-
Ρε συ Γιώργο (Mad_Max), ολόκληρο clubford με 10άδες ('εικονογραφημμένες') αναφορές για το πως ανοίγει η πόρτα του Mk_I και πας και σκας τα ευρουλάκια σε ηλεκτρολόγους? Θα μου πεις, αυτοί κλέφτες θα γίνουν? Όχι, αλλά για τέτοιες παιδικές επεμβάσεις, μπορούμε πολύ εύκολα και με ασφάλεια να βάλουμε χέρι οι ίδιοι. Ειδικά στην φάση τη δική σου, που δε χρειαζόταν να περάσεις και καλύτερο καλώδιο μέσα ελλείψει τελικού ενισχυτή.
Never mind, καλοφόρετα τα Helix!
Aν μου επιτρέπετε, να κάνω και ένα σχολιάκι για το σύστημα με τα 4 10ράκια Alpine και τον ενισχυτή που οδηγεί το σαμπ (αν έχω κατανοήσει σωστά το όλο concept!): imho, θα ήταν πολύ καλύτερα αν ο ενισχυτής οδηγούσε τα μπροστινά δεκαράκια με ένα HPF στους 120-150 κύκλους ας πούμε και τα υπόλοιπα κανάλια του ενισχυτή πήγαιναν σε γέφυρα πάνω στο σαμπ.
Τώρα, τα 10ράκια μένουν προφανώς 'ξεβράκωτα' (χωρίς την προστασία κάποιου υψηπερατού και με όλα τα παραμορφωτικά βατάκια της πηγής στο κεφάλι), από 1 ζευγάρι έγιναν 2 (2πλάσια βαβούρα και παραμόρφωση δλδ) και αν κατάλαβα καλά 2 κανάλια του 4κάναλου ενισχυτή μένουν ανενεργά.
Τέσπα, αν το σύστημα ικανοποιεί το χρήστη, happy end. Κάτι μου λέει όμως ότι με λιγότερα έξοδα (χωρίς 2τερο ζευγάρι 10άρια) και απλούστερο σύστημα (10ράκια μπροστά, 4κάναλος, σαμπ), θα μπορούσες να έχεις καλύτερο ήχο.
YΓ. Η πόρτα του Focus Mk_I δεν έχει κλιπς, είναι όλα βιδωτά. 'Aρα, δεν υπάρχει περίπτωση αν σπάσει οτιδήποτε.
ΥΓ2. Η 'κουλή' διάσταση των 5χ7 οβάλ (Ford/Mazda) έχει 4% μεγαλύτερη επιφάνεια μεμβράνης από τα τυπικά 16άρια και περίπου 20% από τα τυπικά 13άρια. Τώρα, γιατί δεν προτίμησαν απλώς 16άρι στην πόρτα, only the spirit of Henry Ford has the answer... -
Ο χρήστης Ερνέστος έγραψε:
Aν μου επιτρέπετε, να κάνω και ένα σχολιάκι για το σύστημα με τα 4 10ράκια Alpine και τον ενισχυτή που οδηγεί το σαμπ (αν έχω κατανοήσει σωστά το όλο concept!): imho, θα ήταν πολύ καλύτερα αν ο ενισχυτής οδηγούσε τα μπροστινά δεκαράκια με ένα HPF στους 120-150 κύκλους ας πούμε και τα υπόλοιπα κανάλια του ενισχυτή πήγαιναν σε γέφυρα πάνω στο σαμπ.Τώρα, τα 10ράκια μένουν προφανώς 'ξεβράκωτα' (χωρίς την προστασία κάποιου υψηπερατού και με όλα τα παραμορφωτικά βατάκια της πηγής στο κεφάλι), από 1 ζευγάρι έγιναν 2 (2πλάσια βαβούρα και παραμόρφωση δλδ) και αν κατάλαβα καλά 2 κανάλια του 4κάναλου ενισχυτή μένουν ανενεργά.
