-
Θα σας αρχίσω στα γλωσσόφιλα για να το σιγουρέψουμε
Σοβαρά μιλώντας πάντως, ήδη έχουν περάσει 5-6 μέρες και το μοναδικό που είχα ήταν ένα μικρό γαργάλημα στο λαιμό μέσα στο Σ/Κ.
-
Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σας για τα αντιπυρετικά, όμως συνοπτικά αυτό είναι και το μόνο που μπορείς να κάνεις. Ισως καλύτερα να έγραφα.... που και που κανένα αντιπυρετικό. Εδώ όμως πρέπει να ανοιχτεί (ξανά) ένα μεγάλο θέμα που αφορά τη γενικότερη παιδεία του κόσμου αλλά και του ιατρικού προσωπικού. Οταν πλέον ο κόσμος είναι στις διαδικασίες της πόλης εδώ και πολλά χρόνια, και δε γνωρίζει πως είναι μια ζωντανή κότα στο σχήμα της παρα μόνο σε σουβλάκι κοτόπουλο.... απομακρύνεται απο κάθε ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ συμπεριφορά γιατι απλά... δε τη γνωρίζει! Το αποτέλεσμα είναι η σκέψη να λειτουργεί τεχνοκρατικά ακόμα και σε θέματα υγείας φτάνοντας στο σημείο να πιστεύουμε πως ένας ασθενής αλλάζει μπουζί, πολλαπλασιαστή, τακάκια και πρέπει να δουλέψει!!! Ο μεγαλύτερος τρόμος των ανίδεων είναι ο πυρετός. Βλέπετε οι αγράμματες γιαγιάδες μας αυτά τα γνώριζαν καλύτερα απο 'μεταπτυχειακούς' του Harward και άλλων λοιπών πανεπιστημίων οι οποίοι έχουν γαλουχηθεί με τη νοοτροπία.. 'πλερώνω... το θέλω σβέλτα'.
-
Ο χρήστης Hellenic tifosi έγραψε:
Εγώ προσπαθώ να αποφεύγω τα αντιπυρετικά όσο μπορώ. Αν έχω δεκατάκια τότε απλά κάνω υπομονή, αλλά ακόμα και σε μεγαλύτερους πυρετούς δεν κάνω ποτέ κατάχρηση.+1
με κανα δυο κανάτες ρακόμελο έχουν περάσει τα πάντα -
Ασπιρινούλα ή depon για τον πυρετό (αν σε καταβάλλει), κοτόσουπα με λεμόνι (όχι αυγό) για να καρδαμώσεις και αν έχει κλείσει ο λαιμός γαργάρες με λεμόνι και αλάτι.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Ασπιρινούλα ή depon για τον πυρετό (αν σε καταβάλλει), κοτόσουπα με λεμόνι (όχι αυγό) για να καρδαμώσεις και αν έχει κλείσει ο λαιμός γαργάρες με λεμόνι και αλάτι.ΠΟΤΕ ΑΣΠΙΡΙΝΗ, ειδικά για τον πυρετό. Μέγα σφάλμα. Μόνο παρακεταμόλη.
Ποτέ ασπιρίνη σε παιδιά, προκαλεί σύνδρομο Reyes, ιδιαιτέρως επικίνδυνη κατάσταση, απειλητική ακόμα και για τη ζωή, για παιδιά μικρής ηλικίας.
-
Αυτο δεν το γνώριζα! Τώρα που το έψαξα, διάβασα ότι αντενδείκνυται για 'εφήβους, παιδιά και θηλάζουσες'.
Δηλαδή σε ενήλικους είναι ΟΚ; -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Αυτο δεν το γνώριζα! Τώρα που το έψαξα, διάβασαότι αντενδύκνειται για 'εφήβους, παιδιά και θηλάζουσες'.
Δηλαδή σε ενήλικους είναι ΟΚ;δεν χορηγείται σε πυρετό...
να παίρνεις μόνο παρακεταμόλη, δλδ depon, panadol, κτλ. ασπιρίνη όχι.
επίσης ορισμένα άτομα έχουν ανεπάρκεια G6PD (δεϋδρογονάση της 6 φωσφορικής γλυκόζης), είναι αυτά τα άτομα που δεν πρέπει να φάνε κουκιά, να έρθουν σε επαφή με ναφθαλίνη, κτλ. Σε αυτά τα άτομα αν χορηγήσεις ασπιρίνη, θα προκαλέσεις αιμόλυση, δλδ καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή. G6PD είναι ένα από τα 3 βασικά test που γίνονται κατά τη γέννηση ενός παιδιού. Επιβάλλεται να γνωρίζει κανείς αν έχει ανεπάρκεια του ενζύμου ή όχι. Για αυτό μην την έχεις καραμέλα την ασπιρίνη. -
Για το G6PD γνωρίζω, δεν έχω.
