicento 900cc. Έχω ακουστά πάντως και για τα Rover από κάτοχο συνεργείου.Το σφίξιμο της κεφαλής είναι κάτι παραπάνω από επιστήμη και όχι σφίξιμο σε 10 βίδες.
-
Ο χρήστης harlek έγραψε:
Χεχε, οχι. Punto με 8βάλβδιο F.I.R.E. κι έχουν πάθει ακριβώς το ίδιο φίλοι με Astra 1.4 16v, Citroen AX 950cc, Cinquecento 900cc και Seicento 900cc. Έχω ακουστά πάντως και για τα Rover από κάτοχο συνεργείου.Το σφίξιμο της κεφαλής είναι κάτι παραπάνω από επιστήμη και όχι σφίξιμο σε 10 βίδες.
-
Ο χρήστης harlek έγραψε:
-
υπερβολες.
για εναν καλο μαστορα ειναι ρουτινα.
10 βιδες που τις σφιγγεις με ενα ροποκλειδο με καποια σειρα βεβαια,σιγα την επιστημη. -
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Το σφίξιμο της κεφαλής είναι κάτι παραπάνω από επιστήμη και όχι σφίξιμο σε 10 βίδες.
Τι εννοείς; Μιλάω πάντως για αυτοκίνητα που δεν είχαν ξανανοιχτεί, οπότε η κεφαλή ήταν σφιγμένη από το εργοστάσιο.
-
Ο χρήστης harlek έγραψε:
Το σφίξιμο της κεφαλής είναι κάτι παραπάνω από επιστήμη και όχι σφίξιμο σε 10 βίδες.
Τι εννοείς; Μιλάω πάντως για αυτοκίνητα που δεν είχαν ξανανοιχτεί, οπότε η κεφαλή ήταν σφιγμένη από το εργοστάσιο.
-
Εννοώ ότι όλες οι κεφαλές - περπατάνε - επάνω στο μπλόκ κυρίως λόγω διαφορετικού βαθμού διαστολής
( Μαντέμι / αλουμίνιο ) -
Αν έχεις δεί πως σφίγγουν τα καπάκια σε γραμμή παραγωγής θα σου φύγει η απορία, όσα δε μοτέρ είναι οριακά στην αντοχή της φλάτζας καταρρέουν από μόνα τους ( Rover Engine K series )
-
Σε αλουμινένια μπλόκ / καπάκια χρειάζεται ξανασφίξιμο μετά τις 80-100.000 χλμ αν το μοτέρ έχει ποιοτικά υλικά, αν είναι φθηνή η κατασκευή από υλικά και με ελάχιστες κόντρες χρειάζεται σφίξομο νωρίτερα γιατί παραμορφώνεται το μπλόκ και το καπάκι από τους κύκλους θέρμανσης / ψύξης
-
Ανάλογα με την ποιότητα της χρησιμοποιούμενης φλάτζας, πόσα μοτέρ μικρομεσαίων μοντέλων της περασμένης 5ετίας χρησιμοποιούσαν από το εργοστάσιο φλάτζες τύπου MLS ?
Μη σου φαίνεται τίποτα περίεργο, το κάθε μοτέρ έχει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του από κατασκευής, λόγω σχεδίασης, κοστολογίου, τρόπου κατασκευής κλπ άλλες πολλές λεπτομέρειες που καθιστούν ένα μοτέρ αθάνατο ή ζημιάρικο.
-
-
Ο χρήστης harlek έγραψε:
Στα Φιατ που αναφερεις, ο κωδικος της φλαντζας απο το εργοστασιο εχει αλλαξει 3 φορες, με οτι σημαινει αυτο.
-
Ο χρήστης italakias έγραψε:
υπερβολες.
για εναν καλο μαστορα ειναι ρουτινα.