Τέσπα, αν το σύστημα ικανοποιεί το χρήστη, happy end. Κάτι μου λέει όμως ότι με λιγότερα έξοδα (χωρίς 2τερο ζευγάρι 10άρια) και απλούστερο σύστημα (10ράκια μπροστά, 4κάναλος, σαμπ), θα μπορούσες να έχεις καλύτερο ήχο.
Το συγκεκριμένο στήσιμο προτιμήθηκε λόγω των εξής ιδιομορφιών:
- η, πολύ βολική κατά τα άλλα, πηγή βγάζει ένα μόνο ζευγάρι RCA στα 2V.
- οι θέσεις των εμπρός ηχείων είναι βλακώδεις.
Θα μπορούσα να τραβήξω καλώδια από τα εμπρός ηχεία και να τα συνδέσω κατευθείαν στον ενισχυτή αλλά αυτό δυστυχώς χρειαζόταν ξήλωμα του (18 ετών, χωρίς να έχει ξηλωθεί ποτέ) ταμπλώ, κάτι που φοβόμουν να κάνω απλά και μόνο για να κερδίσω καλύτερη απόδοση. Στόχος μου είναι να ρυθμίσω όσο το δυνατόν πιο καλά το πώς οδηγείται το sub από τον ενισχυτή έτσι ώστε να μην έχω παραμορφώσεις. Η ένταση δε με απασχολεί, όπως έχω ξαναπεί άλλωστε. Απλά θέλω να έχω πιο «γεμάτο» ήχο στο αυτοκίνητο, αποφεύγοντας το τρίξιμο των μικρών ηχείων όταν παίζουν χαμηλές με το να τις κόψω από εκεί (από την πηγή) και να τις οδηγώ στο sub.
Αν ασχολείσαι και θέλεις, θα μπορούσαμε να βρεθούμε να ακούσεις το αυτοκίνητο και να μου προτείνεις ενδεχομένως κάποια ρύθμιση που να μην έχω δοκιμάσει ώστε να βελτιωθεί η συνολική ποιότητα.
-
Ρε συ Γιώργο (Mad_Max), ολόκληρο clubford με 10άδες ('εικονογραφημμένες') αναφορές για το πως ανοίγει η πόρτα του Mk_I και πας και σκας τα ευρουλάκια σε ηλεκτρολόγους? Θα μου πεις, αυτοί κλέφτες θα γίνουν? Όχι, αλλά για τέτοιες παιδικές επεμβάσεις, μπορούμε πολύ εύκολα και με ασφάλεια να βάλουμε χέρι οι ίδιοι. Ειδικά στην φάση τη δική σου, που δε χρειαζόταν να περάσεις και καλύτερο καλώδιο μέσα ελλείψει τελικού ενισχυτή.Never mind, καλοφόρετα τα Helix!
Ελα Ερνεστο.Δεν εμπιστευομαι τα χερια μου για τετοιες δουλειες μη κανω καμια ζημια απανω στο τουτου και αρχισει ο πατερας μου τα καντιλια.Δευτερον θα παρω μαλλον πρωτα καλα ηχεια και θα βαλω τα παλια helix πισω και τα καινουρια μπροστα!Μετα θα το ψαξουμε για ενισχυτες και νουμοπανα!
-
Με τον τρόπο που το έχεις στήσει τώρα ΔΕΝ αποφεύγεις το τρίξιμο των μικρών 10αριών, γιατί πολύ απλά συνεχίζουν και τρέχουν ως full-rang (άρα 'παίζουν' ΚΑΙ μπάσο, άρα τρίζουν). Να ανοίξεις το ταμπλώ, γιατί? Πολύ απλά τσιμπάς το 'σήμα' από κάποιο άλλο πιο πρόσφορο σημείο πχ πίσω ηχεία ας πούμε, το οδηγείς στα hi-level inputs του ενισχυτή και καθάρισες.
Οπότε, οδηγείς με τελικό ενισχυτή ΚΑΙ φίλτρα και τους δύο βασικούς δρόμους του συστήματός σου, σαμπ και δορυφορικά ομοαξονικά δλδ.
Η πόρτα του Focus ανοίγει ξεβιδώνοντας 9 βίδες... Άμα τις σπάσεις, μαγκιά σου!