Είμαι πάντως σίγουρος ότι ΠΟΛΛΟΙ, ειδικά παλιότερα που δεν υπήρχαν τόσα διαθέσιμα φάρμακα, έπαιρναν ασπιρίνη για να τους πέσει ο πυρετός, ειδικά αν τους πόναγαν οι αρθρώσεις από κάποια ίωση. -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Για το G6PD γνωρίζω, δεν έχω.
Είμαι πάντως σίγουρος ότι ΠΟΛΛΟΙ, ειδικά παλιότερα που δεν υπήρχαν τόσα διαθέσιμα φάρμακα, έπαιρναν ασπιρίνη για να τους πέσει ο πυρετός, ειδικά αν τους πόναγαν οι αρθρώσεις από κάποια ίωση.το ξέρω, πρέπει η Bayer να είχε καλό promoting στο λαό
-
Ο χρήστης PeterPan έγραψε:
Αυτο δεν το γνώριζα! Τώρα που το έψαξα, διάβασαότι αντενδύκνειται για 'εφήβους, παιδιά και θηλάζουσες'.
επίσης ορισμένα άτομα έχουν ανεπάρκεια G6PD (δεϋδρογονάση της 6 φωσφορικής γλυκόζης), είναι αυτά τα άτομα που δεν πρέπει να φάνε κουκιά, να έρθουν σε επαφή με ναφθαλίνη, κτλ. Σε αυτά τα άτομα αν χορηγήσεις ασπιρίνη, θα προκαλέσεις αιμόλυση, δλδ καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή. G6PD είναι ένα από τα 3 βασικά test που γίνονται κατά τη γέννηση ενός παιδιού. Επιβάλλεται να γνωρίζει κανείς αν έχει ανεπάρκεια του ενζύμου ή όχι. Για αυτό μην την έχεις καραμέλα την ασπιρίνη.Αυτο ισχύει για το γιο μου...!!! Δεν ηξερα οτι απαγορεύεται και η ασπιρίνη...!! Η ελλειψη αυτού του ενζύμου νόμιζα οτι απαγόρευε μόνο την καταναλωση κουκιών σύμφωνα με οσα μου είπε πει ο παιδιατρος...!!
-
Ο χρήστης Spartan έγραψε:
επίσης ορισμένα άτομα έχουν ανεπάρκεια G6PD (δεϋδρογονάση της 6 φωσφορικής γλυκόζης), είναι αυτά τα άτομα που δεν πρέπει να φάνε κουκιά, να έρθουν σε επαφή με ναφθαλίνη, κτλ. Σε αυτά τα άτομα αν χορηγήσεις ασπιρίνη, θα προκαλέσεις αιμόλυση, δλδ καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή. G6PD είναι ένα από τα 3 βασικά test που γίνονται κατά τη γέννηση ενός παιδιού. Επιβάλλεται να γνωρίζει κανείς αν έχει ανεπάρκεια του ενζύμου ή όχι. Για αυτό μην την έχεις καραμέλα την ασπιρίνη.Αυτο ισχύει για το γιο μου...!!! Δεν ηξερα οτι απαγορεύεται και η ασπιρίνη...!! Η ελλειψη αυτού του ενζύμου νόμιζα οτι απαγόρευε μόνο την καταναλωση κουκιών σύμφωνα με οσα μου είπε πει ο παιδιατρος...!!
να του το πεις ώστε να το ξέρει, για να μην του δώσει ασπιρίνη καμιά θεία, καμιά γιαγιά και μετά έχετε προβλήματα.
αν θέλεις περισσότερες πληροφορίες, πληκτρολόγησε 'ανεπάρκεια G6PD', (δεϋδρογονάση της 6 φωσφορικής γλυκόζης) και θα βρεις σχετικές πληροφορίες πολλές
-
Υπάρχει μια μεγάλη λίστα τροφών και φαρμάκων που δεν πρέπει να λαμβάνονται από όσους έχουν θέμα με το ένζυμο G6PD. Ψάξε να τη βρεις, όλοι οι παιδίατροι και τα νοσοκομεία (ίσως και οι φαρμακοποιοί) την έχουν.
