-
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
Έλεος με τον κάθε μάστορα. Εδώ ο άλλος είπε ότι το φίλτρο θέλει αλλαγή ανά 2η αλλαγή λαδιού
Κι όμως , αν τα αλλάζεις νωρίς δεν είναι λάθος.
-
Σε κάθε αλλαγή λαδιού δεν αλλάζουμε και φίλτρο?
Αυτήν την εντύπωση έχω.Ο μάστορας είπε ότι το φίλτρο το αλλάζουμε αλλαγή παρά αλλαγή...
-
Αλλάζεις φίλτρο πάντα, όσο συχνά κι αν αλλάζεις λάδια. Αλλιώς κάνεις μισή δουλειά κρίμα είναι και το κόστος είναι λιγότερο από αυτό ενός λίτρου λαδιού.
-
Η ποιοτητα του λαδιου ποση σχεση εχει με τις αναθυμιασεις?
Παρατηρησα αρκετη λαδιλα στη πεταλουδα, φαινομενο που δεν υπηρχε με 2 αλλαγες Motul Xcess 5-40.
Ποια ιδιοτητα του λαδιου ειναι 'υπευθυνη' ? -
Με ποιο λάδι το παρατήρησες?
-
Παρατηρησα αρκετη λαδιλα στη πεταλουδα, φαινομενο που δεν υπηρχε με 2 αλλαγες Motul Xcess 5-40.
Ποια ιδιοτητα του λαδιου ειναι 'υπευθυνη' ?Υποθέτω ότι ο βαθμός εξάτμισης του λαδιού θα παίζει ρόλο. Είναι αυτό που εκφράζεται σε ποσοστό κατά NOACK (δεν έχω πρόχειρες συνθήκες της δοκιμασίας). Όσο λιγότερο τόσο καλύτερα (θέλεις κάτω από 10%). Νομίζω οι διάφορες προδιαγραφές έχουν περιορισμούς και ως προς αυτό.
-
Ο χρήστης kon5 έγραψε:
Με ποιο λάδι το παρατήρησες?Αμελησα να παραγγειλω απο το γνωστο e-shop, επρεπε να γινει σερβις και μου βαλανε ενα ημισυνθετικο 10-40 εντος προδιαγραφων, δε θυμαμαι μαρκα.
Ποια ιδιοτητα του λαδιου ειναι 'υπευθυνη' ?Υποθέτω ότι ο βαθμός εξάτμισης του λαδιού θα παίζει ρόλο. Είναι αυτό που εκφράζεται σε ποσοστό κατά NOACK (δεν έχω πρόχειρες συνθήκες της δοκιμασίας). Όσο λιγότερο τόσο καλύτερα (θέλεις κάτω από 10%). Νομίζω οι διάφορες προδιαγραφές έχουν περιορισμούς και ως προς αυτό.
Και εγω κατι τετοιο υποθετω.
Το θεμα ειναι τι παιζει περισσοτερο λογο σε αυτο το φαινομενο: ο τροπος οδηγησης ή το λαδι? -
Θα έλεγα ότι παίζει περισσότερο ρόλο ο τρόπος οδήγησης. Η κίνηση στην πόλη και ιδίως η παρατεταμένη χρήση στο ρελαντί δημιουργεί περισσότερες αναθυμιάσεις απότι η χρήση διαφορετικών λαδιών.
-
Οι αναθυμιάσεις του λαδιού είναι και το μεγάλο πρόβλημα στους κινητήρες άμεσου ψεκασμού πχ του VW Group.
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Οι αναθυμιάσεις του λαδιού είναι και το μεγάλο πρόβλημα στους κινητήρες άμεσου ψεκασμού πχ του VW Group.Nαι, το εχουμε ξανασυζητησει αυτο προσφατα.
Απλα μου εκανε εντυπωση γιατι πρωτη φορα ειδα τοσο λαδιλα στο δικο μου (Punto) -
Υπάρχει κάποιος δείκτης ειδικής θερμότητας που να αναγράφεται πάνω στα λιπαντικά?
Έχω διαβάσει ότι άλλα λάδια στις ίδιες συνθήκες λειτουργίας μπορεί να πιάνουν 99°C, ενώ άλλα 70°C (!)
-
Λιπαντικό κιβωτίου και διαφορικών ('βαλβολίνες') κάθε πότε πρέπει να αλλάζεται χρονικά, έστω και με 0 χλμ;
(όπως πχ για το λάδι του κινητήρα το διάστημα είναι 1 έτος για συνθετικό και 6 μήνες για μη) -
Οι περισσότεροι κατασκευαστές .... δεν γράφουν τπτ .... για τις βαλβολίνες
Στο 106 τις άλλαζα κάθε 40.000χλμ
-
Ο χρήστης PiCo έγραψε:
Υπάρχει κάποιος δείκτης ειδικής θερμότητας που να αναγράφεται πάνω στα λιπαντικά?Έχω διαβάσει ότι άλλα λάδια στις ίδιες συνθήκες λειτουργίας μπορεί να πιάνουν 99°C, ενώ άλλα 70°C (!)