-
Ή ίσως μπορείς να βάλεις σχετικό φίλτρο που να κόβει τις χαμηλές στα μικρά μεγάφωνα. Είτε πίσω από τα μεγάφωνα είτε πίσω από την πηγή, δηλαδή στο τέλος ή στην αρχή των καλωδίων των μεγαφώνων. Μπορείς και στη μέση αλλά δεν είναι σωστό.
-
Τι θα μπορούσε να μπει πίσω από τα ηχεία ή πίσω από την πηγή και δεν είναι σωστό να μπει στη μέση?
-
Πρακτικά όπου σε βολεύει αλλά θέλεις όσο λιγότερα σημεία σύνδεσης.
Οπότε αρχικά: κολληση πηγή-καλώδιο. κόλληση καλώδιο-μεγάφωνο = 2 κολλήσεις
Με φίλτρο σε άκρη: κόλληση πηγή-φίλτρο, κόλληση φίλτρο καλώδιο, κόλληση καλώδιο-μεγάφωνο= 3 κολλήσεις
Με φίλτρο στη μέση: κόλληση πηγή-καλώδιο, κόλληση καλώδιο-φίλτρο, κόλληση φίλτρο-καλώδιο, κόλληση καλώδιο-μεγάφωνο= 4 κολλήσεις
Καλύτερα 3 παρά 4 κολλήσεις. -
Προφανώς αναφέρεσαι σε κάποιο πυκνωτάκι που θα λειτουργεί ως φίλτρο α' τάξης. Δε θα έμπαινα στον κόπο να κάνω κολλήσεις για κάτι τόσο ευτελές, τύλιγμα και θερμοσυστελλόμενο would do the job.
...........Οδήγηση δορυφορικών ηχείων από τον ενισχυτή = 12άρι φίλτρο (και πολύ μεγαλύτερο εύρως επιλογών HPF), 0 κολλήσεις.
-
Φυσικά και αυτό που λες για τον ενισχυτή ακούγεται και είναι η πολύ καλύτερη λύση αλλά ο kotetsi βλέπει δυσκολίες...
-
Θα έχει υλικό για την επόμενη αναβάθμιση.
-
Και αμα κανω καμια αλλη λαλακια?Κοψω κανα καλλωδιο ουτε εγω δε ξερω τι!
-
Να κόψεις καλώδιο δεν παίζει, αλλά άστο καλύτερα αν επιμένεις ότι δεν το'χεις το θέμα...
-
Ο χρήστης Mad_Max_Geo έγραψε:
Και αμα κανω καμια αλλη λαλακια?Κοψω κανα καλλωδιο ουτε εγω δε ξερω τι!
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Φυσικά και αυτό που λες για τον ενισχυτή ακούγεται και είναι η πολύ καλύτερη λύση αλλά ο kotetsi βλέπει δυσκολίες...Είναι που δεν μπορεί να περάσει το καλώδιο από το αριστερό ηχείο στη δεξιά πλευρά για να οδηγηθεί πίσω (στην αριστερή πλευρά υπάρχει το καλώδιο του ρεύματος από την μπαταρία στον ενισχυτή) χωρίς να ξηλωθεί το ταμπλώ... Αν βρω χρόνο και τρόπο (ίσως με άλλο ένα άτομο, γιατί όπως και νά 'χει άλλο ένα σετ χέρια είναι πάντα χρήσιμο) ίσως να το επιχειρήσω.
Ερώτηση: η σύνδεση των δύο εμπρός ηχείων σε ένα κανάλι μαζί και των δύο πίσω σ' αυτό που απέμεινε πάλι μαζί, εκτός από το γεγονός ότι χάνεται το Balance Δ-Α (και λειτουργεί πλέον σαν Fader) μπορεί να αποβεί κάπου προβληματικό;
-
Τελείως ανορθόδοξο...
Και γιατί να μην χαθεί το fader και να μείνει το balance? Συνδέεις στο αριστερό κανάλι του ενισχυτή σε παράλληλη σύνδεση τα ηχεία της αριστερής πλευράς (μπρος και πίσω ηχείο πάνω στο ίδιο κανάλι ενίσχυσης) και στο δεξιό κανάλι του ενισχυτή τα άλλα δύο ηχεία (μπρος και πίσω δεξί ηχείο).
