-
Ο χρήστης BASSstarlet έγραψε:
Δεν μπορώ όμως, να καταλάβω αν γίνεται με ένα ζευγάρι rca να έχεις ήχο και στα τέσσερα κανάλια
Γίνεται με splitter ===> http://www.ipshop.gr/product-id-29818.html , ώστε να συνδεθούν τα 2 RCA σε 4 Ch.
-
Διαιρούμενο ηχείο = Τουίτερ + Μεσαίες/Χαμηλές , δηλαδή μπορεί ν' αποτελείται από δύο μέρη (καμιά φορά και από περισσότερα), αλλά παραμένει ένα ηχείο και τροφοδοτείται από ένα ζεύγος καλωδίων. Απλώς, μεταξύ των δύο ηχείων παρεμβάλεται ένα φίλτρο διαχωρισμού συχνοτήτων (υψιπερατό για το τουίτερ, μεσοδιαβατό για το γούφερ), το γνωστό crossover.
Στην απλούστερη του μορφή είναι ένας πυκνωτής και λέγεται παθητικό (και είναι φθηνότερο).
Σε λίγο καλύτερες υλοποιήσεις, είναι μια διάταξη πυκνωτών και πηνίων, περισσότερα:
http://www.bcae1.com/passxovr.htmΥπάρχουν όμως και ενεργά(active) crossover, που είναι ηλεκτρονικές πλακέτες :
Αν το αυτοκίνητό σου έχει ήδη τα ηχεία πάνω, λογικά έχεις ήδη crossover. Λογικά βέβαια έχεις τα εντελώς φθηνά, αφού αυτά έχουν από την μαμά τους... Αν δεν έχεις υψηλές απαιτήσεις, τ' αφήνεις ως έχουν. Αλλιώς, αγοράζεις κάτι καλύτερο. Το πού βρίσκονται τώρα τα crossover, δεν μπορώ να στο πω. Θα πρέπει να ακολουθήσεις ανάστροφα την πορεία του καλωδίου από το τουίτερ και από το γούφερ για να δεις που καταλήγουν. Πχ στο δικό μου το crossover το έχει τοποθετήσει ο εγκαταστάτης μέσα στο ταμπλό δίπλα από την ασφαλειοθήκη.
-
Ο χρήστης dbekos έγραψε:
Δεν μπορώ όμως, να καταλάβω αν γίνεται με ένα ζευγάρι rca να έχεις ήχο και στα τέσσερα κανάλια
Γίνεται με splitter ===> http://www.ipshop.gr/product-id-29818.html , ώστε να συνδεθούν τα 2 RCA σε 4 Ch.
Ε ναι..λέω χωρίς, γιατί δεν βλέπω κάποια επιλογή.
-
Από πλευράς ονοματολογίας
Ένα ηχείο αποτελείται από ένα η περισσότερα μεγάφωνα και κάποια επικουρικά πράματα (όπως: κροσόβερ, κουτί με τρύπες, ενισχύσεις και υαλοβάμβακα, καλώδια, σημεία σύνδεσης).
Στα διαιρούμενα ηχεία έχουμε 2 ή περισσότερα μεγάφωνα και κροσόβερ. Η πιο απλή μορφή αυτού όπως ήδη ειπώθηκε είναι ένας πυκνωτής. Ένας πυκνωτής είναι αρκετά μικρό πράμα οπότε το κολλάνε πάνω στο μεγάφωνο, οπότε μπορεί να μην το βρεις σαν ξεχωριστή συσκευή. -
ευχαριστω πολυ παιδια. Ηταν πολυ κατατοπιστικες ολες οι απαντησεις. Οποτε απο δευτερα αγοραζω 2 splitters για την εισοδο του ηχου (απο τη μητρικη) και απο την αλλη πλευρα του ενισχυτη, περναω τα καλωδια των ηχειων, τα οποια ΚΑΛΩΔΙΑ ποσα περιμενω να ειναι??? 5 ζευγαρια???
-
Κάθε ηχείο ή μεγάφωνο θέλει θετικό και αρνητικό καλώδιο. Όπως είπα κάθε ηχείο μπορεί μετά να έχει κροσόβερ αλλά από αυτό σε κάθε μεγάφωνο πρέπει να φτάσει συν και πλην. Αν το κροσόβερ είναι κοντά στην πηγή τότε θέλεις +και - από το κροσόβερ για κάθε μεγάφωνο, άρα 2 ζεύγη καλωδίων προς κάθε εμπρός πόρτα....!