ένα σχετικό άρθρο που βρήκα !
http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/el/ ... nductivity
http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/el/ ... mechanismsη μέθοδος μέτρησης της θερμικής αγωγιμότητας για υγρά , είναι η ASTM D2717 - 95(2009), αν βρεις τώρα κάποιον κατασκευαστή που να αναγράφει τιμή ....
το ασήμι βλέπω ότι έχει πολύ καλή Θερμική αγωγιμότητα, να ζητήσω ασημένιο μπλόκ την επόμενη φορά ?
-
Ο χρήστης johnkyr έγραψε:
Υπάρχει κάποιος δείκτης ειδικής θερμότητας που να αναγράφεται πάνω στα λιπαντικά?
Έχω διαβάσει ότι άλλα λάδια στις ίδιες συνθήκες λειτουργίας μπορεί να πιάνουν 99°C, ενώ άλλα 70°C (!)
ένα σχετικό άρθρο που βρήκα !
http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/el/ ... nductivityη μέθοδος μέτρησης της θερμικής αγωγιμότητας για υγρά , είναι η ASTM D2717 - 95(2009), αν βρεις τώρα κάποιον κατασκευαστή που να αναγράφει τιμή ....
το ασήμι βλέπω ότι έχει πολύ καλή Θερμική αγωγιμότητα, να ζητήσω ασημένιο μπλόκ την επόμενη φορά ?
Ευχαριστώ!
Δεν νομίζω να αναγράφουν κάτι τελικά, αλλά υποστηρίζουν μερικοί ότι υπάρχει σημαντική διαφορά ως προς την θερμοκρασία λειτουργίας από λιπαντικό σε λιπαντικό!
Εγώ θα πάω για μια ενδιάμεση αλλαγή λαδιών τέλος του μήνα και σκεφτόμουν για το Valvoline Durablend Semi Synthetic 10W40 το οποίο είναι εντός προδιαγραφών κατασκευαστή (API SL).
-
Ο κατασκευαστής, λέει μόνο API SL και τέλος ?
-
Ο χρήστης johnkyr έγραψε:
Ο κατασκευαστής, λέει μόνο API SL και τέλος ?SL, SJ or more (SM δλδ), αλλά SL είναι η προδιαγραφή του Durablend
Ίδια προδιαγραφή βρήκα και στο Castrol Magnatec, αλλά είναι πιο τσιμπημένο σε τιμή.
-
-
Με ποιο λάδι το παρατήρησες?
Αμελησα να παραγγειλω απο το γνωστο e-shop, επρεπε να γινει σερβις και μου βαλανε ενα ημισυνθετικο 10-40 εντος προδιαγραφων, δε θυμαμαι μαρκα.
Και εγω κατι τετοιο υποθετω.
Το θεμα ειναι τι παιζει περισσοτερο λογο σε αυτο το φαινομενο: ο τροπος οδηγησης ή το λαδι?Δεν ξέρω τι επηρεάζει περισσότερο το λάδι στην πεταλούδα αλλά θα γράψω πως περνούν οι αναθυμιάσεις εκεί.
(Στη τύχη θα έλεγα η ποιότητα του λαδιού.)Όταν ο κινείσαι με λίγο πατημένο γκάζι, η βαλβίδα PCV προλαβαίνει και ρουφάει τις αναθυμιάσεις του κινητήρα (με vacuum) και οι αναθυμιάσεις δεν περνούν από την πεταλούδα.
Όταν πατήσεις πολύ το γκάζι, οι αναθυμιάσεις του κινητήρα είναι πολλές, η βαλβίδα PCV δεν προλαβαίνει να τις ρουφήξει και βγαίνουν στην εισαγωγή του αέρα (πριν την πεταλούδα) - τότε λερώνεται η πεταλούδα.
Στα αμάξια με καρμπιρατέρ, η βενζίνη ξέπλενε την πεταλούδα και τις βαλβίδες εισαγωγής και δεν λερωνόταν πολύ.
Στα αμάξια με έμμεσο ψεκασμό, η πεταλούδα λερώνεται (δεν περνάει βενζίνη πάνω από την πεταλούδα) αλλά η βενζίνη ξεπλένει τις βαλβίδες εισαγωγής και δεν λερώνουν πολύ.
Στα αμάξια με άμεσο ψεκασμό, η βενζίνη ψεκάζεται μετά τις βαλβίδες εισαγωγής και λερώνει η πεταλούδα ΚΑΙ οι βαλβίδες εισαγωγής. -
Ο χρήστης PiCo έγραψε:
Συγκριτικό λαδιώνΓι αυτό δεν αφήνουν τα αμάξια έξω, θα πρέπει να περιμένουν την άνοιξη για να πάρουν μπρος.
Η ειδική θερμότητα δεν διαφέρει από λάδι σε λάδι, το λάδι ζεσταίνεται ΚΥΡΙΩΣ από τις (πολλές) στροφές του κινητήρα. Το διαφορετικό ιξώδες μεταξύ λαδιών δημιουργεί τις διαφορετικές θερμοκρασίες λειτουργίας.
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]