Αποκοπή (HPF) περί τους 120-150 κύκλους, λίγο πιο ήπιο gain (γιατί με σύνθετη αντίσταση στα 2 ωμ, χειροτερεύουν νομοτελειακά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ενισχυτή) και έτοιμος. Το σαμπ το βάζεις να ανεβαίνει και μέχρι τους 100-110 κύκλους για να καλύψεις εν μέρει το ακουστικό κενό, δεν θα ήταν και τραγικά τα πράγματα αν επεκταθεί για τόσο λίγο προς τη μεσαία περιοχή (κατ'εξαίρεση αυτό, μόνο για το εν λόγω σύστημα!).
-
Ερωτηση αδαούς (επειδή νομίζω ότι λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο): με δεδομένο ότι ΔΕΝ υπάρχουν επιπλέον έξοδοι RCA από την πηγή, αν απλά συνδέσω τα 4 ηχεία στα 2 κανάλια του ενισχυτή θα ΕΧΩ ήχο ή τόση ώρα κάνω κουβέντα και τρώω το χρόνο όλων για κάτι που εκ προοιμίου δεν μπορεί να γίνει;
Φλασιά: αν χρησιμοποιήσω αντάπτορες RCA και βγάλω:
- από τη μία μόνο έξοδο διπλό RCA για σύνδεση στο REAR input του ενισχυτή (και REAR output bridged στο sub)
- από τη δευτερη έξοδο διπλό RCA για σύνδεση στο FRONT input του ενισχυτή (και FRONT output σε FL και FR που θα συνδεθουν ηχεία F (στα FL) και R (στα FR)
τι κερδίζω και τι χάνω;
Σόρι, κάπου μπερδεύτηκα λίγο (το να αλλάξω πηγή δεν υπάρχει σαν ενδεχόμενο).
-
Ο χρήστης kotetsi έγραψε:
Είναι που δεν μπορεί να περάσει το καλώδιο από το αριστερό ηχείο στη δεξιά πλευρά για να οδηγηθεί πίσω (στην αριστερή πλευρά υπάρχει το καλώδιο του ρεύματος από την μπαταρία στον ενισχυτή) χωρίς να ξηλωθεί το ταμπλώ... Αν βρω χρόνο και τρόπο (ίσως με άλλο ένα άτομο, γιατί όπως και νά 'χει άλλο ένα σετ χέρια είναι πάντα χρήσιμο) ίσως να το επιχειρήσω.
Ερώτηση: η σύνδεση των δύο εμπρός ηχείων σε ένα κανάλι μαζί και των δύο πίσω σ' αυτό που απέμεινε πάλι μαζί, εκτός από το γεγονός ότι χάνεται το Balance Δ-Α (και λειτουργεί πλέον σαν Fader) μπορεί να αποβεί κάπου προβληματικό;Δεν μπορώ να καταλάβω πόσο δύσκολο είναι να περαστεί το καλώδιο πίσω-πάνω από τα πεντάλια πίσω από την κεντρική κολώνα και να βγει δεξιά. Ειδικά σε παλιό Φίατ που αποκλείεται να τα έχει όλα τόσο ερμητικά κλειστά... Άσε που θα μπορούσες να το πας πίσω από την αριστερή μεριά... το ότι είναι το καλώδιο ρεύματος σε πείραξε (...όταν μας λες το άλλο...) Αν το πρόβλημα οφείλεται στο ότι επειδή είσαι κι ένας λεβέντης ως εκεί πάνω διαθέτεις τις ανάλογες χερούκλες διατίθεμαι να σε βοηθήσω με τα μικρά μου χέρια!
Όσο για την πρότασή σου.... Ο Ερνέστος το λέει απλά ανορθόδοξο εγώ όμως δεν θα είμαι τόσο ευγενικός!
Μήπως έχεις αποπροσανατολιστεί στο χρόνο και νόμιζες ότι ήταν Πρωταπριλιά όταν το έγραφες αυτό;; Μα τα σκέφτηκες καλά αυτά που λες;;!! .