Πάντως από τον ενισχυτή κανονικά φεύγουν τόσα ζεύγη καλωδίων όσα κανάλια θέλεις να οδηγήσεις (προσοχή από πού φεύγουν). Αγεφύρωτος έχει 4 κανάλια οπότε 4 ζεύγη. Έτσι οδηγάς τα 4 ηχεία αλλά με τι θα οδηγήσεις το subwoofer δεν ξέρω.... Εκτός αν γεφυρώσεις τα δύο κανάλια οπότε θα έχεις 2+1 κανάλια και με τα 2 κανάλια οδηγήσεις και τα 4 ηχεία (6 μεγάφωνα ή όσα βγαίνουν) αν το σηκώνει ο ενισχυτής (αν δηλαδή τα πάει καλά με φορτίο 2 Ωμ=παράλληλα δύο των 4Ωμ) οπότε θα φύγουν διπλά καλώδια από κάθε έξοδο και με το άλλο κανάλι το sub οπότε τότε θέλεις 5 ζεύγη. -
onyx ευχαριστω που ασχολεισαι με το προβλημα μου. Εστω οτι γεφυρωνω τα 4 ηχεια. τα 2 δεξια στο ενα καναλι και τα 2 αριστερα στο 2ο καναλι και το woofer το βαζω μονο του στο 3ο καναλι. Στην εισοδο του ενισχυτη θα φτανουν 3 RCA σωστα? να βαλω για τα 2 καναλια των ζευγαρωμενων ηχειων πριν απο τον ανταπτορα 3,5mm jack σε rca στη καρτα ηχου αυτο : http://www.ipshop.gr/product-id-29882.html ?
-
Στην συνδεση κεραιας και radiocd παιζουν δυο βυσματα;Εβγαλα το sony που ειχα και πηγα να βαλω ενα blaupunkt και ενω το σονυ δεχοταν βυσμα σαν καρφι oπως η κεραια που εχω το ΒΡ εχει διαφορετικη υποδοχη .Παω αυριο να ψαξω για μετατροπεα
-
Συνήθως στην συσκευασία έχουν αντάπτορα. Μήπως τον έχασες μέσα στις ζελατίνες?
-
Ο χρήστης tsargy έγραψε:
Συνήθως στην συσκευασία έχουν αντάπτορα. Μήπως τον έχασες μέσα στις ζελατίνες?Μπα ,δεν ειχα τετοιον.Μονο τον
Πηγα σε γνωστο με ειδη ηχου κλπ και μου εδωσε ενα ανταπτορα ανευ χρεωσης.Απο την μια πλευρα μπαινει το καρφι της κεραιας και απο την αλλη κουμπωνει πανω στο ραδιο,μαλιστα ειναι και γωνιακος ο ανταπτορας οποτε δεν βρισκει πισω.Το εβαλα και ξεμπερδεψα.
Ειναι
Μαλλον ειναι ιδιαιτεροτητα της blaupunkt -
Ο χρήστης 307pavlos έγραψε:
onyx ευχαριστω που ασχολεισαι με το προβλημα μου. Εστω οτι γεφυρωνω τα 4 ηχεια. τα 2 δεξια στο ενα καναλι και τα 2 αριστερα στο 2ο καναλι και το woofer το βαζω μονο του στο 3ο καναλι. Στην εισοδο του ενισχυτη θα φτανουν 3 RCA σωστα? να βαλω για τα 2 καναλια των ζευγαρωμενων ηχειων πριν απο τον ανταπτορα 3,5mm jack σε rca στη καρτα ηχου αυτο : http://www.ipshop.gr/product-id-29882.html ?καλύτερα να κρατήσεις τα 2 μπροστά και το subwoofer και να καταργήσεις τα πίσω. βάζεις κανέναν πίσω; αν συνήθως όχι τότε είναι η καλύτερη ποιοτική λύση
-
λες ε? το σκεφτομουν αυτες τις μερες. ακομα δεν τα εβαλα. Το απογευμα ισως επιχειρησω την 'εγχειρηση'.
Το σκεφτηκα αυτο που λες. Οποτε μπορω να δοκιμασω αυριο μονο με τα μπροστα ηχεια κ το woofer!!! ευχαριστω πολυ! -
Παύλο κι εγώ έχω κάνει κάτι ανάλογο. Eχω συνδέσει σε ενισχυτή τα 2 εμπρός ηχεία και το γούφερ αφήνοντας τα πίσω ως έχειν σε 2din navi-tv-dvd-bt-πολυμίξερ και το αποτέλεσμα είναι παραπάνω από ικανοποιητικό. Δεν είμαι ψείρας με τα ICE όμως.
το γούφερ μου δε, είναι customized να μην πιάνει χώρο περισσότερο από ένα κουτί για παπούτσια.
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
το γούφερ μου δε, είναι customized να μην πιάνει χώρο περισσότερο από ένα κουτί για παπούτσια.