10 βιδες που τις σφιγγεις με ενα ροποκλειδο με καποια σειρα βεβαια,σιγα την επιστημη.Αυτή η ρουτίνα είναι που κάνει τις πατάτες στα συνεργεία, για τί αν ένα καπάκι έχει βίδες Torque to yield και ο κατασκευαστής λέει ότι θέλουν άλλαγμα, αλλά οι γνήσιες έχουν 25€ η μία Χ 10 = 250€ ο μάστορας της ρουτίνας πέρνει από έξω με 35€ ( αν έχει φιλότιμο και τις αλλάξει και δεν πεί δεν βαριέσαι τίποτα δεν έχουν ) που είναι από άλλο κράμα και χρειάζεται άλλη ροπή σφιξίματος και άλλες μοίρες, ποιός έχει το δίκηο ? Ο κατασκευαστής του μοτέρ ή ο aftermarket κατασκευαστής ? Γιατί σε 10-20.000 χλμ η φλάτζα θα ξανακαεί, και τότε δεν θα φταίει ο μάστορας και η ρουτίνα του, αλλά ο πελάτης, γιατί έτσι θα τον πείσει ο μάστορας, ότι το ζόρισε, ότι το άφησε χωρίς νερά, και θα βγάλει την ευθύνη από πάνω του.
Σοβαρευτείτε και ακολουθείται τις οδηγίες του ηλίθιου που έφταιξε το αυτοκίνητο σας και τις προδιαγαφές του, θα σας κοστίζει φθηνότερα, και ειδικά εσύ άσε τις Ελληνικούρες και άλλαξε κανένα λάστιχο και κανένα τακάκι που θα μου πείς σιγά την επιστήμη, όχι, εσύ είσαι ο επιστήμονας και οι άλλοι είναι βλάκες, σήμερα που είναι του Αγίου Πνεύματος, μακάρι να σε φωτίσει για να μη μας πετάς κοτσάνες.
Φιλάκια, Πάνος.
-
αν ένα καπάκι έχει βίδες Torque to yield και ο κατασκευαστής λέει ότι θέλουν άλλαγμα, αλλά οι γνήσιες έχουν 25€ η μία Χ 10 = 250€Σε τι αμαξι-κινητηρα? Εχω την εντυπωση στον 1.4 TU του ΖΧ κοστισαν 9-10€.
ειδικά εσύ άσε τις Ελληνικούρες και άλλαξε κανένα λάστιχο και κανένα τακάκι που θα μου πείς σιγά την επιστήμη
-
μαλιστα.
ακου για να μαθεις,τ**ο σφιξιμο στο καπακι μπορει να ηταν επιστημη ** ,κατι δεν μου καθεται καλα με την λεξη, πριν αρκετες δεκαετιες αλλα τωρα ειναι ρουτινα.
αυτο με τις βιδες που εγραψες(αν ισχυει για ολα τα μοτερ) μπορει να ειναι σωστο αλλα δεν εχει να κανει με τον ορο επιστημη αλλα με το ποσο τιμιος ειναι ο μηχανικος στην δουλεια του.εκτος αν θεωρεις οτι η αγορα 10 βιδων θεωρηται επιστημη.
θα σε στεναχωρησω αλλα το επαγγελμα του μηχανικου αυτοκινητων δεν ειναι επιστημη παρα μια τεχνη οπως ειναι και το επαγγελμα του υδραυλικου,του ψυκτικου ,του καλουπατζη κτλ
δεν ειμαι επιστημονας οπως εγραψες ειρωνικα ,ειμαι χειριστης χωματουργικων μηχανηματων.
ειπα εγω οτι ειναι βλακες οι αλλοι;τακακια αλλαξα προσφατα,ξερει αυτος ,μενουν τα λαστιχα και κατι ψιλα ,θα τα αλλαξω οποτε μου κανει κεφι.
μην προσπαθεις να αποδειξεις συνεχεια οτι εισαι καλος μαστορας,ασε να το πουν οι πελατες σου.