Δεν σημαίνει ότι άπαξ και φας κουκιά ή πάρεις ασπιρίνη ή ο,τιδήποτε άλλο απαγορευμένο θα πεθάνεις ή θα έχεις επιπλοκές, ειδικά αν μιλάμε για μικρές δόσεις. Όμως μια φορά να στραβώσει το πράγμα αρκεί. Εξαρτάται και από τον βαθμό έλλειψης του ενζύμου, άλλοι έχουν μεγάλη έλλειψη (και θέλουν μεγάλη προσοχή), άλλοι μικρή.Edit:
ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΛΛΕΙΨΗ G6PD
ANΘΕΛΟΝΟΣΙΑΚΑ
- ΠΡΙΜΑΚΙΝΗ
- ΠΑΜΑΚΙΝΗ
- ΧΛΩΡΟΚΙΝΗ
ΣΟΥΛΦΟΝΑΜΙΔΕΣ και ΣΟΥΛΦΟΝΕΣ
- ΣΟΥΛΦΑΝΥΛΑΜΙΔΗ
- ΣΟΥΛΦΑΠΥΡΙΔΙΝΗ
- ΣΟΥΛΦΑΔΙΜΙΔΙΝΗ
- ΣΟΥΛΦΑΚΕΤΑΜΙΔΗ
- ΣΟΥΛΦΑΦΟΥΡΑΖΟΛΗ
- ΣΑΛΥΚΙΛΑΖΟΣΟΥΛΦΑΙΠΥΡΙΔΙΝΗ
- ΔΑΠΣΟΝΗ
- ΣΟΥΛΦΟΖΟΝΗ
- ΓΛΥΚΟΖΟΣΟΥΛΦΑΝΙΚΟ Νa
- Septrin
ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΒΑΚΤΗΡΙΑΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ
- ΝΙΤΡΟΦΟΥΡΑΝΙΑ - ΝΙΤΡΟΦΟΥΡΑΝΤΟΙΝΗ
- ΝΙΤΡΟΦΟΥΡΑΝΙΑ - ΦΟΥΡΑΖΟΛΙΔΟΝΗ
- ΝΙΤΡΟΦΟΥΡΑΝΙΑ - ΝΙΤΡΟΦΟΥΡΑΖΟΝΗ
- ΝΑΛΙΔΙΖΙΚΟ ΟΞΥ
- ΧΛΩΡΑΜΦΕΝΙΚΟΛΗ
- ΠΑΡΑΑΜΙΝΟΣΑΛΥΚΙΛΙΚΟ ΟΞΥ
ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ
- ΑΚΕΤΥΛΟΣΑΛΥΚΙΛΙΚΟ ΟΞΥ (Αspirin)
- ΑΚΕΤΟΦΕΝΕΤΙΔΙΝΗ (Phenacetin)
Aντί αυτών μπορεί να χρησιμοποιηθεί ΠΑΡΑΚΕΤΑΜΟΛΗ (Depon)
ΑΝΘΕΛΜΙΝΘΙΚΑ
- Β-ΝΑΦΘΟΛΗ
- ΣΤΙΜΠΟΦΕΝ
- ΝΙΡΙΔΑΖΟΛΗ
Δ Ι Α Φ Ο Ρ Α
- Συνθετικά ανάλογα τής βιταμίνης Κ
- ΠΡΟΒΕΝΕΣΙΔΗ
- ΔΙΜΕΡΚΑΠΡΟΛΗ (BAL)
- ΜΠΛΕ ΤΟΥ ΜΕΘΥΛΕΝΙΟΥ
- ΑΡΣΙΝΗ
- ΦΑΙΝΥΛΙΔΡΑΖΙΝΗ
- ΑΚΕΤΥΛΟΦΑΙΝΥΛΙΔΡΑΖΙΝΗ
- ΜΕΠΑΚΡΙΝΗ
**ΚΟΥΚΙΑ **ΚΑΙ ΦΑΒΑ ΑΠΟ ΚΟΥΚΙΑ
ΝΑΦΘΑΛΙΝΗ (εισπνοή ατμών) -
Ο χρήστης PeterPan έγραψε:
να του το πεις ώστε να το ξέρει, για να μην του δώσει ασπιρίνη καμιά θεία, καμιά γιαγιά και μετά έχετε προβλήματα.