Φλωριές
-
Ο χρήστης 307pavlos έγραψε:
λες ε? το σκεφτομουν αυτες τις μερες. ακομα δεν τα εβαλα. Το απογευμα ισως επιχειρησω την 'εγχειρηση'.
Το σκεφτηκα αυτο που λες. Οποτε μπορω να δοκιμασω αυριο μονο με τα μπροστα ηχεια κ το woofer!!! ευχαριστω πολυ!Να μας πεις τι έγινε τελικά. Συγνώμη που εξαφανίστηκα αλλά συνέβησαν διάφορα καλά ευτυχώς πράματα.
Αν σύνδεσες παράλληλα τα 2 ζεύγη ηχείων θεωρητικά είναι 2Ω (παράλληλα δύο των 4Ω που συνήθως είναι τα ηχεία των αυτοκινήτων) αλλά στην πράξη αν δεν είναι τα ίδια ηχεία μπρος πίσω μπορούν να γίνονται πράματα περίεργα (και δυσάρεστα) τόσο με την αντίσταση (εμπέδηση πιο σωστά) όσο και με την ποιότητα του ήχου.
Οπότε ίσως αξίζει να κάνεις αυτό που είπαν, να καταργήσεις το πίσω ζεύγος και να οδηγείς με τα εμπρός κανάλια τα εμπρός διαιρούμενα ηχεία και με τα πίσω κανάλια γεφυρωμένα το σαμπ. Αν είναι καλά αδιαφορείς για τα πίσω. Αν όχι τότε το ξανασυζητάμε.
Μπορείς να βάλεις καλώδιο 3,5 σε 2RCA (το θεωρώ πιο πετυχημένο από το ανταπτοράκι που έδειξες) και μετά (αν χρειάζεται, ίσως να υπάρχει ρύθμιση στον ενισχυτή για αυτό) διπλασιαστές (από το 1 RCA να βγάζει δύο) για να τροφοδοτήσεις τα άλλα δύο κανάλια. -
Ερώτηση προς γνώστες...
Σε σετ διαιρούμενων με crossovers, επειδή ο ενισχυτής θα μπει πορτ μπαγκάζ, πειράζει αν μπουν και τα crossover πίσω και φύγουν από εκεί τα καλώδια για να πάνε στα ηχεία;
-
Μπροστινά διαιρούμενα ή πίσω?
-
Αν μπορείς απεφυγέ το, γιατί θα χρειαστείς διπλό καλώδιο σε μήκος.
Ηχητικά δεν νομίζω να επιβαρύνεται το set-up, βέβαια. -
Μπροστινά γιαυτό με απασχολεί το θέμα της απόστασης!
Το διπλό μήκος των καλωδίων δε με απασχολεί γιατί χώρος για καλώδια υπάρχει μπόλικος, αλλά το να κοτσάρω τα κάπως τροφαντά crossovers μπροστα στις πόρτες ή κάπου αλλού δε με εξιτάρει και τόσο Εκτός αυτού μπορεί να μιλάμε για 2 Crossovers σε κάθε πόρτα, δεν έχω δει ακόμη τι θα μπει...
Επίσης έχουμε καμιά καλή πρόταση ηχείων για CLK W209;
Το αυτοκίνητο χωρίς να έχει πακέτο Harman/Kardon επάνω (το καλό ηχοσύστημα που έρχεται εργοστασιακά), έρχεται από το εργοστάσιο με το εξής setup σε κάθε πόρτα -> Tweeter, ομοαξονικό δίδρομο (Απόσο είδα MidRange με ένα πολύ μικρό Tweeter) και Woofer (στο τρίγωνο του παραθύρου, κάτω δεξιά και κάτω αριστερά αντίστοιχα)! Και όπως είπα συμβαίνει το ίδιο στην πόρτα του οδηγού και του συνοδηγού!
Οι θέσεις των ηχείων κάτω στην πόρτα είναι 6.5' μπροστά, 4' πίσω και του Tweeter 1'Το θέμα είναι ότι πηγή παραμένει η εργοστασιακή, οι θέσεις των ηχείων δεν πειράζονται, Sub δεν θα μπει (γιαυτό ψάχνω για πολύ καλά ηχεία) και όσο για τους ενισχυτές αν και ξέρω ότι πρέπει να ξεκινήσω από εκεί, προσπαθώ να βρω έναν που να μπορέσει να κάνει όλη τη δουλειά!
Προτάσεις ευπρόσδεκτες!
-
Γιατί να βάλεις 2 x-over?
Εκείνο που δεν κατάλαβα, είναι ποιά η χρησιμότητα του 4'' μεγαφώνου κάτω και πίσω στην πόρτα.
Μήπως είναι προτιμότερο να το καταργήσεις;
Car audio [#2]