οσο για τις Ελληνικουρες μου που εγραψες θα σου πω οτι ειναι δικαιολογημενο αποτελεσμα απο την τακτικη των καταστηματων ανταλλακτικων και μηχανικων αυτοκινητων(γιατρων) που εχουν κανει κομμα μεταξυ τους και αρμεγουν τους ασθενεις , εκμεταλευομενοι τον φοβο τους, ο οποιος φοβος υπαρχει λογο τρομοκρατιας απο τους γιατρους για ενδεχομενο θανατο του ασθενους.
τα χω φαει στην μαπα σαν ιδιοκτητης μηχανηματων και τα συνεργεια και τα ανταλλακτικα.
δεν μπορω να κανω και αλλιως.ειμαι ο ιταλακιας και μολις τελειωσα ,γεια χαρα.
-
μην προσπαθεις να αποδειξεις συνεχεια οτι εισαι καλος μαστορας,ασε να το πουν οι πελατες σου.
Αδερφέ εδώ έχασες, δεν έχω συνεργείο αυτοκινήτων, οπότε ?
Ναι είμαι καλός μάστορας, είμαι και μηχανικός, με σπουδές στην Αγγλία, Nautical engineering, και ταξίδεψα μέχρι 2ος μηχανικός, τα τελευταία 28 χρόνια διατηρώ μηχανουργείο κατασκευής ρομποτικών μηχανών συσκευασίας, αν δεν ήμουνα καλός μάστορας δεν θα έφτιαχνα μηχανές σε όλες τις πολυεθνικές και μεγάλες Ελληνικές βιομηχανίες. Έχω 6 αυτοκίνητα και τα φτιάχνω μόνος μου για το κέφι μου. Τέλος μέχρι εδώ τι είμαι και τι κάνω.
Στο δια ταύτα τώρα, το σφίξιμο του καπακιού είναι επιστήμη όχι όμως στο χώρο του συνεργείου επισκευών, εκεί πρέπει να ακολουθούν αυστηρά τις οδηγίες, η επιστήμη είναι στο χώρο της εξέλιξης της μηχανικής των ΜΕΚ ( υλικά, βίδες, τρόποι σφιξίματος, υλικά φλατζών, έξυπνες φλάτζες με ενσωματωμένους knock sensors, και άλλα πάρα - πάρα πολλά γύρω από το σφίξιμο των καπακιών )
-
ερχεσαι στα λογια μου ρε φιλε.
και βεβαια αυτοι που εξελισουν τους κινητηρες στα εργοστασια κανουν επιστημη ,αλλωστε εχουν και τα καταλληλα διπλωματα και οχι ενα απλο πτυχιο μηχνικου αυτοκινητων.
εγω αναφερθηκα στην διαδικασια σφιξιματος στο καπακι σε ενα απλο συνεργειο οτι ειναι ρουτινα και οχι επιστημη αφου η ολη διαδικασια εχει να κανει με 2-3 βασικα πραγματα που τα γνωριζουν ολα τα συνεργεια και οχι με την ερευνα και τις μελετες σε οτι εχει να κανει με την εξελιξη ενος κινητηρα γενικοτερα και που απαιτει αλλες γνωσεις πιο ειδικες .
εκει φυσικα μπορουμε να μιλαμε για επιστημη. -
Συμφωνώ, το σφίξιμο είναι ρουτίνα φτάνει αυτός που το σφίγγει να ξοδεύει 3 λεπτά από τον χρόνο του για να διαβάσει τις οδηγίες της φλάντζας και για τα μπουλόνια που χρησιμοποιεί.
Πολλές φορές δεν διαβάζουν τίποτε, τα σφίγγουν με λάθος τρόπο και μετά 'φταίει ο πελάτης που ζέστανε το αμάξι'.
-
Και εγώ συμφωνώ.
Εχω δει να τρίβουν το καπάκι με σμυριγδόπανο χοντρό και να λένε ότι αν βάλουν γράσο στην φλαντζα 'θα κάτσει καλά'
Εχω δει να ακουμπάνε το καπάκι σε σιδερένιο πάγκο και να το πιέζουν διαγώνια, να δουν αν έχει πετσικάρει...