αν θέλεις περισσότερες πληροφορίες, πληκτρολόγησε 'ανεπάρκεια G6PD', (δεϋδρογονάση της 6 φωσφορικής γλυκόζης) και θα βρεις σχετικές πληροφορίες πολλές
Να του το πω, αλλα είναι 2,5 χρονών και δε νομίζω να καταλάβει πολλά..!! Εννοείται πως οταν μεγαλώσει θα ενημερωθεί αναλυτικά, οι συγγενείς εχουν ηδη ενημερωθεί και επειδή μόλις μίλησα με τη γυναίκα μου, έμαθα πως έχουμε ολόκληρη λίστα φαρμάκων απο τον γιατρό, οπότε ΟΚ..!!
Mάνο, οντως μια φορά αρκεί ή μάλλον μερικές φορές αρκεί η 2η...!! Ετσι έπαθα εγω με το ακτινίδιο,που τη 2η φορά που έφαγα,έπαθα αλλεργικό σοκ και κόντεψα να δω τα ραδίκια αναποδα..!!!
-
Πολυ καλα τα γραφετε και πολυ αναλυτικα.
Μια μικρη διευκρινηση μονο(περισσοτερο για τον Spartan που το αντιμετωπιζει μεσα στην οικογενεια),στην ελλειψη G6PD αν χορηγηθει μια απαγορευμενη ουσια(απο αυτες που πολυ σωστα εγραψε ο manosk) δεν θα παθει αλλεργια ο ασθενης,αλλα αιμολυση.
Μπορει να ειναι απο ηπιο ως αρκετα σοβαρο,αλλα δεν ειναι αλλεργια,οποτε στην περιπτωση που υποψιαστειτε οτι εγινε κατι τετοιο,μην ψαχνεστε για κορτιζονες κλπ,επισκεψη στον παιδιατρο η στο εφημερευον νοσοκομειο... -
Για 2 μερες διαρροια,ριγη το βραδυ με πυρετο,πονολαιμος,ελαφρυς βηχας ,αδυναμια.Ηταν δεν ηταν γριππη τωρα περασε,μονο 3 ιμοντιουμ (γιατι επρεπε να ανεβω Αθηνα χτες,μην παθουμε και καμια ζημια στο δρομο ) ρυζακι κοτοσουπα και κοκα κολα για την διαρροια .Μου πεφτει και το παντελονι τωρα
Γκουχου γκουχου,αψου!!!
-
Βάλε και κανα χέρι μπροστά ρε φίλε...!! Περαστικά...!
kvlachos...Σωστή η διευκρίνηση, αν κι εγω δεν τα σύνδεσα τα 2, απλά τόνισα πόσο εύκολο είναι να την πατήσει κανείς...!!
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Για 2 μερες διαρροια,ριγη το βραδυ με πυρετο,πονολαιμος,ελαφρυς βηχας ,αδυναμια.Ηταν δεν ηταν γριππη τωρα περασε,μονο 3 ιμοντιουμ (γιατι επρεπε να ανεβω Αθηνα χτες,μην παθουμε και καμια ζημια στο δρομο ) ρυζακι κοτοσουπα και κοκα κολα για την διαρροια .Μου πεφτει και το παντελονι τωραΓκουχου γκουχου,αψου!!!
Το τοπικό είναι γιά την γρίπη των χοίρων....
Περαστικά.
-
Φιλε Πατρινε,και η νεα γριππη Η1Ν1 μπορει να εμφανισει διαρροιες και εμετους σαν συμπτωματα.Ενα ποσοστο περιπου 20% των ασθενων εκτος απο πυρετο,πονολαιμο κλπ μπορει να εχει διαρροιες και εμετους.Μαλλον ο αγαπητος Bill33 περασε καποια ιωση του γαστρεντερικου βεβαια,αλλα ποτε δεν ξερεις...
@ spartan,ειναι πραγματικα πανευκολο να την πατησεις,πολλες φορες απο εκει που δεν το περιμενεις(πχ αλλεργια σε αντιβιοτικα και χοιρινο που εχει ταιστει πολλες φορες με αναλογα σκευασματα).Και αν σου κατσει???
-
Αντε πάλι βγήκαμε απο το θέμα. Φτασαμε στις ελλείψεις ενζύμων. Απο τη γρίπη πάντως θα τη βγάλουμε καθαρή... απο τις εκλογές δε ξέρω πάντως
-
Ανοιξαν τα πανεπιστημια στις ΗΠΑ και αμεσως σε εξαρση οι περιπρωσεις Η1Ν1.
http://www.nytimes.com/2009/09/06/health/06flu.html
Περιπου 2 χιλιαδες περιπτωσεις (στο περιπου). Απο 19 χιλιαδες φοιτητες.
Μονο μερικοι πηγαν στο νοσοκομειο.
Νικος
Νεα γρίπη! Θα την βγάλουμε καθαρή?