Δίνεις λεφτά και μπαίνεις σε κόπο, βάζεις κι άλλους να ασχολούνται, βάζεις ενισχυτές και σαμπ και τελικά πας να καταργήσεις το στερεοφωνικό ήχο;...
Αυτό που λες θα δουλεύει μόνο αν το Φιατ σου ήταν ντριφτάδικο και ήσουν συνέχεια κοιτάζοντας από το πλαϊνό παράθυρο.... ή αν είσαι εξωγήινος κι έχεις ένα αυτί στο πρόσωπο κι ένα πίσω στα μαλλιά!! -
Αποκοπή (HPF) περί τους 120-150 κύκλους,...Το σαμπ το βάζεις να ανεβαίνει και μέχρι τους 100-110 κύκλους για να καλύψεις εν μέρει το ακουστικό κενό...Αυτό δε θα δημιουργήσει ένα κενό κάπου στους 100-130; Ή επειδή οι αποκοπές δεν είναι και τόσο κοφτερές θα τα βρούνε στη μέση;
Φυσικά αυτό που προτείνεις, τα δεξιά δεξιά και τα αριστερά στα αριστερά είναι το ενδεδειγμένο.
Να προτείνω κι εγώ κάτι.
Τα εμπρός από την πηγή κανονικά αλλά με παθητικό φίλτρο.
Τα πίσω από τα δυο κανάλια του ενισχυτή (ή το αντίθετο μπρος πίσω)
το σαμπ από τα γεφυρωμένα άλλα δύο κανάλια του ενισχυτή -
Όχι βρε παιδιά! Απλά κάπου μπερδεύτηκα με τη συνδεσμολογία και είπα να το ξεκαθαρίσω με απλά βηματάκια.
Το ήξερα από την αρχή ότι δεν είναι δυνατό να στηθεί ο πλέον ποιοτικός ήχος, πόσο μάλλον δε με ημίμετρες λύσεις. Απλά προσπαθώ να βρω τη βέλτιστη λύση με ό,τι διαθέτω.
-
Ιδανικά θα έπρεπε οι αποκοπές να βρίσκονται αρκετά πιο κοντά (ή και να κάνουν overlaping, αναλόγως συστήματος/ακουστικής οχήματος), αλλά τα 12άρια φίλτρα δεν είναι τόσο απόλυτα, ούτε η 'απόσταση' είναι τόσο μεγάλη. Ότι θα υπάρχει μία 'κοιλιά', θα υπάρχει, αμφιβάλω όμως αν 9 στα 10 αφτιά είναι ικανά να ανιχνεύσουν οτιδήποτε.
Από την άλλη, το υψηπερατό στους 120-150 κύκλους τίθεται απλώς για λόγους ασφαλείας, έτσι ώστε να απαλλαγούν τα 10ράκια με τις λιλιπούτειες μεμβράνες τους 100% από το επαχθές μπάσο και έτσι να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος ηλεκτρικής/μηχανικής καταστροφής του ηχείου. Κανένας δε μας απαγορεύει να το πάμε και λίγο παρακάτω, στους 100 πχ, αρκεί να χειριζόμαστε το gain και το volume με φειδώ...
Όλα αυτά βέβαια ίσως να ανήκουν στην καθαρή θεωρία, ενδέχεται στην πράξη το σύστημα με μία τέτοια ρύθμιση (χαμηλό HPF δλδ) να μην παρουσιάσει το παραμικρό πρόβλημα. Βλέποντας και κάνοντας πάει το θέμα.
ΥΓ. Τουλάχιστον στις μισές περιπτώσεις, σε θέσεις για 10ράκια χωράνε έστω με μικρές μοντίφες και πολύ ωραία 13άρια, τα οποία θεωρητικώς μπορεί να είναι απλώς μία κατηγορία πάνω, αλλά στην πράξη δεν έχουν καμία σχέση με τα 10ράκια (είναι ικανά για πολύ περισσότερο και καλύτερο ήχο)... Για ψάξτο λίγο.
Car audio [#2]