Εχω δει επείσης να έχουν μία μεγάλη λίμα και να 'πλανίζουν' το καπάκι. Και όλοι αυτοί να έχουν διπλώματα μηχανικού αυτοκινήτων. Μάλιστα, αν κάποιος μηχανικός προσπαθούσε να βρει προδιαγραφές και το έψαχνε περισσότερο, τον φώναζαν κοροϊδευτικά 'Επιστήμονα'.
Επειδή λοιπόν, έχω σπουδάσει και εγώ μηχανικός αυτοκινήτων και η σχέση μας με την λίμα, στα εργαστήρια, ήταν το ίσιωμα μίας μολυβένιας πλάκας 10 Χ 5 εκατοστά...και οι μισοί δεν μπορούσαμε να την ισιώσουμε και επειδή παρακολουθούσα τον καθηγητή, όταν δίδασκε θεωρία στον χώρο των εργαστηρίων, λέω με σιγουριά ότι τις παραπάνω μεθόδους δεν τις διδάχτηκε κανείς σε σχολή...αλλά στην 'ανωτάτη μαστορική'...ξέρεις που έβαζαν λαδόχαρτο στα κουζινέτα 'να φύγει το αυτοκίνητο' και πριονίδι στο διαφορικό και 'έστρωνε ο θορυβος'...
Θα συμφωνήσει και ο Αντώνης με αυτά που λέω, ότι το πτυχείο δεν κάνει τον μηχανικό...Ασε που άμα αρχίσει να σας λέει ιστορίες μαστόρων, δεν θα σας μείνει τρίχα...( δεν μου έχει πει καμμία, αλλά είμαι πολύ σίγουρος ότι γράφει βιβλίο) -
τα καπακια δεν πλανιζονται στα συνεργεια .
-
Ο χρήστης tsargy έγραψε:
Και εγώ συμφωνώ.
Εχω δει να τρίβουν το καπάκι με σμυριγδόπανο χοντρό και να λένε ότι αν βάλουν γράσο στην φλαντζα 'θα κάτσει καλά'
Εχω δει να ακουμπάνε το καπάκι σε σιδερένιο πάγκο και να το πιέζουν διαγώνια, να δουν αν έχει πετσικάρει...
Εχω δει επείσης να έχουν μία μεγάλη λίμα και να 'πλανίζουν' το καπάκι. Και όλοι αυτοί να έχουν διπλώματα μηχανικού αυτοκινήτων. Μάλιστα, αν κάποιος μηχανικός προσπαθούσε να βρει προδιαγραφές και το έψαχνε περισσότερο, τον φώναζαν κοροϊδευτικά 'Επιστήμονα'.
Επειδή λοιπόν, έχω σπουδάσει και εγώ μηχανικός αυτοκινήτων και η σχέση μας με την λίμα, στα εργαστήρια, ήταν το ίσιωμα μίας μολυβένιας πλάκας 10 Χ 5 εκατοστά...και οι μισοί δεν μπορούσαμε να την ισιώσουμε και επειδή παρακολουθούσα τον καθηγητή, όταν δίδασκε θεωρία στον χώρο των εργαστηρίων, λέω με σιγουριά ότι τις παραπάνω μεθόδους δεν τις διδάχτηκε κανείς σε σχολή...αλλά στην 'ανωτάτη μαστορική'...ξέρεις που έβαζαν λαδόχαρτο στα κουζινέτα 'να φύγει το αυτοκίνητο' και πριονίδι στο διαφορικό και 'έστρωνε ο θορυβος'...
Θα συμφωνήσει και ο Αντώνης με αυτά που λέω, ότι το πτυχείο δεν κάνει τον μηχανικό...Ασε που άμα αρχίσει να σας λέει ιστορίες μαστόρων, δεν θα σας μείνει τρίχα...( δεν μου έχει πει καμμία, αλλά είμαι πολύ σίγουρος ότι γράφει βιβλίο)Δε θα διαφωνήσω μαζί σου σε καμμία παράγραφο, παρά μόνο στο - μηχανικός αυτοκινήτων - η ειδικότητα αυτή έπρεπε να λέγεται -επισκευαστής αυτοκινήτων -
Και καλά ο Αντώνης σίγουρα θα έχει 100ντάδες περιπτώσεις να πεί ή να γράψει, εγώ που προέρχομαι από τη θάλασσα, αν σου πω αντίστοιχες ιστορίες με εμπορικά πλοία που κροσσάρουν ωκεανούς θα καταλάβεις γιατί πολλά βουλιάζουν, γίνονται σκυλοπνίχτες γιατί τα καταντούν έτσι οι άνθρωποι, από τα γραφεία για τσιγκουνιά, από τα μηχανοστάσια οι Α! μηχανικοί για ασχετοσύνη και οι καπεταναίοι για να δείξουν καλό χαρακτήρα και πνεύμα οικονομίας στο γραφείο.
Και καλά στο αυτοκίνητο, το αφήνεις το ρημάδι στη μέση του δρόμου, το πλοίο τι το κάνεις ? Εκεί δεν έχει κατέβα να φύγουμε.
-
Ο χρήστης italakias έγραψε:
τα καπακια δεν πλανιζονται στα συνεργεια .Δεν μιλάω για τώρα που όλα τα αναλαμβάνει το μηχανουργείο, μαζί με το τρίψιμο βαλβίδων...μιλάω για τα παλιά χρόνια: 'Γιατί να τα πάρει το μηχανουργείο? εντάξει είναι, δεν φαίνεται να έχει τίποτα, πάρε το σμυριγδόπανο και τρίβε καλά να φύγει η κάπνα'
Είσαι μικρός ακόμα (σε ηλικία εννοώ), ρώτα και τον Αντώνη και τον Quadra, να σου πουν...Η πλάκα είναι ότι κυκλοφορούν ακόμα πολλοί μαθητές των παραπάνω που ανέφερα...
Υπάρχει η πιθανότητα να το αφήσεις το πρωί και να πας το απόγευμα και το πλάνισμα καπακιού να έχει γίνει μόνο στο χαρτί του λογαριασμού...
Και όμως αυτοί νοιώθουν έξυπνοι και αυτοί που θέλουν να κάνουν την δουλειά τους σωστά και θέλουν να ακολουθούν την τεχνολογία (σε γνώσεις και εργαλεία) τελικά ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ...(τουλάχιστον με λεφτά) ... -
σε λιγο θα μας πεις οτι εκαναν και ρεκτιφιε
-
Δε θα διαφωνήσω μαζί σου σε καμμία παράγραφο, παρά μόνο στο - μηχανικός αυτοκινήτων - η ειδικότητα αυτή έπρεπε να λέγεται -επισκευαστής αυτοκινήτων -Και καλά ο Αντώνης σίγουρα θα έχει 100ντάδες περιπτώσεις να πεί ή να γράψει, εγώ που προέρχομαι από τη θάλασσα, αν σου πω αντίστοιχες ιστορίες με εμπορικά πλοία που κροσσάρουν ωκεανούς θα καταλάβεις γιατί πολλά βουλιάζουν, γίνονται σκυλοπνίχτες γιατί τα καταντούν έτσι οι άνθρωποι, από τα γραφεία για τσιγκουνιά, από τα μηχανοστάσια οι Α! μηχανικοί για ασχετοσύνη και οι καπεταναίοι για να δείξουν καλό χαρακτήρα και πνεύμα οικονομίας στο γραφείο.
Και καλά στο αυτοκίνητο, το αφήνεις το ρημάδι στη μέση του δρόμου, το πλοίο τι το κάνεις ? Εκεί δεν έχει κατέβα να φύγουμε.
Δεν πρόλαβα...είχα ήδη δημοσιεύσει...
Στο 'επισκευαστής' συμφωνώ απόλυτα...είναι ο σωστός όρος...
Όσο για την θάλασσα δεν έχω κενένα λόγο να αμφιβάλλω...μάλιστα θα μπορούσα να ακούσω και ιστορίες, αν δεν έχεις βαρεθεί να τις λες... -
Προς tsargy και Quadra
Κατ`αρχήν να πω ότι συμφωνώ απόλυτα με τον Πάνο περί σφιξίματος,αλλαγής μπουζονιών ΜΕ ΓΝΗΣΙΑ κλπ.
Επίσης να πω ότι προωσπικά είμαι ο μαλάκας της υπόθεσης πολύ απλά γιατί αυτά που μάθαμε και είναι απαιτητά από τον κατασκευαστή στον επισκευαστικό κλάδο του αυτ/του,εδώ στο Ελλαδιστάν δεν περνάνε μία.
Κι ερωτώ εγώ τώρα,όταν το 80% των πελατών ρωτάει 'πόσο θα μου αλλάξεις τη φλάντζα' και φτάνει ας πούμε για ένα TU μοτερ να του πούνε εως και 70 ευρώ ο πελάτης δεν καταλαβαίνει βίδες,θερμοστάτες,ημισετ κεφαλής,ενδεχομένως και τρίψιμο βαλβίδων/φρεζαρισμα οδηγών/τσιμουχάκια βαλβίδων κλπ,ποιά είναι τελικά η ελληνική πραγματικότητα?Ο πελάτης καταλαβαίνει off/on κεφαλή,μια φλάντζα του εμπορίου του κ@λου με 10 ευρώ τις ίδιες φλάντζες εισαγωγής (λαστιχένιες με ένα κιλό κόλα πάνω)τις ίδιες τσιμούχες και τέλος,γιατί αυτήν την εικόνα του έδωσαν τα συνεργεία εν ελλάδι αγαπητέ Πάνο.
Ολα τα άλλα είναι πιπιές και καθόμαστε να αναλύουμε στον κάθε παπάρα ανίδεο και πολύξερο κάτοχο ΙΧ το τι είναι σωστό και τι όχι.
Πάνο ειλικρινά σε θαυμάζω αλλά πίστεψέ με οι σπουδές και γενικά η τεχνογνωσία που αποκομίζει κάποιος στη δουλειά του εδώ στη χώρα της τσαπατσουλιάς δεν έχουν απήχηση.....δυστυχώς.
Τα λέω με πόνο και πικρία γιατί τα ζω από μέσα.
Αν πχ υποθέσουμε ο πελάτης είναι υδραυλικός απαιτεί απ`το εκάστοτε συνεργείο να γίνει δουλειά του κ@λου πολύ απλά γιατί και ο ίδιος έτσι λειτουργεί,με μηδενικό επίπεδο γνώσεων(αμφιβάλω αν οι περισσότεροι ξερουν στοιχειώδης γνώσεις θερμοδυναμικής) θεωρώντας ότι οι άλλοι τον κλέβουν.
Αυτοί είμαστε κι αυτή είναι η εικόνα μας προς τα έξω.......βλέπουν τα αμάξια οι ξένοι που επισκευάστηκαν εδώ και τραβάνε τα μαλλιά τους οι άνθρωποι.Στο δια ταυτα,τι θέλει ο πελάτης?
Λάδια με 6$ το πεντόλιτρο?
Αυτά μέσα,φλάντζα με 60 ευρώ?
Οτι πει ο πελάτης,αν θέλουμε να επιβιώσουμε στην ελληνική πραγματικότητα.
Μετά από ένα μήνα θα χάνει η τσιμούχα του εκεντροφόρου,πάλι μέσα το αμάξι......τα βλέπω σε συναδέλφους που κονομάνε λεφτά.......ξανά πιπιές στον πελάτη κι ο πελάτης φυσικά,ο έλληνας ο ψαγμένος κι ο ξερόλας σούπερ ευχαριστημένος......και ξανά μέσα το αμάξι γιατί τραβάει αέρα απ την πολλαπλή και ξανά παραμύθι κοκ.
Με λίγα λόγια ο έλληνας θέλει παπαριές,να τον δουλεέυεις ψιλό γαζί και να λέει κι ευχαριστώ.
Συνεργεια αυτοκινητων και ηθικη